LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Leuvense horeca start campagne ‘De Barcode’

Met de campagne ‘De Barcode’ wil de Leuvense horeca haar verantwoordelijkheid in het uitgaansleven opnemen. In een eerste fase focust de campagne zich op de gehoorschade, die kan ontstaan door te luide muziek. Hiermee speelt de campagne in op het decibelplan van de stad Leuven, die in de horecazaken decibelmeters heeft doen installeren om de maximumnorm van 95 decibel te doen respecteren. Maar de Leuvense horeca wil met de campagne ‘De Barcode’ verder gaan. In latere fases gaan thema’s als gevaren van alcohol en drugs, net als discriminatie in het uitgaansleven aan bod komen. (pvo)



Algemeen
Implementeert horeca witte kassa dan toch?

Ondanks protesten lijkt het er op dat de horeca de witte kassa dan toch gaat implementeren. Tegen 28 februari moet iedere horecazaak die meer dan 10 % van zijn omzet haalt uit het serveren van maaltijden zich registreren bij de FOD Financiën. Hiermee geven ze te kennen dat ze de witte kassa binnenkort in gebruik gaan nemen. Midden januari hadden 3.000 horecazaken zich geregistreerd. Nu is dit aantal verdubbeld. De FOD Financiën is ervan overtuigd dat de meeste zaken zich op de valreep gaan registreren. (pvo)



Algemeen
Uitbreiding voor studentenrestaurant De Brug

De Gentse Sint-Pietersnieuwstraat is een straat waar na enige drankjes ook nog veel gestudeerd wordt. Op zijn minst toch in de aanpalende straten. De faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de Blandijnberg, de faculteit Economie op het Sint-Pietersplein, en de faculteit Ingenieurswetenschappen in de Jozef Plateaustraat vormen al een grote brok van de totale studentenpopulatie. Daarbij komt nog eens het UFO-gebouw, met de grootste aula van de universiteit waar ca. duizend studenten terecht kunnen, en het feit dat een groot deel van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen verhuist naar het Technicum.  In de straat die zowat een buffer vormt tussen het Gentse Centrum en de fuifstraat Overpoort is er het studentenrestaurant De Brug.  Studentenrestaurant De Brug is nu al de grootste resto, maar een uitbreiding dringt zich op. Marc Bracke directeur van de dienst studentenvoorzieningen hoopt zo snel als mogelijk  300 bijkomende zitplaatsen te kunnen creëren in een nieuwbouw en nog eens 300 terrasplaatsen op een aan te leggen studentenplein aan de achterkant van De Brug. (JV)



Algemeen
Traiteurs versus restaurants

Valentijn heeft de horeca geen windeieren gelegd. Opvallend is wel dat steeds meer mensen  Valentijn thuis willen vieren. Dat is dan weer goed nieuws voor de traiteurs. Dat blijkt uit een rondvraag van NSZ bij 341 restaurants en 226 traiteurs. Met speciale menu’s al of niet persoonlijk aangepast proberen veel traiteurs op de nieuwe trend van thuis eten in te spelen. Blijkbaar willen steeds meer koppels Valentijn of ander feestdagen in alle rust vieren en bestellen ze een menu bij een traiteur. Uit een enquête van NSZ, afgenomen bij 226 traiteurs, blijkt dat dit jaar het aantal bestellingen met 8 procent is toegenomen ten opzichte van de voorbije jaren. En toch we hebben we nog liever een tafeltje met kaarslicht en een persoonlijke bediening (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Gentse horeca awards

Gerald Claes van het bekende café Charlatan zit nooit om een stunt verlegen. Hij, en de dekenij Vlasmarkt, dragen duidelijk de Gentse horeca in hun hart. Na nieuwjaarsfeesten voor de Gentse horecamedewerkers was er nu de uitreiking van de Gentse horeca awards. Heel veel verrassingen zaten er niet bij.

