LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2013 Dag 4

De 25e editie van de horeca vakbeurs Horeca Expo gaat vandaag zijn laatste, korte dag in. Waarschijnlijk om de standhouders, de pers maar niet op zijn minst de organisatoren de welverdiende rust te geven sluit de beurs vandaag donderdag 21 november zijn deuren om 17 uur. Deze laatste dag is echter allerminst een uitloper zonder inhoud.

 

HORECA EXPO GISTEREN

 

Grootkeukencolloquium

Tijdens een druk bijgewoond, en perfect georganiseerd treffen kwamen heel wat grootkeukenkoks, studenten en verantwoordelijken samen om te luisteren naar het laatste nieuws op gebied van de grootkeuken. Nieuwe trends, streekproducten en voedselveiligheid, kwamen aan bod. Het colloquium werd afgesloten met een origineel maar smaakvol gezellig samenzijn.

 

Horeca Coaches

Horeca Vlaanderen wist dit jaar een groot aantal beleidsverantwoordelijken samen te brengen. Vooreerst werd de horeca in kaart gebracht met heel veel cijfermateriaal. Danny Van Assche ,afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen,  wist ook de diversiteit van de horeca te benadrukken. Te vaak wordt er gekeken naar het café op de hoek maar horeca is hotels,  restaurants, catering en events. Dat de horeca een turbulente sector is, blijkt uit feit dat vorig jaar ongeveer evenveel zaken gestopt zijn als er nieuwe werden opgestart. Mensen en firma’s die zich ook allemaal moeten schikken naar de plaatselijke richtlijnen en daarvoor vaak een beroep doen op de gemeentelijke, stedelijke beleidsverantwoordelijken.

In de schaduw van deze bijeenkomst kon de Gentse horeca in debat gaan met ondermeer schepen Christoph Peeters over het Gentse horecabeleid.

 

Chefs Place

In Chefs Place achteraan hal 8 kwamen alweer enkele grote namen aan hert fornuis staan. Lieven Lootens, Peter Goossens en Peter De Clercq zijn maar enkele namen terwijl er in de demokeuken zoetige desserts werden klaargemaakt.

 

HORECA EXPO VANDAAG

 

Re-Inventing Service

Om 9 uur deze morgen reeds is er het colloquium van de Plantijn Hogeshool met als thema  re-inventing service. Omdat consumenten niet meer over zich heen laten lopen. Hotelgasten nemen het niet meer dat iets niet 100% in orde is. Service moet relevant en klantgericht zijn, aangepast en up to date zijn..en dat alles tegen een verantwoorde prijs. Investeren in service is het sleutelwoord zeker nu de sociale media alle kritieken en beoordelingen doorslikt. Het colloquium start om 9 uur in het voorgebouw van Flanders Expo.   

 

Chef van de toekomst

Na het succes van de eerste editie organiseert EVA in samenwerking met Planète Vie en Verstegen opnieuw De Chef van de Toekomst, een unieke wedstrijd voor hotelscholen in België. Tijdens de finale vandaag 21 november komen we te weten wie de professionele jury met voorzitter Frank Fol het best kan overtuigen van zijn plantaardige driegangen menu.

1 op 2 Vlamingen wil graag minder vlees eten en meer dan 30 procent doet dat ook al regelmatig. Nationale en internationale toprestaurants zoals het Hof Van Cleve, ‘t Zilte en The French Laundry spelen in op die vraag door een volledig vegetarisch menu op hun kaart te zetten. Een goed begin, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Om de chefs van morgen te stimuleren bij het ontdekken van duurzame plantaardige gerechten, organiseren EVA en Planète Vie daarom de Chef van de Toekomst. Een unieke wedstrijd voor het zesde en zevende jaar van de Belgische hotelscholen. Elke school mag een ploeg van drie personen afvaardigen die een motivatiebrief en menu moest insturen voor 25 oktober. Slechts vier ploegen werden geselecteerd om voor een professionele jury van culinaire journalisten en topchefs met als voorzitter Frank Fol, hun gerechten live klaar te maken.

De Chef van de toekomst wordt georganiseerd met de steun van Verstegen Spices & Sauces, de stad Gent, Greenway en Le Chalet de la Forêt. Dit alles in de demokeuken van hal 8 vanaf 11 uur.

 

Parki’s Kookatelier

Tijdens Horeca Expo lanceert Yves Meersman het project Parki’s Kook Atelier in samenwerking met de Vlaamse Parkinsonliga en met de steun van de visgroothandels Multifish en Verbiest en van andere partners. Binnen de horeca richt het project zich tot de keukenverantwoordelijken van ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Te zien in Chef’s Place in hal 8 vanaf 15 uur.

