LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Algemeen
Kasteel Minnewater

Het Brugse kasteel Minnewater is op zoek naar een nieuwe (her) opleving.. Vooreerst  is er het fel omstreden terras met één van de prachtigste uitzichten op het Minnewater. Het terras is nog altijd illegaal, maar moet door een uitspraak van het Hof van Cassatie niet worden hersteld. Een glas drinken op het terras met het meest sprookjesachtige decor van heel Brugge kon al de voorbije dagen. Nog voor het einde van het jaar wil de nv Verba de zaak in al zijn glorie weer openen. (JV)

 



Algemeen
Rel over Nederlandse actiegroep die een kindvrije horeca wil

In Nederland is er opschudding ontstaan over de Actiegroep No Kids Allowed. Die groep wil een lijst opstellen met horecazaken waar kinderen niet welkom zijn. Hun slogan luidt ‘Van sterrenrestaurant tot shoarmetent: je komt er pas in als je 12+ bent’. De actiegroep roept horeca-uitbaters op om te melden dat bij hun kinderen ongewenste gasten zijn. Niet iedereen is opgezet met deze actie. Sommigen reageren verontwaardigd en zijn er als de kippen bij om het modewoord ‘discriminatie’ in de mond te nemen. (pvo)



Algemeen
Horeca op Brusselse Grote Markt is stellingen beu

Op de Brusselse Grote Markt zijn er al meer dan een jaar restauratiewerken aan de gang om de gevels van de beroemde panden schoon te spuiten, de ornamenten opnieuw te verfraaien en beeldhouwwerken en ramen te restaureren. Om deze werkzaamheden tot een goed einde te brengen, zijn stellingen nodig. Dat is niet altijd ideaal voor de mensen op de vele terrassen. Vandaar dat sommige uitbaters beginnen te klagen dat het allemaal te lang duurt. (pvo)



Algemeen
Gentse rolstoelgebruikers protesteren tegen ontoegankelijkheid van horeca

Gentse rolstoelgebruikers organiseren op 28 augustus een kroegentocht op de Vlasmarkt. Niet dat ze er veel plezier aan gaan beleven, want ze geraken in bijna geen enkele horecazaak binnen. Volgens de rolstoelgebruikers is maar 10 % van de Gentse horecazaken toegankelijk voor hen. Met deze actie vragen ze – letterlijk – om drempelverlagende maatregelen. (pvo)



Algemeen
Kwart meer zwartwerkers betrapt

Vorig jaar werden er bij controles 10.568 zwartwerkers betrapt. Dat zijn er een kwart meer dan het jaar ervoor. De recordcijfers zijn een gevolg van meer doorgedreven controles en een betere koppeling van diverse databanken. De horeca blijft met 4.873 betrapte zwartwerkers nog steeds de koploper op het gebied van sociale fraude. Daarna volgt op ruime afstand de bouw (2.092) en de detailhandel (995). Volgens de inspecteurs verdwijnt het traditionele zwartwerk geleidelijk, maar maakt het plaats voor complexere vormen van sociale fraude als schijnzelfstandigheid en gedetacheerde werknemers uit het buitenland. (pvo)



Algemeen
Jeroen Meus naar Leuven centrum

Jeroen Meus en Leuven ze hebben iets met elkaar. Voor het nieuwe seizoen van zijn televisie programma  ‘Dagelijkse Kost’ verhuist Meus naar Leuven centrum. Hij heeft zijn intrek genomen in een historische statige burgerwoning midden in het centrum. Het huis staat in Leuven bekend als  in ‘In de Dry Coppen’. Voorbijgangers zullen hem aan  het werk kunnen zien of hem tegen het lijf lopen in de Leuvense binnenstad. Op de vensters is alvast duidelijk aangeduid dat het om ‘Dagelijkse Kost’ gaat. Was Leuven al één van de smakelijkste steden van België het heeft er alvast een culinaire attractie bij. (JV)



Algemeen
Peter Goossens koopt boete af.

