LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 22/09/2017
273 - 22/09/2017
272 - 22/09/2017
270 - 22/09/2017
271 - 22/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Veggie over de taalgrens

Wie vanaf deze week gaat eten in een studentenrestaurant in Louvain-la-Neuve, krijgt er op donderdag de keuze tussen verschillende veggie schotels. Voor wie liever niet vegetarisch eet, is er een andere optie. Maar het gaat nog verder. Naast de studentenrestaurants zijn er ook andere restaurants in Louvain-la-Neuve die meedoen aan Donderdag Veggiedag, de studenten gaan verschillende activiteiten organiseren en ook de professoren ondersteunen de actie. 82 professoren, waaronder Olivier De Schutter, hebben een pleidooi ondertekend om na te denken over onze vleesconsumptie. De universiteit van Louvain-la-Neuve is hiermee de pionier in Wallonië. Door hun engagement, is Donderdag Veggiedag nu ook over de taalgrens gelanceerd. Donderdag Veggiedag is een campagne van EVA vzw en wordt in Louvain-la-Neuve gerealiseerd door een samenwerking tussen De AGL (Assemblée Générale des étudiants de Louvain), UCL (Université Catholique de Louvain), la Maison du Développement Durable en ‘kots à projets’. (JV)



Algemeen
Fraude bij mosselen en garnalen

Het rommelt een beetje in de mossel en garnaalsector in Zeeland. De Europese Commissie vermoedt dat er voor Noordzeegarnalen prijsafspraken gemaakt tussen verschillende bedrijven waaronder Duitse, Franse, Belgische maar vooral Nederlandse bedrijven. Daardoor zou het kunnen dat we al enkele jaren lang teveel betalen voor de garnalen. Los daarvan heeft de Nederlandse Fiscale Opsporingsdienst twee directeuren van Zeeuwse vis- en mosselgroothandel opgepakt op verdenking van fiscale fraude. Het zou gaan om valse facturen waardoor de mosselen (letterlijken figuurlijk) in een zwart circuit konden terecht komen. (JV)



Algemeen
Hoogstaand terras op de Korenmarkt

Als alles vlot verloopt opent op de luifel van het Gentse Sarmacomplex het terras met de start van het Winterfeest begin december zijn deuren. Van op het terras zullen de klanten een zelden gezien zicht hebben de Korenmarkt. Het terras is een onderdeel van winkelketen Hema. Het complex wordt volledig verbouwd en daarbij het horecagedeelte van de Hema. Er was al een veredelde cafetaria boven de Nederlandse winkelketen maar het aanbod zou nu uitgebreid worden met het terras op de luifel als kers op de taart. (JV)



Algemeen
Vrijspraak voor Viki Geunes

Na een korte procedureslag is sterrenchef Viki Geunes  vrijgesproken voor het hof van beroep in Antwerpen in een conflict met de sociale controle. Aanvankelijk was Viki Geunes veroordeeld omdat hij een sociale controle in zijn restaurant ’t Zilte in Antwerpen zou belemmerd hebben. Tijdens die controle hadden drie inspecteurs  zich eind augustus 2011 in restaurant aangeboden en wilden de identiteit van alle aanwezige personeelsleden controleren. Viki Geunes zou een van de inspecteurs de toegang tot de keuken verhinderd hebben en zou zich agressief en arrogant hebben opgesteld, waardoor slechts vijf werknemers gecontroleerd konden worden. De chef kok kreeg een minnelijke schikking van 1.500 euro aangeboden, maar was daar niet op in gegaan. Daarop werd hij in eerste aanleg veroordeeld tot een boete van 75.900 euro, waarvan 7.590 euro effectief, waartegen Geunes in beroep ging. De verdediging betwistte van meet af aan dat Geunes de controle belemmerd had en pleitte dat een van de inspecteurs niet professioneel te werk zou zijn gegaan. De inspecteur zou zelf ruzie gemaakt hebben met Geunes en had de controle - waar zijn twee collega’s al mee bezig waren - zelf stopgezet. De man had volgens de verdediging daarna een niet objectief en onvolledig proces-verbaal opgesteld hebben dat niet representatief was voor wat er zich in het restaurant had afgespeeld. (JV)



