LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actie
Win een Tafel "Make Over" twv 2500€

Uit onderzoek van Tork blijkt dat maar liefst 91% van de gasten een mooi gedekte tafel essentieel vindt. Bij voorkeur past de stijl van de tafeldekking ook bij het seizoen. Maar het is niet altijd evident om te variëren met stijlen.

Daarom heeft Tork enkele `how-to´ video´s gemaakt, waarin stap voor stap wordt getoond hoe je een tafel mooi kan aankleden. In de eerste editie toont Tork drie tafels met een zomerse look & feel. De eerste opstelling laat zien hoe je het thema `Natural Spirit´ tot leven brengt: combineer de witte tafelrol met de heldergroene tafelloper, servetten en onderzetters voor een fris effect. De tweede variant met als thema `Summer Beach´ creëert een sfeervolle tafel voor strandtenten of terrasjes aan het water. De derde variant, `Sweet Pop´ combineert kleurrijke Mix and Match design servetten met placemats en brengt een vrolijke sfeer op tafel. Geschikt voor een gezellige high tea of een zonnige, zomerse lunch. De video is beschikbaar op het YouTube-kanaal TVTork: http://bit.ly/1RGDtSP

Daarnaast organiseert Horeca Revue in samenwerking met Tork een Tafel "Make Over", lees meer hierover in de juni-editie of klik op volgende link: http://new.onlineactie.be/actie/



Algemeen
Food Trucks

Food Trucks & Street Food het is een nieuwe trend die na het buitenland ook overgewaaid is naar België. Met ‘ Bario Cantina’ werden en worden verschillende steden aangedaan met verschillende Food Trucks. Bij uitgeverij Borgerhoff & Lameberigts verscheen een uitgebreid boek over het nieuwe fenomeen van de food trucks. Met recepten en beschrijving van verschillende food trucks.

Tevens staan er ook tips in om een eigen food truck op te starten.Dat alles onder het alziend oog van Jo Bonte van Polé Polé. ISBN 9789089315204. (JV)

 

 

 



Algemeen
Culibel zoekt nieuwe leden

Culibel is een club van levensgenieters, gastronomen. Al meer dan 30 jaar verenigd Culibel mensen, professionelen en levensgenieters die letterlijk de kunst van het tafelen kennen en er ook weten van te genieten. De Culbel gids is een jaarlijks terugkerend handige gids die in alle deelnemende restaurants verdeeld wordt en zo voor een kettingreactie zorgt bij mensen die de kunst van het tafelen weten te waarderen. Ook de Culibel leden doen regelmatig aan een networking bij de aangesloten leden. Boven sterren en andere nominaties is Culibel een smakelijke gemeenschap van restaurants die het goed menen met kwaliteit en vooral de ontvangst en de smakelijke ontvangst van de klant. Culibel wellicht de meest sympathieke gastronomische club zonder kapsones is momenteel op zoek naar nieuwe leden die tegen een bescheiden bedrag lid willen worden van een uitgebreid netwerk van professionelen die zich aan een ruim publiek van levensgenieters en tafelgenieters willen bekend maken. Wie interesse heeft kan steeds terecht op het nummer 0494 94 27 89 (JV)   



Algemeen
Dag van de smaakmakers

Op zondag 28 juni 2015 vindt voor het eerst de Dag van de Smaakmakers plaats, de opendeurdag bij Vlaamse producenten van lokaal lekkers. Als officiële voorstelling van het event organiseerde Puur Smaak vzw een uniek persmoment op donderdag 11 juni. Een drone lande op de speelplaats van basisschool Kinderpad in Bevel (Nijlen), met een bijzondere lading: verse aardbeien van Op het Veld in Bevel. Met Dag van de Smaakmakers wil Puur Smaak vzw consument en producent dichter bijeen brengen. Didier Bastiaens: “De producenten zetten hun deuren wagenwijd op voor het grote publiek. Ze tonen het productieproces van a tot z en laten bezoekers naar hartenlust proeven. Van het veld tot op het bord, van de stokerij tot in het glas. Zo ontdekken ze het verhaal achter de producten – een culinaire en leerzame familie-uitstap! Bezoekers ontdekken tijdens de Dag van de Smaakmakers meer dan 300 producten bij 24 Vlaamse producenten: van groente- en fruittelers, koffiebranders en hoeve-ijsdraaiers, tot whiskystokers en seitanmakers. Sommige producenten pakken speciaal voor de gelegenheid uit met primeurs. Zo is ondermeer het Wijndomein Hoenshof (Hoepertingen) met eerste en enige Belgische ijswijn,BroodNodig (Hofstade) een ambachtelijke bakkerij en broodshops met innovatief eigen ontwikkeld zelfbedieningssysteem of nog Jessenhofke (Hasselt) met een nieuw niet-alcoholisch bier van Limburgse appelen en peren. Blueberry Fields (Koersel) introduceert  hun foodtruck, een mobiel culinair concept waarbij een kok originele gerechten maakt met blauwe bessen. Ideaal voor workshops en proeverijen op élke locatie.Zo zijn er nog tientallen zaken die hun producten aan een groot publiek, en de horeca voorstellen.Op dagvandesmaakmakers.be vind je meer informatie, de deelnemende Smaakmakers en hun adressen. (JV)



