LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 22/09/2017
273 - 22/09/2017
272 - 22/09/2017
270 - 22/09/2017
271 - 22/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Zelfs vakbond gaat zich moeien met witte kassa

Als alles volgens, het zoveelste plan, zou verlopen dan komt de witte kassa of de kassa met de black box er in 2015. Tenzij er één of andere politicus plots uit de veren schiet zou de meest besproken kassa van het afgelopen jaar er helaas dan toch komen zonder dat er tot op heden ook maar één compensatie voor de horeca tegenover staat. Professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt heeft aan de hand van een analyse van 250 horecazaken kunnen berekenen dat wanneer er geen compensaties komen er 68.000 van de huidige 164.000 jobs verloren zullen gaan. Daarbij komt dan nog dat verschillende horecazaken hun werkwijze en uren zullen moeten aanpassen om het hoofd boven het wassende water te houden. ABVV Limburg is na de bekendmaking van de resultaten op de tegenover rijdende  serveerwagen gesprongen om te dreigen met een klacht tegen de professor en Horeca Vlaanderen. Volgens vaksbondsvrouw  Nicole Houbrechts is de studie niet relevant omdat maar 250 horecazaken onder de loep werden genomen en dat dit gebeurde in opdracht van Horeca Vlaanderen. Ze noemt het een eenzijdige studie die enkel op maat is geschreven van de werkgevers. Als noch beleidsvoerders, noch professoren, noch vakbonden, er uit geraken en beroepsfederaties tot schietschijf worden herschapen dan kan het nog lang duren vooraleer iemand er uit geraakt. En dan zeggen dat de oplossingen op tafel liggen van de professionelen uit de sector. (JV)



Algemeen
Recensenten onder vuur.

Tijdens de zomermaanden brengen de populaire Vlaamse dagbladen wekelijks een verslag uit over horecazaken aan de kust. Meestal zijn het topchefs die volgens het thema verscheidene zaken onder de loep nemen. Luc Bellings is één van de vaste recensenten of moeten we hier over criticasters spreken die met zijn eigen stijl zaken de grond kan inboren of ophemelen. Veel horeca-uitbaters aan de kust zijn de veel gelezen artikels beu. Dat topchefs à la Angelo Rosseel, Stéphane Buyens , Luc Bellings, Matthieu Beudaert of Peter De Clercq op hun manier een streng oordeel vellen over wat ze op hun bord krijgen vinden veel horecazaken over de lijn. Zo ook Wim Aneca van Horeca Oostkust die zelfs oproept om in het bijzonder Luc Bellings niet meer toe te laten in de horecazaak. Aan vakkennis kan de recensenten niks verweten worden maar de verwoording is inderdaad niet steeds journalistiek correct. De vraag kan gesteld worden als de mening van één persoon de juiste is. Waarom worden bijvoorbeeld niet lezers meegenomen op de evaluatie, lezers die tenslotte de klanten zijn. Koks aan het fornuis, klanten als objectieve waarnemers en journalisten met kennis van zaken als verslaggevers. Wellicht worden er dan geen hard werkende horecazaken als citroenen uitgeperst. (JV)



Algemeen
Kok is knelpuntberoep

Het beroep van kok wordt alsmaar minder vaker ingevuld. Dat is alvast de conclusie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) . Onlangs publiceerde de RVA een lijst over beroepen die moeilijk kunnen worden ingevuld. Uit die lijst blijkt dat kok een knelpuntberoep is geworden. Voor werklozen die bereid zijn om een opleiding te volgen om een knelpuntberoep in te vullen zijn er tal van voordelen. Zo hoeven ze niet langer als  werkzoekende ingeschreven te zijn. Daardoor hoeven mensen die een dergelijke opleiding volgen ook niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt en mogen ze eventuele werkaanbiedingen weigeren. De opleidingen verlopen behoorlijk professioneel en starten echt van bij de basis. Het is een lovenswaardig initiatief om de vraag naar koks op te vullen maar echte sterrenkoks zullen er wellicht uit de puntzeef niet vloeien. Professioneel koken heeft nog altijd iets te maken met smaakgevoel en niet met de drang om toch maar een job te vinden. (JV)



Algemeen
Mondelinge allergenen informatie

Volgens een richtlijn van de Europese Unie moeten vanaf december restaurants bij hun gerechten informatie vermelden over allergenen. Schaaldieren, gluten, noten, en nog zo veel meer het moet bij ieder gerecht vermeld worden. Obers van restaurants met een uitgebreide kaart zouden op de manier met een kerkboek rondlopen in plaats van met een menukaart. In de wetgeving is echter een achterpoortje en dat heeft men in België (waar anders) gevonden. Volgens Horeca Vlaanderen werd een KB ondertekend dat Belgische restaurants toelaat hun klanten mondeling op de hoogte te brengen van allergenen. Het wordt een extra klus voor de restaurantuitbater om zijn personeel, schriftelijk op de hoogte te brengen van alle ingrediënten van ieder gerecht. Zo zei de ober: “De kreeftensoep is helaas gemaakt van schaaldieren, het broodje is niet glutenvrij en over de bijpassende hoeveboter moet ik eens informatie opvragen bij de leverancier….smakelijk eten alvast.” (JV)



