LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Actua
Zelfdoding Steve Stevaert

Minister van Staat Steve Stevaert, sinds 2011 voorzitter van de Raad van Bestuur van GaultMillau, werd donderdagmiddag  2 april als vermist opgegeven nadat zijn fiets en jas langs het Albertkanaal in Hasselt werden gevonden. 's Avonds werd zijn levenloos lichaam door duikers uit het Albertkanaal gehaald. In de voomiddag werd bekendgemaakt dat hij op 24 maart door de Brusselse raadkamer naar de strafrechter werd doorverwezen. Hij werd er van beschuldigd zich in september 2010 te hebben vergrepen aan een woordvoerster van een overheidsbedrijf na een tv-opname van 'Goedele'. Steven Stevaert - afgestudeerd aan de Hotelschool van Hasselt - was voordien als sp.a-politicus o.a. voorzitter van de partij geweest, vice-premier, minister van mobiliteit, (en gekend van zijn gratis vervoer en de sp.a teletubbies), burgemeester van de Stad Hasselt, en eindigde in 2009 zijn publieke carrière als gouverneur van Limburg. Zowel de politiek als de horeca verliezen hiermee een boegbeeld.



Actua
Negen nieuwe hoteluitbaters in de Oostkantons kregen het label „bed+bike“

De populariteit van het fietstoerisme in de Oostkantons is nog toegenomen. In het tweede jaar na de invoering van het “bed+bike” label voor fietsvriendelijke verblijfplaatsen, kregen nog 9 nieuwe uitbaters dit label. Het verblijfsaanbod met de bijzondere service voor fietstoeristen wordt zo uitgebreid naar 33 uitbaters. De Oostkantons worden door meer en meer bezoekers als een echte fietsbestemming bestempeld en hierin speelt de Vennbahn een belangrijke rol. Het aantal toeristen dat buiten de gebruikelijke toeristische gebieden van de regio in de richting van de Vennbahn gaat, is opvallend. Dag- en weekendtoeristen, lange afstandsfietsers wier route door de Oostkantons loopt, werkelijk iedereen vindt zijn gading.

Meer en meer uitbaters erkennen het potentieel van het “nieuwe” fietstoerisme en bieden de gasten een op maat gemaakt verblijf.  Er is dan ook een grotere toeloop van het ADFC-label. Voor het fietsseizoen 2015 komen er bovenop de 24 uitbaters die al over het label beschikten, nog de partnerbedrijven van het Toeristisch Agentschap Oost-België bij:  Ambassador Hotel Bosten, Eupen; Domaine des Hautes Fagnes, Ovifat; Eifel-Ardennen Jugendherberge, St.Vith; Hotel Dreiländerblick, Ouren; Hotel Paquet, Burg-Reuland; Hotel-Restaurant Tychon, Eynatten; Hotel Zum Burghof, Schönberg; Hotel Zur Post, St.Vith, en Val d’Arimont Hotel Resort, Malmedy.        



Algemeen
Villa Wetthra leeft weer

Het is een lange lijdensweg geweest voor Villa Wetthra aan de Wetterse Blakken maar uiteindelijk is er nieuw leven in de brasserie.

De villa heeft zijn grandeur terug dankzij Savas Mochidis en zijn zakenpartner Mario Hulpia. Beiden zijn bekend in Wetteren van het Griekse restaurant Marathon. Niks daarvan in Villa Wetthra.

De jonge koks Kevin en Matthias serveren een Frans-Belgische menukaart. In de namiddag zijn er de verse pannenkoeken en andere tea-room  gerechten (JV)

 



Algemeen
Aalter zoekt hosts en hostessen

Het gemeentebestuur van Aalter is op zoek naar hosts en hostessen die zich regelmatig ’s avonds en op vrijdagnamiddag kunnen vrijmaken voor het verzorgen van recepties en feesten. Een brede glimlach en enige horeca ervaring zijn een pluspunt. Hoe ziet zo’n avond van een host(ess) er uit? Je ontvangt de genodigden met een brede glimlach zodat ze zich meteen goed voelen. Je bedient de bar, biedt hapjes en drankjes aan en je zorgt ervoor dat alles tijdens en na het evenement zo proper mogelijk blijft.  Het gemeentebestuur is op zoek naar beleefde en gemotiveerde teamspelers. Solliciteren kan via personeel@aalter.be. (JV)



