LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Algemeen
Brusselse Gewest lanceert lanceert campagne om imago hoofdstad te herstellen

De lancering van de communicatiecampagne ‘How life is in Brussels today’ door visit-Brussels en de ‘Road shows’ die Premier Charles Michel zal maken, moeten het imago van  België en Brussel in het buitenland versterken. Sinds de terreurdreiging en de vaststelling dat Molenbeek en sommige andere Brusselse gemeenten een broeihaard zijn van moslimextremisme, kleuren de cijfers van de horeca en het hotelwezen in Brussel dieprood. De promotiecampagne moet Brussel terug opnieuw op een positieve manier op de kaart zetten in het buitenland.  (pvo)



Algemeen
Opnieuw meer zelfstandige starters in Vlaanderen

In 2015 startten meer dan 45.000 Vlamingen met een zelfstandige activiteit. Dat is 2.3 % meer dan het jaar ervoor. De starters zijn vooral actief in bedrijfsadvies, verpleging en webshops. De stijging van het aantal zelfstandige starters moet wel op het conto van Vlaanderen geschreven worden. In Wallonië en Brussel zien we een daling met 1 %. Het grootste deel van de starters begint als zelfstandige in bijberoep en zet pas na enkele jaren de stap om er volledig voor te gaan. Zo’n 69 % van de zelfstandige starters overleeft de eerste 5 jaar in België. De laagste overlevingskansen liggen in de horeca. Slechts de helft van alle startende horecaondernemers houdt het meer dan vijf jaar vol. (pvo)



Algemeen
Van Zuiderterras naar RAS

Het gekende Zuiderterras in Antwerpen is momenteel één grote bouwwerf waar veel klanten met de nodige heimwee naar uitkijken. Begin februari heropent de horecazaak in een nieuw warmer decor en met een nieuwe naam. RAS wordt een restaurant met een uitgekiende menukaart. RAS staat voor Restaurant aan de Stroom. En dat is ook wat het iconische gebouw van architect Bob Van Reeth vanaf 5 februari zal zijn. Geen koele bedoening meer in een wit interieur maar een restaurant met  lunches en diners in een warm decor. De meest in het oog springende ingreep is ongetwijfeld de afbraak van de centrale, ronde bar.We willen de babbels de hier plaatsvonden niet op een rijtje zetten. Met de nieuwe indeling wordt het ruimtegevoel veel groter en krijgt iedereen uitzicht naar buiten op de Schelde en de Kaaien.(JV)



Algemeen
Sabbatjaar voor Eethuis Pieter in Roeselare

Eethuis Pieter is al jarenlang een klinkende naam in de regio van de Rodenbachstad Roeselare. Maar de klanten van het eethuis zullen vanaf volgende zomer letterlijk en figuurlijk even op honger blijven zitten. Na 25 jaar in de horeca te staan hangt Pieter Lauwers de koksvest aan de haak. Na enkele omzwervingen in de horeca opende hij eind vorig eeuw zijn eethuis in de Delaerestraat wat meteen een schot in de roos was. 25 jaar horeca weegt echter op de schouders en nu is het volgens Pieter even tijd om de riem minder strak aan te spannen. Tijd om de wereld te zien, bij de kinderen te zijn en inspiratie op te doen. Pieter durfde al eens creatief uit de komen te komen met gerechten zoals tztziki van tonijn met gemarineerde sint jacobs vruchten. Klassiekers als tournedos van rund met truffelsaus met aardappelen in de pel en verse groentjes, trokken en trekken nog steeds veel volk naar eethuis Pieter dat nog enkele maanden open blijft. Over wat de toekomst brengt na zijn sabbatjaar blijft de kok nog vaag. Onder het motto wat is, is wat komt, blijft het uitkijken naar de nieuwe initiatieven van een getalenteerde kok. (JV)



Algemeen
Europa viseert horecamultinationals

Eurocommissaris voor Concurentie Margrethe Vestager heeft verrschillende landen op de vinger getikt wegens financiële voordelen die bepaalde landen aan multinationals toestaan. Naast grote firma’s ontwijken sommige horecaketens ook niet aan de schijnwerpers van Europa. Nederland zou 30 miljoen euro moeten opeisen bij koffieketen Starbucks. België ligt onder vuur voor gunstmaatregelen tegenover AB Inbev. De brouwersgigant heeft er mee gedreigd zijn hoofdzetel uit België weg te halen. In Luxemburg wordt ondermeer McDonalds geviseerd. Alle overheden en bedrijven gaan in beroep tegen de beslissingen van Europa. (JV)



