LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Castor

Als je Geert Van Hecke, Peter Goossens, Franky Vanderhaeghe, The Fat Duck op je CV kunt zetten dan hoef je geen adelbrieven meer. Niet zonder enige trots maar met beide voeten op de grond openden Maarten Brouckaert en zijn vrouw Stefanie Vandewalle hun restaurant Castor aan de Kortijksesteenweg in Beveren-Leie. Toegankelijke, betaalbare gastronomie met kwaliteitsproducten: daar gaat Maarten voor. Een uitgebreid verslag volgt in de volgende Horeca Revue. (JV)

 

 



Algemeen
Flexi-jobs: hoezo rooskleurig ?

Het aantal flexi-jobs in de horeca is gestegen tot 4.236, tegenover 1.108 een maand eerder. Dat laat staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude, Bart Tommelein (Open Vld), weten.Sinds 1 december kan iedereen die minstens vier vijfde werkt, onbeperkt bijverdienen in de horeca met behulp van de zogenaamde flexi-jobs. Op het loon zijn geen socialezekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing verschuldigd. De werkgever betaalt enkel een bijzondere bijdrage van 25 procent. 1.256 horecazaken maken intussen gebruik van het systeem, voor het overgrote deel zaken met minder dan tien werknemers. "De horeca heeft de weg naar de flexi-jobs gevonden", weet de staatssecretaris te concluderen. Positief is voorts dat er vorig jaar 4,2 procent minder faillissementen waren in de sector en dat de tewerkstelling in het derde kwartaal steeg met 1,3 procent of 1.759 jobs. Dit rooskleurig papiertje heeft wel nog geen rekening houden met stopzettingen omwille van de invoering van de witte kassa. (JV)



Algemeen
Succesvol 2015 voor de kusthoreca

Het Provinciebedrijf Westtoer en de toeristische sector aan de Kust kijken tevreden terug op 2015. De kerstvakantie aan de Kust is alvast een prima afsluiter van een geslaagd toeristisch jaar. "Zowel het dagtoerisme als het verblijfstoerisme hebben dit jaar prima cijfers genoteerd. Met een jaaromzet van 2,7 miljard euro blijft de Kust de belangrijkste toeristische bestemming in Vlaanderen. Gastvrijheid, kwaliteit en 'vier seizoenen' zijn ook in 2016 de kernthema's", aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. Westtoer verzamelde vijf cijfers die het kusttoerisme in 2015 treffend omschrijven. Het dagtoerisme en het verblijfstoerisme zorgden samen voor een omzet van 2,7 miljard euro. Meer dan 17 miljoen dagtoeristen hebben in 2015 de Kust als bestemming voor een daguitstap gekozen. In juli en augustus kwamen 6,2 miljoen dagtoeristen naar de Kust. Dit is 5% meer dan vorig jaar.Na een lange periode van stagnatie, was er in 2015 opnieuw een toename van het aantal hotelkamers tot circa 5900 kamers. Hotelondernemers investeren opnieuw in groei, innovatie en kwaliteit.(JV)



Algemeen
Kobe denkt aan uitbreidng in Gent

Via zijn sociale media lanceerde Kobe Desramaults een oproep om een huurpand te vinden in Gent . Kobe denkt daarbij aan een kleine loods of iets magazijnachtigs  waar hij vanaf 2017 “vuurtjes kan stoken”. Het liefst met wat speelruimte buiten . Wat de plannen precies inhouden is nog niet duidelijk maar het mag duidelijk zijn dat Kobe niet in een gat wil vallen na de sluiting van De Wulf. Wie tips heeft kan terecht op kobezoekt@gmail.com  (JV)



Algemeen
Horeca-uitbaters in Diksmuide krijgen tegemoetkoming als terras onbruikbaar is

De stad Diksmuide werkt aan een systeem waarbij horeca-uitbaters een tegemoetkoming zouden krijgen als hun terras tijdelijk door wegwerkzaamheden onbruikbaar is. Men denkt eraan om een deel van de forfaitaire terrasbetaling die de horeca-uitbaters moeten betalen terug te geven. Dit zou dan in verhouding zijn tot het aantal maanden dat het terras niet toegankelijk is. (pvo)



