LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Geboorte van dé horecareferentie: “de kookplaneet Brussel”

Verrax nv is al sinds 1946 dé partner voor horecamaterialen voor restaurants, feestzalen, catering, traiteurs, hobbykoks en de collectiviteit. In mei 2015 hebben een paar briljante koppen bij elkaar gezeten en werd er een nieuw concept boven de doopvont gehouden. “de kookplaneet Brussel” was geboren, een Cash & Carry voor en door de horeca en hobbykoks.

Lees meer ...

Actua
Inventaris La Place filialen onder de virtuele hamer

Van het servies tot het meubilair. De spullen van diverse La Place-restaurants gaan komende weken onder de virtuele hamer bij BVA-Auctions.com
Wegens verhuizing en sluiting worden wekelijks online veilingen van La Place georganiseerd.

 

Lees meer ...

Actua
Brugse horeca is furieus op antialcoholcampagne van de stad

De preventiedienst van de stad Brugge start met de campagne ‘Even zonder alcohol’. Bruggelingen kunnen zich inschrijven om deel te nemen. De deelnemers kunnen kiezen tussen 7, 14 of 30 dagen alcoholvrij. Een deel van de Brugse horeca reageert furieus en ziet in de campagne niet alleen een aanslag op het inkomen, maar spreekt ook over een betuttelende overheid. Bij de preventiedienst reageren ze laconiek. Voor hun is het belangrijkste dat er over de campagne gesproken wordt en dat er een discussie op gang getrokken is. De Stedelijke diensten zelf blijven tijdens recepties alcoholhoudende dranken schenken. (pvo)



Actua
Antwerpen wil erkende vluchtelingen aan werk helpen in horeca

De stad Antwerpen gaat 1.5 miljoen euro investeren in projecten om erkende vluchtelingen aan het werk te helpen. De focus ligt voornamelijk op mensen die ook in hun land van herkomst knelpuntberoepen uitoefenden als lassers, elektriciens en koks. De activeringsprojecten mikken in eerste instantie op talenkennis. Voor koks bijvoorbeeld worden beeldenwoordenboeken ontwikkeld. (pvo)



Algemeen
Minder kan meer worden

Er lijkt gelukkig een nieuwe trend op komst bij de portionering van gerechten die uit de restaurantkeuken komen. Kinderen en senioren eten minder. Daarom zijn er nu al enkele restaurants die naast de traditionele gerechten een prijs zetten voor een volwaardige portie en een prijs voor een kleinere portie. Eén tomaat garnaal in plaats van twee, één portie mosselen in plaats van a volonté, twee sliptongetjes in plaats van drie, een gewone brochette in plaats van een reuze brochette, enz… . Op die manier kunnen kinderen en senioren hetzelfde eten dan hun tafelgenoten maar aan een aangepaste prijs. Ook voor mensen met bijvoorbeeld een maagverkleining is deze trend een goede zaak. Dat de traditionele kindermenu’s blijven bestaan is een goede zaak maar door hen ook de kans te geven om van de gewone gerechten te eten kunnen ze de smaak van andere gerechten proeven. Wellicht een stimulans om met hun ouders meer op restaurant te gaan. (JV)



Algemeen
Garnalencrisis

Er heerst momenteel een garnalencrisis. Door de lage aanvoer worden de kleine beestjes een delicatesse gezien hun prijs. De Belgen zijn goed voor 54 procent van de totale consumptie van aangevoerde Noordzeegarnalen. Dit zowel voor thuis als in de horeca. Door de krappe aanvoer swingen de prijzen de pan uit. De prijzen liggen gemiddeld 30 tot 40 procent hoger dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Veel horecazaken hebben dan ook reeds hun prijzen of hun porties aangepast. Hoewel het zwaartepunt van de vangst pas na of einde zomer ligt, is de huidige tendens al een voorteken dat ook die vangst niet schitterend zal zijn. Gaan er nu nog minder roze beestjes in de garnaalkroket of tomaat-garnaal zitten? (JV)



