LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

In deze nieuwsbrief nummer 289

Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Sterrenchef wordt bakker

Het zat er aan te komen en het is nu ook definitief. Kobe Desramaults opent zijn eigen bakkerij. Het was voor de sterrenchef al lang een doorn in het oog dat er nog maar weinig ambachtelijk brood gebakken werd.

Aan de Gentse Hofstraat opent hij zijn ambachtelijke bakkerij met brood en broodjes uit de houtoven. In ‘De Superette’ zal je niet alleen brood kunnen kopen maar ook ontbijten, en iets drinken. (JV)

 



Algemeen
Europese erkenning voor streekproducten

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de Europese erkenning van de Poperingse hopscheuten. Deze delicatesse, waarvan het seizoen zopas van start ging, is het eerste West-Vlaamse streekproduct dat ingeschreven wordt in het Europese register van Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA). Als opstapje naar Europa gebruiken de telers sinds 2007 het streekproduct.be label van VLAM. Na deze Vlaamse erkenning startten ‘De Poperingse hopscheuttelers’ met ondersteuning van REO-veiling, de Europese registratieprocedure. Zeven jaar later is de Europese erkenning een feit. De Poperingse hopscheuten hebben hun Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) op zak. Met de EU-labels wil men de unieke kwaliteiten van deze producten en de lokale knowhow beschermen. Ook het Liers vlaaike kreeg van de Europese Commissie na drieënhalf jaar de Beschermde  Geografische Aanduidingen (BGA). Het Liers vlaaike is een van de oudste streekgebakjes uit de provincie Antwerpen. Het is wellicht meer dan 300 jaar oud. Het oorspronkelijke kleine gebakje mat 5 tot 6 cm in diameter en had een bodem van bloem en warm water. Dit deeg werd in houten vormpjes geduwd en liet men in de vormpjes uitdrogen gedurende enkele dagen. Het ontvormde harde koekje werd vervolgens gevuld met een mengsel van beschuiten, siroop, melk en kruiden en vervolgens in de oven gebakken. Momenteel zijn er zes bakkers in Lier die het recept licht aangepast hebben maar het Lierse vlaaike via een orde blijven promoten. Het EU-label biedt als voordeel dat het een juridische bescherming inhoudt voor de producenten en de consumenten een authentiek product garandeert. (JV)



Algemeen
100 jaar Michelin in België

De Société Anonyme Belge du Pneumatique Michelin (SBM) werd op 20 december 1913 opgericht in Brussel. De Belgische markt heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Michelin.

Maar eigenlijk is Michelin al veel langer dan een eeuw verbonden met België. In 1904 kreeg België, als eerste land na Frankrijk, een eigen Michelin gids. Ook met andere uitgaven bleef België in de voorhoede. Zo werd het land begin jaren ’20 ingetekend op Michelin kaarten en verscheen in 1978 de eerste Groene Gids over het land België. (JV)

 



Algemeen
Eerste hopscheuten voor Sergio

De eerste hopscheuten werden dinsdag 17 december geveild in de Roeselaarse Reo Veiling. 1.275 euro per kilo tikten de hopscheuten af op de veilingklok. De primeurhopscheuten die al voor de 21e keer geleverd werden door De Lovie uit Poperinge vertrokken naar Sluis. Voor de afsluiting van zijn restaurant wou Sergio Herman de hopscheuten in huis. Een ander deel van de eerste opbrengst ging naar de rekken van horecagroothandel Metro. (JV)



Algemeen
Culinair vegetarisch

Hartige rodebietenmousse, gebrande ui met bourbon, of flan van paddenstoelen met gegrilde knolseder. Het zijn maar een paar gerechten die voorgeschoteld werden tijdens een middagmaal in restaurant Coeur d’ Artichaut. Het was een initiatief van Stad Gent en EVA om aan te tonen dat feestelijk eten ook vegetarisch of zelfs veganistisch kan. Via het stadsmagazine konden tien lezers mee aanschuiven. Chef Tom van Lysebettens, van Coeur d’Artichaut nam de uitdaging aan en wist de aanwezigen aangenaam te verrassen. Niet alleen de smaak was raak maar ook de presentatie was optimaal. De receptuur van de plantaardige maaltijd zijn terug te vinden op www.gentsklimaatverbond.be . Meer over culinair vegetarisme lees je trouwens in Horeca Revue van eind maart.(JV)  



Algemeen
Sergio en Nick trakteren

The Jane het toekomstig restaurant van Sergio Herman en Nick Bril in Antwerpen is wellicht één van de meest besproken van het voorbije jaar nog voor het open is.