Algemeen
Goede kerstvakantie voor horeca, met uitzondering voor Brussel

Afgelopen kerstvakantie was er eentje om in te kaderen voor de horeca. Het zachte weer en de nood om de terreur even te vergeten droegen er toe bij dat de horeca gouden zaken deed. De kusthoreca beleefde de beste kerstvakantie in minstens 10 jaar. Antwerpen telde 100.000 bezoekers meer voor de winteractiviteiten. Ook in andere steden toont de horeca zich tevreden over de omzet. Enige uitzondering is Brussel. De aanhoudende terreurdreiging kost het toerisme en de horeca in Brussel een kwart van hun inkomsten. (pvo)



Algemeen
Sergio blijft investeren

Sergio Herman mag dan al tevreden zijn met een tweede Michelinster voor The Jane het geeft hem blijkbaar een impuls om nog uit te breiden. In Cadzand komt zijn derde restaurant. Maar daar houd het naar de toekomst toe niet mee op. Het nieuwe restaurant in Cadzand zal een hulde zijn aan zijn vader die ziek is. De topchef wil er de gerechten van zijn vader serveren met nog wat extraatjes. ‘‘Mijn vader verdient het” aldus Sergio. “Hij heeft er tenslotte voor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta”.  Maar dit is nog niet het einde van het verhaal. In 2016 komt er nog een havenpaviljoen in Cadzand met een heuse ‘take away’ en café voor een koffie of een wijn met verse garnalen. Het hotel waarin Pure C is gevestigd, breidt over twee jaar fors uit. Op vraag van de eigenaars zal Sergio zijn stempel drukken op de uitbreiding. In het te vernieuwen hotel komen er zes Sergiosuites die hij zal inrichten. Aan aan de straatkant start hij een broodbar, een koffie- en aperozaak en een winkel. Wie zei er ook alweer dat er geen initiatief meer genomen wordt in de horeca? (JV)



Algemeen
Witte kassa vanaf 25.000 euro

Het blijft voor beroering zorgen invoering van de witte kassa. Onder het motto van even van de kassa naar de fiscus heeft de regeringen voor wellicht het ongeluksgetal 13 nog maar eens de wetgeving aangepast in een akkoord op de valreep van het nieuwe jaar. De nieuwe richtlijn is alvast geen nieuwjaarsbrief  met veel lovende woorden voor de sector. Hopelijk hebben de betrokken horecazaken een rekenmachine bij de hand. Wie minder 25.000 euro omzet haalt uit voeding, heeft geen witte kassa nodig. Wie door deze nieuwe regel toch een witte kassa heeft krijgt tot 1 april tijd om zich aan te melden. De invoering moet klaar zijn tot 1 januari 2017. Voor de zaken die nu al een witte kassa hebben maar niet aan deze regel voldoen, werkt de regering aan een compensatieregeling. Mogen we ons nu al op  ons rijk gevulde buik leggen om dit typisch Belgisch akkoord weg te lachen? Hoe zal de Raad van State hierop reageren? (JV)     



Algemeen
Veel alcohol voor -16 jarigen

De Antwerpse winkels maar ook horecazaken weigeren slechts zeer zelden alcoholische dranken aan jongeren onder de 16 jaar. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek van het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en ander Drugs (VAD). Slechts in 14% van de cafés of dancings wordt alcohol geweigerd aan jongeren onder de 16 jaar. Het VAD zette zogenaamde lokjongeren van jonger dan 16 op pad om te onderzoeken of de horeca zich aan de wetgeving, die bepaalt dat er geen alcohol verstrekt mag worden aan -16-jarigen, houden. Na een gesprek met de bevoegde schepenen werd met Horeca Antwerpen en Unizo hierover aan werd afgesproken een actieplan op te stellen om de regels te doen naleven. (JV)



