LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Groepsaankoop bier

Enkele Gentse studenten vinden dat de prijs van een bak bier te duur is. Daarop opteerden ze een groepsaankoop voor bier te organiseren, als protest tegen de biertaks. Kort na de lancering van het project lijken ze al een partner te hebben gevonden. Via de website bierprotest.be konden en kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Meer dan 3.000 mensen schreven zich al in. Sommige cafés zijn er niet over te spreken.  Volgens Horeca Vlaanderen  stimuleert het initiatief de thuisconsumptie. Nochtans werd van bij het begin ook een oproep gedaan naar niet gebonden cafés om in het project mee te stappen om zo de studenten goedkopere pilsjes aan te bieden. De Leuvense biergigant AB Inbev heeft wel sympathie voor het project. Zij willen zo snel mogelijk met de studenten aan tafel zitten om de mogelijkheden te verkennen. Voorlopig dan toch maar de goedkope supermarkt gaan om een goedkoop pintje op kotfuif te organiseren? (JV)



Algemeen
Horeca wil iets doen aan voedselverspilling

In Vlaanderen belandt jaarlijks zowat 2 miljoen ton voedsel in de vuilbak, waarvan 166.000 ton uit de horeca komt. De horecasector vindt dat dit cijfer omlaag moet. Horeca Vlaanderen en enkele chefs stelden een charter op om voedselverspilling tegen te gaan. Hoofdprincipe is dat de sector bewuster met voedsel moeten omgaan. De horecaondernemer vindt inspiratie op de website www.nofoodtowaste.be. De chefs die zich engageerden om hun collega’s aan te moedigen zijn Gert De Mangeleer (Hertog Jan, Zedelgem), Luc Declerck (Bistro Mathilda, Oostende) en Tom Le Clef (Felixpakhuis, Antwerpen). De actie tegen voedselverspilling moet snel resultaat opleveren. Tegen 2020 wil Vlaanderen 15 % minder weggooien, in 2025 moet dat zelfs 30 % worden. (pvo)



Algemeen
Jongerenactie Jong Keukengeweld doet het goed

De jongerenactie van Jong Keukengeweld loopt als een trein. Toerisme Vlaanderen noteerde begin oktober al 8 500 boekingen bij  58 Jong Keukengeweld-chefs. Dat zijn er al bijna zoveel als vorig jaar, en de actie is nog niet eens halfweg. Jongeren tot 30 jaar kunnen nog de hele maand oktober en ook tijdens de maand maart van volgend jaar de beentjes onder tafel schuiven aan bijzonder goed verteerbare voorwaarden. Voor 45 euro krijgen ze een driegangenmenu van topkwaliteit, inclusief water en aangepaste wijnen of bieren. In restaurants met een Michelinster of een Gault&Millau-score vanaf 15/20 betalen ze 55 euro. Vorig jaar lieten meer dan 9 000 jongeren zich verwennen tijdens deze smakelijke actie. (JV)



Algemeen
Hasselt breekt terrassen af

De stad Hasselt heeft beslist dat alle zelfgebouwde terrassen verdwijnen op  de Hasseltse Grote Markt. De Grote Markt  wordt één groot plein van 60 op 30 meter, bussen en auto’s worden er definitief verbannen. Teveel naar Gent gekeken en te weinig naar andere grootsteden? Vanaf nu bouwt de stad de terrassen zelf en  de uitbaters betalen huur. De wildgroei aan terrassen op de Markt maar ook in de aanpalende straten was een probleem volgens schepen Tom Vandeput. Als de overheid bepaalt welke terrassen er wel mogen staan en welke niet en daarvoor nog huur moeten betalen ook voor iets dat ze volledig niet voor hun deur willen, is er net iets over. Wanneer worden de interieurs van de horecazaken aangepakt? (JV)



Algemeen
De onwaarheid van labels

Wie als chef-kok in de detailhandel en in horecagroothandels  inkopen doet wordt vaak geconfronteerd met allerlei labels die de kwaliteit of herkomst zouden moeten garanderen.Test-Aankoop heeft een onderzoek gedaan naar de verschillende labels. Minstens 7 labels vielen uit de boot wegens door de producent zelf aangemaakt of labels waarvoor moet betaald worden. De labels Flandria, Fairtrade, Meesterlyck en Streekproduct  werden door Test-Aankoop als geloofwaardig geacht.  Met of zonder label is het niet beter voor de horeca om gewoon kwaliteitsproducten te kopen? (JV)  