De opening in de voormalige kapel van wat ooit het Antwerpse militair hospitaal was is voorzien voor maart 2014. 135 bewoners van ‘t Groen Kwartier zoals de site nu omschreven wordt kregen echter al een voorsmaakje. Sergio en Nick bezorgden eigenhandig een Afrikaanse salade met bulgur, kreeft, gepekelde groenten, broodkrokantjes, harissa een vinaigrette en een tube harissa. Sommige mensen wonen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. (JV)

 

 



Algemeen
Alcoholplan van tafel geveegd

 

Er komt voorlopig geen alcoholplan zoals minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) had voorgesteld. Een interministeriële conferentie kon geen akkoord bereiken over het plan dat voorlag. In het oorspronkelijke plan werd onder meer voorgesteld om de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken, op te trekken naar achttien jaar zoals nu in Nederland. Verder wilde het plan ook alle mogelijke vormen van happy hours en de verkoop van alcohol in bezinestations, snelwegrestaurants en nachtwinkels aan banden leggen. Van het oorspronkelijke plan bleef de voorbije maanden nauwelijks iets overeind. Er lag een fel afgeslankte versie van het plan op tafel. Van een verbod op happy hours was bijvoorbeeld geen sprake meer. Ook van de plannen om de verkoop in benzinestations en snelwegrestaurants aan banden te leggen bleef niets meer over, terwijl ook nachtwinkels de dans zouden ontspringen.  De drie minister van Open VLD die rond de tafel zaten, stemden tegen het plan. Open VLD wil dat de leeftijd van 16 jaar ook geldt voor de verkoop van alcohol via automaten. Maar heel wat automaten zijn vandaag nog niet uitgerust met een eID-lezer. De partij wil daarom dat alle automaten met zo'n lezer worden uitgerust. Na het rookverbod in de horeca misschien een verbod op alcohol in de horeca? (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Juridich steekspel rond De Republiek

Tussen de uitbaters van het Brugse eetcafé De  Republiek en De Korrelatie, de vzw die het café en de rest van het gebouw met ondermeer cinemazalen en kantoren verhuurt is een juridisch steekspel begonnen. Na een recente uitspraak van de vrederechter hebben de uitbaters tot 30 april de tijd om De Republiek leeg te maken. De vrederechter gaf hen ongelijk in een rechtszaak tegen de beheerder van het pand, die wil verbouwen. De Korrelatie beroept zich op een wet die de verhuurder toelaat om een huurcontract te verbreken als er langdurige, structurele werken moeten uitgevoerd worden.  De uitbaters stellen echter dat het niet gaat om structurele werken en gaan dan ook in beroep. Maar er hangen nog andere donderwolken boven het café. Er zijn inbreuken vastgesteld tegen de sociale wetgeving maar ook tegen de hygiënevoorschriften. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Klanten plegen zwartwerk

Een café in het Franse Locmiquelic riskeert een boete  van 9.000 euro omdat een klant zelf zijn lege glas naar de toog droeg. Volgens de Franse controledienst Urssaf is dat een vorm van zwartwerk. Het is de gewoonte in het café dat op drukke momenten de klanten zelf hun bestelling doorgeven en ophalen aan de toog. Daarbij gebeurt als eens dat ze hun glazen zelf terug brengen. De klanten doen dus het werk van een kelner. In eerste instantie werd de zaak geseponeerd maar Urssaf wil het daar echter niet bij laten en eist een boete van 9.000 euro. De dienst sociale zekerheid zal nu beslissen of de uitbaters effectief een boete krijgen. Dus weg met de bordjes bediening enkel aan de toog. En hoe zit het met de zelfbedieningzaken waar klanten zelf hun tafel afruimen? (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Café Walvis (voorlopig) dicht

