LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Terrasbelasting per evenement in Tielt

Vooraan betalen de horeca-uitbaters in Tielt een terrasbelasting per evenement. Vroeger moest per dag van het evenement betaald worden.

De belasting heeft betrekking op gelegenheidsterrassen die tijdens evenementen opgezet worden.

(pvo)



Algemeen
Voetbalgekte

De voetbalgekte (althans voor de Rode Duivels) is voorbij. Een algemene schatting zou zijn dat het de horeca ruim 60 miljoen euro extra inkomsten heeft opgebracht. Met uitzendingen op groot scherm, pop up cafés en andere initiatieven. Voor restaurants was het dan even minder. Heel wat reservaties voor zaterdag 5 juli werden geannuleerd omdat iedereen de erbarmelijke kwartfinale wou zien. Wellicht was het eten in een restaurant dan toch beter dan de wedstrijd. Op de sites van de vakantieboekingen was het dan weer eens drummen om de last minutes binnen te halen. Geen voetbal dan maar op reis. Er staan nog enkele kamers leeg in het hotel van de Rode Duivels. (JV)



Algemeen
Coeur d'Artichaut gaat naar Marriott

Ghent Marriott Hotel en Coeur d’Artichaut, het zijn twee namen die in de Gentse horecawereld niet weg te denken zijn. Laat nu deze twee succesformules de hand reiken en even was het slikken voor de Gentse horeca. Het restaurant van Ghent Marriott Hotel wordt vanaf 27 augustus  Coeur d’Artichaut. Daarmee heeft het luxe Marriott Hotel aan de Korenlei een grote gevestigde naam aan zich weten te binden. Volgens General Manager Roger Langhout van Marriott is het altijd de bedoeling geweest om het hotel naar een nog hoger niveau te tillen. Niet dat er klachten zijn over de huidige keukenaanpak, maar er werd gezocht naar een verbreding. Het Korenhuis dat nu nog het restaurant is van het Marriott hotel wordt vanaf eind augustus Coeur d’ Architaut. Een verhuis van het restaurant van Eric de Wagenaere in Onderbergen 6 naar Korenlei 10. Ghent Marriott, het hotel dat in 2013 nog werd uitgeroepen tot beste hotel van België door Tripadvisor, is trots op de samenwerking met De Wagenaere. “Om tot de top te blijven behoren van de Belgische hotellerie zijn we steeds weer op zoek naar manieren om onze service en ons product te verbeteren. Dat we zijn uitgekomen bij Eric op zoek naar die uiterst professionele partner is een logisch gevolg. Een op en top horecaondernemer uit Gent. Gent is toonaangevend met innovatieve horecaconcepten en is hard op weg het gastronomische hart van het land te worden. Deze stap zal onze verankering met Gent alleen nog maar versterken. In de gesprekken die we hebben gehad met Eric bleek al snel dat we op exact dezelfde golflengte zitten. Niet alleen op het culinaire vlak maar ook zeker op het gebied van gastvrijheid en personeelsbeleid”, aldus Langhout. Voor de gasten van het hotel verandert er niet veel. Zij zullen in eerste instantie weinig merken van de transitie. De vaste gasten van Coeur d’Artichaut moeten ietsje verder lopen maar kunnen de auto laten staan. De welbekende thema-avonden van KORENHUIS gaan gewoon door en bestaande reservaties worden eveneens overgenomen. Er komt een kleine fresh up met elementen van de huidige Coeur en vanaf 28 augustus is het restaurant dagelijks open voor ontbijt, lunch en diner. Op Onderbergen 6 zal vanaf september een nieuw concept verrijzen onder regie van Eric de Wagenaere. Het concept van de ‘petit’ Artichaut mag in een nog verbeterde versie het statige herenhuis innemen. (JV)

 



Algemeen
Leonidas meer dan pralines

Leonidas dat zijn pralines, zo staat het in ons geheugen geprent. Maar in navolging van andere pralinemerken doet nu ook Leonidas aan uitbreiding. Op de Antwerpse Groenplaats opende eind juni het Leonidas Chocolate Café. Uiteraard is er de winkel met de gekende pralines maar daarnaast kan de bezoeker er genieten van chocolade, patisserie, koffie of een drankje. (JV)



