LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
In de Wulf beste restaurant in Europa volgens OAD

De website Opinionated About Dining (OAD) heeft zijn lijst bekend gemaakt met de beste 100 restaurants van Europa. Restaurant In de Wulf in Dranouter van Kobe Desramaults staat daar op de eerste plaats en laat daarmee het bekende restaurant Troisgros in Roanne op plaats twee en Quique Dacosta (de nummer 1 in 2012 en 2013) op drie achter zich. De lijst wordt sinds 2012 opgesteld aan de hand van de opinie van 4300 personen die samen goed zijn voor 140.000 restaurantbeoordelingen. In de Wulf stond in 2012 als hoogst geplaatste restaurant van ons land op nummer dertig en dook vorig jaar met een vijfde plaats de top tien in. Noma van chef René Redzepi stond vorig jaar nog op nummer twee en zakt dit jaar naar de zevende plaats. Andere Belgische restaurants in de  EUROPESE TOP 100 van 2014 zijn: Op 24 L’Air du Temps, 27 Hertog Jan, 42 Hof van Cleve, 53 Comme Chez Soi, 78 Sea Grill, en 99 La Paix. De volledige lijst is terug te vinden op: 2014.opinionatedaboutdining.com/ne (JV)



Algemeen
Voetbalgekte ook in horeca

De Roder Duivels naar Brazilië. De voetbalgekte (alsof we de Belgen al het WK gewonnen hebben) lijkt overal toe te slaan en ook zo in de horeca. In Gent wordt het Kapittelhuis the place to be voor voetballiefhebbers. In Lochristi trekken de uitbaters van café Piccasso een maand lang een WK dorp op terwijl even verderop in Beervelde café Pax zijn voorgevel in de nationale driekleur heeft geschilderd. In Drongen is er dan weer Grand Café. Uitgebaat door Nederlanders. Daar hangen zowel de Belgische vlaggen als de Nederlandse vlaggen in overvloed broederlijk naast elkaar. En zo zijn er nog tientallen originele initiatieven rond het WK waar de horeca blijkbaar handig weet op in te spelen.(JV)   

 



Algemeen
Nieuwe maatjes komen eraan

Vanaf volgende week 12 juni kunnen de liefhebbers zich weer te goed doen aan de echte nieuwe maatjes. Links en rechts zijn ze wel al enkele dagen eerder beschikbaar maar officieel is de startdatum 12 juni. Voor dit jaar spreekt men over een vetgehalte van 20 procent wat de vis nog smakelijker maakt dan de voorbije seizoenen. (JV)



Algemeen
Horecaruzie om kasteel in Sint-Niklaas

Eind april wees de stad Sint-Niklaas Bram Lanoye (taverne Antus) aan als nieuwe concessiehouder van het kasteel Walburg. De concessie moet ingaan op 1 juli. Dat was niet naar de zin van de huidige concessiehouders Mara Risteyn en Gunter Tanghe die hun waterburcht uit de 17e eeuw niet willen afgeven. Zij vinden dat de stad niet wettelijk heeft gehandeld en dienden klacht in bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur. De toekomstige uitbater kan hier niet mee lachen en zet nu zelf juridische stappen. Ook voor de stad Sint-Niklaas kan deze zaak een staartje krijgen. Als Bram Lanoye op 1 juli door dit getouwtrek zijn zaak in kasteel Walburg niet kan openen, riskeert de stad een schadevergoeding te moeten betalen. (pvo)



Algemeen
Rookverbod wordt als schuldige aangewezen voor achteruitgang van Kempense horecasector

Het gaat niet goed met de Kempense horecasector. In 2011 gingen er 61 horecazaken over kop, in 2013 waren dat er al 82. Een stijging van bijna 35 % op 2 jaar tijd.  Het rookverbod  is de grote schuldige, beweren de horeca-uitbaters.  Dat werd ingevoerd op 12 juli 2011. (pvo)



Algemeen
Gezinsraad Roeselare pleit voor gezinsvriendelijke horeca

De Gezinsraad van Roeselare streeft naar een kind- en gezinsvriendelijke horeca. Daarvoor bezocht de Raad 80 horecazaken met een criterialijstje. Zo bekeek men o.a of er kinderstoelen en een speelhoek aanwezig waren. Aan restaurants vraagt de Raad dat er kindermenu’s en ververstafels voor baby’s aanwezig zijn. In cafés zou de Gezinsraad graag de mogelijkheid zien om babyvoedsel op te warmen. Horecazaken die aan deze voorwaarden voldoen, krijgen een speciale sticker. (pvo)