Algemeen
Steeds meer sluitingen

In Gent zijn dit jaar al 52% meer cafés en restaurant gesloten dan in dezelfde periode vorig jaar. Van een echte leegloop is echter (nog) geen sprake. Er kwamen ook veel nieuwe zaken bij. Gent is geen alleenstaand geval, de crisis, de zoektocht naar geschikt personeel, het rookverbod en de aangekondigde komst van de black box zorgen nationaal voor een terugloop. Wellicht telt hier het spreekwoord het kaf van het koren scheiden. (JV)



Algemeen
Gouden medaille voor Waes

De Vereniging van Vlaamse Sommeliers heeft voor het tweede jaar op rij wijndomein Waes uit Zwijnaarde in de belangstelling geplaatst. Vorig jaar mocht de wijn Waes Rood 2011 nog een tweed plaats bekleden op de verkiezing van de beste Belgische wijn. Dit jaar werd mocht Waes Wit 2012 met een gouden medaille gaan lopen. De wijngaard te Zwijnaarde bestaat reeds acht jaar en verbouwd verschillende druivenvariëteiten op ecologische wijze. (JV)  



Algemeen
Koffie tussen de fietsen

Niks lijkt vreemd in de Gentse Horeca. Er was al een wassalon met bijhorende horeca, warenhuizen met hun eigen cafetaria, boekhandels waar een hapje en een drankje kan genuttigd worden, de barbier die niet alleen je haar knipt maar ook een frisse pint aanbiedt, pop up restaurants, en dan nu Bidon. De zaak staat voor coffee & bicycle. De meest trendy fietsen en hun bijhorigheden zijn het decor. Aan de Gentse Bisdomkaai kan men bij Bidon terecht voor een ontbijt, een koffie, soep een drankje of een hapje. (JV)



Algemeen
Opnieuw leven in de Menenpoort te Kortrijk

Ooit stond Lorenzo Stalens achter de toog van café  De Menenpoort aan het gelijknamige kruispunt in Kortrijk. Het café het al verschillende levens achter de rug maar begint vanaf 1 december aan zijn zoveelste leven. Sedert de zomer stond het café te lonken naar een overnemer en die is nu gevonden. Begin december heropent de zaak met een volledig concept, ontwikkeld door vier doorwinterde horecamensen. Naast het café zullen ze ook een restaurant uitbaten in De Menenpoort.(JV)



Algemeen
Onderscheiding voor jarenlange inzet

Het is niet iedereen gegeven om jarenlang in de horeca te staan. Het is dan ook niet onverdienstelijk dat Jenny Depeser en dochters Sophie en Hannelore  tijdens een plechtigheid op de gemeenteraad respectievelijk de onderscheiding van Eredeken en  Laureaten van de van de Arbeid voor hun verdiensten en hun werk in de horecasector mochten in ontvangst nemen. Zij baten al bijna 45 jaar het bekende familiehotel-restaurant en Aquafit Center Soll Cress uit aan de Koninklijke Baan in Koksijde. (JV)



Algemeen
Betaal niet voor positieve recensies

UNIZO waarschuwt handelaars en horeca-uitbaters voor een zekere ‘Saartje Van den Broeck’ (wellicht schuilnaam). Die stelt voor om positieve recensies on line te plaatsen over hun horecazaak. Tegen betaling weliswaar, want voor zo’n recensie moet 24 euro (zonder BTW)- opgehoest worden. De beroepsvereniging stelt dat handelaars en horeca-uitbaters beter niet ingaan op dat voorstel. Wellciht gaat het hier om pure misleiding. (pvo)