 

 

 

 

Jan Vermeersch



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2013 Dag 3

De vakbeurs Horeca Expo begint vandaag woensdag 20 november aan zijn voorlaatste dag

Nog meer dan voorbije 25 jaar, weet de beurs zich te profileren als de grootste maar vooral meest innovatieve beurs in de Benelux. Niet alleen de standhouders maar ook de randanimatie zorgt ervoor dat de vakbeurs steeds meer uitstraling krijgt.

 

HOREXA EXPO GISTEREN

Navefri

Leden ( en niet leden) van Navefri (Nationale Vereniging van Frituristen) kwamen gisteren dinsdag tijdens Horeca Expo samen ter gelegenheid van de Dag van de Friturist. De invoering van de geregistreerde kassa, de relance binnen de horeca en de Week van de Frituur. Het waren de grote lijnen van het congres. Voorzitter Bernard Lefèvre was formeel in zijn opinie over de geregistreerde kassa (GKS). De verplichting om daarmee te werken zal voor velen een mentaliteitswijziging betekenen. Het 'zwarte geld' moet en zal verdwijnen en dat is een goede zaak. De raad werd gegeven om samen met de boekhouder een rekensom te maken en de zaken anders aan te pakken. Als spreker werd een boekhouder gesommeerd die uitleg gaf bij de boekhoudkundige verplichtingen die na de invoering van het verplichte GKS op tafel liggen en kreeg daarna de vraag van de voorzitter van Navefri om wat positieve punten te geven bij de 'verwitting' van de sector. Mevrouw Laureyns, werkgroep GKS - FOD Financiën kwam tekst en uitleg geven over de relancemaatregelen voor de horeca. Horecawerkgevers die zijn uitgerust met een door de fiscus erkend geregistreerd kassasysteem, hebben recht op een vermindering van sociale bijdragen voor vaste, voltijdse werknemers. Ook gelegenheidswerknemers krijgen voordelen.  De frituur is: vakmanschap, gezelligheid, service, leuke sfeer, heerlijke frieten, ... en acties als de Week van de Frituur onderschrijven dat aldus de voorzitter. Dit jaar (24 november - 1 december) is de actie uniek. Door middel van petitielijsten die via VLAM naar elke Vlaamse frituur worden gestuurd, is het streefdoel om de frietkotcultuur tot 'Cultureel Erfgoed' te maken.

 

Beste Grootkeukenkok van Belgie

Gisteren dinsdag 19 november werd de wedstrijd Beste Grootkeukenkok van België georganiseerd. Vijf grootkeukenkoks hadden in hun potten een feestelijk 3-gangenmenu met een soep van Noordzeevis, een warme bereiding met Belgisch Varkensvlees en een nagerecht met chocolademousse. De gerechten die uit de keuken van de demokeuken in hal 8 kwamen hadden soms meer mee van culinaire hoogstandjes uit een goed restaurant dan van een gerecht dat voor een groot publiek moet kunnen klaargemaakt worden. Het is alleen maar een bevestiging van de kwaliteiten van de grootkeukenkok. Patrick Pollentier van het AZ Sint Lucas te Brugge mag de volgende twee jaar alvast de titel van Beste Grootkeukenkok opspelden. Een uitgebreid verslag volgt in ons magazine Catering van februari 2014

 

Kok of media figuur

Noem ons vijf koks en we weten wat het antwoord van tante Maria die wekelijks naar de plaatselijke markt trekt zal zijn. Van Peter, over Jeroen langs Piet om via Wout uiteindelijk bij Sergio te belanden. Die laatste kwam, als een soort van promotiecampagne, zijn nieuwe keuken die in zijn nieuwe zaak in Antwerpen komt te staan bekijken op de stand van Maes Inox in hal 5 van Horeca Expo.

 

Ladies Day

Na de grootkeukenkoks namen de vrouwelijke koks letterlijk en figuurlijk het roer over in de demokeuken van hal 8. De aanwezige vrouwelijke konden voor een niet zo talrijk opgekomen publiek bewijzen dat het beroep van kok niet alleen een mannenzaak is, wat al te veel gedacht wordt.  

 

 

HORECA EXPO VANDAAG

Grootkeukencolloquium

Alle grootkeukenfederaties blazen verzamelen in het voorgebouw van Flanders Expo voor een niet onbelangrijk colloquium. Thema’s zijn allemaal Belgisch, technieken, producten en diensten. Deelnemers worden verwacht vanaf 9u15.

 

Horeca Coaches

Horeca Vlaanderen organiseert niet alleen een seminarie voor alle beleidsverantwoordelijken die iets met de horeca te maken hebben maar ook de horeca van Gent, gaststad van Horeca Expo wordt in het daglicht gesteld. Vanaf 14 uur in het voorgebouw van Flanders Expo.

 

Chefs Place

In Chefs Place achteraan hal 8 komen alweer enkele grote namen aan hert fornuis staan. Lieven Lootens, Peter Goossens en Peter De Clercq zijn maar enkele namen.

