LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Postfraude in de Kempen dupeert 170 ondernemers

Meer dan 170 ondernemers in de Kempen zijn het slachtoffer geworden van postfraude. Een bende heeft post gestolen en daarbij alle facturen uitgevist. Het rekeningnummer op die facturen werd dan vervalst en vervangen door dat van de oplichters. Op die manier betaalden handelaars niets vermoedend de facturen, die in de zakken van de oplichters verdwenen. Zo zou er een bedrag van 1.6 miljoen euro gestolen zijn. Enkele verdachten zouden al gearresteerd zijn. (pvo)



Algemeen
Kafka in Middelkerke

Het gemeentebestuur van Middelkerke heeft een vergunning van een gehandicaptenparkeerplaats goedgekeurd op de plaats waar er eerder al een terrasvergunning was toegekend. De ‘dubbele boeking’ kwam aan het licht toen de zaakvoerder van pizzeria Casa Filippo zijn terras begon in te richten en de bewoner die om een gehandicaptenparkeerplaats had gevraagd ontgoocheld reageerde. Volgens de gemeente gebeurde deze vergissing doordat 2 diensten afzonderlijk van elkaar zich met de dossiers hebben bezig gehouden. Middelkerke gaat dit rechtzetten door een gehandicaptenparkeerplaats naast het terras in te richten. (pvo)



Algemeen
Verzoening tussen bewoners en horeca op Mechelse Plein (Antwerpen)

Met de campagne ‘Keep calm and have fun’ trekken de horeca-uitbaters en bewoners van het Mechelse Plein een streep onder hun verzuurde relaties. De omwonenden klaagden al langer over overlast. Na bemiddeling van het stadsbestuur, kwam er een overleg tot stand. Het resultaat is een campagne, waarbij iedereen zich kan vinden. Voortaan mogen de terrassen klanten toelaten tot 2 uur ’s nachts. De horeca-uitbaters beloven toe te zien dat alles rustig en netjes blijft. De omwonenden zijn blij dat er naar hun grieven geluisterd is. Er komt een Facebookactie waarbij mensen een ‘fun foto’ op het Mechelseplein kunnen plaatsen, met een slogan die het respect voor de buren aanmoedigt. (pvo)



Algemeen
Dunkin’ Donuts kondigt plannen aan om restaurants te openen in heel België

Dunkin’ Donuts, een van 's werelds meest toonaangevende ketens voor gebak en koffie, kondigde op dinsdag 22 april zijn plannen aan om restaurants te openen in grote stedelijke gebieden in België. Dunkin' Donuts blijft wereldwijd groeien en dit project maakt deel uit van een strategie om de aanwezigheid in Europa, een belangrijke regio voor het merk, te verhogen. Dunkin’ Donuts is op zoek naar gekwalificeerde, multi-unit bedrijvengroepen die over voldoende kapitaal beschikken en geïnteresseerd zijn om franchisenemer te worden. De franchisenemers moeten uitgebreide operationele ervaring hebben in de foodservicesector om het merk in heel België op de kaart te zetten. In een eerste fase ligt de focus op Brussel. Ideale kandidaten hebben een sterke financiële achtergrond, kennis van de lokale consumentenmarkt en ervaring met het succesvol uitbaten van horecabedrijven. Onze franchisenemers moeten ook bereid zijn om in de loop van de volgende jaren minstens 20-25 Dunkin' Donuts-filialen te openen op de lokale markt. Op 7 mei om 17.00 uur lokale tijd organiseert Dunkin' Donuts een webinar. Inschrijven voor dit evenement kan op http://dunkinbrands.force.com/internationalevents. Meer weten over de franchisemogelijkheden met Dunkin’ Donuts? Bezoek dan www.dunkinfranchising.com. Meer informatie over Dunkin' Donuts vindt u op www.dunkindonuts.com.



Cafés - Brasseries - Discothèques
Studente wordt Belgisch Kampioen Biertappen

Marjolein Geuens, een 24-jarige studente geneeskunde, is in Leuven Belgisch Kampioen Biertappen geworden. Het is de eerste keer dat een vrouw deze wedstrijd wint. De prestatie krijgt nog meer glans als je weet dat Marjolein nog maar 8 maanden achter de toog staat en dan nog niet eens fulltime. Ze heeft in café ’t Archief (Leuven) de knepen van het vak geleerd. Een van haar collega’s is Allaine Schaiko, die vorig jaar Belgisch én Wereldkampion Biertappen werd. (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques
Tweede klacht van brouwers tegen Franse accijnsverhoging op bier

