LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Braillemenu’s in Brugse horeca

Vijf West-Vlaamse studentes Pedagogische Wetenschappen (Universiteit Gent) hebben menukaarten in braille gemaakt. De studentes maakten ook menukaarten in grootletterdruk voor slechtzienden. Een aantal Brugse horecazaken stappen mee in het project. Het gaat om het Concertgebouwcafé, Brasserie De Tijd, De Foyer van de Stadsschouwburg en het Chinese restaurant De Lange Muur. (pvo)



Algemeen
Meer campagnes van VLAM

VLAM zet in 2015 enkele opmerkelijke acties op de agenda. Het lokale aspect – herkenbaar aan de signatuur ‘van bij ons’ – blijft uiteraard de rode lijn door onze binnenlandse campagnes, maar opvallend is dat in 2015 5% meer budget gaat naar buitenlandse acties. Bovendien kiest VLAM ervoor om onze producten buiten de Europese Unie extra te gaan promoten.  Het Russische handelsembargo zorgt ervoor dat VLAM nog meer dan vroeger de exportstrategie diversifieert. Nog een opvallende – evenmin onverwachte – tendens is dat er steeds meer budget naar online kanalen gaat. De jongste telg, de biersector, kiest voor een sterke online campagne. Maar ook melk, sierteelt en korte keten zetten sterk in op digitale platformen. Voor bio bijvoorbeeld ligt er een nieuwe campagne klaar, die bio op de kaart zet als toegankelijk voor iedereen. De nieuwe witloofcampagne nam al een aanloop in het najaar, en zet in 2015 verder in op Popeye als mascotte. De bakkerijsector is volop bezig met een strategische oefening rond de bakkerij van de toekomst. Groen van bij ons slaat een nieuwe weg in met de jongerencampagne Floor. Korte keten pakt uit met een game rond lokale marketing. En tot slot staat ook een grondige make-over van het kookplatform Lekker van bij ons op de planning. Export krijgt in 2015 extra gewicht. VLAM neemt naar aanleiding van het invoerverbod in Rusland extra initiatieven: VLAM voorziet extra beursdeelnames, er werden nieuwe programma’s ingediend bij de Europese Unie en er staan extra prospectiedagen gepland. (JV)

 



Algemeen
Big 10 van voedselleveranciers

Volgens de Britse Oxfam zijn er tien voedingsbedrijven de ‘Big 10’ die bepalen wat zowel de consument als de horecaklant op zijn bord of in zijn glas krijgt. Die tien grootste voedingsbedrijven ter wereld bepalen zowat de volledige voedselbevoorrading van de planeet. De meeste namen klinken bekend in de oren: Coca-Cola, Danone, Unilever, Kellogg's, Mars en Nestlé en Pepsico . Helaas is het impact op het leefmilieu is behoorlijk groot. Samen zijn ze goed voor een koolstofuitstoot van 263,7 miljoen ton. Mocht deze groep bedrijven een land zijn, zou het op de lijst van 's werelds grootste vervuilers de 25ste plaats bekleden. Mogen we nog enkele zelf gekweekte tomaten voor de ketchup, scharreleieren voor de mayonaise of tijm voor de grill gerechten uit de tuin gaan halen? (JV)