Jan Vermeersh



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2013 Dag 2

Gisteren, maandag 18 november, was een drukbezochte tweede dag van de vakbeurs Horeca Expo in de hallen van Flanders Expo te Gent. Heel veel mooi volk tijdens de voorstelling van de Michelin Gids maar ook de verschillende kookwedstrijden, demonstraties en colloquia trokken de nodige aandacht.

 

Michelin Gids

De culinaire sterrenhemel is dankzij de MICHELIN gids België en Luxemburg 2014 nog maar eens rijker gevuld. Met twee nieuwe tweesterrenrestaurants en negentien restaurants die één ster krijgen, bewijzen de Belgische en Luxemburgse chefs dat hun gastronomie bruist!

Maar daarover ontving onze lezers gisteren reeds een uitgebreide extra horecamail, met alle resultaten, stijgers en dalers, enz.

 

Viskok van het jaar

Ivan Menten van restaurant Lèche Plat in Arendonk is de winnaar van de Nationale Horecawedstrijd van VLAM en krijgt de titel Viskok van het jaar 2014. Al voor de 25ste maal daagde VLAM alle Belgische professionele koks uit om een zo lekker en origineel mogelijk gerecht in te sturen met de Vis van het Jaar, pladijs, als hoofdingrediënt.

Een vakjury maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden weerhouden om het live tegen elkaar op te nemen in de demonstratiekeuken van Horeca Expo: Tim Vervynckt van restaurant Nuance in Duffel,  Dimitri Van Berlo van restaurant Chef’s Table in Burcht,  Ivan Menten van bistro Lèche Plat in Arendonk, Sam Van Houcke van bistro Onder de Toren in Hansbeke-Nevele en Ivan Puystiens van restaurant Oh Restaurant in Sint-Idesbald.

Een professionele jury voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys en samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste Belgische restaurantverenigingen beoordeelde de prestaties. Ivan Menten van bistro Lèche Plat in Arendonk maakte de meeste indruk op de jury en won de wedstrijd met zijn gerecht “In gerookte boter gegaarde pladijsfilet, artisjok, zeekraal, en krokante kalfshersenen met een jus van strandkrab”. De winnaar ontving de trofee van de ‘Viskok van het jaar’, ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van € 1.250, een dinerkaart voor twee personen bij Hof van Cleve in Kruishoutem, en een waardebon van € 250 van Flanders Expo, te besteden bij het ISPC. De laureaten ontvingen elk: een 'Vis van het jaar'-diploma, een dinerkaart voor twee personen in De Jonkman in Brugge. Winnaar Ivan Menten was heel fier op zijn overwinning en noemde het een bewijs dat het niet steeds grote restaurants hoeven te zijn die met grote prijzen gaan lopen maar dat ook een eenvoudige bistro zich kan profileren.

 

Kookwedstrijd “Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux”

De kookwedstrijd ‘Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux’ werd georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples d’Escoffier Benelux” .Heel veel jong talent presenteerde hun culinaire talenten. Meyrs Virginie en Cornet Clara mogen als winnaars alvast hun koffers klaarzetten om in Frankrijk  mee te strijden in de internationale finale voor de titel “Le Jeune Talent Escoffier International 2014”. Het opgelegde gerecht dit jaar was  lamsbout met 3 garnituren.

 

Albert Adrià

Heel veel volk in Chef’s Place voor de wereldpremière R&D Food Revolution . Een revolutionair concept met vernieuwende delicatessen. Drie creatievelingen bundelen hun krachten tot R&D Food Revolution. Niemand minder dan Albert Adrià, Rudi Van Beylen en Dirk Peeters gingen op onderzoek om nieuwe culinaire producten te creëren. De Spaanse Adrià, bekend van het wereldberoemde Catalaanse restaurant elBulli kwam naar Horeca Expo, met weliswaar de nodige, maar ongepaste, kapsones, om er samen met Rudi Van Beylen van Hof ten Damme en Dirk Peeters als producent van verfijnde dessertkoekjes, decoraties en andere innovatieve concepten voor chefs in binnen- en buitenland hun nieuw concept voor te stellen. Dat bepaalde chefs de (vak)pers op afstand houden doet wellicht niks af aan hun kwaliteiten maar misschien wel aan hun imago.

