LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Gans het jaar terrassen in Poperinge

Op vraag van een aantal horeca-uitbaters heeft het schepencollege van Poperinge beslist de horecazaken de kans te bieden om hun terras het hele jaar door te laten staan. Het stadsbestuur hoopt  wel naar enige gelijkvormigheid in de materiaalkeuze en de kleuren, zodat het geheel van de terrassen esthetisch oogt op de vernieuwde markt. Tevens mogen de terrassen geen verzamelplaats worden van zwerfvuil en daar zal ook op toegezien worden. (JV)



Algemeen
Renovatie voor Huis Van den Berghe

Het historische pand De Gouden Arend, in Sint-Niklaas ook gekend als het Huis Van den Berghe, op de Grote Markt staat in de steigers. Het gebouw dat een drietal jaar terug aangekocht werd door brouwerij Haelterman ondergaat een volledige metamorfose. Zowel het dak als het volledig gebinte van het gebouw wordt aangepakt. Ondertussen is de brouwerij in onderhandeling met enkele huurders om de zaak een nieuw horeca leven te geven. Wellicht zonder zwarte piet. (JV)



Algemeen
Leuven trekt pop-upzaken aan om leegstand tegen te gaan.

Het stadsbestuur van Leuven wil tegen het jaareinde popup-zaken aantrekken in de Tiensestraat, Diestsestraat en Bondgenotenlaan. Daar staan heel wat panden leeg. Een extern bedrijf moet initiatiefnemers voor tijdelijke horeca- en handelszaken warm maken. Kritiek op de plannen is de lange wachttijd voor vergunningen. Dat strookt niet met het pop-upconcept, luidt het. (pvo)



Algemeen
Mechelen wil Nederlandsonkundige handelaars taal leren

De stad Mechelen en het Centrum voor Basiseducatie lanceren een project om Nederlandsonkundige handelaars en horeca-uitbaters de taal te leren. Volgens de initiatiefnemers bevordert de taalkennis de integratie van de ondernemers. Het project maakt deel uit van een taalactieplan van de stad. Momenteel krijgen 9 handelaars nog tot januari een uur per week les op maat in hun eigen zaak. Een tweede groep krijgt les van februari tot mei. (pvo)



Algemeen
Brugge denkt aan ‘uitgaansflik’

Het stadsbestuur van Brugge wil iets doen om de veiligheid in de stad te verhogen. Een opvallend idee is om een ‘uitgaansflik’ te benoemen die zich uitsluitend zou bezig houden met het regelen van het uitgaansleven in specifieke fuifbuurten. Andere pistes zijn een muziekstopuur en een herbekijking van het dancefestival Elements. (pvo)



Algemeen
Beluga wordt even CATCH

Het Leuvense visrestaurant Beluga is vanaf midden oktober tijdelijk Art Restaurant CATCH. Beluga, gelegen in de Krakenstraat vlakbij de Oude Markt, sluit even om volledig te renoveren en uit te breiden. Chef Wim Janssens zal in die periode aan het fornuis staan van CATCH op het Hogeschoolplein in Leuven. Daar gaat hij een samenwerking aan met verschillende kunstenaars uit diverse richtingen. De chef kijkt nu al uit om volgend voorjaar in een ruimer en volledig vernieuwd Restaurant Beluga aan de slag te kunnen gaan. Gasten zullen dan ook op de bovenste verdieping met zicht op de Oude Markt van Leuven kunnen tafelen. Maar eerst is CATCH, Art & Food op het Hogeschoolplein. Daar laat hij zich uitdagen door een aantal kunstenaars zoals beeldhouwer en tekenaar Willy Peeters, fotograaf Philippe Debeerst en dichter, publicist, plastisch kunstenaar en kunstcriticus Johan Van Cauwenberghe. Wim zal rond het profiel van deze kunstenaars een volledige menu met wijnen en bieren creëren. Johan Van Cauwenberghe treedt op als curator van het project dat ondersteund wordt door Brouwrij Duvel  Moortgat, Bru, Groothandel Claessens en Artevino. Ook in Catch kan de chef verrassen met onbekende of minder gekende vissoorten .  Vis mag dan al in zijn repertoire een hoofdrol spelen, Wim Janssens toont voor de liefhebbers ook zijn vaardigheden met vlees, wild en groenten. (JV)



