LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Hollywood verplicht Oostende om te stoppen met campagne Terr’oskars

Oostende deelt al 4 jaar pluimen uit aan 10 horecazaken die in orde zijn met het terrasreglement. De stad doet dit onder de ludieke naam Terr’oskar, waarmee men naar de Oskarsuitreiking verwijst. Bovendien krijgen de laureaten een gouden beeldje, dat erg gelijkt op de film-Oscar. Deze campagne schoot in het verkeelde keelgat van de Hollywoodbonzen, die een Brussels advocatenkantoor inschakelden. Ze vinden dat zowel de stad, de cartoonist als de horeca-uitbaters commercieel voordeel halen uit het feit dat de Oskars in gans de wereld gekend zijn. Het argument van Oostende dat het hier om een parodie gaat, kon de klagers niet overtuigen. Meer nog: Oostende zou voor iedere dag dat de campagne nog zou lopen 200 euro moeten betalen. Voor Oostende zat er dan ook niets anders op om de campagne Terr’oksar af te blazen en op zoek te gaan naar een nieuwe ludieke naam (pvo)



Algemeen
Fair trade ook in restaurants

‘Fair Trade’ is een term die soms te veel om de haverklap gebruikt als verkoopsargument.Zijn bananen die honderden kilometers afleggen wel ‘Fair Trade’ ? Of is aardappels kopen bij Juul achter de hoek meer ‘Fair Trade’?  Deze discussie terzijde gelaten werd in de aanloop naar de Week van de Fair Trade van begin oktober een workshop georganiseerd waarbij koks van enkele Gentse restaurants en traiteurs konden leren hoe ze fairtradeprdoctucten in hun gerechten kunnen verwerken. Gent wil zich onder de naam ‘Goe Bezig’ profileren als de stad met de meeste restaurants die fairtrade producten gebruiken. (JV)

Lees meer ...

Algemeen
Ongezonde palmolie

De populaire palmolie blijkt bij overmatig gebruik schadelijk te zijn voor  de gezondheid. De plantaardige olie bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetzuren  die de slechte cholesterol verhogen. Pizza bodems, koffiekoekjes, chocopasta, margarine, broodjes allen bevatten ze plantaardige olie maar niet steeds de gezonde. Eind december volgend jaar moeten producenten vermelden welke plantaardige olie in hun producten verwerkt is. (JV)

Lees meer ...

Algemeen
Geen aanwervingen in de horeca

Volgens de arbeidsmarktcatcher Manpower zou de arbeidsmarkt in België zich langzaam herstellen zo niet stabiliseren.  Maar er zijn ook minpunten en die komen vooral uit de horeca. De prognoses voor de horeca op gebied van voorziene aanwervingen zijn het laagst sinds tien jaar. Of het over niet beschikbaar personeel of de economische crisis gaat staat niet specifiek vermeld. (JV)

Lees meer ...

Algemeen
Mesen heeft opnieuw meer horecazaken

Er zijn opnieuw weer een aantal horecazaken in Mesen. Een tijdje geleden was er in de kleinste stad van ons land na een aantal stopzettingen maar één horecazaak meer over: café Den IJzer. Het stadsbestuur besloot daarom in actie te treden en  startte een campagne op om opnieuw meer horecazaken aan te trekken. Met succes blijkbaar, want naast Den IJzer, kreeg brasserie Le Faubourg d’Armentières een nieuwe uitbater, kreeg café-frituur Sint-Sebastiaan nieuwe eigenaars en opende Café du Centre opnieuw de deuren (pvo)

Lees meer ...

Algemeen
Onenigheid tussen Oude Vismijn (Gent) en omwonenden

Het is weer hommeles tussen de Oude Vismijn en de horeca en de bewoners van het Sint-Veerleplein. Sinds een tijdje organiseren de nieuwe uitbaters regelmatig activiteiten op de middenkoer van de Oude Vismijn. Dat gaat gepaard met muziek en overlast. Toch willen de omwonenden geen problemen met de uitbaters van de Oude Vismijn en streeft men naar een positief overleg. (pvo)



Algemeen
Horecacoach voor Tielt

Na talrijke andere steden heeft nu ook Tielt zijn eigen horecacoach. Politie-inspecteur Kurt Vanbrabant wil de sfeer in het uitgaansleven in Tielt op de juiste sporen zetten/houden. Vandalisme, geluidsoverlast, wildplassen het zijn te vaak hinderlijke elementen die niet steeds tolerant zijn. Hij zal de tussenpersoon zijn voor de cafébazen, hun klanten en de buurtbewoners en moet ervoor zorgen dat Tielt een veilige en leuke plaats is om uit te gaan.Of een horeca coach in het uniform van politie-inspecteur ook effectief zal werken moet nog blijken. (JV)

Lees meer ...

