LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Blauwhuis te koop

Na meer dan 30 jaar stoppen Dominique Laperre en Mieke Plettinck met de uitbating van kasteel Het Blauwhuis te Izegem. Het kasteel staat te koop. Het kasteel was een uitvalsbasis voor honderden feesten en een culinair icoon in de ruime omgeving. Zeer veel bekenden van Gella Vandecaveye over Helmut Lotti en Leo Tindemans tot aan koning Albert 2 hebben de trappen van het kasteel betreden.  Wat er na 15 november met het pand zal gebeuren is nog onduidelijk en wat de koper er zal mee aanvangen evenmin.  Van een overname is geen sprake.(JV)



Algemeen
Happen en Trappen

Happen en Trappen  bestaat al in verschillende regio’s vooral Nederland maar het fenomeen is nu ook  in het Tieltse ommeland te ontdekken. Wie per fiets wil genieten van de culinaire geneugten van de streek kan nu ook tussen verschillende horecazaken fietsen. Een samenwerking tussen horeca en toerisme. Op het menu staat een vijfgangenmenu met koffie en taart op de markt van Tielt, een voorgerecht in de Baliekouter, een soepje in Oeselgem, een hoofgerecht in de Nieuwe Lekkerbek te Ruiselede en een dessert op de Poelbergsite met panoramisch uitzicht. Of hoe verschillende horecazaken kunnen samenwerken aan één project. (JV)



Algemeen
Alex Joseph net naast het podium

Benelux-kandidaat Alex Joseph van Rouge Tomate in Brussel, greep net naast een podiumplaats tijdens de internationale kookwedstrijd van S.Pellegrino Young Chef 2015. Hij  eindigde vierde met zijn “Proeverij van konijn met aardappelpuree, seizoensgroenten, paarse mosterd en wilde, gepekelde uien”.  Winnaar is de Ierse chef Mark Moriarty met zijn “Knolselderij gebakken in gerst en gefermenteerd hooi, ingelegde en gerookte knolselderij, hazelnoot en geroosterde hooithee.” (JV)

 

 



Algemeen
Ratings Voedselagentschap

Vandaag 30 juni zet het Voedselagentschap de ratings online van iedereen die bereid verkoopt. Dus ook van de horeca. Hieruit blijkt, terecht of onterecht dat de helft van de restaurants en in het bijzonder take-aways een onvoldoende krijgt. Het stond ook ieder jaar op ons schoolrapport maar we kregen een tweede kans. Deze beoordeelde zaken niet. Volgens minister Willy Borsus blijkt dat 48 procent van de 53.663 restaurants en afhaalzaken gezakt zijn voor hygiëne. Vraag is waar de norm ligt en wie wat controleert.  (JV)



Algemeen
Bedelaars vallen mensen op Gentse terrasjes lastig

Gent kampt in de binnenstad met een probleem van agressieve bedelaars. Die schuimen systematisch de terrassen af op zoek naar een aalmoes. De horeca-uitbaters en hun klanten kunnen daar maar weinig aan doen. De politie houdt een oogje in het zeil, maar vaak gaat het om goed georganiseerde bendes. Als de bedelaars al gevat worden, hebben ze (uiteraard) nooit geen papieren op zak. ‘Sans-papiers’ zijn immers onaantastbaar, wat de bedelaars (en hun opdrachtgevers) maar al te goed weten. (pvo)



Algemeen
Horecazaak in kasteel Walburg (Sint-Niklaas) opent na 1 jaar juridisch getouwtrek

Op 11 juli opent uitbater Bram Lanoye zijn nieuwe horecazaak in kasteel Walburg in het stadspark. Normaal moest de horecazaak in de waterburcht al een jaar geleden geopend geweest zijn. Maar de vroegere uitbaters verzetten zich met hand en tand tegen de nieuwe concessieovereenkomst van de stad met Lanoye. Er volgde een juridische strijd, die nu eindelijk uitgevochten is. Momenteel is de heropbouw in het pand bezig en gaat de nieuwe horecazaak op 11 juli eindelijk open. (pvo)