Een van de bekendste, origineelste Brusselse cafés, Café Walvis, is voorlopig dicht. De reden voor deze drastische reden zou een grote discussie zijn met de eigenares over onbetaalde facturen. Hoewel het café door de eigenares grotendeels leeggehaald benadrukt de uitbater  Johan Willekens dat het niet gaat om een faillissement. Over de toekomst van het café aan de Dansaertstraat bestaat nu net voor de kerstvakantie nog onduidelijkheid. Er is een advocaat onder de arm genomen maar de zaak zal wellicht pas midden januari behandeld worden. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Uitbreiding voor Sint-Bernardus

Brouwerij Sint-Bernardus uit Watou zal volgend jaar wil volgend jaar, 2014, dubbel zoveel bier brouwen als momenteel. De vraag naar het bier uit Watou blijft maar groeien vooral in Amerika waardoor een uitbreiding zich opdringt., waardoor de brouwers moeten bijbouwen. Vooral Amerikanen zijn verlekkerd op het bier.

Op het industrieterrein Sappenleen II in Poperinge komt er een nieuwe brouwzaal. De voorbije tien jaar is de productie al  verviervoudigd naar 33.000 hectoliter per jaar. Door de nieuwbouw is het streefdoel 80.000 hectoliter per jaar. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Toen waren ze met tien

Er zijn nu officieel tien authentieke trappisten bieren. Over het Nederlandse bier Zundert hadden we het hier al eerder maar daar is nu ook het Amerikaanse Spencer bijgekomen. De tien mogen dus het officiële trappistenlogo op hun brouwsels plaatsen. Een trappisten bier moet aan drie voorwaarden voldoen om het trappistenlogo te mogen dragen: het moet in een trappistenklooster worden gebrouwen, onder supervisie van de monniken en een deel van de winst moet aan goede doelen worden gedoneerd. De Zundert (8% alcohol) wordt gebrouwen in de abdij van Maria Toevlucht, op enkele kilometers van de grens met België. Bij de paters van Saint Joseph’s Abbey, in Spencer, Massachusetts wordt de Spencer Trappist Ale (6,5% alcohol) gebrouwen.  Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend omdat het niet binnen de kloostermuren gebrouwd word. Nochtans voor de smaak en in het bijzonder het uitzicht zakken we graag af naar de Katsberg. (JV)



Catering
Bond Moyson samen met Duet

Voor de catering van zijn bedrijfsrestaurant naar ruim 400 medewerkers toe koos Bond Moyson ter Zwijnaarde voor een sociaal economiebedrijf. Duet stelt mensen te werk die omwille van persoon- of maatschappelijk gebonden problemen geen plaats vinden op de arbeidsmarkt. Via Duet kunnen ze uitkijken naar een zinvolle job. Er zullen verantwoorde lunchen geserveerd worden met gezonde en duurzame producten met ook aandacht voor vegetarisme. (JV)



Hôtellerie
Beste bed en braekfast

De Gentse bed and breakfast L’Ecume des Jours is door de website van de bekende Britse krant The Daily Telegraph tot ‘Beste ter wereld’ voor 2013 uitgeroepen. L’Ecume des Jours, vernoemd naar een roman van Boris Vian, is gevestigd aan de Krijgslaan 4, vlakbij het Citadelpark. Opvallend is dat L’ Ecume des jours slechts één gastenkamer heeft die nog maar anderhalf jaar terug in gebruik werd genomen. Maar de gasten worden dan ook wel op een heel bijzondere manier verwend. Het art deco-pand in het Gentse miljoenkwartier straalt de sfeer uit van de wereldtentoonstelling. L’ Emuce des Jours is ook de plaats voor kunsttentoonstellingen, voor huiskamerconcerten, kookworkshops enz… (JV)