Algemeen
Hagel over Franse wijngaarden

In de Franse Bourgogne keken ze na een mooie lente en de beloftevolle juni maand uit naar een zeer mooie oogst van de wijndruiven. Alle hoop werd op 28 juni echter weggenomen nadat een korte maar hevige hagelbui heel wat wijngaarden in en rond Beaune bijna met de grond gelijk maakte. Het gevecht tussen de wijnboeren en de natuur zal wellicht nooit ophouden. (JV)



Algemeen
Bier op de restauranttafel

Uit de Bierbarometer die de ‘Belgische Brouwers’ opstelden in samenwerking met Nieuwsblad.be blijkt dat het aantal Belgen dat bier drinkt in een restaurant steeds toeneemt. De voorbije tien jaar ging dat aantal met de helft omhoog. Was het in 2005 20 procent van de restaurantbezoekers die bier dronken, dan is dat nu 33 procent. Zestig procent van de Belgische klanten verkiest nog steeds wijn maar er is dus een kentering waar te nemen. (JV)



Algemeen
Algemeen rookverbod ook in Nederlandse horeca

Ook in Nederland wordt roken in de gehele horeca nu echt verboden. Tot nu toe werd er een uitzondering gemaakt voor kleine cafés die zonder personeel werkten maar die vervalt nu. Omdat er geen personeel hoeft te worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van meeroken, kon in de eenmanszaakjes nog gewoon worden gerookt terwijl dat in andere horecagelegenheden al niet meer mocht. En zeggen dat wij zo graag stiekem eens de grens overstaken om in een gezellige dampende bruine kroeg een sigaret in goed gezelschap te roken. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Contact by ContRact: B2B event voor projectmarkt

Na 3 beursedities CONTRACT in Tour & Taxis, een B2B event voor de project­markt, wordt er voor 2014 een nieuw en origineel concept gelanceerd: Contact by ContRact, een speed-networking event met face2face meetings, een inspirerende lezing van Daan Roosegaarde en een showcase van producten. Contact by ContRact voorziet ook ruime tijd voor informeel netwerkmomenten met alle gasten tijdens de pauzes, na de lezing en ’s avonds bij de gastronomische wine & dine. Op een trendy locatie in Brussel: bij Smets Premium Concept Store, Leuvensesteenweg 650 in 1030 Brussel. Datum: op dinsdag 16 september 2014 van 9u tot 22u, tijdens de Design September-maand. Dit speed-networking event Contact by ContRact is een organisatie van de Meubelbeurs Brussel vzw.  Info op de website: www.contract-contact.be



Beurzen - congressen - evenementen
De strop voor Polé Polé

Hadden we in het vakblad Horeca Revue in de aanloop naar de Gentse Feesten nog een vork(lees pluim) gegooid naar het Polé Polé festival voor zijn aanpak in verband met catering dan is daar nu plots heel veel verandering in gekomen. Door het dichtdraaien van de subsidiekraan vanwege de stad Gent - aangekondigd enkele weken voor het evenement - komt Polé Polé met een serieuze afgeslankte versie. Geen podium over het water, geen eetstandjes en een beperkt aantal optredens. Frietkotkramen en hotdogs evenals hamburgers zullen weer een beetje meer de overhand krijgen op de Gentse Feesten. De organisatoren laten meteen ook weten dat Polé Polé Beach te Oostende dit jaar niet zal doorgaan. (JV) 



Beurzen - congressen - evenementen
Hapje Tapje

Hoe goed de horeca kan samenwerken rond een groot evenement zal nog maar eens bewezen worden op de eerste zondag van augustus in Leuven.

Hapje Tapje is een evenement dat al meer dan 20 jaar stand houd en waarbij alle restaurants uit de binnenstad de bezoekers laten kennis maken met hun kookkunsten.

Op de Oude Markt staat de langste biertoog van België terwijl er op de Grote Markt showcooking is.

