LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Algemeen
Vernieuwde Culibel

Culibel heeft een nieuwe start genomen.

Culibel groepeert restauranthouders uit Vlaanderen die bereid en gemotiveerd zijn om samen iets te ondernemen, om samen naar buiten te treden en daar waar dit nodig is elkaar te helpen. Zich collegiaal & loyaal gedragen is de betrachting van ieder Culibellid.

Zopas werd de nieuwe Culibel gids voorgesteld in ISPC te Gent. Door z'n werking, z'n samenstelling, z'n filosofie, heeft Culibel in zijn 33-jarige bestaan een heel eigen identiteit opgebouwd. Anno 2014 zijn er 65 restaurants die lid zijn. Ze zijn terug te vinden in een nieuwe culinaire gids een  zakboekje van de ontdekkende fijnproever. Tevens is er ook een totaal vernieuwde website van www.culibel.be.  Geert Debrandere van ondermeer De Lekkerbek en restaurant Lindenhof te Ruiselede wordt als afgevaardigde bestuurder het nieuwe gezicht van Culibel. (JV)



Algemeen
Ballieu bij Strafste Gentenaar

In verschillende categorieën kiezen de lezers van het dagblad De Gentenaar ieder jaar ‘De Strafste Gentenaar’. In de categorie bedrijfsleven werd Wim Ballieu van Balls & Glorie tot Strafste Gentenaar verkozen. De Gentse gehaktballen zaak kent ondertussen al vertakkingen naar Brugge en Antwerpen. Wim Ballieu won het van ondermeer Michael Vrijmoed van het gelijknamig restaurant. (JV)



Algemeen
Nieuwe verlichting voor centrum Antwerpen

De Antwerpse Grote Markt, de Suikerrui, de Oude Koornmarkt en de Kaasrui krijgen nog dit jaar een nieuwe verlichting. De plannen die al jaren op tafel liggen, worden eindelijk uitgevoerd. De nieuwe verlichting met led-lampen gaat 1.5 miljoen euro kosten, maar doet het verbruik met de helft dalen. De verlichting zal het centrum ook aangenamer maken en opwaarderen. Iets wat de centrumhoreca van Antwerpen al een tijdje vraagt. (pvo)



Algemeen
Drie horecazaken in Diest starten proefproject met Diestse Taxi

Door het openleggen van de Demer in het centrum van Diest, is de parkeergelegenheid op de Kaai zo goed als onbestaande. Deze hinder zal wellicht tot eind 2015 blijven duren. Veel mensen die in Diest willen uitgaan kunnen niet meer parkeren en blijven daarom weg. Daarom hebben drie Diestse horecazaken (Nicky’s Catwalk, Den Gulden Boom en De Nieuwe Haan) besloten om in de weekends samen te werken met het taxibedrijf Diestse Taxi. Op zaterdagavond zal er op de Grote Markt tussen 18 uur en 1.30 uur een taxi ter beschikking staan. De klanten van vernoemde horecazaken kunnen de taxichauffeur een seintje geven als ze naar randparking Citadel rijden. Van die parking rijdt de taxi dan naar één van de drie zaken. Op het einde van de avond krijgen de klanten een bon, waarmee ze met de taxi opnieuw naar de parking kunnen rijden. Deze taxiritten zijn gratis voor de klanten. (pvo)

 



Algemeen
FAVV gaat Brugse horecazaken controleren

Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 mei gaat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) honderden Brugse horecazaken controleren. Het Agentschap zet hiervoor een 25-tal controleurs in. De stad en de plaatselijke horeca reageren positief op de controle. (pvo)



Algemeen
Vlaanderen wil culinaire topbestemming worden

Vlaanderen tegen 2020 op de wereldkaart zetten als culinaire topbestemming. Dat is de ambitie van het toeristisch marketingplan voor de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur dat Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois, Toerisme Vlaanderen, de provinciale en stedelijke toeristische organisaties en Horeca Vlaanderen vanmorgen hebben voorgesteld. Het plan focust op drie krachtige thema’s die Vlaanderen internationaal op de kaart moeten zetten: lekker eten, bier en chocolade.



cafés - brouwerijen - discotheken
Wordt Heineken Belgisch?

