LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Diestse horecazaken aan Kaai krijgen toelage voor hinder

De horecazaken aan de Kaai in Diest ontvangen van de stad een toelage, omdat ze hinder ondervinden door het openleggen van de Demer. Dit moet verlies van inkomsten compenseren, doordat ze door de werkzaamheden geen terrassen kunnen plaatsen. De horecazaken reageren tevreden, maar vinden wel dat dit een druppel is op een hete plaat. (pvo)



Algemeen
Gentse ‘mobiliteitscoach’ maakt geen indruk op handelaars en horeca

De stad Gent gaat een ‘mobiliteitscoach’ aannemen. Die moet de handelaars en de horeca-uitbaters warm maken voor het mobiliteitsplan en mobiliteitsproblemen oplossen. Dit voornemen maakt weinig indruk op de handelaars en de horeca. Die zijn immers niet te spreken over het omstreden mobiliteitsplan, dat de auto zo goed als volledig uit de binnenstad bant. Ze noemen het voornemen vijgen na Pasen en het spreekwoordelijke doekje voor het bloeden. (pvo)



Algemeen
Jouw vis of mijn vis

Is pangasius versus kabeljauw en kweekzalm tegenover wilde zalm, blauwvistonijn tegenover zwaardvis, een verschil? Na een onderzoek van Oceana blijkt dat minstens 30 % van wat op de menukaart staat niet in overeenstemming is met wat op het bord komt. Brusselse restaurants spannen de kroon maar ook andere restaurants in en buiten België serveren niet steeds de vis die op de kaart staat aangeduid. Het is aan het FAVV om de controles door te voeren maar die speelt de visgraat door naar het FOD economie omdat het om economische fraude zou gaan.  Misschien tijd voor de chef koks om de rug te rechten en de klanten aan te bieden waar ze recht op hebben. (JV)

 



Algemeen
David De Rudder is niet meer

Gent verliest een horeca icoon. Een warmhartige vriend en een horecahart met initiatief. David De Rudder is niet meer. Tijdens een depressie zou hij de hand aan zichzelf geslagen hebben. David wist zijn naam te plakken op Hot Club de Gand aan de Gentse Groentemarkt maar ook café De Fantast, Dave’s Knight en Club Reserva. Het ongelukkig voorval waarbij een klant van Club Reserva een bijtend product in zijn glas kreeg in plaats van spuitwater lag de horeca uitbater nauw aan het hart. Na enkele andere tegenslagen in de horeca en een depressie heeft de spreekwoordelijke druppel de emmer doen overlopen. Vanop de redactietafel, het gaat je goed David. (JV)  [foto fvv]

 



Algemeen
Marijn Coertjens haalt brons

De Belgische chef Marijn Coertjens is derde geworden op de World Chocolate Masters in Parijs. De competitie, ook het ‘Wereldkampioenschap chocolade maken’ genoemd, is de meest veeleisende wedstrijd voor chocoladeprofessionals in de wereld. Vincent Vallée uit Frankrijk ging aan de haal met de titel.  De Belgische chef Marijn Coertjens  mocht de derde plaats innemen. De zilveren medaille ging naar Hisashi Onobayashi uit Japan. Marijn Coertjens wist de jury te imponeren met zijn unieke chocoladecreaties. Marijn Coertjens is niet aan zijn proefstuk bezig al het gaat om chocolade wedstrijden. Momenteel is hij werkzaam in Hong Kong maar kon al verschillende prijzen en referenties op zijn koksvest borduren.  (JV)

 

 

 



Algemeen
Overpoort blijft zorgenkind

Ondanks alle inspanningen blijft de Gentse studentenbuurt Overpoort en Stalhof een probleemgeval. Eind oktober nog werden gerichte controles uitgevoerd op geluidsoverlast. Zeven zaken in de Overpoortstraat en in Stalhof kregen een boete aangesmeerd. Burgemeester Termont kondigde een harde aanpak aan voor horecazaken die zich niet aan de geluidsnormen houden. Intussen hangen in de Overpportstraat ook camera’s zodat de politie een alziend oog heeft op alles wat gebeurt in de al veel besproken studentenbuurt. Nog niemand aan gedacht om alle horecazaken in de buurt gewoon een week te sluiten? (JV)



