LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Minder wijn voor BOB

Een beetje…. niet veel. Het is een nieuwe trend in verschillende (sterren) restaurants om minder wijn te schenken tijdens de maaltijden. Een maaltijd met aangepaste wijnen is een traditie geworden maar dan is daar de BOB. Verschillende restaurants bieden nu ook een beperkt glaasje wijn aan . Zo kan de BOB genieten van de voorgestelde wijnen aan aangepaste prijzen. Of vijf 1/3 glazen wijn de toegelaten hoeveelheid niet overschrijd is nog maar de vraag. (JV)

 

 

 



Algemeen
Genkse horeca-uitbaters kunnen vergunning digitaal aanvragen

Wie in Genk een horecazaak wil uitbaten, kan vooraan hiervoor de vergunning digitaal aanvragen. Alle gegevens en info voor de aanvraagindiening vind je op www.genk.be. Er is ook digitaal advies mogelijk over de stadsdiensten, brandweer en politie. (pvo)



Algemeen
Oostende pakt uit met Buggybooker project

Dagjesmensen of toeristen met kleine kinderen, kunnen de komende maanden een kinderwagen huren. De stad werkt mee aan het pilootproject Buggybooker. Het is een idee van Frank Verheijden uit Neerpelt die met zijn bedrijfje Familees met de kinderwagenservice Buggybooker op de proppen kwam. De man kwam op het idee omdat hij zelf ook steeds 2 kinderwagens in zijn auto moest laden, toen hij met de kinderen op stap wilde gaan. Daarom stelde hij een systeem op poten, waarbij je online voor 5 euro per dag een buggy kunt huren. Oostende is de eerste stad die het systeem uit test. (pvo)



Algemeen
Gemeentebestuur in Zemst wil leegstand handelspanden tegengaan

Het gemeentebestuur in Zemst wil binnenkort met eigenaars van leegstaande handels- en horecazaken samen gaan zitten. Op die manier wil de gemeente een oplossing vinden voor de langdurige leegstand. De gemeente heeft wel niet de bedoeling om de panden zelf aan te kopen. (pvo)



Algemeen
Undercovercontroles Brugse horecazaken pas vanaf herfst

Het ziet er naar uit dat de geplande ‘undercovercontroles’ in de horecazaken in de Brugse horeca er pas na de zomer zullen komen. Nochtans was er door het stadsbestuur beloofd om snel werk te maken van die controles na de uiterst negatieve beoordelingen van sommige zaken door TripAdvisor in augustus vorig jaar. Liefst één op tien Brugse horecazaken werden toen bestempeld als zaken waar je nooit meer een voet wilde binnen zetten. Benamingen als ‘toeristenvallen’ behoorden daarbij dan nog tot de minst slechte beoordelingen. De meest voorkomende klachten: slechte prak (de naam voedsel niet waard), ondermaatse hygiëne, boertige bediening en bovendien schandalig duur.  Ondertussen zou de stad in samenwerking met Horeca Brugge werken aan een reglement waaraan horeca-uitbaters zich zouden moeten houden. Er was ook sprake van onaangekondigde incognito controles in de zaken. Maar dat blijkt nu toch niet meer zo dringend. (pvo)



Algemeen
Daphné Aers wint Woman Award

Daphné Aers is verkozen tot beste vrouwelijke ondernemer van het jaar. Dapné kwam in de belangstelling door haar deelname aan het VTM- programma de Beste Hobbykok. Woman-Award is een prijs voor de best vrouwelijke onderneemster uitgereikt door Unizo en de vzw Markant. Vanuit haar bedrijf TNS vertrekken dagelijks 70.000 kroketten in alle denkbare smaken naar zowel de retail als naar horecazaken in binnen en buitenland. In Gent is er ook de krokettenbar Puur Daphné. De zakenvrouw blijft innovatief wat binnenkort moet zorgen voor aperitiefkroketjes naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal en er staat ook een truffelkroket op de planning van de productie in Eeklo. (JV)  

 