Algemeen
Versoepeling voor brouwerijcontracten

Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel, Horeca Wallonië, De Belgische Brouwers en de Federatie van Belgische drankenhandelaars (FeBeD) hebben op 21 december een gedragscode ondertekend die de brouwerijcontacten moet versoepelen. “Met dank aan ministers Peeters en Borsus sluiten we vandaag een belangrijk en historisch akkoord voor de sector”, weet Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. De vaak erg strikte brouwerijcontracten waren al lang een doorn in  het oog van alle horeca federaties en in het bijzonder van startende ondernemers in de sector. De overgrote meerderheid van de café-uitbaters is gebonden aan een drankafnamecontract. In veel contracten is opgenomen dat de ondernemers exclusief de bieren van de brouwerijen of drankenhandelaars moeten verdelen, vaak met een afnameverplichting van een vooropgesteld aantal hectoliter. Bovendien werd geëist dat de uitbaters ook bij hen of via verplichte leveranciers frisdranken, wijn, koekjes voor bij de koffie, detergent en zelfs toiletpapier afnemen tegen een vaste prijs. Prijsonderhandelingen waren vaak onmogelijk. Dit woog op de rentabiliteit van de cafés, met een hoog aantal faillissementen tot gevolg. Op vraag van Horeca Vlaanderen werd deze materie opgenomen in het federaal regeerakkoord. Op initiatief van ministers Peeters en Borsus werden de partners samen geroepen met een nieuwe gedragscode als gevolg. “Dit is voor de cafésector een belangrijk en historisch akkoord. De verwachtingen liggen dan ook erg hoog”, weet Danny van Assche. “Het is de eerste keer dat de sector met de brouwers en drankenhandelaars dergelijk akkoord afsluit. De meest extreme uitwassen worden aangepakt. De ondernemer krijgt meer vrijheid, transparantie en rechtszekerheid. De volledige problematiek is niet opgelost, maar er is een belangrijke stap gezet. Binnen drie jaar staat een eerste evaluatie gepland.”  De horecafederaties zullen opleidingen aanbieden die een startend cafébaas verplicht moet volgen vooraleer hij een drankafnameovereenkomst tekent. Daarnaast krijgt de kandidaat café-uitbater een periode van veertien dagen om het contract te laten evalueren, bijvoorbeeld door zijn beroepsvereniging, voor hij mag tekenen. Om grondig te kunnen evalueren wordt uitgebreide precontractuele informatie verplicht. Een aantal clausules in de contracten worden per definitie verboden. Zo mag de brouwer of drankenhandelaar geen verplichtingen meer opleggen betreffende private aankopen, toekomstige uitbatingen, prijzen en openingsuren of -dagen. De minimale afnameverplichtingen blijven (helaas) bestaan, maar moeten uitgaan van een realistische benadering rekening houdend met een correct rendement voor alle partijen. Ze zullen ook jaarlijks worden geëvalueerd. Daarnaast worden situaties van overmacht verplicht in rekening gebracht en zijn er in geval van verbreking afspraken over maximale vergoedingen. In de gedragsovereenkomst zijn afspraken gemaakt om exclusiviteit deels in te perken. Er is geen exclusiviteitsverplichting meer mogelijk voor alle goederen die geen dranken zijn, warme dranken met uitzondering van koffie en alle sterke dranken. Er is een kleine opening wat de exclusiviteit voor bieren betreft: cafébazen zullen vrij twee speciaalbieren op fles mogen kiezen. Deze laatste uitzondering geldt niet voor cafés die in eigendom zijn van een brouwer of drankenhandelaar. Horeca Vlaanderen had vooral de exclusiviteit sterker nog willen inperken, maar de Europese wetgeving laat brouwers en drankenhandelaars toe om dit te bedingen. Wat jarenlang onbespreekbaar was, is nu open gebroken. De ondernemer zal sterker staan, er zijn striktere voorwaarden voor de afnameverplichting en de exclusiviteit wordt deels ingeperkt. Het is een begin de start is gegeven maar de eindmeet is nog niet in zicht. (JV)



Algemeen
Eerste hopscheuten bij ISPC

Nooit om een stunt verlegen en steeds op zoek naar kwaliteit heeft ISPC de eerste hopscheuten binnengehaald. Dat net voor de feestdagen. Het witte goud uit de Westhoek is een delicatesse waar chef koks creatief kunnen mee omgaan. Vanaf heden dus verkrijgbaar in primeur beschikbaar bij  ISPC (JV)

 

 