 

Bossuyt Grootkeukens maakt de droomkeuken van Gert De Mangeleer waar

’Ontwerp ons een keuken die visueel anders is dan enkel koele inox. Voor de nieuwe locatie van Hertog Jan in Zedelgem, een volledig gerenoveerde hoeve, willen we een warmere uitstraling. Een keuken met een strakke, liefst zwarte onderbouw, die eveneens ecologisch meer verantwoord is.’ Met die boodschap trokken Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan twee  jaar geleden naar Bossuyt Grootkeukens. Het resultaat van die opdracht is maandag op de vakbeurs Horeca Expo in Gent gedeeltelijk in preview voorgesteld. De laatste jaren werd met heel wat bekende chefs samengewerkt voor de realisatie van hun nieuwe keuken, waaronder Filip Claeys (De Jonkman**), Geert Van Hecke (De Karmeliet***, Bistro Refter), Roger van Damme (Het Gebaar*), Matthieu Beudaert (Table d’Amis*), Thomas Locus (Bistro Margaux*), François de Potter (La Trinité*) en Johan Segers (Te Kook).

 

HORECA EXPO VANDAAG

Dag van de friturist

Vandaag is het nationale dag van de friturist in een organisatie van Navefri/Unafri.

Vanaf 10u30 worden zowel leden als niet leden verwelkomd in het auditorium. Veel aandacht zal uiteraard gaan naar de geregistreerde kassa en de BTW bonnetjes, de nieuwe hygiënegids en de nieuwe campagne ‘Week van de Frituur’. Ook de campagne om de Belgische Frietkot cultuur te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed zal ongetwijfeld aan bod komen.

 

Ladies Day

De overwinning gisteren, maandag, van twee jonge vrouwelijke koks tijdens de wedstrijd ‘Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux’ was een mooie voorbode van de Ladies Day van vandaag. Het beroep van chef wordt nog te vaak door een mannelijke bril gezien en het is maar de vraag waarom dat vandaag de dag nog steeds het geval is? Is het moeilijk te combineren met een huishouden en kinderen? Of is het te zwaar werk? De vrouwen die je vandaag dinsdag 19 november aan het werk zult zien, vinden het althans een volstrekt normaal beroep en oefenen het uit met hart en ziel. Onder leiding van Showbizz Bart zullen Lady Chefs Ann De Roy (2013) en Christa Capelle (2003) u demonstreren hoe zij een heerlijk en vooral vrouwelijk gerecht op het bord brengen. De room van Debic, een vaste waarde in elke professionele keuken, zal daarbij centraal staan. Op deze speciale dag  mag uiteraard de huidige Lady Chef of the Year Ann De Roy niet ontbreken. Op 21 januari van dit jaar is deze dame uitgeroepen tot Lady Chef of the Year 2013, wat maakt dat ze het tegenwoordig enorm druk heeft in haar restaurant Pand 19 in Oudenaarde. Toch maakt zij graag tijd voor deze unieke bijeenkomst van Lady Chefs. Voor chef Christa Capelle van restaurant La Tulipe is 2013 ook een speciaal jaar, want de Lady Chef of the Year 2003 viert haar 10de verjaardag als Lady Chef. Deze verdienste zal zij tijdens haar demonstratie uitgebreid in de kijker zetten. Iedereen is welkom vandaag dinsdag 19 november tussen 15u en 19u in de demokeuken van hal 8.

 

Beste Grootkeukenkok van Belgie

Het beroep van Grootkeukenkok wordt nog al te vaak soms minderwaardig behandeld. Wedstrijden zoals  deze van vandaag willen niet alleen het beroep in de kijker plaatsen, maar ook aan een horecapubliek tonen dat er ook in de grootkeuken culinair kan gewerkt worden. Een feestelijk 3 gangen menu met een soep van Noordzeevis, een warme bereiding met Belgisch Varkensvlees en een nagerecht met chocolademousse is de opdracht waarmee grootkeukenkoks  deze voormiddag aan de slag gaan in de demonstratie keuken van hal 8.

                                                                                                                                                                                              Jan Vermeersch



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2013 Dag 1

Gisteren, zondag 17 november, opende de vakbeurs Horeca Expo voor het 25e  jaar op rij haar deuren. Nog meer dan andere jaren trekt de beurs de kaart van de professionaliteit. Een totaal nieuw beursconcept waarbij het de voor de bezoeker nog gemakkelijker is om zijn beursbezoek te plannen. Horeca Expo is hét trefpunt voor de horeca- en cateringprofessional. Nog t.e.m. 21 november 2013 kan iedere professional nog sneller de laatste trends en innovaties in zijn vakgebied ontdekken dankzij extra zones op de beurs. Met 620 exposanten en 3.000 merken op 54.000m² biedt Horeca Expo het meest volledige en kwalitatieve aanbod. Een vakmens zou wel eens verloren lopen of duizelig worden van het grote aanbod. Nieuwe zones zoals Design & Technology, Coffee & Sweets, en Snack & Fast Food optimaliseren de persoonlijke benadering tussen de bezoeker en de exposant. Voor de vaste bezoeker is het even wennen om zijn vertrouwde stand op de al even vertrouwde plaats terug te vinden maar een uitgelezen moment om nieuwigheden te ontdekken.