Algemeen
Markt van Aalter is volledig ingepalmd door horecazaken

In de vroegere viswinkel Wittewrongel op de Markt van Aalter is de Megusta Summerbar geopend. Hiermee is het marktplein voor het eerst in de geschiedenis volledig ingepalmd door horecazaken. Naast de Megusta Summerbar kan je ook ‘een terrasje doen’ bij De Genieter, Chapiteau, Het Brouwershuys, Reno, ’t Koffieboontje en Brazza 9. De Megusta Summerbar is wel maar tijdelijk, want de bar gaat dicht in oktober. Het pand wordt dan wel volledig verbouwd, zodat begin volgende zomer een compleet nieuwe horecazaak kan worden geopend. (pvo)



Algemeen
Jingle Bells op Zomerbraderie Eeklo

Op de eerste dag van de zomerbraderie in Eeklo schalden bij een temperatuur van 25 graden de liedjes ‘Let it snow’ en ‘Jingle Bells’ door de boxen. In Eeklo wordt de muziek voor de winkelstraten gestuurd vanuit het stadhuis. En die staat blijkbaar op één stick, maar wel in verschillende categorieën. Blijkbaar heeft iemand per ongeluk op de random-knop gedrukt, zodat alle liedjes door elkaar gespeeld werden. Met daarbij dus ook de typische kerstliedjes. En daardoor hoorden de Eekloonaars tot hun stomme verbazing dat ze – ruimschoots op voorhand – al een ‘merry christmas and a happy new year’ werden toegewenst. (pvo)



Algemeen
Peter Goossens kiest voor Mivalti

Mivalti Tielt is een onderkomen voor anders vallieden. Overdag zijn de patiënten en hun begeleiders zeer creatief bezig . Hun creaties zijn sinds kort terug te vinden in een winkel Mivaltientje. Laat daar nu Peter Goossens voorbij komen die meteen weg was van de handgemaakte porseleinen potjes. Een grote opsteker voor het  personeel en de bewoners van Mivalti.

Peter Goossens selecteerde de schaaltjes van Mivalti voor het serveren van amuses in zijn restaurant. "Deze schaaltjes zijn ongelooflijk mooi en stuk voor stuk uniek", aldus de sterrenchef. (JV)

 

 

 



Algemeen
Van Het Schippershuis naar De Goudmijn.

In Het Schippershuis een zeer gekend, gezellig café langs de Schelde in Destelbergen moet noodgedwongen van naam veranderen. Het café is een vaste stopplaats voor fietsers, wandelaars, toeristen en buurtbewoners.  Al 150 jaar staat  de naam In Het Schippershuis op de gevel van de kroeg. De Laatste huurders hebben echter de naam laten deponeren en willen die nu verkopen. De eigenaar heeft nu beslist de naam te wijzigen naar In De Goudmijn. De Goudmijn is de naam van het gehucht waar het café gelegen is. De naam verwijst naar de toenmalige grond die zeer vruchtbaar was door het slip van de Schelde.  (JV)        



Algemeen
Airbnb zeer succesvol

Tomorrowland,  de Gentse Feesten of andere grote manifestaties: het is voor particulieren steeds meer het moment om een vrijstaand bed aan te bieden. Op Airbnb zijn alle aanbiedingen terug te vinden. Daarbij komt dat er prijzen gevraagd worden van 35 euro tot 150 euro. Wettelijk is het allemaal niet. Noch de belastingen, noch de Dienst Toeristische Vergunningen Vlaanderen zijn erg opgetogen op de steeds populairder wordende trend. Wie zijn bed of zelfs volledig huis aanbiedt via Airbnb moet in het kader van het logiesdecreet een melding doen of een vergunning aanvragen. Maar veel verhuurders doen dat niet omdat de inkomsten bij hun belastingen kunnen gerekend worden.Wanneer komen de privé cafés, de illegale frituren en de huisrestaurants? Dat laatste vonden we alvast al in Gent. (JV)



