LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Geen Pangasius wel een Miene

Tijdens de opening van De Week van de Smaak in Oostende doken ook enkele manifestanten op die het niet zo gemunt hadden op de plannen om in de haven van Zeebrugge een pangasiusimportcentrum te plannen. Ook de plannen om de vismijn van Oostende in te krimpen of zelfs volledig te laten verwijderen,  werden luidkeels uitgejouwd met ‘Bluuf met je fikken van de Miene’. De actie kon alvast op veel sympathie rekenen. Of de beleidsverantwoordelijken er ook iets zullen mee aanvangen….. (JV) 



Algemeen
West-Vlaanderen geniet niet altijd mee van relance

Aan de vooravond  van de horecavakbeurs Horeca Expo blijkt de crisis in de sector - zeker in de Zuid-West-Vlaanderen -  nog niet overgewaaid te zijn. Daar waar het aantal faillissementen in de horeca in Vlaanderen in 2014 voor het eerst ging dalen, blijkt vooral Kortrijk maar ook de streek rond Ieper en het Heuvelland daar niet van te genieten. Zopas werd ook nog het voormalige sterrenrestaurant Convent te Renige failliet verklaard. (JV)



Algemeen
Café aan Ieperse Menenpoort wacht op nieuwe uitbater

Brouwerij Omer Vandeghinste is op zoek naar een nieuwe uitbater voor café Ypra Inn. Vooral de locatie aan de Menenpoort in Ieper is interessant. Vele toeristen vinden hun weg naar dit café, omdat ze een goed uitzicht hebben op de beroemde poort waar dagelijks om 20 uur de Last Post wordt geblazen. (pvo)



Algemeen
Zware politieke rel in Heist-op-den-berg zindert ook na in horeca

Het zit er bovenarms op tussen de sp.a en N-VA in Heist-op-den-berg. Sp.a-schepen David Geerts vond er tijdens de gemeenteraad van oktober niets beters op om de leden van de oppositiepartij N-VA uit te schelden voor ‘fascisten’. Omdat Geerts weigert excuses aan te bieden, overweegt N-VA gerechtelijke stappen. Deze rel heeft ook gevolgen voor de Heistse horeca. David Geerts (ook parlementslid voor sp.a) is cafébaas en staat binnen zijn partij bekend als horeca-specialist. Dat is ook het geval voor Jan De Haes (voorzitter N-VA Heist-op-den-berg en provincieraadslid) en jarenlang voorzitter van Horeca Vlaanderen. Beide horecaondernemers werkten in het verleden samen om de Heistse horeca op de kaart te zetten en ze organiseerden samen onder meer Heist Zomert. Door de uitlatingen van Geerts, lijken de bruggen tussen beide horecaondernemers echter opgeblazen. (pvo)



Algemeen
Sint-Truiden krijgt in 2015 uniforme ‘designterrassen’

Vanaf september 2015 worden 15 horecazaken op de Grote Markt  van Sint-Truiden uitgerust met uniforme ‘designterrassen’. De horeca-uitbaters zijn best tevreden met het plan. Ze moeten wel een deel van het terras betalen, maar de financiering voor terugbetaling wordt over een periode van 15 jaar gespreid. (pvo)



Algemeen
Bierviltjes met cartoons in Olense horecazaken met verhalen over het dorp

Het dorp Olen staat bekend omwille van de leuke legendes, die behoren tot het erfgoed. Een van de legendes vertelt over de poging van de Olenaars om de kerk te verplaatsen omdat die te ver van de Markt stond.

Dit verhaal is samengevat in 4 cartoons, die nu getekend zijn op bierviltjes. Die worden nu verspreid in de Olense horecazaken. De bedoeling is om elk jaar een andere legende op bierviltjes te tekenen.

