LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
De Belgische wijnwereld verliest een groots WIJNKENNER, Roland Gohy is niet meer!

Inderdaad, een goede vriend, een echte wijnvriend heeft ons verlaten.

De gehele Belgische wijnwereld verloor in december 2014 met Roland Gohy een gerespecteerd en erkend criticus van de wijn. Een echte gentlemen van en voor de wijnwereld, misschien wel de laatste. Maar ook zal hij herinnerd worden  als een gastronoom, een culinaire fijnproever die precies en juist in een verfijnd en bijna prozaïsch Frans omschreef wat hij waarnam en dat ook graag met de anderen, en vooral met de jongeren, deelde.

Wij blijven hem koesteren als een zeer aangename persoonlijkheid, vriendelijk en elegant, een man met de juiste rechtlijnige principes maar die ook bereid was te luisteren.



Algemeen
Witloofkroket

Kinderen en de smaak van witloof staan niet steeds op dezelfde lijn. Om het iets aantrekkelijker te maken werd op de kerstmarkt van Kampenhout de witloofkroket gelanceerd door vier Landelijke Gilden. Het product viel zeer in de smaak, ook bij het jonge volk zodat de plaatselijke horeca nu overweegt  om de kroket  op de menukaart te plaatsen. Is een iets anders dan een vleeskroket. (JV)

 

 

 



Algemeen
La Cuisine d' Angelique

In de Hundelingenstraat in Jeuk opende Angélique Deckers (41) samen met dochter Aurélie (19) het gastronomische bedrijf ‘La Cuisine d’Angélique’. Beide dames organiseren culinaire evenementen en feesten, kleinschalige kookclubs, leveren afhaalgerechten en ontwikkelen recepten voor verschillende grootwaren huizen. In het verleden nam Angéllique deel aan 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen' en met haar eerste kookboek behaalde ze zilver bij de prestigieuze ‘Gourmand World Cookbook Award’ in de categorie ‘Beste kookboek Franse keuken’. Dochter Aurélie treedt in haar voetsporen en studeert momenteel ook nog aan de Hotelschool in Hasselt. Moeder en dochter organiseren gastentafels voor 10 à 60 personen in het tegenover gelegen 18 eeuwse Clos St.-Georges. Versheid en zoveel mogelijk plaatselijke producten zijn het motief van moeder en dochter die ook afhaalgerechten op de kaart hebben en kooksessies zullen organiseren. (JV)



Algemeen
Fiscus informeert

De fiscus heeft net voor het einde van vorig jaar ruim 50.000 brieven verstuurd naar horeca-ondernemers. Met de brief wil de FOD Financiën er hen attent op maken dat ze zich tussen 1 januari en ten laatste 28 februari moeten registreren als gebruiker van het geregistreerde kassasysteem (GKS). De aangeschreven horeca-uitbaters werden gewezen op de uiterste activatiedatum voor hun GKS. Die valt op 31 december 2015. Verder kregen de bestemmelingen een voorstelling van de officiële website van de FOD Financiën die gewijd is aan de ‘witte kassa’. De FOD Financiën liet in een persbericht wel verstaan dat de lijst van bestemmelingen niet limitatief is. Zo is het mogelijk dat bepaalde horeca-uitbaters niet helemaal correct zijn geregistreerd in de Kruispuntbank Ondernemingen. Ook deze uitbaters dienen zich te schikken naar hun hun wettelijke verplichtingen, meldt de fiscus. (JV)



Algemeen
Kortemark Bobt

De gemeente Kortemark pakt de bekende alcoholcontroles op een originele manier aan met de campagne ’Kortemark Bobt’. Wie tussen vrijdag 9 en zondag 19 januari in een Kortemarkse horecazaak gaat eten, krijgt de kans om een alcoholtest te doen. Als de persoon ‘safe’ blijkt te zijn, maakt hij of zij kans om een restaurantcheque te winnen ter waarde van 100 euro. Deelnemende zaken zijn ’t Fermetje, Shelly’s, Nele, Den arend, De Flitspaele en Balou. Op 26 januari wordt de winnaar uitgeloot door de burgemeester. (pvo)



Algemeen
Stad Brussel wil geen panden meer aanwijzen voor nieuwe horeca-activiteiten

Het stadsbestuur van Brussel is van oordeel dat er in bepaalde wijken een overaanbod is aan snackbars. Volgens de stad dreigen hierdoor kleinhandels in het gedrang te komen. Om gemengde wijken (met een ‘gezonde’ mix tussen winkels en horecazaken) te verkrijgen of te behouden, kondigde het stadsbestuur een vestigingsverbod voor nieuwe horecazaken aan. Deze regel geldt voor de historische wijk (straten rond Grote Markt, de Sint-Jacobswijk en de buurt rond het Sint-Katelijneplein). In deze wijken mogen nieuwe horecazaken zich nog enkel vestigen in een pand dat voorheen al bestemd was voor horeca. (pvo)



