LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Bugs gaat internationaal

David Creëlle van het Gentse insectenrestaurant Bugs lonkt met zijn initiatief naar het buitenland. Als het aan de chef ligt mogen onze noorderburen zich binnenkort aan een Bugs restaurant verwachten.Was Amsterdam een optie dan heeft David Creëlle nu zijn oog laten vallen op het trendy Rotterdam.Bovendien komt er volgend jaar een insectenkookboek uit. Het kan niet altijd dagelijkse kost zijn. (JV)



Algemeen
Nieuwe horecazaak voor winkelcentrum Ring Shopping Nood in Kortrijk

Het Kortrijkse winkelcentrum Ring Shopping Noord heeft er een nieuwe horecazaak bij. Philip Pieters opende er Phelicous. Het is een puik ingerichte zaak geworden  waar soep, broodjes en gourmethamburgers te verkrijgen zijn.  Philip Pieters was eerder al filiaalmanager in fastfood zaken te Antwerpen en te Roeselare maar wil nu de klanten meer inbreng geven in wat ze op het bord krijgen. Zo kunnen de klanten zelf hun soep bijsmaken met extra balletjes, kaas, bieslook of wat dan ook. Het is één van de manieren om de klant centraal te stellen en hem niet te dwingen te eten wat het keukenteam hem wil doen eten. (JV)



Algemeen
Olifant uitgeblazen

De politiezone Aalter-Knesselare moet hun 4 meter hoge opblaasbare roze olifant van de baan halen.De opblaas olifant was een soort mascotte van de anti-alcoholcampagne. De roze olifant is echter ook het symbool van het bier Delirium Tremens. Brouwerij Huyghe dreigde met een rechtszaak wanneer hun vriendelijke olifant verder zou gebruikt worden in een anti-alcoholcampagne. De olifant is dus nu letterlijk en figuurlijk uitgeblazen. (JV)



Algemeen
Blankenberge promoot culinaire troeven

Blankenberge wil met de campagne ‘Blankenberge Bruist …culinair’ de gastronomische troeven in de kijker stellen. Hiervoor is een samenwerkingsverband opgezet met Horeca Blankenberge, de Middenstandsraad en de Vriendenkring Handelaars Grote Markt. Er liggen al 2 initiatieven vast. Op 13 juni 2015 komt er met ‘Een zee van lekkers’ een gastronomisch evenement op de Grote Markt. Verder staat er ook een kookwedstrijd ‘Koken met vergeten vis’ op het programma. Tussen januari en juni kan je in de deelnemende restaurants menu’s met deze vissensoorten proeven. Een vakjury bezoekt in deze periode de restaurants en zal een winnaar aanduiden. (pvo)



Algemeen
Horeca van Doel en Lillo vreest afschaffing gratis veer

De gratis veerdienst tussen Lillo en Doel vervoerde afgelopen zomerseizoen een kleine 38.000 passagiers. Dat is een daling met 17.5% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarom vreest de plaatselijke horeca dat het Vlaams Gewest deze cijfers gaat gebruiken om de gratis veerdienst af te schaffen. Vooral de horeca van Lillo is totaal afhankelijk van het veer, stelt men vast (pvo)



Algemeen
Brugge lanceert winkel- en horecaplan

De stad Brugge heeft de studiebureaus WES en Guidea onder de arm genomen om een winkel- en horecaplan uit te stippelen. Op die manier krijgt de stad een soort ‘handboek’ om het beleid beter te kunnen sturen. De wil is om meer kwaliteit te verkrijgen in het aanbod. (pvo)



Beurzen - congressen - evenementen
Blankenberge culinair

Verschillende  actoren in Blankenberge hebben de handen in elkaar geslagen om een nieuw culinair evenement op poten te zetten. ‘ Blankenberge bruist culinair’ is een kookwedstrijd die loopt van 1 januari tot 1 juni met een apotheose op 13 juni op de Grote Markt. Omdat Blankenberge meer is dan een zon en strand stad willen de organisatoren op deze wijze ook het culinaire aspect van de kustgemeente in de verf zetten. Bedoeling is dat de chefs vooral gebruiken maken van vergeten vissoorten. Daarnaast is het ook de bedoeling om artisanale producten in de kijker te zetten. Wafels, pralines, koekjes …. . Op 13 juni is er een slotevenement op 13 juni op de Grote Markt waar een proeverij zal gehouden worden met de visschotels en artisanale producten. De winnaar van de wedstrijd mag pronken met de titel ’Beste Blankenbergse Visschotel.’ (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2014 dag 5

Horeca Expo dag 5


Horeca Expo heeft zijn deuren gesloten. Na 5 zeer intensieve dagen konden de meeste standhouders behoorlijk tevreden terugblikken. Deze 26e editie van de vakbeurs bewees nog maar eens wat er leeft in de horecasector en de grootkeuken. Er waren de talrijke informatie vergaderingen  over startersopleidingingen, langs de dag van de friturist tot aan de grootkeukenkoks. Geen enkel onderwerp uit de horeca werd ontlopen op deze vakbeurs.


Horeca Expo GISTEREN
Colloquim Plantijn Hogeschool
Tijdens dit Colloqium was er vooral veel aandacht voor marketing . Een pijnlijk punt binnen de horeca. Het opstarten van een zaak is één punt maar de zaak ook onder de aandacht brengen is een een ander punt.

 

 

Hoe bereid ik vis
Foodprint en Vlam presenteerden het Smartboek ‘Hoe bereid ik Vis’. Wanneer is vis op zijn best en hoe maak je vis het best klaar ? Het Smartboek is een korte handleiding die eigenlijk  kijkt naar de horecaopleidingen. Dit boekje past volledig in de huidige leerplannen van het horeca-onderwijs.  Maar het is de bedoeling dat mensen die met vis en de bereidingen ervan doorklikken naar de website visinfo.be om alle details van het boekje verder te bekijken en uit te werken.

 

Vegucation
Veel groenten lagen er op de tafels van de demokeuken in hal 8. Frank Fol stond er samen met studenten van de Hotelschool Gent en KTA Wemmel. Groenten kunnen best smakelijk zijn zeker als mensen zoal s Michaël Vrijmoed en Seppe Nobels zich samen met Frank Fol achter de kookpotten zetten.

 

 

Horeca Expo VANDAAG
CLOSED
We zien elkaar terug volgend jaar van 15 tot en met 19 november!


Tekst en foto's: Jan Vermeersch



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2014 dag 4

Horeca Expo dag 4 en vandaag
Horeca Expo gaat zijn laatste dag in. Een ingekorte dag want de beurs sluit zijn deuren om 17 uur.
Maar deze laatste dag is weer eens niet één om op de lauweren te rusten. Op de talrijke standen blijven de demonstraties doorlopen. Dat alleen al is dot een smakelijk gebeuren maar ook heel vaak een bron om inspiratie op te doen. Nieuwe technieken, nieuwe kookwijzen, nieuwe ingrediënten …. . De laatste dag om alles te ontdekken.


Horeca Expo GISTEREN
Het grootkeukencolloquium behandelde drie thema's: food waste, de allergenendeclaratie, en de autocontrolegids. Uit de beide presentaties over food waste van enerzijds de Vlaamse Overheid en anderzijds de firma Refood nv, bleek dat het voedselverlies in alle segmenten van de voeding (van landbouw over verwerking, tussenhandel tot eindconsument) enorm groot is, dit zowel op vlak van tonnages (ca. 300.000 ton op jaarbasis) als op vlak van financiële verliezen. Vooral soep, salad bars en koffie blijkt een zware verliespost. Daarvoor komen via het Agentschap Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid een aantal initiatieven.
Geert Bruggeman gaf een aantal kritische bedenkingen bij de allergenenwetgeving die begin december in voege treedt. Daarbij heeft België vanwege Europe een uitzondering bedongen, waardoor de uitleg mondeling mag worden meegedeeld, maar dan wel direct na vraag van de klant. Een goede voorbereiding en een degelijke database zullen noodzakelijk zijn om dit te kunnen.
Dirk Lemaitre gaf een korte uitleg over de nieuwe generieke autocontrolegids die binnenkort in voege treedt. Het wordt nog even wachten op het FAVV voor meer duidelijkheid of die al dan niet de waardige opvolger wordt van de bestaande sectoriële autocontrolegids.

