LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 22/09/2017
273 - 22/09/2017
272 - 22/09/2017
270 - 22/09/2017
271 - 22/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Bart Thoelen terug

Na een Frans en een kortstondig Spaans avontuur is ex-sterrenchef Bart Thoelen terug in het land. Hij werd aangesproken door zaakvoerder Dirk Vanherle, die samen met zijn vennoot Kris Vanhoyland op het idee kwam om in het vroegere refugehuis van de abdij van Herkenrode, te Hasselt een grand café, cocktailbar en restaurant te openen. Bart Thoelen zal er de keukenequipe leiden van de nieuwe zaak Abdis in Hasselt. (JV)



Algemeen
PUB in Brugge

Positief Uitgaan Brugge (PUB) is een nieuw project in Brugge om het uitgangsleven in Brugge een nieuw en vooral beter imago te geven. Het is de bedoeling dat de horecasector nauwer gaat samenwerken met politiediensten en het stadsbestuur langsheen de horecacoach. (JV)



Algemeen
Van sterren en vis

Maarten Dejonckheere stond als souschef jaren aan de zijde van sterrenkok Angelo Rosseel van  sterrenrestaurant La Durée in Izegem. Om zijn blik te verruimen op alles wat met voeding te maken heeft hij de sterren achter zich gelaten om aan de slag te gaan bij Wouter's Kwaliteitsvis in Tielt. Koken heeft hij echter niet afgeleerd want hij is ook nog steeds kok aan huis en gastdocent bij Syntra West. (JV)



Algemeen
Tegen de lamp lopen

Zaterdagavond 8 februari  werden in de regio Morstel door de politie en de FOD sociale inspectie, dertien controles uitgevoerd bij horecazaken. Elf Mortselse, één Wijnegems en één Borsbeeks restaurant kregen onverwacht bezoek. In hoofdzaak pita- en pizzazaken en Chinese restaurants. Van de dertien zaken bleken er slechts vier volledig in regel. Bij de anderen werden overtredingen vastgesteld tegen de arbeidsreglementering en/of de registratie van de vestigingseenheid. Enkele illegale arbeidskrachten werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Te weinig nationale controles of te weinig respect voor wiehet wel goed meent met de horeca? (JV)



Algemeen
Aangekonigde FAVV controle in Gent

Communicatie tussen het FAVV en andere bevoegde diensten loopt blijkbaar niet altijd even vlot maar als we andere bronnen mogen geloven( waarom zouden we er aan twijfelen?) hebben bij een aangekondigde controle in Gent 65 procent van de gecontroleerde horecazaken en detailhandels een gunstige beoordeling gekregen. Omdat een glas half vol of half leeg kan zijn betekent dit dat er 35 procent niet in orde was. Er werden 92 waarschuwingen en 38 processen-verbaal opgesteld voor allerlei inbreuken. De maatregelen waren hoofdzakelijk te wijten aan inbreuken met betrekking tot hygiëne en temperatuursbeleid, het ontbreken van het autocontrolesysteem en het niet respecteren van het rookverbod. Van één café dat ook snacks bereidde, werd de toelating voor het bereiden onmiddellijk ingetrokken omwille van een dreigend gevaar voor de volksgezondheid. Het cafégedeelte mocht wel open blijven. (JV)



Algemeen
Gebruik kassa nog eens op de lange baan

Heeft het lobbywerk van enkele horeca uitbaters zijn werk gedaan , zijn het de komende verkiezingen of heeft de politiek dan toch plots beseft dat horeca straks alleen nog in Bokrijk zal te zien zijn? Feit is dat horecabedrijven in de praktijk een jaar langer de tijd om de geregistreerde kassa in gebruik te nemen. 2014 , 2015 en nu 2016. Minister van Financiën Koen Geens heeft laten weten dat  wie de kassa niet gebruikt daar het eerste jaar geen boete voor zal krijgen. Om het ietwat moeilijke woorden uit te leggen: ‘een implementatieperiode’. Die moet horeca-uitbaters toestaan zich ‘verder aan te passen aan het nieuwe systeem’. De periode loopt af op 1 januari 2016, voorlopig althans. Geens verduidelijkt dat er tot dan geen sancties staan op het niet gebruiken van de geregistreerde kassa’s. ‘Deze periode zal ook toelaten aan een nieuwe regering om de begeleidende stimulerende fiscale en sociale maatregelen te evalueren en eventueel bijkomende maatregelen door te voeren.’ In mensentaal heet dit een doorschuifoperatie waarbij geen enkele politici zijn kop durft uit te steken om de horeca te redden met structurele maatregelen. De Belgische horeca misschien laten erkennen als beschermd Europees cultureel erfgoed? (JV)