Algemeen
Goede cijfers voor Pairi Diaza

Het dierenpark Pairi Daiza heeft de kaap van 1 miljoen bezoekers overschreden. Steeds meer Vlamingen vinden de weg naar het dierenpark net over de taalgrens. Blijkbaar bevalt het hen daar ook want de bezoekers spenderen meer. Ook de horeca in het park ziet zijn inkomsten stijgen met ongeveer 50% tegenover vorig jaar. (JV)

Lees meer ...

Algemeen
Hollywood versus Oostende

In Hollywood weten ze nu ook waar de Koningin der badsteden ligt. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences vindt de stad alvast minder symphatiek dat de talrijke toeristen van de voorbij weken. De organisatoren van de Oscaruitreikingen heeft de stad Oostende gedagvaard voor een som van 73.000 euro. Alles draait om de naam ‘Terr’oscar’. Onder die naam organiseert Oostende nu al voor het vierde jaar een wedstrijd voor de mooiste terrassen van de stad. Zowel de naam als het logo is een te duidelijke verwijzing naar de echte Oscaruitreiking volgens de academie die 200 euro per dag eist als hun logo verder gebruikt wordt. Is eer betere promotie denkbaar voor Oostende in Hollywood? (JV)

Lees meer ...

Algemeen
Eredoctoraat voor Pierre Wynants

Nadat hij eerder al tot ridder in de Ordre national de la Légion d’Honneur benoemd werd door voormalig Frans president Nicolas Sarkozy wacht Pierre Wynants, de voormalige sterrenchef van het Brusselse restaurant Comme Chez Soi een nieuwe onderscheiding. Samen met drie andere gerenommeerde buitenlandse topchefs ontvangt hij op 7 november een eredoctoraat van de Université François-Rabelais. Voor hun bijdrage aan de Franse gastronomie werden vier chefs geselecteerd. Naast Pierre Wynants zullen ook de Spaanse driesterrenchef Martin Berasategui, de Japanse chef Kiyomi Mikuni en de Zwitserse chef Philippe Rochat met een eredoctoraat gelauwerd worden. De eredoctoraten worden uitgereikt op donderdag 7 november 2013 tijdens een academische zitting die kadert in het tienjarig bestaan van L’ Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation. Vraag is wat er op het menu zal staan van het galadiner.( JV)

 

 



Algemeen
Meer mogelijkheden voor terrasuitbating aan de kust

Ruimtelijke ordening en horeca zijn niet steeds de beste vrienden maar bevoegd Vlaams minister Philippe Muyters heeft het licht op groen gezet voor de ruimtelijke uitvoeringsplannen voor strand en dijk. Voor horecazaken en eventueel watersportclubs betekent dit dat ze meer mogelijkheden krijgen om tijdelijke of permanente overdekte constructies op te stellen. Alles moet nog gebeuren in overleg met de stedelijke verantwoordelijken. Alvast in Blankenberge zijn verschillende horecazaken op de zeedijk voorstander van een vast terras en ook het stadsbestuur reageert voorzichtig positief. Als de horeca nu nog ietwat creatief is kan de zeedijk misschien nog mooi ogen. (JV)