Algemeen
Landal gast kiest voor duurzaamheid

 Landal GreenParks gaat verder met verduurzamen. Het bedrijf wil in 2020 een CO2-reductie van 30 procent gerealiseerd hebben en in 2030 moet de impact op het milieu tot nul zijn gereduceerd. Ook bij de Landal-gasten staat duurzaamheid hoog op de agenda: twee van de drie gasten vindt duurzaamheid belangrijk. Dat is fors meer dan het gemiddelde in de sector, dat op 50% ligt. Landal-gasten zijn bereid zelf ook een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Onvergetelijke vakanties zonder negatieve impact op de natuur. Dat is de ambitie van Landal GreenParks. De afgelopen jaren zijn al flinke stappen voorwaarts gezet op het gebied van duurzaam en betrokken ondernemen.Uit eigen onderzoek van Landal blijkt dat twee van de drie gasten duurzaamheid belangrijk vinden. Belangrijke thema’s voor gasten zijn: energie- en waterbesparing, afval scheiden en het stimuleren van duurzaam gedrag. Ook zijn Landal-gasten bereid zelf een bijdrage te leveren, mits dit niet ten koste gaat van hun vakantiebeleving. “Wij betrekken iedereen bij onze duurzame ambitie; van medewerkers tot gasten, van eigenaren tot leveranciers en ondernemers uit de regio.” aldus Thomas Heerkens, algemeen directeur van Landal GreenParks. Landal GreenParks maakt deel uit van Wyndham Vacation Rentals. Landal beheert en exploiteert 74 bungalow-parken in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije met in totaal ca. 12.000 vakantieaccommodaties. Daarnaast beschikt Landal over 1.345 campingplaatsen. Op jaarbasis realiseren 2,3 miljoen gasten 11,9  miljoen overnachtingen. Op de parken en de diverse kantoorlocaties werken ca. 2.650 medewerkers. Dus ook vakantieparken en campingplaatsen kunnen duurzaam zijn en misschien een voorbeeld zijn voor de gehele horeca. (JV)



Algemeen
Food Trucks

Food Trucks & Street Food het is een nieuwe trend die na het buitenland ook overgewaaid is naar België. Met ‘ Bario Cantina’ werden en worden verschillende steden aangedaan met verschillende Food Trucks. Bij uitgeverij Borgerhoff & Lameberigts verscheen een uitgebreid boek over het nieuwe fenomeen van de food trucks. Met recepten en beschrijving van verschillende food trucks.

Tevens staan er ook tips in om een eigen food truck op te starten.Dat alles onder het alziend oog van Jo Bonte van Polé Polé. ISBN 9789089315204. (JV)

 

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Flemish Food Bash: Rock & Roll gastronomie op het strand

Op 5 Juli komen de beste bartenders, 40 gelauwerde (inter)nationale chefs, brouwers en gastronomische ambachtslieden samen voor de tweede Flemish Food Bash. Op het strand van Oostduinkerke kan men vanaf 12 uur een groots culinair event bijwonen, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Het event bewees tijdens de eerste editie in Antwerpen al een breed draagvlak te hebben. Talrijke DJ’s zorgen voor een uitdagend schouwspel dat tot in de late uurtjes zal duren. De Flemish Food Bash, hét referentiepunt voor foodies, mixologists, koks, sommeliers en allen die zich voor en achter de bar thuis voelen, kan beschouwd worden als Rock’n Roll gastronomie op het strand. (pvo)



Beurzen - congressen - evenementen
Sterren op de Grasmat – 21 september 2015

“Sterren op de Grasmat” is een voetbaltornooi dat georganiseerd wordt voor én door Belgische sterren-chefs. Het initiatief om dit te organiseren komt van Axel Colonna-Cesari, chef van Centpourcent in Sint-Katelijne-Waver. Op maandag 21 september 2015 organiseert Axel voor de derde keer in België dit voetbaltornooi.  Bovenop de sportieve en collegiale dimensie draait dit tornooi ook rond het ondersteunen van een sociaal project. De opbrengst van “Sterren op de Grasmat” is dit jaar ten voordele van “G-Sport”, waar de focus ligt op sporten voor personen met een handicap. 

