LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Brugge toch niet die schone?

De mensen van de reissite StedenTripper hebben recensies op andere sites over restaurants onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat je als toerist in Brugge de meeste kans hebt om in slecht restaurant terecht te komen. Slecht gaat dan niet voornamelijk over de kwaliteit, alhoewel die ook niet overal goed, maar vaak over de service. De prijzen zijn soms onduidelijk, de gerechten te duur en de bediening arrogant. Ondertussen heeft het stadsbestuur in samenspraak met de plaatselijke horecaverenigingen een werkgroep opgericht om de vaak voorkomende problemen op te lossen. En dat in een stad met enkele gerenommeerde hotelscholen. (JV)

 



Algemeen
Promotie streekproducten

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois wil de Vlaamse streekproducten meenemen bij economische missies in het buitenland. Nu zijn er teveel instellingen en organisaties die de streekproducten promoten. Daarom wil hij alle diensten samenbrengen om zowel nationaal maar vooral internationaal meer aandacht te krijgen voor de Vlaamse streekproducten. Hoe zou huufdflakke klinken in het Chinees?  (JV)



Algemeen
Horseele bij KAA Gent

Het ziet er naar uit dat, wanneer alles eens helemaal afgewerkt zal zijn , de Ghelamco Arena van voetbalclub KAA Gent één van de smakelijkste voetbalarena’s  van België zal worden.Het meest opvallend is daarbij het restaurant Horseele. Sterrenchef Danny Horseele leidt er het keukenteam van het naar genoemde restaurant. Het restaurant werd ingericht door Lieven musschoot en de gloednieuwe keuken komt van Maes Inox. Tijdens wedstrijddagen is de zaak voorbehouden voor genodigden. Op andere dagen is er een menu met vijf of zeven gangen of een  vegetarisch menu met vijf gangen. (JV)



Algemeen
Horeca aan Kanaalkom in Hasselt

Vastgoedontwikkelaar Matexi nv verwerft 50 procent van de aandelen van Kanaalkom nv, de vennootschap die in de komende jaren een groot herontwikkelingsproject aan de Kanaalkom in Hasselt zal realiseren. Naast 350 wooneenheden zal er in het nieuwe project ook plaats zijn voor horecazaken. (JV)



Algemeen
Terrasakkoord in Ieper

Na jarenlange discussies over het terrasreglement in Ieper is er uiteindelijk een akkoord gevonden tussen de betrokken partijen. Voortaan mogen er terrassen komen op de Grote Markt de eerste vrijdag na de Kattenfoor (28 maart in 2014 en 13 maart in 2015). Vroeger kon dat pas op 1 april. De terrassen moeten dicht op 11 november. (pvo)



Algemeen
Genkse makelaar stapt naar Raad van State wegens horecaverplichting pand

De eigenaar van een pand op de Genkse Grote Markt en tevens zaakvoerder van de NV Immo AG stapt naar de Raad van State. De immobiliënmakelaar is het niet eens met het voorlopige RUP Kernwinkelgebied, dat bepaalt dat aan de zuidzijde van de markt enkel horecazaken mogen komen. Als er een nieuw pand vrij komt aan deze zijde, geldt de verplichting dat er een horecazaak in moet komen. Momenteel zit er in het bewuste pand een uitzendkantoor, maar dat contract loopt eind van dit jaar af. Daardoor wordt de eigenaar verplicht om het pand de invulling van een horecazaak te geven. De makelaar vindt die verplichting te ver gaan. Bovendien is het pand te klein voor een horecazaak, beweert hij. (pvo)



Algemeen
Schikking Amadeus

Volgens de bron schommelen de bedragen die de Gentse zaakvoerders van de ribbetjes restaurants ‘Amadeus’ tussen de 6 en 10 miljoen euro die ze zouden betaald hebben om een groot fraude proces af te kopen. De Gentse broers Peter-Jan en Reinoud Van Iseghem zijn absoluut geen onbekenden in het horecamidden en niet in het minst bij de uitbating van ribbetjes restaurants. Er zijn restaurants in Gent, Antwerpen en Brussel. Er waren in het verleden ook andere (niet steeds succesvolle) horeca initiatieven. Om een jarenlang proces af te kopen werd er dus nu veel geld op tafel gelegd om de fiscus te sussen. Het onderzoek gaat vooral over aan- en verkopen in het zwart en de betaling van personeel in het zwart. Er wordt vooral benadrukt dat geen enkel restaurant zijn deuren hoeft te sluiten en dat er geen personeel wordt ontslagen. Feit is wel dat sommige personeelsleden al hebben afgehaakt nu ze niet meer in het zwart betaald worden. (JV)