De Belgische Brouwers hebben voor de tweede maal bij Europa een klacht ingediend tegen de draconische accijnsverhoging op bier in Frankrijk. Die werden eind vorig jaar met maar liefst 160 % verhoogd, terwijl de wijnsector werd ontzien. De Belgische brouwers vinden dat dit sterk neigt naar een discriminerende en protectionistische maatregel. De klacht spreekt dan ook van discriminatie en belemmering van vrij verkeer van goederen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Aanvoerder Rode Duivels lanceert sportcaféconcept Good Kompany

Op 18 april werd in Brussel de sportbar Good Kompany geopend. Het gaat om een caféconcept dat er op gericht is om grote sportevenementen gezamenlijk te beleven. Het is een initiatief van Vincent Kompany. De aanvoerder van de Rode Duivels was op de opening zelf niet aanwezig, maar belooft om regelmatig langs te komen. Good Kompany is een eigenzinnige invulling van de Amerikaanse sportbar en draait volop rond beleving, fun en entertainment. De Rode Duivel denkt er ook aan om in Antwerpen een Good Kompany café te openen. (pvo)



Hôtellerie
Eerste Europese Hard Rock Hotel opent op Ibiza

Op 18 mei opent het allereerste Europese Hard Rock Hotel de deuren op het Spaanse eiland Ibiza. Het luxehotel staat helemaal in het teken van de rockmuziek. Zo zijn de 490 kamers versierd met rockmemorabilia. Naast het zwembad komt een openluchtstage, met plaats voor 2.500 toeschouwers. Er is ook een jamstudio, met gitaren en andere instrumenten en mengpanelen om muziek te mixen. Overigens gaat het Hard Rock Hotel een uniek themarestaurant hebben, dat luistert naar de naam Sublimotion. Maximaal 12 gasten krijgen hier een totaalervaring in een futuristisch decor, dat door veranderende belichting, muziek en  geprojecteerde beelden steeds een aparte sfeer krijgt. De gerechten, ontwikkeld in het smaaklaboratorium van tweesterrenchef Paco Roncero, moeten de opgewekte sensaties versterken. Voor deze ultieme totaalsensatie, moet je wel zeer diep in de buidel tasten. Het 20-gangenmenu kost maar liefst 1.500 euro per persoon.  Daarmee wordt Sublimotion op slag het duurste restaurant ter wereld. Wie minder goed in de slappe was zit, heeft wel keuze uit andere mogelijkheden. Een kamer in het Hard Rock Hotel kost minimum 200 euro per nacht, maar wie een suite wil met privé-zwembad zal meer mogen ophoesten (pvo)



Hôtellerie
Hotel Den Hof in Zelzate is op zoek naar foto’s uit de oude doos

Hotel Den Hof in Zelzate dat vorig jaar zijn dertigste verjaardag vierde, wil enkele kamers en het salon inrichten met foto’s uit de oude doos. Hiermee wil het hotel de band met Zelzate aantonen. Wie bijzondere foto’s over de gemeente heeft, kan die doormailen naar info@denhof.be.  De beste foto’s worden getoond op de Facebookpagina van Den Hof. De winnaar (foto met de meeste ‘likes’) krijgt een overnachting in één van de suites. (pvo)



Hôtellerie
Hotel Mercure Roeselare zoekt personeel

Op 1 september opent Hotel Mercure Roeselare de deuren. Er moeten nog een 20-tal vacatures ingevuld worden. Daarom wordt er in het hotel op 10 mei een jobdag georganiseerd. Kandidaten kunnen zich tussen 9 en 12 uur aanmelden met cv en pasfoto (pvo)



Hôtellerie
Allereerste Riu Hotel heropent de deuren

Na een zes maanden durend renovatieproject (kostprijs: 8 miljoen euro) heeft Riu San Francisco in Playa de Palma (Mallorca) opnieuw zijn deuren geopend. Riu San Francisco dateert van 1953 en was de allereerste vestiging van de RIU-keten, dat inmiddels meer dan 100 hotels heeft in 16 landen. Riu San Francisco telt nu 165 kamers (vroeger 133 kamers) en breidde zijn categorie uit naar een vier sterren plus. Het hotel is grondig gerenoveerd en onderging vooral qua interieur een ware metamorfose. Riu San Francisco is sinds de heropening ook een Adult Only hotel geworden (pvo)



Hôtellerie
Overheid wil ‘illegale’ kameraanbieders aan banden leggen

Steeds meer mensen bieden kamers aan toeristen aan via websites als airbnb.be en couchsurfing.com. Als dit op commerciële basis gebeurt, is dit eigenlijk een vorm van logiesverstrekking. Daarvoor gelden allerlei normen, zoals dit ook het geval is met ‘normale’ hotels en gastenkamers. Ook inzake brandveiligheid zijn er regels. Vandaar dat iedereen die toeristen ontvangt en daarover openlijk communiceert, verplicht wordt dit te melden bij het Departement Internationaal Vlaanderen. Sommigen zijn hier niet blij mee en spreken van een overdreven ‘betutteling’. Anderen juichen dit initiatief dan weer toe, omdat er volgens hun zo komaf wordt gemaakt van deloyale concurrentie (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Hellmann’s lanceert 4 sandwich- en hamburgersauzen op basis van groenten

