LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Heraanleg Wenduinse Zeedijk zorgt voor bedrukte sfeer bij horeca

In Wenduine zijn de werkzaamheden aan de Zeedijk gestart. Tegen juni 2015 moet de badplaats over een bredere dijk beschikken. Voor de horeca-uitbaters wordt het even doorbijten. Om de zeedijk te kunnen heraanleggen, moeten vele zaken hun terrassen en veranda’s afbreken. Sommige zaken geven er de brui aan, maar de meesten blijven open en zoeken naar alternatieven. (pvo)



Algemeen
Ieperse horeca profiteert van herdenking Groote Oorlog

Voor Ieper is de herdenking van de Groote Oorlog wél een schot in de roos. Zo kon het eerste halfjaar een stijging van het aantal toeristen met 30 % opgetekend worden. De horecazaken wrijven zich dan ook in de handen. (pvo)



Algemeen
Dendermondse centrumhoreca in zak en as

Het grote eventweekend in Dendermonde naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de 1ste wereldoorlog (‘Stad in As’) werd een groot succes. Toch was de horeca van de Markt minder enthousiast. Zo klagen de horeca-uitbaters op de Markt dat hun zaken enkele dagen niet bereikbaar waren door de tribunes. De stad begrijpt de situatie maar vraagt om begrip. Zo wijst men er op dat collega-horeca-uitbaters elders in de stad wel een graantje mee konden pikken van het herdenkingsspektakel. Bovendien ging het om een éénmalig evenement, luidt het nog. (pvo)



Algemeen
Minder vlees op de kaart bij Ducasse

Alain Ducasse, de vermaarde Franse topchef met meer Michelinsterren dan wie dan ook, heeft opschudding veroorzaakt in de culinaire wereld. Met de heropening van zijn driesterrenzaak Plaza Athénée in Parijs heeft hij een nieuwe kaart samengesteld. Vooral biologische en natuurlijke producten prijken op de kaart en daar staat amper nog vlees bij. Het vlees heeft plaats gemaakt voor meer granen, lokaal gekweekte groenten en vis. Geen vegetarisme dus maar een beperking van het vleesgebruik. (JV)



Algemeen
Roeselaarse beurs komt terug

De Beurs tegenover het station van Roeselare was een icoon in het horeca gebeuren en uitgangsleven van de Rodenbachtstad. De laatste jaren stond het café en de feestzaal echter te verkommeren. Eigenaar Daniël Kerckhof heeft echter plannen om de zaak nieuw leven in te blazen. Met een café vooraan en een nieuwe feestzaal achteraan met ertussenin een terras moet de legendarische horeca zaak een nieuw leven krijgen. Alleen zijn er nog wat problemen met de vergunningen. Maar het stadsbestuur is eventueel bereid de ( strenge) regels voor de horeca aan het station van Roeselare aan te passen. (JV)



Algemeen
Bart De Pooter met Kobe Wagyu vlees

Bart De Pooter  van de sterrenrestaurant Pastorale in Reet heeft het Japanse Wagyu vlees uit Kobe op de kop weten te tikken. Het gemarmerde vlees Wagyu-rundsvlees was al te koop in ons land maar niet dat van Kobe. De runderen zouden er gemasseerd worden en bier of sake in hun voedsel verwerkt krijgen.

De hoge prijs staat voor een smaakvol stuk vlees. Niet alleen in zijn eigen zaak serveert Bart De Pooter het vlees maar levert het ook aan slagerijen in Brussel en Antwerpen en straks ook aan een grootwarenhuisketen. (JV)   



Algemeen
Anders gaan eten

Iedereen die ook maar van ver of van dicht met voedsel bezig is kent de voedselpiramide. De gekende piramide is echter aan het wankelen. De Hoge Gezondheidsraad werkt aan een nieuwe visuele voorstelling van ons gezond eten. Of het een zandloper, een cirkel of opnieuw een piramide wordt is nog niet duidelijk. Een onderscheid tussen gezonde en ongezonde vetten. Graanproducten zijn plots niet zo populair meer. Wit vlees en vis krijgen de voorkeur op rood vlees en charcuterie. De huidige piramide zou ook teveel de belangen van de voedselindustrie -producenten in de kijker zetten. Tegen 2015 kunnen alle leerboeken en afbeeldingen weer aangepast worden . (JV)