Algemeen
Gentse Feesten voorbij

De Gentse feesten zijn voorbij. Meer dan 1.300 .000 bezoekers in  tien dagen tijd kreeg de feestenzone over de vloer. Ondanks de goede sfeer en het behoorlijk goede weer waren er toch niet overal blijde gezichten te zien. Pleinorganisatoren kregen minder subsidie en ook de omzet op sommige pleinen was niet steeds volgens de verwachtingen. Ook de horeca was niet over de ganse lijn tevreden. Veel volk maar het volk hield de knip op de geldbeugel. Daarnaast waren er problemen met enkele onvergunde terrassen. Ook de voedselinspectie deed goed zijn best. Het FAVV deed controles bij 111 eetgelegenheden. In totaal werden 27 waarschuwingen uitgedeeld. In 6 gevallen werd een proces- verbaal opgemaakt en 2 zaken werden gesloten. De enige zaken die wellicht wel tevreden waren zijn de nachtwinkels, die hoe langer hoe meer een concurrentie vormen voor de pleinorganisatoren en de horeca maar ook voor de grote berg afval verantwoordelijk zijn.(JV)



Algemeen
Negeren rookverbod

Uit de jongste controles van de FOD Volksgezondheid blijkt dat nog steeds 25% van de horecazaken het rookverbod straal negeren. Ondanks strengere controles blijven cafés hardleers. Of die controles, de aangekondigde boetes en andere maartregelen echt effect hebben is de nog maar de vraag. In een provinciestad konden wij in minstens vijf horecazaken een sigaret opsteken. Sommige zaken betalen liever de boete dan hun klanten op de stoep zien staan met de kans op geluidsoverlast er bovenop. In mei werden de straffen nog gevoelig strenger gemaakt. De maxiumum boete werden opgetrokken van 1.800 naar 6.000 euro. Een tweede veroordeling kan oplopen tot 12.000 euro en de zaak kan zelfs voor enkele maanden gesloten worden. (JV)



Algemeen
Klein maar fijn

Er zaten al wat mazen in het net maar officieel is het seizoen van het  Zeeuwse mosselseizoen met bodem mosselen op 16 juli van start gegaan. De mosselschelpen zijn niet al te groot, in vergelijking met voorgaande jaren, maar aan smaak wordt er niet geraakt. De voor de horeca zo gegeerde ‘Goudmerk’ mosselen zullen er dit seizoen wellicht niet in zitten. Ook  de ‘Jumbo’s ‘ zullen heel schaars zijn. Voor de horeca en de consument betekent dat dan wel dat er in één kilo mosselen meer schaaldieren zitten. Voor de consument beteken de kleinere mosselen ook een lichte prijsdaling. Uit een eerste snelle beoordeling wordt dit blijkbaar in de horeca niet steeds doorgerekend aan de consument.  Appels zijn niet met peren te vergelijken maar misschien toch eens naar de prijzen kijken net over de Franse grens en die Franse mosselen zijn goed gevuld.(JV)



Algemeen
Politie optreden voor wachttijden

Wachten in dokterspraktijk kan lang duren maar ook in een restaurant kunnen wachttijden blijkbaar lang oplopen. Dat ondervond een gezin met een kind van 4 jaar in restaurant ‘De Mein’ in Sint Truiden. Na meer dan een uur wachten op hun bestelde maaltijden besloot de familie maar naar huis te gaan maar dat was buiten de waard gerekend. De uitbater vergrendelde de deur en haalde er zelfs de politie bij. De mannen van de wet bevestigden dat de familie enkel het verbruikte aperitief hoefde te betalen. De niks samenhangende uitleg van de uitbater was dat hij de gemaakte kosten voor de niet op tafel verschenen maaltijd moest kunnen inbrengen in zijn boekhouding. De klant overweegt nu een klacht in te dienen wegens ongeoorloofde vrijheidsberoving. Zou de politie ook gebeld worden bij een te grote fooi van een klant? Kwestie van te verwerken in de boekhouding.(JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Franse wijnbeurs