Algemeen
Ook BRA vraagt uitstel voor Black Box

Het is op de tijdsgrens maar de Belgian Restaurants Association vraagt uitstel van de  « Black Box » voor restaurants en komt op tegen een potentieel fout gebruik door de fiscus. Belgian Restaurants Association, een organisatie die meerdere honderden chefs en zaakvoerders van restaurants uit de drie regio’s van het land vertegenwoordigt, stelt zich tot doel de economische leefbaarheid van de Belgische restaurants te verdedigen en mee te waken over het behoud van een artisanale kwaliteitskeuken. Twee weken voor de verplichte introductie van de “Black Box”, constateert Belgian Restaurants Association een aantal pinpunten. De compensatiemaatregelen, een vermindering van de sociale bijdragen, zijn alles behalve voldoende. De aangekondigde vermindering van de sociale lasten op werknemers gaan pas vanaf 2016 geleidelijk aan in voege. Daarbij komt dat enkel de leveranciers  van « Fiscal Data Module » tot op heden een vergunning hebben. In de realiteit is ook nog niet bewezen dat het systeem ook effectief werkt. Wat de restauranthouders bijzonder veel zorgen baart, is een omgekeerd en abusief gebruik van het systeem door de administratie. Komt daarbij nog de privacy want via de kassa zou de fiscus kunnen controleren wie wat op zijn bord kreeg bij een restaurant bezoek. Daarbij bestaat ook de vrees dat inkomsten van de kassa ook een invloed kunnen hebben op de aangegeven inkomsten van de voorbije jaren. Volgens de vereniging zijn nog maar weinig horecazaken klaar voor de eventuele invoering van de kassa en ze hopen dan ook alsnog de beleidsmensen te overtuigen tot een uitstel voor de verplichte invoering.  BRA is niet de enige vereniging die zich verzet tegen de invoering van de kassa maar beleidsmakers hebben blijkbaar weinig voeling met wat er zich op de werk(keukenvloer) beweegt. Ook Horeca Vlaanderen vraagt om een duidelijke omzendbrief van de minister van Finaciën Johan Van Overtveldt om geen heksenjacht te orgainseren. (JV)



Algemeen
Barbootel Kortrijk te koop of te huur

Het schip, met een bar en tot tien hotelkamers omgevormde kajuiten, staat reeds geruime leeg sinds de vorige exploitant haar toevlucht zocht naar Kaffee Damast in het nieuwe museum Texture. Voor amper 275.000 euro kan de bijna veertig meter lange boot van eigenaar wisselen. Maar er kan eventueel ook een huurovereenkomst gesloten worden weet  Rik Desmet van Kanaal 127, het adviesbureau voor sociale economie dat in 2008 het initiatief nam voor de horecaboot. Oorspronkelijk was het plan om op de boot  tewerkstelling in de horeca en het toerisme te creëren voor kwetsbare groepen. Unizo bekritiseerde echter het project wegens concurrentievervalsing en toen werd de uitbating in privé handen gegeven. Nu staat de boot leeg en is men op zoek naar een uitbater of een koper. (JV)



Algemeen
Creatief omgaan met staking

Sommige horecamensen wisten creatief om te gaan met de nationale stakingsdag van maandag 15 december. Op zijn normale sluitingsdag opende Hans Meus (broer van….) zijn brasserie Gempelmolen in Sint-Joris-Winge. 3 plus 1 gratis was de slogan op het krijtbord. Wie met vier personen kwam eten betaalde maar voor drie. Zijn opinie was en is ‘Als de regering er een potje van maakt, wij dan ook maar een stoofpotje’. Staken zit er voor de horeca, voorlopig, niet in maar alternatieve acties zoals deze kunnen zowel de klanten als de overheid wijzen op de problemen die de horeca te wachten staat.  Alle trucks uit de kast halen om klanten te lokken lijkt het alternatief. (JV)



Algemeen
Geen haringhaai

In navolging van Horeca Vlaanderen heeft nu ook de  Nationale Beroepsfederatie van de Viskleinhandelaars haar leden opgeroepen om de bedreigde haringhaai niet langer te verkopen, ook niet wanneer die via groothandels aangeboden wordt.

De haringhaai is al sinds 2010 strikt beschermd maar was desondanks nog steeds te koop. (JV)

 



Algemeen
Beweging in Mechelse horeca

Er leeft blijkbaar iets in de Mechelse horeca. Wesley van Haeften heropent het legendarische Sotscop begin januari als hippe cocktailbar. Jean-Pierre Jacobs die op zijn minst een horeca-icoon voor Mechelen kan genoemd worden overleed enkele maanden geleden.

