LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Algemeen
Geen grote incidenten in Brugge tijdens oudejaarsnacht

Brugge keek met een bang hart naar oudejaarsavond, nadat de stad eind vorig jaar geconfronteerd werd met een paar dodelijke incidenten in het uitgangsleven door het overmatig gebruik van alcohol. De lokale politie zette veel manschappen in om tragische ongevallen tegen te gaan. Er belanden wel 6 mensen in het ziekenhuis met alcoholtoxiciteit. Maar de oproep om dronken personen te begeleiden, werd opgevolgd.  Er waren dan ook geen noemenswaardige incidenten in de overgang van oud naar nieuw (pvo)



Algemeen
Gemengde reacties op voorstel voor een gespreide vakantieregeling

Een grote touroperator in België pleit voor een gespreide vakantieregeling, zodat Vlaamse en Waalse kinderen op andere tijdstippen op vakantie kunnen gaan. Naast sommige touroperators, zien Horeca Vlaanderen, Unizo en het NSZ wel voordelen. Andere reisaanbieders twijfelen, terwijl de onderwijsverantwoordelijken het voorstel niet zien zitten. (pvo)



Algemeen
Sluitingsuur voor horeca in Geel wordt verlaat

Vanaf nu mogen alle horecazaken in Geel in het weekend tot 4 uur ipv 3 uur open blijven. Op weekdagen heeft het stadsbestuur het sluitingsuur verlaat van 1 tot 3 uur. Volgens de stad maakt de maatregel alles veel overzichtelijker. Vroeger werden er tussen de horecazaken en de stad afzonderlijke convenanten gesloten, met als gevolg dat de sluitingsregels voor de verschillende etablissementen konden verschillen (pvo)



Algemeen
2013 was barslecht jaar voor Belgische horeca

Vorig jaar overspoelde een faillissemententsunami het land. Maar liefst 12.306 bedrijven gingen over de kop. Dat is een stijging van 11,35% tov van 2012 becijferde Graydon. Volgens dit economisch onderzoeksbureau is er nog geen beterschap in zicht. Wie zei daar dat er economisch herstel merkbaar was?  Concreet komt het er op neer dat in Vlaanderen 1 op de 98 bedrijven de boeken moesten toe doen. In Wallonië moesten 1 op 80 bedrijven de deuren sluiten, terwijl dat in Brussel zelfs 1 op 45 is. Qua sectoren spant de horeca opnieuw de kroon. Hier ging vorig jaar zelfs 1 op de 24 horecazaken failliet. Al even problematisch is het aantal stopzettingen, van zelfstandigen die er de brui aan geven. Ook hier behoort de horecasector tot de koplopers. (pvo)



Algemeen
Bocuse in ziekenhuis

Volgens sommige bronnen in de Franse media is Paul  Bocuse opegnomen in het ziekenhuis.De 87 jarige chef kok die vorig jaar nog een nieuw restaurant opende in New York klaagt al langer van rugpijnen. Die rugklachten werden echter maar steeds heviger waardoor een opname in het ziekenhuisniet kon uitblijven. (JV)



Algemeen
Verkoop maar behoud horeca in Lanaken

In het meerjarenplan van het gemeentebestuur van Lanaken staat ondermeer de verkoop gepland van het recreatiedomein Krieckaert en het kasteel van Pietersheim op de agenda. Voor de verkoop van recreatiepark Krieckaert in Gellik rekent de gemeente op een opbrengst van 850.000 euro. Het kasteel Pietersheim wordt eveneens te koop gezet en moet 750.000 euro opleveren. Het gemeentebestuur zegt in een intentieverklaring te garanderen dat de huidige bestemming van horeca behouden blijft en alles toegankelijk blijft voor het publiek. (JV)



Algemeen
Promotie voor horeca in Erpe-Mere

Honderden zelfs duizenden razen langs de E 40 Erpe-Mere voorbij zonder stil te staan om de gemeente echt te kennen. De huidige bestuursmeerderheid wil daar nu echter verandering brengen door een campagne rond toeristische promotie. Zo willen ze ondermeer het molentoerisme een impuls geven evenals de verblijfsmogelijkheden zoals Bed & Breakfast-faciliteiten en de horeca in de kijker te zetten. (JV)