(pvo)



Algemeen
Geen glas meer voor klanten horecazaken rond Brugse Eiermarkt die buiten staan

In de Brugse uitgangbuurt rond de Eiermarkt en de Kuiperstraat mogen klanten van horecazaken niet langer naar buiten met glazen. Met dit verbod wil het stadsbestuur overlast door glasscherven tegen gaan. Klanten die bijvoorbeeld om te roken naar buiten gaan, zullen dit enkel nog met plastieken bekertjes drank mogen doen. Het is een proefproject voor een maand dat geëvalueerd gaat worden. (pvo)



Algemeen
Stad Landen start met beleid rond alcohol, drugs en tabak.

De stad Landen heeft een werkgroep opgericht rond alcohol, drugs en tabak. In de werkgroep zitten verschillende stadsdiensten, de politie en vertegenwoordigers van scholen, jeugd en horeca. Bedoeling is om acties uit te werken die preventief werken en kunnen leiden tot sensibilisering. (pvo)



Algemeen
Jeroen Meus gaat internationaal

Het succes Jeroen Meus spreidt zich internationaal uit. In december komen er 44 afleveringen van ‘Dagelijkse Kost’ op de Spaanse televisie. Maar ook Portugal en Portugees sprekende landen zoals Angola en Mozambique lonken naar de kookkunsten van Jeroen Meus. Er is ook belangstelling uit het Midden Oosten en de Verenigde Staten. Of de boeken ook vertaald zullen worden is nog een vraag. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Apero National

Begin dit jaar lanceerden de Belgische brouwers samen met VLAM de campagne ‘Fier op ons bier’. Op de vooravond van de internationale vrouwendag volgend jaar 7 maart willen de initiatiefnemers ook vrouwen betrekken bij het proeven met de actie ‘Apero National’. Vanaf 24 november kunnen horecazaken inschrijven om aan de actie deel te nemen. Wie meedoet krijgt een ’Apero National-kit’ met gepaste bierviltjes, posters, een smaakkaart en een raamsticker. Deelnemers krijgen een plaatsje in de eregalerij op www.fieroponsbier.be. Daar worden alle deelnemende horecazaken opgelijst met een link naar de eigen site en/of facebookpagina. In verschillende media zal promotie gemaakt worden voor de campagne. Uiteindelijke bedoeling is dat iedere vrouw één gratis biertje krijgt tussen 18u30 en 19u30. Meer info en inschrijven kan via www.fieroponsbier.be/horeca . Wedden dat ook veel mannen die avond langs zullen komen ? (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Avondopeningen bij ISPC

Bij ISPC, zowel Luik als Gent zetten ze de eindspurt in naar de eindejaarsfeesten. Met twee avondopeningen. Voor Luik is dat 2 december terwijl Gent eerst de Sint en zijn gekleurde pieten terug naar huis stuurt met een avondwandeling op 9 december. Het worden culinaire VIP wandelingen door de winkels. Smaakvol en sfeervol door de presentatie van vernieuwende gerechtjes  vergezeld van de nodige exclusieve dranken. De avond openingen zijn er van 17u tot 21u waarbij de kassa’s open blijven tot sluitingsuur. Aan inspiratie zal het niet ontbreken. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Lochristi mee op de kar van foodfestivals

Als het van kruidenierster Corine Beyst uit Lochristi afhangt dan komt er op 25 april volgend jaar een  ‘foodfair, jaarkermis en feelgood parkevenement’ op de parkterreinen rond Orphanimo. Hap-py is de werktitel. Corine Beyst is nu al druk op zoek naar restaurants , bistro’s, bakkers, slagers, traiteurs, delicatessenzaken of drankenhandels die aan het initiatief willen meewerken. Het tweede aspect  is de inkleding. Veel muziek en een Engelse jaarkermis compleet met attracties aan te pas. Een zoveelste culinair festival dat in de steigers staat maar dat zich nu wel laat uitblinken door de nodige originaliteit. Als alles in de juiste plooi valt. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Straks Horeca Expo, nu al de complete beursgids

