LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Bier is geen alcohol

Op een assisenproces werd een uitzonderlijke uitspraak gedaan. Een vriendin van een verdachte verklaarde dat hij geen wodka of alcohol dronk. Enkel bier maar dat dit geen alcohol is. De voorzitter van het hof beloofde het argument ook in zijn privé te gebruiken. Benieuwd hoe de politiemensen van de alcoholcontroles daar zullen op reageren. (JV)



Algemeen
Overschotdoos voor Gentse horeca

De Gentse milieuschepen Tine Heyse overweegt om naar buitenlandse voorbeelden de ‘overschotdoos’ in te voeren.

Veel borden worden met heel wat voedsel erop terug naar de afwas verwezen maar die verspilling wil de schepen nu de wereld uit helpen door ondermeer aan de horeca ‘overschot’ dozen aan te bieden. Het is geen verplichting maar horecazaken kunnen ze aanbieden en de klanten kunnen er naar vragen. (JV)



Algemeen
Thais in Lochristi

Lochristi heeft er met de Mai Thai een nieuw Thais restaurant bij. Achter het nieuwe restaurant staan mensen die al heel wat horeca ervaring hebben. Jimmy Vandevelde, zijn vriendin Amanatsyawan Chapianchai (Mai voor de vrienden) en Ken De Meyer weten wat koken is en bundelen nu de krachten in het nieuwe restaurant aan Dorp Oost. Naast de gerechten op de kaart staat met pepertjes aangeduid hoe pikant een gerecht is. (JV)



Algemeen
Horeca Lillo kreunt

Het gaat niet goed met de horeca in Lillo. Twee cafés, 't Licht en de Lindelo denken eraan binnenkort de deur dicht te trekken. Dan blijven er nog slecht drie horecazaken over, vraag is voor hoelang. De hoge huurprijzen en even hoge energiekosten, het rookverbod en de alcoholcontroles, het zijn maar een paar redenen die opgesomd worden. (JV)



Algemeen
Marktonderzoek B2B Press

In het kader van een specifiek op de KMO gerichte campagne die verscheen in een aantal vaktijdschriften, wordt door de vereniging van de B2B magazines een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze campagne. Dit onderzoek neemt maximum 5 minuten in beslag. Link: http://www.internetpanel.be/WebProd/cgi-bin/AskiaExt.dll?Action=StartSurvey&SurveyName=POSTTEST-TP&SOURCE=3&L=2

 



Algemeen
Strengere straffen voor rookverbod

Horeca-uitbaters die het rookverbod overtreden, krijgen voortaan strengere straffen: boetes die tot 6000 euro gaan en zelfs de sluiting van het café gedurende een half jaar. Uit het jaarverslag van het federaal voedselagentschap (FAVV) blijkt dat steeds meer horecazaken (95,6 procent meer bepaald) het rookverbod respecteren. Er komen strengere straffen voor Horeca-uitbaters die het rookverbod blijven overtreden, zo luidt het bij de FOD Volksgezondheid. De boetes worden verdriedubbeld, zodat ze kunnen oplopen tot 6000 euro en daarnaast kan een horecazaak, waar nog gerookt wordt, gedurende zes maanden gesloten worden. (JV)



Algemeen
Horeca in Zonnebeke mag nu toch dranken in glas schenken tijdens doortocht Tour de France

De gemeenteraad van Zonnebeke heeft het algemeen verbod om drank in glazen te serveren tijdens de doortocht van de Ronde van Frankrijk op 9 juli ingetrokken. De horeca-uitbaters , die oorspronkelijk verplicht werden om met bekertjes te werken, reageren opgelucht. (pvo)



Algemeen
Europese Top in Ieper is nefast voor aantal horecazaken

Op 26 juni komt de Europese top naar Ieper in het kader van de herdenkingsfeesten van Wereldoorlog I. Door de komst van de regeringsleiders moeten ook strenge veiligheidsmaatregelen genomen worden. Dit heeft rechtstreekse gevolgen voor sommige horecazaken. Zo moeten de horecazaken tussen het Nieuwerck en de Diksmuidestraat op 26 juni vanaf 14 uur sluiten. (pvo)