Algemeen
Peter Goossens bij Pistolet

Meerdere keren per jaar nodigt Pistolet-Original te Brussel een gereputeerde chef uit om een recept te creëren voor zijn op en top Belgische broodje. Om het nieuwe jaar meteen goed in te zetten is het de beurt aan Peter Goossens die op dinsdag 20 januari om 11 uur zijn favoriete broodje (lees pistolet) zal voorstellen. (JV)



Algemeen
Geen foie gras voor Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement heeft beslist geen foie gras meer op het menu te plaatsen. Noch bij recepties noch in het betaalrestaurant zal er nog foie gras terug te vinden zijn. Door de foie gras van de kaart te schrappen wil de Vlaamse regering een teken geven naar het dierenleed dat met de productie van de lekkernij gepaard gaat. Dat er ook alternatieven zijn en firma’s die op diervriendelijke wijze foie gras bereiden is bij het Vlaams Parlement blijkbaar nog niet doorgedrongen. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Seminarie pathogenen

Donderdag 12 maart organiseert VMT een symposium rond de voedselpathogenen Salmonella, Campylobacter en E. coli O157. Deze drie voedselpathogenen en hun gevaren zijn bekend. Toch is het vrijwel onmogelijk om de voedselveiligheid voor 100% te garanderen. Campylobacter staat al jaren bovenaan de lijst van veroorzakers van voedselinfecties; ook E. coli O157 bezorgt menig producent hoofdbrekens.  In de zomer van 2012 werd Nederland opgeschrikt door een grootschalige Salmonella besmetting in gerookte zalm; meer dan 20.000 mensen werden ziek en vier patiënten overleden mede als gevolg van deze salmonellose. Tijdens dit symposium krijgen deelnemers inzicht hoe de risico’s te beheersen zijn en geven experts toelichting  over deze voedselpathogenen. Meer info op WWW.VMT.nl/Pathogenen. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Salt 'N Wine

Een’ Selmenier’, de samensmelting van ‘Sel’ en ‘Sommelier’ brengt op 19 januari en 20 januari in de ISPC vestigingen  respectievelijk in Gent en Luik meer uitleg over het gebruik van zout in de gastronomie. Met de ‘Salt ’n Wine’ demo georganiseerd door Marc  Junker wereldwijnmeester en Katia Welvaert, licht en kleurspecialiste, worden tal van zout- en wijncombinaties geïllustreerd en gedegusteerd. Hoewel onbekend bestaan er meer dan 160 zoutsoorten die niet altijd op de juiste manier gebruikt worden in de keuken. Het onderscheid tussen ‘keuken’ zout en ‘natuurlijk’ zout en de  smaakversterkende werking  van zout op wijn, toepassingen in de gastronomie en combinaties met wijn en zout staan op het programma. Meer info bij malomt@ispc.be voor Gent en ilouis@ispc.be voor Luik. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Fooi van 99.000 dollar voor broodje gaat niet door

Een dronken Canadese man die door de alcohol in een uiterst vrijgevige bui was, wilde een dienster een fooi van 99.000 Canadese dollar (ongeveer 70.500 euro) geven voor een eenvoudig broodje van 7 dollar. De transactie ging echter niet door omdat de kredietkaart door de te hoge som dienst weigerde. Na veel misbaar en kabaal, werd de man door de politie gearresteerd. Hij mocht zijn roes uitslapen in de politiecel van het stadje Barrie. Daar zal hij later in nuchtere toestand wel zijn beide ‘pollekes’ hebben gekust toen hij besefte aan welke financiële ramp hij was ontsnapt. Voor de arme serveerster liep het verhaal minder goed af.  Ze ontving helemaal geen fooi. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Dochters van Tony Cabana zetten discotheek Copacabana verder

In 1984 opende Tony Cabana in Kessel zijn discotheek Copacana. Twee jaar geleden overleed de zanger en entertainer echter. De discotheek werd verder gezet door zakenpartner Pascal Brits. Omdat die nu ernstig ziek is geworden, nemen dochters Gioia (27) en Ishia (24) het levenswerk van hun vader over. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Historische herberg De Koekoek in Asse gaat opnieuw open