Algemeen
Excalibur zoekt overnemer

Restaurant Excalibur te Oostakker is een naam die heel ver in de wijde omgeving naam en faam kent.Met een bijna onmetelijk enthousiasme wisten Dirk Geldhof en Wendy Janssens het restaurant-grill-en palinghuis in de schaduw van het bedevaartsoord Lourdes /Oostakker uit te bouwen tot een smakelijk trefpunt voor zowel toeristen, bedevaarders maar ook zakenmensen uit de zeer nabijgelegen Gent Zeehaven. Als je het restaurant en de aanpalende feestzaal volpropt kom je al vlug aan 300 zitplaatsen. Probleem is dat Dirk en Wendy niet voldoende geschikt personeel vinden om de zaak optimaal te runnen. Er is al een groot verloop in de horeca en daarbij komt dat nog weinig personeel in de weekends, ‘s avonds of op feestdagen wil werken. Ook de taalkennis van het  personeel  is vaak een probleem.  Daarom stoppen Dirk en Wendy ermee eind dit jaar. Of ze de horeca helemaal de rug toe keren is nog niet zeker eerst de klanten verwennen met het beste van wild. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Jong Vlaams keukengeweld in Moskou

Toerisme Vlaanderen heeft van 21 tot en met 24 oktober twee jonge Vlaamse keukentijgers achter Russische kookpotten gezet. Seppe Nobels van Graanmarkt 13  en Dennis Broeckx van l’Epicerie du cirque beiden met een zaak in Antwerpen maken deel uit van de selectie van 22 Flanders Kitchen Rebels. Toerisme Vlaanderen stuurde ze deze week naar Moskou als uithangbord van de vele jonge talentvolle chefs die Vlaanderen rijk is. Met de Flanders Kitchen Rebels zet Toerisme Vlaanderen de Vlaamse gastronomie letterlijk op de wereldkaart. De Flanders Kitchen Rebels ontvangen niet alleen internationale journalisten en touroperators in hun restaurants in Vlaanderen, ze steken ook regelmatig zelf de grens over om in het buitenland een voorsmaakje te geven van onze gastronomie.Seppe Nobels toonde zijn culinaire talenten in restaurant Chugunni Most. Hij serveerde er Vlaamse topgastronomie aan de Russische pers en reisprofessionals. Dennis Broeckx deed hetzelfde in restaurant Kak Est. Maar beide Vlaamse topchefs verwennen niet alleen pers en reisprofessionals, ook de gewone Moskovieten konden  proeven van hun keukentalent.  De chefs kregen in Moskou de hulp van Maarten Bogaerts, een Vlaming die de eerste butlerschool in Rusland heeft opgericht. Bogaerts heeft de Russische restaurants voorbereid op de Vlaamse gastronomische week. Een volledig verslag van hun ervaringen vind je later hier of in één van onze vakbladen. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Discovery Days bij ISPC

Op 5 november in de vestiging te Gent en 6 november in Luik  organiseert ISPC zijn Discovery Days. Klanten kunnen er kennis maken met de nieuwigheden en unieke producten. Heel wat leveranciers zullen hun nieuw assortiment voorstellen. Wie meteen aan de slag wil gaan kan inspiratie opdoen bij de demo’s in het restaurant waarbij  ondermeer de witvis cobia centraal staat. 