Algemeen
Horeca en toerisme in Waasmunster

Het gemeentebestuur van Waasmunster en in het bijzonder de toeristische dienst kijkt aan tegen een bruisende zomer.Er komt niet alleen een wandelnetwerk dat toeristen en wandelaars moet aantrekken maar ook de horeca zet zijn beste beentje voor. Men kan er proeven van ‘t Bierminnekerbier met bijhorende bierkroket.Zou die kroket door een lok-tiener mogen besteld worden? (JV).



Algemeen
Salons Mimosa stopt ermee

Maar weinig koppels houden het samen meer dan 30 jaar vol in de horeca. Marc Clarebout  en Bea Hanssens konden 33 jaar lang hun handtekening zetten als  zaakvoerders van de Salons Mimosa te Eeklo. Vallen de bladeren van de bomen dan valt ook een blad begin oktober over de gekende feestzalen. Althans voor Marc en Bea. Ze hopen alvast op waardige overnemer die de gereputeerde naam van Mimosa kan verder zetten. (JV)



Algemeen
Loktieners

In een aantal Vlaamse gemeentes worden binnenkort lok­tieners ingezet om na te gaan of cafébazen/ horecauitbaters niet illegaal alcohol verkopen aan te jonge jeugd. Het idee komt van de Vereniging voor Alcohol- en Drugsbestrijding, maar ook Horeca Vlaanderen doet mee. Bier schenken onder de zestien mag niet en sterke drank onder de achttien al helemaal niet. Het VAD heeft daarmee de voorbije jaren al enkele testen gedaan in supermarkten, nachtwinkels en tankstations. Dat leidde tot zulke goede resultaten dat de organisatie nu ook de cafés gaat aanpakken. De lok-tieners bestellen hun drankje en als dat toch aangeboden krijgen geven ze aan de uitbater een kaart waarop staat dat hij een overtreding heeft begaan. Dat niet iedere jongere er even oud uitziet dan hij of zij daadwerkelijk is zal wellicht meespelen in de selectie. Of het woord lok-tiener straks naast lok-ei en lok-vogel zal staan in het groene boekje is nog maar de vraag.(JV)



Algemeen
Horeca wurgcontracten

Horeca Vlaanderen vraagt de regering op te treden tegen de vaak erg strikte brouwerijcontracten waar veel café-uitbaters aan gebonden zijn. Die leggen de ondernemer onaanvaardbare verplichtingen op die nefast zijn voor de rentabiliteit. "De overgrote meerderheid van de caféhouders is gebonden aan een brouwerijcontract", weet afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche. Het zou gaan om zes op de tien café uitbaters. Sommige café’s mogen zelfs het populaire  Duvel niet verkopen.  "De brouwerij is dan vaak eigenaar van het pand. Dat de brouwerij oplegt om hun bieren te verkopen is logisch, maar in de meeste gevallen gaat het ruimer. In veel contracten is opgenomen dat de ondernemers exclusief de bieren van de brouwerijen moeten verdelen, vaak met een afnameverplichting van een vooropgesteld aantal hectoliter. Wie zijn vereiste debiet niet verkoopt, krijgt een boete. Bovendien eisen brouwerijen dat de caféhouders ook bij hen of via verplichte leveranciers frisdranken, wijn, koekjes voor bij de koffie, detergent en zelfs wc-papier afnemen tegen een vaste prijs. Prijsonderhandelingen zijn onmogelijk. Dit weegt op de rentabiliteit van de cafés, met een hoog aantal faillissementen tot gevolg.” In het federaal regeerakkoord is opgenomen dat de brouwerijcontracten zullen worden onderzocht. Horeca Vlaanderen heeft  haar eisenbundel aan de bevoegde ministers overgemaakt. De vraag is dat  de brouwerijcontracten tot de essentie worden herleid, namelijk het verkopen van de bieren van de brouwerij. De ondernemer moet vrij zijn om minstens één bier op vat bij een andere brouwerij te kunnen aankopen. De minimale afnameverplichting moet worden afgeschaft en er mag geen verplicht contract met een drankenleverancier worden bedongen. Om tot een gezond economisch klimaat te komen moet de overheid ingrijpen en de vrije markt in de cafésector herstellen, aldus Horeca Vlaanderen.Economieminister Kris Peeters heeft ondertussen aangekondigd de strijd aan te binden met wurgcontracten die grote bedrijven aan kmo’s opleggen. Net als consumenten moeten ook kleine bedrijven of zelfstandigen bescherming krijgen, vindt hij. ‘Ik wil de noodkreet van de ­horecasector niet zomaar laten voorbijgaan.’ Aldus de minister. De noodkreet van de horeca is dus niet in dovemansoren gevallen. Peeters wil nu paal en perk stellen aan de praktijken. Hij heeft de brouwers en de horeca voor overleg uitgenodigd en speelde het dossier door aan de Arbitragecommissie, een orgaan waarin juristen, specialisten van de FOD Economie en vertegenwoordigers uit de sector zetelen. Die commissie moet uitpluizen of de contracten wel koosjer zijn. (JV)