Algemeen
Knallende horeca

De horeca in Lochristi is de voorbije weken een paar keer opgeschrikt door vuurwerkbommen. Onlangs werden vuurwerkbommen gegooid in de rokerstent achter café Picasso. De tent en het interieur werden zwaar beschadigd maar gelukkig waren er geen personen aanwezig. Van de daders is voorlopig geen spoor. (JV)



Algemeen
Geen oude Westmalle kaas voorlopig

In Westmalle weten ze al sinds midden de jaren 1800 wat kaas maken is. Ook in de horeca is de kaas van de trappisten een  graag gezien product al was het maar als borrelhapje. De trappisten van Westmalle zitten echter met toeleveringsprobleem.  De voorraad oude kaas is volledig uitverkocht. Omdat de oude kaas minstens een half jaar moet rijpen zal het nog een tijdje duren vooraleer de beheerde kaas weer op de plank komt. (JV)

 

 



Algemeen
Bijtend water

Zonder enig opzet schonk een Gentse horecazaak een drankje met bijtend product uit aan een klant die een watertje had besteld. Een toerist uit Vlaams Brabant zal zijn bezoek aan een eetcafé niet vlug vergeten. Een ongelukkige verwisseling van detergenten in een fles van bronwater heeft voor de verwarring gezorgd. De klant werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden. Het Federaal agentschap voor de Voedselveiligheid heeft ondertussen al laten weten dat het een herkeuring van de zaak zal laten uitvoeren. Het parket is een onderzoek gestart voor’ Onvrijwillige slagen en verwondingen’.   Dat terwijl wij nu de eetzaak  nu net met lof in de verf wilden zetten. (JV)      



Algemeen
Boete voor voetgangerszone

Een dwangsom van een  half miljoen dreigt voor de stad Brussel door het invoeren van een voetgangerszone rond hotel Métropole. Het hotel Métropole is vrijwel onbereikbaar geworden voor auto’s . Hotel Métropole, het enige 19e-eeuwse hotel in Brussel dat nog steeds in gebruik is, ging in verzet tegen een autovrije zone voor de deur van het hotel omdat het inkomsten misloopt. De rechter gaf het hotel gelijk, waardoor de stad Brussel nu een dwangsom van 500.000 euro dreigt te moeten ophoesten.  Het hotel dreigt de dwangsom op te eisen nu een eerder overleg spaak liep. Sinds juni is een deel van het centrum van Brussel autovrij. De huidige voetgangerszone werd stevig uitgebreid. Parkeren in die zone is niet mogelijk. Taxi’s mogen alleen op gezette tijden gasten in het hotel ophalen. Voor gasten die met de auto komen, is er een valet service vanuit het hotel. Als we geheel België autovrij maken  is geen enkele horecazaak nog bereikbaar.( JV)



Algemeen
Peperkoek van bij de paters

De paters Nobertijnen van Averbode drukten al hun stempel op bepaalde producten zoals kaas, brood en bier. Binnenkort komt daar ook peperkoek bij. De productie van de verschillende voedingswaren wordt momenteel nog uitbesteed aan externe firma’s maar naar de toekomst toe zou daar wel eens verandering kunnen in komen. Volgend jaar openen de paters een eigen kaasrijperij en een micro-brouwerij in het belevingscentrum Averbodia. De producten zullen enkel te verkrijgen zijn in een eigen winkel en voor de bezoekers van de abdij. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Kookeet