Meer info op www.ispc.be. Smakelijke dagen worden zeker om nog maar te zwijgen over de professionele contacten. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
De Zuidrand smaakt

Eigenaars en chef koks van een vijftiental horecazaken uit de Antwerpse zuidrand waren op 20 oktober te gast in het Edegemse hotel Ter Elst. Ze werden er geconfronteerd met producenten van streekproducten. De ontmoeting kaderde in het project ‘De Zuidrand, dat smaakt!’. Een gezamenlijk toeristisch-economisch initiatief van de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich en Lint. Samen met de Provincie Antwerpen en Horeca Vlaanderen willen de gemeenten de zuidrand ontwikkelen tot een groen alternatief voor de bekende toeristische steden in de omtrek. De aanwezigen konden meteen ook aan de slag met de streekproducten. Een zeer lovenswaardig initiatief dat een voorbeeld kan zijn andere onbekende smakelijke streken. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Kunst en horeca hand in hand

‘ De Zee - salut d’honneur Jan Hoet’ is een kunstproject in Oostende op verschillende locaties; Jan Hoet tekende de krijtlijnen uit maar uiteindelijk is het een hommage geworden aan de kunstpaus.

Ook de horeca doet zijn duit in het zakje. Tien kunstfotografen in evenveel Oostendse hotels kleden een kamer aan, geïnspireerd door de zee.

Gasten kunnen tot en met 19 april 2015 een van deze kamers boeken voor een overnachting. Tien ambassadeur-restaurants serveren een ‘De Zee’-menu. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Taste of Stars 2015

Van 12 tot 17 januari 2015 is Leuven dé plek voor een culinaire ontdekkingstocht. In verschillende restaurants kan je dan tijdens dit culinair evenement uitzonderlijk genieten van de kookkunsten van internationale sterrenchefs.(pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Antwerps café In de Stoop is terug open

Het historische café In de Stoop op de Antwerpse Groenplaats is opnieuw open. Dit historische café, dat al actief was sinds de 18 e eeuw, was anderhalf jaar gesloten. De sinjoren Ronny Van de Velde en Ilse Brijs blazen nieuw leven in de zaak. Het bruine café werd omgevormd tot een moderne horecazaak, met evenwel respect voor het historische karkater van het pand (pvo)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Totaal rookverbod in Nederlandse cafés

In Nederland mag er in geen enkel café nog gerookt woren. Tot nu toe was er een uitzondering voor kleine kroegen die werken zonder personeel. Maar door een uitspraak in de Hoge Raad, is die uitzondering teniet gedaan. In principe gaat het rookverbod onmiddellijk in, maar de Nederlandse autoriteiten zullen pas vanaf 1 januari hardleerse cafébazen gaan beboeten. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Accijnzen op bier worden niet verhoogd

De bieraccijnzen worden dan toch niet verhoogd. Het beroep van de Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd werd door het Grondwettelijke Hof verworpen. De Federatie spande een rechtszaak in omdat ze het discriminerend vinden dat de accijnzen op wijn en gedistilleerd werden verhoogd en op bier niet. De verhoging van de wijnaccijnzen met gemiddeld twaalf procent, was een reactie van de Belgische regering op de Franse maatregel om bieraccijnzen met maar liefst 160 procent te verhogen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Cafébazen die te weinig bier verkopen, riskeren boete

Volgens NSZ riskeren een derde van alle cafébazen die hun café huren van een drankenhandelaar of brouwer een boete, als er te weinig bier wordt gedronken. Tot deze conclusie komt  de zelfstandigenorganisatie na een rondvraag bij 400 leden. De NSZ noemt deze ‘wurgcontracten volstrekt ontoelaatbaar’. (pvo)



Catering
Hospitality Award voor UZ Gent

Op de Healthcare beurs 2014 reikte HFDV (Hoofden Facilitaire Dienst van Verzorgingsinstellingen), in samenwerking met Probis, de tweede Hospitality Award voor Facilities uit.  Met hun maaltijdconcept voor patiënten van het revalidatiecentrum, was HFDV-lid UZ Gent een verdienstelijke winnaar. Anderhalf jaar geleden opende het nieuwe restaurant binnen het revalidatiecentrum van het UZ Gent. Het werd een keuken en zelfbediening , aangepast aan rolstoelen, waar de patiënt met maximale zelfstandigheid een maaltijd kan bekomen.  Het informeel contact met lotgenoten is hierbij ook een bijkomend belangrijk element. Het aanbod is een combinatie van show-cooking en buffetwerking.  In de eetruimte zijn logistieke medewerkers, verpleging en ergotherapeuten aanwezig om de nodige hulp te bieden. De keuken is compact  maar handig, de kookplaten in het buffet zijn mobiel en kunnen, afhankelijk van het menu, ook vervangen worden door een inductie-wok, zodat de variatie en de persoonlijke wensen geoptimaliseerd kunnen worden. (JV)