 

Horeca Expo 2013 zondag 17 november

 

Opening

Tijdens de openingstoespraak was, er niet onterecht, veel lof  voor de mensen die de succesvolle vakbeurs organiseren, waaronder sommigen zoals Nancy Lippens reeds 25 jaar. Ook werd de evolutie van de vakbeurs in de kijker geplaatst met een steeds verder doorgedreven segmentatie wat zowel bezoekers als standhouders ten goede komt.

 

Culinaire persoonlijkheid van het jaar

Filip Claeys - één van de stuwende krachten achter North Sea Chefs - werd verkozen werd verkozen tot culinaire persoonlijkheid van het  jaar. De sterrenkok van het Brugse restaurant De Jonkman benadrukte dat de prijs niet alleen zijn verdienste is maar het werk van een gans team. Niet alleen van de mensen aan de wal maar nog meer van de vissers die ijveren voor een duurzame visserij en ook de bijvangst in de kijker plaatsen. Daarom gaat de ontvangen trofee vanaf vandaag mee op zee op verschillende vissersboten.

 

Chef’s Place

Hal 8 is en blijft ook in het nieuwe beursconcept de plaats waar geuren en smaken live te zien en te proeven vallen. Er is niet alleen de demokeuken waar verschillende wedstrijden plaatsvinden maar ook Chef’s Place waar kennis kan gemaakt worden met het beste, delicatesse aanbod wat er op de markt is. Er zijn ook de Masterclasses waarbij topchefs zich van hun beste kant laten zien. Vandaag, maandag 18 november, is dat ondermeer Rudi van Beylen, Dirk Peeters & Albert Adrià. Matthieu Beudaert van Table d'Amis, Yves Mattagne , Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St. Nicolas en een degustatie van Ruinart.

 

Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs

Tijdens het 23ste Kapittel van de Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs werden  persoonlijkheden en ambassadeurs voor hun bijzondere verdiensten in het erkennen en promoten van de Oost-Vlaamse graanjenever opgenomen. Ondermeer gouverneur Jan Briers en minister van staat Herman De Croo werden als ambassadeurs opgenomen. Horeca- en speciaalzaken die drie verschillende O'de Flander jenevers op hun kaart zetten, ontvingen een plaket "O'de Flander ambassadeur" en een getuigschrift. Alle reeds eerder geïntroniseerde personen (ondertussen een groep van 285 personen), alle deelnemers aan de cursus Jeneverkenner en de bevriende gastronomische confrerieën woonden het kapittel bij. Meteen mocht voorzitter van EROV Jozef Dauwe ook het nieuwe jeneverkot voorstellen. De Hotelschool Gent zorgde voor de geslaagde afsluitende receptie.

 

Horeca Expo vandaag 18 november

 

Kookwedstrijd “Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux”

De poorten van Hal 8 zijn deze morgen al vroeg opengegaan voor de deelnemers aan de kookwedstrijd “Jong Talent Trophéé Auguste Escoffier Benelux” .Deze kookwedstrijd wordt georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples d’Escoffier Benelux”, met als voorzitter Daniël Lassaut (Restaurant – Salons Lassaut), secretaris-generaal Piet Lecot (Hostellerie Klokhof) en adjunct secretaris Jean-Luc Pigneur (Atelier Vieusart). Aan het hoofd van deze prestigieuze kookwedstrijd zetelt als juryvoorzitter  Peter Goossens (restaurant Hof van Cleve), als voorzitter voor de Nederlandstalige leesjury de heer Ferdy Debecker (restaurant Eyckerhof) en als voorzitter voor de Franstalige leesjury de heer Jean-Baptiste Thomaes (restaurant Château du Mylord).  Jongeren tussen 19 en 23 jaar, alsook leerlingen van het laatste jaar aan de hotelschool konden zich voor de wedstrijd inschrijven. De kandidaat die als winnaar wordt uitgeroepen mag naar Frankrijk om er mee te strijden in de internationale finale voor de titel “Le Jeune Talent Escoffier International 2014”. Het opgelegde gerecht dit jaar is lamsbout met 3 garnituren. De wedstrijd in de demokeuken van hal 8 loopt tot 13 uur. In de namiddag zal dan de winnaar bekend gemaakt.

 

Michelin Gids

Het is vandaag ook, en vooral uitkijken naar de voorstelling van de nieuwe Michelin gids. Uitkijken naar vallende en stijgende sterren. Naar vreugde kreten en eventuele ontgoochelingen. Tegen de middag weten we wie de winnaars en eventuele verliezers zijn. Daarover volgt dan ook een special horecamail.