Algemeen
Lekkker Oost-Vlaams

Lekker Oost-Vlaams is een initiatief van EROV (Economische Raad Oost-Vlaanderen). Brecht Carels, directeur EROV looft de verschillende lokale initiatieven vanuit de provincie maar wil met ‘Lekker Oost-Vlaams’ de verschillende initiatieven bundelen naar het grote publiek toe en ook, en zeker ook naar de horeca (in de breedste zin van het woord) toe. Daarbij wordt gestreefd naar een gezamenlijke communicatiestrategie, een inventaris van de  aangeboden producten op de website. Ondersteuning  naar ondermeer het onderwijs, de horeca, de grootkeuken toe. De vier pijlers waarop ‘Lekker Oost-Vlaams’ aanvankelijk wil steunen zijn promotie en imago- ondersteuning/vorming, verkoop en distributie, beleving en tenslotte professionalisering en commercialisering. Er ligt heel wat in de schuif om deze pijlers de juiste fundamenten te geven. Guidea heeft ondertussen ook een trendrapport over onder meer streekproducten gemaakt met een scherpe blik naar de horeca. Meer over dat rapport in één van ons komende vaktijdschriften. (JV)   



Algemeen
Strandbars in opmars

Nadat de provincie de kustgemeenten de toestemming had gegeven om  een concessie uit te schrijven voor bars op het strand te plaatsen blijkt de interesse heel groot. Waren er twee jaar nog amper beachbars aan de kust dan zullen het er deze zomer minstens 80 zijn. Daarvan zijn er tot op heden 68 tijdelijke en 12 permanente beachclubs of strandbars. In Nieuwpoort één van de kustgemeenten in opmars komen er dit jaar voor het eerst drie bars op het strand. Bij Westtoer bekijken ze de evolutie positief. Het is volgens Geert Hoorens van Westtoer een meerwaarde voor onze kust. Het is inderdaad leuker kijken naar een zacht voorbij varende boot dan vanop een dijkterras te kijken naar het betonnen lint van Knokke tot De Panne. Als het weer mee zit en de horeca voldoende personeel voor handen heeft kan alsnog toch gezellig worden aan de kust. (JV)



Algemeen
Jong keukengeweld gezocht

Toerisme Vlaanderen gaat samen met Horeca Vlaanderen, de provinciale toeristische diensten en de steden op zoek naar een nieuwe lichting Jong Keukengeweld-chefs. Deze jonge keukentijgers moeten de hele wereld verleiden om naar gastronomisch Vlaanderen af te zakken. Door in binnen- en buitenland uit te pakken met deze jonge culinaire toptalenten wil Toerisme Vlaanderen de toeristische bestemming Vlaanderen nog meer op de culinaire wereldkaart zetten en de hele wereld letterlijk en figuurlijk laten proeven van Vlaanderen.

Lees meer ...

Algemeen
Overuren moeten uitbetaald worden

Sterrestaurant Merlet in het Nederlandse Schoorl moet volgens de rechter voormalig chef-kok Frank van Enter nog dik €55.000 aan overuren uitbetalen. Dat de ‘cultuur’ in de horeca meebrengt dat er wordt overgewerkt zonder betaling daarvoor, blijkt niet uit de Horeca-CAO, zo oordeelde de rechter. Ook moet Merlet rekening en verantwoording afleggen ten aanzien van door haar ontvangen fooien en heeft de voormalig chef-kok recht op nabetaling van niet-afgedragen fooien over de periode vanaf 1 januari 2010 tot 31 augustus 2015. De chef-kok, die in 2006 in dienst trad als chef de partie en in 2013 chef-kok werd, spande in april 2015 een zaak aan tegen Merlet. De chef-kok stond op de loonlijst voor 38 uur. Van Enter stelt dat hij jarenlang structureel overuren heeft gemaakt en dat die uren op grond van de toepasselijke CAO voor de horeca moeten worden uitbetaald. Merlet reageerde tegenover de rechtbank dat de lange werktijden horen bij de horeca-cultuur en inherent zijn aan het beroep van sous-chef of chef-kok. De rechter volgde Merlet hierin niet. Die vindt dat de uren die Van Enter meer heeft gewerkt dan de normale arbeidstijd van 38 uur per week, als overuren in de zin van de Horeca-CAO moeten worden aangemerkt. Een precedent dat ook in de Belgische horeca kan voorkomen? (JV)