Rood, wit en rosé zijn de nieuwe kleuren van de Franse vlag, althans als het van de organisatoren van de vakbeurs ‘France-Vins’ afhangt. Op 19 januari in Brussel en 20 januari in Amsterdam strijken voor de 11e  maal een  honderdtal Franse wijnproducenten neer. Ze presenteren er hun wijnen aan wijnprofessionals uit België en Nederland. In beide landen hebben restaurateurs, sommeliers, importeurs, cavisten, groothandelaren, wijnjournalisten en wijnbloggers de mogelijkheid om, in één dag, een heuse « Tour de France » te maken en nieuwe wijnen te ontdekken. Maandag  19 januari 2015 zijn de wijnen te ontdekken in Sheraton Brussels Airport van 11u tot 18 u en de dag erop in Amsterdam in Hotel Casa. Vooraf inschrijven is verplicht via www.France-Vins.eu . (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Culibel barbecue

Met een kleine honderd man/vrouw waren ze tijdens de Culibel midzomer barbecue. De vriendenkring van koks, smaakliefhebbers en sympathisanten werd met open armen ontvangen door Geert & Verouchka van restaurant Lindenhof te Ruiselede. In zijn speech verklaarde voorzitter Guido Neirynck dat Culibel een vereniging is van professionelen en smaakgenieters die de kunst van goed eten en smaakvol samen zijn verder wil uitdragen. Daarvoor worden in de toekomst nieuwe initiatieven genomen. Een nieuwe afspraak voor leden en vrienden is alvast op 27 augustus in de zuidlounge van Club Brugge. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Folie Culinaire

Streekproducten en nog meer diepgewortelde eigenheid dat maakt iedere regio op culinair vlak zo uniek. Wallonië bijvoorbeeld biedt een terroir met een groot scala aan authentieke keukenproducten. In Wallonië is een echte culinaire vernieuwing aan de gang. Waalse topchefs hebben elkaar hierin gevonden en bundelen zich in het collectief Génération W. De chefs van Génération W presenteren hun filosofie in de demokeuken van Folie Culinaire, van 6 t/m 8 oktober in MECC Maastricht samen met de horecavakbeurs BBB. Het collectief Génération W is tot stand gekomen op initiatief van Sang Hoon Degeimbre van l'Air du Temps** te Liernu. De bedoeling van Génération W is om de culinaire identiteit van Wallonië te verdedigen en te exporteren. Tot het collectief horen ook Maxime Collard van La Table de Maxime* te Our, Mario Elias van Le Cor de Chasse* te Wéris, de Amis Saisonnier Éric en Tristan Martin van Maison Lemonnier* te Lavaux-Sainte-Anne, Arabelle Meirlaen van restaurant Arabelle Meirlaen* te Marchin, Christophe Pauly van het restaurant Le Coq aux Champs* te Tinlot, Clément Petitjean van La Grappe d'Or* te Torgny, Ami Saisonnier Pierre Résimont van restaurant L'Eau Vive** te Arbre, Jean-Baptiste en Christophe Thomaes van Château du Mylord** te Ellezelles en Ami Saisonnier Laury Zioui van l'Éveil des Sens* te Montigny-le-Tilleul. Naast Génération W, zullen de chefkoks David Toutain en Michel del Burgo dan ook letterlijk hun persoonlijke invulling geven aan de Waalse keuken in de demokeuken van Folie Culinaire. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Jupiler scoort

Dat het WK voetbal niet nefast was voor de horeca wisten we al maar AB InBev heeft daar nu ook een cijfer kunnen op plakken. Uit de kwartaalcijfers van AB InBev blijkt dat in ons land tijdens het WK voetbal meer pintjes werden gedronken dan tijdens eenzelfde periode zonder WK. Met Jupiler, sponsor van talrijke evenementen rond het WK, voorop steeg het bierverbruik met 9,3 procent. Vooral de horeca heeft kunnen meeprofiteren van de niet onaardige resultaten van de Belgen. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Overname TMS

Net voor de zomervakantie werd TMS - Tailormade Services bvba overgenomen. TMS wist zich de voorbije jaren te positioneren als leverancier van beroepskledij met een specificatie naar de horeca toe. De persoonlijke aanpak, beroepskledij op maat, en een uitgebreid aanbod hebben er voor gezorgd dat TMS haar plaats kon veroveren in de wereld van ondermeer horeca beroepskledij. De nieuwe zaakvoerder Johnny Doratiotto heeft een rugzak vol ervaring die hij kan aanwenden om de gedrevenheid om TMS nog verder te laten groeien. Om de kennis en de ervaring niet verloren te laten gaan zal de voormalige zaakvoerder Tine Deschepper , Johnny administratief, commercieel en operationeel bijstaan tot eind 2014. www.tailormadeservices.be (JV)