Algemeen
Zeetong Vis van het Jaar

Al 26 jaar kiest VLAM in samenwerking met de Vlaamse visserijsector een Vis van het Jaar. Dit jaar is gekozen voor zeetong (in 1991 was zeetong al eens vis van het jaar). Door tong uit te roepen tot Vis van het Jaar wil VLAM en alle samenwerkende partners de vraag naar zeetong op de versmarkt verder stimuleren, zowel thuis als op restaurant. Zeetong is de belangrijkste doelsoort voor onze Belgische zeevisserij. Zeetong wordt werlliswaar het ganse jaar aangevoerd maar is op zijn best (na de paaiperiode) van juni tot december. Vanaf midden juni stijgt de aanvoer met de opening van de Golf van Biskaje voor de Vlaamse visserij. Daartegenover staat dat ongeveer één derde van de zeetong wordt opgevist in de Noordzee. Daarnaast zijn ook het Engels Kanaal, de Keltische zee, de Golf van Biskaje en de Ierse Zee belangrijke vangstgebieden. Op culinair vlak heeft zeetong een zeer goede reputatie. Dat wist Michaël Vrijmoed van restaurant Vrijmoed op een zeer goede manier te illustreren tijden de voorstelling van Vis van het Jaar. Gelakte Noordzeetong of gegrild of gelakt, gebakken of geglaceerd of als rolletje. Er volgt traditioneel een grote promotiecampagne waar ook de horeca kan van profiteren. Verder is er ook de wedstrijd voor de horeca tijdens Horeca Expo waar een chef kok het tot beste viskok van het jaar kan brengen. (JV)



Algemeen
Werknemers van Lunch Garden aanvaarden toekomstplan

De werknemers van Lunch Garden hebben in een referendum vóór het toekomstplan gekozen. Hierdoor zal Lunch Garden in de toekomst aldus de directie opnieuw competitief kunnen zijn en haar klanten optimaal kunnen bedienen. In de komende weken is het de bedoeling dat dit plan, in samenwerking met de vakbonden, zo snel als mogelijk
geïmplementeerd zal worden.



Beurzen - congressen - evenementen
Belgische chef in de prijzen tijdens Italiaans culinair event

Tijdens het diner dat Acqua Panna en S.Pellegrino vorig weekend in Venetië organiseerden ter gelegenheid van de Young Chef of the Year 2014 Awards, ontving onze landgenoot en jonge chef Thomas Troupin van La Menuiserie in Waimes (provincie Luik) de People’s Choice Award voor zijn signature dish.

Bovendien werd hij als tweede genomineerd door de jury voor de Young Chef of the Year Award, na de Russische chef Sergey Berezutskiy van As Eat Is uit Moskou.

De prijzen werden uitgereikt in het teken van een culinaire zeilrace, de S.Pellegrino Cooking Cup. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
AB Inbev plooit voor blogster

Ze is zowat de schrik van de voedingsindustrie, Vani Hari. Met haar blog als Food Babe kreeg ze al Kraft en Subway op de knieën en nu volgt AB Inbev. Vraag was waarom niet alle ingrediënten van bier vermeld staan op het favoriete blikje bier van haar man. Volgens Food Babe bevat het bier fructosesiroop, kunstmatige kleuren, en nog veel meer toevoegingen die niet aan de consument meegedeeld worden. In een mum van tijd haalde de 34 jarige vrouw 44.000 handtekeningen. Prompt ontving ze van AB Inbev een uitnodiging voor een brouwerijbezoek. AB Inbev publiceerde ook al een lijst van de samenstelling van het in Amerika populaire Budweiser bier. Hoe zat dat nu ook alweer met de impact van de sociale media? (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Manneken Pis krijgt Hard Rock Café T-shirt

Het beroemde Manneken Pis heeft al ontelbare outfits gekregen.