Algemeen
Onzekerheid voor honderden horecazaken

Creve drinks , van familie Dewilde uit Waarschoot heeft zijn 29 werknemers ontslagen. Dit is een gevolg van de fraude die ontdekt werd bij het leveren van bier en drank in het zwart bij talrijke horecazaken in West- en Oost-Vlaanderen. Het bedrijf, ook eigenaar van veel horecazaken staat over te nemen. Zo hoopt de familie De Wilde aan de broodnodige 15 miljoen euro te geraken om de fiscus te kunnen betalen. Eind september zou de zaak volledig dicht gaan. Dit is niet alleen slecht nieuws voor de arbeiders en bedienden maar ook voor heel veel cafébazen die niet weten wat eventuele nieuwe eigenaar met hun uitbatingen van plan is. (JV)  
 



Algemeen
Mayerhof krijgt nieuw leven

De Veurnse horecavoorzitter Herman Vandenbussche en zijn vrouw Caroline Ghysdael hebben midden augustus het Mayerhof in Avekapelle nieuw leven ingeblazen. Na het overlijden van de vorige uitbater gingen Herman en Caroline die eigenaars van het gebouw zijn op zoek naar een nieuwe uitbater. Wegens gebrek aan een gepaste kandidaat hebben ze dan maar zelf de tapkraan in handen genomen. In de opstartperiode zal de zaak enkel de weekends open zijn maar vanaf eind september is er een beperkte snackkaart en komen er suggesties. (JV)



Algemeen
Dure mosselen

Het mosselseizoen heeft niet alleen een turbulente start gekend, ook de rest van het seizoen ziet er al niet schitterend uit. Met uitzondering van hangcultuur mosselen en enkele gewiekste kwekers die hun vangst van buiten Zeeland op de kaart plaatsten startte het officiële seizoen pas op 24 juli. Het aanbod is echter minder dan verwacht en daardoor zal wellicht ook de prijs de hoogte in gaan. De prijzen in de (Belgische) horeca zijn al soms sterk overdreven. Wellicht komt daar dus nog een prijsverhoging bovenop (JV)
 



Algemeen
Villa Mundo gesloten

Laat ons het recht om de geschiedenis van Villa Mundo of de uitbating van de brasserie van het Provinciaal Domein Den Blakken in Wetteren een processie  van één stap vooruit en twee achteruit te noemen. Begin augustus hebben de voormalige uitbaters de zaak gesloten enkele maanden voordat de concessie afliep. Iedereen, de provincie, als de gewezen concessie houders zullen wel hun verhaal hebben. (JV)
 



Algemeen
Walen zijn niet te spreken over horeca aan Vlaamse kust

De liefde van de Walen voor onze kust staat blijkbaar op een laag pitje. Uit een bevraging blijkt dat de Franstaligen vinden dat de Vlaamse kust ongastvrij is, en tevens te duur en lelijk. Bovendien klagen ze over te ‘Vlaamsgezinde’ horeca. Daarom zouden ze nu liever naar de Franse Opaalkust trekken, omdat ze daar geen Nederlands hoeven te spreken. De kusthoreca vindt deze reacties op zijn minst ‘overtrokken’. Er is helemaal geen ‘taalstrijd tussen Vlamingen en Walen’ luidt het. Maar misschien hebben de Walen niet helemaal ongelijk. Feit is dat Vlaamse jongeren het Frans lang niet meer zo goed beheersen als de oudere Vlamingen. Wessttoer pleit daarom om Vlaamse jobstudenten een basiskennis Frans te geven. (pvo)



Algemeen
15% meer tafelschuimers

Volgens cijfers van de federale politie die het dagblad Het Laatste Nieuws kon inkijken zijn vorig jaar  629 gevallen gemeld van 'tafelschuimerij'. Dat is 15 procent meer dan in 2011. Waarschijnlijk zijn er nog meer gevallen want niet alles wordt aangegeven. De crisis is wellicht één van de oorzaken maar klanten gaan ook vaker naar buiten om een sigaret te roken  en hebben ze een extra reden om de zaak te verlaten zonder te betalen. (JV)



Algemeen
De Panne -Koksijde van Oudenaarde naar Zottegem?

De wielerwedstrijd de Driedaagse De Panne-Koksijde zal niet meer aankomen noch vertrekken in Oudenaarde. De stad wil zich concentreren op de Ronde van Vlaanderen. Volgens burgemeester Marnic De Meulemeester wil de stad alle beschikbare middelen concentreren op de Ronde van Vlaanderen en het Centrum Ronde van Vlaanderen. Er zijn onderhandelingen met Zottegem om de taak van Oudenaarde over te nemen en daar zit in het bijzonder de horeca naar uit te kijken. (JV)
 



Algemeen
Overleg tussen Horeca en stad Leuven moet groot ongenoegen wegnemen

Het botert niet meer tussen de horeca en het stadsbestuur van Leuven. De horeca-uitbaters zijn zeer boos over de nieuwe geluidsnormen (ingevoerd in juni) en laten dit merken ook. Zo bleef een groot deel van de horecazaken dicht tijdens Marktrock, waardoor het festival wel bruiste maar de stad niet. Het Leuvense stadsbestuur wil daarom de plooien glad strijken en start een ‘horecaoverleg’ op. De eerste zitting gebeurt in september, maar er is nog geen exacte datum bekend. (pvo)