Algemeen
Regels voor bijklussen in horeca

De nieuwe regels voor het bijklussen in de horeca (beloofd als flankerende maatregel bij de invoering van de witte kassa) worden stilaan duidelijk. Wie al vier vijfde werkt buiten de horeca, mag onbeperkt bijklussen. De werknemer krijgt een nettoloon, waarop er geen belastingen of RSZ moet worden betaald. Wel moet dat loon minimum 9.5 euro per uur zijn. De werkgever betaalt een voordelig sociale zekerheidstarief van 25%. Dat wil dus zeggen dat hij 12 euro betaalt om een werknemer 9.5 euro netto per uur te laten verdienen. Verder wordt gelegenheidsarbeid uitgebreid van 100 naar 200 dagen en worden het aantal overuren opgetrokken van 180 naar 250. (pvo)



Algemeen
Federaal Voedingsagentschap zet hygiëneverslagen online

Vanaf 30 juni kan de consument online checken of het restaurant waar hij gaat eten wel in orde is met de hygiënevoorschriften. Het Federaal Voedingsagentschap wil vanaf die datum immers de verslagen online zetten op www.foodweb.be. De consument zal dan per zaak een soort barometer krijgen, met aanduidingen als ‘voor verbetering vatbaar’ tot ‘uitstekend’.  (pvo)



Algemeen
Greenway op Antwerpse Groenplaats

Greenway opende zijn vierde vegetarische horecazaak op de Antwerpse Groenplaats. Een zelden gezien interieur met een open keuken: de nieuwe Greenway is echt iets om gezien te moeten worden. Op 1 april opende de nieuwe zaak, meteen het moment om voorbijgangers even bij de neus te nemen. Voorbijgangers konden proeven van zowel vegetarische als vleesraps en de vergelijking maken. Opvallend was dat de meeste proevers kozen voor de vegetarische wrap. Het interieur, het aanbod aan vegetarische gerechten, de ontvangst …  . Greenway Antwerpen zal zeker een meerwaarde zijn voor de Antwerpse Groenplaats. Voor ons alvast een Sweet red pepper burger.(JV)



Algemeen
Mechelse horeca-uitbaters verenigen zich in 'Horeca Mechelen'

Onder het motto ‘samen sterk voor een (h)eerlijke horeca’, en naar analogie met de bestaande handelscomités, verenigen 10 uitbaters van horecazaken in Mechelen zich in een gloednieuwe federatie: ‘Horeca Mechelen’, dit in samenwerking en onder impuls van Stad Mechelen.

 

 

 



Algemeen
Veganistische wijn

Binnenkort ligt de eerste veganistische cianti in de rekken. Wijn wordt niet altijd aan vegetarisme laat staan veganisme gelinkt. Doch veel wijnen bevatten vislijm, gelantine of eiwitten. In een traditioneel productieproces worden de druivensap  geklaard met dierlijke stoffen. Nu komt er dus een chianti op de markt die volledig voldoet aan de eisen van vegetariërs en zelfs veganisten. Een rosé is er al maar vanaf mei komt daar ook een rode variant bij. Over de smaak noch over de beschikbaarheid durven we ons nog niet uitspreken. (JV)

 



Algemeen
Horecapaus valt van troon

Eind maart zijn ook de drie resterende horecazaken van horecapaus Jo Peeters failliet verklaard. De architect begon in 2000 met een partner met de uitbouw van een heus horeca-imperium in en rond Antwerpen. Onder het oog van de BBI splitsen de wegen van beiden zich terwijl Peeters alleen verder gaat. In de herfst en het najaar van 2014 werden al vijf zaken van het imperium verkocht terwijl Jo Peeters er nog drie kon overgehouden waarvoor naar een oplossing zou worden gekeken. Maar het heeft dus niet mogen zijn: ook de laatste zaken van  Jo Peeters, Ufo, Hotel O en brasserie Moskou zijn failliet. De zakenman-architect kwam meteen op de proppen met de kritiek op de Belgische staat die de sector naar de hemel verwenst. (JV)



