LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Middenstand en horeca uit Eeklo willen geen parkeervrije Markt

Het stadsbestuur van Eeklo speelt met het idee om een parkeergarage onder Markt aan te leggen en de Markt parkeervrij te maken. De handelaars en horeca zien dit idee minder zitten. Ze willen geen verlies aan parkeerplaatsen in de stad. (pvo)



Algemeen
Horeca-uitbaters uit Ronse maken promotie voor stad

Een aantal horeca-uitbaters van Ronse werden op het stadhuis ontvangen omwille van hun aandeel in de promotie van de stad. Ze kregen een metalen plaatje met vermelding ‘Fan van Ronse’ dat een plaats in hun zaak kan krijgen. Het gaat om horeca-uitbaters die een sessie volgden van de toeristische dienst van de stad. Bedoeling van deze sessies is om de horeca-uitbaters interessante info bij te brengen, zodat ze hun  klanten wegwijs kunnen maken over de bezienswaardigheden in de stad. (pvo)



Algemeen
Horecasector in woelig vaarwater

Het is een beetje een open deur intrappen, maar het hoeft andermaal gezegd: de horecasector maakt moeilijke tijden door. Uit een studie van het onderzoeksbureau Graydon en de sectororganisatie Foodservice Alliance blijkt dat er tijdens de eerste helft van het jaar voor de eerste keer meer horecazaken dicht gingen dan dat er nieuwe etablissementen de deuren openden. Concreet gingen er de eerste zes maanden 2.834 zaken dicht en kwamen er maar 2.611 nieuwe erbij. Als redenen van deze trieste primeur wordt de witte kassa genoemd, het rookverbod en de concurrentie van online spelers. De consument kan alvast niet met de vinger gewezen worden, want die gaat meer dan ooit uit eten en drinken. Volgens Foodservice Alliance spendeerden de Belgen in de eerste zes maanden van het jaar zowat 12,6 miljard euro in horecazaken, wat 1,1 % meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Graydon en Foodservice Alliance opent dit perspectieven voor de horecazaken die blijven bestaan, aangezien ze de markt met minder sectorgenoten hoeven te delen en dus het rendement per ondernemer groter wordt. (pvo)



Algemeen
Van Jim naar Zagrebin

Binnenkort stopt jongerenzender JIM ermee. Maar dat is geen eindpunt voor vj Vincent Banic (27). Naast zijn modellenwerk baat hij sinds kort een Kroatisch restaurant in Antwerpen uit. Het was altijd zijn droom om een eigen restaurant uit te baten. Toen het aanbod er kwam om het restaurant Zagrebin in Antwerpen over te nemen was er weinig twijfel. Detail is dat het restaurant vroeger nog van zijn ouders was. Zoals de naam van het restaurant doet vermoeden, bieden ze Kroatische gerechten aan. Vincent zelf niet achter het fornuis staan. Hij zal in de zaal staan als maître. (JV)



Algemeen
Origano in Mechelen

Terwijl Mechelen zich als een duivel in een wijwatervat aan het kronkelen is omtrent de horeca openden twee openden twee bekende gezichten uit de Mechelse horeca een nieuwe zaak. Het meer dan origineel restaurant Origano aan de Leuvense Vaart in Battel is een nieuwkomer die de  Mechelse culinaire gebeurtenis zeker een boots kunnen geven. Tot drie jaar geleden runde Henk Coene restaurant De Kraanbrug. Toli Coutsoubas was meer dan 25 jaar een vertrouwd gezicht in de Griekse restaurantboot Karimata. Maar is er sinds begin november iets nieuws. In drie maanden tijd hebben beide families het pand aan de Battelse Bergen klaargestoomd voor hun nieuw project, het Frans- mediterraanse restaurant Origano. Wie voor verrassingen wil staan moet er zeker heen. (JV)



Algemeen
Wel of geen horeca in Maske

In Mortsel is een kleine politieke rel ontstaan omtrent de invulling van het gelijksvloer van het Maske het gebouw op het Stadsplein. Uiteindelijk was het de bedoeling  er een horecazaak in onder te brengen maar er zouden zich geen kandidaten gemeld hebben. Maar heeft Mortsel Anders opgemerkt dat er toch kandidaat uitbaters waren De partij eist duidelijkheid omdat er blijkbaar toch kandidaat-horecauitbaters waren voor een mogelijke verhuring. Dat in tegenspraak tot wat schepen voor Financiën, Koen Dehaen aankondigde tijdens de gemeenteraad van oktober. Een verhaal dat nog op een vervolg wacht. (JV)



Algemeen
Niet alleen Brusselse horeca krijgt klappen van de terreurdreiging

De horeca en in het bijzonder de hotels rond Gent en Antwerpen voelen ook het effect van de terreurdreiging in Belgë. Reserveringen worden er niet meer  gemaakt wel annulaties. Bij het Reylhofhotel in Gent zijn al drie grote congressen afgebeld. Ook bij andere hotels zoals het Carlton Hotel in Gent vallen de annulaties als dwarrelende sneeuwvlokken uit de lucht. Plots weet iedereen hoe ver of dicht Gent en Antwerpen  van Brussel liggen . De Davis Cup in Flanders Expo die op vrijdag op vrijdag 27 november begint trekt plots  minder Britten aan maar ook zakenmensen laten het afweten. Manager Duco Heijbroek van  het Sandton Grand Hotel Reylof durft te spreken van een verlies van tienduizenden euro’s. Maar ook andere hotels en restaurants zijn niet echt enthousiast hoe de Belgische terreurdreiging in de buitenlandse pers naar voor gekomen is. Wie noodgedwongen werkloos was kan een vergoeding krijgen, volgt er ook een economische vergoeding? (JV)



Algemeen
Gentse terrassen

Als de trend  zich blijft verder zetten lijkt het erop dat Gent meer terrasplaatsen dan inwoners zal hebben. Het is niet moeilijk om in Gent een terras te vinden. Op openbaar domein zijn dat er al meer dan 700. Dat nog zonder de soms verborgen terrassen die zich achter de gevel of in de tuin van één of andere horecazaak bevinden. Laat ons dat nummer dus maar minstens verdubbelen om niet te verdrievoudigen. Het laatste half jaar zijn er op de openbare weg maar liefst 188 nieuwe terrassen bijgekomen, toen het nieuwe terrasreglement in voege trad. Nu nog een beetje beter weer en de koude wegblazen  met verwarming en dekentjes en het kan voor Gent niet meer stuk. (JV)



Algemeen
Sint Niklaas geschenk voor horeca

Net voor de komst van de heilige man heeft de stad Sint Niklaas een mooi geschenk voor de horeca. De Sint-Niklase horeca krijgt een eigen loket iets dat reeds opgenomen was in het beleidsplan. Het is de eerste keer dat Sint-Niklaas een horecabeleidsplan heeft en daar was volgens schepen van Economie Carl Hanssens en veel horecazaken nood aan. Sint-Niklaas (de Stad) telt een goede 300 horecaondernemingen, wat staat voor meer 650 werknemers en ongeveer 250 zelfstandigen. Dat is relatief weinig tegenover andere steden. Velen starten een zaak op maar velen laten ook het bijltje erbij neer liggen. Dat kan onder meer te maken hebben met een onvoldoende begeleiding of kennis.  Het plan waarbij de bestaande horecazaken zeer nauw betrokken werden resulteerde al in concrete maatregelen nog voor zwarte piet snoep kon uitdelen. Er komt een horecaloket, waar alle info voor uitbaters wordt gecentraliseerd.  Er werd al een rondvraag gedaan over wat de behoeften zijn in Sint-Niklaas. (JV)