Edmond Cocquyt werd verkozen tot Gentse nachtburgemeester. In café Den Turk bij Gerda Bosschem tappen ze de mooiste pils en Renata Dutoit (Mosquito) werd verkozen tot Horeca Slet. Dat laatste sloeg op het feit dat ze al in verschillende cafés en restaurants heeft gewerkt. De Gentse horeca op een ludieke manier in de kijker plaatsen was de optie en daar zijn de initiatiefnemers goed in geslaagd. Tegendraads en Gents het blijft bij elkaar horen. (JV)

 



Beurzen - congressen - evenementen
Healthy food bij ISPC

Alsof het een nieuw hot item is kan ook de horeca niet naast het fenomeen van gezonde voeding. Daarbij komt de toename van voedselallergieën en intoleranties om de hoek kijken. ISPC heeft zijn aanbod van superfoods en glutenvrije producten uitgebreid. Hiermee wil de groothandel chef koks inspireren om smaakvol aan de slag te gaan. Op maandag 23 februari in Gent en dinsdag  24 februari in Luik zijn er om 11 uur demonstraties waarbij tekst en uitleg gegeven wordt over ‘Healthy’ food. Dat alles met bijpassende lunch. (JV)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Café Carré in Landen sluit de deuren

Het populaire café Carré in Landen sluit deuren. De sluiting is definitief. De uitbaters hebben drie jaar lang naar een overnemer gezocht maar vonden er geen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Apero National (7 maart) verwent vrouwen

Vrouwen lusten wel degelijk bier, maar hebben nog niet allemaal hun smaak ontdekt. Daarom trakteren tal van cafés op zaterdag 7 maart (dag voor Vrouwendag) tussen 18 u30 en 19 u30 elke vrouw op een Belgisch biertje. Om de vrouwen te helpen hun voorkeur te ontdekken, is er een smaakwijzer. Apero National is een initiatief van VLAM en de Belgische Brouwers. Je vindt de deelnemende cafés op www.fieroponsbier.be/aperonational (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Goede cijfers voor Brouwerij Huyghe

Brouwerij Huyghe weet het Oost-Vlaamse Melle op de internationale bierkaart te zetten. De omzet vorig jaar steeg met maar liefst 20 procent in vergelijking met 2013. De brouwerij weet vooral in het buitenland te scoren met zijn speciaalbieren. Zo is het roze olifantje (Delirium) beknd in meer in dan 80 landen. Maar ook op de binnenlandse markt was er een stijging van meer dan 22 procent. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Nieuwe brouwerij voor Van Honsebrouck

De nieuwe brouwerij van Van Honsebrouck krijgt zijn definitieve vorm. De nieuwe browerij komt in Emelgem een deelgemeente van Izegem maar wel op de grens met de Brigandgemeente Ingelmunster. De nieuwe brouwzaal en maalderij zijn zo goed als geïnstalleerd. De bedoeling is om tegen volgende zomer de nieuwe brouwerij operationeel te hebben. De nieuwe brouwerij zal over een capaciteit van ruim 200.000 hectoliter beschikken. Dat komt neer op zowat een verdubbeling van de huidige productie. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Gruut toch niet naar Prinsenhof

In tegenstelling tot wat we in onze vakbladen en hier op de horecamail aankondigden komt er dan blijkbaar geen directe verhuis van de Gentse stadsbrouwerij Gruut naar het Prinsenhof. De Gentse stadsbrouwerij  gelegen aan de Grote Huidevetterstraat zou moeten worden ontruimd omdat het huurcontract is verlopen en de eigenaars een eigen zaak willen neerplanten. Gruut zou met hebben en  houden verhuizen naar een pand in het historische Gentse Prinsenhof maar dat was blijkbaar buiten de buurtbewoners gerekend. Er werden nogal wat bezwaren tegen het project ingediend. Het blijft blijkbaar moeilijk ondernemen in BelgIë.  Nu maar hopen dat Annick De Splenter en haar enthousiast team met open armen kan ontvangen worden op een andere plaats. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
'13' troebel of donker

Gent heeft er  met ‘13’ meteen 2 nieuwe bieren bij. Boezemvrienden Dimitri Messian en Koen Van Laere vonden elkaar toen ze op zoek waren naar een artisanale pils. In de Gaverse brouwerij kon het tweetal zelf in aan de slag en na veel experimenteren kwamen daar twee bieren met de naam ‘13’ uit. Het betreft een smaakvolle blonde, licht troebele, pils en een donkere ‘13’ met nagisting op de fles. Door hun smaakpalet van licht zurig, met de bitterheid van de Belgische hop heeft de pils alvast een dwarsliggende smaak tegenover de traditionele pils. De donkere versie met hergisting op de fles is minder bitter maar iets zoeter. De nieuwe bieren zijn reeds op verschillende horeca plaatsen in Gent en omstreken te verkrijgen. (JV)