 

Recht op Smaak
Glenn Van Gerwen en Sophie Declerck stelden hun kookboek ‘Recht op Smaak’ voor. Het boek wil een lans breken voor smaakvolle maaltijden ook in de zorgsector. Jarenlang bezocht Glenn zijn oudere buurvrouw tot ze noodgedwongen naar een zorgcentrum moest. Ook daar bleef ze bezoek krijgen van Glenn. Haar grootste klacht was echter dat het eten er niet was zoals zij thuis kookte. Geen ajuintjes bij de boontjes of andere details die smaak geven aan een gerecht. Glenn Van Gerwen gaat in zijn eerste boek bijvoorbeeld voor groentepuree in plaats van de soms weinig smaakvolle traditionele puree. Gemarineerde kip kan ook het droge kipfilet op het bord vervangen. Het is een eerste boekje dat een voorloper moet zijn van een uitgebreider boek dat wellicht midden volgend jaar zal verschijnen.


Horeca Expo VANDAAG

Masterclasses
Al iedere dag zijn er in Chef’s Place in hal 8 de masterclasses. Was het gisteren nog ondermeer de beurt aan Peter Goossens die het Unilever boek M.E.P kwam promoten dan wordt Chef’s Place ook vandaag een inspiratiebron met verschillende demonstraties. Het zijn demonstraties in samenwerking met verschillende partners die de organisatie van Horeca Expo wist aan te trekken. 

Om 11u gaan Luc De Laet en Jan Buytaert voor ‘Back to Beef’. Om 15u is er Bern Belmans met ‘Horse’s Neck Whiskey voor cowboys of the next big thing? Joost Arijs zorgt vanaf 15u30 voor de lancering van de Gault & Millau Chocolaterie & Patisseriegids 2015.

Colloquim Plantijn Hogeschool
Het kan als een traditionele afsluiter van de talrijke Colloquiums tijdens de Horeca Expo gezien worden. Plantijn Hogeschool weet op een zeer informatieve wijze steeds weer iedereen die ook maar iets horeca te maken, heeft wakker te schudden. ‘3 Strategy tools 2 become No 1’ is het thema van dit jaar. Vanaf 9u in het voorgebouw.

Vegetarisch in de demokeuken
Een blik op de  plantaardige, vegetarische keuken in al zijn aspecten: dat is vandaag donderdag te beleven in de demo keuken van hal 8.  EVA organiseert er samen met enkele partners een volledige dag met heel wat activiteiten. Hotelschool Gent en KTA Wemmel doen er een jamsessie rond groenten en vegetarisch koken. Er is een illustratieles door Syntra West met Kevin Storms. Om 15u brengt Frank Fol 2 topchefs mee die in een workshop meer uitleg zullen geven over koken met groenten.   

Adecco Talent’s Place
Bij in hal 3 is er om 11u een sessie rond ‘Hoe wordt mijn personeel klantgerichter’ en om 14u de sessie ‘Personeel en beleving’.

 

 

 

Een eindverslag van Horeca Expo 2014 kun je morgen in de mailbox krijgen.

Tekst en foto’s Jan Vermeersch



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo dag 3

Gisteren was er de derde dag van Horeca Expo. Frituristen, grootkeuken studenten, beleidsmedewerkers, demonstrateurs:  ieder op zijn plaats waren aanwezig. Sorry als we in herhaling vallen maar het was alweer een meer dan inspirerende dag. Ook vandaag staat het programma vol voor een leerrijke dag.
Voor bezoekers die naar specifieke producten of diensten op de beurs  op zoek zijn, verwijzen we naar ons horecaplatform (www.horecaplatform.be), waar u via ‘horeca-gids’ alle tentoongestelde producten, merken en diensten vlot kan terugvinden.

 

Horeca Expo GISTEREN

Dag van de friturist

Nationaal Congres Frituristen en voorstelling 'Week van de Friet'

Het nationaal congres voor frituristen, een organisatie van Navefri (Nationaal Verbond van Frituristen) stond voor een groot deel in het teken van de nakende komst van de 'Black Box' en de 'Allergenenwetgeving'. Het is voor nagenoeg alle frituren een feit. Heel binnenkort is de geregistreerde kassa met geïntegreerde 'black box' een feit. Enkel die frituren die minder dan 10% ter plekke consumptie mogelijk maken, zijn hiervan vrijgesteld, hoewel ook zij een BTW-bonnetje moeten kunnen geven aan die klanten die ter plekke consumeren. Dat betekent meteen dat die BTW-bonnen, of beter gezegd de mogelijkheid om die te laten drukken, nog voor het einde van dit jaar moeten worden aangevraagd. Een ander euvel punt is de zogenaamde 'Allergenenwetgeving'. Ook ons land en dus ook de frituursector ontsnapt niet aan de verplichting klanten in te lichten over de aan- en/of afwezigheid van allergenen (een 14-tal delen tellende lijst). Het zal je maar overkomen als friturist net één van de 1 op 1,8 miljoen klanten over de vloer te krijgen die daadwerkelijk met fatale gevolgen van het eten van één van de gerechten te maken krijgt. 'Je kan maar beter voorbereid zijn op dit soort voorvallen, hoe zeldzaam ze ook mogen zijn'. Dat is het advies van voorzitter Bernard Lefèvre. De medewerking werd ingeroepen van de fabrikanten en grossiers, en Navefri maakt werk van een systeem om de leden zo goed mogelijk in te lichten en een instrument te bieden om de aanwezigheid van allergenen in de frituurspecifieke producten in kaart te brengen.
De Week van de Friet, die van 1 tot 7 december loopt, belooft een leuke actie te worden. Inzet is het verrassen van die groep mensen die nauwelijks of geen toegang hebben tot het logische pakje friet. Wat dat geeft volgt binnenkort in diverse media.

Duurzaamheid in de sociale sector ook blijven vasthouden
Tijdens een rondetafelgesprek werd met mensen uit de grootkeukens, cateringbedrijven, toeleveranciers, contractcateraars, overheden en middenveldorganisaties die rond het thema actief zijn, een discussie gevoerd  hoe het nu verder moet. De thema’s als duurzaamheid maar ook het prijskaartje dat er aan vasthangt kwamen op tafel. Er is duidelijk een positieve instelling om op de weg van duurzaamheid verder te gaan maar de klant moet ook bereid zijn om er voor te betalen. Het wordt een surfen tussen prijsberekening (kostprijs) en duurzaamheid.

Demo Grootkeuken
De Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks bracht  vijf Vlaamse Hotelscholen die een  afdeling grootkeuken hebben, samen. In de demokeuken van hal 8 gaven ze niet alleen een demonstratie, maar werd er ook gekookt voor enkele genodigden. De opdracht was een eigen creatie van een menu voor gemeenschapskeuken met 3 gangen. De samenstelling  en de bereidingswijze moest beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Wat de studenten, onder begeleiding van hun leermeesters, op tafel konden neerzetten oversteeg meer dan twee vorken de verwachtingen. Misschien een goed idee om eens een kwalificatie voor grootkeuken in te voeren.

Dag van de Gentse Horeca
Horeca Expo dat is Gent. Gent weet een unieke mix te maken van toeristen, studenten en niet in het minst inwoners. Er zijn restaurants in letterlijk alle geuren en smaken. Van Grieks over Bulgaars tot Turks. Er zijn de Italiaanse pizzeria, de kroketrestaurants, de Ierse restaurants en uiteraard de vaste Belgische bistro’s. Een mengeling van eetgewoonten en culturen.