Algemeen
Geert Van Hecke ontvangt Brugse Horeca Award

In het bijzijn van zijn echtgenote Mireille en zoon Louis en in aanwezigheid van een groot aantal horeca-ondernemers en genodigden ontving driesterrenchef Geert Van Hecke van De Karmeliet op dinsdag 24 maart de Brugse Horeca Award.  Beroepsfederatie Horeca Brugge reikte dit jaar deze Award reeds voor de zesde maal  uit. Van Hecke ontving de Award omwille van zijn buitengewone verdiensten voor het professioneel horecaondernemerschap, voor de  lokale gastronomie en  economie en als een ambassadeur voor het toerisme. Uit handen van zijn zijn collega-driesterrenchef Gert De Mangeleer ontving hij nog een karikatuur van Toon Beuckels. De uitreiking ging door in het Martin’s Hotel in Brugge.



Beurzen - congressen - evenementen
Glasloze Gentse Feesten

Het Gentse stadsbestuur in het bijzonder Feestenschepen Peeters hoopt op glasloze Gentse Feesten. Er komt een volledig glasverbod in de Feestenzone. Alleen  terrassen van bestaande cafés en feestkernen waar aan tafel bediend wordt, krijgen een uitzondering. Wie echter met een glas van het terras weg wandelt en zich in het feestgewoel begeeft kan een GAS boete krijgen. Het is al enkele jaren verboden om tijdens de Gentse Feesten met geopende flessen rond te lopen. De aangekondigde maatregel is een voorbode van een volledig afval arme editie van de feesten. Herbruikbare bekers staan daarbij voorbij. Een systeem dat op sommige pleinen al zijn efficiëntie heeft bewezen. Gelukkig heeft Duvel zijn onbreekbaar recupereerbaar glas. (JV) [©foto fvv]



Beurzen - congressen - evenementen
eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX verhuist naar het Warandepark in Brussel

Het gastronomisch festival van Brussel, eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX,  was een groot succes  in september 2014. De Bordeaux wijnen hebben dus niet getwijfeld om opnieuw samen te werken met visit.brussels voor de editie van 2015 die zal plaatsvinden van 10 tot 13 september. Daarnaast verhuist het festival naar het hart van de Europese hoofdstad, meer bepaald naar het Warandepark in Brussel. Meer info in onze volgende nieuwsbrieven.



Beurzen - congressen - evenementen
Vijfde editie Venuez

Maandag 30 en dinsdag 31 maart tekenden volgens de organisatoren ca. 4500  horeca-ondernemers en barliefhebbers present op Venuez. Venuez is en blijft een beurs die zich hoofdzakelijk concentreert op het drankgebeuren, met klemtoon op gin en tonic, toch wel dé hype in het bar- en cocktailgebeuren. Er werden presentaties en 'tastings' georganiseerd, waarbij naargelang de uren verstreken, rijkelijk drank vloeide. Tijdens de beurs werden ook enkele events en seminaries georganiseerd, waarin horeca-ondernemers hun verhaal kwamen doen.

HotelloTop op dinsdag liep niet helemaal vol (wellicht ook al ten gevolge van de vele verkeersproblemen in en rond Antwerpen), trok té weinig hotelmanagers aan en bracht nét niet de begeesterende presentaties die men van de Nederlandse versie van HotelloTop tijdens een grotere algemene horecavakbeurs als Horecava gewoon is. Een goede beurs voor het bargebeuren, een gemiste kans voor hospitality.



Beurzen - congressen - evenementen
Resto-frit en Resto-culinair op beurs in Gent.

Kwaliteitsproducten aanbieden aan de best mogelijke prijzen. Dat is de missie van Resto-Frit en Resto-Culinair. Onder deze vlag groeperen zich minsten vijftien grossiers die samen vele honderden horecazaken bevoorraden. De leden van Resto-Frit en Resto-Culinair staan allen borg voor een stipte en persoonlijke service. Ze kwamen drie dagen samen in hal 1 van Flanders Expo. De leden zijn vaak horeca-grossiers met een familiale achtergrond en aanpak. No-nonsense bedrijven die perfect weten wat de échte noden in de horeca zijn. En daarom maatwerk willen en kunnen leveren. Qua service en contact doen ze altijd beter dan de onpersoonlijke grote ketens. Net  door de samenwerking binnen Resto-Frit en Resto-Culinair kunnen ze topproducten aanbieden aan zeer concurrentiele prijzen. Resto-Frit bestaat intussen 21 jaar. Resto-Culinair, is dan weer het culinaire jongere broertje van Resto-Frit, dat zich focust op een partnership met de meer culinaire  horecazaak. Resto-Culinair bedient zowel de sympathieke brasserie als het toprestaurant. Tijdens de sympathieke beurs bleek dat het verschil tussen frituur en brasserie serieus aan het vervlakken is. Tevens was duidelijk dat de standhouders echt naar kwaliteit en originaliteit streven. De frituur/brasserie wereld kan er alleen maar goed bij varen.  (JV)  



