LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
De Westhinder krijgt nieuw leven als horecazaak

De Westhinder is een in 1950 gebouwd  lichtschip, dat onze kust tot eind jaren tachtig als een soort drijvende vuurtoren moest beveiligen. Sinds een aantal jaren ligt het schip in Rupelmonde. Het huidige gemeentebestuur van Kruibeke wilde het lichtschip opnieuw verkopen, maar er waren nauwelijks geïnteresseerden. Daarom werd een erfpachtformule voorgesteld. Met succes, want er zijn private investeerders gevonden die De Westhinder in zijn oude glorie willen herstellen en een nieuw leven willen geven als horecazaak. (pvo)

 



Algemeen
Planbureau voorspelt dat er tegen 2020 meer dan 200.000 nieuwe jobs komen

Het Planbureau voorspelt dat de werkloosheid in 2020 op het laagste peil zou staan sinds 1991. Het bureau meent namelijk dat er binnen de 5 jaar meer dan 200.000 extra jobs zouden bijkomen. Die jobs worden vooral gerealiseerd in sectoren als de gezondheidszorg, dienstverlening en het onderwijs. Daarnaast verwacht het Planbureau ook dat er nieuwe jobs gaan bijkomen in de horeca. In de verwerkende nijverheid en bij de overheid gaan er dan weer jobs sneuvelen. Maar dit verlies zou dus ruimschoots worden gecompenseerd door extra nieuwe banen in andere sectoren. (pvo)



Algemeen
Vakbonden moeien zich

Er zijn sommige mensen die graag staken en er zijn mensen die graag werken.  De eerste categorie , die dit land regeert, loopt op straat met rood, groene of blauwe jasjes of vlaggen de tweede groep staat in de horeca. Die eerste groep weet nu de regering te beschuldigen overslag te zijn gegaan voor de druk uit de horeca rond de bijkomende maatregelen (die nog helemaal voldoende zijn) rond de witte kassa. In bewoordingen die we hier zelfs uit respect voor de horecasector niet willen herhalen dreigen de vakbonden met acties. In het bijzonder viseren de vakbonden de sterren (fraudeurs volgens hun zeggen) restaurants. In de horeca is er een groot personeelstekort, misschien eens de vakbondsafgevaardigden achter het fornuis of in de zaal zetten en zeker in de boekhouding voor een maand? (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Belgisch paviljoen Milaan Expo 2015

Het loopt niet zo goed met het Belgisch paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Milaan. Ook de Belgische horeca wordt er voorgesteld. Maar 20 tijdelijke personeelsleden hebben het paviljoen en hun taak de rug toegekeerd. 

Financiële problemen en on-professionaliteit liggen aan de basis van het dispuut. Misschien kan/kon Benoit Gersdorff die de horecaploeg leidt, beter Belgische mensen met kennis van het vak meegenomen hebben naar Milaan. Wij kennen alvast een paar mensen die klaar staan te om te vertrekken naar Milaan. Ook het ontbreken van Belgisch friet en Belgisch bier op de openingsdagen, werd een Belgenmop.  (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Rock'n Roll gastronomie

Na 5 Juli  zal het strand van Oostduinkerke nooit meer hetzelfde zijn. Het zal voor veel mensen in het geheugen gegrift staan als daar waar de tweede editie van ‘Flemish Food Bash’ heeft plaatsgevonden. Na een succesvolle try Out in Antwerpen vorig jaar pakt Vincent Florizoone van restaurant Grand Cabaret te Nieuwpoort uit met een tweede editie, ditmaal op het strand van Oostduinkerke. ‘Flamish Food Bash’ wil gedurende één dag  het grootse en vooral het gezelligste restaurant  in de wereld zijn. De beste bartenders, de beste (inter)nationale chefs, 40 in het totaal, brouwers en gastronomische ambachtslieden komen er samen om te koken. Neem daarbij nog een uitgebreide randanimatie met tattoo, grafitti en dj’s en’ Flemish Food Bash’ demonstreert meteen dat met gastronomie alle zintuigen kunnen geprikkeld worden. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Streetfood