Algemeen
Ieperse horeca-uitbaters dreigen kater over te houden aan Tour

De horeca-uitbaters op de Markt waren nog niet lang geleden dolenthousiast toen ze hoorden dat een etappe van de Tour in Ieper zou starten. Dit zou extra inkomsten genereren, dachten ze. Nu dreigt het feest voor sommigen eerder voor een kater te gaan zorgen. De uitbaters op de Markt moeten hun terrassen misschien weghalen voor de komst van de wielerwedstrijd. In plaats van inkomsten, gaan we nog extra moeten betalen, luidt het.(pvo)



Algemeen
Horeca Limburg en Unizo trekken gezamenlijk aan alarmbel

Steeds meer Limburgse horecazaken die de deuren sluiten, zijn failliet. Het gaat momenteel om 1 op 3 van de zaken (34 %); in 2005 was dat ‘amper’ 18%, blijkt uit cijfers van Graydon. De voorbije jaren zijn de stopzettingen ook groter dan het aantal oprichtingen. De voornaamste reden dat veel Limburgse horeca-uitbaters het voor bekeken houden is het gebrek aan rendabiliteit. Horeca Limburg en Unizo Limburg trekken dan ook aan de alarmbel en vinden dat de overheid moet ingrijpen. Volgens de beroepsverenigingen moet er gewerkt worden aan een ernstige verlaging van de lasten. Ook aan het overurensysteem moet gesleuteld worden. (pvo)



Algemeen
Lierse horeca schreeuwt om hulp

De horecazaken van het Zimmerplein, de Grote Markt en de Eikelstraat in Lier doen een oproep aan het stadsbestuur om hulp. Ze geven aan dat hun klanten  weg blijven omdat er te weinig parking is in de buurt. Daarom stellen de horeca-uitbaters voor om gedurende drie maanden als proefperiode opnieuw parkeren mogelijk te maken op de Grote Markt. Meer ondergrondse parking in het centrum is ook een mogelijkheid. Het stadsbestuur heeft al laten weten dat parkeren op de Grote Markt niet meer kan (voetgangerszone), maar toont zich wel bereid om actief naar oplossingen te zoeken. (pvo)



Algemeen
Handelaarsvereniging in Peer heet HHOP

~~Horeca-uitbaters en handelaars van Peer hebben de handen in elkaar geslagen en houden de vereniging HHOP boven de doopvont. HHOP staat voor Handel & Horeca Peer-centrum en moet de middenstand vertegenwoordigen. (pvo)



Algemeen
Nieuwe wending voor Cœur d'Artichaut Catering

In 2001 werd vanuit het gelijknamig restaurant te Onderbergen Gent Cœur d'Artichaut Catering opgestart. Sindsdien is Cœur d'Artichaut Catering,  dankzij de inzet van een enthousiast en professioneel team, uitgegroeid tot een belangrijke speler op de Belgische markt en zelfs in het buitenland. Met de oprichting van Petit Cœur, Rooftop restaurant en bar Gaston, -M- with a View en feestzaal Liefmans werd Coeur d'Artichaut alsmaar groter. In de ontwikkeling van Cœur d'Artichaut wordt nu een volgende stap gezet. Vanaf 5 februari 2014 zal  de ontwikkeling van Cœur d'Artichaut Catering, Gaston en -M- with a View dan ook worden verder gezet onder de deskundige leiding van Sebastiaan Tips en Wim De Bruyne. Sebastiaan neemt al enkele jaren de operationele leiding van de catering op zich en  Wim runt reeds 8  jaar de keuken als chef. Zij worden daarin geruggensteund door een fantastisch team aan koks en andere medewerkers. De verantwoordelijkheid over logistiek blijft onder de goede leiding van Filip Derveaux die deze taak al meer dan 9 jaar behartigt. Eric de Wagenaere zal zich nu terug, als van oudsher, kunnen toeleggen op de uitbouw van restaurant Cœur d'Artichaut en diens kleine zus Petit Cœur en samen met Filip Derveaux de feestzaal Liefmans verder ontwikkelen. De namen blijven onveranderd en de samenwerking blijft ongewijzigd . (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Antwerpen proeft

