LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Wie is de ideale partner om uw elektro-afval af te danken?

Staan in uw bedrijfshal of magazijn oude elektro-toestellen en machines zich op te stapelen en stof te vangen? Recupel werkt voor de ophaling, sortering, verwerking en recyclage van bedrijfsmatig elektro-afval samen met specifieke partners die een onberispelijke service bieden. Ze voldoen aan strenge eisen inzake correcte recyclage, milieuvergunningen en efficiënte bedrijfsorganisatie. Doe voor uw bedrijfsmatig elektro-afval en voor het milieu een beroep op één van hen. Vraag vandaag nog een vrijblijvend voorstel via www.recupel.be/recupel-partner.

 

 



Actua
Terrassenbeleid Gent

Stad Gent overweegt een groepsaankoop te doen van luifels en parasols voor de horecazaken in het centrum. Bedoeling is dat ten laatste in 2018 alle terrassen uniform zijn. Zo zullen op de Korenmarkt enkel nog zwarte parasols en luifels mogen te zien zijn. Het is al bijna twee jaar geleden dat het stadsbestuur het terrassenplan lanceerde. In die periode konden de horeca-uitbaters zelf suggesties formuleren. Een nieuwe luifel of parasols is echter een grote investering en met de gezamenlijke aankoop wordt de pijn nu verzacht. Op de Gentse  Korenmarkt blijkt dat vandaag al zijn links en rechts zijn vruchten af te werpen. Er zijn al heel wat horecazaken met zwarte luifels en parasols zoals het ook werd afgesproken. 

Lees meer ...

Algemeen
Wielergekte ook in de horeca

De wielersport is populair in Vlaanderen zoveel mag duidelijk zijn. Dat ook de horeca daar een graantje van meepikt is niet verwonderlijk. Zowel tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne als tijdens de Ronde van Vlaanderen zullen verschillende horecazaken hun beste beentje voorzetten. Zowel in Kuurne als in Tielt kleuren karikaturen het straatbeeld en daarin laat de horeca zich niet onbetuigd. Tielt staat tijdens de 100e Ronde van Vlaanderen een beetje centraal wegens Roger De Cock de voormalige cafébaas die ooit de Ronde won. Hij is de oudste, nog levende wielerlegende die de Ronde won. Tielt en de horeca maakt zich alvast op voor de doortocht op 3 april. (JV)



Algemeen
Tommelein als witte pater

Het statuut van chef-kok, sommelier en maitre d’hotel moet herzien worden. Dat wist staatssecretaris Bart Tommelein aan het begin van de horecavakbeurs in Bredene te zeggen.Het gaat om functies die belangrijk zijn in de uitbating van een horecazaak. Maar de wet waaronder deze specifieke functies vallen, is meer dan een halve eeuw oud en volledig achterhaald, zegt de staatssecretaris.  Tommelein vergeleek de situatie met kaderleden in een bedrijf. "Als je een kaderlid bent dan hoef je niet nauwgezet de uurroosters te volgen. Als chef in een horecazaak kan je na acht uur niet zeggen voor mij is het gedaan. Er is meer flexibiliteit nodig". Nog volgens Tommelein moeten die mensen op een correcte forfaitaire manier betaald worden. "Je mag van die mensen iets meer vragen volgens het KB dat best aangepast wordt. Naast de flexi jobs en de goedkope overuren moet deze maatregel de horeca extra zuurstof geven na de invoering van de witte kassa". Als nog één horeca uitbater het bos van regels tussen de witte kassa ziet laat het ons weten. Of gooit Tommelein zich op als witte pater voor de horeca? (JV)



Algemeen
JRE overzee

JRE, Jeunes Restaurateurs d’Europe trekt overzee naar het Groot-Brittaninië. De Europese restaurantorganisatie voor jonge chefs die in 1974 in Frankrijk werd opgericht, krijgt – eindelijk – een Engelse afdeling. Op 14 maart gaat JRE UK officieel van start in Londen. Naast Engelse chefs die zich bij de JRE aansluiten, zullen ook Thorsten Probost  van Griggeler Stuba uit Oostenrijk en  Daniel Lehmann – Moosegg uit Zwitserland bij de presentatie aanwezig zijn. Vier chefs hebben zich al aangesloten bij  JRE UK. Ook topmannen van de Europese organsaitie, president Ernesto Iaccarino – Don Alfonso 1890, Italië en vice-president Alexander Dressel – Bayrisches Haus Duitsland, zullen aanwezig zijn in Londen. In totaal zijn ongeveer 340 chefs uit 15 landen in Europa momenteel  aangesloten bij de JRE. Deze chefs zijn goed voor 180 michelinsterren. Denemarken, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. En vanaf maart dus ook in Groot-Brittannië. Fish en Chips bij JRE vanaf heden? (JV)