Foodtrucks duiken steeds meer in het straatbeeld. Omgebouwde bestelwagen of andere voertuigen die smakelijke gerechten of dranken serveren vanuit hun mobiele keuken. De mensen achter Polé Polé hebben een tour opgezet om op verschillende locaties een foodtruck festival op te zetten. Tientallen foodtrucks komen bij Barrio Cantina samen om de bezoekers kennis te laten maken met hun specialiteiten. Het aanbod is zeer gevarieerd. Maar ook het prijskaartje is zeer gevarieerd. Wat omschreven wordt als ‘streetfood’ blijkt soms uit te lopen tot volledige maaltijden die niet meer zo maar op de ‘street’ kunnen naar binnen gewerkt worden. Sommige prijzen benaderen die van een  dagschotel bij de bistro om de hoek. In de schaduw van het huidige festival werd ook bekend dat het festival alvast een vervolg krijgt tijdens de Gentse Feesten op de parking van het ACV, aan de backstage ruimte van het Polé Polé festival. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Culinair straatgeweld in Gent en Antwerpen

Gent Smaakt heeft zowat gelijktijdig  met Antwerpen Proeft het smakelijkste lang weekend van Vlaanderen in gang geschoten op woensdag 13 mei. Mikten ze in Gent op gezelligheid dan durfde Antwerpen met grote horecanamen uitpakken. Dergelijke culinaire stadsfestivals zijn misschien wel trendy maar op sommige organisaties komt blijkbaar sleet. Voor de horeca deelnemers is het aangenaam op een locatie het grote publiek kennis te laten maken met hun kookkunsten. Vraag is en blijft tegen welke prijs? (JV)

 



Beurzen - congressen - evenementen
Symposium VVG

De Vereniging van Vlaamse grootkeukenkoks organiseert zijn jaarlijks symposium in Salons Caipirinha te Merelbeke op woensdag 20 mei. Allergenen zijn zowat de rode draad door het symposium. Geert Bruggeman van Plantijn Hogeschool, mensen van het FAVV, Els Stulens kwaliteitsverantwoordelijke bij JAVA en chef kok Andi Couwels zullen de problematiek over allergenen uit de doeken doen. Van de theorie tot de werkvloer dus. Een veelbelovende informatie die afgesloten wordt met een receptie en een diner. Info op de website www.vvg.be (JV)



Cafés - Brasseries - Discothèques
Campari en Belgische bars serveren Negroni voor goede doel (1-7 juni)

Wie straks een Negroni bestelt, steunt samen met Campari het goede doel. De internationale Negroni-week, van 1 tot 7 juni, is een initiatief van Campari en Imbibe Magazine, de gids voor cocktailfans. Voor deze derde editie trekken de initiatiefnemers alle registers open en nemen ook een honderdtal Belgische bars deel aan de actie. (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques
Lieven Desmet is niet meer

Herberg De Avonden aan het station in Machelen zal nooit meer hetzelfde zijn. Met zijn kleine bestelwagen reed de bekende horecauitbater Lieven Desmet zich te pletter tegen een vrachtwagen. Vermoedelijk is de man bij het krieken van de dag in slaap gevallen achter het stuur van zijn wagen. Hij reed huiswaarts naar Machelen. Het Zevende Zegel in Kluisbergen en De Witte Raaf in Oudenaarde en De Avonden in Machelen, hij kon het allemaal op zijn naam schrijven. It's a hard live in de horeca. (JV)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Nieuw Gruuthusebier volgens eeuwenoud recept

Onder impuls van de Brugse Marnixring Gruuthuse komt er een nieuw bier op de markt. Het Gruuthuse bier is geïnspireerd op het Middeleeuwse gruutbier, dat gebrouwen werd met gruut, een mengsel van kruiden. De Struise Brouwers uit Oostvleteren brouwen het bier. Een 75-cl fles kost 10 euro. De opbrengst gaat naar een sociaal project van de serviceclub. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
BrewDog opent eigen bar in Brussel