Sotscop stond al enkele jaren leeg maar wie er een evenement wou organiseren kon steeds op de steun van Jean-Pierre Jacobs rekenen. Ondertussen is Vicky Weyens de weduwe van Jean-Pierre, ondertussen nog op zoek naar een koper of huurder van haar restaurant Martinique aan de Korenmarkt dat nog voor het eind van dit jaar de deuren sluit. (JV)



Algemeen
The Foodvillage

‘The Foodvillage’ is een nieuwe comfortfoodstore, een traiteurszaak voor drukbezette en hardwerkende foodies. Luc Diels en Sandro van het Groenewoud (broer van…) kregen in hun vorige loopbaan af te rekenen met de economische crisis. Samen delen ze nu hun passie voor koken. In eerste instantie wil de ‘The Foodvillage’ een plaats zijn waar mensen een afhaalmaaltijd kunnen oppikken na het werk om thuis op te warmen. Er is een uitgebreide kaart van Belgische gerechten over Spaanse en Italiaanse langs vegetarische, Thaïse en Viëtnamese gerechten zonder de klassieke Franse gerechten te vergeten. Alles is telefonisch of on line te reserveren. ‘The Foodvillage’ heeft ook een catering service voor evenementen, feestjes, BBQ’s, diners, recepties enz…. . ‘The Foodvillage’ is gelegen langs de drukke verbindingsweg tussen de Leuvensesteenweg en de E19 in Hever-Schiplaken. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Carluccio in Gent

Op 3 locaties in Gent werd  op 13 en 14 december het evenement ‘Lekker Genieten’ georganiseerd. Zowel in de Oude Vismijn, Het Groot Vleeshuis als bij Coeur d’Artichaut by Marriott waren gast-koks aan het werk.

Onder meer Felix Alen, Christer Elving, Peter Van Den Bossche en Kurt De Coninck goochelden met ingrediënten en recepten. De meeste aandacht ging echter naar Coeur d’Atichaut by Marriott waar Antonio Carluccio en Michel Van Tricht het publiek mee op de handen kregen. Gelijktijdig was er ook op vrijdagavond, zaterdag- en zondagmiddag een zeer uitgebreid Italiaans buffet onder het alziend oog van Carluccio.

Het volledige team van Coeur d’ Arichaut by Marriott had werkelijk alles in de ring gegooid om het gebeuren tot een sublieme culinaire ervaring op te hemelen.

Carluccio proefde tijdens zijn verblijf niet alleen van de Gentse sfeer maar ook van Gentse waterzooi. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Succesvolle avondshopping bij ISPC

De ‘Culinary Countdown’ avonden van ISPC zowel in Luik als Gent waren een groot succes. Twee avonden gooide ISPC begin december zijn deuren open tot 21 uur met een culinaire wandeling tussen de winkelrekken. Het werd een feestelijke wandeling waar plaats was voor contacten.

Naast de talrijke leveranciers had ISPC ook plaats voor gratis hapjes zoals lamkoteletjes met ratouille of de Cobia vis met gemarineerde groenten.

Ook de Pluma Iberico met polenta werd zeer goed gesmaakt. De kazen van ‘Het Hinkelspel’ waren voor veel bezoekers een ontdekking. (JV)

 



Cafés - Brasseries - Discothèques
Brusselse hotels geviseerd tijdens vakbondsactie

Tijdens de nationale betoging heeft een vakbondsdelegatie actie gevoerd aan een aantal Brusselse hotels. De actie gebeurde aan de ingangen van Hotel Amigo, Hotel Métropole, Windsor Hotel en Steigenberger Grandhotel. Het hoeft wel gezegd dat de acties ‘beschaafd’ verliepen. De delegatie beperkte zich tot een symbolische actie voor de ingang van de hotels, zonder binnen te gaan of mensen te beletten om de hotels in en uit te gaan. Gelukkig helemaal anders dan bijvoorbeeld in Namen waar een vakbondsmeute onder de leiding van een heuse ‘volkscommissaris’ zelfstandigen molesteerden, afdreigden en zelfs dwongen tot sluiting van hun zaak. Alleen de cafés werden blijkbaar ontzien. Van ‘heldendaden’ krijg je nu eenmaal dorst. (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques
The Royal Lounge in Vilvoorde is terug open

The Royal Lounge, een waterpijpcafé in Vilvoorde, is terug open. Half november besliste burgemeester Hans Bonte (sp.a) om het café te sluiten. Naast een massale overtreding van het rookverbod, werden bij een razzia in het café ook massa’s drugs aangetroffen.