Algemeen
Vijf jaar de Pastorie

Restaurant  de Pastorie in Zevergem (De Pinte) mocht vijf kaarsjes uitblazen.  Kaarsjes voor hun vijfjarig bestaan maar ook het gebouw de pastorie staat er al 250 Jaar. Om beide verjaardagen te vieren wist chef kok Pascal Vandeheulen een menu samen te stellen uit vervlogen tijden. Een menu dat na lang opzoekingswerk terug gevonden werd in de archieven van de Gentse Sint Pietersabdij. Het was trouwens die abdij die de pastorie liet bouwen.  De gerechten van  het verjaardagsmenu  zijn gebaseerd op de ingrediënten, recepten en bereidingsmethoden die uit die tijd dateren. (JV)

 

 

 



Algemeen
Kobe stopt met In de Wulf

Eind volgend jaar stopt Kobe Desramaults met zijn zaak In de Wulf in Dranouter. Het verhaal kwam niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel. Twaalf jaar al staat Kobe in de keuken van In de Wulf. Zowel In de Wulf als Kobe werden als gastronomische icoon aanzien. Michelin en Gault&Millau, nationale en internationale culinaire journalisten wisten, terecht, het restaurant de gastronomische hemel  in te prijzen. Maar Kobes horizonten liggen verder dan dat. De 35 jarige chefkok wil koken en niet alleen zakenman zijn die op de hielen gezeten wordt door sterrenjagers.  Kobe volgt hiermee het voorbeeld van Sergio Herman, Ferran Adrià, of René Redzepi. Stoppen op je hoogtepunt is geen schande. Kobe verdwijnt echter nooit van de kaart. Er is nog de Vitrine en de Superette in Gent.  Wie Kobe kent weet dat er zijn achterzak al plannen en ideeën zitten voor de toekomst. (JV) [foto Joni]



Beurzen - congressen - evenementen
Horecaparty@Classic Event

Het lifestyle ‘Classic Event’ (Kortrijk XPO, 6-15 november) stapt dit jaar volledig af van het beursconcept en legt de nadruk op culinaire beleving en verrassende exposities. Voor 25 euro waant u zich protagonist in uw eigen James Bond film terwijl u wandelt door de James Bond corridor met exclusieve oldtimers, wordt u omver geblazen door de expositie Diamond Jewellery Awards, proeft u gastronomische pareltjes met Bollinger Champagne, verfrist u zich met parelend BRU water, geniet u van een swingende Martini vermout-kaasproeverij Callebaut-Vanhaver, drinkt u natuurlijke La Gontarde wijn en sluit u af met Viva Sara Koffie met geneugten.

 

Tussen de vele events door, wordt op dinsdag 10 november het  Horecaparty@Classic Event georganiseeerd, een bruisend netwerkevent waar de horeca kan genieten van een luxe walking diner onder leiding van Meesterkok Peter Ten Dauwe en de muzikale animatie Funky D. Voor deze avond werd ook een meer toegankelijke FB Dancing formule gecreëerd, met toegang tot Classic Event ‘15 vanaf 18u30. Op de Dolce World Kitchen Stand krijgen de gasten als welkom een glaasje Bubbels en terrine van fazant en canterellen. Avond feest vanaf 21.00u (dansavond met Funky D). Dit pakket kost 18 Euro.

Op donderdag 12 november is er Ter Groene Poorte Goes Classic, een culinaire totaalbelevenis onder leiding van de gastronomische school Ter Groene Poorte. Oud-leerlingen Julie Baekelandt en Wout Bru zijn de chefs van de Ter Groene Poorte keukenbrigade. In de zaal zie je de topchefs live aan het werk in twee showkeukens.

Meer info op www.classic-event.be



Beurzen - congressen - evenementen
Horecabeurs in Ruiselede

De voorbije opendeurdagen bij koelwarenspecialist Biebuyck in Ruiselede mogen terecht een succes genoemd worden. En het waren niet alleen koelwaren die aan het massaal opgekomen publiek werden voorgesteld. Tenzij wijn, bier en dienstverlening in het versvak van de diepvries belanden. Nooit gedacht dat Ruiselede zijn eigen horecabeurs zou kunnen opzetten. Dat alles in een vlekkeloze organisatie. (JV)

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Leuvens cafés leven rookverbod best na

Volgens de FOD Volksgezondheid zijn de Leuvense cafés de beste uit de klas, als het gaat om het naleven van het rookverbod. Volgens Volksgezondheid zouden er in de studentenstad maar 5 % van het aantal gecontroleerde cafés betrapt zijn op een inbreuk tegen het rookverbod. Andere steden scoren slechter. Zo zouden er in Oostende bijna 4 of 10 van de cafés (38 %) het rookverbod aan hun laars gelapt hebben. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Gouden Carolus met whisky