 

Soms botst het, soms klinkt het. Maar samenwerking en een juiste wetgeving kan alles in goede banen brengen. Beleidsverantwoordelijken, een horeca coach, een schepen, afgevaardigden van HoReCa Vlaanderen en horeca-uitbaters probeerden de krijtlijnen uit te tekenen voor een nieuw horecabeleid in Gent. Als we de toekomstplannen voor pakweg de problematische Overpoortstraat zien, dan heeft de Gentse horeca nog een zeer mooie toekomst.

 

Horeca Expo VANDAAG WOENSDAG

Het mag dan al de voorlaatste dag zijn van het grootste horeca evenement van de Benelux: het is zeker nog geen uitkijken naar de afsluitdag.

Masterclasses
Was het gisteren ondermeer Wout Bru die in het kader van het Unilever boek ‘Mise En Place’ de keuken van Chef’s Place mocht innemen, dan is het vandaag tijd voor andere culinaire grootheden.
Sam D’Huyvetter, Peter Goossens, Ben Belmans en Kris van de Sompel zijn de persoonlijkheden  die vandaag in Chef’s Place een demonstratie zullen geven.

 

Uitdagingen in de Grootkeukensector
Ook in de grootkeuken is duurzaamheid een actueel item.  Niet alleen vanuit het duurzaamheidsaspect, maar zeker ook om economische redenen heeft de grootkeukenverantwoordelijke  er alle belang bij voedselafval zoveel mogelijk te vermijden.
‘Samen tegen voedselverlies’ en meer uitleg over de allergenendeclaratie. Het zijn samen met aandacht voor de voor de vernieuwde autocontrolegids G-025 thema’s die besproken worden op de studiedag voor grootkeukenkoks vanaf 9u.

Adecco’s Talent Place
In hal 3 Is Adecco’s Talent Place de place to be. Zowel om 11u als om 14u draait alles rond de geregistreerde kassa. Tussendoor om 13u is er ook nog aandacht voor de motivatie van het personeel. Geen saaie voorstellingen maar aangename ontmoetingen waarbij face to face kan gepraat worden.

Ieder zijn burger
Hamburgers werden jaren vervloekt door iedereen die ook maar iets met gastronomie te maken had.
Er is echter een blijkbaar niet te stoppen kentering. Hamburgerrestaurants komen als paddenstoelen uit de grond. Ook tijdens Horeca Expo wordt aan deze trend veel aandacht geschonken. In de demokeuken van hal 8 krijgt je om 15 uur alle uitleg over de nieuwe hamburger trend.    

 

Tekst en foto’s Jan Vermeersch



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2014 dag 2

Gisteren maandag was de tweede en wellicht drukste dag van Horeca Expo. Ondermeer door vakbondsacties die het spoorverkeer serieus verstoorden maar ook door de talrijke activiteiten tijdens de vakbeurs waren de parkings van Flanders Expo vlug volzet. De vakbeurs had dan ook heel wat te bieden.

Horeca Expo GISTEREN

Foodservice Congres
Tijdens het  nationaal foodservice congres voor bedrijven in foodservice werden de actuele ontwikkelingen binnen de Belgische foodservicemarkt, zowel op vlak van horeca, catering en grootkeuken in kaart gebracht. Tijs Vandenbroucke van Tomorrowland, Andreé Duval van Duval Union, Jan willem Ter Veer van FSIN en Gert Laurijsen van Foodservice Alliance wisten met een glimlach maar ook informatieve tips hun visie te geven op de meest actuele ontwikkelingen in de Belgische foodservicemarkt.

Michelin Gids
Het was uitkijken naar de voorstelling van de nieuwe Michelin gids. In de inleidende toespraak werd niet onterecht met felicitaties gegooid naar de organisatie van Horeca Expo-Artexis maar ook naar de inzet van Hotelschool Gent. Het was bang afwachten maar zowel ‘De Karmeliet’ ‘Het Hof Van Cleve’ en ‘Hertog Jan’ behouden hun drie sterren. In deze 59ste editie van de MICHELIN gids België en Luxemburg krijgen tien Belgische restaurants (vier in Wallonië, drie in Brussel en drie in Vlaanderen) voor het eerst een Michelin ster. Opvallend is dat twee zaken die jarenlang fier de stempel van Bib Gourmand droegen, nu een ster krijgen toegewezen dankzij de vooruitgang die ze hebben geboekt. Philippe Meyers (Braine-l’Alleud) en Les Pieds dans le Plat (Marenne) zijn restaurants waar de klassieke keuken met vakmanschap onder handen wordt genomen. Ook de rijke brasseriekeuken van Héliport Brasserie (Luik) en de eigentijdse smaakvariaties van Aux petits oignons (Jodoigne/Geldenaken) laten hun gasten genereus genieten. In Brussel vindt men restaurants die op dezelfde lijn zitten. Zo is Le Pigeon Noir (Ukkel) een voorbeeld van hoe heerlijk traditionele bereidingen kunnen zijn.  Le Monde est Petit (Etterbeek) mengt lokale lekkernijen met producten uit verre windstreken, Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe) bewijst nog maar eens hoe lekker de pure Italiaanse keuken is. Hét langverwachte culinaire event van het jaar 2014 was uiteraard de opening van The Jane (Antwerpen), die meteen met een ster mocht gaan lopen. Nieuw aan de Gentse sterrenhemel is Publiek. Met Olly Ceulenaere staat er een bekende chef in de keuken, maar de echte vedetten zijn de producten. Een (h)eerlijke keuken voor fantastische prijzen! Iets verderop, in Lochristi, biedt D’Oude Pastorie dan weer lichte creaties doorspekt met fantastische, herkenbare smaken. In het Groothertogdom Luxemburg wordt één restaurant beloond met een Michelin ster: La Cristallerie (Luxemburg stad). De nieuwe gids  beloont eveneens 159 Bib Gourmand restaurants. De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. Dat bewijzen de cijfers: dit jaar zijn er maar liefst 34 nieuwkomers.
Eén foutje in de Michelin 2015, is het ontbreken van A Priori van Kristof Coppens in Haaltert, die zijn ster behoud maar niet vermeld werd.

Jong Talent Disciples d’ Augustes Escoffier
Het zonlicht was niet doorgebroken toen de kandidaten voor de wedstrijd  Jong Talent Disciples d’August Escoffier Benelux de demo keuken in hal veroverden. Deze kookwedstrijd werd georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples Escoffier Benelux”. De doelgroep waren jongeren tussen 19 en 23 jaar, alsook leerlingen van het laatste jaar aan de hotelschool. De kandidaat die als winnaar werd uitgeroepen mag naar Barcelona om er mee te strijden in de internationale finale voor de titel “Le Jeune Talent Escoffier International 2015”. Daniele Soru en zijn medewerker Mallory Gabsi konden de jury overtuigen om met de eerste prijs te gaan lopen. Noordzeetong, bouchot mosselen met komkommer, gekonfijte aardappel, citrussen, verveine, kruidenolie en witte wijn waren de ingrediënten waarmee de jonge koks de uitgebreide keukenjury konden overtuigen.

Viskok van het jaar
Hij komt uit Zeebrugge, volgde zijn opleiding aan Spermalie te Brugge en werkt bij De Jonkman in Brugge. De winnaar van de VLAM wedstrijd Viskok van het jaar kon met deze gegevens eigenlijk al op voorhand voorspeld worden. Jonathan Oliver is viskok van het Jaar 2015 geworden. Al voor de 26ste maal daagde VLAM alle Belgische professionele koks uit om een zo lekker en origineel mogelijk gerecht in te sturen met de Vis van het Jaar, zeetong, als hoofdingrediënt. Een vakjury maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden weerhouden om gisteren op 24 november live tegen elkaar op te nemen in de demonstratiekeuken van Horeca Expo. Jonathan Oliver van restaurant De Jonkman in Brugge maakte de meeste indruk op de jury en won de wedstrijd met zijn 'gebakken zeetong met spitskool en pastinaak'. De winnaar ontving de trofee van de ‘Viskok van het jaar’, ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van € 1.250, een dinerkaart voor twee personen bij Hof van Cleve  en een waardebon van € 250 van Flanders Expo, te besteden bij het ISPC. In een eerste reactie wist de winnaar wist de winnaar te vertellen dat zeetong niet vast op de kaart staat bij De Jonkman maar dat hij zijn overwinning wel opdraagt aan Filip Claeys want het is zijn schuld dat hij gewonnen heeft.
 
