LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Vaste kok niet mee naar WK Brazilië

Wim Casteleyn, al 14 jaar de vaste kok van de Rode Duivels mag niet mee naar Brazilië. De leraar aan de hotelschool van Oostende en tevens traiteur had nochtans alles op alles gezet om de Duivels in Brazilië te verwennen. Zijn het zijn uitspraken in een Engelse krant over de eetgewoonten van de spelers? Of wil men bij voetbalbond zijn plannen dwarsbomen om na het WK een boek uit te brengen over de eetgewoonten van de Rode Duivels? William Wouters die onlangs aankondigde zijn restaurant Pazzo te koop te stellen is de nieuwe chef kok die meegaat naar Brazilië. In overleg met voedingsexpert Nicolas Paskevopulos zal hij de maaltijden voor het Belgische team samenstellen. (JV)



Algemeen
Gent en zijn terrassen

Net zoals in andere steden en gemeenten is er ook in Gent heel wat te doen rondom terrassen. Momenteel zijn er meer dan vijfhonderd horecaterrassen in en om Gent. Het stadsbestuur  wil de  terrassen in de komende jaren beter in harmonie brengen met hun omgeving. Tot op heden zijn de terrassen een kleurrijke bedoening van rode, witte, bruine, paarse, zwarte of groene parasols. Bedoeling is na een overgangsperiode een einde te maken aan de soms schreeuwerige mix van luifels, parasols, stoelen en tafels. Net op dat moment komt de schreeuw vanuit verschillende horeca-uitbaters aan de Graslei om ook op de verlaagde kaden terrassen te plaatsen dit om de overlast van lawaaierige jongeren en zwerfvuil tegen te gaan.   (JV)



Algemeen
In 2017 is de foodservicemarkt totaal hertekend, concludeert Food in Mind

Ten gevolge van de economische crisis kent de horeca en cateringsector een zuiveringsproces,  en dwingt foodservice operators tot (her)oriëntering. De bedrijfscatering  staat duidelijk onder druk, alleen de snacksector (waaronder vooral broodjeszaken) wint terrein, de impulsmarkt houdt nog redelijk stand (petrol). Wat 2017 brengt wordt vooral onderbouwd door inzicht in de strategieën van de keyplayers per segment (Compass-Sodexo-ISS –UZ Gasthuisberg-VUB-AB Restauration-Sheraton-Deliway/panos-Rezidorhotels-Kinepolis-LSG Skychef-Sabena Airlines-Lunchgarden-The Foodmaker-Q8-Delhaize Shop ‘n Go-Selecta vending-De Keurslager-e.a.) met inzicht in nieuwe concepten, belang duurzaamheid en visie. Buitenlandse ketens komen zeker de grens over. Nederlandse en Franse grossiers zullen domineren en versplatforms worden Key. Food in Mind eindigt met verwachtingen in aantal outlets-tickets en totale omzet per subsegment. Zie www.foodinmind.com



Algemeen
Zeven Antwerpse gemeenten willen toeristische troeven beter uitspelen

Onder het motto ‘De Zuidrand, dat smaakt!’, gaan Aartselaar, Edegem, Kontich, Lint, Hove, Boechout en Borsbeek samenwerken met Toerisme Provincie Antwerpen om de toeristische troeven beter uit te spelen. Er worden gezamenlijke projecten uitgewerkt en er zal worden samengezeten met plaatselijke horeca-uitbaters en handelaars. (pvo)



Algemeen
VisitBrussels bekroont lunchplek Les Filles

VisitBrussels reikt jaarlijks awards uit om initiatieven te bekronen die bijdragen tot de aantrekkingskracht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de categorie ‘Gastronomic Concept’ won lunchplek Les Filles aan de Oude Graanmarkt. Les Filles werkt vooral met groenten en bioproducten, terwijl het keukenteam uitsluitend uit meisjes bestaat (pvo)



Algemeen
Tienen wil sluitingsuur om 5 uur

Het stadsbestuur overweegt om een sluitingsuur om 5 uur in de horeca op te leggen. Hoewel het een laat sluitingsuur is, zien de meeste horeca-uitbaters zo’n verbod toch niet zitten. Men beknot de vrijheid van de uitbater, luidt het (pvo).