Algemeen
Tapas in Izegem

De Vitrine is een nieuwe tapasbar in Izegem. De nieuwe bar heeft hetzelfde adres als het grillrestaurant Lot 56 aan de Iepersestraat 56 maar staat er volledig los van. Wie na een uitgebreide tapas schotel een verzorgd aperitief of een cocktail aan tafel wil in het grillrestaurant kan dat maar het is absoluut geen verplichting aldus uitbater Steven Vercouillie. De naam verwijst naar de talrijke vitrines waar de producten worden voorgesteld. (JV)

 

 

 



Algemeen
Turbochef

Rapid cooking zonder kwaliteitsverlies, het zijn de sleutelwoorden van TurboChef de nieuwe oven van Levens Cooking & Baking Systems. Maaltijden 12 x sneller bereiden in een compacte, gebruiksvriendelijke oven. Wie het allemaal wil zien kan op 15 februari terecht in ISPC Gent en op 23 februari in ISPC Luik. Vanaf 10u30 zal chef Gaston Curfs de mogelijkheden van de oven demonstreren. Inschrijven voor de demonstratie bij ISPC  kan bij mlamont@ispc.be  voor Gent of ilouis@ispc.be voor Luik.(JV)



Algemeen
Marktbevraging voor invulling van het pand “Raadhuis” te Meerle

De Stad Hoogstraten lanceert een open oproep, waarbij zij kandidaten wenst aan te trekken voor de invulling en herbestemming van het raadhuis te Meerle. Meerle ligt in de Noorderkempen van de provincie Antwerpen en was, voor 1977, de meest noordelijk gelegen gemeente van België. Meerle is nu een deeldorp van Hoogstraten. Het karakteristieke gebouw is een interessant historisch pand en is geklasseerde als monument. Het gebouw staat vlak naast de kerk en heeft een grote parkeerplaats in het centrum van Meerle.

De stad Hoogstraten zoekt private initiatiefnemers die het gebouw een nieuwe functie willen geven. De stad wil met de private initiatiefnemer overeen komen via een overeenkomst van zakelijk recht. Het dossier met verdere informatie kan digitaal bekomen worden via onderstaande contactgegevens.  Daarnaast is er een plaatsbezoek voorzien op zaterdag 12 maart  2016 om 13:00 uuur in het raadhuis zelf, op het adres: Gemeenteplein 1 te Meerle.

Schriftelijke voorstellen worden ingewacht voor uiterlijk   30 maart 2016, verzonden aan: Stad Hoogstraten, Vrijheid 149, B2320 Hoogstraten, met vermelding van volgende tekst op de briefomslag: “KANDIDAAT RAADHUIS MEERLE”.

Inlichtingen: harry.vanderhenst@hoogstraten.be op het nummer 00 32 33 40 19 40 tijdens de kantooruren.



Beurzen - congressen - evenementen
VISION 2016

Leadersclub België en Food Inspiration België presenteren op 25 januari VISION 2016, in La Brugeoise te Brugge, een dag vol inspiratie op het gebied van food en concepten, consumententrends, positief ondernemerschap en nieuwe verdienmodellen. Net als  de afgelopen jaar staat er een inspirerende line-up op het podium. Een mix van jonge entrepreneurs, chefs, trendwatchers en motivators die het thema kleur geven door multimediale presentaties en smakelijke proeverijen. Meester inspirator Herman Konings en trendwatcher Tom Palmaerts beklimmen samen het podium om de nieuwste trends te lijf te gaan. De staatsecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein treedt in gesprek met het publiek en ondernemers, en zal enkele tips mee geven voor een succesvol nieuw jaar. Verder is er nog Chris van Puyvelde, technisch directeur van de koninklijke voetbalbond, die de aanhoorders door de ontwikkelingen binnen het Belgische voetbal gidst en zijn visie op teamplay zal delen. Ook vader Dominique en zoon Julius Persoone zullen de traditionele denkkaders doorbreken met live inspiratie in de vorm van chocolade en tomaten. Als het om concepten gaat mogen ondernemers als Eric De Wagenaere van Alice en Coeur d'Artichaut in Gent, Paul Florizoone van Greenway en David Claeys van Otomat in Antwerpen niet ontbreken. Om te illustreren dat ook de hospitalitymatch tussen Nederland en België fantastisch kan verlopen, is er ook nog Jord Althuizen die zijn Smokey Goodness op een wel heel sappige manier zal illustreren. Meer info op www.foodinspiration.com . (JV)  



cafés - brouwerijen - discotheken
Legendarisch cafébazin trakteert klanten op haar begrafenis