Algemeen
Waarom studies maken

Uit een studie van het  handelsinformatiekantoor Graydon, dat samen met sectororganisatie Foodservice Alliance een onderzoek uitvoerde, werd de markt van de horecazaken in de eerste jaarhelft 223 entiteiten kleiner. In dezelfde periode vorig jaar waren er nog bijna 600 horecazaken bijgekomen. De invoering van de witte kassa zou één van de belangrijke verklaringen kunnen zijn voor het hoge aantal stopzettingen. Maar daarnaast zijn er ook een aantal maatschappelijke trends zoals klanten, die steeds meer online bestellen. Het onderzoek hinkelt dus van het ene  been op het andere door eerst te stellen dat er minder horecazaken zullen zijn en anderzijds dat er meer online besteld wordt. Daarnaast komen ze tot de conclusie dat Belgische consumenten 1,1 procent meer  zullen besteden in de horeca. Dergelijke cijfers en dergelijke conclusies maken dergelijke studies overbodig. Misschien het gespendeerde geld echt naar de sector laten vloeien en de echte realiteit zonder ook maar één studiebureau op de werkvloer testen. (JV)



Algemeen
AB Inbev lonkt naar Coca-Cola

Het is nog geen feit maar na de overname van  SAB Miller door AB Inbev zijn er nu ook geruchten dat er gelonkt wordt naar een overname van Coca-Cola. De  Coca-Cola Company is officieel niet te koop maar dat was SAB Miller ook niet.  AB Inbev is trouwens voor PepsiCo in Latijns-Amerika bottelaar, terwijl SAB  Miller in Afrika de bottelaar is  voor Coca-Cola. Een fusie of overname zou dus niet uit de lucht gegrepen zijn. Wie zou ooit gedacht hebben dat onze nationale trots uit Leuven ziin stempel op de frisdrankmarkt zou zetten? Of het classic, light of zero wordt valt nog af te wachten.  (JV)



Algemeen
Horeca en terreur

Het dreigingsniveau voor terrorisme dat in het weekend van 20 november werd ingevoerd voor het Brussels gewest had ook zijn gevolgen voor de horeca. Brussel werd plots een lege stad. Verschillende horecazaken sloten hun deuren andere zaken die wel openbleven zagen weinig of geen volk over de vloer komen. Alles had natuurlijk te maken met de aanslagen in Parijs waarbij ook een horecazaak in het vizier  van wilde schutters kwam. (JV)



Algemeen
Hoop voor Antwerpse Handels- en Schippersbeurs

Na jaren van leegstand, al van 1997, en veel verloedering blijkt er nu schot te komen voor de restauratie van de Antwerpse Handels- en Schippersbeurs. Het dossier ging van uitstel tot afstel maar nu is eindelijk  begonnen met de restauratie. Aan de zijde van  de Lange Nieuwstraat komt een luxehotel met 138 kamers van Marriott. Verder komt er een publieke doorgangs- en ontmoetingsruimte in de Handelsbeurs, een restaurant en ondergrondse parking. In een eerste fase zijn er archeologische afgravingen op het middenplein van de Handelsbeurs en de meest dringende instandhoudingswerken aan de gebouwen. Vervolgens starten de werken voor de ondergrondse parking. Als alles volgens plan verloopt, openen de Handels-Schipperbeurs en parking tegen eind 2018. De opening van het hotel wordt in het voorjaar van 2019 verwacht. (JV)



Algemeen
Michelin Bib Gourmand

Terwijl Gault&Milau zijn nieuwe gids voorstelde op 9 oktober kwam Michelin met zijn gids Bib Gourmand Benelux 2016. In deze nieuwe editie overtreft Bib Gourmand de kaap van 300 adressen. 58 restaurants maken hun intrede. Deze gids selecteert restaurants in België, Luxemburg en Nederland die een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hanteren. De gids maakt de diversiteit van de restaurants duidelijk. Een keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Doet de ene dat volgens de regels van de klassieke keuken, dan doen andere collega’s dat met meer creativiteit, volgens specifieke Aziatische tradities, met andere exotische invloeden, enzovoort. In België telt de selectie 28 nieuwe restaurants die de felbegeerde Bib Gourmand krijgen. Deze zorgen er door hun uiteenlopende kookstijlen voor dat het aanbod nog breder is geworden. Bij restaurants als Terminus (Watou) en Ciro’s (Antwerpen) wordt bijvoorbeeld nog maar eens duidelijk waarom bepaalde gerechten door de jaren heen zijn uitgegroeid tot klassiekers. Dat men voor exotischere keukens goed zit in Brussel, wordt onder meer bewezen door  Maru in (Elsene) met een Koreaanse keuken. Bij Il était une fois (Nijvel) kan men dan weer wegdromen bij moderne en nogal bewerkte gerechten. En wat dan gezegd van de traditionele keuken van Des Ardennes (Corbion), een restaurant dat al sinds het ontstaan van de Bib Gourmand tot de selectie hoort, dit jaar dus voor de 25e keer! Een  opvallende stijging is te vinden in het Groothertogdom Luxemburg zijn. Vijftien restaurants zijn er dit jaar bekroond met een Bib Gourmand, een stijging van maar liefst vijftig procent ten opzichte van de vorige selectie! Een belangrijke factor hierin is het groeiende belang dat familiehotels hechten aan de kwaliteit van hun restaurant.  Ook in Nederland zet  De Bib Gourmand zet zijn opmars voort en is ondertussen goed vertegenwoordigd in alle uithoeken van het land. De uitgave van de Bib Gourmand Benelux 2016 is de voorloper van de  MICHELIN gids België Luxemburg 2016 die op 16 november gepresenteerd wordt in Gent tijdens Horeca Expo. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Culinaire Countdown bij ISPC

Culinary Coutdown is de naam waarbij ISPC Gent op 2 december zijn klanten een aanloop naar de feestdagen wil geven. Er is een korting van 20% op de aankopen. Vanaf 17u en dat tot 21u is er in de winkel een culinaire wandeling. Het gastronomisch traject start al op de parking en loopt door in de winkel. Verrassende ontdekkingen met feestelijke dranken, exclusieve hapjes en nog veel meer. Inspiratie opdoen en dan ook nog 20% korting de eindejaarsperiode kan niet meer stuk. Of Sinterklaas met zijn pieten er zal zijn moet afgesproken worden met zijn paard. (JV)

 

 

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Antwerpen proeft

Nog tot eind november loopt de najaarsactie van UiTinVlaanderen.be. De najaarsactie waarbij je een jaar lang gratis met 3 vrienden naar 13 topevents kunt bezoeken. Antwerpen Proeft / Taste of Antwerp is in 2015 als enig culinair evenement geselecteerd voor de culturele najaarsactie. Het  toonaangevende jaarlijkse culinair festival van België krijgt hierbij het gezelschap van o.a. Ancienne Belgique (Brussel), Boekenbeurs (Antwerpen), Cactusfestival (Brugge), Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel), Modemuseum Hasselt, Kinepolis en Music Hall. "Deze selectie, in het gezelschap van zulke ronkende namen, is een bekroning voor 10 jaar werk," zegt Ward Ramaekers, directeur van Antwerpen Proeft. "Hiermee valt Antwerpen Proeft best wel een hoge eer te beurt." De extra feestelijke 10de editie van Antwerpen Proeft vindt plaats van 5 tot en met 8 mei 2016, tijdens het lange weekend van Hemelvaart, outdoor én indoor aan de Antwerpse Waagnatie. Voor de jubileum-editie van Antwerpen Proeft zijn voor restaurants, foodtrucks en exposanten geen standplaatsen meer beschikbaar. "De vraag om deel te nemen aan onze 10de editie bleek 3 keer groter dan het aanbod. Begin november 2015 - liefst 6 maanden voor aanvang van het festival zijn alle plaatsen reeds ingenomen," vertelt Ramaekers. Ondertussen zijn de eerste namen bekend van deze jubileum editie. Vlaamse tv-ster Nathalie Meskens van de populaire restaurants Yam Thai en Nimman is de gedreven ambassadrice van Antwerpen Proeft. Ook op de afspraak zijn nationale vedette Wout Bru en tv-kok Wim Ballieu. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Chocoladesalon

Na het succes van de vorige edities wordt in Brussel van 5 tot 7 februari 2016 voor het derde jaar op rij het Chocoladesalon georganiseerd en dit ter ere van de Belgische chocolade. De beurs heeft plaats in Paleis 01 van Brussels Expo. Het wordt  ongetwijfeld weer een zeer smakelijke beurs. Niet alleen het grote publiek maar ook professionele zullen er de nodige inspiratie kunnen opdoen. Meer dan 80 deelnemers – chocolatiers, patissiers, banketbakkers, chefs, chef-patissiers, ontwerpers en cacao-experts zullen er hun creaties tonen , demonstraties geven maar ook laten proeven. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Michelin wordt gepresenteerd op 14 december

Michelin presenteert op maandag 14 december in de voormiddag de MICHELIN gids België Luxemburg 2016 in Flanders Expo te Gent. Dus ca. 1 maand na de afgelaste presentatie na het drama in Parijs.