Van 15 tot 18 mei is er weer het culinair stadsfestival ‘Antwerpen Proeft’. Eén van Belgiës meest gesmaakte culinair festival blijft op de Waagnatie op het Eilandje, de wijk van het MAS en het gloednieuwe Red Star Line Museum. Zopas werden nieuwe namen toegevoegd van gastchefs en restaurants die zullen aanwezig zijn. Restaurant Kommilfoo van Olivier de Vinck, eerste sterrenchef van het Antwerpse Zuid. Restaurant L'Épicerie du Cirque van Dennis Broeckx, nieuwe en jongste sterrenchef van het Zuid en nieuw op Antwerpen Proeft. Graanmarkt 13 van jonge topchef Seppe Nobels, een sterke 14/20 in Gault&Millau en ook nieuw op Antwerpen Proeft.  Ardent van chef-kok en jong talent Wouter Van Steenwinkel, première in Gault&Millau in 2014. Place du Marché van chef-kok Thomas Coenen,  Zytho, dé bierbrasserie van Kontich. Zaowang, de meest geprezen sushi van het Antwerpse Zuid en ver daarbuiten zal ook te gast zijn. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Tussen Erpe-Mere en Japan

Wat begon als een passionele hobby van een aantal vrienden is uitgegroeid tot een internationaal succes. De huisbrouwerij De Glazen Toren te (Erpe-) Mere kon zijn bieren al uitvoeren naar ondermeer Nederland, Oostenrijk, Canada, Noord Europa en de Verenigde Staten maar komt nu ook Japan bij. Enkele horeca-uitbaters en scheikundigen uit Japan bezochten de brouwerij in Mere en ondertussen is al een eerste lading van driehonderd vaten Saison d‘Erpe-Mere al onderweg naar Japan. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Bierpromotie

Voor de eerste keer ooit lanceren alle Belgische brouwers samen een oproep naar de Belgen om hun trots en fierheid voor Belgisch bier te tonen. Onder de noemer “Fier op ons bier” zullen worden heel wat gezamenlijke initiatieven genomen om de Belg aan te sporen wat meer chauvinist te zijn over één van de topproducten die België internationaal op de kaart zet.150 brouwerijen, gaande van familiale en kleine brouwerijen, over middelgrote spelers tot grote, internationale brouwers en méér dan 1000 verschillende bieren, met de meest contrasterende smaken. Elk bier vertelt een eigen verhaal dat deel uitmaakt van een regionaal of nationaal erfgoed. Daarom roepen de brouwers alle Belgen op om fier te zijn op onze Belgische bieren en hun appreciatie te tonen. Ook de horeca werkt mee om de oproep nog meer kracht bij te zetten. Danny Van Assche, Afgevaardigd Bestuurder Horeca Vlaanderen : “Geen café zonder bier, maar zeker ook geen bier zonder onze cafés. Het ruime Belgische bieraanbod en onze horeca gaan hand in hand. Er is geen betere ambassadeur om onze rijke biercultuur te promoten dan de gepassioneerde cafébaas of creatieve kok.” De campagne wordt ingezet met tv spotjes waarin buitenlandse bierliefhebbers gepassioneerd vertellen over hun liefde voor Belgisch bier. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Café De Klokke in Kortrijk staat te koop

Het café De Klokke heeft in Kortrijk een naam als – inderdaad – een klok. Het café heeft ook 2 zalen en is de thuis van maar liefst 17 verenigingen. Maar die zullen waarschijnlijk binnenkort cafébaas Frank Vierschaete achter de toog moeten missen. De cafébaas wordt 70 en runt al 35 jaar het café. Hij wil het rustiger aan gaan doen. Het café staat nu te koop. Zo lang De Klokke niet verkocht is, blijft Frank Vierschaete wel pinten tappen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
(Zuip)busje komt zo… dan toch niet.

De zogenaamde zuipbus die Nederlandse jongeren tijdens de weekends naar Belgische cafés moest brengen, komt dan toch niet. Blijkbaar waren te weinig Nederlanders geïnteresseerd om in ons land te komen ‘zuipen’. Toch is het project nog niet van de baan. De initiatiefnemers menen nog steeds dat er genoeg potentieel is bij de Nederlandse jongeren die in ons land eens flink uit de bol willen gaan (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Bekend Brugs Bierrestaurant Den Dyver legt boeken neer