Algemeen
Gent lanceert horeca-attest

Voortaan kan een Gentse horeca-uitbater binnen de dertig dagen een zaak oprichten. Hiervoor wordt het horeca-attest gelanceerd, dat alle aanvragen bundelt. Vroeger moest de horeca-uitbater is spe verschillende instanties aflopen om diverse attesten en vergunningen te verkrijgen. Dit hoeft niet langer. Het volstaat om één aanvraag in te dienen bij de horecacoach, waarna de kandidaat-uitbater een checklist krijgt met info over de vereiste vergunningen. De bedoeling is dan om binnen de 30 dagen een horeca-attest uit te reiken. (pvo)



Algemeen
Kortrijk strijdt tegen comazuipen

De stad Kortrijk pakte uit met een opmerkelijk initiatief om comazuipen bij jongeren te ontmoedigen. Tijdens de viering van het einde van de examenperiode, kregen de jongeren in de uitgangsbuurt een leeftijdsbandje om. Zo konden horeca-uitbaters zien aan wie ze bier en/of sterke drank mochten schenken. Wie jonger dan 16 jaar was, kreeg geen bandje en mocht geen alcohol drinken. Jongeren tussen de 16 en 17 jaar hadden een groen bandje en konden bier krijgen. Ouderen (gouden bandje) hadden recht op sterke drank. Het project (‘Dit is een +16 straat’) kon zowel bij de horeca-uitbaters als jongeren op bijval rekenen. (pvo)



Algemeen
Geen bier meer op Truiense terrassen?

De horeca van Sint-Truiden is niet te spreken over een mogelijk alcoholverbod op de terrassen. De stad vaardigde een drankverbod uit op de Vesten. Een aantal horeca-uitbaters pikten dit niet en dienden klacht in. Binnenlandse zaken oordeelt nu dat zo’n verbod niet enkel beperkt kan worden tot enkele straten, waardoor het stadsbestuur nu verplicht is om het verbod voor één jaar uit te breiden tot gans Sint-Truiden. In principe zou de politie nu iedereen moet beboeten die alcohol drinkt op straat en dus ook op een terras. De stad zou  nu werken aan een alternatief. (pvo)



Algemeen
Week van Groenten & Fruit

Van 5 to en met 11 mei organiseert Frank Fol voor het 6de jaar op rij “De Week van Groenten & Fruit”. In de Benelux. De vele activiteiten in het land van Groenten en Fruit zijn live te volgen op www.deweekvangroentenenfruit.info. Wie in het kader zelf een initiatief opzet kan dat melden op:  ikdoemee@denkgroenten.info .(JV)



Algemeen
JAVA Coffee House in Brussels Airport

Op 1 april  werd het nieuwe “JAVA Coffee House” geopend in de aankomsthal van Brussels Airport. Het werd een uniek koffiehuis met een vernieuwende look & feel. Een retro interieur met trendy houtaccenten waar men in stijl en in alle rust kan genieten van een heerlijk kopje JAVA koffie. Partner Autogrill zal instaan voor het dagelijks beheer van deze nieuwe uitbating. Er is niet alleen koffie maar ook ontbijt, wraps, salades en zoetigheden: taarten en cupcakes van Julie’s House (een gebakshuisje in Gent) of muffins en brownies van Sofie Dumont (Lady Chef of the Year 2009). (JV)



Algemeen
Van Electrabel naar de kookpot

Sophie Dutordoir wist zich als voormalig CEO van Electrabel regelmatig in het nieuws te werken. Even werd gedacht dat ze na haar vertrek bij Electrabel de nieuwe baas van Bpost zou worden maar neen dus. Sophie heeft nooit haar liefde voor lekker eten onder stoelen of banken gestoken. Ze pakt  dan ook vanaf mei uit met een Italiaanse delicatessenzaak met lunchgelegenheid in Overijse. (JV)



Algemeen
Hof van Cleve en Karmeliet in Top 100

Lijsten en gidsen zijn om na te lezen en eventueel zelf te beoordelen maar als het magazine Elite Traveler zijn top honderd van beste restaurants ter wereld bekend maakt kijkt iedereen er toch reikhalzend naar uit. Twee Belgische restaurants staan in de top 100. Hof van Cleve van Peter Goossens en De Karmeliet van Geert Vanhecke. Hof van Cleve staat op de 19de plaats en wordt door de redacteurs van het magazine geroemd om zijn 'enthousiaste recepten' en 'fijne gastronomie'. 'De Karmeliet’ staat op plaats 71 en wordt geprezen om zijn 'mix van klassieke Franse keuken met lokale tradities'.  Het beste restaurant volgens Elite is Alinea, een restaurant in Chicago dat zich specialiseert in de moleculaire keuken. En dat nu die hype door zijn luchtigheid  bijna weggewaaid is... De Britse chef Heston Blumenthal is volgens Elite de beste kok ter wereld. Ere wie ere toekomt maar inspecteurs zitten blijkbaar niet steeds op dezelfde lijn als consumenten. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
6 topchefs samen aan het fornuis voor ‘The Great Belgian Beer Dinner 2014’