Algemeen
Horeca Diest woest op stadsbestuur

Ook het stadsbestuur van Diest heeft het blijkbaar verkorven bij de plaatselijke horeca. Door de herinrichting van de Grote Markt zijn het aantal parkeerplaatsen schaars geworden. Daarom was er stilzwijgend een overeenkomst gesloten: de klanten parkeren op de Grote Markt, horecapersoneel en stadspersoneel elders anders. En wat blijkt nu tot grote consternatie van de horeca? Dat het stadsbestuur (nota bene gratis) hun wagens onbeperkt parkeren op de markt. (pvo)
 



Algemeen
Facebookpagina tegen vroege sluitingsuur strandbars in Knokke-Heist

Enkele fuifnummers hebben de Facebookpagina ‘Tegen het vroege sluitingsuur van de strandbars in Knokke-Heist’ opgericht en met succes. Reeds meer dan 3.500 mensen ‘liken’ de pagina en hopen dus daarmee dat de strandbars effectief langer mogen openblijven. Sinds jaar en dag moeten die strandbars dicht om 20 uur. Opmerkelijk is wel dat de badkarhouders zelf niet staan te springen om langer open te blijven. Ze zeggen dat ze al lange dagen kloppen. Ze willen naar eigen zeggen ook niet in de clinch gaan met de horeca (pvo)



Beurzen - congressen - evenementen
Hapje Tapje

Reeds voor de 25e maal werd begin augustus Hapje-Tapje georganiseerd in Leuven . In het historisch centrum toonden tientallen, zo niet honderd, horecazaken en standhouders wat ze in hun mars hadden. De Muntstraat, het Hogeschoolplein en alle aanpalende straten stroomden vol met wel 40.000 bezoekers. De Oude Markt was het decor voor een grootse bierproeverij en barmannenrace. Op de Grote Markt was er ‘showcooking’ met ondermeer Jeroen De Pauw, Pieter Loridon, en Jeroen Meus dat alles onder het alziend oog van Kwinten De Paepe. (JV)

 



Beurzen - congressen - evenementen
Slow Coffee in ISPC

Op 2 september in Gent en 3 september in Luik organiseert ISPC een dag in het teken van de onvermoeibare trend ’Slow Coffee’. Barista Pieter Claes zal bijgestaan door chocoladebarista Geoffroy Maubon en Gérald Meylers (Cocktails Coffee in good Spirit) voor de nodige uitleg zorgen over Slow Coffee. Voor de niet koffie drinkers is er Viva Sara die de bezoeker een goed kopje thee laat zetten maar ook het gebruiker van the is de keuken zal belichten. Verder zijn er artisanale koekjes van Destrée die het koffie- of theemoment vervolledigen. (JV)  
 



Beurzen - congressen - evenementen
Nieuwe kerstmarkt in Gent

Terwijl we nog op zoek zijn naar de restanten van de zomer denken ze in Gent al aan de kerstdagen.Hoewel nog niks concreet sijpelen de eerste plannen al door voor een totaal vernieuwde kerstmarkt. Geen versnippering meer tussen het Sint Baafsplein en het Sint Pietersplein maar één lang gerekte markt van het Sint Baafsplein, met reuzenrad, langs de ijspiste onder de stadshal tot op de Korenmarkt Er zijn ook plannen om de horeca  mee te betrekken in het gebeuren maar heel concreet is alles nog niet. (JV)
 



Beurzen - congressen - evenementen
Belgisch BBQ kampioenschap

Op zondag 25 augustus zal de lucht boven Oostende niet zozeer zilt zijn maar meer een barbecue geur met zich meedragen. Meer dan 30 teams zullen er strijden voor de titel van het beste BBQ-team van België. De wedstrijd staat open voor zowel professionals als BBQ-liefhebbers. Om 9 uur ‘s morgens zullen de eerste vuren aangestoken worden. De teams moeten vijf gerechten bereiden. Een gerecht met pladijs en Oostendse langoustine, één kipgerecht, een gerecht met varkenskroon, één met een tussenribstuk van het Belgisch witblauw ras en tenslotte een BBQ-dessert. De deelnemers, winnen of niet, kunnen alvast zeggen dat ze de smaakpapillen van veel sterrenchefs en sous-chefs die in de jury zitten zullen beroerd hebben. Als we deelnemers lijst bekijken blijkt dit echter meer een Vlaams kampioenschap dan een Belgisch te zijn.(JV)
 



cafés - brouwerijen - discotheken
Te vroeg terras

Haast en spoed is zelden goed, dat ondervond het Gentse Café Video toen het wou uitpakken met zijn nieuw terras op de Oude Beestenmarkt. Het nieuwe plein is aangelegd om terrassen te plaatsen maar daar is een vergunning voor nodig. Bij de bevoegde diensten was nog geen enkele vergunning uitgeschreven. Er zijn afspraken maar er stond nog niks op papier toen ze bij café uitpakten met hun nieuw terrasmeubilair. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
De Zwaan Aartrijke slachtoffer van bierfraude