Algemeen
Mark Vanmoerkerke steunt Oostendse horeca

De geur en dampen van pas afgevuurd vuurwerk hingen nog in de lucht toen Adeline Tapsoba voor het eerst officieel haar bier- en wijnbar Le Faso in Torhout opende op de eerste dag van 2014. De uitbaatster is afkomstig van Burkina Faso en is na een omzwerving langs Antwerpen uiteindelijk in Torhout geland. Zelf drinkt Adeline graag een goed glas wijn en i Antwerpen leerde ze Belgische bieren kennen en deed ze heel wat horeca ervaring op. Bij La Faso aan de Hofstraat kunnen de mensen eerst proeven zodat ze kunnen kiezen welke wijn ze willen drinken. Momenteel zijn er vijf rode en zes witte wijnen die allemaal per glas en per fles kunnen worden gekocht. Er zijn ook verschillende bieren verkrijgbaar naast tapas, kaas, salami, warme hapjes en in de toekomst komen daar nog Afrikaanse tapas zoals ondermeer gebakken bananen bij. (JV)



Algemeen
Horeca met een hart

Wat doe je als restauranthouder als 45 mensen tijdens de feestdagen  niet komen opdagen voor een koud buffet? Christoph Bassez van restaurant Sint-Christophe te Zulte (Olsene) schonk zijn klaargemaakte koude schotels aan het plaatselijke OCMW. Op oudejaarsavond konden zo een aantal kansarme gezinnen toch nog genieten van een feestmaal.  Horeca met een hart dus.(JV)



Algemeen
200 butlers gezocht

De Belgische butlerschool start een zoektocht naar 200 butlers voor posities in binnen- en buitenland. Sinds de opening eerder dit jaar, kreeg de school heel wat aanvragen om butlers te plaatsen. “De vraag naar professioneel getrainde Europese butlers is explosief”, stelt directeur Vincent Vermeulen. “Voor enkele specifieke projecten in China alleen al zullen we 160 butlers rekruteren in de komende 24 maanden. Frankrijk is evenzeer een grote markt, met name rond het Middellandse zeegebied en in de bepaalde mondaine skigebieden zoals Courchevel. Ook in België gaan butlers aan de slag op bijvoorbeeld ambassades, hetzij voltijds of voor losse opdrachten. Van de eerste lichting studenten werken er ondertussen als butler of werden voorgesteld aan potentiële werkgevers. Met slechts een handvol butlerscholen in de wereld trekt de Belgische school de kaart van innovatie in een oud beroep. De school werkt aan een uniek internetplatform om huidige en vorige studenten te blijven informeren alsook een app die toelaat om een huishouden te organiseren met de nauwkeurigheid van een klok. De volgende cursus gaat van start op 12 januari met een nieuwe lichting enthousiaste studenten uit binnen- en buitenland. Wie er nog bij wil moet heel snel zijn want het aantal vrije plaatsen is heel beperkt. info@schoolforbutlers.com - +32 492 75 52 52 - www.schoolforbutlers.com (JV)



Cafés - Brasseries - Discothèques
Punto Kiosk is koffiebar en krantenwinkel in één

In Leuven is met Punto Kiosk een gloednieuw concept gelanceerd. Dat is een koffiebar + krantenwinkel in één.

Punto Kiosk wil het beste van 2 werelden combineren. Allerlei soorten koffies, milshakes, smoothies, gebakjes worden aangeboden, naast alle mogelijke soorten kranten en tijdschriften. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Naamsverandering bij Bockor en Bavik

Authenticiteit is een van de belangrijkste pijlers bij de Westvlaamse Brouwerij Bockor. OMER. vertelt het verhaal van de 5 generaties brouwtraditie en de oudste zoon die telkens OMER. wordt genoemd. Omdat de geschiedenis en de authenticiteit van de brouwerij zo belangrijk is, voert de brouwerij in 2014 een naamsverandering in. De naam van de brouwerij zal in 2014 terug wijzigen naar Brouwerij Omer Vander Ghinste, zoals het was tussen 1892 en 1977, daar deze naam de rijke geschiedenis van de brouwerij naar voor brengt. Het bier Bockor, zal echter wel nog als merknaam naar voor komen, maar zal gebrouwen worden door “Brouwerij Omer Vander Ghinste”. Later dit jaar zal het nieuwe logo en de daarbijhorende huisstijl voorgesteld worden. Eind dit jaar hoopt Brouwerij Bockor ook te kunnen starten met de uitbreidingswerken om zo de groei van de voorbije jaren verder te kunnen zetten. Bijna gelijktijdig maakte ook brouwerij Bavik bekend zijn naam te veranderen naar Browerij De Brabandere. Of de beide Westvlaamse brouwerijen bij elkaar gespiekt hebben is niet duidelijk maar het maakt het water tussen de twee brouwerijen dieper. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Volkscafé in Oetingen