Algemeen
Onrust bij Gentse frituren

Er is grote ontrust bij de Gentse ‘Frietkotuitbaters’ Er zijn 16 plaatsen in Gent waar echte frietkoten mogen staan. Tot eind april mag er geboden worden op de standplaats. Dat betekent dat elke uitbater riskeert zijn plaats te verliezen. Vroeger kreeg de zittende frietkotbaas gegarandeerd de kans om 5 procent meer te betalen dan het hoogste bod om zo zijn plaats te behouden, maar die clausule is nu plots onverwachts geschrapt. Zo waren de frituuruitbaters bijna zeker van hun standplaats en de investeringen die ze gedaan hadden. Maar nu is die clausule geschrapt.

 

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Resto Expo

Resto Expo, het was de nieuwe overkoepelende benaming, waarmee Resto-Frit en Resto Culinair uitpakten tijdens een beurs in Flanders Expo. Een beurs vooral gericht op de fastfood sector hoewel tussen de lijntjes door ook enkele andere  horeca segmenten aangekaart werden. Er waren de traditionele producten maar ook enkel nieuwigheden en misschien wel inspiratiebronnen voor de sector. Het aanbod op de beurs bewees nog maar eens dat het vlies tussen fastfood en eetcafés, bistro of brasserie bijzonder dun is. (JV)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Roze olifant wordt groen

Brouwerij Huyghe uit Melle wil de groenste brouwerij van het land worden. Nadat de zonnepanelen al voor veel stroom zorgen is er nu geïnvesteerd in een moderne waterzuiveringsinstallatie. Een groot deel van het afvalwater wordt nu zelf gezuiverd en kan weer gebruikt worden om de leidingen te zuiveren. In de brouwerij worden verschillende bieren gebrouwen, en dat zorgt voor veel reinigen van de leidingen en machines. Per jaar loopt er zijn minst 80.000 kubieke meter door de leidingen en machines om die te reinigen. Het afvalwater wordt nu door de zuiveringsinstallatie zo gefilterd dat er zelfs drinkbaar water uit de leidingen komt. Door de zuivering beschikt het drinkbare afvalwater niet over de nodige mineralen om er bier mee te brouwen. Maar om de ketels en leidingen te kuisen is het wel geschikt. Hiermee zet de brouwerij uit Melle een nieuwe stap naar de doelstelling om de groenste brouwerij van het land te worden. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Jack is back

Stefaan Soetemans en Kristof De Roo - de mensen achter brouwerij The Musketeers -  herdenken met een speciaal bier Jack. The Musketeers is een Belgische brouwerij die speciaalbieren met een uitzonderlijk en verrassend karakter ontwikkelt. Door zich te inspireren op verschillende stijlen en smaken creëert de brouwerij evenwichtig en doordacht Belgisch kwaliteitsbier voor de nationale en internationale markt. NIeuwkomer in het assortiment is Jack.