Cafés - Brasseries - Discothèques
Sporting Lokeren is best tappende voetbalploeg van Jupiler Pro League

Jupiler organiseerde reeds voor de derde keer de ‘Jupiler Draught League’. Dat is een tapwedstrijd tussen de clubs van de Pro League, die elk hun twee beste barmannen/vrouwen mochten afvaardigen om de kleuren van hun club te verdedigen.

Vincent de Clercq en Anneleen Beda van Sporting Lokeren wonnen het pleit en mogen zich een jaar lang de beste tapper/tapster van de Jupiler Pro League noemen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Coca-Cola licht De Kale Ridders uit het zadel

Frisdrankgigant Coca-cola heeft de ongelijke strijd tegen de Landense bierbrouwers De Kale Ridders gewonnen. De multinational dwingt De Kale Ridders om hun naam van hun bier Tumulus 800 te veranderen omdat het te veel zou gelijken op de drank Tumult, die Cocoa-Cola in Frankrijk verdeelt. Tumulus 800 (gebrouwen naar aanleiding van 800 jaar Stad Landen) moet omgedoopt worden tot Tumulus Amara. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwers willen voedingswaarde op ticket

De Europese brouwers zijn vragende partij om de voedingswaarden en ingrediënten van hun bieren op het etiket te vermelden. Hiermee willen ze bewijzen dat bier minder calorieën telt dan wijn en andere alcoholische dranken. De brouwers zijn namelijk van mening dat er bij het grote publiek een foute perceptie is over het aantal calorieën die in het gerstenat zitten. (pvo)



Hôtellerie
Nieuwe jeugdherberg in Kortrijk

Eind maart is de nieuwe jeugdherberg Groeninghe in Kortrijk geopend. Met 123 bedden verspreid over 38 kamers moet deze jeugdherberg de vorige verouderde vestiging doen vergeten. Het doel is de het aantal overnachtingen naar 20.000 per jaar te brengen. Er zijn 2 polyvalante ruimtes een bar en multimediaruimte. Daarnaast is er een restaurantruimte met selfserviceruimte maar ook een keuken waar zelf kan gekookt worden. De opening kadert in een inhaalbeweging voor jeugdherbergen over gans Vlaanderen en Brussel waarvoor 30 miljoen werd uitgetrokken. (JV)  

 



Hôtellerie
Airbnb sluit overeenkomst met organisatie Olympische Spelen in Rio

Airbnb heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de organisatie die de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) in goede banen moet leiden. Daarmee wordt Airbnb de officiële aanbieder van alternatieve accommodaties op de spelen. Verwacht wordt dat Airbnb zo’n 380.000 bezoekers zal kunnen onderbrengen in aangesloten accommodaties. In Rio doet men niet moeilijk over deze oplossing, omdat het stilaan duidelijk wordt dat de reguliere hotelsector de verwachte toestroom niet zal aankunnen. In ieder geval dreigt er een nijpend tekort aan hotelkamers. (pvo)



Hôtellerie
Best Western en Agoda.com gaan samenwerken

Best Western International gaat zijn ruim 4.000 hotels wereldwijd verbinden aan online hotelaanbieder Agora.com. Met deze samenwerking wil Best Western vooral de Aziatische groeimarkten bewerken. Door de verbinding aan Agoda.com, kan Best Western zijn hotels voorzien van directe distributie in markten als China, Korea, India, Indonesië en Thailand.  (pvo)



Hôtellerie
Facebook haalt inactieve likes van hotels van het net

Facebook wil de ‘likes’ meer betekenis geven. De sociale netwerksite doet dit door geautomatiseerde likes en vrijwillig gedeactiveerde likes uit de tellingen van merken te verwijderen. Deze schoonmaakactie heeft ook gevolgen voor de hotelsector. Zo zouden hotels gemiddeld zo’n 2.7 % van de ‘fans’ verloren hebben. (pvo)



Hôtellerie
Ieperse Main Street Hotel is uitgeroepen tot derde beste hotel ter wereld

Ook Booking.com stelt regelmatig lijsten samen op basis van beoordelingen van reizigers.