Onlangs kreeg hij een Hard Rock Café T-shirt aangemeten en een gitaar. Op die manier wilde het Brusselse Hard Rock Café zijn 43 ste verjaardag vieren. (pvo)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Café Huyze Vacas opent in Waterland-Oudeman

Het piepkleine dorpje Waterland-Oudeman is een café rijker. In het voormalig oud-gemeentehuis ging Café Huyze Vacas open. Het is een beleveniscafé in een oud nostalgisch pand van 1876. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Bierpassie Weekend laat kennis maken met 30 nieuwe bieren

Van 27 tot en met 29 juni kan je op de Antwerpse Groenplaats voor de vijftiende maal terecht op het Bierpassie Weekend. Je kan er meer dan 200 Belgische speciaalbieren proeven, waaronder 30 nieuwe bieren. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Beachbar Ipanema is stukje Rio in Hasselt

De Hasselste discotheek Versuz toverde de patio en de ruimte naast de club om tot Ipanema, een stijlvolle openlucht beachbar. Deze werd genoemd naar het mooiste en meest levendige strand van Rio de Janeiro: Ipanema Beach.

Er is een heus zandstrand, een 36m2 groot zwembad, ligbedden, een cocktailbar, een restaurant én een barbecueruimte. Tot en met 30 augustus kan je in deze beachbar genieten van hopelijk veel zon en het WK voetbal (pvo).



cafés - brouwerijen - discotheken
België scoort goed op GoEuro Bierprijs Index

De GoEuro Bierprijs Index berekent de gemiddelde kosten voor het kopen van de bekendste bieren in 40 grote steden over de hele wereld. Daaruit blijkt dat België nog steeds redelijk goedkoop is om bier te drinken. Ons land staat met een gemiddelde prijs van 1.08 euro op nummer 12. Op nummer 1 en dus het duurst staat Oslo, waar een biertje gemiddeld 3.55 euro kost. Dit is aanzienlijk meer dan de nummers twee en drie: Zurich (3.04 euro) en Tokyo (3.03 euro). Goedkoopst is Warschau met een gemiddelde prijs van 0.79 euro. Ook Berlijn scoort hier zeer goed. De Duitse hoofdstad is het op één na goedkoopst met een gemiddelde prijs van 0.82 euro. (pvo)



Catering
Geen schoolvoorbeeld voor schoolkeukens

Binnenkort is de schooltijd voor twee maanden voorbij. Misschien maar best ook voor enkele leerlingen die warme maaltijden verbruiken op school. Uit het jaarrapport het FAVV blijkt dat één derde van de schoolkeukens niet in orde is met de algemeen geldende hygiëne normen. Na 1.300 controles werden inbreuken vastgesteld op het gebruik van vervallen producten, verouderde keukens, onhygiënisch personeel en niet steeds de juiste temperatuur voor het warm houden van het eten. Rusthuizen en kinderdagverblijven maken dan wel een kleine verbetering bij controles. Veel scholen weten dus wat gedaan tijdens de zomervakantie. (JV)



Catering
Nieuwe Event & Catering Director lanceert visiegroep “Horeca of the Future” in Living Tomorrow

Living Tomorrow heeft Patrick Aertsen aangesteld als nieuwe Event & Catering Director. Patrick Aertsen wordt verantwoordelijk voor de commerciële uitbouw van de event- en cateringafdeling. Daarnaast zal hij het Living Tomorrow Restaurant omvormen tot een inspirende eetomgeving en networking hub (pvo)



Hôtellerie
Obama laat 4 miljoen euro achter in Brussel

De voorbije bezoeken, 2 op korte tijd,  van de Amerikaanse president Barack Obama hebben de hotels in Brussel geen windeieren gelegd. In maart was het The Hotel als het Crowne Plaza dat kon mee profiteren. Voor zijn laatste bezoek aan de hoofdstad werden een kleine 400 kamers gereserveerd in The Hotel aan de Louisalaan. Alle kosten samengerekend kwam eindrekening op 4 miljoen euro. Wie het lang heeft ken het beter lang laten hangen. (JV)



Hôtellerie
Slapen tussen Suske en Wiske

Over twee jaar krijgt Gent er een stripmuseum met een bijhorend hotel met vijftig kamers bij.