Vanaf zondag 23 is Flanders Expo Expo te Gent weer het trefpunt voor professionelen uit de horecasector. Er zijn niet alleen de meer dan 650 exposanten met meer dan 3.000 merken er zijn vooral heel wat nieuwigheden te ontdekken. Tevens krijgt Horeca Expo ook een totaal vernieuwde look. Er zijn verschillende nieuwe invalshoeken zoals de Wine & Spirits Boulevard in hal 8, een totale make over voor de verschillende cateringpunten en wel meer dan 50 randactiviteiten verspreid over het ganse gebouw van Flanders Expo. De organisatoren raden aan zo veel mogelijk met het openbaar voer te komen hoewel dat door vakbondsacties misschien moeilijk kan worden. Wie er dan niet kan geraken kan nog steeds via de facebook pagina van horecaplatform of horecamail het nieuws op de voet volgen. (JV)

 

 

Blader alvast door de Beursbijlage Horeca Expo 2014 bij onze vakmagazines.

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Week van de Smaak

Nog tot 23 november loopt de Week van De Smaak. Talrijke evenementen werden/worden opgezet. Meer dan 700 activiteiten werden er in Vlaanderen en Brussel georganiseerd van groot tot klein. De Vistournee was de speeractie van de Week van de Smaak. De Gentse Barge vertrok in Oostende als smaakboot langs de kust tot in het binnenland. 11 dagtochten stonden er op het programma met telkens een andere kok aan boord die een vismenu presenteerde. Er was uitleg over bijpassende bieren en uitleg over de Belgische visserij. Aan boord telkens 40 personen die hun plek aan boord wonnen met een wedstrijd. Ondertussen vertrok de knalrode Smaakmobiel langs verschillende steden waar chefs hun favoriete Fish & Chips presenteerden. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Taste of Stars

Van 12 tot 17 januari 2015 verwelkomt Leuven andermaal een aantal Italiaanse sterrenchefs die in lokale restaurants aan de slag gaan. De Leuvense restaurants stellen hierbij hun keuken ter beschikking voor een culinaire ontdekkingstocht. ‘s Middags en ’s avonds worden gastronomische menu’s geserveerd waarbij de Italiaanse sterrenchefs zich engageren om naast hun eigen creaties, minimum één gerecht met een streekproduct te creëren.

Deelnemers zijn alvast sterrenchef Mauro Uliassi, restaurant Uliassi in Senigallia en Maurizio en Sandro Serva van restaurant La Trota, 2 Michelinsterren, in Rieti (Lazio). De Leuvense restaurants zijn Officiana Clandistina van chef Pino Caprioli en restaurant Beluga van chef Wim Janssens. De gastronomische lunch, 3-gangen kost 50€ per persoon, het all-in gastronomische menu, 6-gangen, dat ’s avonds wordt gepresenteerd kost 150€ per persoon. Reserveren kan vanaf 17 november rechtstreeks bij de Leuvense restaurants. Het initiatief  wordt mee gesponsord door Wijnimport Divino uit Dendermonde, Selezione vini Italiani uit Zonhoven en Toerisme Leuven.



Catering
Menu’s van Erik Pankert (Zur Post) in businessclass van Brussels Airlines

Vanaf 1 december is het weer de beurt aan een nieuwe Belgische topchef om zijn Businessclass menu’s te serveren op Brussels Airlines’ langeafstandsvluchten. Deze keer is het chef Eric Pankert van restaurant Zur Post die vijf menu’s heeft bedacht op basis van lokale ingrediënten uit de Duitstalige gemeenschap in Oost-België. (pvo)

 

 



Hôtellerie
Hotel Beau Séjour in Lanklaar geeft naam aan nieuwe fictiereeks

Hotel Beau Séjour aan de oude kanaalarm te Lanklaar staat centraal in een nieuwe 10-delige fictiereeks. Nog tot april filmt een ploeg in het 108-jarige hotel, dat ook de naam aan de serie geeft. Het verhaal gaat over Kato, een vermoord meisje, dat haar eigen moordzaak moet oplossen. Naast het hotel, worden in de serie ook de spots op het Maasland gezet. (pvo)