Algemeen
Claudio versus VTM

Het komt wellicht ook iedere rechtmatige horeca-uitbater de strot uit hoe verschillende programma’s op televisie niet alleen onze gastronomie cultuur naar beneden trekken laat staan het ondernemerschap van de horeca met programma’s als ‘Mijn Restaurant’ en ‘Pop Up’ restaurant serieus belachelijk maken. Ondertussen zit het serieus scheef tussen VTM, en chef-kok Claudio Dell’Anno. Claudio eist 155.000 euro van VTM omdat hij zichzelf aanziet als werknemer voor de televisiezender. VTM is echter in de tegenaanval gegaan met een klacht wegens laster. Misschien eens gans de horeca mobiliseren tegen televisieprogramma’s die het culinaire en het ondernemerschap in een slecht daglicht stellen? (JV)

 



Algemeen
Sprankelende tafels

S.Pellegrino voert sinds vorig jaar de slogan ‘Practice the art of fine food whenever you can’. Het watermerk streeft er namelijk naar de Italiaanse stijl en elegantie te vertalen naar elke tafel wereldwijd, of dat nu op restaurant is of thuis.

Met de actie Tavola S.Pellegrino liet het frisdrankbedrijf vorig jaar twaalf jonge Belgische designers een bijzondere tafel ontwikkelen, die in twaalf resto’s zorgden voor een unieke beleving.

Dit jaar is het de beurt aan enkele bekendere Belgische designers. Zo vind je tot half juli het ontwerp van hoedenmaker Elvis Pompilio bij Garage à Manger in Brussel en kun je in Gent nog tot eind augustus terecht bij Brasserie Pakhuis voor de tafel van Lieven Musschoot en Cas Moor. Opvallend zijn de tafels zeker .(JV)


 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Meetjesland bierfeest

Op zaterdag 21 juni 2014 zet Den Zytholoog en Het Godshuis  te Sint Laureins 15 regionale brouwers met hun 60 bieren in de kijker! Iedereen is welkom tussen 15 en 24u in het Godshuis te Sint-Laureins. De toegang is gratis. Bovendien is er mogelijk om in Het Godhuis te blijven overnachten. (JV)  



Beurzen - congressen - evenementen
Succes voor Gent Smaakt

Culinaire stadsfestivals van Brugge over Antwerpen, Hasselt langs Gent en Leuven zelfs tot in de kleinste uithoeken zoals bijvoorbeeld Nevele zijn blijkbaar  een hot item en worden druk bezocht. Het enen festival probeert zoveel mogelijk sterrenkoks binnen te halen terwijl een ander festival zich toespits op workshops en gezelligheid.

Niet het grootste maar wellicht wel het gezelligste culinair stadsfestival was ongetwijfeld dat van Gent Smaakt. Vooral dat ook kinderen betrokken werden bij bijvoorbeeld een workshop rond de gehaktballen van Wim Ballieu was een leuk intermezzo. (JV)




 

 



Cafés - Brasseries - Discothèques
Cafégedeelte van Turnhouts theater opnieuw open

Theater 1900 in Turnhout, een beschermd monument nochtans, stond jaren lang leeg. Daar komt nu een einde aan, althans in het cafégedeelte. Het theatercafé wordt opnieuw geopend. Om de sfeer van weleer te behouden, werd er aan het interieur nauwelijks iets gewijzigd (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Nieuwe website voor brouwerij Van Steenberge

De brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde heeft een nieuwe website. Op de vernieuwde  website is al het nieuw over de brouwerij terug te vinden, kan men zich inschrijven voor de nieuwsbrief, de facebook en blog. Alle nieuws over de brouwerij staat er in drie talen.  De website is voor iedere horeca uitbater een bron van informatie voor wie alles wil weten over Augustijn, Piraat, Gulden Draak of Piraat Triple Hop. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
AB Inbev wordt milieuvriendelijker

Voor het zesde jaar op rij vierde AB InBev de Wereldmilieudag. De van oorsprong Leuvense brouwerij kondigde aan wereldwijd zijn CO² uitstoot in de logistieke activiteiten met 15% te verlagen tegen 2017. Algemeen directeur Eric Lauwers voor de Benelux en Frankrijk gaf alvast het goede voorbeeld door burgemeester Louis Tobback per taxifiets naar het Leuvense hoofdkantoor te brengen. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Belgische brouwers steunen zomerse BOB-campagne