In maart opent de historische kroeg De Koekoek (uit 1873) opnieuw de deuren. De eeuwenoude herberg was na de dood van de vorige uitbaatster al 2 jaar dicht. De nieuwe eigenaar van het pand laat de zaak grondig restaureren, maar staat er op dat de authenticiteit bewaard blijft. De Koekoek wordt een brasserie, met aloude Vlaamse gerechten op de kaart. (pvo)



Catering
Geplande prijsstijging Leuvense Alma Studentenrestaurants gaat niet door

De Raad van Bestuur van de Leuvense Alma Studentenrestaurants speelde met het idee om de maaltijden vanaf volgend academiejaar iets duurder te maken. Er werd gedacht aan een gemiddelde prijsstijging van 15 eurocent per maaltijd. Dit om de stijgende kosten van grondstoffen en personeel en de verminderde subsidiering te kunnen opvangen. Vanuit studentenkringen werd echter gevraagd om geen prijsverhoging door te voeren. Dit verzoek wordt ingewilligd. Alma gaat nu extra inkomsten zoeken door efficiënter te werken. (pvo)



Hôtellerie
Booking.com moet contract met aangesloten hotels aanpassen

De bookingssite Booking.com wordt door een maatregel van de Europese Commissie gedwongen om de contractvoorwaarden met aangesloten hotels te versoepelen. De site moet nu toestaan dat aangesloten hotels ook korting kunnen geven aan concurrenten zoals Expedia.com en Hotels.com. Er was al langer kritiek op Booking.com en branchegenoten. Die zouden te machtig zijn, waardoor de hotels te afhankelijk waren geworden. Vooral mededingsautoriteiten binnen de Europese Unie deden al een onderzoek naar de marktbeperkingen van Booking.com (pvo)



Hôtellerie
Accor lanceert boekingssite voor groepen

Het wordt voortaan makkelijker om kamers voor groepen in Accor hotels te boeken. De hotelgroep ontwikkelde hiervoor een speciale site, waarop tot 30 kamers gelijktijdig geboekt kunnen worden. De site is beschikbaar op www.accorhotels.com via de ‘tourism’-link in het tabblad ‘professional solutions’. (pvo) 



Hôtellerie
Top 10 van meest bizarre hotelklachten

Journalist Mario De Wilde heeft in een boekje ‘Flaters in het reistheater’ een aantal verhalen over de reiswereld gebundeld. Zo maakt hij onder meer een top 10 van bizarre hotelklachten, die reisagenten of touroperators al hebben ontvangen van misnoegde klanten.
1. De lakens zijn te wit
2. De zee is te blauw
3. Het roomijs is te koud
4. Het bad is te groot
5. Ik wil compensatie, want mijn slapende vriendin hield mij wakker
6. Mijn hond was niet tevreden over het verblijf; dus ik wil mijn  geld terug
7. Het hotel heeft geen zicht op zee (in Londen…)
8. Er staat geen steak op het vegetarische menu
9. De ober is te knap
10. De moeder van de bruidegom kreeg de bruidssuite niet toegewezen.
(pvo)
 



Hôtellerie
Grootste hotel ter wereld komt in Cairns

In Australië liggen er plannen klaar voor het grootste hotel ter wereld. In Cairns zal het Aquis Great Barrier Reef Resort worden gebouwd met maar liefst 7.500 kamers. Dit gigantische hotel zou klaar moeten zijn tegen 2018. Op dit ogenblik is er al een hotel met 7.500 kamers, met name het Izmailovo Hotel in Moskou. Maar het Aquis Hotel zou veel ruimer en luxueuzer worden en zou meer faciliteiten bieden dan zijn Russische evenknie.  (pvo)



Hôtellerie
Marriott heeft plannen om wifi in de hotels aan te bieden via eigen netwerk

Marriott wil dat zijn gasten, die via wifi willen communiceren, dat alleen nog maar kunnen doen via het eigen hotelnetwerk. De hotelketen wil daarom in de hotels speciale apparatuur installeren, die de werking van persoonlijke wifi hotspots blokkeren. Als hoofdreden voor deze maatregel wordt geargumenteerd dat gasten via een eigen wifi hotspot een aanval op de hotelsystemen zouden kunnen uitvoeren. Door deze signalen te blokkeren, wordt dit gevaar vermeden, luidt het. Critici menen echter dat dit een drogreden is en uitsluitend dient om de eigen inkomstenbronnen te beschermen. Wie (verplicht) gebruik wil maken van de Marriott-wifi, zal daar dan ook voor moeten betalen. Naast gasten, hebben ook bedrijven als Google en Microsoft zich al verzet tegen de plannen. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Groot nieuw rijpingsmagazijn bij Filliers