Algemeen
Slechte tijden voor toprestaurants

Uit een studie van De Tijd bij twintig toprestaurants in België blijkt dat veel restaurants op verlies draaien. Meer dan 50% van de onderzochte zaken draaiden de voorbije drie jaar op verlies. Zes  restaurants, waaronder enkele sterrenzaken zitten zelfs, volgens De Tijd, in de financiële gevarenzone. Als de cijfers kloppen betekent dat niet veel goeds voor de horeca na de verplichte invoering van de witte kassa. Het onderzoek spitste zich toe op gastronomische restaurants, het blijft dus nog maar een raden hoe het zit met de kleinere restaurants, bistro’s en aansluitend snackbars. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Pomphouder sluit tankstations en begint taverne om zijn personeel aan het werk te houden

Lukas Van Hove uit Westerlo sluit zijn twee benzinestations, maar start met taverne om zijn personeel aan het werk te houden. Hij nam taverne Den Draaiboom over en stelt daar nu zijn personeel te werk. Van Hove heeft horecaervaring, want hij heeft 15 jaar een bistro gehad in Tongerlo. Ook enkele van zijn voormalige pomphouders hebben in de horeca gewerkt. De vijf personeelsleden, die het initiatief van Lukas Van Hove enorm appreciëren, maken deel uit van de vennootschap Den Draaiboom. Het is de bedoeling dat ze na een tijdje op eigen benen kunnen staan. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Overnemer gezocht voor Amerikaanse bar Celebrities in Leuven

Tomas Berger is op zoek naar een overnemer voor zijn zaak Celebrities in Leuven. Hij wil de Amerikaanse bar aan de Kinepolis overlaten, omdat hij begint met de brasserie Piazza op het Leuvense Martelarenplein. Tot hij een overnemer heeft gevonden, blijft de Amerikaanse bar open. Voorlopig combineert Berger beide zaken. (pvo)

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
AB Inbev draaft door

AB InBev blijft maar doorgaan met overnames. In Groot-Brittannië werd de kleine Londens brouwerij Camden Town opgekocht. De brouwerij staat bekend voor de bieren Hells Lager en Gentelman’s Wit. In 2015 verkocht de brouwerij waar een kleine 100 mensen werken, 12 miljoen pintjes.Over de financiële impact is weinig of niks bekend. (JV)

 

 



Hotellerie
Onderzoek naar brand in luxehotel in Dubai op oudejaarsavond

Wellicht hebt u ook de hallucinante beelden gezien van de brand die The Adress Downtown hotel in Dubai op nieuwjaarsavond teisterde. De wolkenkrabber waar het hotel in gevestigd is leek wel op een brandende toorts. In totaal vielen er maar 14 gewonden tijdens de evacuatie, wat gelet op de brand, een wonder lijkt. De vlammen verwoesten immers een derde van het hotelgebouw. Momenteel is er een onderzoek gaande naar de oorzaak van de brand. Alle pistes zijn nog open. Wellicht is er geen sprake van een terreuraanslag. Ook de eerste beweringen dat de brand ontstond door vuurpijlen van het Nieuwjaars vuurwerk, lijken onwaarschijnlijk. Vast staat dat de brand ontstond aan de buitenzijde van de 20ste verdieping en dat het vuur zich verspreidde via plastic panelen (pvo)



Hotellerie
Martin’s Patershof organiseert Champagnedagen

Hotel Martin’s Patershof in Mechelen heeft zich geëngageerd om de  Campagnedagen te organiseren. Dat zijn enkele dagen die volledig in het teken staan van deze bubbels. Hiermee treedt het hotel in de voetsporen van de stad Mecehlen, die dit evenement een aantal jaren terug organiseerde. Hotel Martin’s Paterhof verandert wel het tijdstip, aangezien de Campagnedagen traditioneel in de kerstperiode vielen. Nu wordt dit evenement in de maand januari georganiseerd, een ‘dode’ maand in Mechelen. Van vrijdag 8 tem zondag 10 januari kan u in hotel Martin’s Patershof terecht voor proeverijen en netwerkevents rond champagne. (pvo)