BrewDog is een Schotse alternatieve brouwerij, die in 2007 via crowdfunding werd opgericht en een explosieve groei kende. Ondertussen heeft de onafhankelijke brouwerij al een gans gamma aan bieren. BrewDog beheert ook al een 20-tal bars in de UK en een 10-tal in Europa. Daar komt dus Brussel bij. De bar komt in het vroegere Brunfautgebouw tegenover het Brussels Centraal Station, waar ooit Sabena gevestigd was. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwerij Huyghe integreert beschutte werkplaats

Het is de ambitie van brouwerij Huyghe om de meest duurzame brouwer van België te worden en  in haar streven naar een steeds duurzamer profiel, kiest de brouwerij bewust voor lokale sociale tewerkstelling. Daarom werkt de brouwerij al meer dan 10 jaar lang samen met de beschutte werkplaats Ryhove in Merelbeke om de kartonnen exportverpakkingen voor Delirium Tremens en La Guillotine te laten vouwen. Hierdoor zijn er dag in, dag uit een 15-tal mensen bij de beschutte werkplaats werkzaam voor de brouwerij. Het leverde Huyghe ook de titel op van Ambassadeur van de Vlaamse Beschutte Tewerkstelling. Nu brengt de brouwerij de werknemers van Ryhove naar de gebouwen van de brouwerij. Daardoor worden de transporten van en naar de werkplaats geschrapt. Het Roze Olifantje  wordt nog socialer.(JV)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Wolf Café

Aan de Betekomstraat in Aarschot opende het eerste ‘Wolf Café’. Naast de verschillende Wol bieren staan er ook andere bieren , wijn en frisdranken op de kaart. Dat alles naast een verrassende eetkaart. Wolf plant naast dit eerste café nog andere cafés in binnen-en buitenland. Omdat het eerste café langs een fietsroute ligt zijn oplaadpalen voorzien voor elektrische fietsen. Maar er is nog meer. Tot en met augustus geeft de brouwerij iedere dag een ballonvlucht weg. Er is een Wolf Brand shop met t-shirts, petjes en nog veel meer. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Bierpaté

Een klein bordje paté bij een biertje is origineler dan gezouten chips of droge koekjes. Bij De Veurnse Ambacht weten ze er alles van. Naast het nu al ruime assortiment bierpatés (+/-20) dat het gamma  rijk is, kon een paté met St.Bernardus ABT 12  niet ontbreken. De St.Bernardus ABT12 is de absolute top in de hiërarchie van de St.Bernardusbieren en tevens het bier met het hoogste alcoholgehalte (10% alc. vol).   En nu is er  dus ook paté op basis van dit smakelijke bier. (JV)



Hôtellerie
Raffles Singapore viert 100 jaar Singapore Sling

Het beroemde Raffles Singapore Hotel brengt hulde aan één van de bekendste cocktails van de wereld: de Singapore Sling. Het hotel heeft daar redenen toe, want het is exact 100 jaar geleden dat de toenmalige barman in de Long bar van het Raffles hotel de cocktail bedacht. Barman Ngima Tong Boon bedacht in 1915 de Singapore Sling, een cocktail op basis van gin, kersenlikeur en limoen. Nu is de Singapore Sling de nationale drank van de stadsstaat. Het Raffles Singapore Hotel organiseert het ganse jaar door activiteiten en arrangementen rond de cocktail. (pvo)



Hôtellerie
IS heropent het Ninawa Hotel in Mosul

Islamitische Staat (IS) heeft in het Iraakse Mosul het luxueuze hotel Ninawa heropend. De terreurgroep wil daar ‘gasten’ en commandanten in onder brengen. Het hotel met 262 kamers was maanden gesloten, nadat de terreurbende de stad veroverde. Het Ninawa Hotel kreeg voor de verovering door IS van de stad lovende kritieken op TripAdvisor. Het vijfsterrenhotel werd vroeger tot één van de beste hotels van Irak gerekend. (pvo)



Hôtellerie
Hard Rock Hotel Las Vegas is maandenlang slachtoffer geweest van cybercriminelen.