 

 

 

 

 



 



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2015 - Dag 4

WOENSDAG 18 NOVEMBER

 

Dit wordt de laatste dag van een succesvolle horecabeurs. Maar ook op deze laatste dag organiseert Horeca Expo nog heel wat informatieve sessies en ook de demonstratiekeuken van hal 8 wordt nog geen rust toegewenst. Horeca Expo sluit vandaag 17 uur maar al vanaf 9 uur zal er heel wat activiteit zijn.

 

Your Choice
Een beurs bovenop een beurs. Dat was wat Your Choice kon opzetten gisteren woensdag tijdens Horeca Expo. Your Choice is een samenwerkingsverband tussen Max Havelaar, Bioforum Vlaanderen, BioWallonie en Vredeseilanden. Duurzame voeding op de agenda zetten van aankopers, chef-koks in de grootkeuken en in de horeca. In de Flex Hall van Flanders Expo wist Your Choice een niet te evenaren marktplaats neer te zetten. Daarnaast was er nog een wandeling door de beurs Horeca Expo langs standen met duurzame voeding en producten. Het mag gezegd worden dat de mensen van Your Choice het beste uit de kast gehaald hebben. Jammer dat deze beurs bovenop de beurs er maar één dag was. Een tip naar de organisatoren voor volgend jaar?
 
Veggie in de grootikeuken
Hoe gaat de grootkeuken om met veggie? Het werd gedemonstreerd in de demokeuken van hal 8. Onder meer GreenWay wist met Paul Florizoone de toeschouwers te bekoren met zijn gerechten.
GreenWay heeft ondertussen al vier vegetarische restaurants. De vegetarische producten van GreenWay zijn ook te koop in warenhuizen.

 

Gentse Horeca dag
Er was gisteren veel nieuws te rapen op de Gentse horecadag. Schepen Christophe Peeters had het over eenvormigheid van de terrassen. Ook over de toegankelijk voor andersvaliden werd een  debat gehouden waarbij de schepen alle steun beloofde aan zaken die zich aanpassen om rolstoelgebruikers of andere validen de toegang tot hun zaak te vereenvoudigen. Ander nieuws is dat Bart Ingelbrecht geen horecacoach meer is ………… het is even wachten op de aanstelling van een nieuwe horecacoach voor Gent. Bart is overgestapt naar BIG wat staat voor Business Improvement District Gent maar nu verder gaat onder de naam Puur Gent. De vzw ondersteunt de Gentse middenstand door doelgerichte promotie te voeren (bijvoorbeeld voor avondshoppen, koopzondagen en braderieën), seizoensgebonden decoratie per sfeergebied te voorzien (zoals de eindejaarsverlichting) en inspanningen te doen voor handelszaken die moeilijk bereikbaar zijn door wegenwerken. In Gent betekent de oprichting van de vzw een totaal andere benadering van het middenstandsbeleid. ‘PUUR GENT’ betrekt  de verschillende stakeholders rechtstreeks door hen inspraak te garanderen. Dat brengt een succesvolle samenwerking tussen handelaars, consumenten en de Stad tot stand.  

VANDAAG OP HORECA EXPO

Colloquium Artesis Plantijn Hogeschool
‘Succesvol door goed Leiderschap’ Het is het thema van colloquium van de Plantijn Hogeschool die doorgaat in de Flex Large. Bene Bailleul, bezieler en oprichter van de School voor Leiderschap zal tekst en uitleg geven. Vanaf 9 uur in Flex Large.     

Nationaal Foodservice Congres
Om 9u start het Nationaal Foodservice Congres. Het thema is ‘The Bigger Picture in a Changing World’. De evolutie de Belgische  foodservicemarkt, wat zijn de trends voor de toekomst en welke nieuwe marketing en  salesmethodes kunnen aangewend worden om  succesvol te blijven in de foodservice.

Bocuse d’Or Commis Challenge
Vandaag heeft de nationale selectie plaats van de kandidaat –commis Bocuse d’Or. Vanaf 10 uur gaan ze aan de slag in de demonstratiekeuken van hal 8. De vijf kandidaten, leerlingen van hotelscholen, moeten een gerecht klaarmaken op basis van kip. Er mag 1 garnituur naar vrije keuze zijn terwijl de tweede garnituur uit een toegewezen groentekorf moet komen.

Talent’s Place
Er is al meer over geschreven en gepraat dan de echte werkelijkheid maar In Talent’s Place (hal 3) gaat men nog eens dieper in op de witte kassa. Om 14u worden de gevolgen van de witte kassa voor het personeelsbeleid uit de doeken gedaan door SD Worx.

Starters Opleiding
Ook op deze laatste dag blijft Horeca Vlaanderen doorgaan met startersopleidingen.
In de Sky Lounge van hal 1 (eerste verdieping) zijn er vandaag nog vier sessies, dit in samenwerking met Unizo.  

 

Michelin gids

 

De kogel lijkt door de keuken gevlogen te zijn. De voorstelling van de nieuwe Michelingids komt er aan op 14 december. De geplande voorstelling werd uitgesteld wegens de gebeurtenissen in Parijs.
Maar het wordt dus reikhalzend uitkijken naar 14 december.

 

 

 

 

Jan Vermeersch
      

Winnaar wedstrijd TAFEL ‘MAKE-OVER’  van Tork
Gisteren werd op de stand van Tork – SCA Hygiene Products Belgium (stand 1520) de winnaar bekend gemaakt van de TAFEL ‘MAKE-OVER’-wedstrijd.  
De waardevolle prijs van 2.500 euro voor een make-over van de horeca-zaak werd toegekend aan Jeroen Impens van Taverne De Koepoort te Ninove. Jammer genoeg werd de horeca-uitbater op het laatst verhinderd wegens ziekte om persoonlijk de cheque in ontvangst te nemen van Johan van Hest, Key Accountmanager Benelux van Tork, en Piet Desmyter, uitgever van o.m. de vakbladen Horeca Revue, Café & Bistro en het digitale HorecaPlatform.be.


We wensen Jeroen en zijn team veel succes en inspiratie met deze TAFEL ‘MAKE-OVER’, en komen graag later eens langs om het resultaat te bekijken.



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2015 - Dag 3

DINSDAG 17 NOVEMBER

Beste Grootkeukenkok van België 2015- 2016
Deze tweejaarlijkse wedstrijd werd gisteren, dinsdag,  georganiseerd door de ‘Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks’ De doelstelling was het creëren van nieuwe en originele feestgerechten. Het stimuleren van nieuwe en alternatieve bereidingsprocédés. en de aandacht vestigen op de kwaliteit, de hygiëne en de voedselveiligheid in  grootkeukens (volgens de principes van de HACCP). Bovendien wil de wedstrijd ook het beroep van grootkeukenkok in het bijzonder, ook bij het grote publiek beter naar voor brengen. De wedstrijd met hondshaai als centraal thema had  plaats in de demonstratiekeuken  van hal 8. Het was een wedstrijd op met heel veel lekkere gerechten die ook de grootkeuken in het culinaire daglicht bracht. Jurgen De Vriese mocht met de meeste prijzen en de hoofdprijs gaan lopen. Jurgen De Vriese is werkzaam bij Avé Maria in Sleidinge. Andere laureaten waren Bart Denys (2), Pascal Feith (3), en Kristof De Croock en Koen Philips (gedeelde 4de plaats).   