Jef Simaeys van café De Zwaan in Aartrijke ziet het niet meer zitten en laat zijn café over. Al van 1998 staat hij achter de tapkast maar is één van de slachtoffers van de situatie bij de Waarschootse drankencentrale Creve Drinks, die na een bierfraude de deuren sluit. De uitbater kan een minnelijke schikking met de fiscus treffen van meer dan 70.000 euro om een rechtszaak vermijden. Het is de druppel die de emmer van allerlei reglementen, rookverbod, personeelskosten enz….deed overlopen. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Grootste biercafé ter wereld komt naar Leuven

Eind volgende maand opent in Leuven café The Capital. Het wordt met een selectie van maar liefst 3.000 bieren het grootste biercafé ter wereld. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Bollekespicknick in Antwerpen

Brouwerij De Koninck organiseert op zondag 8 september de Bollekespicknick in Antwerpen. Vanaf 11 uur kan men in de brouwerij een dekentje, boterhammen en een selectie kazen van Van Tricht gaan ophalen in de brouwerij. In het Albertpark kunnen de deelnemers picknicken. Er is lifemuziek en u!teraard een mobiele bar waar bollekes De Koninck worden getapt. Reserveren doe je via www.dekoninck.be (10 € voor volwassenen en 5 € voor kinderen). Tegelijkertijd kan je ook deelnemen aan de Bollekesloop, georganiseerd door Antwerp athletics (inschrijvingen en inlichtingen op www.antwerpathletics.be)  (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Sergio (Quisqater) stopt met zijn café in Lommel

Sergio Quisqater opende 4 jaar geleden zijn café The Kings in Lommel. Toen deed hij dat naar eigen zeggen omdat hij zich verveelde omdat zijn zangcarrière een beetje in het slop zat. Nu staan er weer veel optredens gepland, zodat Sergio het als cafébaas niet meer ziet zitten. Hij kijkt uit naar een overnemer. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Studentencafes in Antwerpen kreunen

Ondanks dat Antwerpen een groei kent als studentenstad zij er steeds minder studentencafés. Het laatste ‘school’ voorbeeld is café De Schacht aan de Sint-Jacobsmarkt dat over te nemen staat. Veel studentencafés hebben de voorbije maanden, jaren reeds de deuren gesloten. Blijkbaar zitten de studenten liever voor hun computer, besparen ze op hun uitgaven of roken liever op kot dan in een rokerskot op straat of terras. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Nieuwe trappist

Het ziet er naar uit dat er tegen eind dit jaar een nieuw trappistenbier op de markt komt. Het bier komt vanachter de muren van de abdij  van de paters van de abdij van Maria Toevlucht in het Nederlandse Zundert. De brouwers, pater deden hun kennis op bij de mensen van La Trappe, de eerste en enige Nederlandse trappist tot nu toe. Of en wanneer het nieuwe bier echt als trappist zal erkend worden is nog niet duidelijk maar de paters voldoen alvast aan alle voorwaarden. De nv Van Roy uit Lille zou de invoerder worden voor België van het nieuwe bier van net over de grens. (JV)
 



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwerij Pakhuis (Antwerpen) verkoopt Den Bangelijke via supermarkt

De Antwerpse brouwerij Pakhuis gaat zijn succesbier Den Bangelijke vanaf september verkopen via 7 Delhaizes in de metropool. Hiervoor is een speciale bottelmachine aangeschaft. Ook een aantal cafés en restaurants in het Antwerpse zullen het bier verdelen. (pvo)
 



cafés - brouwerijen - discotheken
Wasbar bant cash

Na de zomervakantie kan er in de Wasbar (café/wassalon) in Gent niet meer met geld betaald worden. Enkel dus met bankkaarten, elektronische maaltijdcheques of smartphone, zelfs als je alleen een pintje wil drinken. Volgens de zaakvoerder is deze vorm van betalen de toekomst en wordt het personeel beschermd tegen diefstal (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Hoegaardse cafés slachtoffer van lastercampagne

Na eerder café Venetiaen in Hoegaarden mikpunt was, is nu ook ’t Kelderke het slachtoffer van lastercampagnes. Over dit café worden er roddels verspreid dat er drugs zou worden gedeald. Er zijn ook anonieme klachten over geluidsoverlast. Er is al meermaals politie naar het café gestuurd, maar die hebben nooit enig misdrijf kunnen vaststellen. (pvo)
 



cafés - brouwerijen - discotheken
Cafébazen van Ons Goed Gedacht (Humbeek) kweken groenten in bloembakken

Benny en Catharina vonden dat de bloembakken van de gemeente voor hun café er maar triestig bij stonden. Ze kweken er nu groenten in voor eigen gebruik. Tot nu toe liet de gemeente begaan. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Teastation in Diest wil mensen thee leren drinken