 

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Bieroorlogje tussen Brugse karmelieten en Brouwerij Bosteels

De plannen van de Brugse Karmelieten om zelf bier te gaan brouwen, wordt met argusogen bekeken door Brouwerij Bosteels. Deze brouwer uit Buggenhout heeft sinds 1996 een bier dat Tripel Karmeliet heet. De brouwerij wil dat merk dan ook extra beschermen door te beletten dat de Karmelieten de naam of het jaar van het recept op het etiket van hun nieuwe bier gaan vermelden. De paters zelf gaan er hun slaap niet voor laten. Hun brouwsel krijgt de naam Goedt bier en het jaartal 1679 dat Brouwerij Bosteels gebruikt op het etiket voor Tripel Karmeliet willen ze desnoods ook laten vallen. Als ze 1679 als jaartal van het recept niet mogen gebruiken, kiezen ze 1634 want vanaf toen werd het bier al gebrouwen in ons klooster, luidt het. (pvo)

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Oudste café van Izegem verdwijnt

225 jaar en zes generaties: dat is de geschiedenis van Café Abeele in Izegem. Maar aan die lange traditie is net op goede vrijdag een eind gekomen. De geschiedenis gaat terug tot 1761 toen er een afspanning kwam met vijf gastenkamers, een smid voor de paarden en je kon er een tas soep krijgen. Zes generaties hebben het café tot op heden opengehouden. Nu moet het tegen de vlakte omdat de dienst Wegen en Verkeer er een parking wil aanleggen. Ondanks protesten van de huidig eigenares Corine Vansteenkiste, een aantal klanten en een lichte steun van het stadsbestuur kon niks baten. Izegem verliest hiermee zijn oudste café. (JV) [Foto: Frank Meurisse]



cafés - brouwerijen - discotheken
Amerikaans bier in België

Het lijkt een contradictie maar AB InBev pakt binnenkort uit met een Amerikaans ambachtelijk bier in België. Nog tijdens de lente wordt het Goose Island India Pale Ale aan het Belgisch publiek aangeboden. Maar ook andere bieren van  Goose Island, zo’n een dertig in het totaal de grote oceaan oversteken.

Met de import wil Goose Island uitgroeien tot niet de alleen grootste maar ook de beste aanvoerder van zijn  Amerikaanse artisanale bieren. Eind de jaren tachtig opende Goose Island zijn deuren.

Oprichter John Hall wilde bieren brouwen die hun inspiratie vonden in Europa maar met een Amerikaanse toets. In 2011 nam AB Inbev de ‘craft brewer’ over. In eerste instantie wordt gemikt op gespecialiseerde zaken in grootsteden maar de overstap naar de horeca is dan ook klein. We kijken er naar uit al was het maar om ons Engels bij te schaven. (JV)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Ode aan roodbruin bier

Met Rondje Roodbruin plaatsen Westtoer (Toerisme Leiestreek) en vier brouwerijen de biertradities in de kijker. Op zondag 24 april 2016 zetten de brouwerijen De Brabandere in Bavikhove, Omer Vander Ghinste in Bellegem, Rodenbach in Roeselare en Verhaeghe in Vichte de deuren gratis open voor het grote publiek. Met de derde editie van 'Rondje Roodbruin' brengen de initiatiefnemers een eerbetoon aan de roodbruine bieren uit de Leiestreek. De West-Vlaamse bieren staan aan de top van het hedendaagse gastronomisch aanbod. Wereldwijd worden de bieren fel geprezen. Op eigentijdse wijze ondersteunt Westtoer de rijke tradities. Er hangen ook enkele unieke verhalen vast aan de streekbieren. Het evenement Rondje Roodbruin is een perfect voorbeeld van hoe het brede publiek maar ook horeca-uitbaters, koks en horeca- medewerkers kunnen kennis maken met deze biertradities. (JV)

 

 



Hotellerie
Amerikaanse hotelketen komt terug op Cuba

Voor het eerst sinds de revolutie in 1959, mag een groot Amerikaans bedrijf opnieuw investeren in Cuba. Het (nog steeds) communistische eiland heeft met Starwood een akkoord gesloten voor de exploitatie van 2 hotels in de hoofdstad Havanna. Starwood gaat het bekende Hotel Inglaterra renoveren en onder het merk The Luxury Collection brengen. Het Gaviota 5th Avenue Hotel, dat nu nog steeds staatseigendom is, wordt eveneens opgesmukt en wordt een Four Points Sheraton Hotel. (pvo)