Unilever Food Solutions brengt onder het merk Hellman’s vier nieuwe sauzen voor sandwiches, burgers, panini’s, … voor de foodservice sector. Het gaat hierbij om sauzen op basis van groenten. Stuk voor stuk zullen ze een meerwaarde betekenen voor zowel de klassieke en populaire broodjes als voor de meer originele en innoverende recepten. De vier nieuwe varianten van Hellman’s zijn: Honing-Mosterd met mosterdzaadjes, Groene Pesto met Pecorino Romano kaas, Rode Paprika met Tabasco® saus en Zongedroogde Tomaten met Basilicum. Elke saus beschikt over een unieke textuur met een vetgehalte van 5 tot 11%. Ze zijn vrij van kunstmatige kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. De sauzen hebben een rijke natuurlijke smaak en zijn direct te gebruiken. Voor de moodfilm, klik hier.



Onderwijs - Opleiding
Totaal vernieuwde vleugel in Hotelschool Gent

Op 10 mei gooit Hotelschool Gent haar deuren open en dit jaar zal het anders zijn dan andere jaren. Hotelschool Gent kan uitpakken met een totaal vernieuwde vleugel. De nieuwbouw aan de Lange Violettestraat laat de de meer dan 300 leerlingen toe om te oefenen in speciaal uitgeruste lokalen. Zo is ondermeer het auditorium voor wijndegustatie, een uniek leslokaal in Europa. Per twee leerlingen is er een wijnspuugbakje, en de verlichting is zo aangepast dat de kleur van de wijn optimaal beoordeeld kan worden. Verder is er een nieuw chocoladelokaal waar Joris Lemarq, voormalig chef –patissier van Hof van Cleve, aan de slag kan met zijn leerlingen. Er is de nieuwe kruidentuin en aan de straatzijde een winkelruimte waar de producten van de bakkerij en het nieuwe chocolade-en suiker atelier aan het publiek kunnen verkocht worden. In ‘De Winkel’ is ondermeer het GRUUTbrood te verkrijgen gebakken met bier van de Gentse stadsbrouwerij. Me de nieuwbouw, de renovatie van de voorgevel, de nieuwe en verbeterde onthaalruimtes, de nieuwe leslokalen ziet de Hotelschool Gent de toekomst positief tegemoet.



Onderwijs - Opleiding
Nieuw oefenrestaurant en vleugel volwassenenonderwijs open op campus PIVA

Gezien het groeiend succes van de horecaopleidingen bouwde de provincie Antwerpen een gloednieuwe vleugel aan de gebouwen van PIVA in Antwerpen. De nieuwe vleugel sluit met zijn witte gevel aan bij de oude gebouwen. Op de 1e verdieping vind je 3 leskeukens, een bakkerijlokaal en een oefenrestaurant voor leerlingen en leerkrachten. De administratie van het volwassenenonderwijs zit op de 2e verdieping, eentje hoger vind je 2 modelokalen en een breilokaal. Op de campus PIVA zullen dit schooljaar maar liefst 2805 personen een opleiding volgen in het volwassenenonderwijs. Dit zijn de richtingen : slagerij, confiserie-banketbakkerij, hotel, voeding/hotel, bedrijfsbeheer en mode. 

 



Publicaties
Kookcursus in boekhandel

Het is er. Het ultieme kookboek. Koksschool Ter Duinen heeft een syllabus samengesteld met basisrecepten die iedere leerling onder de knie zou moeten hebben wanneer hij afgestudeerd is. Piet Huysentruyt, Peter Goossens en Geert Van Hecke, Jeroen Meus en Jason Blanckaert, het zijn maar een paar namen die de schoolpoorten met opgeheven hoofd konden verlaten. De recepten in het nieuwe boek staan ook in andere kookboeken maar dit boek vormt een basis voor iedere leerling voor iedere kok. ‘Koken het handboek’ is meer dan een naslagwerk maar ook een inspiratiebron voor het groot publiek. (JV)



Restaurants
Les Frères Romano vieren dertig jaar restaurant

De broers Pascal en Tony Romano baten al drie decennia in Brussel hun restaurant Les Frères Romano uit. De broers, die hun vorming kregen in grote huizen, zijn een hecht team. Pascal staat in de keuken en Tony ontvangt de gasten in de zaal. Op dertig jaar tijd is restaurant Les Frères Romano uitgegroeid tot een bekend culinair adres in de hoofdstad. Toch zijn beide broers steeds bescheiden gebleven. (pvo)