Het Hard Rock Hotel & Casino Las Vegas heeft maandenlang te maken gehad met diefstal van creditcardgegevens, zonder dat men iets in de gaten had. Zo hebben cybercriminelen 7 maanden lang de bankkaartgegevens gestolen van gasten. De diefstal van de gegevens bleef onopgemerkt van 3 september 2014 tot 2 april 2015 en gebeurde in de restaurants, bars en winkels. De transacties bij het hotel en het casino zouden wel veilig geweest zijn. Desondanks mag het hotel zich verwachten aan een waterval aan klachten en schadeclaims. (pvo)



Hôtellerie
Hotel Florent (Lier) krijgt polyvalente zaal

Hotel Florent in Lier heeft een polyvalente nieuwbouw neergepoot om te kunnen beantwoorden aan de vraag om meer plaats voor feesten en seminaries. De polyvalente zaal biedt plaats aan 80 personen. Er is een grote keukenbar voor ‘showcooking’ en er komt ook een extra terras. De uitbaters van Hotel Florent (23 kamers) lieten ook het bestaande restaurant volledig vernieuwen. (pvo)



Hôtellerie
Voormalige sterspelers Manchester United openen Hotel Football

Gary Neville en Ryan Gigs, voormalige sterspelers bij Manchester United, gaan in de hotellerie. Ze openden hun Hotel Football vlak naast het beroemde stadion Old Trafford, waar ze ooit voetbalkunstjes uithaalden. Het hotel staat helemaal in het teken van voetbal. Zo is het dak, toepasselijk Football Heaven genoemd, bijzonder. Onder een glazen panoramisch schuifdak ligt een veld met doelen die als barbecueplaats kan dienen. Overigens steunt Manchester United het project niet. Manchester United wilde de bouw van het hotel zelfs boycotten, maar de club slaagde niet in het opzet. (pvo)

 



Hôtellerie
Steigenberger Grand Hotel in Brussel wordt Wiltcher’s

Het Steigenberger Grand Hotel aan de Brusselse Louizalaan wordt omgedoopt tot Wilcher’s. Hiermee krijgt het Brusselse Palacehotel zijn oorspronkelijke naam terug van de jaren tussen 1913 en 1925. De naamsverandering ging gepaard met een grootscheepse renovatie die het gebouw zijn vroegere grandeur moet teruggeven. Zo kregen de 267 kamers, de bar, de lobby en het restaurant een grondige opknapbeurt (pvo)

 



Hôtellerie
Ibis op de fiets van Tour de France

Accor, al sinds 2006 officieel partner van de Tour de France met zijn budgetmerk Ibis Budget, breidt zijn wielerengagement nu uit naar de volledige Ibis-familie. Ibis, Ibis Styles en Ibis Budget zijn de komende drie jaar officieel sponsor van de Tour de France. Drie weken lang, van het vertrek op zaterdag 4 juli in Utrecht tot de traditionele aankomst in Parijs op zondag 26 juli, zal de 102e Tour de France gehuld zijn in het rood, groen en blauw van de drie Ibis-merken. Door de verlenging en uitbreiding van de samenwerking benadrukt Ibis dat ze zich inzet voor de waarden die ze met de Tour de France deelt: familie, nabijheid en gezelligheid. Doping controleurs weten al waar ze moeten zijn…. . (JV)



Onderwijs - Opleiding
Hotelschool Gent

Op zaterdag 9 mei was het behoorlijk druk in de gebouwen van Hotelschool Gent. Tijdens de Open Deur dag werden alle registers open gegooid. Studenten fungeerden als gids door de verschillende afdelingen van broodbakkerij over het restaurant Keizer Karel, langs het suikerlokaal en chocoladelokaal langs het wijnauditorium tot aan de cocktailbar om af te sluiten in de winkel. Het is nog maar een kleine greep uit alles wat er te zien was, bijna teveel voor één namiddag. De Culinaire Wandeling was ongetwijfeld het hoogtepunt van de dag. Meer dan tien gerechten die tijdens een wandeling door de school konden geproefd worden in samenwerking met Bravar. Hotelschool Gent mag terecht fier zijn op deze opendeur. Gent kan er alleen nog maar smakelijker op worden. (JV)



Restaurants
Brasserie Epicea serveert gerechten voor mensen met slikproblemen

Brasserie Epicea in Welle gaat gerechten serveren voor mensen met slikproblemen. De chef Stefaan Van Beveren gaat de gerechten versnijden, zodat ze voor deze mensen makkelijker te eten zijn. Het menu blijft hetzelfde. Op die manier kunnen mensen met eet- en slikproblemen (bijvoorbeeld bij Parkinson) op restaurant met hun familieleden die deze problemen niet hebben. (pvo)