Leadersclub
Tijdens een gala avond werden de Concept Restuarant Awards uitgereikt. Maar er was ook de Innovation Award. Die ging dit jaar Sergio Herman met zijn restaurant The Jane in Antwerpen.
Wie de prijzen van Concept Restaurant Awards won konden we bij het te perse gaan van dit artikel nog niet achterhalen.

 


Horeca Expo VANDAAG DINSDAG

Nationale dag van de friturist
Vandaag zijn alle frituristen op de Nationale  Frituristendag. Het is een organisatie van Navefri  maar ook niet leden kunnen deelnemen. Op de agenda staat een stand van zaken van Navefri. Verder aandacht voor de geregistreerde kassa, de nieuwe allergenenwet en de nieuwe campagne “Week van de Friet. Verder uitreiking van de medailles Nationale Orde van de Gulden Puntzak.  Dat alles in het auditorium vanaf 10u30.

Duurzaamheid in de sociale sector ook blijven vasthouden
Tijdens een ronde tafel gesprek zal het met  mensen uit de grootkeukens, cateringbedrijven, toeleveranciers, contractcateraars, overheden en middenveldorganisaties die rond het thema actief zijn hoe het verder moet. Vasthouden aan duurzaamheid ook in de sociale sector. Vanaf 10u in een auditorium in het voorgebouw.

Demo Grootkeuken
De Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks brengt vijf Vlaamse Hotelscholen samen die afdeling grootkeuken. In de demo keuken van hal 8 zullen ze een demonstratie geven. De opdracht is een eigen creatie van een menu voor gemeenschapskeuken met 3 gangen. De samenstelling en de bereidingswijze moet beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dat alles in de demokeuken in hal 8.

Presentatie Versnijdingsfilms
De versnijdingsfilm is een initiatief van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België en VLAM en kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de initiatiefnemers en RCT Oost- en West Vlaanderen, Syntra Vlaanderen en alle Vlaamse slagersscholen. Tijdens de presentatie van de films tonen 3 jonge chefs  hun culinaire kunsten en gaan elk aan de slag met hun favoriete varkens-of rundvleesversnijding. Dat alles in demokeuken hal 8 vanaf 15 uur.

Gentse horeca dag
Horeca Expo dat is Gent. Gent weet een unieke mix te maken van toeristen, studenten en niet in het minst inwoners. Er zijn restaurants in letterlijk alle geuren en smaken. Van Grieks over Bulgaars tot Turks. Er zijn de Italiaanse pizzeria, de kroket restaurants de Ierse restaurants en uiteraard de vaste Belgische bistro’s. Een mengeling van eetgewoonten en culturen. Soms bots het soms klinkt het. Maar samenwerking en een juiste wetgeving kan alles in goede banen brengen. Daarom de dag van de Gentse Horeca. Dat alles om 15 u.

Tekst en foto's Jan Vermeersch



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2014 dag 1

Gisteren, zondag 23 november, is de vakbeurs Horeca Expo van start gegaan

 

Opgepast: foute standnummervermelding! Op het grondplan van de beurs dat u bij de ingang meekrijgt, staan 3 standen foutief vermeld. Het betreft Easy 2 Watch, dat op stand 1141 staat, Easyrent dat op stand  4440 staat, en ECD dat op stand 1148 staat.

 

650 exposanten meer dan 3000 producten waarbij heel wat nieuwigheden en een zeer groot aantal randactiviteiten dat is in een notendop deze editie van Horeca Expo. Het beursconcept omvat ook heel wat nieuwigheden met de ’ Wine & Spirits Boulevard’ in hal 8. ‘Adecco Talent’s Place’ in hal 3 en veel vernieuwde catering punten waaronder het North Sea Chefs restaurant boven de inkom aan hal 1. Nieuw is ook dat er vooraf dient geregistreerd  te worden. Wie pas aan de ingang zich laat registreren moet 10 euro extra bepalen. Deze vakbeurs is dus toch weer een inspiratiebron voor iedereen die actief is of wil worden in de horeca of grootkeuken.

 

Horeca Expo GISTEREN

 

Officiële opening

In zijn openingstoespraak  wist Dirk Van Roy, CEO van Artexis het belang van de beurs en de sector te benadrukken. Meer dan één bedankwoord was er, meer dan terecht, naar de trouwe medewerkers die er jaar op jaar in slagen om steeds vernieuwend uit de hoek weten te komen. Een sector die voortdurend in ontwikkeling is eist dan ook een beurs die de trends volgt en ook steeds vernieuwend is.

 

Culinaire persoonlijkheid van het jaar

Het was Vlaams Minister Ben Weyts, die  de Award voor Culinaire Persoonlijkheid van de Belgische Gastronomie mocht uitreiken. In zijn toespraak  benadrukte de minister dat de huidige regering met alle verantwoordelijke  ministers er alles zal aan doen om de sector te ondersteunen. Wat dat alles is werd er helaas niet bij verteld.  De minister mocht ook aankondigen wie de Culinaire persoonlijkheid van het jaar zou worden. Terwijl alle hoofden naar verschillende chef koks gedraaid stonden werd het uiteindelijk Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. Zelf vond hij de titel als ‘Culinair’ iets wat  overdreven maar niet te min streelde het zijn ego en dat van de ganse horeca. Het is een ruggensteun om nog meer dan vroeger de belangen van de horeca te verdedigen aldus Danny Van Assche.

 

Startersopleidingen bij Horeca Vlaanderen

Horeca Vlaanderen  organiseerde  haar eerste van een reeks  startersopleidingen.

Een leerrijke  opleiding die zich iedere dag herhaald. Prijs indicatie, Sabam, aanvragen bij nationale regionale en stedelijke overheden kwamen aan bod. Evenals de invoering van de witte kassa. De startersopleidingen lopen nog gans de Horeca Expo

 

Intronisatie promotoren O’ de Flander Oost-Vlaamse graanjenever

Een grote stoet van reeds eerder geïntroniseerde personen en bevriende cofrerieën trok door hal onder trompetgeschal door hal om uiteindelijk tot het Kapittel over te gaan. Verschillende persoonlijkheden en horecazaken werden er beloond voor het promoten van de Oost-Vlaamse graanjenever. Ondermeer Vlaams Minister Joke Schauvliege, een reeks gedeputeerden, professoren en andere verdienstelijke personen werden in de Orde opgenomen. Negen horeca- en speciaalzaken die minstens 3 verschillende O’de Flanders jenevers op hun kaart hebben staan ontvingen een plaket van O’ de Flander ambassadeur en een getuigschrift. Achteraf was er een jenever receptie die vlot verzorgd werd door Hotelschool Gent.

 

Demonstratie’s bij Metro

De stand van Metro in hal 8 herbergt niet alleen een versmarkt, een wijn en een hippe koffiebar, een oil& vinegarstand en een gourmetsnackbar, maar ook een demokeuken. Elke dag om 14 u bereiden de METRO chefs er een aantal innovatieve producten op een verrassende wijze. Gisteren was het beurt aan Koppert Cress die in gerechten verwerkt werd. De demonstraties bij Metro zijn er iedere dag om 14 uur op de stand in hal 8.   

 

Horeca Expo VANDAAG MAANDAG

 

Vakbondsacties of niet vandaag wordt het een zeer drukke dag in de hallen van Flanders Expo.

Te druk om alles op een deftige wijze te kunnen volgen. Maar dat ruime aanbod maakt nu juist deze vakbeurs zo inspirerend. De hoerca opleidingen blijven doorgaan evenals de activiteiten op Adecco’s talent place. Op verschillende standen zijn er kookdemonstraties en er zijn twee belangrijke kookwedstrijden in de demokeuken in hal 8. Het NorthSeaChefs restaurant wordt officieel voorgesteld en er zijn nog talrijke randanimaties zoals de Masterclasses.