Hôtellerie
Accor België engageert zich in strijd tegen seksuele kinderuitbuiting

Accor België heeft als partner van ECPAT België de ‘Gedragscode voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele uitbuiting in Reizen en Toerisme’ ondertekend. Het is een krachtig signaal op de vooravond van de 25ste verjaardag van het internationaal verdrag inzake de Rechten van het Kind. België is het 37ste land waar Accor de Gedragscode ondertekent. (pvo)



Hôtellerie
Prijzenregen voor Brugse hotels

Een aantal Brugse hotels hebben mooie prijzen behaald. Viersterrenhotel The Pand werd door de jury van de Boutique Hotel Awards bekroond tot het meest romantische boetiekhotel van Europa. Het Crowne Plaza  Hotel heeft dan weer de internationale prijs ‘Hotel of the Year Europe’ gekregen. Volgens boekingssite Agoda tenslotte behoren de Brugse hotels tot de beste van de wereld voor wat voeding en eten betreft. Dat moet blijken uit 7 miljoen recensies op de site. (pvo)



Hôtellerie
Hilton sluit licentieovereenkomst met Plateno Hotels Group

Hilton Worldwide heeft een licentieovereenkomst gesloten met de Chinese Plateno Hotels Group. De bedoeling is om daarmee de brand Hampton by Hilton in China in een versneld tempo te introduceren. Het eerste hotel zou eind 2015 geopend worden. Op termijn zouden er in China meer dan 400 Hamtpon hotel moeten geopend worden. (pvo)



Hôtellerie
Contract voor eerste easyHotel in Brussel

Onlangs tekenden DanZep, eigenaar van De Pier en easyHotel Benelux, en Allfin een contract voor de bouw van een eerste easyHotel in ons land. Dat eerste easyHotel komt in het centrum van Brussel. Begin 2016 opent easyHotel de deuren aan de Zilverstraat haar deuren. Het hotel maakt deel uit van het Chambon project. (pvo)



Hôtellerie
Charles' Home

Met vier panden in vooraanstaande Brusselse wijken die in totaal 26 moderne appartementen aanbieden, doet Charles’ Home een opgemerkte intrede op de Brusselse hotelmarkt. De appartementen zijn volledig en high-tech uitgerust en geschikt voor een verblijf van één nacht tot maximum een jaar. De lifestyle en het comfort van deze appartementen worden voorgesteld in een vernieuwende showroom die als conceptueel uithangbord dient. De panden situeren zich in 4 strategische wijken, Grote Markt, Louizalaan, Ambiorixplein en Kasteleinwijk. De appartementen in het gebouw Montagne (Grote Markt), Palmerston (Europese wijk - Ambiorixsquare) en Huis Paul Lauters (Louizalaan) zijn onmiddellijk beschikbaar. Deze in Huis Vleurgat (Louizalaan), Huis Amazone en Huis Aquaduc, beide Kasteleinwijk, verruimen het aanbod in de lente 2015. www.charleshome.com



Hôtellerie
Crowne Plaza Brugge ontvangt internationale ‘Hotel of the Year Award Europe” in Athene

Begin november vond in Athene de jaarlijkse ‘Hotel Star Awards’ plaats. Tijdens dit jaarlijkse evenement erkent InterContinental Hotels Group (IHG) hotels en managers voor hun uitzonderlijke prestaties, hun bijdrage aan de hotelindustrie en de lokale gemeenschap.

De winnaars zijn de best presterende hotels en managers in Europa. Tijdens deze award ceremonie heeft Lucas Bakx, de GM van Crowne Plaza Brugge, de prestigieuze prijs ‘Hotel of the Year Europe 2014’ mogen ontvangen uit handen van Mrs Angela Brav, CEO IHG Europa.