Algemeen
Toelating voor winterterrassen in Brugge is groot succes

De toelating van het stadsbestuur van Brugge aan de horeca om winterterrassen te mogen zetten, is een succes. Naar verluidt loopt het storm met aanvragen voor een vergunning. De Brugse horeca was al jaren vragende partij voor dergelijke winterterrassen. (pvo)



Algemeen
Bierviltjes voor BOB-campagne in Erpe-Mere/Lede

De politie van Erpe-Mere/Lede gaat dit jaar opnieuw bierviltjes gebruiken om de data van de alcoholcontroles in het kader van de BOB-eindejaarscampagne aan te kondigen. Maar liefst 20.000 bierviltjes werden gedrukt die massaal in de plaatselijke horecazaken verdeeld worden. (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques
Brouwerij Bosteels is 222 jaar bezig

Brouwerij Bosteels in Buggenhout is al 222 jaar actief. Een mooi getal, vond het gemeentebestuur. De brouwersfamilie werd dan ook in de bloemetjes gezet. Brouwerij Bosteels is vooral bekend omwille van Karmeliet, Kwak en Deus. (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques
Floreffebieren in nieuw jasje

Het gamma aan Floreffebieren zit in een nieuwe jasje. De fllsjes en de bak kregen een nieuwe look. De bieren bleven ongewijzigd. Met deze vernieuwingen, wilde brouwerij Lefebvre en de Abdij van Floreffe hun 30-jarige samenwerking in de verf zetten. (pvo)

 



Cafés - Brasseries - Discothèques
AB Inbev exporteerde al 600 miljoen Stella Artois flesjes naar buitenland

Onlangs heeft biergigant AB Inbev vanuit haar Leuvens hoofdkwartier het 600 miljoenste flesje Stella Artois geëxporteerd naar het buitenland. Deze mijlpaal werd gevierd in aanwezigheid van CEO Carlos Brito en premier Eli Di Rupo. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Nieuw bier LeFort

Het succesvolle blonde bier van brouwerij Bockor, Omer heeft er een donker broertje bij. LeFort is een donker bier met een alcoholpercentage van 8,5 procent. Voor de productie werd ondermeer kandijsuiker gebruikt. Het geeft het bier een geur die het midden houdt tussen karamel en chocolade. Het mag dan wel een ongewone smaakervaring zijn voor een donker bier dat zijn naam zeker niet gestolen heeft, de West-Vlaamse brouwer bewijst nog maar eens dat creativiteit boven de brouwerskuip zweeft. Via een speciale horeca campagne zal het bier volgend jaar gelanceerd worden.(JV)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
't Gesproken dagblad in Wetteren

Gaat het in de media al niet supergoed, in de horeca zo niet nog minder. Beiden dan maar combineren moet Eric Bracke gedacht hebben want tweemaal min is plus (volgens onze oude wiskunde lessen). De journalist opende begin november zijn bruine kroeg aan de hoek van de Wetterse Spoorweglaan en de Herdershoekstraat. ’t Gesproken dagblad is een echte bruine kroeg geworden met enkele opmerkelijke initiatieven. Jazz en bleus overheersen de muziekkeuze. Dagbladen zorgen voor een rustige leessfeer terwijl er iedere eerste zondag van de maand een lezing of een live optreden voorzien is. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Tweede Nederlands trappistenbier

Eind november, begin december wordt het tweede Nederlands trappistenbier Zundert voorgesteld. 25 Zunderste  horecagelegenheden, net over de Belgische grens, krijgen de première om het plaatselijke bier te laten degusteren aan hun klanten. Tijdens het weekend zal ook in verschillende zaken aan foodpairing gedaan worden met biertapas. (JV)



Hôtellerie
Strengere normen in Brussel

Het is een trend dat steeds  meer particulieren een kamer  of zelfs appartement verhuren aan toeristen. Dat gebeurt vaak via websites bijvoorbeeld airbnb.com . Daarmee omzeilen de particulieren de strenge regels die er bestaan voor hotels en regulaire B&B’s. De Brusselse minister van minister van Economie Céline Fremault wil met nieuwe regels die vanaf volgend jaar van kracht zouden waren strengere wetten laten gelden voor het zogenaamde privé verhuur. (JV)