 



Algemeen
Horeca in Damme herleeft

Sinds begin dit jaar zijn er 3 nieuwe horecazaken bijgekomen in Damme. Het gaat om De Lamme Goedzak, De Uilenspiegel en The Cosy Corner. Hiermee lijkt een einde gekomen te zijn aan de periode dat er alleen maar horecazaken dicht gingen in Damme. (pvo)



Algemeen
Stad Eeklo heeft plannen met Jeneverhuis

Het Jeneverhuis op het Jeneverplein in Eeklo werd destijds in erfpacht gegeven aan een vzw, die ook zou instaan voor de renovatie van het historische pand. De stad vindt nu dat er met het pand te weinig gedaan wordt en koopt daarom de erfpacht weer af van de vzw. De bedoeling is om het Jeneverhuis te verkopen aan een horecaondernemer. Er zou al interesse zijn. (pvo)

 

 



Algemeen
Project site Rialto in Oostende kan van start gaan

Het stadsbestuur van Oostende heeft de gewijzigde plannen voor de site Rialto goedgekeurd. In het blok op de hoek van de vroegere cinema Rialto tussen de Langestraat en de Hertstraat komen 6 horecazaken en 19 appartementen. Een vroeger plan over de invulling van het blok werd uitgesteld op vraag van de stad. Nu is het licht op groen gezet. (pvo)



Algemeen
Cash en horeca

De verbanning van cash is in opmars in de Gentse horeca. In De Superette kan je vanaf 1 maart enkel met een kaart betalen, “voor de veiligheid”. Andere horeca zaken gingen al voor, of zijn hetzelfde van plan. Wasbar, Moor&Moor, Le Botaniste, Greenway en vanaf 1 maart ook De Superette: de lijst met Gentse horecazaken die hun klanten vragen niet langer met cash maar met een bankkaart te betalen, groeit. De trend lijkt ingezet.

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Brand bij Lunch Garden

Het personeel van Lunch Garden heeft donderdagmiddag 11 februari een honderdtal klanten geëvacueerd uit het restaurant langs de Antwerpsesteenweg in Oostakker brand op het dak. De brand met hevige rookontwikkeling ontstond tijdens roofingwerken op het dak. Er was een lek in het dak en werd gedicht met roofingwerken. Tijdens de werkzaamheden waren  ruim honderd klanten voor een lunch in het restaurant. De brandweer had de brand erg snel onder controle en kon op die manier de schade vrij beperkt houden. Er vielen geen gewonden. Door een grote inspanningskracht van het personeel kon het restaurant tegen de avond weer open. Al het eten in het restaurant en in de oven werd vernietigd. De zaak werd volledig opgekuist en verlucht en doordat de diepvriescellen gespaard bleven van de brand kon de zaak tegen de avond weer openen. Klanten die noodgedwongen hun maaltijd moesten laten staan kunnen bij Lunch Garden een nieuwe maaltijd krijgen. (JV)



Algemeen
Horecabaron valt van sokkel

Het was al langer een schandvlek op de Brugse horeca, de uitbatingen van Philip Calleeuw. Tegen alle fatsoenlijke regels in wist de zichzelf verklaarde horecabaron alle regels met de voeten te treden. Vier restaurants op de Brugse markt, daarbij nog twee restaurants in Brugge en een hotel. In 2003 nam de fiscus echter de boekhouding van de horeca ondernemer onder de loep en daaruit bleek dat niet alles volgens de regels verliep. Belastingontduiking, zwartwerk, witwas operaties, enz….. . Reden genoeg voor Calleeuw om met hebben en houden naar Costa Blanca te trekken. Ondertussen is het ganse imperium als een kaartenhuisje ineen gevallen. Alles werd openbaar verkocht aan de hoogste bieder. Hoge bomen vangen veel wind maar kunnen ook vlug tegen de grond smakken. (JV)



Algemeen
Bart Tommelein versus prijsverhogingen

Staatssecretaris Bart Tommelein beweerde onlangs dat de invoering van de witte kassa voor de horeca een drogreden zou zijn om de prijzen te verhogen. De witte kassa is nog niet overal ingevoerd en noemt de cijfers die het NSV bekend maakte dan ook voorbarig. Ander studies hebben nochtans aangewezen dat wat de  reële gevolgen van de invoering van de kassa zullen zijn.