Algemeen
25 jaar Elckerlijc

Restaurant Elckerlijc in Maldegem bestaat 25 jaar. Dat werd en wordt gevierd met een nieuw luxueus kookboek waarin Peter De Clercq 101 toprecepten heeft gebundeld. Niet alleen recepten maar ook de geschiedenis van het restaurant komen ruimschoots aan bod in het boek . Marinades, kruidenzout, vuurkruiden, Thaise barbecuesaus of parelhoen met pesto het zijn maar een paar recepten uit het rijk geïllustreerd boek. Het mooiste en meest complete outdoor cookingboek ooit werd uitgegeven door Lannoo. In restaurant Elckerlijc is het ook verkrijgbaar in een box samen met een gin die uitsluitend met wilde kruiden en bessen uit de directe omgeving van het restaurant gedistilleerd werd. (JV)  



Algemeen
Horeca keert Ivago rug toe

Een gedeelte van de Gentse horeca schroeft zijn contract met Ivago, het huiselijk- en bedrijfsaval ophalende bedrijf terug, om over te stappen naar een privémaatschappij. Oorzaak daarvan was de laatste, langdurige staking die de druppel was die het bierglas deed overlopen. Dagenlang bleven glas, papier, vuilniszakken en afvalcontainers voor de deur van verschillende (horeca)zaken staan. Ondanks beloften van Ivago is nog niet gans Gent tot op heden (5 juni) opgekuist. Eten, drinken of verpozen tussen afvalzakken en - bakken is niet direct citymarketing en zeker niet bij ietwat warm weer. Wat dan nog overblijft is het restafval en de geur. Niet verwonderlijk dat verschillende horecazaken overschakelen naar alternatieven. “Het is niet omdat ze bij één firma syndicale problemen hebben dat ze daarom alle handelaars en de horeca moeten gijzelen.“ aldus Bernard, Bolle, Baudewijns van Steendam 66. Hopelijk gebeuren dergelijke acties niet tijdens de Gentse Feesten of de horeca kan een eigen ophaaldienst beginnen. Zouden Kobe, Bolle, Lieven, Eric, Saf, Allain, of Olly een rijbewijs voor een vuilniswagen hebben? (JV)



Algemeen
Promotie voor Gentse horeca

De verschillende voorjaarsbraderieën in Gent worden nu gebundeld in twee weekends.Tijdens de promotie voor de ‘braderie publique’ zal er aandacht gaan naar de horeca met de bedoeling Gent te promoten als winkel- en horecastad. (JV)



Algemeen
Ook horeca in Gentse brandweerkazerne

Tegen 2018 is het de bedoeling dat in de voormalige Gentse brandweerkazerne en de aanpalende Koninklijke academie voor Schone Kunsten een groot aantal wooneenheden komen. Maar ook aan de horeca is gedacht. Volgens de huidige plannen komt in de brandweerkazerne een brasserie en een bed and breakfast. Horeca en wonen hand in hand het moet kunnen. (JV)

 

 

 