Hotellerie
Hyatt is dupe van hackers

De hotelketen Hyatt is het slachtoffer geworden van hackers die malware op de computers hebben gezet, waardoor betaalgegevens kunnen gestolen worden. De malware is ondertussen van de Hyatt computers verwijderd. Of er klantgegevens zijn buitgemaakt, is niet bekend. Eerder waren Hilton, Starwood en Mandarin Oriental ook al slachtoffer geworden van dergelijke cybercriminelen. (pvo)

 



Hotellerie
Hotelkamerprijzen van drie-en viersterrenhotels verschillen soms weinig

Hotels.com onderzoekt in de Hotel Price Index de gemiddelde prijzen die in 70 steden worden betaald voor hotelovernachtingen. Hieruit blijkt dat hotelkamerprijzen niet altijd evenredig stijgen of dalen met de sterrenclassificatie. Zo kunnen gasten veel geld uitsparen als ze bijvoorbeeld één of twee dagen langer in een hotel blijven. Verder is het niet altijd zo dat je veel meer moet betalen als je een hotel met een hogere sterrenclassificatie boekt. In sommige steden is het prijsverschil tussen een driesterren- en viersterrenhotel minimaal. Zo betaal je in Kaapstad slechts 13 euro meer als je een viersterren- in plaats van een driesterrenhotel boekt.  In Helsinki en Warschau is het prijsverschil respectievelijk 14 en 15 euro. Maar in andere steden kan het geen kwaad om ook eens de prijs van driesterrenhotels te bekijken. In Cancun kost een viersterrenhotel 175 euro meer dan een driesterrenzaak. Vier sterren zijn ook veel duurder in Boston en Los Angeles. In deze steden betaal je respectievelijk 108 en 99 euro meer voor een viersterrenhotel. (pvo)



Hotellerie
Onderzoek naar de manier waarop mensen online een hotel boeken

Twee professoren van de Cornell University School of Hotel Administration hebben een diepgaand onderzoek uitgevoerd om na te gaan hoe een online boekingsproces verloopt. Daarbij gingen de onderzoekers behoorlijk ver. Niet alleen de clickstream werd geanalyseerd, maar ook de beweging van de ogen van testpersonen tijden het boekingsproces werd gevolgd. Hierdoor kwamen de profs tot enkele nieuwe bevindingen. Tijdens het onlinezoekproces hebben mensen een prijs in het hoofd waarover ze niet willen gaan. Maar er zou ook een prijs zijn waaronder men niet wil gaan. Een merknaam is erg belangrijk omdat dit vertrouwen geeft. Afbeeldingen kunnen het proces beïnvloeden, zeker wanneer hotels vergeleken worden. Blijkbaar is er ook een sterrendrempel. Volgens de onderzoekers werden accommodaties met minder dan 3 sterren nauwelijks bekeken. Na afbeeldingen zijn ook beschrijvingen van het hotel belangrijk. Reviews zijn vooral van belang als de gast twijfelt over verschillende hotels. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Miko Koffie overhandigt 21.000 euro aan Marc Herremans tijdens Music for Life

Op 21 december 2015 schonk Miko Koffie  een cheque ter waarde van 21.000 euro aan de vzw To Walk Again van de gekende coach en ex-triatleet Marc Herremans. Zo draagt ook Miko met veel plezier zijn steentje bij tijdens de Warmste Week van het jaar. Puro Fairtrade Coffee, het eerlijke koffiemerk van Miko, bestaat in 2015 tien jaar en dat werd uitgebreid gevierd. De totale opbrengst van dat jubileumjaar werd  dus overhandigd aan Marc Herremans’ vzw To Walk Again.  “Marc Herremans is het gezicht van de campagnes die wij naar aanleiding van Puro’s jubileumjaar lanceerden.” aldus Frans Van Tilborg, CEO van de Miko-groep. “In januari was er de Pure Power wedstrijd waarbij deelnemers moesten raden hoeveel koffie Marc Herremans kon malen met zijn handbike. En onze medewerkers zelf toonden zich in september van hun sportieve kant tijdens een fietstocht ten voordele van zijn vzw To Walk Again.” Puro is geprivilegieerde koffiepartner van Marc Herremans. In zijn coaching center in Wuustwezel wordt Puro koffie geschonken, net als tijdens het VIP-event dat Marc Herremans jaarlijks organiseert in het Casino van Knokke.