Hoewel we het niet echt graag horen blijkt Heineken hoe langer hoe meer een Belgische stempel te krijgen. Chris Van Steenbergen, eerder aan de slag bij Quick Restaurants België wordt op 1 mei personeelschef bij de Nederlandse bierbrouwer. Ook de CEO bij Heineken Jean-François is al een Belg. Nu nog goed bier proberen te brouwen. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwerij Huyghe met binnen- en buitenlands succes

Brouwerij Huyghe, uit Melle, maakte in 2013 zeven procent meer omzet dan in 2012. De Delirium-bieren verkochten beter en vooral de Chinese en de Russische markten stegen snel. In China steeg de omzet met liefst 270 procent, in Rusland met 50 procent en in Brazilië en Canada met 26 en 19 procent. De brouwerij gaat nog extra inspanningen doorvoeren in de Verenigde Staten. Brouwerij Huyghe brouwde vorig jaar 173.000 hectoliter bier en zag zijn omzet stijgen tot 21,5 miljoen euro, een stijging met zeven procent ten opzichte van 2012. Driekwart van de omzet komt uit de export, maar ook de nationale markt blijft groeien. Vooral de verkoop van Delirium-bieren deed het goed en steeg met 14,5 procent. (JV)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Alken-Maes introduceert Affligem-bieren in 24 nieuwe landen

Brouwerij Alken-Maes lanceert de Affligem-bieren in 24 nieuwe landen. Dat is een grote stap, want tot nu toe werd het bier maar in 9 landen verkocht (nu dus 33 landen). De bieren krijgen ook een nieuw logo, glas en fles. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwers willen dat Belgen fier worden op ons bier

De Belgische Brouwers willen met de mediacampagne ‘Wees fier op ons bier!’ onze landgenoten vragen om meer aandacht te hebben op de nationale trots. De brouwers nemen hiervoor verschillende initiatieven. Met filmpjes uit de ganse wereld wil men laten zien hoe ons bier overal geapprecieerd wordt. De slagzin is dan ook ‘heel de wereld is fier op ons bier, nu wij nog!’. Verder gaan de brouwers via de Facebookpagina ‘Wees fier op ons bier!’ op zoek naar de meest trotse bierfan (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Café De Rare Vos (Schepdaal) staat te koop

Café De Rare Vos, sinds 1880 gevestigd op de markt van Schepdaal, staat te koop. Het is een legendarisch volkscafé. De uitbaters worden een dagje ouder en zoeken een koper. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Café Tempeliers (Kortrijk) zoekt een overnemer

Gaston Laverge (73) zoekt voor zijn café Tempeliers een overnemer. De ere-voorzitter van Horeca Zuid-West-Vlaanderen zegt dat 50 jaar horeca voldoende is. De leeftijd begint wat door te wegen. In afwachting van een overnemer, zal hij wel nog regelmatig achter de toog staan van het café dat 7 dagen op 7 open is (pvo)



Hôtellerie
Buurtprotest tegen mogelijke komst van hotel op De Raan in Heist

In het nieuwe gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringplan (GRUP) Zeedijk Heist wordt de mogelijkheid gecreëerd om een hotel op de site van het openluchtzwembad De Raan te bouwen. Dat is niet naar de zin van buurtbewoners die overlast vrezen. Er is al een buurtcomité opgericht om bezwaarschriften op te stellen tegen de mogelijke plannen om een hotel op de site te bouwen (pvo).



Hôtellerie
Hotel Métropole in Brussel heropent Café Métropole na 10 maanden sluiting

Het legendarische Café Métropole is na 10 maanden sluiting opnieuw open voor het publiek. Hotelgasten, stamgasten en Brusselaars kunnen  er opnieuw terecht voor een ruim assortiment van Belgische bieren en de bekende brasseriekeuken. Het café, dat 80 zitplaatsen binnen en 150 plaatsen op het terras telt, is grondig gerenoveerd. Het traditionele kader, dat beschermd is, werd wel behouden. De directie van Hotel Métropole heeft de uitbating van het Café overgenomen. Café Métropole bestaat sinds 1890 en is verankerd in de Brusselse traditie. (pvo)



Hôtellerie
Alpitour Wordhotels wordt VOI Hotels

De Italiaanse touroperator Alpitour gaat zijn hoteldivisie Alpitour Worldhotels voortaan laten opereren onder de merknaam VOI Hotels. VIO Hotels staat voor Vera Ospitalita Italiana (Echt Italiaans Gastheerschap). Dit nieuwe merk dekt beter de lading, want er zijn wereldwijd hotels en dus niet alleen in de Alpen. De bedoeling is om van VOI Hotels een sterk merk te maken. Uitgangspunt daarbij vormt de wereldwijd populaire en authentieke Italiaanse lifestyle die de VOI Hotels aan haar gasten zullen aanbieden (pvo)



Hôtellerie
Hotelmenu voor kinderen

InterContinental Hotels Group (IHG) introduceert wereldwijd een hotelmenu voor kinderen. Dit menu gaat verder dan de gebruikelijke kip met appelmoes of spaghetti. Naar verluidt worden kinderen op een culinaire wereldreis genomen en staan er gerechten op het menu die zowel qua smaak, maar ook qua geur en kleur aantrekkelijk zijn voor het jonge volkje. (pvo)



Hôtellerie
Eerste geregistreerde kassa in België is een feit

Op 17 februari werd de eerste geregistreerde kassa geïnstalleerd in Hotel Jan Brito te Brugge.