 

(JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Cafébaas van De Sloef in Grembergen schrijft thriller

Jurgen Heuvinck, die achter de toog van café De Sloef (Grembergen) staat, heeft een thriller geschreven. Het gaat om het boek ‘2 x moord’ en is een spannend moordverhaal. Om het boek uit te brengen, werkte de auteur-cafébaas samen met brouwerij Dilewyns en uitgeverij Het Punt, beiden uit Dendermonde. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Cafébaas van Antwerps café Het Zand onverwachts overleden

Thorwald Van Acker, de kroegbaas van het bekende Antwerpse café Het Zand, is totaal onverwachts overleden. Hij was amper 34 jaar. Een schokgolf ging door de Antwerpse horeca. De cafébaas laat zijn vriendin en hun driejarig zoontje achter (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwerijconcerten Roman brengen leven in de … brouwerij

Voor dertiende keer organiseert brouwerij Roman in Oudenaarde zijn Brouwerijconcerten. Elke woensdagavond in juli wordt de binnenkoer van de brouwerij omgetoverd tot een terras waar de muziek- en bierliefhebber terecht kan. Wekelijks vinden gemiddeld 2000 mensen de weg naar Mater om te genieten van de gratis concerten (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Investeringen bij Bosteels

Het investeringsfonds Waterland  stapt via een participatie in de Buggenhoutse familiebrouwerij Bosteels. De brouwerij is voornamelijk bekend van Kwak maar ook van Deus en Tripel Karmeliet. Het ingebrachte geld zal gebruikt worden voor een uitbreiding van de brouwzaal een nieuw logistiek distributiecentrum en een moutverwerkingsruimte. ER wordt wel benadrukt dat de familie Bosteels de touwtjes in handen zal houden. (JV)

 



Catering
Tomorrowland lekkerste festival

De tijd dat we met broodtrommel en een plasticfles water naar een festival trokken is blijkbaar volledig voorbij. Daarna kwamen de mobiele frituren met mayonaise die een zonneslag gekregen had. De catering op de zomerfestivals wordt alsmaar beter. Van Werchter over Gent naar Dranouter langs Lokeren tot Peer: overal wordt er duidelijk steeds meer aandacht besteed aan de catering. Uitschieter daarbij is ongetwijfeld ongetwijfeld het beste dansfestival ter wereld: Tomorrowland. Ook dit jaar hebben de organisatoren de handen in elkaar geslagen met Gault&Millau. De culinaire gids schreef een wedstrijd uit waarin het jonge topchefs vroeg om traditionele gerechten te ‘remixen’. De resultaten zijn te proeven op het festival. De reactie was massaal met net geen honderd inzendingen. Het ontbrak niet aan originaliteit. Vier gerechten werden weerhouden waaronder: Variatie op mosselen-friet mét eetbare schelp van Sang-Hoon Degeimbre van l’Air du Temps (Liernu),  Curryworst speciaal met hoevekip, speenvarken en sauzen in de Belgische driekleur van Alex Verhoeven van Fleur de Sel (Kasterlee). Verder konijn met pruimen, versie Tomorrowland, met miso en aubergine van Broes Tavernier van ’t Vijfde Seizoen (Aalter) en Rijstpap met kokos, tonka en granité van bloedsinaas van patissier Pieter De Volder van Luzine (Wilsele). De gerechten van de winnaars kunnen tijdens het festival geproefd worden in een speciaal daartoe opgezet restaurant, waar slechts plaats is voor 32 personen per shift. Per dag zijn er drie shiften. Een inspectieteam van Gault&Millau zal ook anoniem aanwezig zijn op Tomorrowland om het volledige cateringaanbod op het festival te proeven en te beoordelen. De feedback zal gebruikt worden naar de editie van volgend jaar toe. Verder zijn er nog heel wat smakelijke eetstanden. Siciliaanse topchefs onder de leiding van Peppe Giacomazza rollen het pizzadeeg uit. Sterrenchef Bart De Pooter maakt succulente rundvleesbereidingen en wie verkiest om vegetarisch te eten, kan terecht bij Lombardia. Voor wie het niet laten kan komen Marieke en Swa - tot vorig jaar de uitbaters van de bekende frituur Kwetterwei in Ranst - hun bakkunsten op vraag van mede-organisator en voormalige klant van de frituur nog eens demonstreren op de weide. (JV)  [Foto: copyright 'tomorrowland']



Hôtellerie
Brugge en Knokke-Heist strijden samen tegen ‘hotelratten’.