Algemeen
Onbekende vis. Eerste (test) levering

Nadat in maart een aantal chefs in het bijzijn van minister-president Kris Peeters het charter van NorthSeaChefs  hadden ondertekend, ontvingen een aantal restaurants waaronder Hof van Cleve een eerste kistje gevuld met minder bekende Noordzee vissoorten en vis afkomstig van Belgische bijvangst. Bedoeling is om met deze lekkere vis de culinaire mogelijkheden in een aantal restaurants verder te onderzoeken.  Alzo kan dit type vissen ook bekend worden en de commerciële meerwaarde krijgen  die ze ook verdienen. Uiteindelijk doel is om hierdoor  de druk op de visvangst in het algemeen en op de verkoop van gekende vissoorten in het bijzonder op een natuurlijke manier te doen afnemen. In een eerste testcase zullen de veertien restaurants, die het charter van NorthSeaChefs ondertekend hebben, twee keer per maand een kist met negen kilo vis en voorzien van technische informatieve fiches, gratis ontvangen. Met dit lot duurzaam gevangen, onbekende of minder populaire Noordzee vissoorten en bijvangst afkomstig van Belgische schepen kunnen  de chefs enkel vrij experimenteren. Gezien de vis gratis als testcase geleverd wordt, is de verkoop ervan uitgesloten. Zo kan de vis bijvoorbeeld bereid worden voor een personeelsmaaltijd. In ruil voor deze gratis leveringen, maken de chefs hun ervaringen en recepten over aan de werkgroep NorthSeaChefs die alle data globaal zal analyseren.  Vanuit deze proefervaring zullen conclusies getrokken worden om de meerwaarde van deze vissoorten verder te profileren en kenbaar te maken.  Indien deze chefs ondertussen met dit type vis al commercieel aan de slag willen gaan, dan zijn ze uiteraard vrij deze via de hun bekende kanalen te bestellen. Met deze tijdelijke testleveringen wil NorthSeaChefs immers enerzijds de reguliere markt niet verstoren maar anderzijds ook vissers, handelaars en consumenten op korte termijn bewust maken van de meerwaarde die deze vissoorten hebben.  “Onze Noordzee zit vol lekkere nog onbekende vis. Aan ons om te ontdekken wat onze vissers in dikwijls moeilijke omstandigheden vangen zodat hun werk maar zeker ook die vis beter gewaardeerd wordt. Teveel vis wordt nog altijd zinloos weggegooid,” aldus drie sterren chef Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Life 2013 in Brussels Expo

Op 15, 16 en 17 september wordt Brussels Expo het decor van Horeca Life, de 9de editie van de professionele beurs voor gastronomie en horeca. Dit evenement trekt elk jaar gemiddeld meer dan 20.000 bezoekers aan (restauranthouders, chefs, maîtres d’hôtel, sommeliers, hotelbeheerders, food & beverage managers, enz.), hoofdzakelijk uit Brussel en Brabant. 

Horeca Life brengt enkele gevarieerde en kwaliteitsvolle evenementen en kende op elk vlak een constante groei sinds 2005. Dit jaar vormt de beurs ook het kader voor twee prestigieuze wedstrijden: de “Belgische finale van de Bocuse d’Or” en de “Ster van de Belgische keuken"

 



Beurzen - congressen - evenementen
Smaakboot met topchefs

 

 

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Belgian Days bij ISPC

Onder de noemer Belgian Days organiseerde ISPC twee dagen vol Belgische producten. Foodpairing met Belgische bieren, de nieuwe foie gras van RougiE, Breydel en Ganda ham, honing, aardappel- en pastaproducten, wijnen het kwam allemaal aan bod. Maar ook de non food met potten en pannen, electro materiaal, glaswerk enz ontbraken niet bij de meer dan smakelijke rondgang en tijdens de verschillende sessies. Voor de bezoekers en de deelnemers aan de sessies was het alvast een leerrijke dag met ontdekking van nieuwe producten. (JV)

 

 

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwerij Huyghe laat ‘vrouwenbier’ Deliria brouwen

Brouwerij Huyghe uit Melle, bekend omwille van het bier Delirium Tremens, heeft een panel vrouwen een nieuw bier laten brouwen dat luistert naar de naam Deliria. Het nieuwe bier is geen zoet brouwsel geworden, maar is een zwaar blond Belgisch bier. Van Deliria werd maar 150 hectoliter gebrouwen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel blaast 60 kaarsjes uit