Peter Goossens (Hof van Cleve) zou volgens De Tijd een akkoord bereikt hebben met de Bijzondere Belastinginspectie om zijn jarenlange belastingontduiking te vergoeden. Dankzij het akkoord met de fiscus zal het parket zijn zaak tegen het restaurant afsluiten met een minnelijke schikking. Zo ontsnappen topchef Peter Goossens en zijn vrouw en mede-eigenares Lieve Fermans aan een strafrechtelijke vervolging. Het onderzoek naar Hof van Cleve begon vier jaar geleden. Het bracht aan het licht dat het restaurant uit Kruishoutem jarenlang een zwarte boekhouding gebruikte. Welk bedrag aan het belastingakkoord gemoeid is niet bekend. (JV)



Algemeen
78.000 m² voor horeca in nieuw stadion

Bouwgroep Ghelamco  die onder meer ook al tekende voor het stadium van KAA Gent heeft de eerste beelden vrijgegeven van het ‘Eurostadion’ wat de thuishaven moet worden van Anderlecht. Als Andelecht speelt kleurt het stadion paars, speelt de nationale ploeg er dan kleurt het rood. Het stadion biedt 78.000 vierkante meter plaats aan horeca. Bedoeling is dat het stadion met meer dan 60.000 zitjes midden 2018 open gaat. Of er ook een sterrenrestaurant komt zoals in Gent is nog een groot vraagteken. (JV)



Algemeen
Claudio Dell' Anno stopt in Knokke

Na het zomerseizoen stopt Claudio Dell’Anno  met zijn sterrenzaak Ciccio in Knokke-Heist. Claudio Dell’Anno raakte bij het grote publiek bekend toen hij in 2009 het tv-programma Mijn Restaurant won. Maar eind 2013 werd zijn talent pas echt bekroond met een Michelinster voor zijn restaurant Ciccio in Knokke. De  jonge kok wist al bij de aanvang dat hij naar een andere locatie zou moeten uitkijken. Het gebouw wordt gesloopt maar in België blijven is geen optie. Hij en trekt naar het buitenland omdat de personeelskost te hoog is en de overheid nog met de helft van de eventuele winst gaat lopen. Welk buitenland het wordt is nog niet helemaal duidelijk. (JV)

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Oost-Vlaanderen en wijn

De Economische Raad voor Oost-Vlaanderen organiseert op zondag 30 augustus 2015 van 10 tot 18 uur de eerste Oost-Vlaamse Wijntoer. Vijf wijnbouwers en de Vlaamse wijnacademie zetten de deuren open van hun wijndomein. Elke wijnbouwer geeft gratis een rondleiding op zijn wijngaard en legt uit hoe het wijnmaken verloopt (vinificatieproces). Er staan ook infopanelen met uitleg. De Vlaamse Wijnacademie (Syntra) stelt zijn opleiding wijnbouwer en wijnsommelier voor. Bezoekers kunnen uiteraard ook de wijn proeven tegen een kleine vergoeding. De deelnemende wijnbouwers zijn: Wijndomein de 3 Fonteinen, Wurmendries 111 te Zottegem , Wijn Driesse, kruispunt Doornstraat en Schoonderhage te Sint-Lievens-Esse, Wijngaard Kampenberg, Morelgem 84 te Vlierzele , Wijndomein Waes, Zwartekobenstraat te Zwijnaarde en Domein De Roscam, Geraardsbergsevoetweg 24 te Merelbeke . Verder is er de Vlaamse Wijnacademie, Autoweg Zuid 3 te Afsnee. Meer informatie is terug te vinden op www.lekkeroostvlaams.be/wijntoer. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Proeverij van Oostenrijkse wijnen en een seminar over rode wijn in Gent.

Austrian Wine Marketing Board en de Oostenrijkse Ambassade - Handelsafdeling in Brussel hebben het genoegen u uit te nodigen voor een proeverij van Oostenrijkse wijnen en een seminar over rode wijn in Gent.

Oostenrijk is traditioneel gekend voor zijn witte wijnen. Maar wist u dat een derde van de wijngaarden in het land bestemd is voor rode wijn? Neem deel aan ons seminar over Oostenrijkse rode wijn en aan de proeverij van Oostenrijkse wijnen. U kan er kennismaken met het assortiment van een groot aantal wijnbouwers of hun vertegenwoordigers.

Inschrijvingen worden verwacht vóór 1 september 2015:

Voor het seminar: http://www.austrianwine.com/invitations/austriantastinggent2015_seminar

Voor de wijnproeverij: http://www.austrianwine.com/invitations/austriantastinggent2015

 Geef deze uitnodiging gerust door aan collega’s uit de wijnsector.