In de nieuwe zaak Teastation in Diest heb je de keuze uit maar liefst 156 soorten thee. Om het jonge volkje ook te leren thee proeven, bieden de uitbaters ook zelfbereid ijsthee en Slush Tea aan. (pvo)
 



cafés - brouwerijen - discotheken
Prijzen voor brouwerij Huyghe

Het blijft brouwerij Huyghe goed gaan. Drie zilveren medailles lagen er klaar op het recente World Beer Challenge in het Portugese Estoril waar meer dan 300 bieren aan deel namen. Delirium Tremens eindigde tweede in de categorie Belgian-Style Triple. La Guillotine won zilver in de klasse Belgian-Style Strong Specialty Ale en Floris Kriek deed hetzelfde in de categorie Garden (Fruit Wheat) Beer. (JV)



Enquête
Vegetarisme in hotelscholen

Vegetarisme en culinair eten, het lijkt nog steeds te vaak een tegenstrijdigheid. Omdat het aanbod voor vegetariërs op restaurant nog vaak teleurstelt, organiseert de Gentse vzw Eva vanaf september vegetarische kooklessen voor docenten van de Vlaamse koksscholen. Hotelschool Campus Wemmel zorgt alvast  voor de nodige ondersteuning en zal docenten uit vele hotelscholen ontvangen die onder begeleiding van Eva de wereld van vegetarisch koken aanleren. Naar het einde van het nieuwe schooljaar zal dit alles uitmonden in een handboek voor leerlingen en leerkrachten voor de gastronomische hotelscholen. Alles past in een Europees project onder de noemer Vegucation. (JV)



Hôtellerie
Hotel Kurhaus in Scheveningen staat te koop

Het beroemde vijfsterrenhotel Kurhaus te Scheveningen (nu nog een Steigenberger hotel) staat te koop. Voorlopig blijft Steigenberger het management van het hotel uitvoeren. (pvo)



Hôtellerie
Vandalisme aan Hotel De Vier Koningen in Tombeek (Overijse)

De vier borstbeelden van de eerste vier Belgische koningen aan de oprit van hotel De Vier Koningen in Tombeek zijn zwaar beschadigd doordat ze van hun sokkel zijn geduwd. Een borstbeeld is zelfs verdwenen. Het is een zware financiële dobber, want zo’n borstbeeld is tot 15.000 euro waard. Van de daders ontbreekt elk spoor (pvo)



Hôtellerie
Hainan Airlines investeert in voormalige Sabenahotels

De Chinese luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines stopt 60 miljoen euro in Sodehotel, dat drie voormalige Sabena-hotels bezit in België. Hainan had in juni reeds een kapitaalsverhoging van 12 miljoen euro doorgevoerd. Deze investering moet Sodehotel de middelen geven om het Sodehotel (Sint-Lambrechts-Woluwe), Carrefour de l’Europe (Brussel) en Hotel Data (Waver) te renoveren. Momenteel wordt het Sodehotel omgebouwd tot een luxehotel. Hainan vliegt dagelijks tussen Brussel en Peking. (pvo)



Hôtellerie
Brand in hotel ’t Putje (Brugge) is aangestoken

De brand die grote schade aanrichtte in het Brugse hotel ’t Putje blijkt aangestoken. Tot die conclusie komt het parket. Het blijft gissen wie achter de brandstichting zit. Het restaurant van het hotel is alweer open. De uitbater hoopt het hotel zo snel mogelijk te heropenen. (pvo)



Hôtellerie
Molenbeek zoekt kandidaat-beheerders nieuw hotel op Belle-Vue site

De gemeente Molenbeek is op zoek naar kandidaat-beheerders voor een hotel op de voormalige Belle-Vue-site. Daar moet naast het Meinigerhotel in het kader van het project Espace Hôtelier Bellevue een hotelschool en hotel komen. Het nieuwe driesterrenhotel met 298 kamers en seminariezaal dient om Brussels jongeren op te leiden in de horecasector. Kandidaten moeten hotelervaring en de Brusselse sociaaleconomische situatie goed kennen. Het hotel moet in de loop van 2014 af zijn. (pvo)



Hôtellerie
Nieuwe manager in het Ghent Marriott hotel

Het Ghent Marriott Hotel krijgt een nieuwe manager. Vanaf 1 september gaat de Nederlander Roger Langhout  dit luxehotel leiden. Hij volgt Karen Verbiest op die anderhalf jaar lang aan het hoofd stond van de Marriott. (pvo)
 



Hôtellerie
Beckams willen voormalig Versace Mansion Hotel in Miami Beach kopen

David en Victoria Beckam zouden hun zinnen gezet hebben op de villa van ontwerper Gianni Versace in Miami Beach. Tot voor kort ging dit optrekje van de  in 1997 vermoorde ontwerper door als het Versace Mansion Hotel. Nu staat de villa te koop voor een slordige 95 miljoen euro. Zelfs voor de Beckhams wat aan de dure kant, want zij zouden een bod van ‘maar’ 46 miljoen euro gedaan hebben (pvo)
 