Het café bleek ook schuldig te zijn aan zwartwerk en stelde zelfs illegalen te werk. De eigenaar spande echter een spoedbrochure bij de Raad van State en kreeg nog gelijk ook. Bonte zou te ver zijn gegaan in zijn bevoegdheid als burgemeester. (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques
Drinkende jongeren presteren niet slechter

De goegemeente wil ons doen geloven dat alcohol zeer slecht is voor jongeren. Zo zou alcohol schadelijke invloed hebben op de zich ontwikkelende hersenen. ‘Niets van’, zegt een onderzoekster van de Universiteit Utrecht in Nederland. Zij onderzocht meer dan 2.000 jongeren tussen elf en negentien jaar, verdeeld over zes groepen van niet-drinkers tot zware drinkers. De onderzoekster zegt dat ze geen enkel verschil vond tussen de groepen. De Nederlandse Stichting Alcoholpreventie zet kanttekeningen bij deze conclusies. Zo zou er nauwelijks onderzoek gedaan zijn naar de invloed van bingedrinken (op korte tijd zoveel alcohol drinken met de bedoeling om zo snel mogelijk compleet dronken te worden), dat zijn opgang maakt in het uitgaansmilieu bij jongeren. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
't Putje vraagt oudersbriefje

Sfeercafé ’t Putje tegenover het Gentse Sint Pietersstation heeft niet echt een onbeschreven blad. Klachten over te dronken jongeren, buurt en lawaai overlast zijn niet uit de lucht gegrepen. Nu scheppen de uitbaters nog wat olie op het smeulende vuur. Op hun facebookpagina wordt aan niet 18 jarigen gevraagd om een schriftelijke toestemming te vragen aan de ouders als ze sterke drank willen bestellen. Een volledig onwettelijke regel die de zaakvoerders door de dure boetes wel eens zuur zou kunnen opbreken. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Nieuw leven voor Luminor

Dankzij Alain Saeijs en Iris de Smedt is er weer leven in café Luminor op de Grote Markt te Vilvoorde. Het type voorbeeld van hoe een bruine kroeg er moet uitzien onderging weinig of geen veranderingen. Alain is op zijn minst gezegd geen onbekende in de horeca. In de buurt van Wemmel staat hij zeker bekend als een gedreven horeca-uitbater. Nu nog staat hij achter de tapkraan in de Fame S, de cafetaria aan de sporthal van Wemmel en baat ook op The Fame X3 , een danscafé in Merchtem drukt hij zijn stempel. (JV)



Hôtellerie
Heuvelland stelt logiestaks uit

Op vraag van de hoteliers heeft het schepencollege van de gemeente Heuvelland beslist om de geplande logiestaks met een jaar uit te stellen. Het gemeentebestuur had oren naar de verzuchtingen van de hoteliers, die stelden dat ze te laat verwittigd werden. Dit uitstel geeft de hoteliers de tijd om hun prijzen aan te passen. (pvo)



Hôtellerie
Tien Riu hotels tot beste all inclusive hotels ter wereld verkozen

TripAdvisor, de grootste reiswebsite ter wereld, heeft de winnaars in de categorie All Inclusive hotels van de 2014 'Travellers' Choice Awards' bekend gemaakt. De 'Travellers' Choice Awards' worden toegekend op basis van miljoenen meningen en beoordelingen die op de website van TripAdvisor zijn geplaatst. Reizigers uit de hele wereld hebben in totaal tien hotels van de RIU keten in Spanje (2), Kaapverdië (2), Marokko (2), Mexico (2), Tunesië (1) en Turkije (1) verkozen tot besteAll Inclusive hotels van de wereld. Het gaat om ClubHotel Riu Gran Canaria en ClubHotel Riu Vistamar (beide in Gran Canaria); Riu Touareg en ClubHotel Riu Karamboa (beide Boa Vista, Kaapverdië); Riu Palace Mexico (Playa del Carmen) en Riu Palace Peninsula (Cancun, Mexico); ClubHotel Riu Palmeraie (Marrakech) en ClubHotel Riu Tikida Dunas (Agadir); Riu Imperial Marhaba (Port El Kantaoui, Tunesië) en Riu Kaya Belek (Belek-Antalya) (pvo)