Het kleine Oetingen heeft weer een volkscafé.  Het 't Klein Kafeeke wordt vanaf heden door Nederlanders met Turkse roots. Misschien een ietwat vreemde combinatie maar Ali, de nieuwe uitbater noemt met plezier de mensen van Oetingen heel verdraagzaam. De nieuwe uitbater had eerder al een restaurant en heeft nog een café in Nederland. (JV)



Hôtellerie
Nederlands hotel krijgt naam van Belgisch wereldkampioen wielrennen

Het leegstaande hotel Pradhoe in het Nederlandse Valkenburg maakt plaats voor een nieuw designhotel, dat de naam Marcel Kint gaat krijgen. Het hotel wordt dus genoemd naar de Belgische wielrenner die in 1938 in Valkenburg wereldkampioen werd. De nazaten van Marcel Kint, bijgenaamd de Zwarte Arend uit Zwevegem, zijn vereerd met deze erkenning. (pvo)  



Hôtellerie
Stadshotel Bree is voortaan Hotel Brasserie Ingredi

Het voormalige Stadshotel Bree is omgedoopt tot Hotel Brasserie Ingredi. De naam betekent ‘Kom Binnen’ en die gastvrijheid wil het hotel met 30 kamers ook uitstralen. De brasserie werd vernieuwd en heeft nu 70 zitplaatsen. De nieuwe zaakvoerders baten ook hotel Belfleur in Houthalen uit. (pvo)



Hôtellerie
The New Fox (Hekelgem) wordt ook hotel

De zaakvoerders van het restaurant The New Fox in Hekelgem hebben het pand van de voormalige discotheek Patridge gekocht. Daardoor kunnen ze het restaurant uitbreiden met een feestzaal en een hotel. (pvo)



Hôtellerie
Kwart reizigers boekt hotel via mobiele site of applicatie

~~Uit cijfers van Trivago en Ebookers blijkt dat 25% van de reizigers hun botel mobiel boeken. Begin 2012 was dit nog maar 1%. Dat zogenaamde ‘on the go’ boeken via Smartphone of tablet stijgt dus op 1 jaar met maar liefst 80%. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Top Food Group

Interfrost Foodservice, Resto-Frit en ISPC hebben de krachten gebundeld op aankoopgebied.Zo werd Top Food Group geboren.  

De missie is een duidelijke optimalisatie van de  aankoopstrategie. Op verkoopgebied blijven de drie initiatiefnemers hun entiteit behouden. Top Food Group rekent op een omzetcijfer van meer dan een miljard euro in de Belgische-Luxemburgse horecamarkt. (JV)

 



Ondernemingen - Bedrijven
ISPC kiest voor snelle ecologische stadslevering

Horecagroothandel ISPC heeft voor de Gentse binnenstad een samenwerking aangegaan met Bubble Post, een ecologisch stadsdistributiebedrijf.  Alle bestellingen die bij ISPC geplaatst worden haalt Bubble Post in de morgen op met een elektrische wagen. In het centrum van Gent worden de bestellingen overgeladen in cargofietsen of elektrische voertuigen om zo snel als mogelijk bij de klant te brengen. Files en stadseigen opstoppingen worden daardoor vermeden. (JV)

 



Restaurants
Bistro de Paris: nieuwe zaak op Place m’as-tu vu in Knokke

Met Bistro de Paris, heeft het bekende Albertplein in Knokke (alias Place m’as-tu vu’) er een nieuwe zaak bij. Bistro de Paris houdt het midden tussen een brasserie en een restaurant. Chef-kok Guy Weyts  wil zijn gasten wel culinair verwennen. Voor culinair advies deed hij beroep op Christophe Van den Berghe van het Knokse sterrestaurant Jardin (pvo)



Restaurants
Eerste Turkse restaurant in Limburg sluit na 4 decennia de deuren

Restaurant Hasan, het eerste Turkse restaurant in Limburg, heeft na 42 jaar de deuren gesloten. De 81-jarige uitbater Hasan Özdemir, wil het wat kalmer aan doen.  Hasan kwam 50 jaar geleden in ons land aan om in de mijnen te gaan werken. Dat deed hij negen jaar totdat hij in 1972 in Genk startte met zijn restaurant Hasan. In het begin was dit niet evident, want de mensen kenden toen de Turkse keuken nog niet. Maar al gauw bleef het cliënteel komen. Na de eerste generatie heeft Hasan ook de kinderen en kleinkinderen mogen verwelkomen. In al die jaren is er nooit een menu geweest. De klanten kregen de gerechten die Hasan maakte. Er waren 2 mogelijkheden. Een vleesbrochette met een slaatje voor een ‘kleine honger’ en een uitgebreider menu voor mensen met meer honger (pvo)