Hôtellerie
Zware brand in hotel Walwyck in Brugge

Onlangs brak er in hotel Walwyck een zware brand uit. Vooral de trappenhal en andere openbare ruimtes zijn beschadigd. De meeste kamers zijn gevrijwaard. Op het tijdstip van de brand verbleven er 8 gasten. Vijf waren er in de stad. De drie aanwezige gasten kwamen er met de schrik vanaf. Het is nog niet duidelijk wanneer het hotel terug open gaat. (pvo)



Hôtellerie
Ieper en Poperinge zijn beste hotelsteden van het land

Volgens bezoekers van de reiswebsite Trivago zijn Ieper en Poperinge respectievelijk de beste en tweede beste hotelstad van het land. Een bijkomende pluim op de hoed van de hoteliers uit de Westhoek, die bijzonder goed scoren door de aandacht van het grote publiek voor de WO I – herdenkingen. (pvo)



Hôtellerie
Japans hotel met robotten als personeel

In juli opent in het Japanse Nagasaki een hotel dat geen kamermeisjes of receptionisten meer heeft om de klanten te woord te staan, maar robots. Het gaat om het Henn-na hotel, dat zoveel betekent als ‘vreemd hotel’. Volgens de directeur zouden de robots verschillende talen spreken, handgebaren kennen en zelfs kunnen knipperen met hun ogen en glimlachen. De robotisering moet de personeelskosten laag houden. In dit futuristische hotel werken kamerdeuren met gezichtsherkenning en kan alles (roomservice, minibar) besteld worden met tablet. Het management van dit nieuwe ‘robot’hotel is erg ambitieus: in de toekomst hopen ze zo’n 1.000 hotels wereldwijd te openen. (pvo)



Hôtellerie
FRHI Hotels in pole position

FRHI Hotels is een luxe hotel management company dat meer dan 110 hotels managet onder de merken Fairmont, Raffles en Swissôtel. In een aantal hotels worden packages aangeboden voor liefhebbers van Formule 1. Het gaat om hotels in steden waar het Formule 1 circus neerstrijkt. Wie een F1-wedstrijd wil meepikken en de glitter en de glamour daarrond wil ervaren, kan terecht in het Fairmont Peace Hotel en Swissôtel Grand Shangai (beiden in Shanghai, van 10-12 april), in Fairmont Rey Juan Carlos I (Barcelona, 7-10 mei), Fairmont Monte Carlo (Monaco, 21-25 mei), Fairmont The Queen Elizabeth (Montréal, 4-7 juni), Raffles Singapore, Fairmont Singapore, Swissôtel The Stamford en Swissôtel Merchant Court (alle vier in Singapore, 18-20 september), Swissôtel Sochi Kamelia (Sochi, 9-12 oktober) en Fairmont Bab Al Bahr (Abu Dhabi, 26-30 november). (pvo)



Hôtellerie
Hyatt Hotels Corporation lanceert merk Hyatt Centric

Hyatt Hotels Corporation gaat in april zijn eerste hotels van het nieuwe merk Hyatt Centric openen. Met Hyatt Centric wil de hotelgroep een ‘full service lifestyle’ merk creëren voor zowel zakenreizigers als leisure reizigers. Ook de ligging van deze hotels is belangrijk. Zo moeten de hotels van dit merk op plaatsen in de stad liggen die trendy zijn (in the center of the action in the destination, zoals Hyatt het zelf omschrijft).

De eerste twee hotels van dit merk illustreren dit opzet alvast. Zowel de Hyatt Centric The Loop Chicago als de Hyatt Centric South Beach Miami zijn gesitueerd in de ‘places to be’ van beide steden. (pvo)



Restaurants
Tijgervlees in restaurants in Moskou

Bij een inspectie in restaurants op de Sadovomarkt in Moskou zijn kilo’s tijgervlees in beslag genomen.

Serveren van vlees van de met uitsterven bedreigde Siberische tijger is nochtans verboden. (pvo)

 

 



Restaurants
Nog geen toprestaurant in Regenboogstation

Een toprestaurant van Piet Huysentruyt in het  Regenboogstation van Zulte-Waregemis nog niet voor morgen. Er zijn wel gesprekken geweest met de topchef, maar er is nog een lange weg te gaan.