 

Jong Talent Disciples d’ August Escoffier

De lichten gaan al behoorlijk vroeg aan in de demo keuken van hal 8. De eerste wedstrijd, in de voormiddag  is die van  Jong Talent Disciples d’August Escoffier Benelux. Deze kookwedstrijd wordt georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples Escoffier Benelux”. De doelgroep zijn jongeren tussen 19 en 23 jaar, alsook leerlingen van het laatste jaar aan de hotelschool. De kandidaat die als winnaar wordt uitgeroepn mag naar Barcelona om er mee te strijden in de internationale finale voor de titel “Le Jeune Talent Escoffier International 2015”.

 

Nationaal Foodservice Congres

Het nationaal foodservice congres is er voor bedrijven  in foodservice die op de hoogte willen blijven van alle actuele ontwikkelingen binnen de Belgische foodservicemarkt, zowel op vlak van horeca, catering en grootkeuken. Dit congres staat garant voor een overdaad aan nieuwe inzichten en inspiratie. Tijs Vandenbroucke van Tomorrowland, Andreé Duval van Duval Union, Jan willem Ter Veer van FSIN en Gert Laurijsen van Foodservice Alliance zullen er hun visie geven oop de meest actuele ontwikkelingen in de Belgische foodservicemarkt. Het congres start om 9 uur in de voorhal van Flanders Expo.

 

Michelin Belux

In Nederland weten ze al waar ze staan maar voor België blijft het uitkijken naar het nieuwe rode boekje. Om 10 uur weten we wie met de sterren en vermeldingen gaat lopen. Een uitgebreid verslag vind je uiteraard morgen hier of op onze facebook pagina van Horeca Platform.

 

Fornuis voor Wereldexpo

Maes Inox onthult vandaag maandag hun fonkelend fornuis dat duizenden mensen in 2015 zullen kunnen bewonderen in het Belgisch paviljoen tijdens de Wereldexpo in Milaan.  Het betreft een uniek keukenfornuis dat qua ontwerp een hoge internationale  symboolwaarde heeft en als voorbeeld van technologisch vernuft, functionaliteit en ambachtelijke creativiteit zijn gelijke niet kent. De  avant-première van deze unieke installatie op Horeca Expo Gent heeft plaats  om 12.45 uur op stand 5211 in Hal 5.

 

Piet Huysentruyt bij ISPC

Piet Huysentruyt  neemt om 13u plaats in de keuken van ISPC in hal 1. Hij zal er minstens een uur lang met ISPC producten aan de slag gaan en op zijn manier tekst en uitleg verschaffen. ISPC stelt trouwens heel wat nieuwe producten voor op de beurs waaronder hun Baanbreker Award.

 

Viskok van het  Jaar

Als zolang als de vakbeurs bestaat is er de wedstrijd van VLAM. Daarbij gaat VLAM op zoek naar het lekkerste en origineelste ’Vis van het Jaar’-recept in de Vlaamse restaurants. Hoofdingrediënt dit jaar is zeetong – minimum 150 g per persoon. De via een leesjury  geselecteerde finalisten palmen de demokeuken van hal 8 in vanaf 13 u.

 

Proefuitdaging bij METRO

Metro daagt de horecaprofessionals uit op een intrigerende wijn-foodpairing challenge. Dries Corneeille ,sommelier bij Hertog Jan laat de bezoeker  tussen 11u en 16 u proeven, testen en raden welke wijn best past bij Schotse gerookte zalm. Een blindproefsessie, geleid door de meester zelf, die geen enkel liefhebber kan missen.

 

Masterclasses

In samenwerking met verschillende partners zijn er de Masterclasses in Chef’s Place eind hal 8.

Het zijn kook of  informatie demonstraties die de bezoeker naar een specifiek thema leiden. Gisteren, zondag was er ondermeer al de presentie van het kaasbord door de Meester-Kaasrijpers Callebaut.

Om 12u15 start Christoph Hardiquest van Bon Bon met een foodpairing demonstratie rond Deus bier. Om 13 u weet Peter Goossens alles te vertellen over de buitengewone aroma’s van het witte goud(truffel). Biersommelier Sofie Van Rafelgem  haalt om 13u30 de Belgische klasse van ons bier naar boven. Yves Mattagne van Sea Grill presenteert krokantjes van schaaldieren om 14u terwijl Michaël Vrijmoed om 15 u crèmesaus met paling presenteert. Gert De Mangeleer weet vanaf 15u30 de truffel in de eigentijdse keuken toe te passen. Ook de hype rond Gin & Tonic wordt uit de doeken gedaan dat om 15u. Roger Van Damme goochelt met witte truffel vanaf 16u30. Spanje staat centraal  bij sommelier Guido Francque  en chef  Bart Praet.

 

Concept Restaurant Awards

Op zoek naar nieuwe horeca concepten reikt Leaders Club Belgium zijn ‘Concept Restaurant Awards’ uit. Met deze competitie wil Leaders Club aantonen hoe creatief en inventief de restaurant in België is. De wedstrijd stond open voor voor alle Belgische restaurantconcepten die innovatief en trendy zijn en geopend zijn na juni 2012. Belangrijke aandachtspunten bij de selectie zijn food, inrichting, marketing en communicatie. De winnars worden bekend gemaakt tijdens een gala avond in het voorgebouw van Flanders Expo.

 

Horeca Expo MORGEN DINSDAG

 

Nationale dag van de Friturist

Morgen dinsdag is er de Nationale Frituristendag voor alle frituuruitbaters. Het is een organisatie van Navefri  maar ook niet leden kunnen deelnemen. Op de agenda staat een stand van zaken van Navefri. Verder aandacht voor de geregistreerde kassa, de nieuwe allergenenwet en de nieuwe campagne “Week van de Friet. Verder uitreiking van de medailles Nationale Orde van de Gulden Puntzak .   Dat alles in het auditorium vanaf 10u30.

 

Duurzaamheid in de sociale sector ook blijven vasthouden

Tijdens een ronde tafel gesprek zal het met  mensen uit de grootkeukens, cateringbedrijven, toeleveranciers, contractcateraars, overheden en middenveldorganisaties die rond het thema actief zijn hoe het verder moet. Vasthouden aan duurzaamheid ook in de sociale sector. Vanaf 10u in een auditorium in het voorgebouw.

 

Demo Grootkeuken

De Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks brengt vijf Vlaamse Hotelscholen samen die afdeling grootkeuken. In de demo keuken van hal 8 zullen ze een demonstratie geven. De opdracht is een eigen creatie van een menu voor gemeenschapskeuken met 3 gangen. De samenstelling  en de bereidingswijze moet beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dat alles in de demokeuken in hal 8.

 

Presentatie Versnijdingsfilms

De versnijdingsfilm is een initiatief van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België en VLAM en kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de initiatiefnemers en RCT Oost-en West Vlaanderen, Syntra Vlaanderen en alle Vlaamse slagersscholen. Tijdens de presentatie van de films tonen 3 jonge chefs  hun culinaire kunsten en gaan elk aan de slag met hun favoriete varkens-of rundvleesversnijding. Dat alles in demokeuken hal 8 vanaf 15 uur.

 

Masterclasses

Ook op dinsdag staan er weer heel wat Masterclasses op het programma in chef’s place in hal 8.