Hôtellerie
Brugse hotels andermaal in de prijzen

Sommige Brugse luxehotels rijgen de prijzen aan elkaar. Hotel Heritage kreeg in november al een prijs als Beste Belgische hotel voor zakenlui. Nu werd het Brugse hotel op de ‘World Luxury Hotel Awards’ in de categorie ‘Luxury Boutique Hotel’ verkozen als beste hotel. Daarnaast toonde Hotel The Pand zich de beste in de categorie ‘Luxury Romantic Hotel’. Het is al de derde keer sinds de overname begin vorig jaar dat dit hotel in de prijzen valt. (pvo)



Hôtellerie
Naar een vereenvoudiging van het logiesdecreet?

Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) wil het logiesdecreet vereenvoudigen. Hij wil ook andere logiesvormen (B&B’s en kleinschalige vormen van verblijven zoals boomhutten beter in het (vereenvoudigd) nieuwe logiesdecreet opnemen. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Cash & Carry bij Claessens

Op de site van Groothandel Claessens aan Kielsbroek 23 in Antwerpen opende zopas een nieuwe Cash & Carry de deuren. Zaakvoerders Tom en Guy Claessens mikken hiermee op een ruim publiek. Zowel restaurants, hotels, gelegenheidskoks, doorwinterde hobbykoks, liefhebbers van verse producten als gezinnen met kinderen vinden er een enorm uitgebreid assortiment groenten en fruit dat moeilijk ergens anders verkrijgbaar is. Als groothandel worden dagelijks groenten, fruit en primeurs aan meer dan 500 restaurants, brasseries, grootkeukens afgeleverd. In de nieuwe Cash & Carry van de gebroeders Claessens hoeft men zeker niet per kist aan te kopen. De artikelen gaan er per kilo of zelfs per stuk over de toonbank. Naast groenten, fruit en primeurs omvat het assortiment ook Aziatische en Japanse producten, zoals yuzusap bijvoorbeeld. Alle speciale artikelen zijn wel allemaal groenten en fruit gerelateerd. Opvallend in het aanbod zijn ook de vergeten groenten en de minigroenten. De kracht van het concept is dat de firma zich enkel richt op groenten en fruit. (JV)



Restaurants
Kapel zoekt goddelijke uitbaters

De Boudelo-abdij in het centrum van Gent krijgt vanaf de tweede helft van 2015 een unieke nieuwe bestemming. De Holy Food Market, een foodconcept geïnspireerd door de voedselmarkthallen in Barcelona, Rotterdam en Kopenhagen, gaat het historische pand weer tot leven brengen met foodstands en een kosmopolitische bar. Daarvoor zijn initiatiefnemer Ladislas Leys en conceptontwikkelaar King George nog wel op zoek naar twaalf enthousiaste, creatieve horeca-evangelisten die in de kerk hun eigen ruimte willen uitbaten.  De voormalige kerk, klooster, bibliotheek en kunstcampus kijkt uit naar een nieuwe toekomst als restaurant en foodmarkt onder de naam Holy Food Market. Wereldwijd ontstaan deze markthalle. Bij foodconcepten zoals de markthallen kan de bezoeker  bij elke aanbieder terecht voor het meest geperfectioneerde product met vaak lokale ingrediënten. Dat je voor een complete maaltijd langs meerdere kraampjes moet lopen, maakt het eigenlijk alleen maar leuker. De keuze en de kleinschaligheid blijken hierbij grote troeven te zijn. Voor ondernemers is het marktconcept een mooie kans, want het ondernemen in de horeca wordt voor trappelende starters een stuk laagdrempeliger. Naar zulke enthousiastelingen zijn Ladislas Leys en het creatieve bureau King George, dat het concept uitwerkt, dan ook op zoek. Ondernemers die een grensverleggend product te bieden hebben en de beste zijn in hun soort. Door middel van een selectieprocedure zullen Leys en King George de uniekste concepten eruit filteren en zo een hemelse selectie food and beverages presenteren. De ondernemers krijgen een eigen ruimte van zo’n vier op vijf meter in de Holy Food Market waar ze hun business kunnen opzetten. In de middenbeuk van de kerk wordt een toffe zitruimte ingericht waar de consumenten kunnen eten. Op de eerste verdieping van de kapel wordt bovendien een kosmopolitische bar ingericht. Met een heuse champagne- en ginbar is dit een extra trekpleister voor het concept, waar de uitbaters van de stands ook wel bij varen. (JV)



Restaurants
Restaurants betalen 130 euro voor 100 gram van eerste hopscheuten

130 euro voor 100 gram hopscheuten. Een recordprijs. Toch betaalden de chefs van de Antwerpse restaurants Het Nieuwe Palingshuis, Verso Café en Het Pomphuis dit graag.