Lucienne Ceulemans (91), de iconische cafébazin van het volkscafé Prins Albert in Lint, werd onlangs begraven. Ze stond meer dan 70 jaar achter de toog van haar café en hield het café zelfs tot kort voor haar dood nog enkele dagen per week open. Zelfs op haar begrafenis had ze nog een verrassing voor haar klanten in petto. Zo gaf ze postuum aan de aanwezigen in de kerk nog een dubbele tournée générale op haar kosten. Met twee drankbonnetjes konden de aanwezigen terecht in de cafés in Lint om een laatste toost uit te brengen op Lucienne, die de bijnaam ‘Koningin van Lint’ kreeg. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Valse bommelding in café Trappisten in Westmalle

Een ontevreden klant heeft Verloren Maandag in café Trappisten in Westmalle in het honderd laten lopen. De man meende dat hij niet snel genoeg bediend was en vond er niets beters op om een valse bommelding te doen. Daardoor werd het café ontruimd en dat op één van de topdagen van het café. Honderden klanten komen op die dag smullen van 2.000 worstenbroden en appelbollen en uiteraard ook iets drinken. Op het moment van de valse bommelding waren nog 500 klanten aanwezig. De flauwe ‘grappenmaker’ werd al gauw gevat. Die zal niet alleen een gepeperde rekening krijgen, maar er hangt hem mogelijk ook een gerechtelijke vervolging boven het hoofd. Bovendien zal hij zijn trappisten voortaan elders anders moeten gaan drinken. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Leuvense Oude Markt beleeft dipje

De Leuvense Oude Markt, ook wel de langste toog van België genoemd, beleeft een dipje. Liefst 6 van de 32 cafés hebben de deuren gesloten en het is een publiek geheim dat andere cafébazen er niet rouwig om zouden zijn om een overnemer te vinden. Vraag is of het tij gekeerd kan worden. Volgens Erik De Rop, voorzitter van de vzw De Oude Markt, is het moeilijker geworden voor (studenten)cafés om het hoofd boven water te houden. Hij denkt dat de enige oplossing is om te evolueren van een horecaplein naar een combinatie van horeca en winkels. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Bar de soif Dynamo (Brussel) serveert alleen bier van artisanale microbrouwerijen

Het nieuwe café Bar de soif Dynamo in Brussel wil bier in de bloemetjes zetten. Het café telt 18 tapkranen, waaruit bieren vloeien die zelden op tap te krijgen zijn. Het café serveert alleen producten van Europese artisanale microbrouwerijen. De bedoeling is om het assortiment regelmatig te laten variëren. (pvo)

 

 

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Boete voor rookverbod zonder café

Een man uit Oostrozebeke is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een boete voor het overtreden van het rookverbod. Dat terwijl de man, naar eigen zeggen, helemaal geen café heeft. Het gaat om een nachtwinkel waar in een achtergelegen zaaltje waar al eens vaste klanten en vrienden een drankje of een koffie krijgen aangeboden. Toch kwamen de inspecteurs uit op een kleine ruimte met toog en een voormalig café interieur. Reden genoeg om een proces op te stellen. De rechter oordeelde dat het rookverbod van toepassing is in alle ruimtes die geen deel uitmaken van de gezinssfeer. Wij hebben alvast onze toog in de living afgebroken de barstoelen in het haardvuur gestopt, de tap naar het containerpark afgevoerd en de asbakken naar de kringloopwinkel gebracht. Je weet maar nooit. (JV)  



cafés - brouwerijen - discotheken
InBev blijft investeren

InBev België, onderdeel van AB InBev, investeert dit jaar 49,8 miljoen euro in haar brouwerij te Jupille. Dankzij deze aanzienlijke investering, zal de brouwerij van Jupille beschikken over een nog grotere productiecapaciteit. Tweenieuwe afvullijnen zullen 120.000 flessen per uur kunnen afvullen die hoofdzakelijk  voor export bestemd zijn. De investering bij Jupille ligt in het verlengde van de investeringen van vorig jaar in Leuven en Hoegaarden.  Tot op heden was slechts 31% van de productie van de brouwerij te Jupille voor de export bestemd, in tegenstelling tot de brouwerijen van Hoegaarden en Leuven waar het percentage van de productie voor export respectievelijk meer dan 80% en 70% bedraagt. Dankzij deze nieuwe investering zal de brouwerij van Jupille voortaan een groter deel van haar productie aanwenden voor export. (JV)