Het Belgisch Intituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) gaat ook in de zomercampagne zijn sensibliseringscampagnes verder zetten. Volgens de organisatie kruipen nog te veel mensen dronken achter het stuur. Op een terras, barbecue of tuinfeest bestaat er natuurlijk  een reële kans om te diep in het glas te kijken. Het BIVV vindt dan ook dat het aanduiden van een BOB ook in de zomer moet. De Belgische Brouwers volgen de redenering en steunen de actie (pvo)



Hôtellerie
Obama stiekem gefilmd in fitnesszaal Marriott Warschau

Grote opschudding bij de veiligheidsdiensten van president Obama. Dinsdagavond trainde de Amerikaanse president een half uurtje in de fitness van het streng beveiligde Marriott Warschau hotel. Normaal konden er daar alleen maar veiligheidsmensen binnen. Toch slaagde er blijkbaar iemand in om beelden te schieten van de trainende president en ze te verpatsen aan een Poolse tabloid. Een blaam voor de veiligheidsdiensten, maar ook het hotel Laat ons dus maar hopen voor het Brusselse The Hotel dat er niet opnieuw stiekem genomen beelden opduiken… (pvo)



Hôtellerie
Bod op InterContinental afgewezen

Een onbekend Amerikaans bedrijf heeft een bod van 7.4 miljard  euro geboden voor InterContinental Hotels. De hotelgroep ging er niet op in, wegens ‘te laag’. De bieder is vermoedelijk een branchegenoot of een gespecialiseerd investeringsfonds. (pvo)



Hôtellerie
Hilton start met lifestylemerk Curio

Hilton Worldwide wil graantje meepikken van de boetiekhotelmarkt. Daarom lanceert de keten het nieuwe merk Curio. Onder deze merknaam zullen zelfstandige boetiekhotels (4 of 5 sterren) ressorteren. De focus ligt op de States en Europa. Hilton denkt dat het snel zal gaan en dat de portfolio snel enkele honderden boetiekhotels zal tellen. Momenteel hebben er al vijf boetiekhotels in de Verenigde Staten getekend. (pvo)



Hôtellerie
Hotel Meridien falliet

Hotel Le Meridien in Brussel, dat iedereen die het Centraal Station richting centrum ooit uitstapte is failliet verklaard. Aan de basis van het faillissement ligt een conflict over de huur tussen de exploitatievennootschap Starman en de eigenaar Swiss Hotel Leasing Cy van het gebouw. Volgens de jaarrekening van 2013 die op 14 april werd neergelegd, boekte Starman een verlies van 2,8 miljoen op een omzet van 13,95 miljoen euro . Daardoor is het eigen vermogen nu 6,3 miljoen negatief op een balanstotaal van 3,6 miljoen en bedraagt de financiële schuldenlast 41 miljoen. Uit de toelichting blijkt dat de maatschappij al jaren moeilijkheden heeft om zijn huur te betalen en Swiss Hotel tevergeefs om een reductie vroeg.Van een onmiddellijke sluiting is nog geen sprake. Of dat lukt voor hotel met 120 man personeel en een huurprijs van 300.000 euro per maand (volgens sommige bronnen) is het nog maar de vraag of die overnemer ook gevonden kan worden. (JV).



Ondernemingen - Bedrijven
Chileense top olijfolie op tafel bij Patrick Devos

Een uitgebreide delegatie van ProChili, Trade Commission of Chili in België, streek neer in de salons van het restaurant Patrick Devos, hartje het historische Brugge. Onder impuls van Susana Véliz Carrasco en Marie Masset (Commerciële Dienst Chili in Brussel) werden vijf top olijfoliesoorten uitgebreid via hoogstaande culinaire bereidingen van topchef Patrick Devos naar voor geschoven. Bedoeling is de positie van de Chileense olijfolie aan te aanzwengelen in België. Topchef Patrick Devos van het gelijknamige restaurant in Brugge schoof ettelijke bereidingen naar voor, afgerond met de top van Chileense olijfolies: Las Doscientas, Petralia, In Situ, Izaro en Santiago. Meer info: www.prochile.be (GK)



Publicaties
Diabetes gids van Zuscu en Gault&Millau

Zucsu en Gault&Millau hebben de allereerste culinaire en praktische gids voor mensen met diabetes op de markt gebracht. Om deze gids tot stand te brengen heeft Zucsu, met de medewerking van Gault&Millau, een methode bedacht om de aandacht van restaurants voor diabetici te evalueren: 150 restaurants werden op deze manier doorgelicht.