Ook restaurant Bowery (Brussel) en Appelsveer (Appels) wilden de eerste hopscheuten hebben. Het was groothandel Claessens die deze hopscheuten in naam van de chefs kocht op de Roeselaarse REO Veiling (pvo)



Restaurants
Gouden Delta voor restaurants Pastorale (Reet) en Le D’Arville (Wierde)

De restaurants Pastorale en Le D’Arville hebben de Gouden Delta in de wacht gesleept. Dat is de hoogste bekroning in de Delta Gids, die al 37 jaar bestaat en vooral in het Brusselse bekend is.

Restaurant ’t Korenaer in Nieuwkerken en L’Olivier des Sens in Tilff kregen een Zilveren Delta.

Brons was voor Le Flore in De Panne en L’Etang Blue in Mont-Sainte-Geneviève. (pvo)



Restaurants
Recordhouder Michelinsterren opent nieuw restaurant

De Franse kok Joel Robuchon is met 28 sterren verdeeld over restaurants wereldwijd recordhouder van het aantal Michelinsterren. Zo runt de legendarische chef onder meer driesterrenrestaurants in Hongkong, Macau en Tokio.

Toch heeft de inmiddels 69-jarige chef nog zin om opnieuw een restaurant te openen. Robuchon start een restaurant in de buurt van Bordeaux. Hiervoor werkt hij samen met wijnproducent Bernarr Magrez.

Het restaurant La Grande Maison krijgt 40 zitplaatsen en zal typisch Franse ‘haute gastronomie’ serveren. (pvo)

 



Restaurants
Thuiskomen bij Alice

Alice, is het nieuwste horecaproject van Eric De Wagenaere. Nadat zijn restaurant Coeur  d’ Artichaut verhuisde van het Gentse Onderbergen 6 naar het Marriott hotel aan de Korenlei was het ook tijd om Petit Coeur d’Artichaut ,enkele stappen verder te verhuizen naar nummer 6. De zaak werd genoemd naar zijn moeder ‘Alice’. Op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder maar de gerechten die zij klaarmaakte vergeet Eric nooit. Die sfeer van vroeger, de huiselijke die hij thuis kende wil hij terugbrengen in de nieuwe zaak. ‘Alice’ staat voor klein of uitgebreid ontbijten, een vroege of late lunch. Steeds is er de link naar moeder Alice. Stoverij met Liefmans Goudenband, balletjes in tomatensaus met geprakte krieltjes of zwarte pens met appelmoes en bloemaardappelen. (JV)



Restaurants
Bevery Hills Deinze sluit

Na 21 jaar sluit het inmiddels zeer bekend geraakt restaurant-bistro Beverly Hills op de Markt van Deinze op 24 december zijn deuren. Wellicht komt er een zaak van Délifrance op dezelfde plaats. Het afscheid van hun zaak valt het koppel moeilijk. Wellicht duiken ze na een welverdiende vakantieperiode wel ergens terug op in de horeca. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. (JV)



Snelrestauratie
Brugse McDonald’s wil stad paaien met menukaarten in dialect

De omstreden McDonald’s in de Brugse Steenstraat is open, ondanks protest van de stad dat vindt dat het hamburgerrestaurant niet pas in het historisch pand en de straat. Het hamburgerrestaurant probeert de stad alvast te paaien met menukaarten in het Brugse dialect. Zo wordt het een chickenburger Cajun vertaalt als ‘zott’n kiekeburger’. Een happy meal wordt in het Brugs ‘etwa voe de kienders’. Of dit charmeoffensief iets gaat uithalen is zeer de vraag. De stad blijft bij haar standpunt en blijft de vergunning betwisten (pvo)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com