Restaurants
Chef van restaurant Den Oker (Zomergem) ontwikkelt Salade Christoff

Dietrich Degrave van restaurant Den Oker in Zomergem is fan van Christoff. De populaire charmezanger komt al 15 jaar naar het restaurant, zodat de chef goed weet wat het lievelingskostje van Christoff is. De salade bevat dan ook uitsluitend ingrediënten die de zanger lust. Dat blijkt onder meer kreeft, ganzenlever, mango, palmhart, truffel, boragekers en pastille van framboos en groene appel te zijn. Dietrich Degrave hoopt dat zijn salade uitgroeit tot een klassieker en heeft de naam al laten registreren als een gedeponeerd merk. En de zanger zelf? Die laat weten dat hij fier is op zijn eigen salade en dat hij het licht en bijzonder lekker vindt. (pvo)



Restaurants
Biefstuk friet in Hof van Cleve

Wie per sé biefstuk friet wil op restaurant, kan dat van Peter Goossens krijgen. Je krijgt in de driesterrenzaak Hof Van Cleve natuurlijk wel geen gewoon biefstukje, maar vlees van de Japanse Wagyu-runderen. De meningen over deze aanpak zijn bij collega’s verdeeld. Sommige chefs vinden biefstuk friet in een sterrenrestaurant ‘not done’. (pvo)



Restaurants
Broer van Sergio Herman start in pand Oud Sluis met De Eetboetiek

De broer van Sergio Herman, Michel, gaat in het voormalige pand van het driesterrenrestaurant Oud Sluis starten met het concept De Eetboetiek. In feite combineert de nieuwe zaak retail met horeca. In de winkel worden bestek, glazen en meubels verkocht. Inzake horeca concentreert Michel Herman en partner Sarine Oosterbaan zich voornamelijk op ontbijt en lunch. (pvo)



Web
Belgische wijnbouwers hebben voortaan hun eigen website: popsss.com

Popsss! is online sinds begin 2014 en biedt ondertussen bijna 70 wijnen van Belgen aan, binnen een zeer ruim prijsgamma. Dat assortiment zal de volgende maanden nog verder uitbreiden. Om zijn wijnen te laten ontdekken stelt Popsss! vanaf deze lente elk seizoen een wijnpakket samen met drie wijnen van verschillende wijnbouwers, aangevuld met drie originele, bijpassende recepten. De spits wordt afgebeten door Bénédicte en Raphaël Adam van het sterrenrestaurant L’Essentiel in Temploux. Het voorjaarspakket van Popsss! bevat drie wijnen van Belgische bodem: de Rosée d’Audrey 2012 van het Domaine du Ry d’Argent, de Pinot Gris 2013 van het Wijndomein Entre-Deux-Monts en de Clos des Zouaves 2013 van het domein Vignoble Thudinien.



Wedstrijden
Laatste test Bocuse d'Or team

Donderdagmiddag 24 april  vond de generale repetitie van het Belgische team van Peter Asaert voor de continentale finale van an Bocuse d’Or plaats in winkelketen Metro in Brussel.  Vanaf nu is het duimen voor de Europese finale in Stockholm op 7 en 8 mei. De jury olv Peter Goossens was alvast positief over het Belgische team en zijn prestatie en hoopt op een podiumplaats.OP de fotro ziet u Peter Goossens en Hilde Rutten van de firma BergHOFF. 



Wedstrijden
SCAE kiest voor Rombouts als koffiebrander

Op 25 april 2014 organiseert SCAE België hun jaarlijkse cuptasting wedstrijd en op 29 de Latte Art wedstrijd. De organisatie vroeg Rombouts een aantal superieure koffie’s te branden voor deze gelegenheid. De Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) organiseert ook dit jaar hun cuptasting en Latte Art wedstrijd. Deze competitie betekent voor veel barista’s een grote kans om zichzelf te bewijzen. De SCAE vroeg Rombouts – en hun Specialty Coffee departement in het bijzonder -  om voor hen koffie te branden. Voor de Cuptasting wedstrijd zal Rombouts 20 “Single Estate” koffie’s branden. Dit wil zeggen dat deze koffie volledig traceerbaar is, niet alleen tot in het land van productie maar tot op de plantage. Deze koffie is dus geen mengeling van verschillende kleine bedrijven maar is afkomstig van 1 plantage. Voor de Latte Art koos de organisatie voor de “Campione Barista” koffie van Rombouts. Uiteraard is Rombouts trots dat onze kennis en expertise voldoet aan de strikte regels die gelden om deze uitgelezen koffie’s zo te branden dat hun smaakprofielen volledig tot hun recht komen.

 



by communitysoft.com