Aan de Lievekaai komt het museum met een doorsteek naar de Augustijnekaai waar het hotel zijn onderkomen zal vinden. Alle kamers zullen ingericht worden een bepaald stripthema.

Slapen bij Suske en Wiske of bij Kiekeboe nog even wachten tot eind 2015 begin 2016. De ligging hebben de initiatiefnemers alvast mee. (JV)



Hôtellerie
Failliete Le Méridien aan Brussels Centraal Station krijgt doorstart

Nog eind deze maand zou het vijfsterrenhotel op de locatie van het failliete Le Méridien hotel aan het Brusselse Centraal Station opnieuw moeten opengaan. De Zwitserse eigenaar SHLC wil het hotel voortaan uitbaten zonder tussengroep. Of ze dat gaan doen onder de merknaam van Le Méridien of een ander hotelmerk is nog niet beslist. Tot nu toe verhuurde SHLC het complex aan het failliet gegane Starman, dat onder de merknaam Méridien werkte. (pvo)



Hôtellerie
Bepaal zelf kamerprijs bij Different Hotels

Different Hotels pakt deze zomer opnieuw uit met de stunt ‘Pay what you like’ op vrijdag en zondag. De hotelgroep met 11 hotels in Limburg en Antwerpen biedt hiermee haar hotelgasten om zelf te bepalen wat ze voor een ‘Different’ weekendverblijf willen betalen. Op vrijdag en zondag laat Different Hotels de prijs uitsluitend aan de hotelgast over. De unieke actie is boekbaar tussen 14 en 30 juni (aankomsten in juli en augustus). (pvo)



Hôtellerie
Starwood lanceert applicatie voor Google Glass

De app is bedoeld voor leden van het loyaliteitsprogramma Starwood Preferred Guest (SPG). Zij kunnen met Google Glass hun SPG-account bekijken, maar krijgen ook informatie over bestemmingen en kunnen een verblijf boeken in een Starwood-hotel, zoals W, Sheraton en Le Méridien. Natuurlijk maakt de app gebruik van de unieke features van Google Glass, waaronder zoeken met behulp van spraakcommando’s en geolocatie. (pvo)



Hôtellerie
Opening 50ste Motel One in Brussel

In Brussel werd onlangs de feestelijke opening van de 50 ste vestiging van Motel One gevierd. Dat is een Duitse budget designhotelketen.

Het Brusselse hotel is meteen de eerste vestiging in de Benelux. Het hotel telt 490 kamers en ligt aan de Koningsstraat in het centrum van de stad.

Motel One heeft de filosofie om ‘great design for little money’ te brengen (pvo). 

 

 



Hôtellerie
Rolling Stones logeren in Château St Gerlach

De wereldberoemde popgroep speelde op 7 juni op het Pinkpop Festival in het Nederlandse Landgraaf. De Britse rockers arriveerden op 5 juni in Nederland en logeerden 4 nachten in Château St Gerlach in Valkenburg, waar ze hotel appartement suites betrokken. Eigenaar Camille Oostwegel gaf hun een rondleiding door het hotel, dat aangesloten is bij de  Relais & Châteaux-keten (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Deli XL wordt Bidvest

Sinds 2005 behoort de Belgische total food provider Deli XL tot de Zuid-Afrikaanse groep Bidvest. De naamswijziging van Deli XL in Bidvest bevestigt de integratie in de groep en betekent meteen ook de erkenning van de positieve rol en het succes van het Belgische filiaal door het moederbedrijf. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Perrier in een nieuw kleedje