Hôtellerie
James Bond spelen in het Isle of Eriska Hotel in Schotland

Wie fan is van James Bond (en goed in de slappe was zit), kan zijn droom waarmaken in het Isle of Eriska Hotel in Schotland. Dit vijfsterrenhotel op een privé-eilandje viert de 50ste verjaardag van Bond met aparte aanbiedingen. In de luchthaven van Edinburgh liggen de sleutels klaar van een Aston Martin en bij aankomst wacht je een Martini - shaken, not stirred wel te verstaan. Er is ook een speedboot ter beschikking en er staan ook bezoekjes aan locaties van diverse bondfilms op het programma. Over de aanwezigheid van bondgirls wordt er echter met geen woord gerept. Die zal je zelf moeten veroveren, veronderstellen we. (pvo)
 



Hôtellerie
Hotels en Gentse Feesten

Tijdens de voorbije Gentse Feesten hebben de Gentse hotels in de binnenstad 20% meer overnachtingen geboekt dan de voorbije edities. Hotels in de rand van Gent bleven echter ietwat onderbemand. De hotelsector onder impuls van de vzw Ghent Hotels wil naar volgend jaar toe een nog internationaler publiek aantrekken. Een publiek dat ook zijn weg naar de rand van Gent moet vinden. (JV)  



Ondernemingen - Bedrijven
Whisky bij Moortgat

Brouwerij Moorgat heeft een eigen distillaat op de markt gebracht dat veel weg heeft van een whisky. De aroma’s zijn verkregen door originele Duvelgist. Het drankje heeft zes jaar lang gerijpt op eikenhouten bourbon- en sherryvaten. Van het drankje zijn (waren) er slechts 5.000 halfliterflessen en 100.000 degustatieflesjes van 5 centiliter beschikbaar. In 2009 bracht de brouwerij ook al enkele flessen op de markt. Dat zorgde toen voor grote files en zelfs kampeerders aan de deur van de brouwerij. Nu kon enkele online besteld worden. En raad eens ? De server van de brouwerij lag een tijdlang stil wegens overbelast... (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Glen Grant lanceert limited edition 'Five Decades'

Bij het Schotse whiskyhuis Glen Grant viert meester-distilleerder Dennis Malcolm zijn 50-jarig jubileum en ter ere daarvan wordt de limited edition ‘Five Decades’ gelanceerd. Deze unieke ‘multi-vintage’ single malt is samengesteld uit de allerbeste whisky’s die Glen Grant de afgelopen halve eeuw heeft gebotteld. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Groene Cola

Voorlopig zijn we er nog een tijdje van gespaard maar wat niet is kan nog komen. Coca Cola lanceert in Argentinië zijn Cola Life. Er was al Sprite met stevia, maar ook de stevia Cola zit er dus aan te komen. Voor het eerst ook geen rood logo meer maar een groen opschrift. Niet alleen en verwijzing naar de stevia maar ook naar de verpakking die volledig recycleerbaar is. De flessen , de PlantBottle,  zijn voor dertig procent gemaakt van planten. (JV)



Restaurants
Lunch Garden gaat goedkoop

Lunch Garden ziet, zoals de rest van de horeca, hun aantal klanten door de crisis teruglopen.Daarom start de keten met crisismenu’s. Een hoofdgerecht, drankje en dessert vanaf 8 euro.Een vol au vent voor 6 euro of een koffie voor 1 euro. Een steak met frieten voor 8 euro of witloof met hamrolletjes voor 6 euro. Alles in zelfbediening uiteraard. Maar hangt hier toch geen zweem van oneerlijke concurrentie? (JV)  



Restaurants
Wijn bewaren in restaurant

Bij een etentje op restaurant hoort een goede wijn. Probleem daarbij is vaak dat goede wijn tot een pak duurder kan zijn dan de maaltijd terwijl veel klanten vaak thuis goede wijn in de kelder liggen hebben. Bistrot–gourmand le Zoute Zoen te Antwerpen heeft nu voor een gemaksvriendelijke oplossing gekozen. In de wijnkelder uit de achttiende eeuw kunnen klanten hun flessen in optimale omstandigheden laten bewaren. Bij een etentje in het restaurant wordt de persoonlijke fles dan uit de kelder gehaald. (JV)



Restaurants
Twee opnameploegen in restaurant Vers Namur in Blanden

Restaurant Vers Namur in Blanden verwelkomde niet één maar twee VRT-ploegen. De ene ploeg maakte ‘restaurantopnames’ voor het nieuwe seizoen van de soap ‘Thuis’. De tweede ploeg was een team van het duidingsmagazine Koppen die een reportage willen maken over soaps. Voor restaurant Vers Namur kwam er wel wat organisatie bij kijken. (pvo)



Restaurants
Gert Jan Raven kookt in Grand Café Modeste in Antwerpen

Topkok Gert Jan Raven staat sinds kort in de keuken van Grand Café Modeste in Antwerpen. Hij moet van deze nieuwe zaak een ‘leuke tent’ maken. Raven was chef van zowel Hilton Brussel en Hilton Antwerpen en bezorgde het restaurant Aux Quatres Saisons van de Royal Windsor in Brussel een Michelinster. Nu is hij 60 en wil hij nog eens uitblinken. Het is wel niet de bedoeling om met het Grand Café op zoek te gaan naar sterren (pvo)