Restaurants
Kok wordt BOB

De hele maand januari zet restaurant Otus in Wetteren zijn kok in om klanten na een avondje uit naar huis te rijden. De kok wordt dus tijdelijk BOB en voert de gasten gratis in een straal van 20 kilometer rond Wetteren naar huis. De rit gebeurt in een elektrische wagen. (pvo)



Restaurants
Chez Léon lanceert ‘anticrisisactie’

Het bekende mosselrestaurant Chez Léon in Brussel pakt nog tot 28 februari uit met een ‘anticrisisactie’. Dat doen ze door de klanten 50 % korting te geven op de rekening (exclusief dranken). Het doet er niet toe of je met zijn tweetjes of met een ganse groep bent. Mossels en friet eten dus om de crisis te bekampen (pvo)



Restaurants
Cafe Theatre met 1 euro stunt

Het is ondertussen een halfjaarlijkse traditie geworden, de 1 euro stunt, van het Gentse Cafe Theatre. Wie op tijd zijn vingers aan de knoppen heeft kan net na Nieuwjaar en midden de zomer een bon ontvangen om een driegangen menu te gaan eten voor 1 euro mits minstens één betalende persoon erbij. Maandag 6 januari was het weer van dat. Meer dan duizend klanten zaten om 9 uur al voor de computer om hun mail te versturen. Hoewel aangekondigd werd dat slechts 500 gelukkigen een bon zouden ontvangen toonde Cafe Theatre zijn gul hart en werden er 615 bons uitgereikt. In minder dan tien minuten zat de mailbox vol. (JV)  



Restaurants
Nieuwe uitbaters Damse Poort

Damme, het wordt al eens het vergeten Brugge genoemd hoewel kenners beter weten. Het bekende restaurant Damse Poort komt vanaf april in nieuwe handen. Lotte Vanderyse en Sven Vandenbroucke hebben de zaak gekocht van de familie Cherlet. Sven zal in de keuken met het koksmes zwaaien terwijl Lotte de gasten met de glimlach zal ontvangen. Noch aan de inrichting nog aan de kaart zullen er in eerste instantie veel wijzigingen aangebracht worden terwijl de eerlijke Vlaamse keuken blijft primeren. Sven en Lotte zijn als het ware geboren in de horeca. De moeder van Sven runt het Walnutje en zijn vader Kaai 49 in Zeebrugge. Zelf werkt hij nu in het restaurant De Wijngaert in Brugge. Lotte werkt al vier jaar in de zaak van haar ouders, De Koetse. De hotelschool van Koksijde en de Brugse hotelschool Spermalie hebben het jonge koppel de knepen van het vak bijgebracht. (JV)



Restaurants
PUBLIEK komt eraan

Met een opvallende affiche campagne hebben Olly Ceulenare en Kelly DeHollander en hun gezelschap aangekondigd dat hun restaurant ‘Publiek’ in januari 2014 de deuren zal openen.De affiches hebben alles mee van een publieke verkoop maar het initiatief is wel origineel evenals zoals het restaurant met doorkijkkeuken zal zijn. Momenteel hangt er nog veel bouwstof in de Gentse Ham 39 maar als de rook rond hun hoofd zal verdwenen zijn zien Olly en Kelly het wel zitten. (JV)

 



Restaurants
Thuisbasis voor Yannick Van Aeken

De voormalige souschef van restaurant Noma ziet samen met zijn Ierse vriendin de kans mooi om in Vlaanderen hun eigen restaurant op te starten. Pas 28 jaar is Yannick Van Aeken die afstudeerde aan de hotelschool Ter Duinen. Zijn stage volgde hij ondermeer  bij René Redzepi Na een korte Spaanse tussenstop kwam hij terug in Noma als de rechterhand van de beste kok ter wereld. Daar leerde hij ook zijn huidige vriendin Louise Bannon kennen die er de patisserie verzorgde. Nu hebben hun oog laten vallen op de koetshuizen van het Hof ter Linden in Edegem. Bedoeling is om er zowel een bistro als een restaurant in onder te brengen. (JV).



Snelrestauratie
Mc Donald's raadt fastfood af

Na de internationale media-aandacht heeft Mc Donald’s zijn website naar het personeel toe gesloten. Op de internationale site stond dat fastfood ongezond is en de medewerkers beter meer een slaatje naar binnen zouden werken. Vooral medewerkers met een slechte gezondheid en/of overgewicht werden aangeraden geen fastfood meer te eten. Omdat de medewerkers te weinig verdienen stonden er eerder op de website ook al tips om goedkoper te leven en eventueel een tweed job te zoeken. De bezorgdheid van een werkgever voor zijn personeel is blijkbaar niet altijd op de juiste wijze overgekomen. (JV)



by communitysoft.com