Algemeen
Kassa nog geen succes

Eind augustus hadden nog maar een kleine 600 horecazaken zich geregistreerd voor een vrijwillige installatie van de witte kassa. Dat is amper 1,2 procent van de 50.000 zaken die voor de maatregel in aanmerking komen. Vanaf 2015 zou de zogenaamde slimme kassa, bedoeld om zwartwerk tegen te gaan, verplicht worden. Sinds begin dit jaar kunnen horecazaken zich alvast vrijwillig registreren, maar een groot succes is de maatregel tot nog toe niet. De sector is dan ook niet bijzonder enthousiast en vreest dat het gebruik van de slimme kassa zal leiden tot een sociaal bloedbad en de sluiting of afslanking van heel wat zaken. De Vlaamse, Waalse en Brusselse horecafederaties stellen hun laatste hoop in op de federale regeringsonderhandelaars. Ze vragen dat de slimme kassa er niet zou komen, of minstens gepaard zou gaan met een globaal steunplan voor de sector. In het beleidsplan van de nieuwe regering is alvast weinig of niks terug te vinden omtrent de horeca. De eventuele invoering van de kassa roept nog veel vragen op. Wat met de ambulante handel en de traiteurs? (JV)



Algemeen
Horeca eindelijk op straat

Enkele honderden horeca-uitbaters zijn begin september in Antwerpen voor het justitiepaleis bijeen gekomen om te protesteren tegen de hoge loonlasten en het uitblijven van een flexibele uurregeling voor hun personeel. Aanleiding is de boete die de uitbater van Den Artist kreeg voor achterstallige RSZ. De horeca wordt kapotgemaakt, zeggen de aanwezigen. Er was steun uit verschillende hoeken van het land en van de HoReCa federatie.(JV)



Algemeen
Huiszoekingen bij Huis Van Wonterghem

Op verschillende adressen van Huis Van Wonterghem zijn speurders binnengevallen. Er bestaat een vermoeden dat er zakelijk niet alles gebeurt volgens de letter van de wet. Huis Van Wonterghem  heeft verschillende feestzalen, restaurants en discotheken. Geen kleine speler op de Horeca markt.

Ondermeer bij discotheek Carré zouden de bezoekersaantallen naar beneden gehaald zijn waardoor er een zwarte kassa zou ontstaan zijn. De speurders hebben zowel in de hoofdzetel in Kuurne als op privé adressen en verscheidene filialen computers en documenten in beslag genomen. Van aanhoudingen is geen sprake. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Legendarisch café De Reisduif in Hansbeke eventjes terug open

Op zondag 14 september (Open Monumentendag) kan men voor de laatste keer het legendarische bruine café De Reisduif bezoeken, dat vereeuwigd werd door een lied van Johan Verminnen. Het pand stond leeg na het overlijden van cafébaas Leon Van Renterghem in 2009, maar wordt nu gerestaureerd tot woonhuis. De nieuwe eigenaars gunnen liefhebbers wel nog een laatste blik in de voormalige bruine kroeg. Bier kun je ook krijgen, uit het flesje zoals vroeger. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Duvel krijgt Waals jasje

Ter gelegenheid van de Waalse Feesten krijgt Duvel een Waals jasje. Net zoals Duvel een Vlaams dialectwoord is voor Duivel, prijkt op de Waalse flesjes Diale en Diape, respectievelijk Luiks en Henegouws dialect voor Diable. Het gaat om een beperkte reeks Duvels met aangepaste Waalse labels. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwers noemen ‘onthulling’ over ‘festivalbier’ met lagere alcoholgehalte nonsens