Navefri
Het 27ste nationaal congres van Navefri betekent voor de aanwezigen altijd de kennismaking met de nieuwtjes binnen de frituursector. Enkele weken geleden werd bekendgemaakt dat de uitzondering die een aantal frituristen nog genoten op de verplichte invoering van de witte kassa, zal wegvallen. Dat betekent dat ook voor de frituursector zal gelden dat iedereen over een witte kassa zal moeten beschikken. Daaromtrent bestaat nu nog wel heel wat verwarring. Voor Bernard Lefèvre is het logisch dat iedereen met de 'witte kassa' werkt. Waarom zou iemand geen geregistreerde kassa willen? Is een zaak niet rendabel, dan zijn daar wellicht redenen voor. Het is aan de friturist om na te gaan hoe zijn zaak meer rendabel kan worden. De vergadering werd als dé kans gezien om de nieuwe samenwerking tussen Navefri en Horeca Vlaanderen aan te kondigen. Het wordt een samenwerking waarbij Navefri vooral het culturele aspect van de sector zal blijven verdedigen en ondersteunen,  terwijl Horeca Vlaanderen voor het wettelijk gedeelte zal zorgen. Er wordt een sectorcommissie 'frituren' opgericht met mensen die uit het vak komen. Geïnteresseerden konden zich na de vergadering aanmelden. Tot slot werd de 16de editie van de Week van de Friet aangekondigd door Katrien De Nul van Vlam. In de week van 23 tot 29 maart wordt een warme oproep gedaan om IEDEREEN van een lekkere portie friet te voorzien. Op de website van de actie worden 3 online filmpjes geplaatst die kunnen worden aangepast door iets in te tikken waardoor je een persoonlijke boodschap kunt sturen naar vrienden, kennissen, collega's, ... Als afsluiter werden nog enkele verdienstelijke mensen opgenomen in de Orde van de Gulden Tipzak.

Veggie showcooking
Vegetarisch kokken kan ook creatief en dat bewees ondermeer  Kevin Storms (Food Storms) . Dat koken met groenten steeds belangrijker wordt, zullen alle topchefs bevestigen. Daarom lanceerde EVA vzw begin dit jaar Vegucation, de eerste vegetarische kookopleiding voor professionals. Topchefs zoals Kobe Desramaults, Seppe Nobels en Gert de Mangeleer steunden de lancering van het project.

Tussen thee en cappucino
Ann Vansteenkiste  wist  de trends in thee & ice –tea uit de doeken te doen. Wat is het verschil tussen echte thee en infusies? Hoe zet je een perfect kopje thee? Gezonde ice-tea of smaakmakers ipv frisdranken, wat gebruik je en hoe maak je het? Wie de sessie meemaakte kreeg het allemaal visueel te horen en te zien.

 


HORECA EXPO VANDAAG

Grootkeukensymposium
In Flex Meet, het voorgebouw van hal 1 organiseren de verschillende provinciale en nationale verenigingen van grootkeukenkoks een colloquium. Alle grootkeukenfederaties bundelen hun krachten en knowhow. Een aantal zeer actuele topics zoals menuplanning, groenten op het menu en duurzaamheid zullen aan bod komen. Dat alles vanaf 9 uur.

Gentse Horeca
De thuishaven van Horeca Expo, Gent, is op horecagebied een magneet die veel horecaondernemers aantrekt. Van restaurants met sterren tot dansgelegenheden en studentenkroegen. Om 10 uur start er een seminarie in de Sky Lounge boven hal 1 met beleidsmakers en belanghebbenden van de Stad Gent. Het aanbod, de overlast, de begeleiding. Alles zal aan bod komen. Misschien ook een tip voor andere steden om de horeca op het juiste spoor te zetten.

Talent’s Place
Op Talent’s Place in hal 3 blijft de informatie toestromen over professioneel personeelsbeleid, informatie voor starters, hoe om te gaan met websites, hoe motiveer je zaalmedewerkers? Alle bezoekers kunnen er doorlopend terecht met al hun vragen over personeelzaken.

Veggie voor Grootkeukenchefs
Vandaag organiseert EVA kookdemo’s en een bijeenkomst voor grootkeukenchefs over alles wat met vegetarische maaltijden te maken heeft. De demo’s starten om 11u30 en zullen doorlopend plaatsvinden. De EVA-chef laat je proeven van haalbare gerechten die door iedereen, ook niet vegetariërs, gesmaakt zullen worden.
Naast de demo is er een bijeenkomst voor chefs die interesse hebben in alles wat met veggie in de grootkeuken te maken heeft. De veggiemiddag van EVA wordt mede mogelijk gemaakt door Greenway, Verstegen Spices and Sauces, JAVA  Foodservice en Horeca Expo en er is in samenwerking met Your Choice, een beurs voor duurzame catering in het voorgebouw van Flanders Expo.

Jan Vermeersch    


Bekendmaking  van de wedstrijd TAFEL ‘MAKE-OVER’  van Tork

De afgelopen maanden kon u als horeca-ondernemer deelnemen aan de TAFEL ‘MAKE-OVER’ die georganiseerd werd door Tork ® in samenwerking met uw vakblad Horeca Revue en het digitale HorecaPlatform. De te winnen ‘make-over’ heeft een waarde van maar liefst 2.500 euro.

 

De bekendmaking van de winnaar zal deze namiddag plaatsvinden om 15 uur op de stand van Tork – SCA Hygiene Products Belgium, hall 1 / 1520.

De drie genomineerde zaken zijn: Hotel-Restaurant Soll Cress (Koksijde), Taverne De Koepoort (Ninove) en Eetcafé La Bas (Diest).

En nog enkele tips voor een geslaagde tafelaankleding:
1. Je tafelkleed en servetten zijn dé belangrijkste onderdelen van de tafelaankleding. Besteed er dus de nodige aandacht aan!
2. Pas de stijl van je tafel aan naargelang het seizoen om een bepaalde sfeer te creëren.
3. Ga voor een hip grafisch design of kies voor strepen.
4. Houdt het simpel en stijlvol.
5. Zet je marketinginformatie op placemats of onderzetters.



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2015 - Dag 2

Horeca Expo begint aan zijn derde dag. Wordt het buiten een natte, winderige dag dan zijn de acht hallen van Flanders Expo een uitstekend leerrijk schuiloord. Met weer een groot aanbod aan randactiviteiten en wedstrijden blijft deze vakbeurs een must  voor iedere horecaprofessioneel . Alleen jammer dat bepaalde zogezegde professionelen de impact van alcohol niet kennen en zich als hooligans weten te gedragen bij het verlaten van de hallen. Vandaag is het beurt aan de grootkeuken en de frituur om de professionaliteit van de beurs extra in de verf te zetten.    

MAANDAG 16 NOVEMBER

Viskok van het jaar

Vlam organiseerde voor de 27ste keer de verkiezing van de Viskok van het jaar.  In de demonstratiekeuken van hal 8 namen 5 professionele koks het tegen elkaar op om met hondshaai  het beste recept klaar te maken. De wedstrijd was door het publiek te volgen. De kandidaten waren: Jurgen Brouillard van restaurant Da VInci in Dendermonde, Olivier Stevens van brasserie Pakhuis in Gent, Benjamin Mahy van restaurant Le Cap de trois provinces in Ocquier, Rob Stevens van D’ Oude Pastorie in Lochristi en Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren in Hansbeke.  Daarmee was de provincie Oost Vlaanderen flink vertegenwoordigd. Het waren uiteindelijk Rob Stevens en Jan Audenaart van D’Oude Pastorie in Lochristi (Hijfte) die met de prijs konden gaan lopen. Ze kwamen heel origineel uit de hoek met zacht gegaarde hondshaai, gebrande prei, kastanjes en peterseliewortel.

Aangrijpend

Er waren op de tweede dag van Horeca Expo ook enkele aangrijpende momenten. Vooreerst was er 1 minuut steilte klokslag 12 uur voor de slachtoffers in Parijs. De beurs stond letterlijk en figuurlijk even stil. Kooplustigen en verkopers hielden hun adem in. Niemand die nog een stap vooruit zette, niemand die in alle hallen nog zijn lippen durfde openen om een woord uit te spreken. Zo stil en ingetogen is het  bij ons weten nog nooit  geweest.   

Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux

Al bijna even aangrijpend waren de tranen van Jessi Verwerft toen ze te horen kreeg dat ze de wedstrijd “ Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux” gewonnen had. Deze kookwedstrijd werd georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples Escoffier Benelux”. Aan de wedstrijd namen  jongeren deel  tussen 19 en 23 jaar, alsook leerlingen van het laatste jaar aan de hotelschool. De deel nemers wilden de titel binnenhalen om uiteindelijk in Straatsburg mee te strijden in de internationale finale voor de titel “Le Jeune Talent Escoffier International 2016”.Het thema van de wedstrijd was varkenshaasje met 1 garnituur van het varken (bijvoorbeeld: orgaanvlees, spek) en 3 vrije garnituren. Jessi liet haar bijstaan door haar studiegenoot Senne Van Dyck, beiden leerlingen bij Sima Aarschot.


HORECA EXPO VANDAAG DINSDAG

Navefri

Ook dit jaar is Navefri  aanwezig op Horeca Expo.  De Nationale beroepsvereniging voor Frituuruitbaters staat in Hall 7 op stand 7426. Maar naar goede gewoonte organiseert de vereniging een Nationale Frituristendag. Dit vanaf 10u30. Alle frituuruitbaters zijn er welkom.

 

Beste Grootkeukenkok van België 2015- 2016

Deze tweejaarlijkse wedstrijd wordt georganiseerd door de ‘ Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks ’ De doelstelling is het creëren van nieuwe en originele feestgerechten. Het stimuleren van nieuwe en alternatieve bereidingsprocédés. en de aandacht vestigen op de kwaliteit, de hygiëne en de voedselveiligheid in  grootkeukens (volgens de principes van de HACCP). Bovendien wil de wedstrijd  het beroep van grootkeukenkok ook bij het grote publiek beter naar voor brengen. De wedstrijd heeft plaats in de demonstratiekeuken  van hal 8.

 

Stagedag: vind je stagiair

Horeca Vorming Vlaanderen, opleidingscentrum voor de horeca, organiseert vandaag  van 15u tot 18u in de zaal Flex Meet een ‘Stagedag: vind je stagiair’ voor horecabedrijven. Hier zullen verschillende hotelscholen en scholen grootkeuken op aanwezig zijn. Tijdens de stagedag krijgen de werkgevers de kans contact te leggen met verschillende scholen die steeds op zoek zijn naar goede stagebedrijven om hun leerlingen klaar te stomen voor het échte werk.
Ook het opleiden van jongeren met een leercontract helpt bedrijven vaak aan jonge en gemotiveerde werkkrachten. Enkele consulenten van Horeca Vorming Vlaanderen zullen aanwezig zijn op dit event. Zij geven de horecabedrijven een woordje uitleg over het systeem van industrieel leerlingwezen waarbij leerlingen uit het deeltijds onderwijs 3 dagen in de week meedraaien op de werkvloer.

Veggie showcooking
Vandaag kan je vanaf 15u00 in de demokeuken in hal 8 de hele namiddag  proeven van de veggie showcookings van topchefs Kevin Storms (Food Storms) en Jason Blanckaert (J.E.F.). Dat koken met groenten steeds belangrijker wordt, zullen alle topchefs bevestigen. Daarom lanceerde EVA vzw begin dit jaar Vegucation, de eerste vegetarische kookopleiding voor professionals. Topchefs zoals Kobe Desramaults, Seppe Nobels en Gert de Mangeleer steunden de lancering van het project en op Horeca Expo zullen Kevin Storms en Jason Blanckaert de bezoeker van de gevarieerde, hoogstaande plantaardige keuken laten proeven. Om 15u00 gaan ze in de demokeuken we van start met een drankje en hapjes van de chefs. EVA vzw en de stad Gent zullen kort toelichten wat de voordelen zijn van de vegetarische keuken voor restaurants en chefs. Vanaf 15u15 starten de plantaardige kookdemo’s met Jason en Kevin. Na elke demo van 15 minuten kan er geproefd worden. Tussendoor geeft EVA vzw meer uitleg over Vegucation. Om 16u55 gaat de laatste demo van Jason van start.

Tussen thee en cappucino

In de Coffee &Tea Academy in hal 2 komt Ann Vansteenkiste om 13 u de trends in thee & ice –tea uit de doeken doen. Thee vs infusies, het perfect kopje thee & ice-tea. Wat is het verschil tussen echte thee en infusies? Hoe zet je een perfect kopje thee? Gezonde ice-tea of smaakmakers ipv frisdranken, wat gebruik je en hoe maak je het? Je krijgt het allemaal visueel te horen en te zien in hal 2. Om 14u30 gaat het om de meerwaarde van koffie in de zaak met tips en tricks. Na meer dan 18 jaar ervaring in de koffiewereld en horeca geeft V69 Coffee & Tea Agency graag leuke tips mee die je praktisch kan gebruiken en misschien dat zwarte dampend tasje kan omtoveren tot een fris heerlijke kopje koffie waarvoor er graag meer betaald wordt. Om 16 u komt de espresso en cappucino aan bod. De basics van espresso zetten. Wat is een juiste espresso? Hoe evalueer je een espresso? Hoe zet je een juiste espresso? Geen makkelijkere manier om klanten te binden aan je zaak dan met een perfect gestoomde cappuccino. Wat is een juiste cappuccino. Hoe maak je die? In hal 2 kom je het allemaal te weten.

Randinformatie

In de rand van Horeca Expo kwam het nieuws dat driesterrenchef Geert Van Hecke in het najaar van 2016 de deuren van zijn Brugse restaurant De Karmeliet zal sluiten.  Geert Van Hecke wou het nieuws bekend  maken bij de voorstelling van de nieuwe Michelin gids maar die voorstelling ging wegens de gebeurtenissen in Parijs niet door. Het lag op zijn lippen en dus heeft de kok het nieuws nu bekend gemaakt. Een eindmeet is het voor Van Hecke, die in 2016 zijn zestigste verjaardag viert niet. Hij blijft  actief in bistro Refter. Samen met zijn vrouw Mireille, wil hij ook in een pand dat aansluit op bistro Refter een nieuw maar dan veeleer kleinschalige zaak openen die op maat moet gesneden zijn van hun culinaire toekomst. De Karmeliet opende in 1983 de deuren en is al sinds 1996 in het bezit van drie Michelinsterren. Van Hecke had daarmee een record bij de huidige driesterrenchefs in handen.

Jan Vermeersch


Tork introduceert stijlvol design in toiletruimte

Iedere imagobewuste onderneming hecht belang aan interieurstyling. Bij horecazaken is dat niet anders. De aankleding van sanitaire ruimtes speelt er zelfs een belangrijke rol bij de beoordeling van een eetgelegenheid. Maar liefst 90% procent van de horecabezoekers vindt het belangrijk dat de toiletruimte dezelfde hygiënische standaard uitstraalt als de eetruimte en 60% vindt dat toiletruimtes altijd producten van hoogwaardige kwaliteit moet bieden. Tork weet wat horecabezoekers belangrijk vinden en komt daarom met een geheel nieuwe, roestvrijstalen collectie dispensers, de Tork Image Design™-lijn: functionele dispensers in een stijlvol jasje.

“Het idee achter de Tork Image Design™-lijn is gebaseerd op inzichten van consumenten en architecten. Uit gesprekken met die doelgroepen werd duidelijk dat zij behoefte hebben aan een tijdloze dispenser, gemaakt van roestvrij staal, die inzetbaar is in zeer diverse toiletomgevingen,” zegt Renée Remijnse, marketing manager Tork Benelux. De dispensers zijn praktisch, hygiënisch en bovendien geeft het design een luxueuze en exclusieve uitstraling aan elke toiletruimte.


Creëer je eigen design toiletruimte
Benieuwd hoe de Tork Image Design™-lijn eruit ziet in uw eigen toiletruimte? Via de microsite van Tork kunt u een virtuele 3D-toiletruimte creëren door een foto te uploaden van uw sanitaire ruimte. Kijk op http://www.torkimagedesign.com/nl_nl voor meer informatie.