Brugge en Knokke-Heist hebben elkaar gevonden in de strijd tegen ‘hotelratten’, dat zijn hotelgasten die vertrekken met de noorderzon zonder te betalen. De steden gaan onderling informatie uitwisselen over deze ongewenste hotelklanten. Dat zal gebeuren via de bestaande buurtinformatienetwerken (BIN) van de steden. Knokke-Heist en Brugge hopen dat ook andere gemeenten gaan toetreden tot het netwerk. Ervaring wijst immers uit dat hotelratten de neiging hebben om opnieuw toe te slaan in hotels in naburige steden en gemeenten. (pvo)



Hôtellerie
Nieuw Hasselts hotel Het Menneke is genoemd naar grootvader van uitbater.

Hasselt is een nieuw charmehotel rijker: Het Menneke.

Uitbater Bart Van de Voorde haalde de opvallende naam in zijn familie. Diens grootvader die een kledingzaak uitbaatte, stond in de stad namelijk bekend als ‘het menneke’.

 

Het charmehotel telt 5 kamers. (pvo)



Hôtellerie
Hotel New Flanders heropent in Sint-Niklaas

Hotel New Flanders aan het Stationsplein, dat enkele jaren leeg stond, begint aan een nieuw hoofdstuk. Hiermee beschikt de Wase hoofdstad nu over drie hotels (naast Ibis en Hotel Serwir). Het hotel krijgt op de gelijkvloerse verdieping ook de allereerste sushi-bar in Sint-Niklaas (pvo)



Hôtellerie
Catalonië smeert Airbnb boete van 30.000 euro aan

De regionale regering van Catalonië heeft Airbnb een boete opgelegd van 30.000 euro wegens oneerlijke concurrentie. Airbnb verhuurt in Catalonië namelijk appartementen voor een kort verblijf, zonder dat ze in het Catalaanse Toerismeregister zijn opgenomen. Catalonië eist dan ook dat Airbnb en de mensen die hun woning of appartement verhuren zich in orde stellen met de wetgeving. Er wordt ook gedreigd om de site te blokkeren, als er geen gevolg wordt gegeven aan deze eisen. (pvo)



Hôtellerie
Nieuwe The Luxury Collection Website focust op bestemmingen

The Luxury Collection Hotels & Resorts lanceren met www.luxurycollection.com/discover een nieuwe website, dat vooral focust op bestemmingen. Deze site werd ontwikkeld door Emakina en bevat vooral reisverhalen en prachtige beelden, die de wereldwijde luxereizigers moeten inspireren bij het plannen van hun volgende vakantie.(pvo)



Hôtellerie
RIU zet voet op Mauritius

RIU heeft op het eiland Mauritius op het schiereiland Le Morne drie hotels aangekocht voor een prijs van 80 miljoen euro. De vakantiehotelketen wil deze hotels verbouwen en openen als RIU hotels. Hiermee zet RIU voor het eerst voet op Mauritius. Het Riu Le Morne, Riu Creole en Riu Coral zullen hun deuren openen in februari 2015 en zullen een 24 uur all inclusive service bieden. De drie hotels zijn goed voor 530 kamers. (pvo)



Hôtellerie
Mobiele hotelboekingen zijn vaak voor de dag zelf

Veel Europese gasten die een boeking maken via de app van Hotels.com, willen nog dezelfde dag in het hotel van hun keuze logeren. Uit cijfers blijkt dat het gaat om 1 reiziger op 3 (31 %). Meer dan de helft van deze mobiele boekers (54 %) blijft ook maar één nacht in het hotel.
Volgens Hotels.com zouden mobiele boekers die de iPhone of iPad gebruiken vooral viersterrenhotels kiezen. Gebruikers van Android hebben meer de voorkeur voor driesterrenhotels. (pvo)
 