Volgens het VRT-programma Volt zouden brouwers op muziekfestivals bier laten schenken dat ‘aangelegd’ wordt en dus minder alcohol zou bevatten. De programmamakers namen stalen van Jupiler en Maes Pils op vijf festivals en lieten het bier analyseren door Gert De Rouck, verantwoordelijke van de pilootbrouwerij aan de KUL. Volgens deze onderzoeker bevatten de pintjes effectief minder alcohol. “Dat is nonsens”, zeggen ze nu bij AB Inbev en Alken-Maes. De brouwers beweren dat hun ‘goede naam’ wordt besmeurd door een ‘niet-wetenschappelijk onderzoekje’ (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Jupiler duwt Heineken weg

In vier jaar tijd is het distributie aandeel van Heineken in de Nederlandse  horeca aanzienlijk gedaald. Het aandeel is nu 34,4% terwijl dit in 2010 nog 38,1% was. Het bedrijf verliest terrein aan onder andere aan Jupiler, Hertog Jan en Bavaria. Onze Belgische Jupiler is inmiddels opgerukt naar de derde plaats met 9,1% tegen 6,6% in 2010. Kwestie van smaak zeker.(JV)



Hôtellerie
Relais & Châteaux herinterpreteert 60-jarige Route du Bonheur

In 1954 bedacht de hotelketen Relais & Châteaux de Route Du Bonheur, een tocht langs een aantal etablissementen van aangesloten leden in dezelfde regio. De eerste Route du Bonheur liep langs de befaamde Nationale 7, de zogenaamde Route du Soleil.

Zestig jaar later wil de keten deze eerste route herinterpreteren. Ambassadeur is Michel Troisgrois van het Maison Troisgras in Frankrijk. Diens vader stond aan de wieg van het initiatief. Michel Troisgrois gidst de toerist door zijn regio en laat hun kennis maken met diverse adressen. (pvo)



Hôtellerie
Opening Mercure Roeselare

Onlangs opende Hotel Mercure Roeselare de deuren. Het viersterren hotel telt 87 kamers en is gelegen in het Accent Business Park. Meer dan 90 % van de klanten zullen dan ook bestaan uit businesslui. Algemeen Manager is Tom Buysse, die van 1994 tot 2005 nog politieagent was. Daarna deed de Izegemnaar ervaring op in jeugdherberg Horizon in Bredene en Hotel Polaris in Oostende. (pvo)



Hôtellerie
Tokyo heeft properste hotelkamers

Volgens de boekingssite Hotel.Info heeft Tokyo de properste hotelkamers. De site baseert zich op de scores die hotelgasten hebben ingevuld in verband met hygiëne. Op de tweede plaats staat Warschau, terwijl Seoul als derde stad eindigt. De vuilste hotelkamers vind je volgens Hotel Info in Rio de Janeiro. Daarna volgen Londen, Oslo als verrassende derde en daarna Amsterdam, Kopenhagen en Parijs. Brussel staat ook nog juist in de ‘top 10 van de vuilste hotelkamers’. (pvo)



Hôtellerie
Le Châtelain Boutique Hotel steunt Brussels Japan Night

Le Châtelain Boutique Hotel steunt en neemt actief deel aan de eerste editie van de Brussels Japan Night, dat op 25 september plaats vindt. Dit evenement viert de verbroedering van de Louizawijk met Sakea, een prestigieuze wijk in Nagoya, Japan. Le Châtelain Boutique Hotel heeft veel Japanse klanten en neemt daarom deel aan het evenement. Het Brusselse hotel geeft zijn steun aan de kunstenaar Guillaume Bottazzi die een unieke sfeer van vrolijkheid wil creëren op lege etalageramen van de Naamsestraat. (pvo)



Restaurants
Restaurant Boury verhuist

Voor restaurant Boury in Roeselare gaat het razendsnel. Het restaurant opende pas in oktober 2010 en veroverde al een jaar later een ster. Chef Tim Boury werd ook uitgeroepen tot ‘Jonge Topchef van Vlaanderen’ en kreeg 16 op 20 in Gault&Millau.