Restaurants
Restaurant Folliez in Mechelen stopt eind dit jaar

Het sterrenrestaurant Folliez op de Mechelse Korenmarkt stopt eind dit jaar (op 20 december). Uitbaters Danny Vanderschueren en Karine Peers vinden dat het tijd is voor iets nieuws. Ze denken dat de restaurantwereld op een kwarteeuw tijd enorm veranderd is en dat de formule die Folliez tot een succesverhaal maakte zijn beste tijd heeft gehad. Danny en Karine gaan zeker verder doen in de horeca, maar lichtten nog geen tipje van de sluier op. Wellicht wordt het een kwaliteitsvolle brasserie zonder sterren. (pvo)



Restaurants
Restaurant Aneth (Brugge) gaat eind van dit jaar dicht

Na 17 jaar gaat het voormalige sterrenrestaurant Aneth in Brugge rond de jaarwisseling dicht. Topchef Paul Hendrickx (46) wil iets anders gaan doen. Wellicht is het kwijt spelen van de Michelinster vorig jaar wel bepalend geweest in de beslissing om met Aneth te stoppen. De chef toonde zich toen enorm ontgoocheld en is nog altijd zeer ontstemd dat hij geen uitleg van Michelin kreeg waarom hij de enige Belgische chef was die een ster moest inleveren. (pvo)



Restaurants
Nieuw restaurant van Huysentruyt onmiddellijk in top 60

De Zweedse culinaire website Wbpstars.com heeft het nieuwe restaurant van Piet Huysentruyt, Likoké, in het Franse Les Vans, onmiddellijk uitgeroepen tot ‘eethuis van de maand’. Bovendien komt de zaak ook binnen op nummer 55 in de Top 60 of The World (ter info: El Celler  de Can Roca staat op nummer 1, Hof Van Cleve op nummer 2). Het restaurant is volgens Huysentruyt een ‘beetje een bedevaart’ geworden en zit alle dagen bomvol. (pvo)



Restaurants
Opening Bistrotheek Billiau in Knokke

Chef-kok Stefan Billiau en zijn vrouw Lut hebben onlangs te Knokke hun nieuwe restaurant Bistrotheek Billiau geopend. Tot vorig jaar baatte het koppel sterrenrestaurant De Oosthoek uit. Omwille van rugproblemen van gastvrouw Lut, besloot het horecakoppel De Oosthoek eind vorig jaar over te laten. Nu het beter gaat met de rug van Lut, besloot het koppel om opnieuw te beginnen, maar dan wel eenvoudiger. Het nieuwe concept luistert naar de naam Bistrotheek Billiau en brengt een bistro-keuken. (pvo)
 



Restaurants
Restaurant De Ruyffelaer (Ieper) schenkt twee huisbieren

Restaurant De Ruyffelaer in Ieper viert haar 10-jarige bestaan en brengt twee huisbieren op de markt. Het restaurant lanceert de blonde Oud Yper Tripel (8 %) en de donkere Oud Yper Dubbel (8 %). Het bier voor het restaurant is ontwikkeld met de hulp van brouwerij Deca in Woesten. Op termijn wil zaakvoerder Dejonghe zelf gaan brouwen (pvo)



Restaurants
Sterrenrestaurant Berto (Waregem) krijgt facelift

Restaurant Berto in Waregem, dat in november zijn eerste ster kreeg, ondergaat momenteel een grondige facelift. Op 23 augustus gaat het gerenoveerde restaurant terug open. In het najaar wordt ook de keuken aangepakt. Het hele renovatieproject moet af zijn tegen eind 2014. (pvo)
 



Restaurants
Nieuw restaurant Villa 78 (Sint-Stevens-Woluwe) kookt met groenten uit eigen moestuin

Op 4 september gaat in Sint-Stevens-Woluwe het gloednieuwe restaurant Villa 78 open. De zaakvoerders kiezen voor een Belgisch-Franse keuken met eigen toets. Met het serveren van groenten uit de eigen moestuin, bewijzen de zaakvoerders dat ze zeer goed de heersende trends in de hedendaagse gastronomie opvolgen (pvo)
 



Snelrestauratie
Streetfood

Streetfood is een begrip in Azië en andere exotische landen. Kraampjes allerhande op ieder hoek van de straat. Die sfeer was tijdens het overgangsweekend van augustus-september te proeven in De Voorruit te Gent. Eetavontuur serveerde er vijf gerechten (telkens met een veggie-versie): Uit Laos is was er Som Tam: een groene papajasalade met kleefrijst. De Vietnamese noedelsoep kon je zelf afsmaken. Samosa stond dan weer voor een Indisch gerecht met youghurtdip.  Quesadilla was dan weer, een gevulde pannenkoek. De curryshop van Khao Kaeng uit Thailand met vlees, vis, en een vegie versie sloten de markt af. Als het succes van de streetfod markt zich doortrekt dan staan er straks veel standjes in de straten. Het kunnen niet altijd hamburgers en hotdogs zijn. (JV)