 

Tekst en foto’s Jan Vermeersch



Cafés - Brasseries - Discothèques
Tijdelijke café in Antwerps stadhuis

Het stadsbestuur van Antwerpen wil volgend jaar een tijdelijk café organiseren in de wandelzaal van het stadhuis. Met café ’t Schoon Verdiep wil de stad de sinjoren de kans bieden om hun stadhuis beter te leren kennen. Het gebouw viert in 2015 namelijk zijn 450-jarig bestaan. De stad is nu op zoek naar iemand om het tijdelijke café uit te baten. Het pop-up café zal van eind februari 2015 tem 10 januari 2016 open zijn. Dit tijdens de openingsuren van de tentoonstelling (elke zaterdag van 13 uur tot 17 uur en elke zondag van 10 tot 17 uur). Het café zal ook geopend zijn bij grote evenementen en ontvangsten op het stadhuis. Kandidatuur via protcol@stad.antwerpen.be (indienen tot 17 december).
(pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
AB Inbev investeert 20 miljoen euro in Leuvense brouwerij

AB Inbev gaat volgend jaar 20 miljoen euro investeren in de brouwerij in Leuven. De capaciteit van de brouwerij zal op termijn uitgebreid worden met 800.000 hectoliter extra. Dat brengt het totale volume op 7 miljoen hectoliter. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Belgen net binnen top 10 van grootste bierdrinkers

We hebben in België het beste bier van de wereld en we zijn zeker niet vies van een pintje. Maar toch zijn we niet de grootse bierdrinkers ter wereld. Dat zijn de Tsjechen met 143 liter per jaar, gevolgd door de Duitsers (110 liter) en de Oostenrijkers (108 liter). Belgen staan nog juist binnen de top 10 inzake bierverbruik. Wellicht omdat we graag ook afwisselen met een glaasje wijn, schuimwijn of sterke drank.

Top 10

1. Tsjechië    143 liter
2. Duitsland  110 liter
3. Oostenrijk 108 liter
4. Estland  104 liter
5. Polen  100 liter
6. Ierland  93 liter
7. Roemenië 90 liter
8. Litouwen 89 liter
9. Kroatië 82 liter
10. België  81 liter

(pvo)



Hôtellerie
Nieuwe B&B in Moerbeke

Kleine gemeenten staan open voor roddels en dat is ook zo omtrent het nieuwe hotel Welness 721 te Moerbeke. Het volledig  vernieuwde complex aan de Perenboom  wordt een Bed & Breakfast, gekoppeld aan een loungebar en een wellnesscomplex.  Geen ‘rendez  vous hotel’ zoals het de ronde doet in het Waasland dorp. De jonge uitbater heeft al wat horeca ervaring die hij als het ware met de paplepel binnen kreeg van zijn moeder. Er zijn wellnessruimtes die ook privé kunnen afgehuurd worden. De bar is voor iedereen open. In het Bed & Breakfast-deel hebben alle kamers  een eigen sauna. Voor de  B&B wordt gemikt op zowel toeristen als zakenmensen. (JV)



Hôtellerie
Brits hotel smeert klagers een ‘boete’ aan

Een Brits echtpaar heeft van een hotel een ‘boete’ gekregen omdat ze kritiek uitten over hun hotelverblijf op het internet. Zij waren blijkbaar niet echt te spreken over hun verblijf in het Broadway Hotel in Blackpool. Op het internet omschreven ze het Broadway hotel als ‘een verrot stinkend kot gerund door Muppets’. De eigenaars konden niet lachen met de uitlatingen en haalden prompt 125 euro van de visakaart van het echtpaar wegens ‘slechte kritiek’. (pvo)



Hôtellerie
Kempinski Dukes Palace wint proces tegen hotelbelasting

Het Brugse hotel Kempinski Dukes Palace hotel betwist al lang de hotelbelasting van de stad Brugge. Nu heeft het luxehotel in beroep gelijk gekregen van de rechter. Volgens de rechter schendt de hotelbelasting de grondslag van de federale inkomstenbelasting. Gevolg is dat de hotelbelasting in Brugge wordt afgevoerd en vanaf 1 januari vervangen wordt door een toeristentaks. (pvo)



Hôtellerie
Eerste Pentahotel in België staat in Leuven

In Leuven werd onlangs het eerste Pentahotel van ons land officieel geopend. Het designhotel was al aan het proefdraaien vanaf augustus en heeft iets meer dan 100 kamers. Pentahotels zijn een designhotelketen met een Chinese eigenaar. De keten werkt samen met het kledingmerk Diesel, kledij dat het personeel ook draagt. In ons land wil Pentahotels  nog voor eind 2015 vier hotels hebben. Tegen 2020 zouden er nog circa 80 hotels in Europa moeten bijkomen. (pvo)



Hôtellerie
Hotel Werchter staat te koop

Het hotel naast de beroemde festivalweide van Werchter staat te koop voor de vraagprijs van 850.000 euro. Voor deze prijs krijgt de nieuwe eigenaar een hotel met 14 kamers en een restaurant. Volgens de makelaar zijn er mogelijkheden genoeg voor dit pand uit 1924. (pvo)



Hôtellerie
Hotel Belfort in Kortrijk sluit de deuren

Het bekende hotel Belfort sluit op 5 december de deuren. De uitbaters verkochten het pand aan een projectontwikkelaar die op die plaats een appartementsgebouw wil bouwen. Volgens de uitbaters was het hotel met dertig kamers te klein om nog rendabel te zijn. Naast hotel Belfort verdwijnt ook restaurant-bar Kopke dat zich op het gelijksvloer van het hotel bevond. (pvo)



Hôtellerie
NH Hotels lanceert High Tech Made Easy concept

De NH Hotel Group pakt uit met de nieuwe service High Tech Made Easy. Dit concept bevat innovatieve en revolutionaire techniekoplossingen die moeten zorgen voor succesvolle meetings en events. De service omvat onder meer oplossingen die interactieve congrestechnieken combineren met 3D holografische projectie. (pvo)



Hôtellerie
Terhills Hotel: nieuw lifestyle hotel in Maasmechelen

Begin volgend jaar opent de hotelgroep Different Hotels het Terhills Hotel op de gelijknamige Terhills site. Het wordt een lifestyle experience hotel, dat zich zal vestigen in het voormalige hoofdgebouw van de steenkoolmijn in Eisden, deelgemeente van Maasmechelen. Het hotel gaat 60 kamers tellen, waarvan 7 suites. Verder kan je er ook terecht in een elegante bar en uitgebreide spa. De inrichting wordt gerealiseerd door Simoni Architecten uit Hasselt. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Metro P12/P18 in Parijs

Nu twee jaar geleden opende Metro in Parijs twee bijzondere foodservice-markets. Tijdens de persvoorstelling in Parijs van de finale van de Bocuse d’Or 2015, kregen de journalisten de gelegenheid om deze aparte horecawinkels  te bezoeken. Ze noemen P12 en P18, wat staat voor ‘Proximité’, nabijheid, gevolgd door het nummer van het arrondissement. P12 ligt aan de Porte de Bercy, P18 in de buurt van het Gare du Nord. Bijzonder zijn het assortiment en de openingsuren, van 5 uur ’s morgens tot maar liefst 2 uur ’s morgens. De ruim 300 000 eetgelegenheden in Parijs profileren zich veelal als gastronomisch en zijn veeleisend. In het assortiment van Metro (90 % voeding) zitten daarom vooral premiumproducten. Blikvangers zijn de afdelingen vis en schaaldieren, vlees en vleeswaar, verse groenten en fruit, en zuivel. Uiteraard zijn hier zowat alle Franse AOP-producten voorradig. Hoewel in het bijzonder gemikt wordt op producten van dichtbij ontbreken ook de meest exotische grondstoffen niet. In iedere rayon is een geschoolde specialist beschikbaar voor advies. In het midden van de verkoopruimte staat een permanent bemande demokeuken waar alle produkten geproefd en getest kunnen worden.