Onlangs werd het Main Streeet Hotel uit Ieper bekroond als derde beste hotel van de wereld.

Met een score van 9.8 op 10 scoort het hotel inderdaad zeer goed. Het Ieperse charmehotel moet enkel Himmelhof uit Oostenrijk en Suit& Früstück Zum Laschen uit Duitsland laten voorgaan. (pvo)

 



Hôtellerie
10 ‘beste’ hotelsteden ter wereld

Hotelzoekmachine Trivago heeft een top 10 samengesteld van hotelsteden. De rangschikking kwam tot stand op basis van de gemiddelde reputatie van lokale hotels. De resultaten zijn toch wat verrassend te noemen. Op het hoogste schavotje prijkt de vrij onbekende Chinese stad Sanya.
1. Sanya – China
2. Hanoi – Vietnam
3. Sorrento – Italië
4. Fès – Marokko
5.  Suzhou – China
6. Cusco – Peru
7. Sedona – Verenigde Staten
8. Krakau – Polen
9. Dresden – Duitsland
10. Dubrovnik – Kroatië
(pvo)
 



Hôtellerie
Europese hotellerie kruipt uit dal

Volgens het advies- en onderzoeksbureau PwC kruipt de Europese hotellerie uit het dal. Vorig jaar was een relatief goed jaar voor de sector. In tegenstelling tot 2013, kwamen er vorig jaar 22 miljoen toeristen meer naar ons continent. Voor 2015 en 2016 zouden de vooruitzichten ook goed zijn. Verwacht wordt dat de bezettingsgraad gaat stijgen. Toch profiteren niet alle steden van de verwachte stijging. Zwitserse steden als Zurich en Genève ondervinden nadeel van het feit dat de Zwitsers Frank (losgekoppeld van de Euro) duurder is geworden. Moskou heeft dan weer hinder van de politieke onrust. (pvo)



Hôtellerie
Privé kamerverhuur

Het succes van websites zoals Airbnb of Tripadvisor heeft er voor gezorgd dat Vlaanderen plots meer dan 1.600 logiesverstrekkers bij kreeg. Veel personen blijken thuis hotel te spelen en vrijstaande kamers te verhuren aan internetbezoekers. Het laatste jaar alleen al steeg de verhuur van ­kamers of flats met 11 procent. Het is dan ook simpel om ermee te beginnen. In tegenstelling tot andere sites, blijft men bij websites als Airbnb anoniem voor de fiscus. Online is te zien welke kamer men verhuurt en in welke wijk, maar meer niet. Dat de verhuur heel vaak in het zwart gebeurt is natuurlijk een doorn in het oog voor de reguliere logieverstrekkers. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
On the road met Electrolux

Sinds kort kom je hem op tal van Vlaamse wegen tegen: de Electrolux Professional Foodservice Truck.

Een mastodont vrachtwagen met complete demo-keuken, kookeiland en lounge hoek op wielen. Metro Hasselt beet maandag 23 maart de spits af. Chef Stefaan Van Beveren van de Electrolux Academy en Rosa Van Damme (Berghoff) zorgden voor een succulent onthaal en een smakelijke demo. Doel van deze demo is dicht bij de klant komen.

Bas van Montfoort, Country Manager bij The Electrolux House: " Klanten vragen naar beleving. Dat krijgen ze niet zoals op deze wijze bij een klassieke beurs. Hier is meteen interactie. Daarnaast komen ze meteen in contact met de nieuwste keukenapparatuur en - materialen. En we integreren ieders verhaal in de productontwikkeling. We vertalen de problematiek van de klanten waardoor het een win-win situatie wordt."