Op dinsdag 22 en woensdag 23 april wordt de derde editie van ‘The Great Belgian Beer Dinner’ georganiseerd. Vanaf 19 uur serveren vijf Belgische koks en één Amerikaanse chefkok in stadsbrouwerij Gruut te Gent een indrukwekkend 8-gangendiner met Belgische kwaliteitsbierenDe zes koks die instaan voor het menu van 'The Great Belgian Beer Dinner 2014' zijn Hilaire Spreuwers van restaurant ‘BitterZoet’ (Zonhoven), Tom De Four van ‘De Heeren van Liedekercke’ (Denderleeuw), Vincent Florizoone van ‘Grand Cabaret’ (Nieuwpoort), Sam Van Houcke van Onder de Toren (Hansbeke), Stefaan Couttenye van ’t Hommelhof (Watou) en Chris Lively (de Amerikaanse chef die in één van de ‘Fier op ons Bier’-commercials voorkomt) van Ebenezer’s Restaurant & Pub uit de Amerikaanse staat Maine. Dit jaar vindt het evenement plaats in een echte brouwerijomgeving, nl. brouwerij Gruut in het Gentse stadscentrum. Aanvankelijk was er maar één avond gepland, maar wegens de massale vraag besliste het bestuur van Lekker Vlaanderen om een tweede dineravond te organiseren.Tijdens de GBBD-editie van 2014 neemt zythologe Sofie Van Rafelghem de taak van biersommelier waar. Een enthousiast team van de Gentse Biervereniging serveert de bieren. ISPC, de specialist voor horecaprofessionals, en Eaulala zijn projectpartners. Voor de bediening van de gerechten wordt een beroep gedaan op de medewerkers van Mise en Place. The Great Belgian Beer Dinner wordt georganiseerd door vzw Lekker Vlaanderen, die o.a. foodpairing met Belgische bieren promoot. 

Voor info en reservatie: www.lekkervlaanderen.be



Beurzen - congressen - evenementen
Feest bij Breydel

Breydel is in feeststemming en dat laat de fabrikant van fijne vleeswaren niet aan zijn neus voorbij gaan. 35 jaar vakmanschap, 25 jaar in Gavere, 10 jaar Breydelfeetsen, 5 jaar nieuwbouw en 5 jaar Breydelpromotiecentrum. Meer dan één reden dus om feest te vieren. Daarbij hoort ook een Breydel Feestham maar ook heel veel activiteiten. Zondag 22 juni zijn er al de Breudelfeesten in Gavere terwijl ze ook de Tour De France niet laten links liggen  met een Breydelfeest in Pilvot in het het hart van de cahmpagnestreek Waar de tourkaravaan voorbij zal komen. Eerder was er al jubileumfeest waarbij een boot de genodigden van Gavere naar Oudenaarde bracht tijdens de Ronde Van Vlaanderen. Breydel is ondertussen ook lid van de iQuila familie. 9 vooraanstaande Berlgische voedingsfabrikanten die hun kennis, kwaliteit, innovatie en efficiëntie met elkaar delen. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Culinaria Brussel

Ondanks een niet onaardige Vlaamse deelname werd de 6de editie van Culinaria op een 95% Franstalige persconferentie  voorgesteld. Voor deze editie is het thema het Originele Festijn.Van 21 mei tot 25 mei slaat Culinaria zijn keukens op in het Brusselse Tour & Taxis. Het wordt alvast een gastronomisch evenement met talrijke Belgische sterrenchefs. Verder zijn er een aantal chef koks/ patissiers  die de zoete  monden zullen vullen terwijl bekende kaasmeesters voor de ultieme afsluiter zullen zorgen. Meer info op www.culinaria2014.com (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Giovani Oosters naar Paznaun