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Bilzen lanceert foodtruckfestival SMA(A)K

Tijdens het Hemelvaartsweekend (7 en 8 mei) vindt voor de eerste keer in Bilzen het foodtruckfestival SMA(A)K plaats. Het initiatief van de stad moet een laagdrempelig culinair event worden. SMA(A)K komt in de plaats van Bilzen by night, de veredelde kroegentocht in de stad die niet meer georganiseerd wordt. (pvo)



Beurzen - congressen - evenementen
Gouden Tavola

In aanloop naar de vakbeurs Tavola van 13 tot 15 maart in Kortrijk Xpo werden aan innovatieve producten reeds een Gouden Tavola uitgereikt. De wedstrijd Gouden Tavola bekroont de beste innovaties in voeding en bepaalt mee wat morgen op het bord of in het glas van de consument komt. Er waren vier categorieën met een Gouden Tavola en verschillende nominaties. De Gouden Tavola voor retail ging naar kalfspek van Sopraco. De gouden Tavola voor traiteur mocht R&D Food Revolution voor hun Picles crème. (JV)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Rits Café (Brussel) heeft met EhBIER eigen bier op de kaart

Het Rits Café in de Brusselse Dansaertstraat serveert een eigen biertje. Het gaat om EhBIER, dat amberkleurig is met een fruitige nasmaak en dat gebrouwen wordt door ‘ Hofbrouwerijke in Beerzel. EhBIER zal alleen geschonken worden in het café. Op dit ogenblik is er een 400 liter van het bier gebrouwen. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Bjorn Ruytinx wordt baas van Café Sport in Leuven

Bjorn Ruytinx speelt momenteel bij FCO Beerschot Wilrijk, maar aan de voetbalcarrière komt stilaan een einde. Vandaar dat El Toro nadenkt over zijn toekomst. Daarom neemt hij het bekende Leuvense café Sport samen met 2 vennoten over. (pvo)

 

 

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Herne stuurt minderjarigen naar cafés voor controles op alcoholverbod voor jongeren

De gemeente Herne stuurt twee groepen minderjarigen naar de cafés om te controleren of de cafébazen zich houden aan het alcoholverbod voor jongeren. Een eerste groep wordt gevormd door 15-jaringen die een pintje willen. De tweede groep zijn 16-jarigen die sterke drank op café moeten bestellen. Als de cafébazen ingaan op beide verzoeken, zijn ze in overtreding.

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
PepsiCo start met cocktailbar voor eigen colamerken

De frisdrankenreus PepsiCo start in New York met een cocktailbar, waar alleen zal gewerkt worden met de eigen colamerken. De bar gaat Kola House heten en gaat nog dit voorjaar open. De cocktails worden ontwikkeld door mixologist en barman Alex Ott. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Cannabisplantage boven café

In het pas heropende café Belfort op de Markt van Tielt (vroeger Sir Oliver) werd op de zolderverdieping van het café een gebruiksklare cannabisplantage ontdekt. Onder het oog van de politiecamera’s werd een volledige installatie uitgebouwd. Die was klaar voor gebruik. Ondertussen is de installatie ontmanteld. De zaak is nu voor enige tijd verzegeld en de uitbater werd gearresteerd. Ondertussen is hij wel weer vrijgelaten. Volgens het parket van Brugge wordt er nog verder onderzoek gevoerd en bekeken wie er in de zaak betrokken zijn. (JV)

 

 

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Schoonzicht op Gido

'Gido VanGent' heropende zopas het welbekende café 't Schoonzicht te Mariakerke (Gent) aan de Trekweg 18. Als kersverse uitbater, singer-songwriter en opvolger van Chris Bracke, wil 'Gido' er een gezellige en muzikale kroeg van maken, twijfels zijn daar al niet over. Met zijn contacten zal dat zeker niet mislukken. Naast optredens zullen ook beginnende muzikanten de kans krijgen zich te ontplooien. Dat muziek een blijvende rol  zal spelen in het café is nu al duidelijk. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Grolsch en Perini in Japanse handen?