Functioneel design
De Tork Image Design™-lijn onderscheidt zich door:
•    Tijloos ontwerp dat de toiletruimte complementeert en niet overheerst;
•    Horizontaal geborsteld roestvrij staal;
•    Zwarte contrasten voor een krachtig design;
•    Diverse sensor dispensers in het assortiment;
•    Speciale coating om zichtbare vingerafdrukken te voorkomen;
•    Integratie van Tork EasyCube ™ voor een overzicht van uw real time verbruik.
De dispenserlijn heeft ondertussen een design award gewonnen, de Purus Award 2015.



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2015 - Dag 1

Dag 1 van Horeca Expo te Gent zit erop. Er was al heel wat professionele belangstelling.
Met de Belgische finale van Bocuse d’Or, de uitreiking van de culinaire persoonlijkheid van het jaar, de intronisatie in de orde van O’de flander, het koffiemoment van boon tot kop op de Coffee & Tea Academy in hal 2 en de night for the catering van Gault&Millau was het al meteen een drukke dag waarmee de professionaliteit van deze vakbeurs nog maar eens in het daglicht werd gesteld. Een zo compleet mogelijk verslag van de beurs kun je hier dagelijks lezen via onze nieuwsbrief, op facebook Horeca Platform, of horecaplatform.be

HORECA EXPO ZONDAG

O’de Flander
De Orde van O’de Flander hield zijn 25ste Kapittel. Tijdens het Kapittel werden verdienstelijke personen die de Oost-Vlaamse graanjenever genegen zijn via een plechtigheid in de orde opgenomen.      

 


 
Bocuse d’Or
Op de eerste dag vond de finale plaats van de culinaire wedstrijd Bocuse d’ Or. Deze prestigieuze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse vindt om de twee jaar plaats in Lyon. 24 landen verspreid over 5 continenten zullen het tegen elkaar opnemen. Eerst is er een nationale selectie waarna de Europese selectie volgt. 5 Belgische kandidaten stonden in de demokeuken van hal 8 klaar om zich voor een jury van top chefs te bewijzen. Peter Aesaert van de centrale keuken van Belgocatering mocht uiteindelijk het ticket voor de Europese finale in Budapest op zak steken.

 

 

 

Culinaire persoonlijkheid

Het is Sang-Hoon Degeimbre  diie door bezoekers en organisatoren  van de beurs verkozen werd tot  culinaire persoonlijkheid van de Belgische gastronomie van het jaar. Eerder werd hij ook verkozen tot chef van het jaar door Gault&Millau.

 


Catering en Gault&Millau

Tijdens de night of de catering werden door Gault&Millau en de belangrijkste  cateringverenigingen awards uitgereikt  rond de onderwerpen innovatie, klantvriendelijkheid, gezondheid, hygiëne en duurzaamheid. De awards gingen ondermeer naar  de grootkeukens van AZ Damiaan in Oostende voor de relatie met de klant. Als het om gezondheid en nutritionele aspecten gaat mocht  het Gentse AZ Sint Lucas in het bijzonder campus Volkskliniek ook een award in ontvangst nemen. Zo werden er op de avond 13 awards in verschillende categorieën  uitgereikt. Het gebeuren werd afgesloten  met een meer dan smakelijke walking diner.  

HORECA EXPO OP MAANDAG

Viskok van het jaar

Vlam organiseert voor de 27ste keer de verkiezing van de Viskok van het jaar.  In de demonstratiekeuken van hal 8 nemen 5 professionele koks het tegen elkaar op om met hondshaai  het beste recept klaar te maken. De wedstrijd is door het publiek te volgen van 14 u tot 19 uur. De kandidaten zijn: Jurgen Brouillard van restaurant Da VInci in Dendermonde, Olivier Stevens van brasserie Pakhuis in Gent, Benjamin Mahy van restaurant Le Cap de trois provinces in Ocquier, Rob Stevens van D’ Oude Pastorie in Lochristi en Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren in Hansbeke.  Daarmee is de provincie Oost Vlaanderen flink vertegenwoordigd.

Professioneel  koffie zetten

In hal 2 van Flanders Expo geurt het naar verse koffie en thee. Om 14u30 belicht Caffénation met Rob Berghmans de nieuwe trends zoals Latte Art, Slow Coffe, Origine koffie, Naked Portafilter, Flat White, 3cl Double Espresso’s en Cold Brew het zijn maar een paar trends. Cold Brew Nitro & Tap, Cold Brew Sig Drinks, Pressure Profiling, New Milk Drinks, Hong Kong Latte, Better Water, het zijn allemaal thema’s die aan bod komen. Om 16 uur is het de beurt aan de mensen van Viva Sara . Zij buigen zich over de vraag hoe een horecazaak  tegenwoordig koffie & thee anders kan benaderen.  Een pleidooi om het ‘anders’ te gaan benaderen.

Wheatless & More
Weinig horecazaken weten zich aan te passen aan de groeiende groep van klanten die om medische of andere redenen problemen hebben met gluten, lactose, en dergelijke meer. In een workshop krijgt iedereen een beter inzicht in om beter te kunnen inspelen op deze klantengroep. Zo kunnen meer en nieuwe klanten aangetrokken worden. De workshop heeft plaats in Flex Meet  vanaf 14 uur in Flex Meet het voorgebouw van hal 1.  
 
Michelin Gids

Sterren komen sterren gaan, alleen vaste waarden blijven bestaan. Maar ook vaste waarden kunnen van hun sokkel vallen. Normaal wordt op maandag de nieuwe Michelin gids België Luxemburg 2016 voorgesteld maar door de gebeurtenissen in Parijs wordt de voorstelling afgeschaft. Op een latere datum zal het rode boekje van de gastronomie voorgesteld worden.

Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux

Deze kookwedstrijd wordt georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples Escoffier Benelux”, met als voorzitter Daniël Lassaut(Restaurant – Salons Lassaut), secretaris-generaal Piet Lecot (Hostellerie Klokhof) en adjunct secretaris Jean-Luc Pigneur (Atelier Vieusart). Aan deze wedstrijd nemen jongeren deel  tussen 19 en 23 jaar, alsook leerlingen van het laatste jaar aan de hotelschool. Ze dingen mee naar de titel van  “Jong Talent Trophée Auguste  Escoffier Benelux”.
De kandidaat die als winnaar wordt uitgeroepen mag naar Straatsburg om er mee te strijden in de internationale finale voor de titel “Le Jeune Talent Escoffier International 2016”.
Het thema van de wedstrijd is varkenshaasje met 1 garnituur van het varken (bijvoorbeeld: orgaanvlees, spek) en 3 vrije garnituren. De wedstrijd heeft plaats in demonstratie van hal 8. Vanaf 10u30 kan het publiek meekijken naar het jong keukentalent.

Jan Vermeersch


Genomineerdern van de TAFEL ‘MAKE-OVER’ – Tork  (T.W.V. 2.500 EURO)
 

De afgelopen maanden kon u als horeca-ondernemer deelnemen aan de TAFEL ‘MAKE-OVER’ die georganiseerd werd door Tork ® in samenwerking met uw vakblad Horeca Revue en het digitale HorecaPlatform. De te winnen ‘make-over’ heeft een waarde van maar liefst 2.500 euro.

De bekendmaking van de winnaar zal plaatsvinden tijdens deze Horeca Expo, en wel op woensdag 18 november, om 15 uur op de stand van Tork – SCA Hygiene Products Belgium, hall 1 / 1520.

De drie genomineerde zaken zijn
Hotel-Restaurant Soll Cress – Koksijde – Sofie Vandamme: “Na 45 jaar "Jenny & André en kinderen", is het sinds een jaar Hannelore, Sofie en ouders. Maar een zaak die 45 jaar bestaat een metamorfose geven, mee met de tijd gaan, dat is niet zo evident. Misschien is deze deelname de drijfveer en juiste "reden" om een andere weg in te slaan.”

 

Taverne De Koepoort – Ninove – Jeroen Impens: “Een nieuwe tafelaankleding zou een betere uitstraling kunnen beteken voor onze zaak. We zijn ondertussen 7 jaar bezig maar het was tot nu toe altijd met vallen en opstaan. Dus het zou altijd welkom zijn om te verbeteren.”