De kookkunsten van Giovani Oosters van Vous lé Vous uit Hasselt zullen volgende zomer kunnen  gesmaakt worden in een berghut van het Oostenrijkse Paznaundal. In vier hutten te Galtür, Ischgl, Kappl en See zullen de ganse zomer gerechten van international sterrenkoks geserveerd worden. Voor de Niederelbe Hütte in Kappl prepareerde de ex sous chef van Peter Goossens een gerecht met ondermeer in de lucht gedroogd varkensspek, rode bieten carpaccio, honing uit Ischgl en kruiden uit de Kempen. Het startschot van de culinaire wandeling Jakobsweg wordt gegeven op 6 juli. En loopt tot 21 september. (JV)



Cafés - Brasseries - Discothèques
Neuwe uitbater voor St.Geoges te Roeselare

Café St.Georges op het Staionsplein van Roeselare heeft een nieuwe uitbater. Tien jaar was het Nikolas Nuytten die het gekende café overnam en er een zeer gekende zaak kon van maken in de Roeselaarse stationsbuurt. Wart Galle wil vanaf heden zijn horeca ervaring die hij opdeed in Café Cirque op het Polenplein nu verder zetten in St.Georges Hij wil de lijn van de vorige uitbater waarbij zowel jong, oud als verenigingen welkom zijn verder zetten. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Café De Zwaan in Aarschot lanceert ‘klantenkoelkast’

De uitbaters van café De Zwaan stelden vast dat de klanten op donderdag (marktdag in Aarschot) nooit lang bleven, omdat hun etenswaren anders zouden bederven.  Vandaar dat het café nu een ‘klantenkoelkast’ ter beschikking stelt. Met succes. En blijkbaar zijn de klanten achteraf nog nuchter genoeg om met de juiste boodschappen naar huis te gaan. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwers willen Belgische biercultuur laten erkennen als Cultureel Erfgoed

De Federatie van Belgische Brouwers wil de Belgische biercultuur laten opnemen op de UNESCO lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Hiervoor heeft de federatie een lijvig dossier opgesteld dat ingediend werd op de hoofdzetel van de Culturele Organisatie in Parijs. Het dossier focust op iedereen die een rol speelt in onze biercultuur: brouwers uiteraard, maar ook gebruikers en promotors van onze nationale trots. (pvo)



Hôtellerie
Brussels Hotel Association krijgt een vrouwelijk gezicht
Op 24 maart laatstleden, verkoos de Raad van Beheer van de BHA mevrouw Sophie Blondel tot Voorzitter van de Raad van Beheer van de BHA. Mevrouw Blondel, die de heer De Deken opvolgt, is de eerste vrouw aan het hoofd van de BHA sinds de oprichting van deze patronale organisatie voor de hotelsector in 2008.
Sophie Blondel, die de Franse nationaliteit heeft, is 37 jaar oud en heeft al een opmerkelijke professionele carrière weten uit te bouwen, waarvan het grootste deel zich afspeelt binnen de Noorse hotelketen Thon (5 hotels en 2 residenties in Brussel). Sinds enkele jaren bekleedt ze de functie van Algemeen Directrice van het Stanhope hotel (5*). Voordien stond ze aan het hoofd van verschillende departementen binnen hetzelfde hotel, waar ze onder meer actief was als «Conference & Banquet Coordinator», «Events & Services Manager» en «Food and Beverage Manager».


Hôtellerie
Crowne Plaza Hotels pleiten voor persoonlijk business contacten

Crowne Plaza Hotels & Resorts lieten een studie uitvoeren naar Business Meetings. Daaruit blijkt dat persoonlijk contact tussen business lui nog steeds als zeer belangrijk wordt ervaren. Het rapport ‘Business Meetings in a Modern World’ stelt dat bijna een kwart van de bedrijven (24 %) denkt ze business mislopen, omdat ze te weinig investeren in persoonlijke contacten. Als de vraag gesteld wordt aan de business lui zelf, geeft bijna de helft (47 %) aan dat ze een, contract of klant verloren, doordat ze niet genoeg persoonlijke meetings hadden. 81 % van de zakenreizigers vindt dat persoonlijke meetings beter zijn om vertrouwensrelaties met klanten op te bouwen. (pvo)



Hôtellerie
Housekeeping protest in Brusselse Mercure Hotels

Onlangs is een staking uitgebroken onder het housekeeping personeel in de Brusselse Mercure Hotels. Ze protesteerden hiermee tegen de plannen van de directie om het werk van kamermeisjes uit te besteden aan een schoonmaakbedrijf. Het personeel vreest dat deze plannen zullen leiden tot meer werkdruk, ontslagen en lagere lonen. (pvo)



