LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Kobe plaatst Vlaanderen op culinaire wereldkaart

Kobe Desramaults van sterrenrestaurant In De Wulf in Dranouter is deze week in Milaan verkozen tot ‘beste buitenlandse chef’ door de makers van de Italiaanse restaurantgids ‘Identità Golose’. Begin dit jaar zorgde Toerisme Vlaanderen en Vlaanderen Lekker Land er voor dat Kobe en drie andere chefs (Dominique Persoone, Gert De Mangeleer en Pieter Lonneville) er de Vlaamse gastronomie konden vertegenwoordigen. Onze Vlaamse chefs hebben er de Italianen ingepakt door hun rock ’n roll attitude. Ze werden dan ook meteen als “Flemish dynamite” omschreven.  “De investering om Vlaanderen gastland te maken op deze Italiaanse culinaire topbeurs heeft ons imago als culinaire bestemming op de Italiaans markt (en ver daarbuiten) zeker verstevigd,” aldus Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen.  Het feit dat Kobe nu 10 maanden later wordt uitgeroepen als beste buitenlandse chef en zo René Redzepi opvolgt is een bekroning van deze mooie samenwerking. (JV)



Algemeen
Horeca in nieuw studentendorp

Als het van de stad Hasselt afhangt dan komt er in de zone rond het Kapermolenpark een studentencampus. Er zou plaats zijn voor 150 extra studentenkamers. In  drie paviljoenen kan er ondergronds ook eventueel plaats zijn voor fakbars van studentenverenigingen, maar dat moet nog besproken worden. Er komt ook een gebouw voor commerciële diensten. Daarin zal er ondermeer plaats zijn voor horeca. De streefdatum voor de oplevering van deze private ontwikkeling is het academiejaar 2016-2017. (JV)



Algemeen
Vertraging voor de blackbox

Pas op 4 november verschenen in het Belgisch Staatsblad de technische specificaties waar de geregistreerde kassa en de blackbox moeten aan voldoen. Pas nu kunnen de leveranciers hun kassa of blackbox indienen ter certificatie en na goedkeuring ervan in productie gaan. Wellicht hopeloos te laat om klaar te zijn tegen 1 januari. Wie op 1 januari op vrijwillige basis een black box kan installeren geniet van enkele voordelen volgens het horecaplan. Maar het ziet er niet naar uit dat al veel black box kassa’s zullen beschikbaar zijn op 1 januari. (JV)



Algemeen
Bib Gourmand Benelux 2014

Michelin heeft met zijn nieuwste gids terug een recordeditie te pakken: de teller staat op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers.
De Bib Gourmand, het concept van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de restaurateurs die dit concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met hun menu’s en jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs.
De cijfers bewijzen het succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een “Bib Gourmandonderscheiding”, die in de MICHELIN gids aangeduid zijn met het symbool =. Dit jaar staat de teller op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers. De Michelin inspecteurs reisden de hele Benelux door om adresjes te vinden waar men kan rekenen op lekker eten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar ook op een prettige sfeer. De restaurants in deze gids hebben een ziel, ze bruisen! Ze bewijzen dat smakelijk tafelen geen luxe hoeft te zijn.
In België is Wallonië met twaalf nieuwkomers het best vertegenwoordigd. Maar de meest opvallende trend is dat heel wat zaken zich specialiseren in wijnen, die ze combineren met lekker eten. Zo biedt Les Vrais Soudeurs uit het Henegouwse Thuin een keuze uit meer dan 200 wijnsoorten, waaronder heel wat gegeerde exemplaren, die het koppelt aan gerechten die bol staan van smaak en uitmuntende producten. Die heerlijke harmonie tussen wijn en spijs vindt men onder meer ook bij Mondevino uit het Limburgse Borgloon en Le Wine Bar Sablon des Marolles uit Brussel.
De hoofdstad verdient een speciale vermelding voor de creatieve combinaties die men er vindt. In navolging van het restaurant De Maurice à Olivier, dat aansluit op een krantenwinkel, maakt Wine in the City in Jette nu zijn intrede: het combineert een wijnwinkel en een restaurant. Wijn en lekker eten: a match made in heaven.
 



Beurzen - congressen - evenementen
Omgaan met lambiekbieren

Zowel nationaal als internationaal kennen  lambiekbieren een grote belangstelling. Om iedereen die op professioneel niveau in aanraking komt met lambiekbieren vakkundige ondersteuning te bieden is er de Lambiek Academie. De Lambiek Academie is een opleidingsaanbod van HORAL(Hoge Raad voor de Ambachtelijke Lambiekbieren). Horeca –uitbaters leren tijdens de basisvorming over de geschiedenis van lambiekbieren over de verschillende producenten, krijgen inzicht in de brouwmethode en haar specificaties.Met handige weetjes en praktijk over het schenken, ruiken en proeven van de authentieke lambiekbieren en de positionering ervan tussen de andere Belgische bierstijlen krijgen ze een stevige bagage mee om de klant een Oude Geuze of Oude Kriek naar smaak aan te bieden.  Sprekers zijn Armand De Belder, Luc Pauwels en Hans Bombeke. De vorming vindt plaats donderdag 5 december van 9u tot 16u in het bezoekerscentrum De Lambiek Gemeenveldstraat 1 1652 Alsemberg. Inschrijven kan tot 30 november via www.horal.be . De Lambiek Academie is een organisatie van vzw Horal, in samenwerking met de gemeente Beersel en het bezoekerscentrum De Lambiek. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Controles op rookverbod