Hôtellerie
Nieuw Hostel in Gent

KaBa is de naam van een nieuw hostel in Gent. Door hun ervaringen in het buitenland hebben Katrijn De Marez en Bart Gillisjans nu hun eigen hostel. In een statig herenhuis werden maar liefst 37 bedden geplaatst. Er zijn kamers met 3 tot 6 bedden maar er zijn ook 3 privékamers met 2 bedden. Alle kamers werden opgesmukt door Gentse kunstenaars. (JV)



Hôtellerie
Heropening ClubHotel Riu Jalisco

Het ClubHotel Riu Jalisco heeft zijn deuren opnieuw geopend. Het hotel ligt aan de Riviera Nayarit - Nuevo Vallarta, aan het strand van Playa Flamingos, naast het Riu Vallarta en heel dicht bij het luxe Riu Palace Pacifico. RIU Hotels & Resorts heeft zo’n 11 miljoen euro geïnvesteerd in deze volledige verbouwing. Het hotel telt 700 kamers. (pvo)



Hôtellerie
TripAdvisor noemt Iberostar Grand Hotel Paraiso beste all inclusive resort

Op de uitreiking van de Travelers Choice Awards 2013 van de reisbeoordelingssite TripAdvisor kaapte Iberostar Grand Hotel Paraiso de hoofdprijs weg in de categorie beste All inclusive Resorts. Iberostar Grand Hotel Paraiso is een vijfsterrenhotel in het Mexicaanse Playa del Carmen. (pvo)



Hôtellerie
Hotel Het Godshuis in Sint-Laureins is voorlopig gered

Hotel Het Godshuis mag voorlopig verder werken. De rechtbank van Koophandel heeft een reorganisatieplan goedgekeurd, dat het hotel- en congrescomplex opnieuw op de rails moet zetten. Volgens de Lofting Group is de toekomst van het project nu meer dan ooit gegarandeerd. (pvo)



Hôtellerie
Eigenaars Amadeus kopen Cour Saint-Georges te Gent

De broers Van Iseghem, eigenaars van de ribbetjesketen Amadeus, hebben Hotel Cour Saint-Georges gekocht voor een bedrag van anderhalf miljoen euro. Ze zullen bijkomend nog heel wat restauratiekosten hebben om van het verwaarloosde historische pand opnieuw een leefbare horecazaak te maken. Of Cours Saint-Georges opnieuw een hotel zal worden is lang niet zeker. Voorlopig zijn er alleen maar plannen voor een brasserie-restaurant (pvo)



Hôtellerie
Komt er een hotel op domein Hengelhoef in Houthalen-Helchteren?

Er worden heel wat plannen gesmeed op Domein Hengelhoef in Houthalen-Helchteren. De Nederlandse firma Oostappen en het West-Vlaamse Twin Properties hebben de handen samen geslagen om de capaciteit van de het domein op te krikken tot 2.500 stuks. De Nederlandse groep wil 675 extra plaatsen  voor stacaravans en chalets creëren. Twin Properties wil 12 woningblokken bouwen, met vakantiewoningen die ook gekocht kunnen worden door particulieren. Er zijn ook plannen voor een hotel. Aan het project hangt een prijskaartje van 100 miljoen euro. (pvo)



Hôtellerie
Openbare verkoop van Hotel Marquette

Op 28 november werd Hotel – Restaurant Marquette (Marke) openbaar verkocht. De instelprijs van dit in 2011 failliet gegane hotel werd op 600.000 euro gezet. Het hotel was jaren een begrip in de streek. Maar het tij keerde toen de zaak in 2008 in handen kwam van een Frans duo. In december 2011 moesten de boeken al neergelegd worden. Bovendien werd het duo in 2013 ook nog eens veroordeeld voor misdrijven tegen de faillissementswet en verduistering. Om het dossier te deblokeren, wordt deze openbare verkoop georganiseerd (pvo)