“Winner Hotel Software” is het eerste Belgisch bedrijf dat effectief de geregistreerde kassa installeert. Er zijn momenteel 3 gecertificeerde kassa’s, waarvan “Winner Hotel Software”, het eerste gecertifieerde kassasysteem dat ook volledig kan geintegreerd worden in het Winner hotel systeem en voorlopig de enige Westvlaamse fabrikant. Leuk weetje is dat de firma mede eigendom is van Mevrouw Ria De Temmerman, tevens de persoon die instaat voor alle software ontwikkelingen. Als vrouw een buitenbeentje in de ICT sector die toch vooral een mannenwereld is. De firma Eutronix uit Wavre levert de fiscale modules die onder de naam Cleancash op de markt worden gebracht en die, voorlopig,  de enige door de FOD financiën gecertifieerde fiscale module is.

Lees meer ...

Ondernemingen - Bedrijven
Heinz dan toch dicht

Heinz Turnhout sluit dan toch zijn deuren. Nadat McDonald’s besloten had geen Heinz-sausjes meer te verkopen was er nog geen vuiltje aan de lucht maar nu gaat de vestiging in Turnhout tegen december 2014 toch volledig dicht.

 

De productie zou grotendeels naar Engeland verhuizen. Bij Heinz Turnhout werken ongeveer 200 mensen. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
BOzARC terrasoverkappingen en rokersruimten

Het Belgisch familiebedrijf BOzARC is specialist in de productie en plaatsing van aluminium carports, terrasoverkappingen, deurluifels en fietsenstallingen. De lichte en luchtige constructies, met een gepatenteerd bolgewricht, worden steeds opgebouwd uit een gebogen dakstructuur.  Dit verhoogt niet enkel de sterkte van de overkapping maar creëert ook een enorm gevoel van ruimte zowel voor horeca als privé. Voor de dakbedekking wordt gebruik gemaakt van een onbreekbaar kunststof, polycarbonaat. Voor het dak heeft de klant de keuze uit 3 soorten: doorzichtig (zorgt voor een optimale lichtinval), opaal wit (zorgt voor schaduw), en fumé (is warmtewerend). De BOzARC overkappingen worden volledig op maat gemaakt, dit zowel voor de lengte, de breedte als de hoogte. Wie een idee van de kostprijs of de mogelijkheden wil zien, neemt best een kijkje op de website www.bozarc.be. Daar is tevens een lijst met de erkende verdeelpunten terug te vinden. Een plaatsbezoek is ook mogelijk. De technische adviseurs komen graag langs om samen de mogelijkheden te bespreken. 



Onderwijs - Opleiding
AEHT Palm Trophy

Midden februari vond in V.T.I. Spijker in Hoogstraten de vierde editie plaats van de AEHT Palm Trophy. Gemengde teams van leerlingen van verschillende scholen namen het tegen elkaar op in verschillende competities: keuken, service, toerisme. Met de competitie 2013 mocht AEHT ook Vlam als sponsor verwelkomen. In 2014 kende ook Toerisme Vlaanderen een eerste prijs toe aan het winnende team leerlingen van de proef toerisme. Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme is een netwerk van 350 scholen uit meer dan 40 Europese landen. Met de eerste prijzen van Palm Breweries en Toerisme Vlaanderen kunnen 6 winnende scholen/leerlingen gratis deelnemen aan de Europese Conferentie van AEHT Europe in november 2014 in Belgrado. (JV)



Restaurants
Gevel brasserie ’t Moment in Mechelen moet herschilderd worden

De uitbaters van brasserie ’t Moment in Mechelen worden door Ontroerend Erfgoed verplicht om hun gevel te herschilderen. Het pand staat op de lijst van erfgoed en dan zijn er een aantal regels in acht te nemen. De gevel werd in het zwart geschilderd en dat mag niet. De kleur moet wit of de oorspronkelijke kleur zijn. De uitbaters foeteren dat ze dit niet wisten, maar Monumentenzorg gelooft niet dat er verkeerde inlichtingen werden gegeven (pvo)