De Japanse bierbrouwer Asahi biedt SAB Miller €3,1 miljard voor Grolsch en Peroni. Dat weet de Japanse zakenkrant Nikkei te melden. Het Japanse Asahi werd eerder al genoemd als potentiële koper van Grolsch en Peroni. Maar verschillende  partijen azen op de biermerken die brouwer SABMiller wil verkopen om toestemming te krijgen voor de fusie met AB InBev. Grolsch en Peroni staan sinds december in de etalage. Of het bod van Asahi wordt aanvaard is nog maar de vraag. Als twee honden vechten om een been zou de derde er wel eens mee kunnen  gaan lopen. (JV) [BlondinrikardFroberg(CC-BY-2)]



cafés - brouwerijen - discotheken
Hot Club de Gand weer open

Na het overlijden van David De Rudder  van het jazz café Hot Club de Gand is de club aan de Gentse Groentemarkt weer open onder een licht gewijzigde naam. Hot Club Gent gaat met twee kompanen van David De Rudder verder als Hot Club Gent. Waso De Cauter was  en blijft de artistiek verantwoordelijke van het bekende jazz café. Peter Kinna was de voorbije vijf jaar gerant van het café. Samen willen ze de geest van David De Rudder verder laten uitstralen zonder daarbij zeer emotioneel te doen. Feit is dat één van de kleinste straatjes van Gent weer zal bruisen. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Edwin Botterman nieuwe Managing Director bij Alken-Maes

Vanaf 1 maart staat er een nieuwe Managing Director aan het hoofd van Alken-Maes, namelijk Edwin Botterman. Hij neemt hiermee de fakkel over van Erik van de Ven die sinds april 2013 aan het roer staat van de tweede grootste brouwerij van België. De Belg Edwin Botterman maar kan terugblikken op een internationale loopbaan binnen HEINEKEN, het moederbedrijf van Alken-Maes. In zijn rol als nieuwe Managing Director België wil hij erop toezien dat Alken-Maes zijn runner-up positie binnen de Belgische biermarkt verder strategisch blijft uitbouwen. Erik van de Ven, de huidige Managing Director van Alken-Maes, zal na de aanstelling van Botterman terugkeren naar HEINEKEN Amsterdam. Alken-Maes is als het nummer twee dé innovatieve challenger op de Belgische biermarkt. Met pilsmerken als Maes en Cristal, de abdijbieren Grimbergen en Affligem en meerdere speciaalbieren zoals Mort Subite en Desperados bezit Alken-Maes een mooi uitgebalanceerde merkenportefeuille. (JV)



Hotellerie
Tongeren is meest gastvrije hotelbestemming van het land

Volgens de hotelvergelijkingssite Trivago is de Limburgse stad Tongeren de meest gastvrije bestemming in ons land. Door de steden te rangschikken volgens de gemiddelde reputatie van de lokale hotels, komt Trivago tot deze lijst. Poperingen en Brugge vervolledigen de top drie.

Top 10

• Tongeren • Poperinge • Brugge • Hasselt • Gent • Kortrijk • Mechelen • Dinant • Durbuy • Leuven
(pvo)



Hotellerie
Logis lanceert 2 nieuwe merken

Logis is uitgegroeid tot het belangrijkste netwerk van kwaliteitsvolle, onafhankelijk hoteliers in Europa. Het netwerk volgt nauwgezet hoe de verwachtingen van de reizigers evolueren. Op basis daarvan lanceert het in 2016 nieuwe verblijfsvormen. Zo biedt Maison by Logis een selectie villa’s, appartementen en landelijke huizen voor langere verblijven met het gezin, familie of vrienden. Ook nieuw is Insolite by Logis met boomhutten, bubble-tenten, woonwagens, joerten, …; kortom, een origineel, tijdloos verblijf vol verrassingen.  In 2016 viert Logis zijn 20ste verjaardag in België. In ons land telt het netwerk tegenwoordig 34 hotels-restaurants, die aan dezelfde kwaliteitsregels zijn onderworpen. Bij de nieuwkomers vinden we onder meer Caelus VII, een boetiekhotel in hartje Tongeren. (pvo)