 



Ondernemingen - Bedrijven
De unieke smaak van Lotus Suzy wafel

Als het op smaak en kwaliteit aankomt, is er geen enkele wafel die beter scoort dan de Suzy wafels van Lotus. Dit heeft op de eerste plaats te maken met de hoogkwalitatieve ingrediënten van een Suzy wafel. Neem nu de parelsuiker. De parelsuiker moet net hard genoeg zijn zodat hij niet smelt tijdens het bakproces, maar ook niet te hard zodat je erin kunt bijten en deze parel versmelt met de wafel. Dit is een zeer delicate balans. Of neem nu de keuze van bloem. We spreken van een Luikse wafel omdat de graanhalmen op Luikse grond hebben gegroeid. De grond waarin de granen groeien, heeft een impact op de smaak en de kwaliteit. En tot slot de Belgische chocolade, deze zorgt ervoor dat de gechocolateerde Lotus Suzy wafel uniek is op de markt. Elk van de ingrediënten van de Lotus Suzy wafels wordt met veel zorg en aandacht gekozen en moet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van Lotus Bakeries. Proeven kan alvast op stand 1212 tijdens Horeca Expo (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Pidy kiest voor duurzaamheid

Het Iepers bedrijf Pidy, wereldleider in ready-to-fill producten, maakte woensdag bekend dat ze uitsluitend nog duurzame palmolie zal gebruiken in hun producten. De aankondiging gebeurde in het kader van hun duurzaam beleid die ze de komende jaren wensen uit te breiden. Verder overhandigde Pidy een cheque aan de Ieperse organisatie Mothers for Peace. Deze vredesbeweging werd recentelijk bekroond tot beste NGO in Afghanistan. In het bijzijn van de West-Vlaamse gouverneur, Carl Decaluwé, overhandigde Pidy’s algemeen directeur Thierry Dehaeck een cheque van tweeduizend vijfhonderd euro aan Mothers for Peace. (JV) 



Publicaties
Langverwachte ‘Vis- en zeevruchtengids voor professionals’ gelanceerd

Met de publicatie van de ‘Vis- en zeevruchtengids – voor professionele gebruikers’ is een unieke informatiebron ontsloten. Voor het eerst beschikken onze (chef)koks en andere afnemers van vis en zeevruchten over bevattelijke, op maat gesneden en wetenschappelijk onderbouwde informatie van de 70 meest gegeten vissen, schaal- en schelpdieren. Met behulp van deze kennis kunnen ze een duurzamer aankoopbeleid voeren en beter communiceren naar hun klanten toe. NorthSeaChef en GaultMillau-chef van het jaar 2015 Filip Claeys (De Jonkman, Brugge) drukt het zo uit: “Ik kies bewust voor minder gekende soorten uit het assortiment lokaal aangevoerde vis. Met deze gids heb ik nu alle nodige informatie bij de hand over de soorten, de vistechnieken en de toestand van de beviste stocks.”  De gids is vrij beschikbaar in het Nederlands en het Frans via de website www.zeevruchtengids.org . Deze gids zal jaarlijks een update kennen met de nieuwste informatie.
De gedrukte versie kan online besteld worden via deze link: www.zeevruchtengids.org/nl/bestelformulier

 De gids en website www.zeevruchtengids.org zijn een initiatief van SeaWeb Europe, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

 