Hôtellerie
Expedia 2014 Insiders Select top 10

Expedia heeft haar lijst van ’s werelds beste gequoteerde hotels bekend gemaakt. De lijst bevat  650 hotels die de hoogste score kregen (op een totaal van 290.000 hotels die geboekt kunnen worden). Het Lakehouse Hotel  in San Marcos (Californië) is volgens Expedia het meest door de klanten gelauwerde hotel. Op de 2 de plaats komt het Blue Karma Resort uit Bali, gevolgd door het Hotel Dar Al Maysaf Madinat Jumeirah in Dubai. Opvallend is wel de focus op Amerikaanse hotels (6 van de 10 hotels in het lijstje)
Top 10 Expedia 2014 Insiders Select
1. Lakehouse Hotel and Resort (San Marcos, CA, USA)
2. Blue Karma Resort ( Seminyak, Bali)
3. Dar Al Masyaf Madinat Jumeirah ( Dubai, UAE)
4. Homestead Cottages ( Awahnee, CA, USA)
5. Apache Casino Hotel (Lawton, OK, USA)
6. Cocomar Residences & Beachfront Hotel (Parrita, Costa Rica)
7. I Hotel And Conference Center (Champaign, IL, US)

8. Fairmont Pittsburgh (Pittsburgh, PA, USA)

9. Almond Tree Inn (Key West, FL, USA)

10. Epoque Hotel (Bucharest, Romania)
(pvo)



Hôtellerie
Gentse hotels scoren goed

Het was al een tijdje geweten maar uit een nieuw hotelrapport, gemaakt door de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen samen met Toerisme Vlaanderen, blijkt dat Gent opnieuw de hoogste bezettingsgraad van de Vlaamse kunststeden heeft.  

Wat de bruto kamerbezetting scoort Gent het hoogst en dat ondanks een hogere gemiddelde kamerprijs tegenover Brugge en zeker Antwerpen.

(JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Filliers lanceert met Filliers Forbidden Fruit eerste ‘cocktaillikeur’

Filliers pakt uit met Filliers Forbidden Fruit, een zomerse en crèmige cocktaillikeur met de frisse smaak van de groene Granny Smith appel én een nieuw geheim (‘forbidden’) distillaat.
Met een alcoholpercentage van 14.9% vol is de Filliers Forbidden Fruit likeur de perfecte basis in een cocktail. Filliers Forbidden Fruit vormt de beste mix met sinaasappelsap. (pvo)

 

 

 

 


 



Ondernemingen - Bedrijven
Graham’s brengt met ‘Ne Oublie’ eerbetoon aan stichter

De familie Symington, eigenaren van het prestigieuze portmerk Graham’s, presenteert een uniek collector’s item: ‘Ne Oublie’. Een uiterst bijzondere wijn, die dateert uit 1882:
het jaar dat overgrootvader Andrew James Symington in Portugal aankwam. Tussen duizenden vaten in de Graham’s Lodge in Vila Nova de Gaia lagen al die jaren drie vaten apart. Uit één van deze vaten zijn nu, na 130 jaar, 656 individueel genummerde flessen op de markt gebracht in een exclusief voor deze wijn ontworpen karaf. Ne Oublie kost 5.500 euro en is uitsluitend op inschrijving verkrijgbaar. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Bossuyt Grootkeukens stelt nieuwe keuken Hertog Jan voor

We konden op 8 juli een kijkje gaan nemen in de nieuwe keuken van Hertog Jan, en konden vaststellen dat de realisatie ervan door Bossuyt Grootkeukens  zowel technisch als qua design een huzarenstukje geworden is. De keuken draagt heel duidelijk de signatuur van topchef Gert De Mangeleer en beantwoordt aan de complexe omgeving van de middeleeuwse monumentale hoeveschuur. Daar ogen de vijf op één lijn achter elkaar opgestelde gepersonaliseerde kookeilanden met aan beide zijden 14 meter lange zogenaamde ‘passes’ voor het doorgeven van de culinaire hoogstandjes van Hertog Jan, ronduit indrukwekkend. Verder  bulkt de keuken van innovaties. Zo liggen alle leidingen voor elektriciteit en water, maar ook voor de lucht aan- en afvoer van de dampkappen, onder de grond omdat aan de muren en het dak van de beschermde schuur niet mag geraakt worden. Om de bewaring van hun dagverse kruiden en andere delicate producten gedurende de service te optimaliseren, is de keuken voorzien van de innovatieve Adande koel -én vrieslades, die per lade tussen -22°C en + 15°C tot op 0,1 graad nauwkeurig kunnen ingesteld worden. Ook zal er op de nieuwe site met de spectaculaire Mibrasa houtskooloven gewerkt worden. [Foto: © Koen Van Damme]