Metro Cash & Carry Belgium is met trots hoofdsponsor van dit event. Chris De Weerdt, directeur van Metro Cash & CarryBelgium vertelt: “ We zijn enthousiast over dit schitterende initiatief, dat gedragen wordt door keihard werkende topchefs met het hart op de juiste plaats. Metro als ‘partner voor de horeca’ betekent voor ons meer dan alleen een leverancier van producten zijn.” Medehoofdsponsor Gaggenau: “Ook wij zijn trots een bijdrage te kunnen leveren aan dit evenement. Axel is, met zijn uitgesproken culinair talent en ondernemerszin, de ideale match voor Gaggenau. En met dit initiatief differentieert hij zich opnieuw, samen met heel wat van zijn collega’s topchefs en hun keukenteams, door zijn sociaal engagement. Uiteraard kunnen we de kans om zo’n topevenement te ondersteunen als hoofdsponsor niet laten liggen.”

Na een dag sporten op de grasmat, volgt een Walking Dinner in de Porsche concessie te Mechelen waar ook de resultaten van het tornooi bekend gemaakt worden. Die avond wordt een cheque overhandigd aan het goede doel.

Volgende restaurants nemen deel aan Sterren op de Grasmat:  Boury, Centpourcent, De Jonkman, De Karmeliet, De Tuinkamer, Epicerie du Cirque, Hertog Jan, Hof van Cleve, Innesto, Kommilfoo, La Durée, Le Dôme, Likoké, Pastorale, Publiek, Sel Gris, The Jane, en Vrijmoed.



Cafés - Brasseries - Discothèques
Maes van de tap op Leuvense ‘Marktrock’

Fans van Marktrock kunnen hun oren niet geloven. Op het Leuvense stadsfestival zal je geen Stella meer kunnen drinken, maar vloeit er Maes Pils uit de tap. De organisatoren motiveren de ‘position switch’ dat Alken-Maes gewoon met een beter voorstel kwam dan AB Inbev. Of het uiteindelijk zo ver zal komen, is nog niet duidelijk. De cafébazen verenigd in de vzw Oude Markt liggen ook nog om andere redenen in conflict met festivalorganisator Live Entertaiment en krijgen hierbij steun van het stadsbestuur. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Vaste klanten van De Tinnen Pot spelen zelf cafébaas

De uitbaters van café De Tinnen Pot, het enige café in Nossegem, nemen drie weken vakantie. Gevolg: paniek bij de stamgasten. Een dorp zonder café is zoals een café zonder bier. De stamgasten nemen dan maar zelf het heft in handen en zochten een oplossing. Gedurende 3 weken gaan ze zelf pintjes tappen in de kantine van voetbalclub SK Nossegem. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Jan Vandenplas tapt beste pintje ter wereld

De Leuvense barman Jan Vandenplas won in London de finale van de Stella Draught Master, wedstrijd voor het best getapte pintje ter wereld. Jan Vandenplas is barman bij Bar Nine op de Oude Markt te Leuven. In Leuven wist men  al langer waar ze een perfect getapt en opgediend pintje konden krijgen maar nu weet de hele wereld het. Bar Nine kan zo alleen nog maar de naam van Leuven als bierstad een flinke duw in de rug geven. Of zou het één iets met het ander te maken hebben?  (JV)

 

 

 

 

 



Hôtellerie
Arass Hotel & Business Flats innoveert en renoveert

Arass Hotel*** & Business Flats aan de Plantin & Moretuslei in Antwerpen introduceert vanaf eind juni 2015 als eerste logiesverstrekkend verblijf in België, het geautomatiseerd self check-in systeem Ariane in samenwerking met Van Hessen en Hotek. De innovatie omvat dat het self check-in systeem Ariane gekoppeld staat met Fidelio Suite V8 voor het hotelbeheer (Van Hessen) en met een interface dat de sleutels aanmaakt (Hotek). Door het invoeren van het self check-in systeem, kunnen de hotelgasten na de openingsuren van de receptie (08u00 - 17u30) snel, veilig en eenvoudig inchecken in de vernieuwde en beveiligde nachtingang. Door deze innovatie werden eveneens belangrijke operationele kosten bespaart. De introductie van het self check-in systeem maakt deel uit van een renovatieproject ter waarde van € 3.000.000.