Publicaties
Drie nieuwe tweesterrenrestaurants in de MICHELIN gids België en Luxemburg 2016

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 beloont chefs met persoonlijkheid.

Michelin onthult vandaag de selectie van de MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 met drie nieuwe tweesterrenrestaurants en tien nieuwe restaurants met een ster.

“Een keuken met persoonlijkheid herken je direct. De manier waarop de producten vakkundig worden bewerkt en gecombineerd, de sensaties die de smaken teweegbrengen, typeren de eigenheid van een grote chef”, aldus Michael ELLIS, Internationaal Directeur van de  MICHELIN gids. Geert Van Hecke (De Karmeliet in Brugge), Peter Goossens (Hof van Cleve in Kruishoutem) en Gert De Mangeleer (Hertog Jan in Zedelgem) zijn en blijven daar een voorbeeld van. Hun drie sterren en hun plaats bij de gastronomische wereldtop houdt dan ook stevig stand.

Eric Fernez zet in d’Eugenie à Emilie (Baudour) eveneens een eigen stijl neer. De klassieke technieken en kennis waarmee hij kwaliteitsproducten behandelt, ziet men vandaag nog weinig. Hij weet er geweldige smaakharmonieën mee te creëren en wordt beloond met **.

The Jane (Antwerpen) heeft met Nick Bril een chef wiens stijl moderner is, maar ook hij slaagt erin zich te onderscheiden. Hij lost de hoge verwachtingen volledig in en creëert diepgaande smaken met finesse en creativiteit. Het levert Bril een verdiende tweede ster op, net als Alexandre Dionisio (La Villa in the sky, Elsene). De speelse manier waarop hij creativiteit en raffinement verenigt, is geëvolueerd naar een keuken die nog meer uitgepuurd en verfijnd is.

Alexandre (Brussel) is een naam die we terugvinden bij de restaurants die een eerste * krijgen. Hier staan nu twee dames stevig aan het roer. Hun elegante vrouwelijke touch vertaalt zich naar lichte gerechten boordevol smaak. Voor het grootste aantal nieuwe sterren in het noorden van het land moet men in de provincie Antwerpen zijn. dEssensi (’s-Gravenwezel) verdient die ster omwille van een keuken die smaak als essentie heeft, niets is er overbodig op het bord. Daar betrapt men de chef van Bistrot du Nord (Antwerpen) ook niet op. Hij brengt traditionele gerechten die hartverwarmend en lekker zijn. Ervaren chefs als Alain Bianchin (Overijse) en Danny Vanderhoven (Maasmechelen) bewijzen met hun weldoordachte, moderne keukens dat talent altijd komt bovendrijven.

Dat er op talent geen leeftijd staat, bewijzen ze ook bij Philippe Fauchet (Saint-Georgessur-Meuse) en Le Pilori (Écaussinnes-Lalaing). Beide restaurants bestaan al sinds de jaren negentig, maar ze zijn zich blijven ontwikkelen en hebben hun eigen stijl gevonden. Zij weten hoe ze het beste uit topproducten kunnen halen, een kwaliteit die men ook bij Le Comptoir de Marie (Bergen) terugvindt. De chef creëert er een wervelwind van smaken dankzij bereidingen die to the point zijn, en dat voor een fantastische prijs-waliteitverhouding.

Het Groothertogdom Luxemburg ziet in de MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 niet enkel het aantal restaurants met een Bib Gourmand stijgen van tien naar vijftien, het krijgt er ook twee nieuwe sterren bij. Zo herovert Renato Favaro (Esch-sur-Alzette) meteen zijn *. Die puike prestatie dankt hij aan een terugkeer naar zijn basisprincipes en een hernieuwde focus. Bij Guillou Campagne (Schouweiler) wordt onder het toeziend oog van voormalig sterrenchef Guillou een klassieke keuken gebracht die volgens de regels van de kunst wordt bereid.

Deze gids beloont eveneens 184 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbol ‘Bib Gourmand’), waarvan maar liefst 33 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Maar de chefs bouwen daar elk op hun eigen manier op voort. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in België en Luxemburg wel is.