 



Hotellerie
Fawlty Towers verdwijnt

Het Gleneagles Hotel in het Engelse kustplaatsje Torquay gaat onder de sloophamer. Dit hotel inspireerde John Cleese voor de komische tv-serie Fawlty Towers. Cleese verbleef in 1972 met zijn groep  Monty Python in het  hotel en zou daar allerlei situaties beleefd hebben, die hij achteraf gebruikte in zijn script voor de populaire tv-serie. Het Gleneagles Hotel moet nu plaats maken voor een bejaardentehuis. (pvo)

 

 



Hotellerie
Thon Hotel Residence EU fungeert tijdelijk als veldhospitaal

Het Thon Hotel Résidence EU bevindt zich vlak bij het Brusselse metrostation Maalbeek, waar dinsdag 22 maart een aanslag gebeurde door moslimterroristen. Het hotel diende daardoor urenlang als geïmproviseerd veldhospitaal. Gewonden werden de lobby binnengebracht en geholpen door personeelsleden met water en handdoeken totdat de hulpdiensten ze konden overbrengen naar de hospitalen. Alles samen duurde dit 2.5 uur. (pvo)



Hotellerie
Eerste Europese Curio Hotel komt in Duitsland

Hilton Worldwide startte in 2014 met een nieuwe brand, Curio. Deze hotels (de naam komt van curious) zijn gericht op reizigers die nieuwsgierig zijn naar lokale ontdekkingen en ervaringen. Momenteel zijn er 22 Curio hotels, waarvan 19 in Amerika en 2 in Jamaica. Nu is er dus ook een eerste Curio hotel in Europa en meer bepaald Duitsland. Het gaat om Hotel Reichshof Hamburg, dat voortaan Curio Collection by Hilton achter zijn naam gaat plaatsen. (pvo)



Hôtellerie
Pokerspel rond Starwood

Het was bijna rond maar de Chinezen hebben een voet tussen de deur gestoken bij de megafusie tussen de hotelketens Marriot en Starwood. Marriot International legde 12,2 miljard dollar op tafel voor de overname van Starwood. Maar toen kwam daar het Chinese verzekeringsbedrijf Anbang (dat opgericht werd door Wu Xiaohui, kleinzoon van Deng Xiaoping) op de proppen met een bod van ca. 14 miljard dollar. Marriot Internationaal is vooral gekend van de Ritz en Marriott- hotels. Starwood heeft maar liefst 11 hotelmerken in de portefeuille. Daarbij zijn  Sheraton, Le Méridien, Design Hotels, Westin en nog enkele andere. Marriot heeft nu een tegenbod gedaan. Indien de overname doorgegaan dan zorgt dit voor de grootste hotelgroep ter wereld. In de Benelux is Anbang (de tweede kandidaat) bekend van de overname van Fidea, Delta Loyd, en Vivat. Als er nu geen tegenbod meer komt van de Chinezen, ontstaat er een nieuwe hotelketen met maar liefst 5.500 hotels en 1 miljoen kamers in meer dan 100 landen. (JV en pvo)



Hotellerie
Hotels tonen hun hart

Enkele Brusselse hotels hebben op de dag van de Brusselse aanslagen gratis hun beschikbare kamers ter beschikking gesteld voor de door de aanslagen in Brussel getroffen personen en hun families. De Brussels Hotels Assocciaton had dat laten weten. Daarnaast werd er ook een infonummer beschikbaar gesteld voor mensen die zochten naar een onderkomen voor die dinsdagnacht en reden verschillende taxi’s gratis. Het volledige initiatief van BHA was in overleg met autoriteiten. Ook ander hotels en logieverstrekkers om en rond Brussel boden kamers aan voor gestrande reizigers. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Père Olive in Franse handen