Snelrestauratie
Frietautomaat

Hij werd al een paar keer aangekondigd en gedemonstreerd tijdens beurzen maar de frietautomaat is een feit. In Molenbeek staat de eerste frietautomaat. 2,50 euro betaal je voor 135 gram frieten en de klant kan kiezen uit mayonaise, ketchup of samoerai saus. Het zijn dunne frieten die eruit floepen zoals ze al te vaak in fastfoodzaken geserveerd worden. De sausen zijn zeer beperkt en vooral de verpakking is voor wie de echte frituur gewoon is een onsmakelijke straf. (JV)



Snelrestauratie
Labburger

De eerste hamburger uit het labo is een feit. Niet dat hij morgen in de frituur of bij de hamburgertent zal te vinden zijn maar we zijn er nu van overtuigd dat het kan. Lekker maar droog zo klonk het verdict van de eerste personen die de hamburger uit het petrischaaltje konden proeven. De Nederlandse professor Mark Post heeft nog wat labowerk voor de boeg om zijn hamburger te perfectioneren. Alhoewel, de meeste hamburgers in kraampjes zijn droog smaakloos en kartonachtig. (JV)
 



Snelrestauratie
Mc Donald’s in Koksijde

  Zo juist heeft Mc Donald’s een vestiging geopend in Koksijde. De hamburgertent stelt een 40-tal mensen te werk (pvo)



Snelrestauratie
Frituur De Puntzak bakt voor brandweer

  Frituur De Puntzak in Wommelgem bakte woensdag 14 augustus van 17 tot 21 uur frietjes voor de brandweer.  Met de omzet wordt de deelname van de spuitgasten aan ‘De 1000 km van Kom op tegen Kanker’ gesponsord. De frituur is de brandweer dankbaar, omdat de pompiers deze zomer al 2 keer moesten uitrukken om brand in De Puntzak te blussen. (pvo)



Toerisme
Geslaagd zomerseizoen aan de kust ?

Ondanks de laatste mooie zomerweken is de horeca aan de kust niet onverdeeld gelukkig. Volgens een  enquête van Unizo houden veel toeristen de knip op de portemonnee. Het aantal toeristen was er wel maar het bestedingsgedrag was beduidend lager. Een broodje of een snack was populairder dan een maaltijd. Ook de verblijven aan de kust zijn steeds korter geworden: een verblijf aan de kust beperkt zich nu tot enkele dagen in plaats van weken of een maand. Andere geluiden komen er dan weer van Westtoer die wijst op het succes van de last minute boekingen. Het minder bestedingsbedrag is dan gecompenseerd door het hoger aantal toeristen. (JV)



Toerisme
Nieuwe trend in toeristische sector

Er is in de toeristische sector een nieuwe trend aan het doorbreken. Blijkbaar willen steeds meer op vakantie naar een hotel waar geen kinderen de dagelijkse rust niet verstoren. Zowel bij Jetair (en VIP Selection) als bij Thomas Cook kennen ze het fenomeen maar ook in eigen land en in de buurlanden blijken er steeds meer hotels ‘adult only’ aan te bieden. JV



Toerisme
6% meer toeristische overnachtingen in eerste kwartaal van 2013

  Van begin januari tot eind maart 2013 boekte toeristisch Vlaanderen 6 % meer overnachtingen dan in dezelfde periode in 2012. In absolute cijfers gaat het om ongeveer 270.000 overnachtingen extra. Het aantal aankomsten van toeristen en zakenlui groeide nog sneller dan de overnachtingen, namelijk met 7 %. Dat blijkt uit de eerste voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen. Alle bestemmingen gaan vooruit, van de kust over de kunststeden tot de groene regio’s,. Het totaal aantal overnachtingen in de eerste 3 maanden van 2013 bedraagt ongeveer 4,6 miljoen.

In heel Vlaanderen stijgen de overnachtingen. Onze kunststeden blijven het goed doen, met groeicijfers tot 12,7 % in Mechelen en 14,7 % in Brugge. Uitschieter hierbij is Leuven, met een stijging van 48,7 %.

Het aantal overnachtingen van buitenlanders groeit in de eerste drie maanden van 2013 met 5 %. In absolute aantallen betekent dat voor alle buitenlandse markten samen een stijging van ongeveer 140.000 buitenlandse overnachtingen ten opzichte van diezelfde periode van 2012. Binnenlandse vakantiegangers en dito zakenlui realiseren ruim 130.000 overnachtingen meer dan in dezelfde periode van 2012, wat overeenkomt met een procentuele stijging van 7 %. 

Bijna alle buurlanden laten een mooie groei optekenen. Frankrijk en Duitsland kennen een stijging van 10 % (+ 29.000 en + 44.000 overnachtingen), het Verenigd Koninkrijk spant de kroon met 15 % (+ 43.000 overnachtingen). Alleen Nederland kent een daling van 2 %, wat neerkomt op 11.900 overnachtingen minder.




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com