Datum: maandag 7 september 2015

Plaats: 3 Square Village, Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde (www.3squarevillage.be; gratis ondergrondse bezoekersparking)

Seminar: “Austria´s New Red Wine Culture”, 12:00-13:00 uur

Proeverij: 13:00-18:00 uur



cafés - brouwerijen - discotheken
't Aygems Cafeetje

Linda Van Dooren stopt zondag na 29 jaar met de uitbating van het ’t Aygems Cafeetje op het dorpsplein van Aaigem. Een overnemer is er voorlopig nog niet. De huishuur, de sociale bijdragen BTW en andere administratieve beslommeringen zijn haar te hoog geworden. Vrijwilligers van  Vzw Kop Aaigem, die het  café als vaste thuisbasis had zullen het café voorlopig uitbaten.  In de hoop dat er een overnemer gevonden wordt. Volkscafes liggen blijkbaar niet meer zo goed in de markt. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Dancing Noxx sluit

Na acht turbulente jaren  sluit Dancing Noxx aan het Antwerpse Straatsburgdok definitief de deuren. Al in mei vorig jaar 2014 ging de zaak failliet maar dat was een  doekje voor het bloeden om enkele boekhoudkundige regels te omzeilen. Volgens Tom Swerts, de manager, zit het clubleven algemeen in ons land in een neerwaartse spriraal. Redenen daartoe zijn de steeds meer festivals en Pop-clubs die komen en gaan. Niet alleen de traditionele restaurants en cafés hebben blijkbaar last van de Pop-up rage. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Palm Select Hopfeest

Op zondag 30 augustus kunnen consumenten samen met de brouwers van Palm hop plukken op het  Hopfeest. Naast het plukken, kan je ook genieten van het bier en een lunch en kan je fietsen en wandelen of een bezoek brengen aan de brouwzaal of de stoeterij in Steenhuffel. Registratie van de plukkers via www.palmhopselect.be (pvo)

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Pintje voor 1 euro in café Garage te Opwijk

Een pintje kost in Café Garage te Opwijk slechts 1 euro. Die prijs werd 10 jaar geleden vastgelegd (daarvoor koste een pint 90 eurocent). Ook de prijzen voor speciaalbieren (1.50 euro) zijn nog steeds ongewijzigd gebleven. Cafébazin Wiske Vergael (74), dochter van Finne Verheyden die café hield tot haar negentigste, denkt er niet aan om de prijs te verhogen. Café Garage is een volkscafé, zegt ze, en dat moet zo blijven. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Antwerpse Stadsbrouwerij De Koninck heropent deuren voor publiek

Na bijna drie jaar renovatiewerkzaamheden, kan Stadsbrouwerij De Koninck opnieuw bezocht worden. Vanaf 1 september is de stadsbrouwerij klaar om gasten uit de hele wereld een onvergetelijke ervaring te bezorgen in Antwerpen. Tijdens de nieuwe interactieve brouwerijtour worden de bezoekers volledig ondergedompeld in de wereld van de Stadsbrouwerij. Voor 12 euro kom je via 10 verschillende themaruimtes alles te weten over Antwerpen als bierstad, de Belgische bieren en het complete brouwproces. Tal van interactieve middelen en audiovisuele effecten zorgen voor een 360° totaalervaring. De Koninck is trots op de nauwe band met ’t Stad en de hele wereld mag het weten. (pvo)



Hôtellerie
Populair hotelvastgoed

Het Belgisch hotelvastgoed is blijkbaar enorm in trek bij buitenlandse investeerders.  Alvast als we de cijfers  van vastgoedmakelaar CBRE  mogen geloven. Het succes van het toerisme in kunsteden zoals Brussel en aan de Vlaamse  kust brachten investeerders uit Europa, Azië, het midden Oosten Azië naar hotelprojecten in ons land. Alleen al dit jaar werden er voor  97 miljoen euro aan hotelgebouwen verkocht, al bijna evenveel als in heel 2010. Verwacht wordt dat de verkkop dit jaar nog flink zal oplopen. Toch nog mensen die in de Belgische horeca durven investeren. (JV)



Hôtellerie
Parijse hoteliers schrijven brief naar Franse premier om hun zorgen te uiten over AirBnB