Eind oktober hielden de lokale politiezones Balen-Dessel-Mol en Kempen Noord-Oost in samenwerking met de inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid een grote controleactie op het naleven van het rookverbod in de horeca. Ruim vijftig cafés in de regio kregen controleurs over de vloer. In totaal waren zes zaken in overtreding en vijf cafébezoekers betrapt op roken. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
't Gebouw in Arendonk

Arendonk heeft er nieuw café bij. Op de markt opende begin november “ ’t Gebouw “. Weber Dirken is de man achter het nieuwe initiatief. Het is een mix geworden van een bruin en een modern café. Het nieuwe café richt zich naar  de tweede jeugd van Arendonk. Weber Dirken draagt al een pakketje Horeca-ervaring mee als mede-oprichter van jeugdhuis De Sjepap in buurdorp Weelde en als bestuurslid-tapper in jeugdhuis 't Onkrooid in Arendonk. In de schaduw van de kerktoren van Arendonk heeft hij nu zijn eigen staminee. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Opnieuw prijsverhoging bij AB Inbev

ABInbev zal vanaf februari 2014 zijn bierprijzen nog maar eens verhogen. Voor normale bieren komt daar 1,5 cent per glas bij terwijl speciale bieren een prijsverhoging van 2 cent te wachten staat. De voorbije prijsverhoging dateerde van februari dit jaar.  Of de andere brouwerijen de prijsstijging zullen volgen is niet duidelijk maar in het verleden gebeurde dat wel. (JV)



Hôtellerie
Cour St- Georges wellicht verkocht

Na een leegstand van dertien jaar blijkt er nu dan toch plots belangstelling te bestaan voor het voormalig Gentse hotel Cour Saint Georges.  Stad Gent is momenteel eigenaar van het pand tegenover het stadshuis. Eerst wou de stad zelf het pand opknappen tot (oefen) hotel of seminarieruimte maar door de leegstand waren de verbouwingswerken te duur. Net voor de afsluiting van de termijn om een bod uit te brengen waren er twee kandidaten. Bij stad Gent wacht men nog rustig af vooraleer hoera te roepen want ook in het verleden werden reeds mogelijke investeerders afgewezen. Of de mogelijke investeerders de bedoeling hebben om het pand zijn grandeur van restaurant en hotel terug te geven zal pas blijken na een grondige analyse van de kandidaat kopers. Ondertussen is gebleken dat de mysterieuze koper 1.565.000 heeft geboden. Wat de investeerder met het voormalig hotel zal  aanvangen is nog niet duidelijk. (JV)



Hôtellerie
Gebouw Sandton Grand Hotel Reylof te koop

Het gebouw van het Gentse luxehotel Sandton Grand Hotel Reylof staat te koop. Groot nieuws is het niet want het gebouw staat al enkele maanden te koop maar pas nu wordt er openlijk over communicatie gevoerd  naar de  buitenwereld. Bouwgroep Van de Walle uit Aalter wil het gebouw waar het Gentse luxehotel Sandton Grand Hotel Reylof in is gevestigd, verkopen. Het probleem is dat de groep een tekort heeft aan liquide middelen. Daarom vroeg de bouwgroep  aan de rechtbank van koophandel om bescherming tegen zijn schuldeisers. Directeur Duco Heijbroek benadrukt dat een eventuele verkoop van het gebouw geen enkele invloed zal hebben op de uitbating van het hotel. (JV)



Restaurants
Brasserie Wouter

De Koopvaardij aan het Hoogeind 96 in Stabroek was ooit een toprestaurant met een Michelinster en veel koksmutsjes bij Gault-Milau. Vanaf heden gaat de zaak het leven in als ‘Brasserie Wouter’. Chef Wouter Van Tichelen grijpt in zijn nieuwe brasserie terug naar de basis van het koken met streekproducten. In de nieuwe brasserie is iedereen welkom om te genieten van echte streekproducten. Boer Celest aan de overkant van de straat zorgt voor de aardappelen voor de frieten  de entrecôte komt uit de stallen van Gert en Leen Gabriëls van ’s Hertogendijk. Streekproducten zijn de basis van de kaart. Elke dag is er een  suggestie, naast een kaart met betaalbare gerechten. Op zondag is het ‘gebraadmenudag’, de enige dag waarop er een menuutje geserveerd wordt. Daarmee wordt de sfeer opgewekt van vroeger, toen de bomma op zondagmiddag met de ganse familie de voeten onder tafel schoof en genoot van een rosbief of een gebraadje. Een eigen biertje ‘Wouterke’ is de kers op een verzorgde maaltijd. (JV)