Catering
Catering Chaudfroid is beste traiteur van het land

Catering Chaudfroid uit Geel is tijdens de Horeca Awards verkozen tot de klantvriendelijkste feestcateraar van het land. Het is een mooie bekroning voor zaakvoerder Paul Mortelmans die 27 jaar lang kok is geweest in het leger. (pvo)

 

 



Hotellerie
Waregem krijgt viersterrenhotel

Op de parking van Expo in Waregem komt een viersterrenhotel met minstens dertig kamers. Dit is althans wat het stadsbestuur wil. Het hotel krijgt maximaal 4 verdiepingen en wordt gebouwd op palen,  zodat er geen parkeerplaatsen verloren gaan. Er komt een lobby en een bar, maar geen restaurant. Geïnteresseerden kunnen vanaf eind februari hun kandidatuur indienen. De bedoeling is om nog dit jaar een ontwerp vast te leggen, zodat er volgend jaar met de bouw begonnen kan worden. (pvo)



Hotellerie
Hotel Tafelrond (Leuven) gaat dit jaar nog open

Op de Leuvense Grote Markt gaat Hotel en restaurant Tafelronde dit jaar dan toch open. Het gebouw, waar vroeger de Nationale Bank zat, stond jarenlang leeg tot in 2005 toen het voor 6.4 miljoen euro gekocht werd door Jan Callewaert van Option. Meer dan 10 jaar later krijgt het gebouw eindelijk een bestemming als hotel. (pvo)



Hotellerie
Voetballer Ronaldo wordt hotelier

De wereldberoemde voetballer Christiano Ronaldo gaat vier boutique hotels bouwen. Hij heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Portugese Pestana Hotel Group. Ronaldo investeert 37 miljoen euro in het project en wordt voor 50 % eigenaar van de vier hotels. De eerste 2 hotels openen dit jaar in Lissabon en op het eiland Madeira. In 2017 volgen hotels in Madrid en New York. Elk hotel krijgt 100 kamers en zal gemanaged worden onder de naam CR7. Deze naam wordt gevormd door de initialen van de sterspeler en het rugnummer dat hij momenteel bij Real Madrid heeft. (pvo)



Hotellerie
Choice Hotels komt naar België

Choice Hotels International, één van de grootste hotelfranchiseondernemingen ter wereld, heeft een franchiseovereenkomst afgesloten met de Belgische hotelgroepen Dema en Oxford Hospitality. Hierdoor openen dit jaar drie Choice Hotels in Antwerpen onder de merken Clarion, Quality en Comfort. Het zijn de eerste Choice Hotels in België. (pvo)



Restaurants
Restaurant Loncin (Antwerpen) doet mee aan de solden

Het Antwerpe restaurant Loncin voert deze maand op een opvallende manier promotie. In navolging van kledingzaken, doet het restaurant ook mee aan de ‘solden’. In de maand januari krijgen de klanten een korting van 25 % op alle gerechten en menu’s. (pvo)

 

 

 

 

 

 

 

 



Restaurants
Restaurant Scheldeoord (Hamme) sluit na 60 jaar de deuren

Het bekende palingrestaurant Scheldeoord aan Driegoten te Hamme, heeft de deuren gesloten. Familiale omstandigheden zouden aan de basis van het faillissement liggen. Dat de zaak failliet werd verklaard slaat in Hamme in als een bom. De zaak op de Scheldedijk, die in 1957 de deuren opende, kreeg altijd veel klanten over de vloer. De vaste klanten hopen dat de zaak snel overgenomen wordt. (pvo)



Restaurants
The Glorious heeft duurste gin ter wereld

Jurgen Lijcops van het Antwerpse sterrenrestaurant The Glorious, pakt uit met de duurste gin ter wereld. Hij verkoopt vier ‘limited edition’ flessen gin, die elk een slordige 15.000 euro kosten. Elke fles bevat één van de vier seizoengins die Jurgen Lijcops al eerder had uitgebracht. De dure prijs wordt echter vooral bepaald door de fles (beschilderd door de kunstenares Lisbeth Swinnen) en een exclusieve edelsteen, die alleen al 12.000 euro waard zou zijn. De opbrengst van de vier flessen gaat naar het goede doel (vier Limburgse dierenasielen en het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren). (pvo)