De grote nieuwigheid van de MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 is de regionalisering van de selectie. Deze ingreep beantwoordt aan de behoefte van de consumenten en bevordert het gebruik van de gids.

De voorstelling werd zeer goed geanimeerd met vooraf een rondetafelgesprek met Geert Van Hecke en twee van zijn ex-werknemers die vol lof waren over hun leermeester. Al bij al een korte samenvatting van het boek Onze Chef dat al uitverkocht is en aan een tweede druk toe is. Geert Van Hecke werd trouwens ook gehuldigd omdat hij niet alleen het eerste drie sterren was maar omdat hij al twintig jaar meedraait aan de top van de Belgische gastronomie. Geert Van Hecke had ook nog een gouden tip voor jonge restaurantuitbaters die het willen waar maken: “trouw rijk”.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 is te koop vanaf 16 december voor de prijs van 21,95 euro in België en Nederland en 21,33 euro in het Groothertogdom Luxemburg. In deze 60ste editie vindt u 1.769 adressen, namelijk 655 hotels (waaronder 126 gastkamers) en 1.114 restaurants waaronder:

• 140 sterrenrestaurants

   o 3 *** restaurants

   o 20 ** restaurants, waarvan 3 nieuwe

   o 117 * restaurants, waarvan 10 nieuwe

• 184 Bib Gourmand restaurants, waarvan 33 nieuwe

De uitgebreide samenvatting vindt u terug via onderstaande link:

SELECTIE_GM_BELUX_2016.pdf



Publicaties
Delta Gids 2016 België en GH Luxembourg

Niet minder  dan 2 000 adressen van restaurants en hotels zijn op een praktische en gedetailleerde manier beschikbaar. De klassering gebeurde per provincie en in alfabetische volgorde van de steden in elk van de provincies.

De 584 pagina’s zijn aangenaam om te lezen. U vindt er zeker een  adresje dat u nog niet kent of dat u vergeten bent en graag nog eens opnieuw bezoekt. De gids bevat verder 1350 gastronomische recensies – negatief of positief – die de recensenten van de gids neerpenden op basis van hun bezoek aan de gelegenheden. Dit jaar wordt de Delta Gids uitgebreid met 180 nieuwe adressen, terwijl 200 adressen wegens sluiting of gebrek aan selectiecriteria uit de gids werden verwijderd.

De gids is niets minder dan een reis door de verschillende keukens en laat u de nieuwste culinaire trends ontdekken – alles gebaseerd op een correcte kwaliteit prijsverhouding en een verantwoorde selectie van de gelegenheden.

Zeven registers op het einde van de gids en duidelijke pictogrammen helpen u bij uw keuze. (per type van keuken, per prijs, alfabetisch, …). De recensenten van de Delta Gids doorkruisten België en het groothertogdom Luxemburg om nieuwe adresjes te ontdekken en hun liefde voor de gastronomie en lekker eten met u te delen.

 

Het Delta-kennismakingspaspoort

Het Delta-kennismakingspaspoort dat sinds 6 jaar bij de Delta Gids hoort biedt u een korting van 30% in 65 restaurants in België en het groothertogdom Luxemburg. De adressen werden zorgvuldig geselecteerd en zijn geklasseerd in vier categorieën: Gastronomie, Goede kwaliteit/prijsverhouding, Hartendief en Mooi Kader. Een keer het Delta-kennismakingspaspoort gebruiken  en de aankoopprijs van de Gids is al terugbetaald. De Gids en het Kennismakingspaspoort zijn te koop in de boekhandels, supermarkten en op www.deltaweb.be voor 29.75 €.