Het aanbod op AirBnB in Parijs is de jongste tijd enorm gegroeid. Nu worden er in de lichtstad op de site al 50.000 huizen, appartementen en kamers aangeboden. Een lange tijd maakten de luxehotels zich weinig zorgen en beschouwden ze AirBnB als alternatief voor budgethotels en jeugdherbergen.  Maar door de professionalisering van het aanbod en het op de markt brengen van luxekamers- en appartementen, voelt ook het luxesegment de concurrentie van de portaalsite aan de lijve. Vandaar dat de hoteliers nu aan de alarmbel trekken en een brief  naar de Franse premier schreven. Daarin vragen ze dat de overheid maatregelen treft tegen de oneerlijke concurrentie van AirBnB. (pvo)



Hôtellerie
Relais Ravenstein heet nu Boutique Hotel Van Cleef

Het Brugse hotel Relais Ravenstein, dat 2 jaar leeg stond, is heropend en heet voortaan Boutique Hotel Van Cleef. De nieuwe naam verwijst naar de familie Van Cleef, die destijds raadgevers waren van de Hertogen van Bourgondië en grond bezaten waarop het hotel staat. Het viersterrenhotel kreeg niet alleen een nieuwe naam, maar onderging ook een grondige renovatie. De 16 kamers (6 kamers worden momenteel nog afgewerkt) en de publieke ruimtes kregen een facelift. (pvo)



Hôtellerie
Accor plant hotel in Kasteel van Versailles

Een deel van het wereldberoemde Kasteel van Versailles, waar onder andere ‘zonnekoning’ Louis XIV in resideerde, wordt mogelijk een hotel. De hotelgroep Accor zou zijn oog lat,n vallen hebben op 3 leegstaande gebouwen van het paleiscomplex. De Franse hotelgroep heeft het plan opgevat om dit historisch erfgoed om te vormen tot een economisch rendabele investering. De in aanmerking komende gebouwen moeten hiervoor wel gerestaureerd worden, wat tussen de vier en zeven miljoen euro zou kosten. De plannen zijn nog niet concreet. In 2010 was er al sprake van een hotel in het Kasteel van Versailles, maar van die plannen is nooit iets in huis gekomen. (pvo)



Hôtellerie
Hilton bant ‘Adult Entertainment’ van betaalkanalen

Hilton gaat stoppen met het aanbieden van ‘Adult Entertainment’ (lees: porno) op de betaal-tv in haar hotelkamers. Volgens de hotelgigant past porno op betaaltelevisie niet meer in de visie van de keten. De keten onderstreept wel dat de keuzevrijheid van de gasten belangrijk blijft. Via het wifi-netwerk in de kamers zijn alle vormen van entertainment voor de gasten nog mogelijk, luidt het in een mededeling. (pvo)



Hôtellerie
Welk land scoort het best inzake hygiëne in hotels?

Het boekingsportaal Hotel Info deed op basis van 2 miljoen gastenbeoordelingen een onderzoek naar de hygiëne in de Europese hotels. De resultaten zijn eerder verrassend. Volgens dit onderzoek blijken de hoteliers uit Slovakije  met 8.75 punten  hun engagement inzake hygiëne tegenover de gast het best na te komen. Op de tweede plaats staat Bulgarije (8.70 punten). Dan volgen de Zwitsers met 8.66 punten. Ons land strandt op de 16de plaats met 7.97 punten.
De verrassende hygiëne top 10
1. Slovakije  
2. Bulgarije
3. Zwitserland
4. Polen
5. Oostenrijk
6. Kroatië
7. Duitsland
8. Portugal
9. Tsjechië
10. Roemenië
(pvo)
 