Onderwijs - Opleiding
Europese conferentie AEHT

In de week van 11-15 november namen 7 Vlaamse hotel- en toerismescholen (12 leerlingen) uit alle onderwijsnetten deel aan de 26ste editie van de Europese conferentie van AEHT (Europees netwerk van hotel- en toerismescholen: goed voor 350 scholen in zowat 40 landen). Als afsluiting van het 25ste werkjaar werd het een feesteditie op cruiseschip Costa Mediterranea, dat zowat 750 deelnemers van Genua naar Barcelona, Palma, Ajaccio en Marseille bracht. In de ochtend vonden naar traditie een tiental competities plaats; in de namiddag kregen alle leerlingen en begeleiders de kans om de vijf steden te verkennen.Deze feesteditie werd door de Vlaamse hotel- en toerismescholen zeer succesvol afgesloten met 7 medailles in de diverse competities, ondermeer enkele gouden medailles. Daarmee behaalde de Vlaamse delegatie een van de hoogste aantallen medailles per land en de hoogste gemiddelde score per school en leerling. Daarmee bewijzen de Vlaamse hotel- en toerismescholen nog steeds aan de Europese top te staan als het om hospitality, gastronomie, toerisme en aanverwante activiteiten gaat. In de marge van de conferentie werd Herman Siebens, directeur van hotel- en toerismeschool Campus Wemmel bevestigd voor de volgende vier jaren in de functie van vice-president in de Europese raad van bestuur van AEHT Europe. (JV)



Restaurants
EssenCiel nieuw in Leuven

De Leuvense Muntstraat verdient zowat de titel van smakelijkste straat van Vlaanderen. Begin oktober veranderde de Oesterbar in hartje Leuven van eigenaar. Niels Brants heeft er zijn restaurant EssenCiel in ondergebracht. Niels Brands was ondermeer een aantal jaar souschef  bij Nuance in Duffel. Te zien aan de voorgestelde gerechten wordt het zeker een nieuw smakelijk trefpunt in de zo al culinaire Muntstraat van Leuven. (JV)



Restaurants
30 jaar Marathon

Midden november mocht de bekendste Griek van Oost-Vlaanderen en verre omstreken dertig kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart van zijn Grieks restaurant Marathon in Wetteren. Het Griekse restaurant Van Savas Mochidis is in el die jaren een begrip geworden in de ruime omgeving. Veel bekende Vlamingen kwamen er al de sfeer en vooral smaak opsnuiven. Een sfeer waar Savas graag aanmeewerkt eens het keukenwerk erop zit. Volgens de Griekse traditie durft er dan al eens bord sneuvelen. Als we de joviale uitbater mogen geloven zo’n 10.000 de voorbije 30 jaren. Zijn gedrevenheid en enthousiasme laat ons vermoeden dat er in de toekomst nog veel borden zullen sneuvelen. (JV)



Restaurants
BOB-arrangement in restaurant Sofie’s Choice (Roeselare)

Bij op restaurant gaan,  horen aperitiefjes en aangepaste wijnen en eventueel ook een degustief. Degene die BOB is, moet noodgedwongen passen. Om de chauffeur toch mee te laten genieten, ontwikkelde restaurant Sofie’s Choice in Roeselare een BOB-arrangement. Voor hem of haar zijn er aangepaste non-alcoholische drankjes. Bovendien pakt het restaurant uit met een uitgebreide waterkaart. (pvo)



Restaurants
Restaurant Aneth (Brugge) blijft langer open

Het voormalige Brugse sterrenrestaurant Aneth ging normaal dicht tegen de eindejaarsperiode. De sluiting wordt nu uitgesteld, omdat er nog geen koper werd gevonden. De chef werkt wellicht nog door in januari en februari, totdat een nieuwe koper wordt gevonden (pvo)