Er zijn stedelijke foodfestivals en er zijn foodfestivals met een extra touch. Kookeet in Brugge was er zo één. In een prachtige organisatie op een gemakkelijke bereikbare locatie stonden eind september 30 topchefs broederlijk naast elkaar om aan de bezoekers het beste van hun culinair talent te demonstreren. Het was de vijfde maal dat het culinaire dorp in Brugge, letterlijk en figuurlijk, zijn tenten optrok. Als je namen zoals Auberge de Herborist, Hof van Cleve, De Karmeliet, Sans Cravate, De Jonkman, Herog Jan, Dominique Persoone, Tête Pressêe  en nog veel meer gastronomisch talent in één culinair dorp kunt samenbrengen dan is succes verzekerd. Tot 100.000 bezoekers zijn gedurende de drie dagen afgezakt naar het evenement. Niet alleen om te eten en te drinken maar ook naar het kookpaleis waar heel wat kookdemonstraties plaatsvonden. De organisatoren en de deelnemers verdienen een gouden bord om Brugge en omgeving op de culinaire kaart te plaatsen. (JV)   



cafés - brouwerijen - discotheken
AB Inbev gaat door

SABMiller vindt nieuw bod AB InBev nog te laag

Het blijft rommelen op de brouwerijmarkt.  SABMiller is veel meer waard dan de 68 miljard Britse pond (ruim 92 miljard euro) die AB InBev voor het bedrijf over heeft. Dat stelde de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer zopas in een reactie op de avances van zijn Belgisch-Braziliaans-Amerikaanse branchegenoot. In haar jacht op concurrent SABMiller lijkt AB Inbev de druk op te willen voeren door de publiciteit te zoeken. ‘s Werelds grootste brouwer verklaart op haar eigen site verbaasd te zijn over de weigering van haar derde bod en noemt het bod van €92 miljard er eentje ‘van aanzienlijke waarde’.AB Inbev heeft op haar eigen site haar verbazing uitgesproken over de meest recente weigering van SABMiller. Woensdag 7 oktober bood Inbev een bedrag van €92 miljard op haar Zuid-Arikaanse concurrent. En ondanks het feit dat SABMiller’s grootste aandeelhouder, tabaksgigant Altria Group (27% van de aandelen) achter dit bod stond, werd het opnieuw van de hand gewezen. En dat terwijl het bod volgens Inbev’s topman Carlos Brito ‘een aanzienlijke waarde’ vertegenwoordigd. Het is het derde bod in korte tijd dat ‘s werelds grootste brouwer uitbrengt op de nummer twee. Volgens ingewijden zou SABMiller mikken op €99 miljard. Verwacht wordt dat de fusie uiteindelijk wel doorgang zal vinden. In dat geval zou Inbev in de top-10 van ‘s werelds grootste beursgenoteerde bedrijven komen. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Great Beweries Marathon

Op zondag 5 juni 2016 vindt de eerste editie van de Great Breweries Marathon plaats, het eerste loop- en wandelevent dat  volledig in het teken van de Belgische biercultuur staat. Samen met de gekende Belgische Great Breweries - Duvel Moortgat, PALM Belgian Craft Brewers en Brouwerij Bosteels – schotelt Golazo sports lopers en wandelaars een uitdagende en sportieve ontdekkingstocht voor. De start wordt gegeven op brouwerij Duvel Moortgat in Puurs. Van daaruit doorkruisen de lopers en wandelaars de Denderstreek, het Pajottenland en Klein-Brabant. Op de sfeervolle en historische brouwerijen en degustatiepunten van PALM Belgian Craft Brewers en Brouwerij Bosteels kunnen de deelnemers proeven van de bieren van deze Belgische brouwers. Aan de aankomst op brouwerij Duvel Moortgat krijgen alle deelnemers een rijkelijk gevuld bierpakket met de bieren van Duvel Moortgat, PALM Belgian Craft Brewers en Brouwerij Bosteels om thuis van te genieten.
Inschrijven kan via de website: www.greatbreweriesmarathon.be. (pvo)
 



cafés - brouwerijen - discotheken
Café ’t Spieke (Keerbergen) is weer open

Het oudste nog bestaande Keerbergse café ’t Spieke is na anderhalf jaar gesloten te zijn geweest weer open. Cafébazin Sandra Brabants kon naar eigen zeggen haar klanten niet missen. Achttien maanden geleden sloot ze het café omdat het te zwaar werd. Maar het bloed, of beter gezegd het bier, kruipt waar het niet gaan kan. Het café is weer open en het lijkt alsof er niets is veranderd. Alleen wordt ’t Spieke nu wel een dagcafé en is het enkel op weekdagen open. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Quality Nights