Catering
Nieuwe catering bij Artexis

Omdat ieder beursbezoek een totaalbelevenis moet zijn lanceert Artexis Food & Beverage een innovatief cateringconcept in zijn expohallen en congrescentra. Vaste én mobiele cateringpunten zullen de expohallen  vullen. Sinds 1 januari 2014 is het cateringbeleid van Artexis in eigen handen. Het nieuwe bedrijf achter de catering, Artexis Food & Beverage nv, staat garant voor topkwaliteit tegen de beste prijs en heeft een sterke CSR insteek. Belangrijk is de specifieke service op maat voor elke doelgroep en de stijlvolle inrichting voor de beleving. De keuze voor het ‘pick, scan & pay’ systeem maakt dit nieuwe concept uniek en nooit gezien in de beurswereld. Het nieuwe cateringconcept is als eerste gelanceerd in Flanders Expo, Gent. Antwerp Expo en Namur Expo volgen later dit jaar. In het belang van elke doelgroep worden verschillende formules gelanceerd. Er is de Brasserie Marie met  typisch van Belgische gerechten. Bij Trattoria di Luigi Bertagni krijgt men de beste gevulde pasta’s uit Italië terwijl  Fast & Fresh voor een verse snelle hap staat. Voor organisatoren is er een flexibel en kwalitatief traiteuraanbod voor meetings & events. Voor de mensen van de op- en afbouw van de standen is er een voordelig tarief voorzien. Voor de exposanten is er een  Butler Service.  Standcatering kan via een online bestelplatform af te halen bij een centraal afhaalpunt of leverbaar op de stand. Voor de catering doet Artexis Food&Beverage een beroep op de groep Van Eyck. De groep is een creatieve trendsetter op gastronomisch en recreatief vlak en bestaat uit verschillende vestigingen. Elk van deze vestigingen heeft haar een eigen identiteit en specialisatie: catering, restaurant, feestzalen, seminariecentrum, sociale maaltijden, foodcorners in bedrijfsomgeving, enz... (JV)



Hôtellerie
Mercure Hotel Amsterdam City wordt flagship hotel door grondige renovatie

Het Mercure Hotel Amsterdam City heeft na een grote renovatie weer zijn deuren geopend. Het hotel onderging de afgelopen maanden een complete metamorfose: van een nagelnieuw interieur tot een revolutionaire incheckprocedure en een vernieuwde menukaart. Gasten genieten voortaan van meer comfort en gemak in een hotelconcept geïnspireerd door lokale invloeden. Mercure Hotel Amsterdam City wordt dankzij zijn metamorfose voortaan hét flagship hotel voor de tweeëntwintig andere Mercure vestigingen in de Benelux (pvo)



Hôtellerie
Sofitel opent nieuw hotel in Berlijn

Sofitel Luxury Hotels heeft in de Duitse hoofdstad het Sofitel Berlin Kurfürstendamm hotel geopend. Architect Jan Kleihues transformeerde het voormalige Hotel Concorde Berlin om tot een Sofitel hotel met zijn unieke normen en design. Het hotel geeft uit op de Kurfürstendamm, de prestigieuze winkelstraat in de Duitse hoofdstad. Met deze vestiging verstevigt Sofitel haar positie in Duitsland. De luxeketen heeft nog een andere vestiging in Berlijn en verder ook nog hotels in Hamburg en München. (pvo)