Als de plannen doorgaan, is dan ten vroegste eind 2016. Hoe de chef het nieuwe restaurant met zijn sterrenrestaurant Likoké in het Franse Les Vans gaat combineren, is ook nog niet duidelijk (pvo)



Restaurants
Kasteel Hof Ter Linden in Edegem wordt culinaire topbestemming

Vanaf 1 mei wordt kasteel Hof Ter Linden een culinaire topbestemming in de Antwerpse zuidrand. Yannick Van Aeken, nu nog souschef in het wereldberoemde restaurant Noma, en zijn vrouw Louise Bannon gaan daar voor zorgen. In één koetshuis komt een brasserie, in het andere koetshuis een culinair restaurant. In het kasteel zelf komen een b&b, een wijnbar, een businessclub en feestzaal. Er zijn wel nog verbouwingen nodig om de plannen waar te maken. Het is de bedoeling dat alles in 2016 operationeel wordt. Toch moeten de gasten niet zolang wachten om te genieten van de kookkunsten van Yannick. Vanaf 1 mei is er een zogenaamde ‘build-up’, waarbij je op sommige dagen zowel de brasserie- als de restaurantkeuken kunt proeven. (pvo)



Restaurants
Table d’ Amis verhuist naar nieuwe stek in Kortrijk

Het Kortrijkse sterrenrestaurant Table d’ Amis heropent op 25 februari in de Oude Dekenij aan het Sint-Maartenskerkhofplein. Tot dan toe zat het restaurant sinds 2009 op de Walle. De nieuwe thuishaven bevindt zich meer centraal in Kortrijk, op een pittoresk plein. In het nieuwe pand is er ook meer comfort en plaats.

De klanten mogen zich verwachten aan een fris interieur. Aan de aanpak en prijzen verandert er niets. Wel komt er tegen de zomer als nieuwigheid op de eerste verdieping een gastropub. De oude locatie op Walle zal worden verhuurd als feestzaaltje. (pvo)

 



Restaurants
Sergio Herman wil uitbreiden

The Jane het Antwerps restaurant Sergio Herman mag straks zijn eerste kaartje uit blazen en ook Pure-C in Cadzand blijft het goed doen. Terwijl een aantal restaurants overwegen af te bouwen of te stoppen, (mede door de witte kassa),  denkt Sergio eraan nog meer restaurants te openen. Een eerste project is een tweede restaurant in Cadzand met eenvoudige gerechten. Maar Sergio lonkt ook naar andere Europese steden om er eventueel restaurants te beginnen. (JV)



Snelrestauratie
Puntzak in brand

Een oververhitte frituurketel heeft voor een zware brand gezorgd bij frituur ’t Puntzakje op de Kleine Vismarkt te Gent. Een dikke rookpluim, mede ontstaan door het afzuigsysteem zorgde even voor paniek rond het Gravensteen maar de hulpdiensten waren vlug ter plaatste en kregen alles snel onder controle. Hoewel de schade aan de frituur en het bovenliggend appartement niet gering is hoopt de eigenaar één dezer dagen alvast zijn frituur terug te kunnen openen. (JV)‏



Wedstrijden
Stoofvlees is favoriet

 Jeroen Meus Was op zoek naar het meest favoriete gerecht van de Vlaming. Stoofvlees met friet is als topfavoriet uit de media-rondvraag gekomen. Klassiek maar blijkbaar favoriet. Jeroen roept zondag 1 maart uit tot Nationale Stoofvlees-frietdag en vraagt de kijkers om die dag massaal dit gerecht klaar te maken of te gaan eten.  Opvallend weinig visgerechten in de top tien met uitzondering van zeetong ‘a la meunière’. Misschien een taak voor de horeca om de klanten ook met andere gerechten dan de doordeweekse klassiekers te laten kennen maken. (JV)



Wedstrijden
Alex Joseph beste jonge chef

Alex Joseph van het Brussels restaurant Rouge Tomate heeft zich tot ‘ Beste jonge chef van de Benelux' tijdens een wedstrijd in Brussel. In juni dingt hij mee naar de (eventuele) ultieme bekroning tijdens de Young Chef 2015-wereldfinale in Milaan. Tien jonge opkomende koks dongen mee naar de titel van de culinaire wedstrijd in de showroom van Bulthaup in Sint Stevens Woluwe. Juryvoorzitter was Sergio Herman geflankeerd door Kobe Desramaults en David Martin. Met een 'Proeverij van konijn met aardappelpuree, seizoensgroenten, paarse mosterd en wilde, gepekelde uien'. Wist hij de jury te overtuigen. De Young Chef-kookwedstrijd is een initiatief van watermerk S.Pellegrino in samenwerking met de culinaire website Fine Dining Lovers. (JV)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com