 



Onderwijs - Opleiding
Minder studenten in horecaopleiding

De laatste 5 jaar zijn er telkens minder inschrijvingen in de horeca-opleidingen in Vlaanderen. In het volwassenenonderwijs ligt het aantal nu 10 procent lager, in het secundair 8 procent. Dat zou onder meer een gevolg zijn van het feit dat de hype van de kookprogramma's voorbij is en er is ook ongerustheid over wat de witte kassa zal teweegbrengen. De overdaad aan kookprogramma’s heeft zowat zichzelf de das( lees koksvest) omgedaan. De witte kassa komt dan vooral in het nieuws als een bedreiging voor de horeca en dat vinden de scholen jammer. (JV)  



Restaurants
Oude jongensschool van Nieuwkapelle wordt restaurant Verthé

De oude jongensschool van Nieuwkapelle (Diksmuide) krijgt vanaf het paasweekend een nieuw leven als restaurant Verthé. De nieuwe zaakvoerders (afkomstig uit Roeselare) hebben het eeuwenoude pand zelf gerestaureerd en integreerde ook elementen uit de school in hun zaak. De naam verwijst naar Leopold Verthé, een legendarische hoofdmeester van de school. De horecazaak in de historische plek moet een plaats worden waar iedereen zich goed voelt en kan genieten van een huisgemaakt gerecht. De familie van de Leopold Verthé heeft er alles gedaan om zoveel mogelijk archief stukken aan de nieuwe uitbaters te bezorgen die dan ook in het interieur en de geest van het nieuwe restaurant zijn meegenomen. (JV)



Restaurants
‘Grappigste horeca-uitbater van Sint-Niklaas’ laat De Kantine over

Stand-upcomedian Olivier ‘Olly’ De Westelinck laat zijn horecazaak De Kantine over aan Sven Venus, die tot voor kort een zaak had in Ternat.  Olly, ook wel de grappigste horeca-uitbater van Sint-Niklaas’ genoemd, wil iets anders gaan doen. De nieuwe uitbater neemt een succesvol restaurant over en gaat nauwelijks iets veranderen aan concept en interieur. (pvo)



Restaurants
Zaakvoerders van De Burgerij starten met grillrestaurant The Roast

Voormalig sportjournalist Robin Janssens en ex-voetballer Björn Meeuwsse, het duo achter de betere hamburgerketen De Burgerij, begint met een nieuw avontuur. In mei openen ze in Antwerpen The Roast, dat een grillrestaurant op culinair niveau moet worden. In dit restaurant komen er exclusieve hamburgers op het menu (met onder meer wagyuvlees of kreeft). In tegenstelling met De Burgerij (reeds 5 vestigingen) is het niet de bedoeling dat The Roast een keten wordt (pvo)



Restaurants
Haan terroriseert omgeving van restaurant Cleophas in Sint-Gillis (Dendermonde)

Een klein dwerghaantje zet al een tijdje de boel op stelten in de omgeving van het Huis van Cleophas in Sint-Gillis-Dendermonde. Het beest voelt zich blijkbaar erg goed in de grote tuin van het restaurant en laat dit ook graag horen. Helaas schreeuwt het haantje zijn enthousiasme iets te uitbundig uit en dan nog het liefst ontiegelijk vroeg, want hij begint aan zijn concert omstreeks vier uur ’s morgens. De buren van het restaurant hebben het ondertussen wel gehad en eisen dat het ophoudt. Alleen weet niemand  exact waar het beest vandaan komt. Bovendien is het dier bijzonder snel. Vangpartijen in de grote tuin hebben tot nu toe nog niets opgelevert. Afschieten en in de coq-au-vin draaien dan maar? (pvo)



Restaurants
Kids-Service in Truiense eetgelegenheden

Tussen 4 april tot en met 26 december zullen er elke zaterdag tussen 18 uur en 21 uur in 6 Truiense horecazaken medewerkers van de Gezinsbond aanwezig zijn. Via de Kids-service kunnen de ouders genieten van de maaltijd, terwijl de medewerkers met de kinderen spelen voor, tijdens en na de maaltijd.