Hôtellerie
Different Hotels en Altembrouck gaan samen

Het ziet er naar uit dat er een solide basis komt voor het Hotel Landgoed Altembrouck  in de Voerstreek. De hotelgroep Different Hotels van CEO Peter Geurden zal het kasteelhotel managen. De operationele kennis van van Different Hotels de investering van de Readen Holding Corp. Wordt de tewerkstelling van een dertigtal mensen gegarandeerd. Het hotelt telt 31 kamers en 7 feest-en vergaderruimtes. In restaurant Fogo serveert men ondermeer het malse Wagyu vlees uit eigen veehouderij. Hotel Landgoed Altembroeck is het twaalfde van Differnt Hotels dat momenteel werkt aan een nieuw hotelproject in Eisden (Maasmechelen) (JV)



Restaurants
Laatste maal Oud Sluis

Sergio Herman heeft zijn laatste avondmail bereid in zijn sterrenzaak Oud Sluis. Enkele uitverkorenen mochten nog voor één keer genieten in Oud Sluis van een culinair stuk geschiedenis.

Na voor de laatste keer in Sluis de laatste pan aan der haak te hebben gehangen stuurde Sergio via Twitter een bericht en een brief de wereld in. Het was niet alleen een dankwoord maar ook een blik naar de toekomst. (JV)

 

 

 

 



Restaurants
235 jaar De Gouden Kroon

235 jaar, zolang al bestaat De Gouden Kroon in Ertvelde in het Meetjesland. Wat in 1779 begon als een herberg is uitgegroeid tot een gekende feestzaal. Huisgerookte zalm, en ham, zelfgebakken brood met speltmeel van de plaatselijke molenaar en vooral vlees van eigen gekweekte witblauw. Neem daarbij de eigen bereide frietjes, mayonaise en pickles en het succes van feestzalen De Gouden Kroon is duidelijk. Met een plaatselijk Augustijn bier in de hand kan gerust proost gezegd worden op het 235 jarig bestaan. (JV)



Restaurants
Colmar uit zijn as herrezen

Bijna dag op dag nadat een zware brand het Colmar restaurant langs de Kortrijksesteenweg te Sint- Denijs- Westrem in de as legde opende er op dezelfde plaats een nieuwe Colmar vestiging. Het nieuwe gebouw is alvast een stijlbreuk met andere Colmar vestigingen. Opvallen langs de drukke steenweg doet het strakke kleurrijke gebouw zeker. (JV)



Snelrestauratie
Nieuwe Quick in Gent

De Gentse Overpoortstraat is zowat de straat met de meeste fastfoodzaken in Oost-Vlaanderen en ver daarbuiten. Van pitta over frituren, broodjeszaken, meenempasta’s tot hamburgers. In het voorjaar van 2014 komt daar nu nog een Quick bij in het voormalig studentenrestaurant Octopus. Quick zal een fitness centrum als buur krijgen (kwestie van de verhouding zwart wit te behouden) in het complex en een vestiging van Albert Heijn. (JV)



Snelrestauratie
Balense Reus te groot voor Randy Santel

De Balense Reus, een gigantische, niet uitziende hamburger van de Broodjeshoek in Rosselaar, had al een reputatie in de Kempen. Na het bezoek van de Amerikaan Randy Santel die eetwedstrijden over de hele wereld wint zal de Balense burger nu ook internationaal bekend worden. De Amerikaan die wellicht door zijn eet gewoontes niet ongezien door de deur wandelede wou twee  Balense Reuzen verorberen in een recordtijd. Helaas het was een vlucht voor niks. Over zijn eerste burger deed hij 8’45’’, ruim anderhalve minuut boven het  bestaande record. Bij zijn poging om ook nog een tweede Balense Reus liep het helemaal mis. Na net geen 20 minuten kwamen de burger letterlijk de strot uit. De Balense reus is een reuze broodje met sla, smeltkaas, frietjes, 6 hamburgers en saus naar keuze. Of hoe maak je het verschil tussen eten en vreten. (JV)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com