 

Viskok van het jaar

VLAM organiseert voor de 25ste keer de verkiezing van de Viskok van het jaar. VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector pladijs als Vis van het Jaar 2013. Pladijs is de meest aangevoerde vissoort in onze Vlaamse visveilingen (5 à 6000 ton per jaar). In de top tien van meest geconsumeerde vissoorten haalt pladijs een bescheiden achtste plaats. Een reden voor VLAM om pladijs extra onder de aandacht te brengen als Vis van het Jaar. In oktober maakte een vakjury – samengesteld uit topchefs uit verschillende restaurateursverenigingen – een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden weerhouden om vandaag 18 november tijdens Horeca Expo in de demonstratiekeuken van hal 8 naar de titel te dingen. De kookwedstrijd die iedereen kan volgen begint om 13u tot 16 uur.

 

Foodprint Wijnonderzoek

Foodprint, het culinaire jaarboek in woord en beeld, nodigt de bezoekers van Horeca Expo uit, deel te nemen aan een belangrijk wijnonderzoek. Drinkt u identiek dezelfde wijn als uw ouders, of houden uw kinderen ook van uw wijnstijl? Volgens de Amerikaanse onderzoekers Howe en Strauss is er een zeer duidelijk verschil tussen de generatie geboren tussen 1950-1969 en de generatie geboren tussen 1980-1999. Foodprint neemt daarvoor de proef op de som op wijnvlak. Bij een confrontatie op Horeca Expo wordt onderzocht of beide generaties nu wel duidelijk een andere smaakstijl verkiezen. De proeverij en de quotering staan onder de kundige leiding van topsommeliers Dries Corneillie en Guido Francque.

Elk vertegenwoordigt één van beide generaties. Gastheer voor dit evenement is Horeca Totaal, stand 8513 in hall 8 van 11u tot17u. Alle bezoekers van Horeca Expo geboren in de 2 voornoemde generatiejaren komen in aanmerking voor deelname. Alle deelnemers ontvangen (na de degustatie) gratis een exemplaar van Foodprint1213 (zolang de voorraad strekt).

  

Nationaal Foodservice Congres

De nieuwe economische realiteit zorgt ervoor dat alle schakels in de Belgische foodservicemarkt op zoek gaan naar nieuwe business modellen om succesvol en relevant te blijven. Uw zaak laten groeien in een stabiele of zelfs krimpende markt blijft de prioritaire uitdaging voor de komende tijd.  Maar hoe speelt u daarop in als fabrikant, grossier of outletformule.  Dat alles kom je te weten tijdens dit congres dat om 9 uur aanvangt.

 

Horeca Expo morgen 19 november

Morgen dinsdag is weer een komen en gaan van gekende chef’s in de hallen van Flanders Expo. Enkele namen zijn Tim Boury, Wout Bru, Christer Elving en Jan Elving, Verder is er de wedstrijd van Beste Grootkeukenkok van België en de dag van de friturist. Morgen dinsdag 18 november is het ook Ladies Day tijdens Horeca Expo. Verschillende vrouwelijke koks zullen in de demokeuken van hal 8 bewijzen dat zij ook hun ‘vrouwke’ kunnen staan in de keuken.

Jan Vermeersch 



Publicaties
De MICHELIN gids België en Luxemburg 2014: Veel nieuwe sterren!

De culinaire sterrenhemel is dankzij de MICHELIN gids België en Luxemburg 2014 nog maar eens rijker gevuld. Met twee nieuwe tweesterrenrestaurants en negentien restaurants die één ster krijgen, bewijzen de Belgische en Luxemburgse chefs dat hun gastronomie bruist!

 

Gastronomie is een kookkunst die zich voortdurend ontwikkelt. De aandacht die de afgelopen jaren steeds meer naar de garnituren ging, is terug verschoven naar het product. Het draait niet meer alleen om het gebruik van moderne technieken. Neen, die technieken worden nu ingezet om het product naar voor te brengen en te laten excelleren. De samenhang van smaken en ingrediënten, daar streven de chefs vandaag naar.

 

Op het vlak van kookkunst springen er in België nog steeds drie restaurants uit: De Karmeliet (Brugge), Hof van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Sint-Michiels). Deze vaste waardes behouden hun drie sterren en behoren met hun kenmerkende kookstijlen nog steeds tot de wereldtop.

De gestage evolutie van de Belgische gastronomie wordt in de verf gezet door twee nieuwe tweesterrenrestaurants. Het Brusselse Bon-Bon is uitgegroeid tot een van de beste zaken van het land. Chef Christophe HARDIQUEST brengt kwaliteitsproducten naar een hoger smaakniveau dankzij zijn tekenende creativiteit en techniciteit. Bartholomeus uit Knokke-Heist dankt deze onderscheiding aan de creaties van Bart  DESMIDT: fijne gerechten die uitblinken dankzij de harmonie van smaken.

Maar liefst achttien Belgische restaurants krijgen één Michelin ster (12 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 4 in Wallonië). Dat zorgt ervoor dat de MICHELIN gids voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan honderd Belgische restaurants telt met één ster (101 om precies te zijn).