 



Hotellerie
BHA lanceert helpdesk voor Brusselse hotels in moeilijkheden

De Brussels Hotels Association (BHA) heeft een helpdesk opgericht om financiële en juridische bijstand te verlenen aan Brusselse hotels die zich in financiële moeilijkheden bevinden. Tezelfdertijd negotieert de organisatie met politieke instanties opdat de sectorale steunmaartregelen zouden worden goedgekeurd. De helpdesk werd opgericht in samenwerking met het COm (Centrum voor ondernemingen in moeilijkheden) en BECI. Het doel van de helpdesk is om fiscale en juridische bijstand te verlenen aan hotels die financiële problemen ondervinden. Experts zullen hen voornamelijk bijstaan om betalingsuitstel te bekomen. Brusselse hoteliers die in moeilijkheden zitten, kunnen een email sturen naar helpdesk@brusselshotelsassociation.be. Vervolgens wordt ieder bericht individueel behandeld. (pvo)



Hotellerie
1300 strandhotels in Turkije staan te koop

Maar liefst 1300 strandhotels in Turkije staan te koop. Dit is het gevolg van de Russische boycot, nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde. Momenteel vliegen er geen Russische charters meer naar Turkije en waarschuwt de regering in Moskou zijn onderdanen herhaaldelijk voor terroristische aanslagen in Turkije. Het gevolg is dat alle Russen wegblijven. Dat is een serieuze opdoffer voor de toeristische sector in Turkije. Vorig jaar bezochten nog ruim 3 miljoen Russen het land, ofwel 15 % van het totaal aantal bezoekers. Vooral aan de Zwarte Zee, waar hotels bijna volledig aangewezen waren op de Russen, is de toestand dramatisch. Maar ook aan de Middellandse Zeekusten is de Russische boycot goed voelbaar. Bovendien hebben ook andere Europese vakantiegangers steeds minder trek in Turkije (pvo)



Hotellerie
Hilton rapport over luchthavenhotels

Hilton Worldwide heeft een grootscheeps onderzoek laten uitvoeren over hoe reizigers denken over luchthavenhotels. Er werd ook gepeild naar de beweegredenen van de reizigers om een hotel in de nabijheid van een luchthaven te kiezen. Dagelijks nemen wereldwijd 8 miljoen mensen het vliegtuig. De vraag naar luchthavenhotels is de jongste 5 jaar toegenomen van 55 tot 65 miljoen. Uit het onderzoek blijkt dat er twee belangrijke redenen zijn om een luchthavenhotel te kiezen. Een eerste reden is business. Een hotel dat niet ver van een luchthaven ligt, is makkelijk voor zakenlui om af te spreken zonder al te veel tijd te verliezen. Een tweede reden om te overnachten in een luchthavenhotel is een gemiste vlucht of een onhandige vluchttijd. (pvo)



Hotellerie
Nieuw logiesdecreet

Eind januari keurde het Vlaams Parlement in de plenaire vergadering het nieuw logiesdecreet goed. De voorstellen tot aanpassing werden ingediend door verschillende parlementsleden van verschillende partijen. Even gingen er stemmen op om de sterrenclassificatie te laten vallen maar Horeca Vlaanderen en de campingfederatie waren vragende partij om deze verplicht te houden. Overleg bracht het op een “aanbevolen” sterrensysteem.

Lees meer ...

Hotellerie
Kinderen welkom

Het is soms een discussiepunt of kinderen welkom zijn bij een logieverstrekker. Sommige hotels maken er een punt van dat ze vrij zijn van rumoerige, speelse en lawaai makende kinderen maar daarbij worden vaak bepaalde zaken over het hoofd gezien. Families met kinderen zijn echter het gat in de toeristische markt. Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen lanceren daarom de inspiratiegids ‘Kinderen Welkom’, boordevol tips voor logiesuitbaters.

 

 

 

 

 

Lees meer ...