 

 

 

 



Hôtellerie
Robot Mario begroet gasten in Gentse Marriott hotel

Het Gentse Marriott hotel heeft er met Mario een attractie bij. Mario is een robot die voortaan een drievingerig handje toesteekt aan de balie. De robot kan gasten verwelkomen, kinderen entertainen met dansjes en een sleutelkaart aanreiken. Binnenkort zou Mario ook taxi’s kunnen aanvragen. De robot Mario is van Belgische makelij. (pvo)

 

 



Hôtellerie
Banks Boutique hotel in Antwerpen heeft ‘fashion’ minibar

Het Antwerpse Banks Boutique hotel en het modemerk Pimkie geven het begrip minibar een nieuwe wending. In de kamers van dit trendy hotel vind je nu minibars die ook gevuld zijn  met kleding en modeaccessoires. Hiermee wil het hotel en het modemerk zich richten op vergeetachtige fashionistas. Zo tref je in de minibar naast snacks en drankjes ook een regenjas, zonnebrillen en schoenen aan. De gast kan die op de kamer passen en indien nodig ook een andere maat vragen. Net zoals bij drankjes betaal je bij het uitchecken. (pvo)



Hôtellerie
Hotel met knop om internet uit te schakelen

De meeste hotels investeren in een goede internetverbinding. Het Brenners Park Hotel in het Duitse kuuroord Baden-Baden (Oekter Collection) doet net het omgekeerde door te investeren in een systeem om internetten onmogelijk te maken. Het vijfsterrenhotel heeft in iedere kamer een zilveren knop naast het bed geïnstalleerd die alle internetverbindingen uitschakelt. De knop activeert een koperen netwerk in de muren dat internetsignalen volledig blokkeert. De helft van de gasten zou van de mogelijkheid gebruik maken (pvo)



Hôtellerie
Hilton scoort het slechtst op social media

Hilton blijkt op social media de minst geliefde hotelketen te zijn. Althans volgens een onderzoek van Crimson Hexagon. Dit onderzoeksbureau analyseerde 6 maanden lang Twitter Posts. Hilton kreeg van 17 % van de twitteraars een negatieve rating. De meeste klachten gingen over de trage snelheid van internet, de slechte wifi-ontvangst, slechte klantenservice en foutieve afrekeningen. Op de tweede plaats van de negatieve rating strandden verschillende hotelketens gezamenlijk. Mariott, Sheraton, Westin, DoubleTree en Crowne Plaza kregen 14 % negatieve rating. (pvo)



Hôtellerie
Sentes Hof

Naast het monumentale’Godshuis’ in Sint Laureins wordt er op korte termijn een ‘seniorencomplex’ gebouwd. Niks spectaculairs op zich was het niet dat er een  link is met het  4 sterrenhotel  Godshuis. Alle faciliteiten van het Godshuis, de bistro en de wellness, cateringmogelijkheden enz staan ter beschikking de bewoners van de bewoners van de 28 units. Of hoe de horeca ook voor een zorgfunctie kan zorgen. (JV)



Onderwijs - Opleiding
Studenten Hotelschool Ter Groene Poorte beloond met inspiratiedag

Jytte Jochems en Elke Mollie, twee studentes aan Hotelschool Ter Groenen Poorte, kregen op de proclamatie maandagavond 29 juni nog een aangename verrassing.