Hôtellerie
Meer dan de helft van reizigers wil gratis Wi-Fi op hotel

Altijd online zijn is uitgegroeid tot een fundamentele behoefte van reizigers. Zo geeft volgens een onderzoek van SmartBrief Media Services 57 % van de hotelgasten aan dat ze niet langer in een hotel willen verblijven als daar geen gratis Wi-Fi is. Veel ketens beginnen daarom regelingen uit te werken voor frequent travellers om gratis gebruik te kunnen maken van Wi-Fi (pvo)



Hôtellerie
Hilton wil nieuwe visumregels

Hilton vraagt dat het Europese Parlement werkt maakt van soepelere visumregels. De Amerikaanse hotelgroep denkt dat duizenden toeristen Europa mijden omwille van complexe visumprocedures. Als alles soepeler zou worden voor toeristen, zou dit volgens Hilton een enorme toeristische groei binnen Europa kunnen bewerkstellingen (pvo).



Hôtellerie
Hotelovernachting van Obama in Brussels hotel kost 1.1 miljoen euro

Bij zijn blitzbezoek in België overnachtte Barack Obama in The Hotel. Dit Brusselse hotel legt de Amerikaanse president nu een gepeperde rekening voor: 1.1 miljoen euro. Obama en zijn gevolg hadden wel het ganse zakengedeelte van het hotel voor de nacht afgehuurd. En in de rekening zit ook het verblijf van de veiligheidsagenten, die al dagen voordien in Brussel verbleven om alles voor te bereiden. Maar het blijft hoe dan ook een enorm bedrag. Meer en meer critici in Amerika beginnen de president dan ook ‘keizerlijke allures’ te verwijten. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Fine fleur vanuit REO Veiling

Na Flandria en Tomabel lanceert de REO Veiling van Roeselare een nieuw eigen merk. ‘Fine Fleur’ staat voor zeer verse regionale groenten en fruit en regionale producten die op traditionele wijze gekweekt zijn.. Het nieuwe merk krijgt een eigen logo en verpakking. ’s Morgens worden de producten geveild om in een minimum van tijd aan te bieden in veiling. Van het land naar de klant dus. (JV)



Onderwijs - Opleiding
Spermalie viert 10 jaar hospitality en 15 jaar eenjarige opleiding kok en kelner.

De Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge vierde op woensdag 2 april feest in het splinternieuwe voetbalstadion van KAA Gent, de Ghelamco Arena. De aanleiding voor deze feestelijke avond was het 10-jarig bestaan van de opleiding hospitality en het 15-jarig bestaan van de eenjarige opleiding kok en kelnerBeide opleidingen zijn eerder klein binnen de school, maar de kwaliteit en de tewerkstellingsmogelijkheden van beide richtingen staan op hoog niveau. Het leek de directie dan ook een leuk idee om de afgestudeerden uit beide richtingen en hun leraar uit te nodigen op een originele locatie, die als het ware het snijpunt vormt tussen bij beide opleidingen. In hospitality leren de leerlingen arrangementen samenstellen, waarbij het aspect ‘beleving’  voor de klant centraal staat. De schitterende Ghelamco Arena bezoeken ìs een belevenis. De cursisten van de eenjarige opleiding kok en kelner hebben dan weer veel oog voor gastronomie en ook dat komt in het voetbalstadion van KAA Gent  ruimschoots aan bod, gezien de vele ruimtes om manifestaties te organiseren.  (pvo)



Restaurants
Nieuwe uitbaters Damse Poort

Vanaf eind maart zijn Lotte Vanderyse en Sven Vanden Broucke de nieuwe uitbaters van de Damse Poort te Damme. Beiden  komen uit de horeca en willen hun ervaring nu delen met inwoners en toeristen van het pittoreske Damme. Een eerlijke, traditionele keuken met verse producten en met een behoorlijke knipoog naar grillgerechten. In de namiddag staan de zoetigheden van tea-room op de kaart. (JV)   



Restaurants
William Wouters verkoopt zijn Pazzo

Einde maart plaatste William Wouters op facebook het bericht te zullen stoppen met zijn restaurant Pazzo aan de Oude Leeuwenrui in Antwerpen. Op vrijdag 27 juni passeert daar de laatste call door William. Samen met zijn echtgenote Filipa Pato zal hij zijn professioneel leven verder opbouwen met hun wijnproject in Bairrada, Portugal. Het echtpaar koos ervoor hun twee schoolplichtige zoontjes te laten opgroeien tussen de wijngaarden. (Briat)