Restaurants
Meeneemdienst voor kreeften

Restaurant Breydel & De Coninc in Brugge start met een meeneemdienst van bereide Canadese kreeften. Wie een kreeft bestelt, kan die een halfuur later komen afhalen. Uitbater Fernand Janssens beschouwt deze afhaaldienst als een alternatief voor de meeneem-Chinees of meeneempizza. (pvo) [foto Benny Proot]



Restaurants
Restaurant Miraneau in Turnhout moet Largo Dox doen vergeten

In het pand van het voormalige Largo Dox in Turnhout opende Restaurant Miraneau de deuren. Het pand is volledig vernieuwd en moet Largo Dox doen vergeten. De uitbater is Dominique Segers die Largo Dox tot 2008 uitbouwde tot een succesvolle zaak. Hij liet de zaak over, maar de nieuwe uitbaters deden het niet goed en Largo Dox werd 2 jaar geleden failliet verklaard. Het pand bleef echter al die tijd eigendom van Dominique Segers. Die begint nu in het pand met een nieuw avontuur, maar wil geen enkele associatie meer met het vroegere Largo Dox. Vandaar de nieuwe naam Miraneau, een gloednieuw interieur en een nieuw concept. (pvo)



Restaurants
Uitbaters Ten Voute in Loppem openen tweede zaak in Oostkamp (per toeval)

Deze zomer openen Michel Modave en Sabine Descamps van restaurant Ten Voute een tweede zaak in Oostkamp. Eigenlijk een beetje bij toeval, want ze wilden in Oostkamp opnieuw starten omdat ze dachten dat ze Ten Voute zouden kwijtspelen door een geschil met de verhuurders. Ze kregen echter gelijk van de rechter, zodat ze nu in de zomer 2 zaken zullen uitbaten. Michele en Sabine mogen het pand waar Ten Voute in gevestigd is aan dezelfde voorwaarden huren en gaan dat ook doen. Het pand in Oostkamp was echter al gekocht. Daar komt restaurant Pur Sang, dat vooral een vleesrestaurant wordt. De zaakvoerders gaan pendelen tussen beide restaurants. Wellicht gaat de dochter van Sabine, Gail Bonheure, Pur Sang runnen. (pvo)



Restaurants
Table d’Amis en stad Kortrijk riskeren zware dwangsommen

Table d’Amis en de stad Kortrijk worden door Ontroerend Erfgoed voor de rechter gesleept wegens het uitblijven van de broodnodige restauratie van de oude dekenij. Het sterrenrestaurant en de stad riskeren zware dwangsommen. De problemen gaan terug tot 2009, toen Claudio Dell’Anno het VTM-programma Mijn Restaurant won en in het pand zijn restaurant Dell’Anno opende. Toen werden er heel wat werken uitgevoerd die niet voldeden aan de regels.  Omdat de problemen niet van de baan zijn, wordt Table’Amis als erfpachter en de stad Kortrijk als eigenaar voor de rechtbank gedaagd. Chef-kok Matthieu Beudaert vindt deze dagvaarding onterecht. Hij zegt dat hij het pand nog maar een jaar geleden betrok en al de nodige stappen heeft ondernomen om de problemen op te lossen. Ook de stad Kortrijk vindt de dagvaarding onredelijk. (pvo)



Snelrestauratie
Le Toast in Brussel: premium croques concept

In de Brusselse Sint-Hubertusgalerijen is met Le Toast een nieuw culinair concept geboren. Le Toast brengt premium sneetjes gegrild brood of croques als hoogwaardig alternatief voor het standaard tussendoortje. De verfijnde croques eet je in een klein, maar fijn kader (30 personen). (pvo)

 

 



Snelrestauratie
Pizzakoeriers in het oog

De lokale politie van de zone Mechelen-Willebroek heeft roekeloze pizzakoeriers in het oog. De politie voert al maanden de strijd op tegen het onveiligheidsgevoel dat veroorzaakt wordt door roekeloze pizzakoeriers, maar die blijken dus behoorlijk hardleers. Van de vijftien gecontroleerde leveranciers kregen er zeven een proces-verbaal. Een negeerde een stopbord, een andere reed tegen de rijrichting in en een derde reed ondanks een verbodsbord een fiets- en voetgangersbrug op. Drie werden aangetipt voor zwartwerk. Pizza dan toch niet zo mooi of smakelijk  als hij eruit ziet? (JV)

 



by communitysoft.com