Algemeen
Horecaplan

In samenspraak met verschillende culinaire verenigingen heeft Ivan Sabbe, Vlaams parlementslid en CEO van ISPC zijn plannen uit de doeken gedaan om een bloedbad in de horeca te vermijden. Tijdens de uiteenzetting in het Gentse ISPC bleek dat er nog heel veel werk aan de winkel is om een bijna cultureel erfgoed zoals de Belgische horeca niet te laten verloren gaan. Heel wat praktische plannen werden gesuggereerd zoals een btw verlaging, studentenarbeid, geen herkwalificatie uit het verleden na de invoering van de geregistreerde kassa. Maar vooral het besef bij politici dat de horeca geen 9 to 5 job is, werd zwaar onderstreept. Een studie van Goos & Konings (Universiteit Leuven) wees nu al uit dat de invoering van de geregistreerde kassa minsten 20.000 arbeidsplaatsen kan kosten in de horeca, en dan wordt nog geen rekening gehouden met banenverlies bij de vele toeleveranciers. Stephane Buyens van Hostellerie Le Fox te De Panne vreest zelfs dat ca. 80.000 banen op de tocht staan. Het is en blijft dus voor de horecasector afwachten wat de toekomstige beleidsvoerders gestructureerd zullen aanbrengen. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Gastronomie bij Albrecht Rodenbach

Gastronomie in de Albrecht Rodenbachstreek is een vereniging die al 45 jaar bestaat en de gastronomische waarden van midden West-Vlaanderen op de kaart wil zetten. Op acht verschillende vrijdagavonden van 14 maart tot en met 25 april 2014 krijgen klanten de kans om culinaire lentekriebels te ontdekken. De kwaliteit van de producten zorgt voor een schitterend palet van smaken, geuren en kleuren. Eén van de basisingrediënten wordt dit keer het eigen streekbier Rodenbach. Alle deelnemende restaurants serveren hetzelfde menu aangepast en ingevuld door de chef. Een initiatief dat aantoont dat promotie de grenzen van concurrentie kan overschrijden.(JV).



Beurzen - congressen - evenementen
Elio Di Rupo bezoekt Horecatel

Eerste Minister Elio Di Rupo heeft op dinsdag 11 maart 2014 om 11 u de Horecatelbeurs in Marche-en-Famenne bezocht.  



Cafés - Brasseries - Discothèques
Tripel Hop Duvel Mosaic op de markt

Het is inmiddels een traditie geworden. Iedere jaar brouwt Brouwerij Moortgat een uniek Tripel Hop bier. Naast de klassieke twee hopsoorten, wordt een derde soort toegevoegd. Ieder jaar kiest de brouwer voor een andere variant. Voor de Duvel Tripel Hop anno 2014 opteerde de brouwers voor Mosaic, een frisse Amerikaanse hopsoort met exotische toets (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques
Opening Passchendaele Pub

In Passendale werd de eerste Passchendaele Pub geopend. De pub staat volledig in het teken van de herdenking van de Groote Oorlog en is een samenwerking tussen de gemeente Zonnebeke en Brouwerij Van Honsebrouck. De Pub is gelegen aan de WO 1 routes en bezoekers kunnen er terecht voor uitleg en toeristische info. ‘Passchendaele’ wordt het huisbier, dat speciaal gebrouwen werd ter nagedachtenis van de gelijknamige slag in 1917. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Nieuw terrasreglement in Diest

Na een turbulent debat heeft de gemeenteraad van Geel dan toch enkele wijzigingen goedgekeurd aan het stedelijk terrasreglement. Horecazaken zullen op de markt hun terrassen kunnen uitbreiden. Dat in tegenspraak met het terrasreglement dat pas vorig jaar werd goedgekeurd. Ook stedelijke politici kunnen, gelukkig al eens op hun eerdere beslissingen terugkeren. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Lambiek is dan toch niet de oudste biersoort in ons land

Lang dachten we dat Lambiek de oudste van alle (moderne) biersoorten in ons land was. Deze opvatting werd gebaseerd op een recept uit 1559. Nu blijkt uit een onderzoek van de Leuvense amateurhistoricus Raf Meert dat het helemaal niet om een Lambiekrecept gaat. Volgens Meert is dat recept ooit verkeerd vertaald en gaat het om een recept voor witbier. Conclusie: onze voorouders dronken witbier, vooraleer er sprake was van Lambiek, Geuze ed. (pvo)