Uitgaan zal niet meer hetzelfde zijn zoals vroeger want er is een label op komst voor wie een dancing heeft of dance events organiseert. Op 1 oktober 2015 werd in dancing The Factory in Aalst het label Quality Nights gelanceerd. Quality Nights moet een charter worden dat door uitbaters van uitgaansgelegenheden of promotoren van dance events ondertekend wordt. Bedoeling is dat zij zich hierdoor engageren om minimaal zes gezondheidsservices aan te bieden aan hun al of niet jonge bezoekers. Door het onderschrijven van charter engageren zij zich om minimaal zes gezondheidsservices (condooms, oordopjes, alcoholtests en info over openbaar vervoer, opgeleid personeel, gratis water en gezondheidsinformatie) aan te bieden aan hun publiek. Wanneer zij hieraan voldoen, bekomen ze het label. Op die manier dragen ze bij aan een veiligere en gezondere uitgaanslocatie. Lokale preventiewerkers volgen dit op en evalueren jaarlijks of de zes services nog steeds aanwezig zijn. Alsof we nog geen labels genoeg hebben. Is er nog plaats op de toegangsdeur voor een nieuwe sticker?(JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Duvel gaat Nederlands

De Nederlandse brouwerij ’t IJ is niet meteen de grootste brouwerij van onze noorderburen maar brengt wel enkel e smaakvolle speciaalbieren op de markt.  ’t IJ dat  twee brouwlocaties heeft in Amsterdam, in de schaduw van het hoofdkwartier van biergigant Heineken heeft momenteel een capaciteit van 20.000 hectoliter. Maar de (micro)brouwerij zoekt naar een verdere groei. In die plannen vonden ze  Duvel Moortgat dat al een participatie heeft verworven in de brouwerij ’t IJ.Samen met de expertise van Duvel Moortgat wordt nu gekeken een om de huidige capaciteit op te trekken en om uit te kijken naar een nieuwe locatie voor een grotere brouwerij. (JV)



Hôtellerie
Alpha Hotel Tienen is deels gerenoveerd

Het Alpha Hotel in Tienen heeft gedeeltelijk een nieuwe look gekregen. Zo werden de kamers op de eerste verdieping van het enige hotel in de stad gerenoveerd. Het hotel kreeg hiervoor subsidies van de provincie. Men hoopt op die manier meer gasten aan te trekken. (pvo)

 



Hôtellerie
Europese toeristen betalen het meest voor hotelovernachting op de Malediven

Europese toeristen betalen het meest voor hotelovernachting op de Malediven
Uit de recente Hotel Price Index van Hotels.com blijkt dat de Europese toerist op Malediven het meest moet betalen voor een hotelovernachting. Een nachtje slapen in een hotel op een eiland in deze archipel kost gemiddeld 414 euro. Op plaats twee staat de Seychellen-archipel met gemiddeld 280 euro voor een nachtje op hotel.  Monaco is de op twee na duurste hotelbestemming (hier betaal je 239 euro) en legt beslag op de derde plaats.
Top 10 van duurste hotelovernachtingen
1. Malediven     414 €
2. Seychellen    280 €
3. Monaco         239 €
4. Aruba            212 €
5. Oman            221 €
6. Mauritius      197 €
7. Israel             168 €
8. Qatar             166 €
9. Ver. Arab. Emiraten  166 €
10. Zwitserland                149 €
(pvo)
 



Hôtellerie
Wyndham opent 1000ste hotel in China

Wyndham Hotel Group is de eerste ‘global’ hotelketen dat de mijlpaal van 1000 hotels in China heeft bereikt. Het bedrijf is nog maar 10 jaar actief in het land maar realiseerde daar een zeer snelle groei. (pvo)

 

 



Hôtellerie
Trivago lanceert vernieuwd platform voor hoteliers

De hotelzoeksite Trivago lanceert een vernieuwde Trivago Hotel Manager, dat de hotels in staat stelt om informatie over de hotels aan te passen en up to date te houden. De nieuwe Hotel Manager van Trivago is voorzien van een meer intuïtieve interface die het gebruik moet vergemakkelijken. Zo kan de hotelier nu gemakkelijker hotelinformatie aanpassen. Verder krijgt de hotelier meer inzicht in de feedback van de gasten en inzicht in de verschillende prijsfactoren op Trivago. Op dit ogenblik maken 120.000 hoteliers gebruik van Trivago. (pvo)