Gezien het drukke verkeer in Parijs is Cash & Carry weinig praktisch. Klanten komen in de P12 en P18 vooral met de metro of met de fiets. Ze kiezen, kopen, en rekenen af. De aangekochte waren worden dan binnen de twee uur aan huis geleverd. Indien echt nodig kan dat zelfs per taxi binnen de 20 minuten. Info: www.metro.fr (JVP)

 



Ondernemingen - Bedrijven
United Food Solutions tegen voedselafval

In oktober lanceerde Unilever Food Solutions de grote United Against Waste Challenge. Midden in de Europese Week van de Afvalvermindering (van 22 tot 30 november 2014) onthulde Unilever Food Solutions de resultaten van deze Challenge. In totaal zijn 37 chefs uit de BeNeLux en Frankrijk, de uitdaging aangegaan… Ze stroopten hun mouwen op en hebben hun voedselafval gemeten. Tot nu toe hebben al 11 deelnemende restaurants hun audit uitgevoerd en ons de resultaten bezorgd. De 26 andere doen dat in de komende weken!  In totaal bedraagt de hoeveelheid afval van de 11 restaurants waarvan we de resultaten al kennen  1 ton 918 kg voor 17 042 maaltijden in 1 week. Dat betekent een gemiddelde van 126 g afval per maaltijd. Of nog preciezer, 139 g afval per maaltijd in de commerciële catering tegenover 113 g in de collectieve catering. Als we die cijfers extrapoleren naar 1 jaar (52 weken) dan is het resultaat meer dan 99 ton voedselafval! Duizelingwekkende cijfers. Maar het ultieme doel van de Challenge is chefs te helpen hun afvalproductie met 20% te verminderen (20% van 99 ton 730 kg). Dat komt overeen met een potentiële vermindering van 19,95 ton per jaar. Wetende dat 1 kg voedselafval elke chef gemiddeld 2 euro kost (afvalverwerking en belastingen), loopt de totale potentiële besparing op tot 39 892 euro per jaar!



Ondernemingen - Bedrijven
Ergon, een innoverend concept om de nieuwe Griekse smaken te ontdekken

Ergon vestigt zich, na Griekenland en Londen, op het Belgische culinaire landschap in de Parnassusstraat 1 te Elsene, vlakbij de Europese instituties. Ergon is een innovatief concept dat lounge, proeverijen, restaurant en delicatesse combineert. Het is dè plek om inkopen te doen, te relaxen en de liefde voor de Griekse keuken te (her)ontdekken. Ergon is tegelijkertijd een viering en herontdekking van de Mediterrane culinaire cultuur. Alle ingrediënten die worden gebruikt in de gerechten of die worden verkocht in de winkel  komen van nauwkeurig geselecteerde, onafhankelijke producenten uit alle Griekse regio's. Het menu, dat is samengesteld door de gerenommeerde, jonge chef-kok Dimitris Skarmoutsos (lid van de jury van de Griekse Masterchef), bestaat uit herziene authentieke recepten. Ergon staat voor unieke en eigentijdse creaties, elk gerecht is samengesteld om te delen. Duidelijk nouvelle cuisine, maar met genereuze porties en aantrekkelijke prijzen.



Publicaties
Grow Eat Share 120 recepten van Avalon

Na het succesvolle en met een Vegan Award bekroonde kookboek Puur & Vegetarisch brengt Restaurant Avalon uit Gent een nieuw uniek kookboek uit: Grow Eat Share - 120 recepten van boer tot bord. Het bundelt de favoriete plantaardige recepten van vier chefs en zoomt in op de inspirerende lokale transitiepartners met wie Avalon samenwerkt. Als restaurant met een hart voor duurzame voedselproductie werkt Avalon  met lokale biologische producten en zijn ze nauw betrokken bij alles wat beweegt op het vlak van biologische landbouw in Vlaanderen. Auteur Tine Tomme weet in het boek 120 van onze favoriete recepten te delen.  De 120 helder opgebouwde recepten in het boek laten zien waar Avalon voor staat: een eenvoudige, volwaardige, suikervrije en gebalanceerde keuken met pure, plantaardige en biologische ingrediënten. Glutenvrije gerechten zijn in één oogopslag herkenbaar via een subtiel aangebracht icoontje. De knappe foto's van Jules August en sfeervolle illustraties van Inge Bogaerts maken het boek af. (JV)



Publicaties
De MICHELIN gids België en Luxemburg 2015: eenvoud siert

Een uiterst bewerkte spektakelkeuken, in de vorm van ware schilderijtjes waarin het product nog amper herkenbaar is. Dat deze omschrijving van toepassing is op alle restaurants die in de MICHELIN gids staan, is fout. Als editie 2015 één zaak duidelijk maakt, dan is het wel dat eenvoud siert. “Er wordt terug gekozen om uitmuntende producten voor zich te laten spreken zonder onnodige bewerkingen, de chefs gaan voor generositeit en rijke smaken zonder al teveel poespas. Kortom: ze gaan back to basics”, stelt Michael ELLIS, Internationaal Directeur MICHELIN gids.

 


Het product laten excelleren en fantastische smaken creëren, op dat vlak springen er in België drie restaurants uit. De Karmeliet (Brugge), Hof van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Zedelgem) behouden hun drie sterren en blijven meedraaien met de wereldtop. Hertog Jan zette met de verhuis naar zijn prachtig verbouwde hoeve een stap vooruit. Hier wordt pas echt duidelijk hoe belangrijk zelfgekweekte groenten zijn in de keuken van chef De Mangeleer.


In deze 59ste editie van de MICHELIN gids België en Luxemburg krijgen tien Belgische restaurants (vier in Wallonië, drie in Brussel en drie in Vlaanderen) voor het eerst een Michelin ster. Opvallend is dat twee zaken die jarenlang fier de stempel van Bib Gourmand droegen, nu een ster krijgen toegewezen dankzij de vooruitgang die ze hebben geboekt. Philippe Meyers (Braine-l’Alleud) en Les Pieds dans le Plat (Marenne) zijn restaurants waar de klassieke keuken met vakmanschap onder handen wordt genomen. Men krijgt hier lekker eten voor een prijs-kwaliteitverhouding die gewoonweg fantastisch is. Ook de rijke brasseriekeuken van Héliport Brasserie (Luik) en de eigentijdse smaakvariaties van Aux petits oignons (Jodoigne/Geldenaken) laten hun gasten genereus genieten.

In Brussel vindt men restaurants die op dezelfde lijn zitten. Zo is Le Pigeon Noir (Ukkel) een prachtvoorbeeld van hoe heerlijk traditionele bereidingen kunnen zijn. Hun bourgondische keuken wordt zonder pretentie bereid en levert fantastische smaken op. Le Monde est Petit (Etterbeek) mengt dan weer lokale lekkernijen met producten uit verre windstreken, Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe) bewijst nog maar eens hoe lekker de pure Italiaanse keuken is.


Hét langverwachte culinaire event van het jaar 2014 was uiteraard de opening van The Jane (Antwerpen), de imposante kapel die chefs Sergio Herman en Nick Bril hebben omgetoverd tot een trendy hotspot. Zij lossen de verwachtingen in met hun weldoordachte, lichte gerechten die een sensationele smaakharmonie opleveren. Die vindt u ook in Gent, een stad die op gastronomisch vlak maar blijft groeien. Nieuw aan de Gentse sterrenhemel is Publiek. Met Olly Ceulenaere staat er een bekende chef in de keuken, maar de echte vedetten zijn de producten. Een (h)eerlijke keuken voor fantastische prijzen! Iets verderop, in Lochristi, biedt D’Oude Pastorie dan weer lichte creaties doorspekt met fantastische, herkenbare smaken.


In het Groothertogdom Luxemburg wordt één restaurant beloond met een Michelin ster: La Cristallerie (Luxemburg stad). Ook hier wordt de traditionele keuken geëerd met fijne smaken en heerlijke creaties.


Deze gids beloont eveneens 159 Bib Gourmand restaurants. De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. Dat bewijzen de cijfers: dit jaar zijn er maar liefst 34 nieuwkomers!