Hôtellerie
Ganda Rooms & Suites

In het hartje van Gent zijn er een  paar luxueuse logies bij. Ganda Rooms & Suites, tussen de Vlasmarkt en de jachthaven Portus Ganda, houdt het midden tussen een klein charmehotel en een chique bed & breakfast. De kamers van Ganda Rooms & Suites zijn gevestigd in een 18de-eeuws herenhuis op een steenworp van Sint-Jacobs en enkele minuten wandelen van de Vrijdagsmarkt. De acht kamers en suites zijn onderverdeeld in drie prijsklassen en onderscheiden zich qua grootte, kleuren, meubels en comfort. De eigenaars hebben waar mogelijk de authenticiteit van het pand behouden. Sommige kamers hebben een originele schouw en plafond, andere een origineel eeuwenoud houten gebinte. Andere troeven zijn de terrasjes aan sommige kamers, de patio, het charmante salon, de kunstvoorwerpen en curiosa in iedere kamer en de alom aanwezige hoogstaande producten van Belgische makelij. Ook kinderen zijn er welkom. Ganda Rooms & Suites streeft naar een huiselijke sfeer en kleinschaligheid. De verschillende leefruimtes en het dakterras het zijn plaatsen waar de gasten elkaar kunnen ontmoeten. Het ontbijt bestaat uit streekproducten en huisgemaakte confituur. De omkadering van Ganda Rooms & Suites aan de Houtbriel 18 trekken zowel toeristen als zakenmensen aan. (JV)  



Ondernemingen - Bedrijven
Nieuwe Sywawa Parasol "by Dominique Persoone"

Sywawa is de naam van het hippe merk design parasols met een hoog "waaaw"-gehalte van het Brugse bedrijf Symo van Pierre Christiaens. Dominique Persoone, verpersoonlijking van heerlijk rockende chocolade, kreeg een tijd geleden de vraag van Pierre Christiaens of hij interesse had voor een samenwerking rond het thema chocolade parasol. Persoone vertelt: "Op het eerste moment stond ik een beetje weigerachtig: wat heeft chocolade in godsnaam met een parasol te maken. Maar om het met de woorden van de dalai lama te zeggen "toeval bestaat niet"; die avond kreeg ik als dessert een Dame Blanche, en onmiddellijk zag ik de chocoladeparasol voor mij. Ik ben als chocolatier in hart en nieren echt trots op het eindresultaat." Het resultaat is dan ook een "frisse" creatie,  een witte basis textuur met een mooie, donkerbruine "chocolade-saus" erover druipend. De meester-chocolatier en ook Pierre Chistiaens zijn terecht fier op dit nieuwe, gehandtekende, kunstwerk en dromen dan ook van Italiaanse gelatterie én grote Belgische terrassen met hun verrassende parasols Chock-o-lat.

www.symoparasols.com- www.sywawa.com.



Ondernemingen - Bedrijven
Vleeswarenbedrijf Antonio fusioneert met Chimay Tradition

Het Gaverse vleeswarenbedrijf Antonio gaat samenwerken met charcuteriebedrijf Chimay Tradition van de trappistenbrouwerij. Beide bedrijven  vullen elkaar aan. Antonio is bekend omwille van de merken Breydelham en Breydelspek, terwijl Chimay Tradition eerder actief is in de charcuterie. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Veuve Clicquot lanceert opnieuw een milieuvriendelijke verpakking.

Na de twee vorige ecologische bestsellers, presenteert Veuve Clicquot dit jaar een verpakking gemaakt op basis van Clicquot-druiven. Deze nieuwste revolutionaire versie van Naturally Clicquot werd gecombineerd met gerecycleerd papier en is biologisch afbreekbaar, herbruikbaar en isotherm: de verpakking houdt een gekoelde fles Yellow Label tot twee uur lang lekker fris (pvo)

 

 

 

 



Publicaties
Bapas

Foodpairing, tapas, espuma’s het zijn woorden die in de moderne gastronomie zijn binnengeslopen.Het nieuwste woord is  wellicht Bapas. Een combinatie van bier en de bijhorende hapjes. Bierpairing, Karl Van Malderen weet er alles van. Het is zijn tweed boek over Bapas dat nog meer registers opentrekt. De nood aan een goed doordachte methodologie om kwaliteitsbieren  aan een kwaliteitskeuken te linken kwam voornamelijk uit de horeca. Bapas is meer dan een handleiding maar een inspiratie om de rijkdom van onze nationale trotsen, bier en gastronomie in de praktijk om te zetten. In het boek staat informatie over het bierpaspoort, opleidingen en workshops. Het tweede Bapas boek is een uitgave van Manteau/WPG uitgevers België. ISBN 978 90 223 3103 3 (JV)      