Brouwerij Het Anker in Mechelen lanceert het bier Gouden Carolus Indulgence. Het is eigenlijk een Gouden Carolus Cuvée , verrijkt met een scheutje whisky. Dit is een primeur in ons land. Helemaal onlogisch is deze stap niet, want Brouwerij Het Anker tapt eigenlijk uit twee vaatjes. Naast het produceren van bier, stoken ze sinds 2 jaar ook hun eigen Gouden Carolus Single Malt Whisky. (pvo)

 



Hôtellerie
Thomas Cook start met Casa Cook

Thomas Cook start met het hotelmerk Casa Cook. Met Casa Cook mikt de touroperator veeleer op een trendy publiek dat kwalitatieve boetiekhotels  wil. Elk hotel zal opgebouwd worden als een individueel huis met zijn eigen sfeer en vintage meubelen. Het eerste Casa Cook hotel opent de deuren in mei 2016 in de badplaats Kolymbia op Rhodos. Iedere kamer krijgt een eigen swim up pool, waardoor je vanuit je kamer direct in het zwembad kunt. (pvo)

 

 

 



Hôtellerie
Different Hotels gaat samenwerken met Nederlandse Princess Hotel Collection

De Limburgse hotelgroep Different Hotels gaat exclusief samenwerken met de Nederlandse keten Princess Hotel Collection. Beide ketens starten met het inzetten van elkaars distributiekanalen. Hierdoor zijn de ketens beter in staat om de gasten direct te benaderen en de doelgroep te vergroten. Concreet gaat Different Hotels meedoen aan de actie met Blokker, dat Princess Hotel Collection onlangs opstartte. Deze actie houdt in dat gasten bij Blokker een hotelarrangement kunnen kopen, waarbij je voor 99 euro twee overnachtingen voor twee personen krijgt, inclusief ontbijt. (pvo)



Hôtellerie
Lotte Hotel Moscow serveert beste ontbijt

Het Lotte Hotel Moscow heeft de Award ‘Best Breakfast in Europe’ gewonnen, dat uitgevaardigd wordt door de Prix Villégiature Awards. Andere laureaten waren allemaal Franse hotels: Hotel Plaza Athénée, Parijs; Pullman Paris Centre Bercy; Coté Parc, Rémalard; Grand Hôtel de Bordeaux en Sofitel Golfe d’Ajaccio. (pvo)

 

 



Hôtellerie
De Fédération Internationale des Logies verwelkomt 5 nieuwe leden in België

De Fédération Internationale des Logis (FIL) is de grootste keten van onafhankelijke hotel-restaurants in Europa, met 2.400 vestigingen en 48.000 kamers. Dit jaar verwelkomde FIL maar liefst 81 nieuwe leden. Hiervan zijn er 5 in België. De 5 nieuwe Belgische leden op een rijtje:
1. Le Royal, Remouchamps
2. Le Château de Latour, Latour-Virton
3. La Métairie, Trois-Ponts
4. ’t Huys van Steyns, Tongeren
5. Caelus VII, Tongeren
(pvo)
 



Hôtellerie
The Pand Hotel in top 3 Condé Nast Johansens Award

The Pand eindigde in de top 3 in de Condé Nast Johansens Award in de categorie Best Urban Hotel Europa. Condé Nast is de referentie voor kwaliteit in de reisindustrie. De finalisten van deze Award worden gekozen door een team van experten én consumenten. De hotels worden vooral geselecteerd omwille van hun uniek karakter. Het hotel, dat deel uitmaakt van Small Luxury Hotels of the World, viel ook al 2014 in de prijzen, met een World Luxury Hotel Award. In 2013 en 2014 ontving The Pand ook een Boutique Hotel Award, in de categorieën Classic Elegance en Best Romantic Retreat. (pvo)



Hôtellerie
Sandton valt in de prijzen

Het Sandton Grand Hotel Reylof heeft  een award gewonnen voor Beste Hotellobby voor zakenreizigers. The Corporate  Traveller  Hotel Awards werden in het leven geroepen om de beste hotels voor zakenreigers te evalueren. Duco Heijbroek ( general manager) en Nancy Vanden Berge (Sales Manager) noemen de toekenning van de trofee niet alleen een opsteker voor het hotel, voor Gent maar ook voor alle medewerkers. (JV)