Hôtellerie
Feestjaar voor Hotel Sol Cress in Sint-Idesbald

Hotel Soll Cress in Sint-Idesbald viert dit jaar zijn 45ste verjaardag. Dit feestjaar gaat gepaard met grondige renovaties. In een eerste fase is het binnenzwembad aangepakt. Andere renovaties volgen nog. Vanaf maart wordt er iedere dag in het hotel een jubileummenu geserveerd. Er komt in mei ook nog een netwerkmoment en een klantenweekend in november. (pvo)



Hôtellerie
Hotelprijs stijgt met 3 % in 2013

Volgens de Hotel Price Index (HPI) van Hotels.com is de gemiddelde prijs van een hotelkamer wereldwijd met 3 % gestegen. Latijns-Amerika kende de hoogste stijging met 5 %. In Europa en het Midden-Oosten gingen de prijzen met 2 % omhoog. Alleen in Azië werd een hotelkamer vorig jaar goedkoper. In dit werelddeel kreeg je een kamer aan prijzen die gemiddeld 2 % lager lagen dan het jaar ervoor. (pvo)



Hôtellerie
Digitale dienstverlening is belangrijk voor loyaliteit hotelgasten

Uit een onderzoek bij Amerikaanse reizigers door consultant Magnami Caruso Dutton, blijkt dat digitale dienstverlening aan de gasten steeds belangrijker wordt. Zeven op tien reizigers geven aan dat de website en app van het hotel van invloed zijn op de beslissing om het te boeken. Tachtig procent wil extra diensten via de smartphone, zoals plattegronden van de bestemming, automatische check-in en de mogelijkheid om laat uit te checken. Tachtig procent verwacht dat hun verblijf dankzij de digitale dienstverlening persoonlijker kan verlopen. (pvo)



Hôtellerie
Mövenpick Hotels breidt uit

Mövenpick Hotels &  Resorts kondigen nieuwe hotelprojecten aan in Marokko (een hotel in respectievelijk Casablanca en Marrakech), Mongolië (1 hotel in Ulaanbaatar), en Turkije (1 hotel in Istanbul). In Pakistan koopt de groep een gerenommeerd hotel over om het te rebranden. In Caïro op een boogscheut van de piramiden, wordt een vleugel bijgebouwd bij het bestaande Mövenpick Hotel Cairo Pyramids. (pvo)



Hôtellerie
Hostel Backstay

Zoals bij alle bouwwerken is het steeds lang en bang afwachten wanneer ze zullen afgerond zijn. Zo ook bij de verbouwing van het nieuwe hostel Bakstay in het voormalig  gebouw van het dagblad De  Vooruit aan de Sint-Pietersnieuwstraat te Gent. Eerst werd april vooropgesteld, daarna werd het mei en nu is de streefdatum juni. Laat ons maar veronderstellen dat het hostel met 108 bedden op volle toeren zal draaien tegen de Gentse Feesten. Vooral de instelling om het gebouw in al zijn glorie te behouden heeft gezorgd voor de vertraging. Uitkijken naar het resultaat nu. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Nieuwe mandoline van Cuisipro is compact én veelzijdig

Frieten in dikke plakken, komkommer in flinterdunne schijfjes of wortel in gegolfde rondjes. Met de nieuwe mandoline van Cuisipro is elke groentesnijklus in een handomdraai geklaard. Geen enkele mandoline is bovendien zo compact én flexibel. Een onmisbare keukenhulp dus voor al die lenteslaatjes straks (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Verba Meat wordt omgedoopt tot Food Atelier

Verba Meat, opgericht in 1953 als specialist in de verwerking van culinaire hammen, lanceert vandaag haar nieuwe naam ‘Food Atelier’. De naamsverandering luidt een nieuw hoofdstuk in voor het bedrijf dat intussen is uitgegroeid tot een trendsettend voedingsadvies en -ontwikkelingsbedrijf. Een van de succesingrediënten is ‘cookvenience’, dat  chefs helpt om de beste gerechten op tafel te zetten én rendabel te zijn. (pvo)