Sinds 1983 is Perrier naast het iconische flesje ook verkrijgbaar in een 33cl blik. Dit jaar neemt Perrier afscheid van het vertrouwde 33cl formaat en meet zich een slank kleedje aan in de vorm van een gloednieuwe slim can. Dit slanke en elegante blikje van 25cl past perfect in de hand en heeft een modern en trendy design dat helemaal aansluit bij het imago van dit eeuwig jonge icoon. De typische groene kleur en de belletjes in de vorm van het bekende flesje maken het blik onmiddellijk herkenbaar. (pvo)



Onderwijs - Opleiding
Eerste Authentic Caribbean Rum Bartender training in België op 23/6 in Jigger's te Gent

Aanstaande maandag 23 juni organiseert WIRSPA haar eerste workshop in België. Dit gaat door vanaf 13u30 in bar Jigger’s te Gent en is bedoeld om bartenders te trainen in hun vak – uiteraard speciaal op het gebied van rum. Het Authentic Caribbean Rum Certification Programme is een internationaal trainingsinitiatief voor handelsprofessionals en biedt authentieke, diepgravende sessies over alle soorten rum die er wereldwijd zijn, daarna wordt verder ingegaan op specifieke Caribische rum. Uiteindelijk mogen ze na het succesvol afronden ervan met een officieel certificaat huiswaarts. Voor dit certificeringprogramma is Andrew Nicholls opgeleid om de workshops te geven de Benelux. 

Bartenders kunnen zich nog steeds inschrijven via bit.ly/Ua0t45. Graag zoveel mogelijk verder vertellen en delen. Volgende trainingen zullen plaatsvinden in september en november in Antwerpen en in Brussel. Meer informatie ook via bovenstaande link terug te vinden.  



Onderwijs - Opleiding
Learning for Life - opleiding Bartender

Op 12 juni werd de aftrap van het “Learning for Life”-opleidingsprogramma gegeven, een sociaal project voor jongvolwassenen zonder specifieke kwalificaties. Het is een uniek en baanbrekend project voor België. De drijvende krachten achter dit programma zijn Diageo Belgium en zijn partners, de non-profitorganisatie Paso A Paso en de trainingsschool ‘Bar Connector’ van Alain Vervoort in Waterloo. Na het overweldigende succes in Latijns-Amerika, de VS, Schotland, Ierland en Duitsland lanceert Diageo dit innoverend programma nu ook in België. “Learning for Life” biedt aan jongvolwassenen zonder specifieke kwalificaties de mogelijkheid om een hoogstaande kwalificatie als bartender te behalen, en om een eerste beroepservaring in de horeca op te doen. Met “Learning for Life” wil Diageo dus gemotiveerde jongvolwassenen aantrekken en aanzetten om dit programma te volgen. Registratie is mogelijk via Paso A Paso bij Françoise Jean via Pasoapaso.asbl@gmail.com.



Publicaties
De Boarebreker

Niet zonder enige trots kon culinair journalist Georges Keters ook vermaard medewerker aan onderstaande vakbladen van uitgeverij Evolution zijn 17de editie van het culinair en toeristisch magazine De Boarebreker voorstellen in de salons van het Casino van Middelkerke. Meer dan 100 pagina’s over de handel en wandel in Middelkerke maar ook Nieuwpoort en het hinterland. Speciale aandacht is er voor de horeca. De Boarebreker is gratis te bekomen in de diverse diensten voor toerisme. Een elektronische versie kan bekomen worden via DeBoarebreker@gmail.com alwaar tegelijk meer info. (JV)



Restaurants
Komt er een brasserie in station van Weerde?