Lambiekbrouwerij  3 fonteinen in Beersel werd 60 jaar geleden opgericht. Oorspronkelijk was 3 Fonteinen een café en een bierstekerij. Vanaf 1988 wordt er ook Lambiek gebrouwen. Tijdens de Open Bierdagen van 5 tot 9 september kwamen er veel mensen over de vloer. Om het feest op een bijzondere manier te vieren, werd er als primeur jonge ‘3 Fonteinen’ lambiek geschonken (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Drie nieuwe ere-ridders in Ridderschap van de roerstok der Brouwers

Tijdens het afgelopen Belgian Beer Weekend werden drie nieuwe ridders geintroniseerd. De eer viel te beurt aan Bernard Deryckere, Jeroen Meus en Eric Boschman. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Eigen bier voor de Red Karpers

Dat het Gentse café De Karper al lang iets met sport heeft is al langer geweten. Begin dit jaar zag in café de Karper een nieuwe supportersclub voor de Rode Duivels het licht. De club kreeg de toepasselijke naam de ‘Red Karpers’ en telt ondertussen een 70-tal leden, wat gezien de eindfase van de campagne waarin de oprichting plaats vond een enorm succes mag heten. Maar, wat is voetbal zonder bier dacht het bestuur? En zie daar, vanaf nu heeft de club ook zijn eigen bier. Het bier komt van de brouwerij Bier&Karakter en is in feite de ‘Klets’ die een eigen etiket opgekleefd kreeg. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Vrijwilligers houden café open

In het cultuurcafé in De Grote Post te Oostende staan voorlopig vrijwilligers achter de toog. De laatste drie dagen van de werkweek is het café geopend van 11 tot 18 uur. Naast de gewone dranken zijn er ook soep en broodjes te verkrijgen. Een beperkte kaart om de omliggende horecazaken geen concurrentie aan te doen. De zoektocht naar een vaste uitbater loopt niet van een leien dakje. (JV)

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Nieuwe uitbaters voor café De Mythe

Een eigen horecazaak runnen, het was de droom van Jean –Marc Rousseau en Lies Pattijn die beiden al veel ervaring hebben in de horeca wereld en elkaar daar zelfs hebben leren kennen. Café De Mythe te Wevelgem is hun droom die werkelijkheid geworden is. Vanaf begin september zijn ze er de nieuwe zaakvoerders. (JV)



Hôtellerie
Zakenreizigers kiezen voor upscale en midscale hotels

Ondanks de moeilijke economische tijden, blijken zakenlui toch nog steeds voor upscale en midscale hotels te kiezen. Dat blijkt uit een onderzoek van Timetric. 46 % van de correspondenten geven aan dat ze de komende 12 maanden gaan logeren in midscale hotels. 31 % zegt te opteren voor upscale hotels (pvo)



Hôtellerie
Hyatt koopt zakenhotel in Orlando

Terwijl veel hotelbedrijven geen geld meer steken in panden, heeft Hyatt wel een gebouw aangekocht. De hotelketen het The Peabody Orlando hotel in Florida en betaalde daar ongeveer 542 miljoen euro voor. Het congreshotel, dat 1.641 kamers heeft, gaat verder door het leven als Hyatt Regency Orlando Convention Center. (pvo)



Hôtellerie
Apollo Arthotel wordt Velotel

Apollo Arthotel gaat voortaan door het leven als Velotel. Het blijft een viersterrenhotel maar zal zoals de naam doet vermoeden ook mikken op wielertoeristen. Er worden veel nieuwe faciliteiten voor fietsers voorzien. Toch benadrukt het management dat ook andere toeristen en zakenlui welkom blijven (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
State-of-the-art automatisch hoogbouwmagazijn bij Mydibel

De groep Mydibel laat zich in het feestjaar van zijn 25 jarig bestaan niet onbetuigd. Het zorgt op
zijn site in Moeskroen voor een opvallende blikvanger. Het state-of-the-art automatisch
hoogbouwmagazijn kreeg een prachtige aankleding die duidelijk de merkidentiteit van het bedrijf
communiceert. De merkproducent blijft zich op de kaart zetten als een jonge, dynamische
onderneming met grote ambitie.
Naast de recente lancering van een nieuwe corporate identity en packaging design, werden ook
heel wat investeringen gedaan op vlak van productie en logistiek.