Klanten hoeven voor deze service niet extra te betalen, want de restauranthouders dragen de kosten. Het project Kids-Service, dat een win-win situatie moet opleveren voor zowel gezinnen als restaurants, wordt aangeboden door Brasserie Ons Huis, Beta Bowling, Brasserie ’t Veilinghuis, Restaurant Belle-Vue, Grand Café Stayen (niet tijdens thuismatchen STVV), en Afspanning ’t Speelhof (vanaf 3 oktober). (pvo)



Restaurants
Het salon is niet meer

Het Salon, het is in de Gentse studentenbuurt al meer dan 30 jaar een begrip. Maar nu heeft de legendarische koffiebar aan de Sint Pietersnieuwstraat zijn deuren gesloten. Hoeveel eindwerken hier tussen studenten besproken werden, hoeveel studenten er dank zij de koffie van Geert Van Der Donck hun diploma gehaald hebben….er staan geen cijfers op. Het Salon maakt plaats voor een glutenvrij restaurant. (JV)



Restaurants
Belgisch restaurant in New York gaat in vlammen op.

Na een gasontploffing met een bijhorende zeer zware brand in New York is ook een Belgisch restaurant in de vlammen opgegaan. Het bekende Belgische restaurant Pommes Frites op 123 Second Avenue is niet alleen volledig uitgebrand maar ook deels ingestort. De ontploffing met bijhorende brand zou de oorzaak zijn van werkzaamheden aan de gas en waterleidingen. De brandbare producten in de frituur hebben de blussingswerken alvast niet vereenvoudigd. (JV)

 

 

 

 



Snelrestauratie
McDonald’s opent zijn 70ste restaurant in Groot-Bijgaarden

Vanaf 2 april is België een nieuw McDonald’s restaurant rijker. Het 70ste McDonald’s restaurant bevindt zich in het gloednieuwe Dansaert Park in Groot-Bijgaarden, en stelt een team van 38 enthousiaste medewerkers tewerk die allemaal afkomstig zijn uit de regio. Het nieuwe McDonald’s restaurant beschikt over een drive en een terras. Het restaurant zelf heeft een capaciteit van 142 plaatsen, het terras een capaciteit van 48 plaatsen. Valérie Bovy is de kersverse franchisenemer van dit nieuwe restaurant in Groot-Bijgaarden. Voor Valérie is dit haar tweede restaurant. Zij werd in februari 2014 franchisenemer van het McDonald’s restaurant in Ukkel.



Wedstrijden
JRE Cooking Cup

Aan de kookkunsten van Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) durven we geen seconde twijfelen,aan het hospitalitytalent wel, maar als excuus kan wel tellen dat het een eerste wedstrijdorganisatie was. Maandag 30 maart organiseerde de vereniging zijn eerste JRE Cooking Cup in de keukens van Ter Groene Poorte. Met deze wedstrijd wil de vereniging jonge talenten in de Belgische hotelscholen stimuleren een toekomst in de sector op te bouwen. De selectie van de vijf hotelscholen gebeurde vooraf door een jury van getalenteerde JRE Chefs. Tijdens de finale werd die jury nog versterkt door enkele sterrenchefs zoals Nick Bril & Laurent Smallegange. Studenten van VTI Leuven, Ter Groene Poorte, COOVI Anderlecht, Spermalie, Ter Duinen, en VTI Spijker te Hoogstraten namen het tegen elkaar op. Michelle Boone & Sylvain Claes winnen 1ste editie JRE Cooking Cup! Het team van hotelschool Spermalie te Brugge mochten als overwinnaars uit de keuken komen. Michelle Boone uit Izegem en Sylvain Claes uit Sint Lievens Houtem wisten zowel de keuken- als de tafeljury te overtuigen met hun voorgerecht uit een mystery box waarbij ze hun creativiteit de vrije loop lieten gaan en hun hoofdgerecht met hert en foie gras en hun dessert met specerijen en chocolade. Michelle & Sylvain konden  naar huis gaan met een mooi prijzenpakket waaronder een vakantiecheque van VIP Selection, een geldprijs en  producten van METRO en tal van andere zaken. De kwaliteit van de aangeboden gerechten lag zowel visueel als op gebied van smaak zeer hoog.In de namiddag waren genodigden en pers welkom, alleen er was geen duidelijk georganiseerde ontvangst. Foto’s nemen stoorde de jury in hun beoordeling. Voor een drankje was het wachten tot de afsluitende receptie om 18 uur. De persmap was heel beperkt en de ontvangst dus nihil. De wedstrijd mag dan al een lovend initiatief zijn waar we ons 100% kunnen achter scharen, de omkadering liet duidelijk te wensen over. We kijken uit naar de volgende editie, wanneer dit initiatief de kinderschoenen zal ontgroeid zijn. (JV)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com