 

Het palmares van de Delta Gids België en Luxemburg 2016 is als volgt:

DELTA D’OR: Olivier 4, Dave (Olivier Bruckner) - Nuance, Duffel (Thierry Theys) - Clairefontaine, Luxemburg (Arnaud Magnier)

DELTA D’ARGENT: Atelier du Goût, Luik (Arnaud Delvenne) - Alain Bianchin, Overijse (Alain Bianchi) - De Peffer Kär, Huncherange (Rachel Rameau)

DELTA DE BRONZE: Divino Gusto, Nijvel (Amine Mechmech) - Cuines 33, Knokke (Frederik & Fleur Boussy & Edwin Menue) - Guillou Campagne, Schouweiler (Guillaume Rotario)

 Palmares per specialiteit

Net als vorig jaar stelden de gastronomisch recensenten een tweede klassering op waarin authentieke en smakelijke keukens elk in hun categorie beloond worden. Hierna vindt u de nieuwe palmares per specialiteit (klassering in alfabetische volgorde): Dimitri in Quaregnon (Mediterraanse en Griekse keuken), Izumi in Antwerpen (Japaanse keuken), La Cité d’Athènes in Profondeville (Griekse keuken), Le Grand Bleu in Gent (Keuken van de zee), Le Pa’So Grill in Wanze (Uitzonderlijke vleesgerechten), Le Phil des Saveurs in Namen (Mediterraanse keuken), Le Saint-Germain in Bastogne (Bistronomische keuken), Le Shanghai in Luik (Chinese keuken), en Signé Jeanne in La-Roche en Ardennes (Brasseriekeuken).



Restaurants
Opening nieuw restaurant Vinto in Kruishoutem

Op 5 januari opende restaurant en aperitiefbar Vinto in Kruishoutem. De zaak is gevestigd in het pand waar vroeger de voormalige brasserie Het Verloren Gat zat. De zaakvoerders Karel Van Oyen en Pieter Fraeyman verdienden hun sporen bij Hertog Jan en willen een pure en (h)eerlijke keuken brengen. (pvo)

 

 



Restaurants
Japans restaurant in Bretagne aangeklaagd voor discriminatie van blinden

Een Japans restaurant in het Bretoense Quimper heeft een discriminatieklacht aan het been, nadat een blinde jongen werd geweigerd, omdat die een blindengeleidehond bij zich had. De zaakvoerder wil geen honden in de zaak, omdat het restaurant ‘verse vis’ serveert. Hij wilde ook voor een blindengeleidehond geen uitzondering maken. De vader van de jongen heeft klacht ingediend wegens discriminatie. (pvo)

 



Restaurants
Jeroen Meus verdiende meer met hotdogkraam op Werchter dan met 5 jaar restaurant

TV-kok Jeroen Meus beweert dat hij met vijf dagen met een worstenkraam op Werchter meer verdiende dan de 5 jaar in zijn voormalig restaurant Luzine. Een bewijs dat je met topzaken maar moeilijk de kost verdient, door de torenhoge kosten. Vandaar dat steeds meer topchefs beginnen met een brasserie of andere bijzaak. Jeroen Meus zelf stopte vorig jaar met Luzine en begon met de zaak Würst. Maar ook Sergio Herman die een ietwat eenvoudig restaurant en een afhaalzaak in Cadzand gaat openen en Kobe die een derde zaak wil uitbouwen in Gent, Geert Vanhecke die het kleinschaliger gaat aanpakken, het zijn maar enkele voorbeelden van de zijsprongetjes van topchefs. Maar ook in het buitenland zijn er dergelijke voorbeelden. In Nederland belande een restaurant in de top tien van beste oliebollen met een oliebollen kraam naast de deur. Bij Horeca Vlaanderen bevestigen ze die trend. De lijst wordt  maar steeds langer. Chef koks in foodtrucks, of een kleinere zaak opstarten, met minder kosten voor zowel food als personeel. Met de invoering van de witte kassa zal de trend zich wellicht nog verder zetten in 2016. (JV)



Restaurants
Floormanager restaurant De Burgerij (Antwerpen) redt Britse peuter uit dok

Een Britse peuter (2.5 jaar) is door haar vader en door floormanager Pieter Mullie van De Burgerij op tijd uit het Bonapartedok gered. Het meisje was voor het restaurant in het dok gesukkeld. De peuter was buiten gaan spelen, terwijl de familie nog in het restaurant zat. Gelukkig zagen de vader en Pieter Mullie wat er gebeurde. Ze doken in het koude water en konden het meisje uit het dok halen. De peuter had onderkoelingsverschijnselen, maar zal niets overhouden aan het voorval.(pvo)

 

 



by communitysoft.com