Restaurants
Blumenthal verhuist Fat Duck voor half jaar naar Australië

De bekende chef Heston Blumenthal (The Fat Duck) gaat een half jaar in Melbourne verblijven. Hij verhuist daarvoor vanaf nieuwjaar naar de andere kant van de wereld en neemt zijn ganse ploeg mee. Daar zal hij zes maanden verblijven om daarna naar Engeland terug te keren. The ‘Engelse’ Fat Duck blijft wel tot nieuwjaaravond open (pvo)  



Restaurants
Jeroen Meus start met tweede zaak

Jeroen Meus gaat in Leuven een nieuwe zaak openen. Het restaurant komt in een voormalige apotheek op de hoek van het Margarethaplein en het De Layensplein. Over het concept wordt nog nagedacht, maar vast staat dat het een laagdrempelig en toegankelijk eethuis wordt. De nieuwe zaak wordt samen met vennoot Nico Viane uitgebaat. Viane was de leermeester van de jonge Meus in zijn voormalige zaak Le Fils en baat nu Bar Louis in Leuven uit. Voor beiden wordt het dus een tweede zaak in Leuven. Jeroen Meus runt nu reeds restaurant Luzine. (pvo)



Restaurants
Frans minister noemt diner in het Elysée ‘walgelijk’

De Franse minister Nicole Bricq kon het staatsbanket ter ere van de komst de Chinese president Xi Jinping niet echt appreciëren. Ze kreeg onder meer gevulde lever en gevogelte voorgeschoteld, dat ze omschreef als ‘walgelijk’. Jammer voor haar stond de microfoon net open toen ze haar ongenoegen over de kookkunsten van de chef van het Elysée uitsprak. Ze heeft al excuses aangeboden aan chef Guillaume Gomez, daartoe min of meer gedwongen door president Hollande. De chef-kok liet laconiek weten ‘dat hij gewoon verder doet op zijn eigen manier’. Vrij vertaald: ‘jullie eten wat de pot schaft en als het jullie niet bevalt: ga dan ergens anders’.  (pvo)



Toerisme
3 nieuwe culinaire fietsroutes in de Noordertuin van Antwerpen

Culinair genieten en ontspannen fietsen, een geslaagde combinatie die mogelijk is in de Noordertuin van Antwerpen. Van 24 april tot en met 28 september 2014 kunnen de liefhebbers er voor deze culinaire fietsbelevenis weer op uittrekken in Brasschaat, Kapellen, Kalmthout, Essen, Wuustwezel en Brecht. Dit jaar zijn er heel wat nieuwe namen te ontdekken onder de deelnemende horecazaken. De deelnemende horecazaken zijn brasserie 2Wheelers (Brasschaat), restaurant Oud Antwerpen (Brasschaat), restaurant De Bosduif (Kapellen), brasserie De Hoge Boom (Kapellen), tearoom De Raaf (Kalmthout), Trapke Op (Essen), taverne Den Haard (Essen), taverne Strijboshof (Kalmthout), taverne Annelies (Essen), Carré Confituur (Brecht), koffiebar Meeussen (Wuustwezel), 't Heuveltje (Wuustwezel), restaurant 't Schaliënhuis (Loenhout) en 't Raedhuys (Sint-Lenaarts).



Toerisme
Culinaire ballade

All Ways Cruises is er in geslaagd om tijdens een exclusieve cruise van eind augustus tot 11 september 11 chefs van de 33 Meesterkoks aan boord te halen. Met een rondvaart van Oostende langs de kusten van de Noordzee tot in Marseille is dit een culinaire cruise. Onder meer Stéphane Buyens, Lieven Demeestere en Bert Recour, om maar enkele namen te noemen zullen de gasten culinair verwennen. Bij iedere stopplaats is er mogelijkheid tot een culinaire uitstap geselecteerd door en begeleid door één van de koks. Op de boot zijn er demonstraties en  culinaire workshops. Inlichtingen op www.all-ways.be (JV)  



Verenigingen - Federaties
Gids Les Grandes Tables du Monde 2014 voorgesteld

Op dinsdag 1 april 2014 werd de jaarlijkse gids Les Grandes Tables du Monde 2014 voorgesteld in de salons Baccarat te Parijs, in aanwezigheid van de leden en de pers. België heeft 11 leden, waarvan Pascal Devalkeneer van Chalet de la Forêt de nieuwkomer is. 

 




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com