 

 

 

 

Eetcafé La Bas – Diest – Brenda Jacobs: “Na 10 jaar is de zaak pas gerenoveerd. Aan de tafelaankleding moeten we nog hard werken, en aangezien we 3 shiften per dag draaien en veel ramen hebben, zijn de tafels steeds ingedekt. Hulp en advies is dus zeker welkom.”

 

Geïnteresseerden zijn welkom op stand 1520 tijdens de bekendmaking van deze wedstrijd.



Cafés - Brasseries - Discothèques
Brouwers gaan calorieën vermelden op etiketten

Vanaf 2016 gaan de grootste brouwerijen van Europa het aantal calorieën op verpakkingen en etiketten vermelden. Die info, die ook online zal worden gepubliceerd, moet een aantal misvattingen bij de consumenten ontkrachten. Volgens de brouwers bevat bier immers minder calorieën en suikers dan bij het grote publiek gedacht wordt. (pvo)

 



Cafés - Brasseries - Discothèques
Observatiecamera's bewijzen hun nut

De observatiecamera’s van de Gentse politie hebben al van het begin hun nut bewezen. In de studentenbuurt om en rond de Overpoort kon de politie vanuit de controlekamer meteen ingrijpen bij enkele vechtpartijen. Donderdagavond is traditioneel  de uitgangsavond in de Gentse Overpoort. Door drugs en alcohol gebruik laaien de gemoederen soms hoog op. Maar door de observatiecamera’s heeft de politie nu alles in de gaten. Vanuit een controlekamer worden alle gebeurtenissen in de straat gevolgd en kan er snel en efficiënt opgetreden worden. De camera’s kwamen er op vraag van verschillende horeca-uitbaters uit de buurt. Al van in het begin wierpen  ze duidelijk hun vruchten af.(JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
AB Inbev lanceert biertraining voor horeca

AB InBev lanceert voor alle uitbaters in België een gratis online training, Beer Master, zodat de bierkennis nog verder verdiept kan worden. Via een geavanceerde E-Learning kunnen zeven niveaus met bijbehorende studiestof doorlopen worden. Ieder niveau wordt afgesloten met een korte test. Wie de sessie met succes afrondt, is een Beer Master. Volgens AB Inbev kan zo’n Beer Master zijn klanten beter adviseren over bier, zodat de klant een kwaliteitsvolle bierbeleving in het café kan verwachten (pvo)
 



cafés - brouwerijen - discotheken
Belgian Beer Club wil bier zien op officiële gelegenheden in parlementen

Belgian Beer Club, een organisatie van Belgische parlementsleden die zich inzetten voor de belangen van de bierindustrie, vraagt dat voortaan ook Belgisch bier geserveerd wordt op officiële gelegenheden in de parlementen. Volgens de belangenvereniging zou dit initiatief de promotie van het Belgische bier ten goede komen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Toverdrank van Asterix en Obelix

Ronald Haeck stelde uit Zelzate stelde zijn nieuwe mede-brouwerij voor. Hij wil mensen terug leren honingwijn drinken en zijn productie commercialiseren. De Oude Belgen wisten het al. Als je honing laat vergisten, krijg je een heerlijke honingwijn of mede. ‘Mede’ is dus een brouwsel dat gemaakt wordt met 25 procent honing als basisproduct. In de verhalen van Asterix en Obelix is mede de toverdrank die hen ontzettend sterk maakt. Ronald Haeck  wist zijn ouderlijke woning aan  de Veldbrugstraat om te bouwen tot een kleine mede-brouwerij. Hij heeft inmiddels een assortiment van droge en zoete honingwijnen tot 12,5 procent sterk die verschillende smaken krijgen door toevoeging van kruiden of vruchten. Er is ook een  bruisende honingdrank die doet denken aan een trappistenbier, ook met een alcoholgehalte van 12,5 procent. De brouwer waarschuwt echter Mede te vergelijken met bier. Ronald Haeck hoopt zijn brouwsels zo vlug als mogelijk op de markt te kunnen commercialiseren. Horecazaken kunnen er alvast origineel mee uitpakken. (JV)



Hôtellerie
Zenuwachtigheid heerst in hotels

De terreurdreiging zorgt er voor dat er veel zenuwachtigheid heerst bij hoteldirecties en bij klanten. Daardoor worden er soms gasten voor terroristen aanzien, terwijl ze dat niet zijn. Zo werden deze week in Motel Beveren twee mannen door zwaarbewapende politie van hun bed gelicht. Ze gedroegen zich verdacht. Achteraf ging het niet om terroristen, maar wel om drugsdealers. In het Radisson Blu Astrid Hotel werd de politie dan weer opgebeld door gasten, die een ‘verdacht persoon’ in het restaurant zagen. Het bleek om Rode Duivel Radja Nainggolan te gaan, die daar tafelde met vrienden. De hanenkam van deze excentrieke voetballer was blijkbaar de aanleiding tot ongerustheid bij sommige gasten (pvo)



Hôtellerie
Holiday Inn Hasselt is beste Europese hotel van de groep

De Hasseltse Holiday Inn is uitgeroepen tot beste Europese hotel van de groep. Holiday Inn Hasselt sleepte de ‘Hotel of the Year Award’ in de wacht en toonde zich hiermee de beste uit honderden andere Holiday Inn hotels. De directie zegt dat ze deze onderscheiding nooit verwacht had. Het hotel heeft de jongste tijd wel veel inspanningen geleverd om up to date te blijven. Zo werd de lobby vernieuwd, kwam er Starbucks koffie en staan zwembad, bar en restaurants ook open voor niet-gasten. Blijkbaar is deze aanpak niet onopgemerkt gebleven bij de jury. (pvo)



Hôtellerie
Fusie Marriott met Starwood is rond

De fusie van Marriott International en Starwood Hotels & Resorts is rond. Marriott neemt Starwood over en betaalt hiervoor 11.3 miljard euro. Samen wordt de nieuwe hotelgroep de grootste hotelketen ter wereld. De nieuwe groep zal 1.1 miljoen kamers tellen, in ruim 5.500 hotels. InterContinental Hotels Group, nu nog de grootse, wordt nummer twee met 710.000 kamers. Op drie volgt Hilton Worldwide met 708.000 kamers.(pvo)

 



Hôtellerie
Accor investeert 280 miljoen euro in IT

Accor gaat de komende jaren 280 miljoen euro investeren in  digitalisering en in beveiliging van creditcardbetalingen. Hiervoor wordt een ‘digital plan’ uitgerold. Momenteel is de keten bezig met een honderdtal nieuwe projecten, zoals nieuwe apps, digitalisatie voor partners en aanpassingen aan de IT-infrastructuur. Veel aandacht gaat ook naar de check-in procedures. (pvo)



Hôtellerie
Droom gaat in vlammen op

Tien jaar hadden Eddy Van Kenhove en Carine Neijt er naar uitgekeken om hun bed and breakfest te kunnen openen. Bloed zweet en tranen kwamen er aan te pas om het oude postgebouw aan de Damstraat in Moerbeke –Waas om te bouwen ton hun levensdroom een B&B.  Een zware brand heeft zondagavond 22 november hun plannen letterijk en figuurlijk in duigen doen vallen. Het koppel had tien jaar lang verbouwd en wou de zaak binnen drie weken openen. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat het om een accidentele brand gaat. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Coca-Cola Enterprises gaat Appletiser verdelen

Appletiser, wordt vanaf 1 februari 2016 in België door Coca-Cola Enterprises (CCE) verdeeld en verkocht. Daarmee breidt CCE haar gamma van meer gesofisticeerde frisdranken uit, dat vooral bij volwassenen erg in de smaak valt. Voor de 50e verjaardag herlanceert CCE Appletiser met een opgefriste look en nieuwe verpakkingen voor de horeca en de consument. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Horecazaak met vijf voetbalvelden

Een woning, een café, een feestzaal en vijf voetbalvelden. Het staat niet iedere dag te koop op immo websites. Neem daarbij nog de ligging in het centrum van Arendonk en een mens zou al eens rug rechten. Het Postelboershof in Arendonk is een reusachtig horeca- en sportdomein van 5 hectare. Centraal gelegen in het dorpscentrum van Arendonk. Prijs: 775.000 euro. Binnen de gemeenteraard gaan er stemmen op om het complex zelf aan te kopen omdat  het al vele jaren de vaste thuisbasis van tal van lokale verenigingen is. Of de grasmachine  inbegrepen is in de prijs is ons niet duidelijk (JV).