Restaurants
Van Bigarreaux naar Botanique

Tijdens het eerste weekend van november werden de laatste klanten bediend in restaurant Bigarreaux in Sint-Truiden. Na hun deelname aan het VTM-programma Mijn Restaurant waarbij ze in 2009 net niet de winnars werden. kijken Ann en Tom naar nieuwe horizonten. Tom opent de Botanique in Hasselt. In een voormalige hoedenwinkel op de Zuivelmarkt in Hasselt gaat Tom volledig voor gezonde voeding met salades. Ook de burger - trendy zelfs in klasserestaurants - krijgt een prominente plaats in verschillende gerechten. Samen met zijn zakenpartner Ruben Noels wil Tom een nieuw en hopelijk succesvol concept uitbouwen. (JV)



Restaurants
YELLOW voor Joachim Boudens en Gert De Mangeleer

Het worden drukke tijden voor sterrenkoks Joachim Boudens & Gert De Mangeleer van Hertog Jan. 22 februari sluit de huidige zaak zijn deuren om omgebouwd te worden tot een eigentijdse bistro die in juni 2014 zijn deuren zal openen. Ondertussen zijn er de werken aan de ‘nieuwe’ Hertog Jan in Zedelgem die vanaf de zomer zal openen. Om de leegte op te vullen tussen al die werkzaamheden komt in het harte van Brugge van februari tot mei YELLOW. Een vriendelijke ontvangst, zoals we gewoon zijn van het team, een hedendaagse setting ,funky muziekje, verrassende wijn- en bierkeuzes en een originele kaart zoals alleen Gert die kan samenstellen. Kortom alle ingrediënten om een gezellige lunch of diner te beleven aan een toegankelijke prijs, aldus hun aankondiging van dit tijdelijke initiatief. (JV)       



Restaurants
Brand in restaurant Kiekepot

Begin november sloeg het noodlot toe in restaurant KieKepot te Schilde. Een hevige uitslaande brand vernielde de zolder en de eerste verdieping. Terwijl er in andere lokalen rook en waterschade was. Als een geluk bij een ongeluk bleef de keuken grotendeels gespaard. Hoe het nu verder moet is onduidelijk maar zaakvoerder Jeremy Leysen wil alvast niet bij de pakken blijven zitten. (JV)



Snelrestauratie
Bagels voor Kortrijk

Dascha Vandeputte en Jessica Dobbelare openden de eerste bagelshop in Kortrijk. De ronde broodjes met een gat in het midden zijn aan een ware opmars bij bezig bij ons na het succes bij de noorderburen. No.61 aan de Doorniksestraat 61 is niet alleen een bagelshop maar een combinatie tussen het populaire broodje en de verbeterde tapas. De bagels kunnen naar wens belegd worden, koud, warm of zoet en zijn er in verscheidene soorten. Van natuur over meergranen tot deeg met zongedroogde tomaten. Ze kunnen ter plaatse genuttigd worden of meegenomen worden. (JV)



Snelrestauratie
De soepkar is terug

Ze was al een tijdlang uit het straatbeeld verdwenen maar de soepkar is terug. Alvast in enkele Gentse wijken. Patrick Van Houtegem rijd in zijn gele soep met bijhorend muziekje rond met dagelijks vier soorten soepen. Tomatensoep, met of zonder balletjes is een vaste waarde. Veel mensen komen er niet meer toe om verse soep te maken terwijl soep gezond en goedkoop is. (JV)



Snelrestauratie
Frietautomaat reeds verdwenen

Belgen willen blijkbaar een echte frituur in plaats een automaat. De frietautomaat aan de Proxy Delhaize in Molenbeek heeft het nog geen twee maanden volgehouden. Kwamen er in de begindagen veel nieuwsgierigen, dan slonk dat aantal heel snel terug tot enkele klanten per dag. Volgens de firma die de automaat ontwikkelde ging het maar om een testproject. In mei volgend jaar komt er nieuwe verbeterde versie op de markt die succesvoller zou moeten zijn. (JV)

 



Toerisme
VIP Selection breidt samenwerking met JRE verder uit

VIP selection breidt zijn culinaire initiatieven verder uit in samenwerking met Jeunes Restauraturs d’Europe. Jetairfly serveert de VIP Selection reizigers een maaltijd aan ontworpen door een Belgische sterrenchef. In het winterseizoen is dat Kristof Coppens van A-Priori te Haaltert in de zomer is het Patrick van Hoorn van De Zuidkant te Damme die voor het concept van de maaltijden tekent. Naast het kwaliteitslabel “VIP Culinair” is er nu het Jeunes Restaurateurs d’ Europe Belgium label die hotels toegewezen krijgen. Topchefs van JRE bezochten de hotels en beoordeelden de maaltijden van ontbijt tot het diner van de snackbar tot het à-la-carterestaurant. Er was al een goede samenwerking tussen JRE en de Atlantica Hotels& Resorts . Vananf heden is er ook een samenwerking met Hotel Jardines de Nivara op Tenerife. Voor dat laatste hotel creëerde Benoit Neusy van L’Impératief te Maisières een gastronomisch menu. (JV)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com