Publicaties
BBQ academie

BBQ wordt blijkbaar steeds populairder ook bij de horeca. De traditionele worst of steak wordt vervangen door culinaire, soms experimentele creaties. Varkenshaasje gevuld met kipfilet en spinazie of gegratineerde oesters, rode biet Breydelspek met brie en honing of nog kip met peer en gorgonzola. Het zijn maar een paar recepten uit het boek ‘De BBQ academie’ van Koen Maes en Tom De Jager. Het boek uitgegeven bij Borgerhof&Lamberigts noemt zich zelf heet ultieme barbecueboek. Naast recepten staan er ook heel veel tips in die ook bruikbaar kunnen zijn voor professionelen uit de horeca. ISBN 978 90 893 1534 2 (JV)



Restaurants
Restaurant à la carte (Heist-op-den-berg) brengt eigen wijn op de markt

Jess Van Weert van restaurant à la carte in Heist-op-den-berg brengt een eigen wijn op de markt. De chef-kok liet in Zuid-Afrika in samenwerking met een lokale wijnbouwer twee wijnen maken. Het gaat om een Chenin Blanc en een Cabernet Sauvignon die beide onder naam ‘Onverwacht’ op de markt worden gebracht. Voortaan worden die wijnen geschonken in à la carte. Liefhebbers kunnen de wijnen ook kopen in wijnhandel Vincero Wines in Geel, waarvan Jess Van Weert samen met een zakenpartner ook eigenaar van is. (pvo)



Restaurants
Duitse driesterrenchef opent restaurant met één tafel

De 38-jarige Kevin Fehling, tot voor kort driesterrenchef van restaurant La Belle Epoque in Travemünde, begint zijn eigen restaurant. Hij opende zo pas in Hamburg het exclusieve restaurant The Table. Zoals de naam doet vermoeden gaat het inderdaad om een eethuis met maar één tafel, die weliswaar plaats biedt aan 20 gasten. De tafel biedt uitzicht op de open keuken, waar de chef kookt. Een menu in het nieuwe restaurant kost 180 euro. (pvo)



Restaurants
Gault & Millau lanceert Innovators of The Year

Gault & Millau wil de culinaire innovatie ondersteunen en lanceert daarom het project ‘ Innovators of The Year. Begin 2016 worden dé Innovators of the Year verkozen tijdens een prestigieus gala event. De Culinary Innovator of the Year zal gekozen worden tussen de verschillende kandidaten:  een persoon, een bedrijf of de instelling die een innovatieve visie, een concept, een dienst of product kan voorstellen die een reële meerwaarde biedt aan de culinaire wereld. Iedereen kan deelnemen. De grote winnaar wordt gekozen uit één van de laureaten uit de verschillende innovatie categorieën. Dit gaat van innovatieve ingrediënten, gerechten, dranken en bereidingen via speciale omkaderingen en concepten tot de technologisch meest vooruitstrevende producten en ideeën. Ook wordt er aandacht geschonken aan de meest innovatieve marketing aanpak en de evoluties richting duurzaamheid. Personen en/of bedrijven kunnen zowel zichzelf kandidaat stellen of men kan iemand voordragen via volgende link: http://www.culinaryinnovators.com/nl/registeren 
(pvo)
 



Snelrestauratie
Frituur Perron 7: Best-Frituur van het Jaar

Best-Frit heeft frituur Perron 7 aan de Stationsstraat in Ham uitgeroepen tot beste frituur van 2015. Het was Lesley-Ann Poppe die de trofee mocht overhandigen. An uitbaters Bert en Kristel en hun drie medewerkers. Volgens de uitbaters is de titel een erkenning van  de kalnten. Perron 7 weet zich van zijn collega’s te onderscheiden door service, kwaliteit en snelheid. Stoofvlees, goulash en strusselfrietjes zijn de specialiteiten van Perron 7. Gelukkig dat kwaliteit ook nog kan beloond worden. (JV)

 



Snelrestauratie
Kentucky Fried Chicken maakt roze hamburger in China

In China verkoopt Kentucky Fried Chicken hamburgers, maar dit blijkt toch niet zo goed te lukken. Daarom lanceert KFC een roze hamburger, die gemaakt is van kaas, mayonaise, tomaat en sla. Wellicht volgt de fastfoodketen het gezegde dat Chinezen alles eten wat poten heeft, behalve een tafel. Nu blijkt dit in de praktijk wel aardig tegen te vallen. De klanten lopen niet meteen storm voor de roze hamburger, zo blijkt. Echt smakelijk ziet het er dan ook niet uit. (pvo)

 

 



by communitysoft.com