De opvallendste terugkeer laat het prestigieuze Villa Lorraine optekenen: deze grande dame van de Brusselse gastronomie heeft terug een ster te pakken dankzij zijn talentvolle chef, Alain BIANCHIN. Het maakt daarmee zijn statuut waar van rijzende ster, die het in de MICHELIN gids 2013 kreeg. Ook de andere rijzende sterren, The Glorious (Antwerpen) en De Kristalijn (Genk), hebben de stap naar het sterrendom gezet.

Het product als hoofdrolspeler, puur en eerlijk, dat is dus de voornaamste ontwikkeling in België en Luxemburg. Maar daar blijft het niet bij. Er is namelijk ook steeds meer sprake van een ijzersterke verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het bewijs hiervan wordt onder meer geleverd door de karaktervolle keuken van Vous lé Vous (Hasselt) en de smaakvolle gerechten die La Menuiserie (Waimes) serveert. Karakter en smaak typeren ook de kookstijl van Stéphanie THUNUS. Zij behoort tot het select kransje vrouwelijke chefs uit Wallonië en presenteert in Au Gré du Vent (Seneffe) een krachtige keuken.

In het Groothertogdom Luxemburg wordt één restaurant beloond met een Michelin ster: Becher Gare uit Bech. Ook hier zijn de kenmerken een heerlijke productkeuken en een sterke prijs-kwaliteitsverhouding.

Michael ELLIS, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen, ziet een duidelijke vooruitgang. “Deze nieuwe selectie is een mooie weergave van de ontwikkelingen die zich afspelen op de Belgische en Luxemburgse culinaire scène, en in het bijzonder in Brussel. Met 18 sterrenrestaurants en één nieuw tweesterrenrestaurant telt de Belgische hoofdstad meer sterren dan steden als Berlijn, Rome en Milaan. Brussel dwingt zijn plaats af in de Europese gastronomie.”

Deze gids beloont eveneens 155 Bib Gourmand restaurants. Dit concept van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! De cijfers bewijzen het succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een Bib Gourmand, dit jaar zijn er maar liefst 28 nieuwkomers (23 in België en 5 in Luxemburg).

De MICHELIN gids is een internationale standaard voor de gastronomie. De inspecteurs volgen een strenge opleiding en gaan op een anonieme, onafhankelijke manier te werk. Ze betalen altijd hun rekening. De inspecteurs doorkruisen België en het Groothertogdom Luxemburg om deze verfijnde selectie af te leveren. De beoordelingscriteria die zij volgen zijn al tientallen jaren beproefd en garanderen een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau. Wat op het bord verschijnt, is wat telt. Kwaliteitsproducten, de kunde van de chef en de continu.teit van het niveau. Al deze elementen garanderen de kwaliteit van deze selectie.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2014 is te koop vanaf 21 november voor de prijs van € 19,95 in België en € 19,38 in Luxemburg. Deze editie, die al sinds 1904 bestaat, bevat 1 796 adressen, namelijk 688 hotels (waaronder 127 gastkamers) en 1 081 restaurants waaronder:

• 132 sterrenrestaurants:

   3 *** restaurants

  17 ** restaurants, waaronder 2 nieuwe

  112 * restaurants, waaronder 19 nieuwe

• 155 Bib Gourmandrestaurants, waaronder 28 nieuwe.


Selectie dossier Michelin 2014.pdf



Publicaties
GaultMillau 2014

Op 11 november werd de nieuwste GaultMillau gids voorgesteld. Het is ieder jaar opnieuw uitkijken naar nominaties en koksmutsen. Chef van het Jaar voor België werd Arabelle Meirlaen, voor Luxemburg werd dat Cyril Molard. De beste jonge chefs van het jaar zijn voor Wallonië Stephanie Thumus, voor Vlaanderen Tim Boury en voor ‘Brussel en omgeving’ Nicolas Scheidt. De beste groentenrestaurants zijn voor Wallonië en Luxemburg L’Air du Temps in Liernu, en Table d’Amis in Kortrijk voor Vlaanderen. De gids bevat 1000 adressen, waarvan niet minder dan 110 nieuwe. En dan te bedenken dat meer dan 50 restaurants uit de vorige editie de deuren hebben gesloten !