 



Restaurants
Michelin koopt BookaTable

Michelin heeft de acquisitie van BookaTable aangekondigd. BookaTable is een Brits bedrijf en Europees leider in het online reserveren van restaurants. Vorig jaar maakten circa 15.000 restaurants gebruik van deze diensten. De acquisitie sluit aan bij het streven van Michelin om haar ontwikkeling te versnellen op het gebied van online restaurantreserveringen. De aankoop stelt Michelin in staat om haar traditionele ervaring in de restaurantwereld te kapitaliseren en Europees leider te worden in het online reserveren van restaurants. (pvo)

 



Restaurants
Flanders Food Faculty zet Vlaanderen op culinaire wereldkaart

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft samen met Toerisme Vlaanderen en 15 ‘Captains of Gastronomy’ de Flanders Food Faculty voorgesteld. Dat is een nieuwe professionele netwerkorganisatie die de link tussen Vlaanderen en lekker eten internationaal nog meer in de verf moet zetten. De Flanders Food Faculty moet ervoor zorgen dat private en publieke spelers die van Vlaanderen een échte genietbestemming moeten maken hun krachten bundelen. Ze ondertekenden tijdens hun startvergadering een samenwerkingscharter waarin aanpak en ambities opgelijst staan. De Flanders Food Faculty bestaat uit 15 ‘Captains of Gastronomy’. Zij zullen samen met de minister beslissen welke concrete acties nodig zijn om Vlaanderen als regio te laten concurreren met culinaire bestemmingen zoals Spanje, Denemarken of Peru. De Flanders Food Faculty wil werken op 3 sporen: meer, betere en slimmere promotie van de Vlaamse gastronomie, stimuleren van culinaire innovatie en talenten en het culinair vakmanschap en het toeristisch en economisch potentieel ervan ook in eigen land de erkenning geven die het verdient. Tijdens hun startvergadering spraken de ‘Captains of Gastronomy’ onder meer af dat er één duidelijke culinaire positioneringstekst over Vlaanderen moet komen, en ook één aanspreekpunt voor de culinaire pers, de horecasector en de organisaties die werken rond de internationale promotie van de Vlaamse gastronomie. Ook is er dringend nood aan een culinair uitwisselingsprogramma dat Vlaamse chefs ervaring laat opdoen bij buitenlandse chefs en omgekeerd. (pvo)



Snelrestauratie
Wietburger bij Frituur Errando in Leisele

Leisele stond onlangs op zijn kop toen ontdekt werd dat er een cannabisplantage gerund werd pal in het centrum. ‘Eigen Kweek’ in het echt, zeg maar. Dit bracht Martine Vanhee van Frituur Errando op het idee om een wietburger te lanceren. Het is een rundsburger met sla, tomaat, kaas en andalousesaus. Er worden ook groene blaadjes in de burger verwerkt. Wat het is wil de frituriste niet verklappen, maar ze wil de klanten wel geruststellen dat het niet om drugs gaat. (pvo)

 



Snelrestauratie
Wansmakelijke schotel van 1800 kcal

Wij hebben burgers die zelfs een flink uit de kluiten gewassen klant niet binnen krijgt maar de noorderburen hebben nog een alternatief. Toen een kapper uit Rotterdam het beu was om telkens verschillende bakjes friet en shoarma te bestellen bij de plaatselijke pitta vroeg hij alles samen te gooien in één portie. Het werd een aluminium schaaltje met meteen alle ingrediënten in één. Friet, shoarmavlees, sla, gesmolten kaas en veel looksaus of sambal. De (wansmakelijke) schotels zijn ondertussen een begrip geworden in de Nederlandse fastfood. Maar internationaal breekt de schotel met maar liefst zo’n 1.800 kcal door. In Berlijn en zelfs New York maken ze al kennis met ‘De kapersalon schotel’. El Aviva in Rotterdam waar het concept werd ontwikkeld blijft voor liefhebbers een bedevaartsoord. Mogen we de heiligen aanroepen dat deze trend zich niet naar ons land doorzet? (JV)    



by communitysoft.com