Onderwijs - Opleiding
Media aandacht voor Vlaamse stagiars

Dit jaar voeren de eindejaarsleerlingen van de Hotelschool en de Toerismeschool KTA Wemmel hun stages uit in de Kroatische hoofdstad Zagreb, met de steun van het netwerk AEHT en de Belgische ambassade ter plaatse. De eerste groep vertrok op zondag 9 maart, maar kwam meteen in de aandacht. De groep werd deze week ontvangen door de Belgische ambassadeur en de burgemeester van Zagreb, en ze werden geïnterviewd door de radio. De school kwam met haar stage op de Kroatische televisie en kreeg aandacht van de Kroatische pers.(JV)



Restaurants
Restaurant Food Lounge (Tremolo) brengt eigen gin op de markt

Kris Lambrechts, zaakvoerder van restaurant Food Lounge in Tremelo, maakt zich sterk de meest uitgebreide gin-tonic kaart in de regio te hebben. Hij biedt een assortiment van 60 soorten gin aan. Nu heeft hij met ‘Born to Cook’ een eigen gin op de markt gebracht, die hij omschrijft als een ‘passe-partout’ gin als aperitief of op het terras. (pvo)



Restaurants
Opening van restaurant Va et Vient in Kortrijk

Kortrijk is binnenkort opnieuw een toprestaurant rijker. Momenteel legt Matthias Speybrouck de laatste hand aan de inrichting van zijn nieuw restaurant Va et Vient. De 27-jarige ambitieuze chef legt de lat hoog. Hij deed ervaring op in sterrenzaken als ex-Oud Sluis en In de Wulf. (pvo)



Restaurants
Restaurantgids ‘Zucsu’ voor diabetici

De Lierse arts Christine Pelckmans werkt in samenwerking met GaultMillau aan Zucsu, een restaurantgids voor diabetici. De gids gaat met één tot drie suikerklontjes aangeven welke zaken geschikt zijn voor diabetici. De restaurants met drie suikerklontjes gaan het verst in de tegemoetkoming aan diabetici. De restaurants die meedoen, krijgen hulp bij o.a het berekenen van koolhydraten. (pvo)



Restaurants
Petite Aneth volgt Aneth voorlopig op

Paul Hendrickx (46) heeft de stekker uit zijn gastronomische restaurant Aneth (Brugge) getrokken. Uit de as van de voormalige sterrenzaak herrijst binnenkort wel opnieuw een zaak, dat Petite Aneth gaat heten. Het wordt een brasserie. Het is wel de bedoeling dat deze brasserie niet zo lang gaat bestaan. Het pand staat al enkele maanden te koop. Zodra een koper gevonden wordt, stopt Petite Aneth. Het is nog niet duidelijk of Paul Hendrickx dan nog een ander restaurant wil. Hij wil aan de slag als consultant, maar speelt toch ook met het idee om in de Brugse binnenstad te starten met een gastronomische tapasbar. (pvo)



Restaurants
Vallende sterren

Sterren en beoordelingen in culinaire gidsen zijn blijkbaar niet altijd een zegen. Frederick Dhooge van het ’t Huis van Lede in Wannegem-Lede heeft aan de mensen van Michelin vriendelijk laten weten dat het voor hem niet meer hoeft. Ook zijn beoordeling bij Gault&Milau schuift hij van zijn keukentafel. Frederick wil koken zoals hij dat wil zonder kritische ogen van klanten die zijn, keuken becommentariëren. Er is blijkbaar een trend van sterrentoeristen die alleen afgaan op de kwalificaties in de culinaire gidsen. Claudio Dell’Anno van Ciccio te Knokke klaagt over een omzetdaling van 15 % sedert hij zijn ster heeft. Volgens hem zijn het niet meer de vaste klanten die komen maar mensen die uit zijn om te pronken dat ze in een sterrenrestaurant zijn geweest zonder daarbij meer uit te geven. Eind vorig jaar bedankte ook Christophe Van den Berghe van restaurant Jardin in Knokke voor zijn ster. (JV)

 



Snelrestauratie
McDonalds gaat in beroep tegen stadsbestuur Brugge

McDonalds is niet te spreken over de weigering van het Brugs stadsbestuur om een hamburgerrestaurant te mogen openen in een historische pand in de Steenstraat. Het gaat om een 16-eeuws Gildenhuis, waar vroeger een KBC-filiaal gehuisvest was. De fastfoodgigant gaat dan ook in beroep tegen deze weigering (pvo)

 




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com