Algemeen
El Celler de Can Roca opnieuw nummer één

Zopas werd de definitieve lijst bekend gemaakt van de 50  beste restaurants ter wereld. Voor enkele Belgische restaurant is er goed en slecht nieuws. Na negen jaar in de top 50 met een 14e plaats in 2007 is Hof van Cleve naar de 54e plaats gezakt. Een plaats hoger staat Hertog Jan. In de Wulf is uit lijst van 100 beste restaurants gevallen. Het Spaanse restaurant El Celler de Can Roca is opnieuw het beste restaurant ter wereld in de befaamde World's 50 Best Restaurants sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna. Het neemt hiermee opnieuw de eerste plaats in, een eer die het ook in 2013 al te beurt viel. De vorige nummer één, het Deense Noma, zakt naar plaats nummer drie. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Theater der Zintuigen

Lieven Lootens en zijn team van het Gentse restaurant Naturell en ’t Aards paradijs in Meerendree organiseren in de zomermaanden op vijf verschillende datums ‘Theater der Zintuigen.' Langs historische gebouwen in Gent waaronder de Sint Pietersabdij, d’Hane Steenhuyze en  het Gravensteen loopt een culinair lint dat kan gevolgd worden met bootjes en een oude paardentram. Bij iedere halte zijn er gerechten die een brug slaan tussen heden en verleden. Nog maar eens een bewijs dat horeca ondernemers ook creatief uit de hoek kunnen komen. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Duurzame club Ampere

Ampere is een nieuwe club in Antwerpen. Laurent Garnier opende onder sporen van het centraal de eerste  duurzame club van België. De nieuwe club trekt de groene kaart. Er wordt gebruik gemaakt van regenwater, warmterecuperatie, gerecycleerd papier. Het meest opvallends is wellicht nog de dansvloer hoe meer voetsprongen er op de dansvloer terecht komen hoe meer energie er kan opgewerkt worden. Dus geen slows. In september opent er nog een koffiebar met restaurant met biogerechten. (JV)

 



Hôtellerie
Industrie Hotelière trekt met vernieuwd ibis-hotel in Waver naar Wallonië

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Industrie Hotelière trekt voor het eerst in zijn geschiedenis naar de Waalse markt met een ibis-hotel uit Wallonië. Het bedrijf verkoopt de kamers van het ibis langs de E411 in Waver. Na de interieurrenovatie wordt dat het eerste ibis-hotel van België dat volledig ingericht is volgens de nieuwe standaard van Accor. Industrie Hotelière, dat een franchiseovereenkomst heeft met Accor, verkoopt hotelkamers als beleggingsproduct. “In Vlaanderen is het concept al langer bekend”, zegt projectmanager Maxim Van Hauwaert van Industrie Hotelière. “Beleggers kiezen steeds meer voor vastgoed omdat spaarboekjes nauwelijks renderen en ze de aandelenmarkt te volatiel vinden. Hotelkamers bieden de unieke combinatie van de zekerheid van vastgoed en zorgeloosheid. Wij willen onze klanten iets tastbaars aanbieden.” Industrie Hotelière verkoopt onder meer aan de Belgische kust de kamers van het ibis Styles-hotel in Zeebrugge. Beleggers kopen een kamer en laten die professioneel uitbaten. Het concept is vergelijkbaar met investeren in klassieke appartementen, al blijven de klassieke vastgoedzorgen achterwege en kan je, tenzij je betaalt, je hotelkamer nooit zelf betrekken. Investeerders genieten naast het huurrendement van de opbrengsten van het volledige hotel, dus ook die van het restaurant, de bar, de parkings en de seminarieruimtes.



Onderwijs - Opleiding
Diageo Bar Academy organiseert training sessies met Ben Belmans in Antwerpen

De internationaal drankenproducent Diageo, met o.m. merken als Smirnoff, Johnnie Walker en Baileys in zijn portefeuille, lanceerde even geleden zijn trainingsprogramma Bar Academy voor horecaondernemers en –managers, met als doel om de kwaliteit en de service in hun bar te verhogen. Tijdens verschillende modules verspreid over een jaar krijgen de ondernemers praktische tools en tips aangereikt om de klanttevredenheid te verbeteren en hun omzet en winst te maximaliseren.

Afgelopen maandag en dinsdag leidde Ben Belmans, eigenaar van Ben’s Bar en Bijou (de nieuwe budgetvriendelijke cocktailbar die opent in september) in Antwerpen deze training. Beginnende maar ook meer ervaren barpersoneel uit Antwerpen en Limburg leerden hoe ze het perfecte drankje kunnen serveren en wat de cruciale elementen zijn bij een optimale service.

Nieuwe sessies worden gepland vanaf september, meer informatie wordt binnenkort bekend gemaakt.



by communitysoft.com