Onlangs werd het nieuwe 700 m2 grote rijpingsmagazijn ingehuldigd bij stokerij Filliers. Het magazijn biedt plaats aan duizenden nieuwe vaten waar zowel jenevers, moutwijnen als Belgische whisky’s zullen bewaard worden en jarenlang zullen rijpen in Amerikaanse, Europese en Franse eiken vaten. In totaal telt de Belgische stokerij meer dan 7.000 vaten. (pvo)



Restaurants
Veertiendaagse van de Elzas in Brussel

Voor het 6e opeenvolgende jaar zullen 6 restaurants in het centrum van Brussel, van vrijdag 30 januari tot vrijdag 13 februari 2015, deelnemen aan de ‘Veertiendaagse van de Elzas’. Rond de Grote Markt zullen Les Chapeliers - T'Kelderke - L'Estaminet du Kelderke - La Rose Blanche - La Brouette – en in de Koninginnegalerij La Taverne du Passage een kaart en menu’s brengen die rechtstreeks ‘geplukt’ zijn uit de Elzas. Om alles te orkestreren zal de ‘Association pour la Promotion de l'Alsace’ samen met de Groep ‘Accueil et Tradition’ opnieuw beroep doen op de sterrenchef Michel Husser van restaurant Le Cerf in Marlenheim. (pvo)



Restaurants
Top 5 best beoordeelde restaurants van Restaurant Week

Tijdens de afgelopen editie van Restaurant Week, konden klanten in de deelnemende restaurants tegen een economisch prijsje dineren. De klanten konden hun quotering geven over de keuken, sfeer en bediening. Op basis van deze quoteringen werd een top 5 samengesteld. Restaurant Sel Gris in Duinbergen werd door de gasten het meest gesmaakt.
1. Restaurant Sel Gris, Duinbergen
2. Restaurant Dumont in Wakkerzeel
3. Restaurant De Kristalijn in Genk
4. Etablissement 1880 in Groede (NL)
5. Restaurant De Cuykhoeve in Geel
(pvo)
 



Restaurants
Antwerpse topchef krijgt op 2 weken tijd vier inbrekers over de vloer

Dennis Broeckx van het Antwerpse sterrestaurant L’Epicerie du Cirque heeft de jongste tijd veel last van inbraken. Naast zijn restaurant, baat hij ook nog een delicatessenwinkel uit. Beide zaken kregen op veertien dagen tijd twee keer inbrekers over de vloer. Veel schade en veel buit was er niet. Toch zit de schrik er bij Broeckx er stevig in. Hij heeft beveiligingscamera’s laten aanbrengen en aan de politie gevraagd om extra toezicht in de buurt te houden. (pvo)



Restaurants
Uitbater eetcafé moet sluiten omdat hij geen attest van beroepsbekwaamheid heeft

Het Kemmelse eetcafé Eclips moet wellicht de deuren sluiten van de rechter. Dit komt omdat de uitbater geen attest van beroepsbekwaamheid kan voorleggen. De man kreeg een kans om zich in orde te stellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd. De uitbater verdedigde zich om te zeggen dat hij wegens personeelsgebrek geen tijd had om een cursus te volgen. De rechter had geen oren naar deze uitleg. (pvo)



Restaurants
‘Mijnheer De Block’ opent Italiaans restaurant in Mollem

Luc Asselman, de man van minister Maggie De Block, wordt zaakvoerder van het Italiaanse restaurant Al Campanile in Mollem. Asselman is niet alleen politiek adviseur, maar ook docent vastgoed en immobiliënmakelaar. Nu gaat hij dus ook de zakelijke leiding van het Italiaanse restaurant voor zijn rekening nemen. Achter de kookpotten zal hij niet staan. Daarvoor schakelt hij een aantal Italiaanse vrienden in, die als koks zullen fungeren. (pvo)



Verenigingen - Federaties
Horeca Koksijde en Oostduinkerke

Je zou het een schoolvoorbeeld kunnen noemen. De horeca-afdelingen van Koksijde en Oostduinkerke vormen nu één geheel. Het nieuwe bestuur staat nu onder het voorzitterschap van Johan Renier en bestaat verder uit Adelheid Hancke, Sofie Vandamme, Daniel Bedert, Noël Bruynooghe, Dimitri Vandamme, Freddy Feys, Etienne Vanneste en schepen van Lokale Economie Dorine Geersens (CD&V). De afdeling telt nu een kleine 60 leden die samen hopen meer gewicht in de schaal te kunnen brengen bij overheidsbeslissingen zoals het nieuwe terrassenreglement en de verdere renovatie van de Zeelaan. Samen sterk voor een nieuw horecabeleid lijkt wel de slogan. (JV)  




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com