Publicaties
Zorgzaam koken, kookgids voor patiënten met kauw- en slikproblemen

Op 9 september werd ter gelegenheid van het koninklijk galadiner van de Koning Boudewijn stichting te Gent de kookgids “Zorgzaam koken” gepresenteerd, specifiek voor patiënten met slik- en kauwproblemen. Auteurs zijn Yves Meersman en Dirk Lemaître. Heel wat patiënten komen met deze problematiek in aanraking door diverse aandoeningen. Vele keukenprinsen en -prinsessen, familie, mantelzorgers, diëtisten, en ook professionele koks vinden hier lekkere recepten met speciale aandacht voor geur en smaak. De recepten zijn ook afgeleid naar verschillende kauw- en slikniveaus volgens de normen van het "International dysphagia disorder standardization initiative. “Zorgzaam Koken” geeft je als patiënt met specifieke noden de kans om opnieuw lekker en gezond te eten. Meer info op www.parkiskokatelier.be



Restaurants
Restaurant Joie de Vivre (Oosteeklo) stopt niet

De jongste tijd doen geruchten de ronde dat restaurant Joie de Vivre in Oosteeklo zou stoppen. Deze geruchten zijn onjuist. Wel kiezen de zaakvoerders voor een ander concept. Voortaan wordt het restaurant nog enkel geopend voor groepen vanaf 10 personen. Ook de feestzaal blijft open voor feesten voor groepen vanaf 30 personen. (pvo) 



Restaurants
Jeroen Meus start met keukengerei

TV-kok Jeroen Meus en bedenker van het hotdogconcept Wurst, begeeft zich nu ook op de markt van keukengerei. Samen met The Cookware Company ontwierp hij een collectie van 10 kookpotten en pannen, die de komende drie jaar bij Blokker te vinden zullen zijn. (pvo)

 

 



Restaurants
Zaakvoerders van restaurant De Glazen Toren lanceren alcoholvrije ‘Vin du Jardin’

De uitbaters van restaurant De Glazen Toren in Essene lanceren ‘Vin du Jardin’, als alternatief voor een fles wijn. Ze richten zich hiermee op de bobs die komen eten en bij de maaltijd niet alleen water willen drinken. ‘Vin de Jardin’ worden ter plaatse gemaakt door chef-kok Patrick Tavernier en echtgenote Sophie Tobback. De alcoholvrije dranken zijn gemaakt op basis van fruitsappen en kruiden. Er is keuze uit drie smaken en kleuren: wit, rood en rosé. (pvo)



Restaurants
Gault&Millau brengt tweede ZUCSU restaurantgids voor diabetici uit

ZUCSU en Gault&Millau hebben de tweede, volledig herschreven en fors uitgebreide culinaire gids voor mensen met diabetes uitgebracht. Om deze gids tot stand te brengen heeft ZUCSU een methode bedacht om restaurants voor mensen met diabetes te evalueren: 300 restaurants werden op deze manier doorgelicht. Daarnaast bevat de gids heel wat praktische bijdragen over diabetes, opgesteld met de hulp van specialisten. (pvo)



Restaurants
Geert Van Hecke stopt met De Karmeliet

Geert Van Hecke, chef van het driesterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge, heeft aangekondigd dat het restaurant sluit in de zomer van 2016. Hij blijft wel actief in zijn tweede restaurant De Refter. Bovendien wil hij in een pand dat aansluit op de bistro De Refter starten met een nieuwe, kleinschalige zaak (pvo)



Restaurants
Café-Restaurant van Jan Smit

De Nederlandse zanger Jan(tje) Smit is mede eigenaar van een café restaurant in Volendam. Met beide handen heeft hij de uitdaging aangenomen. Een nieuwe uitdaging een nieuw avontuur zo omschrijft Jan Smit het. De zaak, Lotje Wine & Dine, zal volledig de onder invloed van Jan Smit staan. Zo komen bijvoorbeeld zijn gouden platen aan de muur te hangen. Daarnaast wordt  Lotje Wine & Dine de locatie worden voor interviews en andere activiteiten rondom de zanger – presentator. Of hij zijn micro even langs de kant legt om zelf de handen uit de mouwen te steken in het restaurant is nog niet duidelijk, hoewel de talrijke Nederlandse en ja zelfs Vlaamse klanten er wel zullen zitten op wachten. (JV)



Wedstrijden
Gin en meer

Gin is zowat de laatste jaren het meest trendy drankje in de horeca.  Wie Gin zegt denkt aan tonic maar dat hoeft blijkbaar niet steeds zo te zijn. In het Antwerpse Felix Pakhuis namen de beste barmannen en – vrouwen van België het tegen elkaar op om de beste,  zo niet de origineelste cocktail op basis van gin te maken. Dat gebeurde in het kader van de  prestigieuze competitie van het Londens ginmerk Beefeater. Een cocktail met thee, gemberpoeder of Stella Artois appelcider was meer spek voor de bekken van de drie juryleden. De inzet was een ticket voor de internationale finale volgend jaar in Londen. Een warme cocktail op basis van gin geïnfuseerd met bosbessen geserveerd op een  rokende wolk in het glas of een weckpot met gin en bosbessen of witloof die je dan een week laat staan, even zeven en de cocktail is klaar. Uiteindelijk was het Maya Van Damme uit Gent die het ticket voor Londen op zak mocht steken. Met haar originele Teatale in een theekopje met een siroop van melk, citroenzeste en zandkoekjes wist ze de jury te overtuigen. Ze mag het in januari in Londen op nemen tegen kandidaten uit dertig andere landen. (JV)



Wedstrijden
Jonge chefs bij S.Pellegrino

Na het grote succes van de eerste editie, gaat S.Pellegrino ook in 2016 op zoek naar de beste jonge chef ter wereld. Voor het unieke initiatief zal de wereld net zoals vorig jaar in 20 gebieden worden verdeeld waaronder de Benelux.  Er zijn vijf gouden regels waar de kandidaten zich moeten aan houden. Vooreerst zijn er de ingrediënten,  het beste kiezen wat de markt te bieden heeft, met oog voor kwaliteit, versheid en originaliteit. Ten slotte is er de kunde waarbij kandidaat deelnemers moeten bewijzen dat ze  rauwe materie kunnen omvormen tot een afgewerkt gerecht dat zijn originele essentie eerbiedigt. De jury zal ook kijken naar het verkennen van ongekende, inspirerende, verrassende uitkomsten, verbonden met de fine dining-cultuur en een persoonlijke en hedendaagse stijl, terwijl smaak en vorm perfect in balans blijven. Omdat de presentatie belangrijk is voor de charme van het gerecht zal ook daar naar gekeken worden.Tenslotte een heldere boodschap communiceren dankzij werk en persoonlijke visie. De wedstrijd verloopt in 4 fases. Er is de online inschrijving. Dat kan via www.finedininglovers.com. Kandidaten mogen niet ouder zijn dan dertig en moet al minstens een jaar als chef, souschef of chef de partie werken in een restaurant. Inschrijven kan vanaf 1 januari tot eind maart. In een tweede fase worden de kandidaturen bekeken. Tijdens de regionale Benelux-finale, die op 23 mei 2016 plaatsvindt in Antwerpen zullen tien jonge chefs hun signatuurgerecht laten proeven door een jury die bestaat uit topchefs uit de Benelux. De winnaar van de regionale finale kan samen met de andere negentien regionale winnaars rekenen op een plek in de finale. De regionale winnaars krijgen vervolgens een mentor chef toegewezen die de jonge chefs suggesties zal geven om hun signatuurgerechten te verbeteren en zich zo te kunnen voorbereiden op de wereldwijde finale in Milaan. Tenslotte is er de grote finale in Milaan. De grote S.Pellegrino Young Chef 2016 finale vindt plaats op 13 en 14 oktober 2016 in Milaan. (JV)



by communitysoft.com