Hun uitzonderlijke prestaties tijdens het schooljaar werden ook door de federatie Horeca Brugge beloond met een exclusieve 'inspiratiedag' op 31 augustus. Karel Hessels van Horeca Brugge legt uit: "De inspiratiedag is er voor de beste hotelschoolstudenten van Vlaanderen. Voor Ter Groene Poorte viel die eer dus te beurt aan Jytte en Elke. In de voormiddag krijgen ze een trendtour met de fiets door Gent waarbij verschillende gastronomische zaken worden bezocht. Op het programma staan ondermeer Espressobar OR, Vrijmoed, Balls & Glory en Ellis Gourmet Burger. De lunch gaat door in Restaurant Pakhuis. Na de middag komen in Flanders Expo nog enkele sprekers aan bod. Op het einde van de dag wordt dan de beste hotelschoolstudent van Vlaanderen verkozen.De winnaar krijgt een unieke inspiratiereis voor twee personen naar Londen."

Wie weet dingen Jytte of Elke wel mee naar die hoofdprijs. Beide studentes waren in ieder geval zeer tevreden met de prijs. "We kijken uit naar de inspiratiedag", vertelt Jytte. "Het ligt in het verlengde van onze opleiding en wie weet opent het wel deuren." Zowel Elke als Jytte zien het opleiding aan Ter Groene Poorte als een springplank naar meer. Voor Elke houdt het nog niet op: "Ik studeer nog een specialisatiejaar sommelier aan Ter Groene Poorte. Ik wil sterker staan op het gebied van drankenkennis. Het zal mijn blik op de wereld verruimen met ondermeer een studiereis naar Chili op het programma." Jytte studeert volgend jaar verder aan de internationale school van Den Haag: "Ik ga de uitdaging aan om in Nederland een verdere studie bachelor hospitality en business aan te vatten. Vier jaar nationale en internationale contacten leggen, communicatievaardigheden aanscherpen en mij verder ontplooien om een mooie toekomst tegemoet te gaan. Dat is mijn ambitie."



Restaurants
Uitbater van restaurant Horse House (Vilvoorde) verzamelt 9.000 euro voor goede doel

Wim Cloots, zaakvoerder van het paardensteakrestaurant Horse House heeft met zijn 3 benefietavonden 9.000 euro ingezameld. Het geld gaat naar het KID Fonds van het UZ Leuven, dat onderzoek doet naar immuniteitsproblemen bij kinderen. Ook het dochtertje van de uitbater heeft dergelijk probleem. (pvo)



Restaurants
Prins Laurent luncht in L’Aperi Vino (Hasselt)

Naar verluidt brengt Prins Laurent ieder jaar een bezoekje aan Hasselt om kleding te gaan kopen in de zaak van Stijn Helsen. Dit jaar ook weer, maar nu wilde Prins ook de tijd nemen om te gaan lunchen. Hij deed dat samen met de broers Frank en Stijn Helsen in het restaurant L’Aperi Vino. Het bezoek aan het restaurant was op voorhand aangekondigd en verliep in een gemoedelijke sfeer. (pvo)



Restaurants
Restaurant De Ceder (Kruibeke) start B&B

estaurant De Ceder in Kruibeke viert zijn 40ste verjaardag met de opening van een b&b. De Bed & Breakfast, Ceder 10 gedoopt, komt in een leegstand pand naast het restaurant. Er zijn 5 kamers, waaronder één met een kitchenette voor langer verblijf. (pvo)

 

 



Restaurants
Tram Experience in Brussel gaat vrouwelijke toer op

Visit Brussels lanceert vanaf 21 augustus tot 27 september het vierde seizoen van de Tram Experience, waarbij passagiers op een tram kunnen genieten van gastronomie. Deze keer gaat de Tram Experience de vrouwelijke toer op. De beste vrouwelijke chefs mogen dit jaar hun kookkunsten tonen. Onder andere Arabelle Meirlaen van het gelijknamige sterrestaurant in Marchin heeft al toegezegd om op de culinaire tram te komen koken. (pvo)