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2015 is te koop vanaf 27 november voor de prijs van € 21,95 in België en € 21,33 in GH Luxemburg. In deze 59ste editie vindt u 1742 adressen, namelijk 667 hotels (waaronder 129 gastkamers) en 1075 restaurants waaronder:
•  137 sterrenrestaurants
    o 3 *** restaurants
    o 17 ** restaurants
    o 117 * restaurants, waarvan 11 nieuwe
• 159 Bib Gourmand restaurants, waarvan 34 nieuwe


Over de MICHELIN gids
De MICHELIN gids is een internationale standaard voor de gastronomie dankzij zijn homogeen en rigoureus selectiesysteem dat in 24 landen wordt toegepast. Alle bedrijven die in de gids worden opgenomen, zijn geselecteerd door de bekende Michelin inspecteurs. Zij doorkruisen België en GH Luxemburg om deze verfijnde selectie af te kunnen leveren en gaan steeds op een anoniemere, onafhankelijke manier te werk. De strenge opleiding die de inspecteurs volgen, leert hen dezelfde methodes aan die al tientallen jaren worden toegepast over heel de wereld. Zo wordt een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau verzekerd. Om hun objectiviteit te garanderen, betalen de inspecteurs altijd hun rekening. Wat op het bord verschijnt, is wat telt.
De inspecteurs steunen op vijf elementen, die door Michelin zijn bepaald, om de kwaliteit van een restaurant vast te stellen: de kwaliteit van de producten, de kunde van de chef, de persoonlijkheid van de keuken, de prijs-kwaliteitverhouding en de regelmaat, zowel in tijd als doorheen het menu. Deze objectieve criteria worden gerespecteerd door al de inspecteurs van de MICHELIN gids, of ze nu werkzaam zijn in Japan, de Verenigde Staten, China of Europa. Doordat ze over heel de wereld worden gebruikt, garanderen ze een homogene selectie. Waar u ook bent, een ster heeft overal dezelfde waarde, zowel in Parijs, New York, Amsterdam als Tokyo.

SELECTIE GM BELUX 2015.pdf



Restaurants
Restaurant Fleur de Sel wordt ten onrechte beschuldigd van discriminatie

Alex Verhoeven van toprestaurant Fleur de Sel is in een brief aan het gemeentebestuur van Kasterlee beschuldigd van discriminatie. In de brief staat dat een rolstoelgebruiker de toegang tot het restaurant zou ontzegd zijn. Alex Verheven reageert onthutst op het bericht. Hij zegt dat hij zoiets nooit zou durven en wijst er op dat zijn zaak aangepast is voor rolstoelgebruikers. Hij denkt dat de uit de lucht gegrepen beschuldiging het werk is van een kwaadwillig iemand die zijn zaak in een slecht daglicht wil stellen. Volgens de chef is het ook  niet de eerste keer dat er valse en negatieve geruchten over Fleur de Sel worden rondgestrooid. (pvo)



Restaurants
Slagerij Dierendonck (Sint-Idesbald) start met restaurant Carcasse Dierendonck

Op 15 januari opent de bekende slager Hendrik Dierendonck een restaurant achter zijn slagerij. Dit restaurant annex workshop- en demoruimte ‘Carcasse Dierendonck’ moet iets bijzonder worden. Voor dit vleesrestaurant gaat Hendrik Dierendonck in zee met de Britse kok Michael Yates, die 4 jaar heeft samengewerkt met Sergio Herman. (pvo)



Restaurants
Michelin zet 2 blunders recht met bladwijzer

Door een technisch probleem werden 2 etablissementen niet opgenomen in de Michelingids, ofschoon ze wel op de kaarten vermeld staan. In de beschrijving werden de gemeenten Haaltert en Grobbendonk over het hoofd gezien.

Gevolg was dat de beschrijving van sterrestaurant Apriori (Haaltert) en Hotel-Restaurant ’t Hemelryck (Grobbendonk) niet in de gids staan. Michelin heeft dit opgelost door een bladwijzer met de 2 zaken in de gids te steken, met dezelfde layout als de (ontbrekende) pagina’s in de gids. Een oplossing die de goedkeuring kon wegdragen van de ‘gedupeerden’. (pvo)

Foto A Priori © Tom Swijns



Restaurants
Jeroen Meus stapt uit Luzine

Jeroen Meus en zijn vrouw Stéphanie stappen uit hun restaurant Luzine in Leuven. Samen met 2 vennoten runden ze al 8 jaar de zaak. Jeroen Meus wil zich voorlopig uitsluitend concentreren op zijn televisiewerk. Het restaurant Luzine wordt verder gezet door schoonbroer Didier, die als enige vennoot overblijft. Jeroen Meus sluit niet uit dat hij ooit terug begint met een restaurant, maar het zal naar eigen zeggen niet voor de nabije toekomst zijn. (pvo)



Restaurants
Horeca-iconen openen restaurant Silo’s in Boortmeerbeek

In de voormalige silogebouwen aan de Leuvense Steenweg in Boortmeerbeek is het nieuwe restaurant Silo’s geopend. De uitbaters zijn horeca-iconen met samen meer dan 100 jaar ervaring in de restaurant-business en catering. Het gaat om Danny Verschueren en Karine Peers, die onlangs de Mechelse sterrenzaak Folliez na 25 jaar verkochten. De andere uitbaters zijn Danny De Landtsheer en Daniëlle Charels, die hun traiteurszaak in Schiplaken na 20 jaar van de hand deden. De ondernemers willen een stijlvolle en toegankelijke brasseriekeuken brengen. Wijnen worden ook per glas aangeboden en er is ook een loungebar in het restaurant.  (pvo)



Snelrestauratie
Affligemse kok opent frituur in Tokio

Bart Sablon, een kok uit Affligem, opent in Tokio een frituur. In de frituur dat de naam  Pommeke krijgt, wil hij de Japanners de echte Belgische frieten leren kennen. Ook klassiekers als vol-au-vent, stoverij en balletjes in tomatensaus zullen bereid worden. Bart Sablon kent de Japanse hoofdstad, wan hij was van 1998 tot 2003 als chef-kok verbonden aan de Belgische ambassade. (pvo)



Toerisme
Lekker weg op Curaçao

De Curaçaose keuken is net zo gevarieerd als haar bevolking kleurrijk is. Door het samengaan van verschillende culturen, is de lokale keuken op het eiland Creools (Krioyo) en een lekkere variatie op onze westerse keuken. Bovendien is er op het eiland voor ieders budget en smaak wat wils. Van een lokale snèk (snackbar) tot een fine dining restaurant: het kan allemaal. Veroordeeld tot de obligate kip met rijst ben je op Curaçao dus allerminst.

Op Curaçao ben je altijd lekker weg. Een tip voor de koks die niet alleen de zon zoeken, maar ook culinair aan hun trekken willen komen.

Info: www.curacao.com/nl/directory/proef/

(pvo)



Wedstrijden
S.Pellegrino zoekt jong talent

S.Pellegrino, het wereldberoemde Italiaanse spuitwater, gaat op zoek naar de beste jonge chef ter wereld. Hierbij een warme oproep om Belgische jonge chefs wakker te schudden voor deze unieke kans. Van 1 november t.e.m. 15 december kunnen professionele chefs onder de dertig wereldwijd zich inschrijven via www.finedininglovers.com. Zo maken ze kans op een ticketje richting finale, die plaatsvindt tijdens de wereldtentoonstelling Expo Italia 2015 in Milaan, eind juni. Vanaf 16 december worden alle kandidaturen bekeken door ALMA, ’s werelds belangrijkste internationale centrum voor training en opleiding op het gebied van de Italiaanse keuken. Het centrum zal de deelnemers onderverdelen in twintig regio’s, volgens de streek waar ze vandaan komen. ALMA selecteert daarna per regio tien finalisten die de vijf gouden regels - ingrediënten, kunde, genie, schoonheid en boodschap - het best weten te verzilveren. Belgische jonge chefs nemen het eerst tegen hun Nederlandse en Luxemburgse conculega’s op tijdens de regionale Beneluxfinale, die in februari 2015 plaatsvindt. De tien jonge chefs laten hun signatuurgerecht dan proeven aan een jury die bestaat uit topchefs uit de Benelux. De winnaar van de finale kan samen met de andere negentien regionale winnaars rekenen op een ticketje richting Milaan eind juni. (JV)



by communitysoft.com