Ondernemingen - Bedrijven
Breydel laat taalgrens culinair vervagen

Breydel weet met minstens twee nieuwe producten de taalgrens alvast culinair te laten verdwijnen. Breydelham en Breydelboutje met Luikse stroop zijn twee nieuwe producten die de komende winterdagen ook in de horeca kunnen opwarmen. De combinatie van het ovengebakken karakter, de kruidenmix en de fruitige smaak van de Luikse stroop zorgen voor een krachtige, smaakvolle ham en boutje met net dat tikkeltje meer. Net als de Breydelproducten, wordt Luikse stroop op een traditionele en ambachtelijke manier bereid in het kleinschalig familiebedrijf Martine Meurens & Rodrigues SPRL te Aubel. Een niet te versmaden, makkelijk te verwerken, samenwerking tussen een Vlaams & Waals streekproduct. (JV)



Publicaties
Over Kalkoen

Bij Borgerhoff & Lamberigts verscheen het boek ‘Over Kalkoen’ . Naast nuttige algemene informatie over de kalkoen bevat het boek veel recepten. Dat kalkoen niet alleen op de eindejaarstafel hoeft te verschijnen is met dit boek wel duidelijk. Van aperitiefhapjes over voorgerechten tot originele hoofdgerechten. Niks wordt in het boek over het hoofd gezien.

Het boek is een echte promotie voor wie wil koken met kalkoen. Kalkoengebraad, focaccia met gerookte kalkoen, minestrone met gerookte kalkoen, het zijn maar enkele voorbeelden.Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. ISBN9789089313775.(JV)

Lees meer ...

Restaurants
2 restaurants in kasteel Hof ter Linden (Edegem)

Het kasteel en koetsgebouwen van het Edegemse Hof ter Linden worden momenteel gerenoveerd. Als dat achter de rug is, moeten er in het koetsgebouw 2 restaurants komen: een brasserie en een restaurant met streekgerechten. Naar verluidt zou de voormalige sous-chef van Noma interesse hebben om in het project te stappen (pvo)



Restaurants
Kindermenu’s zijn weinig origineel

Wat iedereen al langer wist, is nu bewezen door een steekproef van het Een-programma Volt: inzake kindermenu’s tonen de restauranthouders weinig inspiratie. Dat blijkt ook uit de top 10 van de kindergerechten:

Kip met appelmoes
Spaghetti bolognese
Kindersteak
Fishsticks
Vol-au-vent
Frikandel met friet
Hamburger
Balletjes in tomatensaus
Kippennuggets
Stoverij

 

(pvo)



Restaurants
70 % van de Belgen geeft meer uit op restaurant

Ter gelegenheid van de beurs Horeca Life (op 15 tot 17 september in Brussels Expo) hielde de organisatoren een enquête om te peilen naar de restaurantgewoonten van de Belg. Daaruit blijkt dat meer dan 40 % van onze landgenoten minstens 1 keer per week op restaurant gaan. De overgrote meerderheid (69 %) gaat zeker 1 keer per maand op restaurant. Uit de cijfers blijkt dat de jongste 5 jaar er ook steeds meer mensen op restaurant gaan. Meer dan 70 % geeft aan meer te spenderen dan vroeger. (pvo)



Restaurants
Veertig gerechten voor veertig jaar Ter Boeverie

ter boeveriePrecies veertig jaar geleden opende Restaurant Ter Boeverie, momenteel NH Hotels, in Brugge haar deuren. Restaurant Ter Boeverie heeft alle tendensen overleefd en voor directeur Bert Vandewaetere was dit voldoende om een groots en uniek jubileumprogramma uit te werken. Restaurant Ter Boeverie oogstte decennia lang veel lof met een zeer verzorgde en smakelijke Frans-Belgische keuken. De zakenman zat hier schouder aan schouder met families, koppeltjes en toeristen. Ook de Brugse inwoners frequenteerden het restaurant maar al te graag. Omdat het restaurant over een eigen ingang langs het Zand beschikt, had men niet steeds het idee dat men in een hotelrestaurant op bezoek was. Het was en is een  culinaire bakermat aan het Brugse Zand. Om de verjaardag de nodige luister bij te zetten werd een uniek concept uitgewerkt. Er is en verjaardagsmenu die uit (jawel) veertig gerechten zal bestaan. Van dinsdag 17 tot en met donderdag 26 september lanceert het keukenteam een culinair programma die een reis rond de wereld maakt. Zowel Belgische, Oosterse, mediterrane als Afrikaanse invloeden komen daarbij op het bord. Geen veertig verschillende gangen maar vijf gangen met telkens acht gerechtjes maken het getal veertig compleet. Voorwaar een primeur in België en wellicht ook voor de gehele Benelux.