Publicaties
Gault&Millau 2015

2014 was een bijzonder druk jaar voor het team  van Gault&Millau. In het voorjaar publiceerde de gastronomische uitgever  de Limburg City Guide, een ode aan een gastvrije provincie die al eens miskend wordt door gastronomen en nochtans heel  wat uitstekende adresjes en kwaliteitsproducenten telt. Na Antwerpen twee jaar terug en West-Vlaanderen vorig koos de redactie dit jaar voor Limburg. De overige provincies weten waar zich aan te houden. Kort daarop was er de restaurantgids Zucsu. Dr Christiene Pelckmans, diabetoloog , bracht in samenwerking met Zucsu en Gault&Milau een gastronomische gids uit voor diabetici. Een echte wereldprimeur. Er was ook nog Tommorowland waar een proefpanel van Gault&Millau het culinaire aanbod kritisch evalueerde. Samen met groentechef Frank Fol was er in september de tweede groene Gault&Millau gids. De beste groenterestaurants werden in de gids opgenomen. Begin november hield Gault&Millau de vijfde Belgocating boven de doopvont. Het is een relaas geworden van smaakonderzoek van talrijke bedrijfs-en directierestaurants. Verder deed Neuhaus een beroep op de Gault&Millau voor de gezamelijke ontwikkeling van ‘When Neuhaus meets Single Malt Whisky’. Een team van experts ging op zoek naar de pralines die qua smaak het beste passen bij de twee grootse  single malt whiskys.

 

Gids 2015

Uiteraard gaat de grootste aandacht naar de Belux gids 2015. Deze gids heeft heel wat nieuwigheden in petto waaronder de kwalificatie van gastronomische bistro’s, een verwijzing naar de nieuwe website  die beter zou moeten inspelen op de behoeften van de gastronomische websurfer, een  mobiele app. Gault&Millau probeert in zijn restaurantgids een beeld te schetsen van de horeca in België. Er zijn veel beslissingen gevallen , de ene al wat aangenamer dan de andere.  Beslissingen zijn echter niet onomkeerbaar. In zijn nieuwste gids heeft Gault&Millau ook aandacht voor de Japanse keuken. Enkele Japanse topchefs  vertoeven al jarenlang in ons land. Daarbij komt dat Belgische chefs naar Japan afreizen  om zich in de lokale producten te verdiepen. Met de steun van enkele bedrijven die nauwe banden hebben met Japan en in samenwerking  met de Belgische-Japanse Vereniging werd een ‘Best of Japan’ gids samengesteld, een ode  aan het Land van de Rijzende Zon.

Daarnaast heeft de nieuwe gids ook oog voor de gastronomische bistro’s. Het fenomeen van de bistronomie wordt immers hier en daar geplaagd door wildgroei. Bistronomie is  een trendy woord dat niet steeds de lading dekt . Als ambitieuze gastronomische gids helpt Gault&Milau de beweging van de bistronomie mee vorm te geven.  Daarom selecteerde de gids met een speciaal logo een aantal zaken die als referentie kunnen dienen. Een lijst die zeker nog zal onder het kritisch oog van de redactie snel zal groeien.

 

En de laureaten zijn...

De Jonge chefs van het jaar zijn Fabrizzio Chirico (Délice du Jour - Gerpinnes) voor Wallonië, Michaël Vrijmoed (Vrijmoed - Gent) voor Vlaanderen, en Damien Bouchery (Bouchéry - Brussel) voor Brussel. Aan de top zijn er vier opmerkelijke stijgers: voor de eerste keer in tien jaar haalt Christophe Hardiquest van restaurant Bon-Bon (Brussel) de zeer begeerde score van 19,5/20. Hij komt daarmee naast Peter Goossens aan de absolute top van de Belgische gastronomie. Vincent Gardinal van Le Prieuré-Saint-Géry (Solre-Saint-Géry) stijgt opnieuw naar 18/20, en een derde koksmuts is er voor Samouraď (Brussel) en Tim Boury (Roeselare). Wij bekronen ook Monia Aouini  van Auberge de la Grappe d’or (Torgny) als Gastvrouw van het jaar, en de chef van Il Trionfo (Knokke) als beste ambassadeur van de Italiaanse keuken. Als u in de zomer van 2015 buiten wilt eten, raden wij u het terras van La Source (Lanaken) aan, het mooiste dit jaar. De Wijnkaart van het jaar vindt u in Nuance (Duffel), en de Sommelier van het jaar is de talentrijke César Roman, die u een glas wijn helpt kiezen in Comme Chez Soi (Brussel). De beste brasseriekeuken wordt geserveerd door de brigade van Le Faitout (Baudour). Het beste dessert is te vinden in Le D’Arville in Wierde. Het Beste groenterestaurant is dat van Christophe Pauly (Coq aux champs – Soheit-Tinlot) voor Wallonië, en dat van Seppe Nobels (Graanmarkt 13 - Graanmarkt) voor Vlaanderen. De laureaten Prijs-plezier dit jaar zijn Publiek (Vlaanderen), Unico (Brussel) en La Part des Anges (Wallonië), en de drie Ontdekkingen van het jaar zijn Little Paris (Waterloo), Beaucoup Fish (Brussel) en Souvenir (Ieper). De meest opgemerkte nieuwkomer is The Jane in Antwerpen, het restaurant van Nick Bril en Sergio Herman, dat zijn intrede doet in de gids met een mooie 16/20.