Daarnaast bevat de gids heel wat praktische bijdragen over diabetes, opgesteld met de hulp van specialisten.Het unieke project is opgezet door endocrinoloog Dr. Marie-Christine Pelckmans, in nauwe samenwerking met Gault&Millau. De gids kreeg ook de steun van de Diabetes Liga, de Vlaamse vereniging voor mensen met diabetes en zorgverleners.

Chefs Wouter Keersmaekers van de Schone van Boskoop en Laury Zioui van L’Eveil des Sens zijn de eerste Zucsu-ambassadeurs. Zucsu hoopt de volgende jaren steeds meer chefs in contact te brengen met diabetes. Dat is één voorbeeld van de manier waarop de organisatie wil bijdragen tot een betere kennis van de aandoening bij al wie actief is in de voedingswereld. (JV)

 



Publicaties
René Redzepi signeert in Gent

De Deense kok René Redzepi kwam persoonlijk naar Gent om zijn nieuw boek te signeren in  boekhandel Paard van Troje aan de Kouter. Voor Redzepi was het al zijn tweede bezoek aan  Gent. De kok van Noma in Kopenhagen kwam vorige zomer nog op Flemish Food Fest.  Na zijn signeersessie van een uur kreeg Redzepi een lunch aangeboden. Daarvoor werden twee koks van Sergio Herman's Pure C naar Gent gebracht. Alsof ze in Gent geen culinair talent genoeg hebben. 's Avonds hield Redzepi nog een voordracht in de Gentse Vooruit. Misschien was dit de uitgelezen kans voor de Gentse topchefs om zich aan René Redzepi voor te stellen. (JV)



Restaurants
Insectenrestaurant in Gent

Het zal voor velen nog even wennen zijn  maar na het groot verlof krijgt Gent zijn eerste insectenrestaurant. Gerechten met sprinkhanen, krekels, of meelwormen het lijkt een nieuwe hype te worden. Het Bugs & Lunch restaurant komt aan de achterzijde van koffiebar Jardin Bohémien aan de Gentse Burgstraat. Zoals de plannen nu op tafel liggen zullen er alleen op donderdag- vrijdag en zaterdagavond insecten geserveerd worden terwijl er op andere dagen over de middag een gewone lunch op tafel komt. Naar het gelang van het succes van de insecten gerechten kan alles nog bijgestuurd worden. We zijn nog geen september. (JV)



Restaurants
Restaurant Saint-Nicolas kookt voor wereldleiders

Op 26 juni komen meer dan 20 wereldleiders naar de Westhoek in het kader van de herdenking van de Groote Oorlog. Tijdens de top krijgen ze een driegangenmaaltijd voorgeschoteld van Franky Vanderhaeghe van het 2-sterrenrestaurant Hostellerie Saint-Nicolas. (pvo)



Restaurants
Restaurant Beukenootje stopt ermee

Binnenkort gaat de stoof uit in het bekende restaurant Beukenootje in Sint-Job-in-‘t-Goor. Meer dan drie decennia (33 jaar) zwaaiden Willy Bogaert en Cecile Claes de scepter in hun zaak. Ze gaan nu op welverdiend pensioen en verhuizen naar Knokke. (pvo)



Restaurants
Visgro reikt label ‘zeevis-ambassadeur’ uit aan restaurants

Vanaf september gaat Visgro, de vereniging van visgroothandelaars, het label van ‘zeevis-ambassadeurs’ uitreiken. Ook restaurants kunnen zo’n label verkrijgen. Ze moeten er wel wat voor doen. Kandidaten moeten een theoretisch en praktische examen afleggen om te bewijzen dat ze iets kennen van zeevis. (pvo)



Restaurants
Geert Van Hecke geeft kookles aan gedetineerden

Geert Van Hecke geeft kookles aan 15 gedetineerden in de gevangenis van Brugge. De chef doet dit in het kader van het project ‘Muren worden deuren’. Met dit project krijgen gedetineerden met een korte gevangenisstraf de kans om zich te herscholen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. De gevangenen worden door Van Hecke opgeleid tot grootkeukenmedeweker. (pvo)



by communitysoft.com