Patrick Van Campen (eigenaar van restaurant De Zon, Baron van Zon en het in april uitgebrande brasserie Engelentijne) heeft zijn oog laten vallen op het station van Weerde. Dat station staat al enkele jaren leeg, maar de NMBS zoekt naar een erfpachtnemer. Van Campen wil in het gebouw een brasserie openen in afwachting van de heropening van Engelentijne dat een paar jaar kan duren. De huurprijs voor het voormalig station is laag, maar er zijn veel renovatiewerken nodig. Toch wil Van Campen reeds in oktober de deuren van de nieuwe brasserie in het station van Weerde openen (pvo)



Restaurants
Opleidingstraject ‘Lekker aan Zee’ was een succes

Het opleidingstraject ‘Lekker aan Zee: Chef we dagen je uit!’ was een initiatief van Westtoer om de gastronomie aan de kust te stimuleren. Onder begeleiding van 4 topchefs namen 27 chefs deel aan de opleiding om hun vaardigheden rond koken, producten en restaurantinrichting bij te schaven. De deelnemers waren achteraf erg tevreden. Vele restaurateurs kregen nuttige tips en leerden veel bij. Opvallend is dat velen hun menu’s aanpassen met meer lokale producten en ingrediënten. (pvo)



Restaurants
Sterrenrestaurant Danny Vanderhoven failliet

Restaurant Danny Vanderhoven in Lanaken is door de rechtbank failliet verklaard. Het probleem ligt volgens de restauranthouder niet bij het gebrek aan klanten, maar wordt veroorzaakt door de hoge loonkosten. Toch blijft de restauranthouder optimistisch. Een investeerder of bank die krediet wil geven, kan voor een doorstart zorgen (pvo)



Restaurants
Gault & Millau brengt gids voor Limburg uit

De derde lifestylegids van Gault& Millau is er. Na Antwerpen en West-Vlaanderen is dit jaar Limburg aan de beurt. De provincie wordt voorgesteld op meer dan 3 tweetalige programma’s. U vindt er de restaurants terug die in de Belux 2014 restaurantgids zijn opgenomen, maar er is ook plaats voor lifestyle, cultuur, sport en lekkere producten (pvo)

 



Snelrestauratie
‘Burger off’ with British Airways

British Airways heeft voor de zomermaanden voor het eerst een speciale gourmet burger in petto voor haar reizigers. Het 'Flying Burger'-recept is de afgelopen 10 maanden speciaal ontwikkeld door chef koks van British Airways, waarbij het team op zoek ging naar de ideale combinatie van Brits rundvlees om een volle smaak te garanderen, zelfs op 10.000 meter hoogte. Om de komst van deze burger aan boord te vieren, stelde British Airways een lijstje op van 10 burgerrestaurants van over de hele wereld die zeker en vast een bezoekje waard zijn (pvo)



Wedstrijden
Naar één grote sommelierwedstrijd in België

De wedstrijd die op zoek gaat naar de beste sommelier van België wordt voortaan samen georganiseerd door de Gastronomische Club Prosper Montagné, de Vereniging Vlaamse Sommeliers en de Belgische Sommeliersgilde. Bij de sommeliers heerst al jarenlang enige verwarring, zowel bij professionelen als bij het grote publiek, door het brede aanbod aan wedstrijden. Er is immers de wedstrijd ‘Eerste Sommelier van België’, ingericht door de Gastronomische Club Prosper Montagné, en het concours van ‘Beste Sommelier van België’, georganiseerd door de Belgische Sommeliersgilde. Daarnaast verkiest de gastronomische gids Gault & Millau haar eigen ‘Sommelier van het Jaar’. Voor vele waarnemers was het niet meer duidelijk wie welke titel mocht dragen. De drie verenigingen willen met hun samenwerking een einde maken aan de wildgroei van titels en trofeeën. Met deze historische stap willen de drie verenigingen het beroep van sommelier opwaarderen en nog meer in de kijker zetten. Ook Gault & Millau stapt mee in dit verhaal, door de winnaar van deze wedstrijd op te nemen in haar jaarboek. De nieuwe wedstrijd zal ook zorgen voor een positieve en bredere (inter)nationale uitstraling van de Belgische sommelierwereld met één enkele jaarlijkse winnaar. De praktische organisatie van de eengemaakte wedstrijd is in handen van een technische commissie met vertegenwoordigers van elke deelnemende vereniging. Op zondag 12 oktober 2014 vindt de finale plaats in het Radisson BLU Hotel in Brussel.

 



by communitysoft.com