Het bekende Brugse restaurant Den Dyver is failliet verklaard. Hiermee valt het doek over één van de bekendste bierrestaurants van ons land. Het restaurant op de Brugse reien begon in 1992. Den Dyver werd al snel een restaurant dat de nadruk legde op bier en gastronomie. Massa’s klanten hebben hier veel opgestoken over het Belgische gerstenat.  Het bierrestaurant haalde mooie punten bij de culinaire gidsen en kreeg vorig jaar van TripAdvisor een certificaat van uitmuntendheid omwille van de vele positieve reacties. En toch heeft het niet mogen zijn. Een spijtige zaak voor iedereen die begaan is met bier en gastronomie (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Jeroen Meus is Beer & Gastronomy Ambassador 2014

De Academy van ‘Het Biergenootschap der Lage Landen’ heeft Jeroen Meus uitgeroepen tot Beer & Gastronomy Ambassador 2014.

Deze award bekroont een bekende Belgische persoonlijkheid die zich heeft onderscheiden inzake de promotie van bier en gastronomie. De bekende TV-kok is de derde laureaat na Jean Blaute en Joachim Boudens. (pvo)



Hôtellerie
Top 3 keuze van gasten voor Belgische hotels

Welke hotels in België worden het meest gewaardeerd door de gasten? De top 3 volgens de TripAdvisor Travellers Choice Award 2014. Op de eerste plaats prijkt Hotel Ariane uit Ieper, dat gewaardeerd wordt omwille van de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding en de uitmuntende service. Nummer 2 La Butte Aux Bois in Lanaken wordt omschreven als ‘top’ en een fantastisch adres om er even tussenuit te zijn. De bronzen medaille is voor het Sandton Grand Hotel Reylof in Gent, dat ook de categorie ‘tophotel’ meekreeg (pvo)



Hôtellerie
20 jarig Aldem hotel (Grobbendonk) sluit aan bij Best Western

Aldem Hotel in Grobbendonk viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan met een aantal nieuwigheden. Zo gaat het hotel voortaan door het leven als Best Western Plus Aldem Hotel. Het hotel heeft zich dus aangesloten bij de hotelcoöperatieve Best Western. De ‘plus’-quotering geeft de klanten garantie van extra kwaliteit en comfort. De 68 kamers en publieke ruimtes van het Best Western Aldem Hotel hebben een grote opknapbeurt gekregen. Bovendien wijzen het nieuwe logo en huisstijl op de frisse wind die door het 20-jarige hotel waait. (pvo)  



Restaurants
Restaurant Christie’s lanceert Vitaliteitsmenu

Restaurant Christie’s in Aartselaar breidt haar menukaart uit met een Vitaliteitsmenu in samenwerking met Gym Tonic-2Bfit Fitness & Wellness Club uit Reet. Bij dat driegangenmenu wordt rekening gehouden met goede voedselcombinaties, gezonde ingrediënten en aangepaste porties. Maandelijks gaat dat Vitaliteitsmenu vernieuwd worden volgens het aanbod van de producten (pvo)



Restaurants
Taverne Classics in Lennik sluit de deuren

Zelfde verhaal horen wij in Taverne Classics in Lennik dat na 32 jaar sluit. Zaakvoerder Guy Van der Perre zegt dat hij de sluiting betreurt, maar geen andere keuze meer had. De zaken gingen niet meer zoals vroeger. Nochtans was Taverne Classics enorm gekend omwille van zijn vleesgerechten. De populaire taverne staat te koop (pvo)



Restaurants
Zaakvoerder BitterZoet in Zonhoven stopt en doet oproep naar overheid in open brief

Het meermaals bekroonde Zonhovense restaurant BitterZoet houdt het voor bekeken. Zaakvoerder Hilaire Spreuwers motiveerde zijn beslissing in een open brief op Facebook. Daarin slaakt  hij de noodkreet dat de horeca niet langer leefbaar is. Hij stelt dat het beleid dringend iets moet doen. Anders is er volgens hem binnen 5 jaar geen horeca meer zoals wij die nu kennen. De noodkreet werd ondertussen opgepikt door Horeca Limburg en Unizo, die op hun beurt stellen dat de horeca niet langer leefbaar meer is (pvo)



Restaurants
Gert De Mangeleer uitgeroepen tot 'Best European Chef of the Year'

Driesterrenchef Gert De Mangeleer van Hertog Jan (Brugge) is op Madrid Fusion uitgeroepen tot de Europese Chef van het Jaar. Madrid Fusion is een jaarlijkse hoogmis voor de culinaire top. Met deze onderscheiding bewijst De Mangeleer eens te meer een van de toonaangevende chefs te zijn in Europa. 




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com