Restaurants
Heropening Hertog Jan

De nationale feestdag is voor culinaire liefhebbers maar ook nog meer in het bijzonder voor Zedelgem wellicht verschoven van 21 juli naar 22 juli. Het is de dag waarop sommelier Joachim Boudens en chef kok Gert De Mangeleer hun nieuw restaurant, na enkele dagen proefdraaien, Hertog Jan openden in Zedelgem. Niks werd ontzien om de 18eeuwse hoeve in vier jaar om te bouwen tot een restaurant dat voor een totaalbeleving staat. De klanten hebben zicht op de 2,5 hectare grote tuin waar de eigen groenten fruit en kruiden gekweekt worden. Van uit de  keuken met een oppervlakte van 126 vierkante meter en twee doorgeeftogen van ongeveer 15 meter lang blijven de gestilleerde gerechten komen. (JV)



Snelrestauratie
Hamburger-Hotdog 1-0

Dat supporters van Club Brugge en Anderlecht elkaar niet altijd recht in de ogen kunnen kijken is al lang geen geheim maar daar is nu ook nog een bijkomend dispuut bij gekomen. Catering Verkindere, de gele kramen, verkoopt al sinds jaar en dag succesvol  frieten, hamburgers en snacks op en rond het stadion  van Club Brugge. Het bestuur van Club Brugge heeft nu echter beslist in zee te gaan met Catering Bevers, de rode kramen. Na de Brugse Metten kwam meteen een storm van protest los van talrijke supporters. Of het nu over de bediening, de smaak of het aanbod ging dan wel over het feit dat Bevers ook de cateraar is van Anderlecht is en een flinke voet binnen heeft in het stadion van AA Gent is niet zeker. Verkindere blijft alvast niet bij de pakken zitten en zoekt andere plaatsen, eventueel privé om zijn snacks naar de trouwe fans te brengen. Misschien dat er eens een cateraar kan opstaan die met alternatieve snacks naar de voetbalsupporters kan stappen. (JV)



Snelrestauratie
Quick verslikt zich in Overpoort

Na amper vier maanden sluit hamburgerrestaurant Quick zijn vestiging in de Gentse Overpoortstraat. Quick dacht een gat in de markt te hebben gevonden in het voormalig studentenrestaurant Octopus in de uitgangsbuurt. In de straat zijn tientallen pitta- frittuur- soep- en andere snackzaken te vinden. De één al wat smakelijker dan de andere maar uiteindelijk wel met een persoonlijke aanpak. Het strakke keurspak van Quick waarbij er geen keuze is tussen meer of minder groenten, meer of minder saus, met of zonder augurk sloeg bij de studenten niet echt aan. Komt daarbij dat er in Gent de laatste tijd enorm veel hamburger restaurants zijn bijgekomen die het niveau van de fatstfood ver overschrijden. (JV)



Wedstrijden
Hannah Van Ongevalle op twaalfde plaats

Hannah Van Ongevalle was al de beste bartender van ons land.  Maar ook internationaal liet de 24 jarige zich niet onbetuigd. In de internationale bartenderwedstrijd World Class, de grootste en meest prestigieuze cocktailwedstrijd binnen de bartending industry, eindigde ze op de 12e plaats. Van 28 juli tot 1 augustus toonde Hannah haar vaardigheden in Schotland en Londen tijdens verschillende opdrachten die werden beoordeeld door ’s werelds meest gerespecteerde mixologie-experts. Nog nooit eerder haalde een Belgische kandidaat zo een hoge score. Nu weten we dus waar naartoe voor een heerlijke cocktail aan de Vlaamse kust. Hannah opende in oktober 2013 samen met haar vader de cocktailbar The Pharmacy in Knokke. (JV)



Wedstrijden
Viskok van het jaar

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert VLAM tijdens Horeca Expo de wedstrijd ‘Viskok van het Jaar’. Vis van het Jaar is dit jaar Zeetong. Elke beroepskok die in België zijn beroep uitoefent in een restaurant of traiteurzaak kan inschrijven. Elke deelnemer verbindt er zich toe het slechts één recept en dit recept op zijn menukaart te plaatsen. Inschrijven voor deze wedstrijd kan nog tot 10 oktober. Kandidaat deelnemers sturen op een neutraal wit blad de titel van het recept, de ingrediënten voor vier personen, de bereidingswijze,de bereidingstijd (max 1u45) en een foto van de presentatie het best per mail naar viswedstrijd@vlam.be. Daarbij hoort ook op een afzonderlijk blad uw naam, naam adres en telefoonnummer van het restaurant en naam van het gerecht.

Opsturen kan naar: VLAM vispromotie Albert II-laan 35 bus 50 1030 Brussel. Ook niet vergeten het ingezonden gerecht op de kaart te plaatsen en daarvan een kopie bij te sturen. Een leesjury zal beoordelen welke kandidaten tijdens Horeca Expo op maandag 24 november voor de titel van beste viskok kunnen strijden. (JV)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com