Restaurants
Restaurant Triskei in Perk zet klanten in de zak

Restaurant Triskei in Perk blaast 6 kaarsjes uit. Om dit te vieren, deelde uitbater Rudi Geevets de afgelopen weken 200 katoenen zakken uit aan zijn klanten. Een ludieke actie om onze klanten eens dik in de zak te zetten, lacht de uitbater. (pvo)



Restaurants
Brugs restaurant Den Dyver overgenomen

De zaakvoerders van Brasserie Raymond op de Eiermarkt in Brugge hebben het failliete bierrestaurant Den Duyver overgenomen. Wellicht krijgt Den Dyver een nieuwe invulling. In ieder geval krijgt de zaak een facelift en wordt de binnentuin ook onder handen genomen (pvo)



Restaurants
Restaurant ’t Konijntje (Kluisbergen) zet eekhoorn op de kaart

Chef Jos Hubau van het Kluisbergse restaurant ’t Konijntje heeft eekhoorn op het menu gezet. Hij verwerkt het vlees in terrine, in een stoofpotje met whisky of op de grill. Het initiatief kan niet op ieders goedkeuring rekenen. Er is zelfs sprake van doodsbedreigingen aan zijn adres. Toch is eekhoornvlees perfect legaal en verkrijgbaar in sommige groothandels (pvo)



Restaurants
FAVV wil onhygiënische restaurants te kijk zetten

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) wil de inspectieverslagen over de hygiëne in restaurants publiek maken. De restaurantsector is daar niet over te spreken. De horeca vreest dat zaken met een minder goede recensie op die manier aan de schandpaal genageld zullen worden en onherstelbare commerciële schade kunnen oplopen. (pvo)



Restaurants
Boekingswebsite van The Jane kon eerste boekingen niet volgen

The Jane, het nieuwe restaurant van Sergio Herman in Antwerpen, is nog niet eens open en is nu al enorm gewild bij de gasten. Zo gewild, dat de pas geopende boekingssite van The Jane het aantal boekingen in de aanvangsfase niet kon volgen en vastliep. Tomorrowland-toestanden, zeg maar. Nu loopt het systeem weer naar behoren, maar tafeltjes voor de weekenddagen zijn de komende drie maanden al volzet. Overigens tonen trouwe klanten van Oud Sluis zich ontgoocheld omdat ze blijkbaar geen ‘voorkeursbehandeling’ kregen bij de boekingen. The Jane opent op 25 maart in de voormalige kapel van het Militair Hospitaal in Antwerpen (pvo)



Restaurants
Michelin France 2014



 

Lees meer ...

Snelrestauratie
Verdere uitbreiding voor Moochie

Het was even met de ogen fronsen toen er in Gent in mei 2012 het eerste Moochie opende.  Moochie, verkoopt hoofdzakelijk  frozen yogurt. Het succes in Gent, heeft initiatiefneemster Greet Buytaert er toe aangezet om de succesformule verder uit te breiden. Er is al een tweede filiaal in Antwerpen maar de komende maanden komen er nog drie nieuwe vestigingen, onder meer in de Nieuwstraat in Brussel. Ook Heist-op-den-Berg en Brugge mogen zich opmaken voor een Moochie vestiging. (JV)



Snelrestauratie
Oudste McDonald’s restaurant (Brussel) opnieuw open

De McDonald’s vestiging aan het Beursplein te Brussel is heropend. De oudste hamburgertent van België  was 3 weken gesloten voor renovatiewerkzaamheden. De binneninrichting werd compleet vernieuwd. Er zijn o.a digitale menuborden en nieuwe bestelkiosken geplaatst. Het restaurant biedt plaats aan 210 klanten (pvo).



Wedstrijden
Wie wordt ‘Eerste Kok van België 2015’?

Wie wil meedingen naar de titel van “Eerste Kok van België 2015”, kan zich inschrijven tot 15 juni 2014. Peter Goossens maakte vandaag het wedstrijdthema bekend, nl. zeetong, Coq des Prés en soezendeeg. De chef van driesterrenrestaurant ‘Hof van Cleve’ is dit jaar tevens Ambassadeur
van de wedstrijd. De organisatie van deze prestigieuze wedstrijd is in handen van de Gastronomische Club Prosper Montagné. De finale vindt plaats op maandag 6 oktober 2014 in Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. Het wedstrijdreglement is beschikbaar op de website van Club Prosper Montagné: www.club-prosper-montagne.be

 

 



by communitysoft.com