Snelrestauratie
Iraniërs palmen Leuvense frituren in

Het was een paar jaar geleden toen een paar Chinezen zich al in onze frituur sector al nieuws. Maar er zijn kapers op de kust van onze nationale trots. In Leuven, en omgeving, is er nu een Iraniër die hoge bedragen biedt voor de concessie van enkele frituren. Bedragen waar de huidige uitbaters niet tegen op kunnen.  Waar het geld vandaan komt en hoe geloofwaardig de bvba Silkway is die achter project zit is nog steeds onduidelijk. Momenteel zijn er  al Giraffe en Giraffe 2, de naam van de frituren, maar als het aan de Iraniërs Mohammad Talaie en zijn partner Sayed Ali Badsar ligt komen er daar binnenkort nog enkele bij. Verliest België zijn traditie aan het buitenland? (JV)



Verenigingen - Federaties
Nieuwe voorzitter bij VLAM

De Raad van bestuur van VLAM koos een nieuwe voorzitter op 25 juni. Voormalig voorzitter Peter Broeckx stelde zijn mandaat ter beschikking. De nieuwe voorzitter van VLAM wordt Erik Mijten. Mijten is dierenarts van opleiding en directeur van de studiedienst van Boerenbond. Na 8 jaar voorzitterschap van VLAM stelde Peter Broeckx zijn functie ter beschikking. Broeckx wil zich focussen op zijn eigen melkveebedrijf en het voorzitterschap van het CRV (internationale organisatie voor rundveeverbetering). Op de Raad van Bestuur van VLAM op 25 juni werd een nieuwe voorzitter gekozen. De keuze viel op Erik Mijten. Erik Mijten behaalde het diploma van dierenarts met onderscheiding in 1994. Daarna was hij 3 jaar werkzaam als dierenarts grote huisdieren in een dierenartsenpraktijk in het Groothertogdom Luxemburg. Eind 1997 vervoegde hij Dierengezondheidszorg Vlaanderen, waar hij startte als dierenarts rundveegezondheidszorg maar al snel directeur werd van de site Lier. In 2007 ging hij aan het werk hij Boerenbond, waar hij de functie van adviseur diergeneeskunde vervulde tot hij in 2013 directeur van de studiedienst werd. (JV)

 



Wedstrijden
Hotel van Oranje wint Dutch Hotel Award 2015

Donderdagavond 25 juni werd tijdens het Hotel Management Diner van onze Nederlandse collega-uitgever Misset Horeca een  Dutch Hotel Award 2015 uitgereikt aan het team van het prachtige beachhotel Hotel van Oranje uit Noordwijk-aan-Zee. De jury ziet vooral in algemeen directeur Jaap Liethof en general manager Mike van Bokhoven een goede combinatie.  In de finale van de twaalfde editie van de wedstrijd voor hotel mananagementteams troeft Van Bokhoven de collega’s en Noordwijker plaatsgenoten van hotel Vesper (brons) en het team van Bilderberg De Keizerskroon in Apeldoorn (zilver) af. Die wandplaquette, die bij de winst van de Dutch Hotel Award hoort, wordt op vrijdag 3 juli door de jury uitgereikt in het winnende hotel. Die jury bestaat uit Jan van der Doelen van ING, DHA-bedenker Francesco Monaco van Trust Hospitality, Sander Allegro van Hotelschool The Hague, oud-hoofdredacteur van Misset Horeca Martine Zuil, juryvoorzitter Bas Tolmeijer van Trust Hospitality, Bart Meinen van Heineken en Theo Spies van SBS Architecten.

Eerder op de avond werd de Misset Hotel Personality Award uitgereikt aan Marijke Schreiner van StayOkay, een bedrijf met een lange traditie dat nog niet zo lang geleden het imago van muffe jeugdherbergen had, en dat door Schreiner werd omgebouwd tot een modern hotelbedrijf dat zich heel nadrukkelijk op gezinnen richt. Winnaar vorig jaar was de bekende Nederlandse hotelier Camille Oostwegel.



by communitysoft.com