Restaurants
Vul wijnkelder aan vanuit brasserie Vinois in Deurle

Wie in de Deurlese brasserie Vinois een glas wijn lekker vindt, kan die wijn bestellen vanuit het restaurant. De brasserie heeft namelijk de applicatie iWish laten ontwikkelen. Op de wijnkaart staat een QR-code, die kan ingescand worden met de smartphone of tablet. Via de app kan je de wijn bestellen die dan thuis bij je geleverd wordt. De applicatie is gemaakt door het bedrijf LIN.K. De wijnen werden geselecteerd door wijnspecialist Frank Van der Auwera. (pvo)

 



Restaurants
Restaurant Beukenhof in Molenstede beleeft opnieuw ‘Marina’-hype

Het restaurant-feestzalencomplex Beukenhof in Molenstede pikt zijn graantje mee van de film ‘Marina’ over het leven van Rocco Granata. Het is in dat restaurant dat de toen 19-jarige zanger inspiratie vond voor zijn grote hit Marina. In 1959 zong Rocco Granata daar ambianceliedjes en zag hij een reclameposter voor het sigarettenmerk Marina. Hij begon tre improviseren en dat resulteerde in de hit. Vandaag komen er opnieuw mensen naar het Beukenhof om te zien waar ‘Marina’ het levenslicht zag. Ondertussen is dat al 54 jaar geleden, maar het restaurant is er nog steeds. (pvo)



Toerisme
500.000 overnachtingen in Leiestreek

In de Leiestreek groeide het logiesaanbod in 2012 met 6% tot 5 155 beschikbare bedden. Ondanks de stopzetting van enkele hotels zorgden nieuwe hotels voor een toename van het aantal hotelkamers. In 2012 logeerden bijna 240 000 toeristen in de regio. Samen realiseerden zij voor het eerst meer dan 500 000 overnachtingen. 51% van de verblijfstoeristen zijn vakantiegangers, 49% zijn zakentoeristen. Het zakentoerisme zet de stijgende trend van de voorbije jaren verder. Deze markt is hoofdzakelijk gesitueerd in de West-Vlaamse Leiestreek. De belangrijkste vakantiemarkt voor de Leiestreek is de Belgische markt met 60% van de vakantiegangers. In 2012 zette deze markt de positieve evolutie van de voorbije jaren verder.  De tweede belangrijkste markt, de Nederlandse vakantiegangers, heeft een aandeel van 19%. Het aantal Nederlanders daalde in 2012, maar haalt nog steeds een hoger niveau dan enkele jaren geleden. In 2012 besteedden de verblijfstoeristen 62,3 miljoen euro in de regio en het dagtoerisme genereerde 50,4 miljoen euro. Dit brengt de totale toeristische omzet  in de Leiestreek op 112,7 miljoen euro. Deze omzet staat gelijk aan een tewerkstelling van  1 690 voltijdse equivalenten. (JV)



Verenigingen - Federaties
Villa Torre (Linter) opgenomen in Orde der Meesterkoks

Mimmo Di Reda van het Linterse restaurant Villa Torre is opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche in de Orde der Meesterkoks. Voor de chef en zijn echtgenote Sabrina Pijpops is dit een bekroning voor 19 jaar restaurantuitbating (pvo)



Verenigingen - Federaties
Horeca Vlaamse Ardennen pakt uit met ‘Vlaamse Kuitenbijters’

Horeca Vlaamse Ardennen heeft 2 nieuwe streekproducten voorgesteld, met als naam ‘Vlaamse Kuitenbijters’. Het gaat om 2 bierkroketten die gemaakt zijn van streekbieren en kaas. De beroepsvereniging hoopt dat de horecamensen uit de streek deze gerechten op de kaart gaan zetten. Met het typische gerecht verwijst men naar de heuvels in de Vlaamse Ardennen, die ieder weekend door tientallen wielertoeristen worden ingepalmd en die ook scherprechter zijn in de Ronde van Vlaanderen. (pvo)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com