Restaurants
Doorstart van restaurant Danny Vanderhoven

Door de hulp van klanten kan de doorstart van restaurant Danny Vanderhoven in Lanaken plaatsvinden. De sterrenchef moest onlangs door de hoge loonkosten de boeken neerleggen. Nochtans was het restaurant altijd goed gevuld. Klanten en leveranciers behielden dan ook het vertrouwen in de kookkunsten van Danny Vanderhoven en verzamelden het nodige geld, zodat Vanderhoven opnieuw kan beginnen. De nieuwe zaak zal restaurant Danny heten en zal het met minder couverts en zonder personeel moeten doen. De kaart zal vooral laagdrempelige gerechten bevatten, maar wel op het niveau dat men van Danny Vanderhoven gewoon was (pvo)



Restaurants
Antwerpen krijgt met Cielo nieuwe hotspot

Het historische pand in de Antwerpse wijk ’t Eiland waar vroeger de Shop zat, krijgt na 20 jaar leegstand een nieuwe invulling. Over enkele maanden opent hier met Cielo een fonkelnieuw Italiaans restaurant en bar. Dineren gebeurt in Cielo 101, de (apero)bar vind je in Cielo. Restaurant & Bar zullen iedere dag open zijn. Voor de feestvierders komt er ook nog ondergronds een discotheekruimte, terwijl er ook gedacht wordt aan een evenementenlocatie. Het project is in handen van Shrimp Tempure Group, dat ook al tekende voor Danieli il Divino, De Kroon, Umami en Strantwerpen (pvo).



Restaurants
Balls & Glory is verhuisd

Het Gentse restaurant Balls & Glory is verhuisd naar de Jacobijnenstraat 6. Het restaurant waar je gehaktballen met verschillende vullingen op je bord krijgt, had nood aan uitbreiding. Het concept is succesvol en gesmaakt (ondertussen zijn er naast Gent ook al vestigingen in Antwerpen en Brugge). Er is meer plaats in de nieuwe locatie en de openingsuren zijn een stuk uitgebreider. In het restaurant staat ook een 11 meter lange tafel – de langste van Gent. (pvo)



Restaurants
Thomas Locus bedenkt menu voor Brussels Airlines

Thomas Locus, sterrenchef van Bistro Margaux in Dilbeek, kookt nu ook voor Brussels Airlines. Vanaf 1 augustus krijgen de reizigers in businessclass een menu voorgeschoteld dat bedacht werd door de sterrenchef. Het project startte in november 2013 met Geert Van Hecke (De Karmeliet, Brugge), waarna  Julien Lahire (Auberge Moulin Hideux, Noirefontaine) het overnam. (pvo)



Restaurants
Café Gitan in Kessel Lo

Wanneer vader en dochter hun Leuvense horeca ervaring bundelen dan krijg je in Kessel-Lo café Gitan. Olivia Poppe en haar vader Wim openden er onlangs aan de Diestsesteenweg café Gitan. De naam café dekt niet helemaal de lading want uit de keuken komt eten uit alle hoeken van de wereld terwijl er elke laatste zondag van de maand een uitgebreide brunch voorzien is. Dochter Olivia komt van Notre Dame in Leuven terwijl vader Wim er twee jaar het gekende café de fiere Margriet heeft uitgebaat. Op werkdagen zet de zaak zijn deuren al om 7 uur open voor wie nog een koffiekoek wil met een tas koffie vooraleer naar de trein te hollen. Straks wordt de achterkant van het Leuvense station nog aantrekkelijker dan de voorkant. (JV)