 



Restaurants
Kunstwerk van gerecht aan muur van restaurant De Jonkman

Het Brugse tweesterrenrestaurant heeft een nieuw kunstwerk aan de muur hangen. Niets speciaals zult u zeggen, ware het niet dat het om een tekening gaat van een bord dat geserveerd wordt in De Jonkman. Het kunstwerk toont een gerecht met steenbolk, één van de favoriete vissen waar chef Filip Claeys graag mee werkt. (pvo)



Restaurants
Antwerpse Brasserie Moskou wordt Brasserie Oost

Brasserie Moskou aan de Antwerpse Draakplaats is herdoopt. Voortaan gaat de bekende brasserie door het leven als Oost. Zaakvoerder wordt Ellen Geens, die aan hetzelfde plein reeds eetcaféé Wattman uitbaat. De voormalige Brasserie Moskou behoorde tot de horecagroep van architect Jo Peeters die onlangs in financiële moeilijkheden kwam. (pvo)



Restaurants
In De Wulf is niet langer ‘Beste Europese Restaurant’

Het Dranouterse restaurant In De Wulf werd vorig jaar door de website ‘Opinionated About Dining’ uitgeroepen tot Beste Europese Restaurant. Op deze website kunnen foodies van over de ganse wereld hun bevindingen kwijt. Op basis van deze recensies wordt via een computermodel een rangschikking gemaakt. Dit jaar verliest In De Wulf in de ranglijst van Europse restaurants enkele plaatsen. Kobe Desramauts moet tevreden zijn met een vierde plaats. Ook niet slecht als je het mij vraagt. De eerste plaats gaat nu naar Azurmendi in Spaans Baskenland. De 10 beste Europese restaurants (volgens Opinionated About Dining’) op een rijtje:

1. Azurmendi (Spanje)
2. Troisgros (Frankrijk)
3. L’Arpege (Frankrijk)
4. In De Wulf (België)
5. Quique Dacosta (Spanje)
6. Alain Ducasse-Louis XV (Monaco)
7. Diverxo (Spanje)
8. Le Calandre (Italië)
9. Noma (Denemarken)
10. Etxebarri (Spanje)

(pvo)



Restaurants
Boogaers Turnhout failliet

De handelsrechter heeft Boogaers faiiliet verklaard, de brasserie op de Grote Markt in Turnhout. De zaakvoerders hadden de boeken neergelegd waarop de handelsrechtbank in Turnhout het faillissement heeft uitgesproken.  De onderneming had nog vijf mensen in dienst. Het ziet er naar uit dat die hun baan verliezen.  Volgens de aangestelde curatoren zat de horeca-zaak al langer in slechte papieren.  Zijn er andere horecazaken? (JV)



Restaurants
Lijsterbes te koop

Het Oost-Vlaamse Berlare (lees Uitbergen, Donkmeer) is wellicht weer eens een gastronomische trekpleister kwijt. Na het Laurierblad van Guy Van Cauteren staat nu ook het sterrenrestaurant Lijsterbes te koop. Geert Van Der Bruggen wist al 26 jaren zijn culinaire activiteiten te ontplooien in de horeca. Aan stoppen denkt de sterrenchef niet, hoewel wanneer hij zijn uren optelt hij al lang op pensioen kon gaan. Hij kijkt uit naar nieuwe perspectieven maar eerst moet de verkoop van het sterrenrestaurant rond zijn. Indien het zover komt zal het een verlies zijn voor de culinaire activiteiten rond het Donkmeer. (JV)



Snelrestauratie
Paniek bij Leuvense frietkoten

Een aantal Leuvense frietkotuitbaters zit met de handen in het haar. Het vennootschap achter frituur Giraffe met enkele Iraniërs als drijvende kracht, heeft hoge bedragen geboden op de concessies van alle Leuvense frietkoten. Vijf frituristen zijn bang dat ze hun concessie gaan kwijtraken. Als ze willen blijven, zullen ze ook hun bod moeten verhogen en sommigen willen of kunnen dat niet betalen. De geviseerde frituristen hebben een advocaat onder de arm genomen die hun belangen moet verdedigen (pvo)