De klanten weten de weg naar het restaurant ook te vinden. Daarom hebben Tim Boury en zijn vrouw Inge Waeles besloten om een grotere stek te zoeken. Die hebben ze gevonden in een historische villa op de grens van Roeselare met Rumbeke. Het pand wordt vanaf 2016 de nieuwe uitvalsbasis. Er zal een salon zijn om gasten te ontvangen en er zullen kamers komen voor overnachtingen. (pvo)



Restaurants
Patrick Devos serveert boerenkost

Patrick Devos van het gelijknamige Brugse restaurant heeft een kookworkshop gegeven rond ‘Bijzondere Boerenkost’.

Hij toonde de culinaire mogelijkheden van lokale hoeveproducten aan een 40-tal deelnemers in Zuivelboerderij Baliehof in Zerkegem. I

n zijn restaurant werkt hij ook met hoeveproducten. Met dit initiatief wilde hij de producten en producenten in de kijker plaatsen. (pvo) 

 



Restaurants
Bugs & Lunch (Gent) is eerste ‘insectenrestaurant’ van ons land

Zin in knapperige sprinkhanen en meelwormen? Dan moet je naar Bugs & Lunch in Gent, dat zichzelf omschrijft als eerste insectenrestaurant van ons land.

De zaakvoerders David Crëelle en Liesbet Minne deden ervaring op in Azië, waar men ook insecten eet. Ze deden al experimenten met pop-up restaurants, met positieve reacties. Daarom wagen ze de stap, omdat ze overtuigd zijn dat insecten het eten van de toekomst wordt. Om de drempel lager te maken, produceerde David ook een krekelkroket, die in een aantal frituren wordt verkocht (pvo)



Restaurants
Quick Lunch –concept in sterrenrestaurant Horseele

Een jaar na de start van restaurant Horseele in de Ghelamco Arena te Gent, is er al veel gebeurd. Het restaurant van Danny Horseele kreeg meteen een ster en scoort ook hoog bij Gault&Millau.

Ook klanten vinden de weg. De chef heeft opnieuw enkele nieuwigheden bedacht. Een daarvan is de Quick Lunch. Dat wil zeggen een sterrenlunch voor amper 39 euro, die bovendien klaargestoomd wordt in minder dan 1 uur tijd. Voor die prijs krijg je een aperitief met amuses, een hoofdgerecht op sterniveau met aangepaste wijn en  koffie met versnaperingen. (pvo)



Restaurants
Sterrenrestaurant Prêt-à-gouter fusioneert met Le Bistrot

Bart Vandenhove sluit zijn sterrenrestaurant Prêt-à-goûter in Heusden-zolder om zich volledig te concentreren op zijn tweede zaak Le Bistrot. Zelf spreekt de chef niet van een sluiting maar van een fusionering van zijn 2 zaken. Op die manier krijgen volgens hem klanten het ‘beste van twee werelden’. (pvo)



Snelrestauratie
Hamburgeroorlog in Kortrijk

McDonalds heeft een bouwaanvraag ingediend voor een hamburgerrestaurant aan de Ringlaan 36 te Kortrijk. Pikant detail: dat is het adres van de plaatselijke Quick die daar al 21 jaar gevestigd is. Wellicht doet McDonalds deze demarche omdat een bouwaanvraag voor een vestiging 25 meter verder op dit voorjaar door de rechtbank werd geweigerd (door tussenkomst van Quick). McDonalds geeft voorlopig geen commentaar. Quick wel. Zoals verwacht vinden ze de bouwaanvraag ‘onaanvaardbaar’. (pvo)



Snelrestauratie
Pizza met peren

De Italiaanse Tratorria Pulcinella in Hasselt heeft een speciale pizza met peren op het menu gezet. Hiermee wil de pizzeria de Haspengouwse perenboeren een riem onder het hart steken.
De pizza kreeg de naam ‘Dolce’ mee en wordt gemaakt met gorgonzola, honing, walnoten en uiteraard peren. (pvo)
 




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com