Hôtellerie
Belg Filip Boyen wordt CEO van Small Luxury Hotels of the World

Small Luxury Hotels of the World (SLH) heeft met directe ingang Filip Boyen als haar nieuwe CEO benoemd. Boyen, die in juli van dit jaar werd aangesteld als managing director van Hill, Goodridge & Associates (de beheermaatschappij van SHL), zal nu het algemeen management voeren van de SLH brand, die dit jaar haar 25ste verjaardag viert. Filip Boyen, die afkomstig is uit België is, heeft een lange geschiedenis in de hotelsector, meest recent als COO & SVP op Belmond, een positie die hij meer dan zes jaar bekleedde.  Hij begon zijn 30-jarige carrière als commis & chef de partie in België, en evolueerde naar hotelmanagementposities op locaties van Moskou tot Tahiti, waar hij voor het eerst werkte voor Orient-Express Hotels, nu Belmond.  SLH is een luxebrand met meer dan 520 hotels in meer dan 80 landen over de hele wereld. Boyen zal werken vanuit  het hoofdkantoor in Londen.

 

 



Restaurants
Yannick Van Aeken wordt geen restauranthouder van Hof ter Linden

Yannick Van Aeken, voormalig souschef van het Deense toprestaurant Noma, wordt dan toch geen restaurateur in het kasteeldomein Hof ter Linden in Edegem. Naar verluidt kan de chef zijn financiële engagementen niet concretiseren. De eigenaars van het kasteel (gemeente Edegem, Kempens Landschap en Agentschap Natuur en Bos) sloten dit jaar een overeenkomst met het consortium HTLNeuf, een groep ondernemers waartoe ook Van Aeken behoorde. Er werden plannen gemaakt om in de twee te renoveren koetshuizen een brasserie en restaurant te vestigen. In het kasteel komt een B&B, wijnbar en businessclub. Door het afhaken van Yannick Van Aeken is men op zoek naar een  nieuwe chef. (pvo)



Restaurants
Peter Goossens kookt voor Brussels Airlines

Vanaf december eet je in Businessclass van Brussels Airlines tijdens vluchten naar Afrika en de VS maaltijden die door driesterrenchef Peter Goossens zijn uitgedacht. De chef van Hof van Cleve wil daarbij het internationale cliënteel laten proeven van het beste van de Belgische keuken. De topchef selecteerde ook zes Oost-Vlaamse bieren om bij zijn menu’s te degusteren. (pvo)



Restaurants
Boete voor valse restaurantrecensie

Een Fransman heeft een boete van 2.500 euro gekregen plus 5.000 euro gerechtskosten, omdat hij een valse restaurantrecensie had geschreven. Hij liet zich in juli 2013 negatief uit over een restaurant, dat nog niet eens open was en later (februari 2014) een Michelinster kreeg. Zo noemde hij restaurant Loiseau des Ducs in Dijon compleet ‘overschat’. Hij zei ook dat de borden ‘karig gevuld waren, met uitzondering van het bord waar de rekening op lag’. De rechter was niet mals voor de ‘recensent’. Die oordeelde dat de ‘beoordeling’ niet op basis van een echte ervaring gemaakt kon zijn, aangezien het restaurant nog niet eens open was. Wat wellicht ook tegen de neprecensent speelde is de voorgeschiedenis van het sterrenrestaurant. Het restaurant behoorde immers toe aan chef-kok Bernard Loiseau, die in 2003 zelfmoord pleegde omdat hij in de GaultMillau gids van 19 naar 17 punten was gedaald en bang was dat hij zijn derde ster zou verliezen. Op de dag van zijn begrafenis verscheen de gids en toen bleek dat hij wel al zijn sterren had behouden. (pvo)



Snelrestauratie
McDonald’s zet met succes in op ontbijt

McDonald’s heeft zijn verkoop tijdens vorige kwartaal voor het eerst sinds 2 jaar kunnen verhogen. De stijging is volledig op het conto te schrijven van het ontbijt. De terugkeer van de klassieke EggMcMuffin en de lancering van een nieuwe ‘luxe’ kipsandwich droegen bij tot het succes. (pvo)

 

 



Snelrestauratie
Kentucky Fried Chicken opent eerst ‘All you can eat ‘ restaurant in Japan

Kentucky Fried Chicken probeert voor het eerst een ‘All You Can Eat’ formule uit. Gasten kunnen dan voor een vaste prijs gedurende anderhalf uur eten en drinken wat ze op kunnen. De fastfoodketen test de formule uit in een vestiging in het Japanse Osaka. (pvo)

 

 



by communitysoft.com