Père Olive goed voor zowat driekwart van de olijfimport in ons land is in Franse handen gevallen. De Naamse olijven specialist is overgenomen door het Franse Labyrie, ook bekend van foie gras en gekweekte zalm. Père Olive is in de horeca ook bekend voor zijn talrijke bereidingen  (een goede honderd) waaronder zongedroogde tomaten tapenades. Laeyrie kocht ook het Nederlandse King Cuisine bekend van olijven en aperitiefhapjes. Voor Labeyrie vormen de overnames een sterke verankering in de Benelux. Wat de overname zal beteken voor het product aanbod naar de horeca toe is nog niet duidelijk. Hopelijk wordt het geen uitschuiver op olijfolie. (JV)

 



Ondernemingen - Bedrijven
OHL krijgt een Stella Artois tribune

Het is al jarenlang een traditie, de verbondenheid tussen brouwer AB InBev en voetbalclub Oud-Heverlee Leuven. De Leuvense brouwerij en de club tekenden een contract voor de komende 5 seizoenen en bevestigen het vertrouwen in elkaar. AB InBev zal proberen mee te bouwen aan de toekomst van de club en dit kan wel heel ook letterlijk genomen worden. Naast de klassieke sponsoring zal AB InBev instaan voor de volledige horeca inrichting in de nieuwe tribune en minstens tot seizoen 2021 de bieren leveren die uit de tapkranen vloeien in stadion Den Dreef. Hoewel de resultaten van de voetbalploeg het vorige seizoen niet echt optimaal waren blijft de Leuvense geloven OHL. Nog meer dan nu reeds het geval was zal AB InBev nog nadrukkelijker aanwezig zijn. De nieuwe tribune, die voorlopig gekend was onder de naam ‘spiegeltribune’, zal door het leven gaan als de ‘Stella Artois Tribune’. Of die tribune uit bierbakken zal bestaan is ons nog niet duidelijk. Bier is er dus al nu nog voetbal. (JV)



Publicaties
Vrouwelijke Michelingids

Het gekende champagnehuis Veuve Clicquot en Michelin hebben een vrouwelijke gids op de markt gebracht. In de  gastronomische gids staan alleen restaurants met een vrouwelijke topchefs. Alle 74 topchefs uit de gewone Michelin gids zijn er in opgenomen en daar zitten heel wat bekende namen bij uit het culinaire gebeuren. Lydia Glacé, Arabelle Meirlaen, Lea Linster en  Stéphanie Tunus zijn maar een paar voorbeelden. De link met Veuve Cliquot is vlug gelegd als men weet dat ‘weduwe’ Barbe Clicquot op 27-jarige leeftijd het roemrijke champagnehuis in handen kreeg en mee hielp uitbouwen tot wat het nu is. Ze wordt nog steeds beschouwd als de eerste zakenvrouw van de moderne tijd. De gids is beschikbaar bij alle vermelde restaurants en vanaf mei ook in de boekhandel . Laat ons daarbij niet vergeten dat er nog veel restaurants zijn die niet door Michelin geselecteerd zijn maar waar toch een vrouwelijke chef kok is. Thuis was het toch ook moeder die kookte? Alle dames aan de macht. (JV)

 

 

 



Publicaties
Nieuwe Foodprint

De nieuwe Foodprint1516, ‘Het culinaire jaarboek in woord en beeld’, is verschenen en reeds aan zijn 7de editie toe. Foodprint 15-16 is een uitgave van mjPublishing. In woord brengt FOODPRINT jaarlijks een overzicht van wat op de voorgrond is getreden op diverse terreinen van de gastronomie: wijn, persoonlijkheden, trends, niet te missen restaurants, de belangrijkste feiten in een jaaroverzicht, smaakmakers.

 

 

 

 

Lees meer ...