Hôtellerie
Starwood verkoopt St Regis Rome

Starwood Hotels & Resorts Worldwide verkoopt het Hotel St Regis Rome aan Constellation Hotels Holding Limited voor een bedrag van 110 miljoen euro. De verkoop kadert in de asset-light strategie van de hotelgroep om minder hotels in eigendom te hebben. Starwood gaat wel het hotel verder runnen onder het St Regis merk. Hiervoor is een langetermijncontract tussen beide partijen afgesloten. (pvo)



Hôtellerie
Nieuwe bouwaanvraag voor Hotel du Louvre in Oostende

Het Oostendse stadsbestuur heeft een nieuwe bouwaanvraag ontvangen voor het Hotel Du Louvre. Het vorige aanvraagdossier werd in overleg tussen het stadsbestuur en de bouwheer ingetrokken. De nieuwe bouwaanvraag houdt rekening met de opmerkingen uit het vorige openbare onderzoek. Een nieuw openbaar onderzoek start op 30 oktober. (pvo)



Hôtellerie
Hotel De Secretaris is eerste hotel in Overpelt

Overpelt is een hotel rijker. Onlangs opende Hotel De Secretaris daar als allereerste hotel de deuren. Het logiesverstrekkende bedrijf is gevestigd in een herenhuis in de Dorpstraat, waar ooit de gemeentesecretaris woonde. Hotel De Secretaris is een viersterrenhotel met 10 kamers. (pvo)



Hôtellerie
Hilton Worldwide lanceert Canopy by Hilton

Hilton Worldwide lanceert het nieuwe brand Canopy by Hilton, dat een toegankelijk lifestylehotelmerk moet zijn voor zowel toeristen als zakenreizigers. Vier essentiële elementen definiëren het hotelconcept, met name goede buurten, comfort/design, meerwaarde en een ‘positively yours’ cultuur/uitmuntende service. Vanaf begin 2015 zullen de eerste vestigingen openen. Zo zouden er al 11 intentieverklaringen getekend zijn om hotels te openen. (pvo)



Hôtellerie
Brand bij Scandic Crown hotel

In de keuken op het gelijkvloers van het Scandic Crown-hotel aan de Luitenant Lippenslaan in Antwerpen heeft een brand gewoed. 266 gasten moesten  geëvacueerd worden maar niemand raakte gewond. De brand die ontstond in de buurt van de frituurketels was snel geblust maar de rook had zich wel  door het hotel verspreid. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Vissen tussen de tomaten

Kweekvissen uit Deinze, het klinkt vreemd maar in de glastuinbouwzone Stokstorm, tomatenteelt, werd de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van de nieuwe viskwekerij Aqua4c. Die kwekerij zal focussen op de supervis ‘Omegabaars’. De vis zal op een duurzame manier worden gekweekt.

De vis zit vol met gezonde omega 3-vetzuren. Bedoeling is de vis vanaf eind mei 2015 te kunnen aanbieden aan speciaalzaken maar ook aan horecazaken. Aqua4c zal per jaar circa tweehonderd ton kweken. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Chocolatier Isis wordt Libeert

De Belgische chocoladebedrijf Isis moet alweer zijn naam veranderen. Begin dit jaar werd de oorspronkelijke naam van het familiebedrijf Italo Suise nog veranderd in Isis. Door de negatieve connotaties met de fanatieke moordenaarsbende Islamitische Staat in het Midden-Oosten, ziet het bedrijf zich genoodzaakt om opnieuw van naam te veranderen. De chocolatier gaat voortaan door het leven als Libeert, naar de naam van de familie die sinds 1923 chocolade produceert. Libeert is in ons land voornamelijk bekend voor de holle chocoladefiguren die verkocht worden onder de merknaam Tonkeys. (pvo)



Publicaties
Iedere dag gehakt dag

Van het fabeltje van woensdag gehaktdag en het banale en einde-van-de-maand-eten –imago van gehakt maakt Wim Ballieu letterlijk gehakt in zijn laatste boek ‘Gehakt’. In het boek staan talloze mogelijkheden van het gemalen vlees. Wim staat al geruime tijd gekend als een kok met ballen aan zijn lijf én in zijn verschillende restaurants ‘Balls & Glory’.