 

 

Chef van het Jaar België

Arabelle Meirlaen werd verkozen tot ‘chef van het jaar’. De eerste vrouwelijke chefkok die een ster mocht ontvangen is geen onbekende in de culinaire wereld. Zij werd doorheen de jaren reeds gelauwerd als Beste Vrouwelijke Chef (Gids Weekend-Vif l'Express, 2005), Ster van de regio Huy-Waremme (2005), Beste Chef van Wallonië, vermelding met score van 15/20 in de GaultMillau-gids (2006), Femme de Cristal (2006), Beste Vrouwelijke Chef, 'Fouet d'or' (Knack Gids, 2007), gestegen naar 17/20 in de GaultMillau-gids (2008), Lady Chef of the Year (2008), prijs 'Cristal 2008' van de 'Club Royal des Gastronomes de Belgique', Prijs voor de Beste Desserten (GaultMillau-gids, 2012), eerste Michelinster (2012), en gestegen naar 18/20 in de GaultMillau-gids (2013). Nu is ze dus Chef van het Jaar. Dit ziet ze als een waardering voor haar inzet voor de gastronomie. Het is ondanks alle eerder prijzen en erkenningen een verrassing maar dan wel een zeer positieve. In haar restaurant Arabelle Meirlaen te Marchin blijft de chef kok ondertussen bewijzen dat koken niet alleen een mannenberoep is.

 

Chef van het Jaar Luxemburg

Vijf jaar al is Cyril Molard de drijvende kracht achter Ma Langue Sourit in het Luxemburgse Moutfort. Zeer gepassioneerd en met gevoel voor creativiteit en humor weet de chef kok traditionele gerechten een extra dimensie mee te geven. Cyril Molard is een grote voorstander van plaatselijke producten. Zijn erkenning van GaultMillau ziet hij  als een beloning voor het ganse team. Iedere maand lopen ze maar mee met zijn culinaire creaties die op de kaart verschijnen. Iedere dag zetten ze zich in voor nieuwe culinaire, niet alledaagse gerechten waar de klanten kunnen van genieten. Cyril Molard is geen doorsnee kok maar durft al eens tegen de trendy keuken in te koken. Wellicht ook daarmee zijn prijs !

 

Jonge Chefs van het jaar

Tim Boury (restaurant Boury in Roeselare) voor Vlaanderen,

 

 

 

 

 

 

 

Stephanie Thunus (restaurant Au Gré du Vent in Seneffe)  voor Wallonië en

 

 

 

 

 

Nicolas Scheidt (restaurant La Buvette in Sint Gilles) voor Brussel en omgeving

 

 

 

 

 

 

 

zijn de jonge Chef Koks van het jaar. Opvallend is - en daar het de jury blijkbaar een goed oog voor  - dat de drie koks zweren bij seizoensgebonden streekproducten. Hoe hoog ze ook op de culinaire ladder klimmen en nominaties toegeschoven krijgen; deze jonge koks blijven graag met beide voeten op de grond staan. Niet één van de drie jonge koks wil openlijk verklaren de nominatie op zijn/haar koksvest te kunnen spelden maar verwijst naar het volledige keuken- en zaalteam.

 

Groentenrestaurant van het jaar

Table d’Amis te Kortrijk, voor Vlaanderen en 

 

 

L’ Air du Temps uit Liernu voor Wallonië en Luxemburg

 

 

 

zijn de groentenrestaurants van het jaar volgens GaultMillau. Plaatselijke aanvoer van regionale tuiniers, vergeten groenten op de kaart plaatsen en creatief omgaan met groenten. Het is het label van beide restaurants die elk hun eigen groentetuin hebben en de bekroning dan ook zien als een beloning voor hun weliswaar  intensief werk. 

 

Winnaars

Aan de top is er één nieuwe 18/20: restaurant De Slagmolen van chef Bert Meeuwis in Opglabbeek, en er zijn twee nieuwe restaurants met 17: eentje in het diepe zuiden, Auberge de la Grappe d’Or in Torgny, en het andere in Brussel, Le Chalet de la Forêt, dat ook laureaat is van het Beste dessert van het jaar. De andere laureaten : Gastvrouw van het Jaar is Cora Moerman van De Zuidkant (Brussel), en Italiaan van het Jaar is de chef van Da Mimmo (Brussel). Het terras van  La Plage d’Amée (Namen), kreeg de titel van het mooiste terras van het jaar. De beste wijnkaart vind je volgens Gault Millau in Cyrano (Waimes), Sommelier van het Jaar is Sepideh Sedaghatnia, de briljante sommelière van ‘t Zilte (Antwerpen), en de beste brasseriekeuken is die van Le Comptoir de l’Eau Vive (Erpent). Verder zijn er nog Het Vijfde Seizoen (Vlaanderen), Friture René (Brussel) en Le Délice du jour (Wallonie) met de beste prijs-plezierverhouding, en er zijn drie opvallende nieuwkomers: Cécila (Brussel), La Menuiserie (Waimes) en Maison D (Ronse)als ontdekkingen van het jaar.

Met 19, 5 punten op 20 blijft  het Hof van Cleve de lijst van beste restaurants aanvoeren op de voet gevolgd door Bon-Bon, Comme chez Soi, Sea Grill, Hertog Jan en In de Wulf.

 

Jan Vermeersch



by communitysoft.com