Lees meer ...

Restaurants
Roosekes Breem

Vrijdag 6 september was er de opening van restaurant-feestzaal Roosekes Breem op de grens van Vosselaar en Turnhout. Herman Vanhout van Immo Vanhout kocht de vervallen boerderij acht jaar terug. Met de nodige heimwee dacht hij toen terug aan de tijd dat hij er als kind in het café van Rooseke van de Breem kwam. Jaren van verbouwing, aanvragen van de nodige vergunningen en een grondige voorbereiding brengen klanten nu naar Roosekes Breem. De oude hoeve werd met veel respect voor het verleden gerenoveerd tot een stijlvol restaurant met twee verdiepingen. De voormalige schuur is getransformeerd in een feestzaal waar het authentieke dakgebinte voor een unieke sfeer zorgt. In de keuken staat chef-kok Nick Driesen  zoon van chef Serge Driesen. In het restaurant is een vaste menukaart met de verfijnde Franse keuken. Van dinsdag tot vrijdag is er het lunchmenu. Daarnaast worden ook suggestiesmenu’s geserveerd. Voor dat alles werkt de chef kok het liefst met plaatselijke leveranciers en kruiden uit eigen tuin. Uit het homarium komen verse kreeften en oesters. (JV)

Lees meer ...

Snelrestauratie
Exki zwemt over

Exki_096_okExki de Belgische gezonde fastfoodketen met natuurlijke producten en een hoog gezondheidsgehalte, opent in het eerste trimester van 2014 zijn eerste restaurant over de Atlantische Oceaan. Wat bij de opstart aanvankelijk op hoorngelag onthaald werd is uitgegroeid tot een ware succesformule. Nederland en Frankrijk mogen dan wel ‘maar’ buurlanden zijn de oversteek van de grote plas en de toekomstplannen in een land van hamburgers zijn gedurfde initiatieven. In New York, in het Flatiron District, ook wel Silicon Valley genoemd aan hetManhattan (Park Avenue) Komt het eerste Exki-restaurant. De werken aan het nieuwe restaurant gaan in oktober van start en de keten geeft ook mee dat de recepten werden aangepast aan de lokale smaak met behulp van New Yorkse chef-koks. Meer openingen in New York liggen reeds op tafel en zijn voorzien tussen eind 2014 en begin 2015. (JV)

Lees meer ...

Snelrestauratie
De prijs van een bakje friet

Navefri (Nationaal Verbond van Frituristen) heeft berekend hoeveel een pakje friet echt kost.De prijs van de aardappelen en het vet, de verpakking, reclame- en afvalverwerkingskosten.Neem daarbij nog energiekosten, afschrijvingen, het loon en of winst van het personeel en/of uitbater en de btw. Verzekeringen, belastingen, sociale lasten en andere kosten brengen de prijs volgens Navefri op 2,20 euro. Uiteraard zonder saus of snacks. (JV)

Lees meer ...

Toerisme
Toeristenbelasting omhoog in Oostende

De verblijfsbelasting in Oostende wordt vanaf  2014 opgetrokken van 175 naar 350 euro per kamer per jaar. Hotels en b&b’s moeten die belasting betalen aan de stad, die hen wel de toelating geeft om de taks door te rekenen aan de klanten. De extra inkomsten voor de stad zullen gebruikt worden om via allerlei evenementen meer toeristen naar de stad te trekken wat dan ook weer de horeca te goede komt. Veel protest uit de horeca (hotelsector) kwam er niet. De extra belasting zullen de meeste zaken wel doorrekenen naar hun gasten.(JV)

Lees meer ...

by communitysoft.com