Hôtellerie
Steigenberger Wiltcher’s is uitgeroepen tot ‘Belgium’s Leading Hotel 2015’

Ieder jaar bekroont de World Traveller Awards de beste toeristische bedrijven in de diverse sectoren. Deze awards worden erkend als ultiem kenmerk van kwaliteit. Tijdens de 22ste Annuel World Travel Awards viel Steigenberger Wiltcher’s in de prijzen. Het pas gerenoveerde hotel werd uitgeroepen tot het Leading Hotel in ons land. (pvo)

 



Hôtellerie
Van der Valk vestigt zich in Antwerpen

De Van der Valk Hotelgroep heeft een akkoord bereikt met de hotelvastgoedgroep Pandox om het pand waar nu het Scandic Hotel gevestigd is aan te kopen. Dit hotel aan de Lt. Lippenslaan 66 wordt per 1 december het Van der Valk Antwerpen hotel. Het voormalige Scandic Hotel gaat in fases gerenoveerd worden. Er wordt gestart met het restaurant en binnen de vijf jaar moet alles afgerond zijn. De dagelijkse leiding komt in handen van Willem & Daniëlle Polman, vierde generatie van de Van der Valk familie. (pvo)

 

 



Hôtellerie
Martin's Red hotel

Begin volgend jaar opent het Martin’s Red Hotel in het Belgian Football Center in Tubeke. De voetbalbond investeerde 11,5 miljoen in het project. Probleem is dat huidige bondscoach Marc Wilmots noch Tubeke noch het hotel echt niet ziet zitten. Bondscoach Marc Wilmots vindt immers dat het complex te ver van de luchthaven ligt. Neerpede waar de ploeg nu traint krijgt de voorkeur van de coach. Als Wilmots voet of bal bij stuk houdt, is dat een streep door de rekening van de voetbalbond. Die hoopte immers om zo de kosten voor de huur van een hotel én het oefencomplex in Neerpede uit te sparen. Wie een hotel wil uitbaten in Tubeke weet waar naar toe. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Ruinart pakt uit met gepersonaliseerd Cellar Case

Het champagnehuis Ruinart heeft de gepersonaliseerde Cellar Case bedacht: een houten kist die kan gestapeld worden en waarin vier iconische Ruinart-flessen dankzij een slim schuifsysteem 'pakklaar' liggen. Dankzij het graveren van initialen kan iedereen deze stijlvolle elegante kist een persoonlijke toets geven en zo een uniek object creëren. (pvo)

 



Ondernemingen - Bedrijven
Staub lanceert ‘tomatencocote’

Staub lanceert deze herfst een nieuwe cocotte, dieprood en in de vorm van een tomaat. De stijlvolle en smakelijke blikvanger op tafel is een kunstwerkje op zich, in geëmailleerd gietijzer. Dit materiaal – een legering van koolstofrijk ijzer dat bedekt wordt met een glazuur dat hoofdzakelijk uit glas bestaat – houdt de hitte optimaal vast en verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Miko boekt goede resultaten

Miko, de op Euronext Brussel genoteerde koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist, kende in de eerste jaarhelft van 2015 een omzetstijging van 11,5 %. De bedrijfswinst (EBIT), bedrijfscashflow (EBITDA) en nettowinst stegen met respectievelijk 11,7 %, 9,1 % en 4,1 %. Deze goede resultaten hangen samen met zowel een gezonde interne groei alsook met enkele overnames die in 2014 en 2015 werden verricht. (pvo)

 



Restaurants
Hofke van Bazel heeft nu ook echt een ‘hofke’

Het sterrenrestaurant Hofke van Bazel heeft nu ook een tuin, waarin groenten en fruit worden gekweekt. Met dit eigen uit de kluiten gewassen ‘hofke’(maar liefst 6000 m² groot) wil chef-kok Kris De Roy zijn restaurant naar een nog hoger niveau tillen.  (pvo)