Jan Vermeersch



Restaurants
‘Atypisch’ restaurant Renty in Middelkerke vermeld in Gault&Millau

Restaurant Renty in Middelkerke is wel een vreemde eend in de bijt van restaurants die een Gault&Millau-onderscheiding hebben gekregen. Toen de andere chefs op de eerste rij zaten om hun onderscheidingen in ontvangst te nemen, stonden Norbert (75) en Liesbeth (73) gewoon in hun restaurant. Het echtpaar dat al 21 jaar restaurant Renty openhoudt, had de vermelding in Gault&Millau totaal niet verwacht. Naar eigen zeggen doen ze al hun leven lang hetzelfde: mise-en-place, een dutje, avondservice, de afwas en dan 2 trappisten. Norbert staat in de zaal, Liesbeth in de keuken. Meer moet dat voor hun en hun klanten niet zijn. (pvo)



Restaurants
Anny Smets van De Proosdij (Diest) wordt lid van de Académie Culinaire de France

Anny Smets, chef van het Diestse restaurant, is ingewijd als nieuw lid van de prestigieuze Académie Culinaire de France. Het is de eerste Belgische vrouw die deze eer te beurt valt. De culinaire academie is een kransje van topchefs dat al sinds 1877 bestaat. (pvo)



Restaurants
Sergio Herman krijgt Inspiration Award 2014

Op maandag 24 november organiseert de Belgische Leaders Club voor de 4de keer de ‘Concept Restaurant Awards’. Deze keer vindt het evenement plaats tijdens de Horeca Expo in Gent. Dit jaar zijn volgende Belgische horecaconcepten geselecteerd: Bia Mara (Brussel), Pistolet Original (Brussel), De Superette (Gent), Poule & Poulette Rsto (Antwerpen) en Love Fish (Antwerpen). Dit jaar wordt ook de Inspiration Award uitgereikt. Die gaat naar Sergio Herman, chef van The Jane. (pvo)



Restaurants
Desserts in Comme chez soi met suikervervanger Zusto

Topchef Lionel Rigolet van Comme chez soi bereidt voortaan het merendeel van de desserts op basis van de nieuwe suikervervanger Zusto.

Een proefpanel kwam tot de constatatie dat die desserts minstens even goed smaken als hun klassieke tegenhangers. Dat is uitstekend nieuws voor diabetici en mensen die graag hun suikerrverbruik willen verminderen. (pvo)



Toerisme
Lekker weg op Curaçao

De Curaçaose keuken is net zo gevarieerd als haar bevolking kleurrijk is. Door het samengaan van verschillende culturen, is de lokale keuken op het eiland Creools (Krioyo) en een lekkere variatie op onze westerse keuken. Bovendien is er op het eiland voor ieders budget en smaak wat wils. Van een lokale snèk (snackbar) tot een fine dining restaurant: het kan allemaal. Veroordeeld tot de obligate kip met rijst ben je op Curaçao dus allerminst.

Op Curaçao ben je altijd lekker weg. Een tip voor de koks die niet alleen de zon zoeken, maar ook culinair aan hun trekken willen komen.

Info: www.curacao.com/nl/directory/proef/

(pvo)



by communitysoft.com