 

 



Snelrestauratie
Frituur markt Eeklo weg

Ooit stonden er twee frituren op de markt van Eeklo. Enkele jaren terug bleef er nog één frituur over . Frituur Modern was niet alleen binnen in maar ook van buiten op zijn minst modern. In enkele jaren tijd was de zwarte doos zoals ze in het begin genoemd werd een begrip voor Eeklo en ver daarbuiten. Maar de frituur van Carine Dobbelare is verkocht en verplaatst. Het is zakenman Michiel Steenbeke die met de aankoop van de frituur een droom in vervulling ziet gaan. Waar de frituur precies terecht kom is nog niet zeker. De markt van Eeklo zal nooit meer hetzelfde zijn. (JV) 



Snelrestauratie
Gesjoemel bij McDonalds

McDonald’s zou tussen 2009 en 2013 ruim 1 miljard euro aan belastingen hebben ontweken door winsten op verkopen in EU-landen weg te sluizen naar een kleine dochtervennootschap in Luxemburg waar slechts 13 mensen werken. Daar zou 3,7 miljard euro aan inkomsten terecht zijn gekomen uit allerlei landen. McDonald’s heeft de beschuldiging afgewezen.  Een coalitie van Europese en Amerikaanse vakbonden stelt dat McDonald’s de belastingdruk over de winsten aanzienlijk heeft kunnen verminderen door het hoofdkantoor in Groot-Brittannië naar Zwitserland te verplaatsen en het geld dat daar terechtkwam over te maken naar een dochter in Luxemburg die ook weer een vestiging in Zwitserland heeft. Het zou gaan om een totaalbedrag van 3,7 miljard euro, waarover McDonald’s dankzij deze fiscale constructie maar 16 miljoen euro aan belasting heeft betaald. Ook even proberen? Of lukt dat niet voor de kleine horecazaak ? (JV)



Tourisme
Toerismeplan voor Gent

Op 11 mei stelde  de Gentse schepen Annelies Storms haar beleidsnota toerisme ’10 ambities voor duurzame toeristische groei’ voor aan de commissie Cultuur, Sport en Feesten. De stad blijft inzetten op verstandige groei en legt daarnaast ook enkele nieuwe accenten: duurzaam toerisme, betaalbaar toerisme en kindvriendelijkheid. In 2014 werd voor het eerst de kaap van 1 miljoen overnachtingen overschreden. Sinds 2005 stijgt het aantal overnachtingen in Gent. Vooral de authenticiteit van de stad wordt bejubeld.  De stad blijft inzetten op verstandige groei met gerichte promotie en toeristisch onthaal. Daarin wordt ingezet op de spreiding van toeristen doorheen het jaar.  Gent promoot ook  langere verblijven en verblijven tijdens de winterperiode. En dat loont. In 2014 steeg het aantal overnachtingen in december met 8,4%. De Stad wil niet alleen toeristen in de tijd spreiden, maar ook in de ruimte. Heel wat toeristen vinden de weg nog niet van de historische binnenstad naar het Kunstenkwartier. Van alle bezoekers die een CityCard Gent kochten en minstens één attractie in het Historisch Centrum bezochten, bracht 32,40% geen bezoek aan het Kunstenkwartier. Nochtans heeft deze wijk een interessant cultureel aanbod van de musea. Door bijkomende vervoersmogelijkheden te voorzien in de CityCard (fietsverhuur met Max Mobiel en de ‘hop on, hop off’ bootverbinding) wil de Stad de mentale afstand naar het Kunstenkwartier verkleinen. (JV)



Verenigingen - Federaties
Horeca Blankenberge heeft eigen gin

Horeca Blankenberge heeft een eigen gin laten maken. Het drankje luistert naar de naam B1863 en verwijst naar het jaar waarin de spoorlijn naar de badplaats werd gelegd. De gin wordt voorgesteld op het event Blankenberge bruist (13 juni) (pvo)

 

 




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com