Het boek gaat niet alleen over gehaktballen maar vooral ook over de veelzijdigheid van de verschillende soorten gehakt. Van runds- over varkens-lams- kipgehakt en nog veel meer.

De titel ‘Gehakt’ is al even to the point dan de eenvoudige vaak vernieuwende recepten. Het boek is uitgegeven bij Borgerhof & Lamberichts en ligt vanaf nu in de winkel . Tijdens de boekenbeurs zijn er ook signeer sesssie’s.

ISBN:9789089314741. (JV)



Restaurants
Nieuw Leuvens restaurant Savoye krijgt tablet als menukaart

In Leuven werd wijn- en aperitiefbar Savoye geopend. De uitbaters pakken uit met een tablet dat de traditionele menukaart vervangt. Gasten kunnen daarbij op zoek gaan naar informatie over de wijn. Bovendien wordt ook foodparing mogelijk gemaakt tussen de wijn en het gekozen gerecht. (pvo)



Restaurants
‘Gepensioneerde’ vroegere uitbaters van Vieux Port nemen ’t Vistrapje in Oostende over

Na 35 jaar stoppen Marie-Ann Vanhooren en Noël Declercq (beiden 65) met hun zaak ’t Vistrapje aan de Visserkaai in Oostende. Verrassend genoeg wordt het visrestaurant overgenomen door Albert Trips (69) en Viviane Desaever (61). Die zetten daarmee een punt achter hun pensioen, want amper in maart trokken ze de deur van hun restaurant Vieux Port dicht. Ze konden blijkbaar niet zonder de horeca. Aan ’ t Vistrapje verandert er maar weinig. Albert en Viviane behouden de naam en het personeel (pvo)



Restaurants
‘Food developer’ Pure C wordt zaakvoerder van Gentse restaurant Oak

Marcelo Ballardin, tot voor kort food developer in restaurant Pure C in Cadzand, heeft nu zijn eigen zaak. In Gent opende hij restaurant Oak.

Marcelo Ballardin werkte voor kleppers als Heston Blumenthal en Sergio Herman, maar wil toch vooral zijn eigen ding doen en een toegankelijke en hippe keuken brengen.

De jonge restaurantuitbater laat zich daarbij duidelijk inspireren door de Flemisch Foodies. (pvo)



Snelrestauratie
Slechte cijfers voor Cola en McDonalds

In de fastfoodsector zijn, wereldwijd, slechte cijfers op te tekenen voor zowel McDonalds en Coca Cola. Beiden zagen hun winst dalen. De frisdrankproducent heeft dan maar beslist om tegen 2019 jaarlijks 3 miljard dollar te besparen. McDonalds heeft dan weer problemen in Noord-Amerika en China. McDonalds wil klanten terugwinnen met andere, nieuwe menu’s. De opkomst van wel smakelijke burgerrestaurants zal er wellicht ook iets mee te maken hebben. (JV)



Wedstrijden
Xavier Bernes wint Benelux finale culinaire prijs ‘Taittinger’

De Benelux finale van de 48ste editie culinaire prijs ‘Taittinger’ werd betwist tussen 3 Belgische en 2 Nederlandse chefs.

Na een spannende finale waarbij de chefs een creatie van eend als hoofdgerecht en een dessert met chocolade moesten bereiden, kon afscheidnemende voorzitter Pierre Fonteyne met trots Xavier Bernes, sous-chef van The Restaurant by Pierre Baltazar van het Brusselse The Hotel tot laureaat kronen. De 2de prijs ging naar Nicholas Tsiknakos van B-Manos Brussel.

Xavier Bernes betwist op 25 november 2014 de grote internationale finale in Parijs waar hij het zal opnemen tegen de nationale winnaars van Frankrijk, Japan, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland.




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com