 

 



Restaurants
Folliez wordt Folliez Da Enzo

Het vroegere sterrenrestaurant Folliez in Mechelen is weer open. Weliswaar onder een andere naam. Voortaan heet de horecazaak aan de Korenmarkt Folliez Da Enzo. Het restaurant gaat de betere Italiaanse keuken brengen. De bekende Italiaanse zaakvoerder Enzo Di Taranto, die ook andere Italiaanse restaurants in Mechelen heeft, veranderde bijna niets aan het interieur van de vroegere Folliez. (pvo)



Restaurants
‘Gastvrijheidsbeeld’ op dak van Brasserie De Vlegel in Mortsel

De uitbater van de Brasserie De Vlegel in Mortsel heeft een namaakmodel van het New Yorkse vrijheidsbeeld op het dak van zijn zaak laten plaatsen. Zelf noemt hij het 7 meter hoge beeld het ‘Gastvrijheidsbeeld’. De kans is echter klein dat dit beeld lang op het dak zal mogen blijven staan. Hiervoor is geen stedelijke vergunning aangevraagd, waardoor er sprake is van een bouwovertreding. (pvo)



Restaurants
Laatste menukaart van Titanic brengt 80.000 euro op

Een menukaart van de laatste lunch op de Titanic heeft op een veiling in de VSA 80.000 euro opgebracht. De menukaart was meegenomen door een eersteklaspassagier. Deze VIP-passagiers werden als eersten toegelaten op reddingsboten en overleefden daardoor bijna allemaal de ramp. De sloep die de eersteklaspassagiers meenam, ging trouwens de geschiedenis in als de miljonairsboot. Op het laatste lunchmenu stond onder andere grietfilet, corned beef en kip. (pvo)

 

 

 

 



Restaurants
Conflict in Italiaanse restaurants van Jamie Oliver

Het bedienend personeel in de keten van Italiaanse restaurants van Jamie Oliver voelt zich ‘uitgebuit’. Er is een nieuw fooiensysteem ingevoerd, waarbij het bedienend personeel 2% moet afdragen van de verkopen aan tafel. Via de rekening die de gasten per creditcard betalen, wordt dat geld geïnd. De werknemers vinden het systeem onrechtvaardig omdat het bedrag van de afdrachten soms hoger kan uitvallen dan de daadwerkelijke fooien die ze krijgen. De keten zegt dan weer dat het systeem wel rechtvaardig is omdat nu ook het keukenpersoneel een deel van de fooien krijgt. (pvo)



Restaurants
The Jane is mooiste restaurant ter wereld

The Jane is tijdens de Restaurant and Bar design Awards in Londen uitgeroepen tot het mooiste restaurant ter wereld. Het Antwerpse restaurant van Sergio Herman nam het op tegen 859 andere restaurants uit 70 landen, maar won het pleit. De jury werd geïmponeerd door de manier waarop de kapel van een vroeger militair ziekenhuis werd omgevormd tot een chique restaurant. (pvo)



Wedstrijden
Wim Van Hecke uit Zele wint wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2016’

Wim Van Hecke, sous-chef van ‘Fleur de Lin’ te Zele, heeft op maandag 5 oktober de titel “Eerste Kok van België 2016” in de wacht gesleept. De Prijs Prosper Montagné is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste kok van het land. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Club Prosper Montagné. De andere finalisten waren Fabian Bail (chef van restaurant ‘Paul de Pierre’ te Etikhove), Cédric Gourdin (chef van ‘La Ferme de Grambais’ te Nijvel), Glenn Verhasselt (chef van ‘Sir Kwinten’ te Lennik) en Ignace Wattenberge (sous-chef van hostellerie ‘L’Esco’ te Wetteren).  Tijdens de finale in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge moesten de kandidaten drie gerechten klaarmaken: koude of warme bereiding van makreel met garnalen, waterkers en gember; inlandse hoeveduif met groene kool, aardpeer, ganzelever en Lindemans Oude Geuze Cuvée René; en als dessert witte chocolade Belcolade met vanille, limoen en ananas.

 

 



by communitysoft.com