Restaurants
De Engel blijft binnen de familie

Voor de vaste klanten van restaurant De Engel te Ichtegem was het even schrikken toen vijf maanden terug zaakvoerder Frans Dewilde kwam te overlijden. Het zag er naar uit dat het gekende restaurant na drie generaties uit het familie erfgoed zou verdwijnen. Maar vooor een deel onverwachts gaf zoon Sebastian Dewilde zijn werk in India op om samen met moeder Rosa voor een vierde generatie te zorgen. Het concept van De Engel blijft hetzelfde. Dag op dag 35 jaar nadat zijn ouders hadden overgenomen is het  sinds begin juli zoon Sebastiaan die in de zaal de gekende côte à l’os en lamsribbetjes op de houtskool grill legt. Ichtegem en de vaste klanten kunnen weer opgelucht ademhalen.(JV)



Restaurants
Volta tussen de mais

Over pop - up restaurants zwijgen we hier normaal gezien, tenzij het echt origineel is. Van midden augustus tot begin september trekt Davy De Pourcq chef  van het Gentse Volta naar buiten met Volta. Midden in een maïsveld in Zomergem aan de Bauwerwaan komt een openluchtrestaurant. ‘Pop-Corn Summerkamp’ wil in openlucht dezelfde kwaliteit bieden als in Volta. De voorbereidingen gebeuren in Volta, de afwerking in de openluchtkeuken. Er komt een nomadentent uit Pakistan en klanten zullen kunnen aanschuiven aan de 38 meter lange tafel. (JV)



Restaurants
Tomme Goed wordt restaurant

Het minste wat je van de Tieltse slager- trauiteur José Vanbeselaere kunt zeggen is dat het hem ontbreekt aan initiatieven. Het komende initiatief is de opening van een grill – restaurant in één van de oudste hoeven van Tielt. Momenteel staat alles nog in de steigers maar het is de bedoeling begin volgend jaar in het voormalige Tomme Goed langs de Rijkegemkouter. (JV)



Snelrestauratie
EXKi start in New York

EXKi, de Belgische fastfoodketen voor gezonde producten, heeft een eerste restaurant in New York geopend. Park Avenue South werd gekozen als locatie voor de Amerikaanse vestiging van de restaurantketen die werkt met seizoensgebonden recepten en producten. (pvo)



Snelrestauratie
McDonald's ziek in eigen bedje

McDonald’s is zelfs in het thuisland Amerika serieus van zijn troon gevallen. 30.000 Amerikanen hebben zich uitgesproken over de kwaliteit van verschillende hamburgerrestaurants. Volgens het onderzoek zijn de hamburgers van het icoon de minst smakelijke uit een lange lijst. McDonald’s serveert wel de snelle burger en ook goedkoop maar als het op kwaliteit aankomt valt de hamburgerketen onderaan de trap. Burgers zijn momenteel een hype en overstijgen veelal de grens tussen fastfood en culinaire belevenis. Wellicht dat ook in eigen land de betere hamburgers de traditionele hamburgerbroodjes in de hoek zullen duwen. De weegschaal tussen kwaliteit en prijs zal wellicht ook hier in het voordeel van de kwaliteit overslaan. Allen de marketingmachines zullen de consument nog in de armen van de onsmakelijke hamburger broodjes kunnen duwen. (JV)  



Verenigingen - Federaties
Geslaagd zomerfeest Culibel

Culibel hield in de salons Ten Boogaerde te Kortemark zijn zomerfeest. Was de opkomst niet overweldigend de sfeer was er des te groter op. Ook op culinair vlak was het feest een voltreffer. De losse gemoedelijke sfeer reflecteerde meteen waar Culibel voor staat. Een groep, koks, keukenmedewerkers en levensgenieters die zonder onderscheid op een vriendschappelijke sfeer over eten en drinken en de kunst van het genieten kunnen praten. Culibel is trouwens op zoek naar nieuwe bestuursleden die zich voor de organisatie willen inzetten. info@culibel.be (JV)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com