Restaurants
Hof ten As 25 jaar jong

Hof ten As gelegen in Melsbroek viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Hof ten As ligt aan de achterzijde van de kazerne van de 15de wing, en is voor de buitenwereld eenvoudig te bereiken via de afrit naar Vilvoorde op de E 19. Ondanks de nabijheid van deze en een aantal andere drukke autosnelwegen, is deze oude en typische Brabantse vierkantshoeve een toonbeeld van rust.

 

 

Lees meer ...

Restaurants
Sterrestaurant Boury (Roeselare) verhuist

Sterrestaurant Boury verhuist op 8 mei naar een andere locatie in Roeselare. Vanaf die datum huist Boury aan de Rumbeeksesteenweg 300. De nieuwe zaak bestaat uit het restaurant Boury en verder gastenkamers Caspium by Boury en vergaderzalen Musa. (pvo) [Foto: © Pieter D’Hoop]

 

 



Restaurants
Wordt Restaurant Souvenir (Ieper) het Beste Nieuwe Europese Restaurant?

Ieder jaar reikt Opinionated About Dining, een gerenommeerd restaurantkwalificeringssysteem dat gebaseerd is op meningen van fijnproevers over de wereld, zijn awards uit. Voor het eerst zal er ook een beste Europese nieuwkomer bekroond worden. En dat zou wel eens Restaurant Souvenir uit Ieper kunnen worden.

 

 

Lees meer ...

Restaurants
Campari neemt Grand Marnier over

Zeg nooit meer dat Grand Marnier een Frans drankje is. De Italiaanse drankenproducent Campari, die naar de zomer toe net een campagne aan het voeren is,  heeft  zijn Franse sectorgenoot  overgenomen.  679 miljoen euro ging er bij de overname over de toonbank. Of er iets verandert aan de strategie bij deze overname is nog niet duidelijk. Een pannenkoek geflambeerd met Campari zal er niet inzitten zeker?  (JV)  [foto: bron evmi.nl]

 

 

 

 

 



Snelrestauratie
Grootste McDonalds ter wereld weer open

Na een grondige renovatie is de grootste McDonalds ter wereld, op de Champs Elysées in Parijs, weer open. Het hamburgerrestaurant kan dagelijks nu meer dan 5.000 gasten ontvangen. (pvo)



Snelrestauratie
Pizza belevering per robot

Na enkele succesvolle tests in het buitenland waaronder Australië en Nederland denkt de pizzaketen Domino’s eraan robots in te zetten voor de belevering van pizza ook in ons land. De robot kan twee pizza’s beleveren in een straal van 2km gelegen van een Domino’s restaurant. Op de website kiest de klant zijn pizza, betaald online en kan volgen wanneer de pizza klaar is en de pizza vertrekt.

 

 

Lees meer ...

Verenigingen - Federaties
Nieuwe leden voor JRE

Restaurant L'Histoire 32 ontving op 21 maart de Algemene Vergadering van de Jeunes Restaurateurs. De leden en de pers waren te gast op een gezellige lunch, verzorgd door de drie nieuwe leden. Het is immers een traditie dat de 'groentjes' zich in een spannende vuurdoop bewijzen. Steven Dehaeze, de voorzitter van de JRE, noemt het "ook en vooral een gelegenheid om de leden kennis te laten maken met de keuken van de nieuwkomers". De koks van de dag waren Fabrizio Chirico (rechts op de foto) van restaurant Le Délice du jour in Gerpinnes, Stéphane Diffels (links op de foto) van restaurant L’Air de Rien in Fontin, en de gastheer, Jason Spinoy (midden op de foto), van L’Histoire 32 in Aalst. Naast de lunch en de voorstelling van de nieuwe leden, maakten de JRE van de gelegenheid gebruik om hun nieuwe logo te presenteren en uit te weiden over de strategie en de projecten van hun dynamische jonge vereniging en over de agenda voor dit jaar. Het orgelpunt was de aankondiging van het eerste banket voor het publiek: 'Fine Dining by JRE'. Het zal eind september plaatsvinden in het Kasteel van Roucourt, waar Benoit Neusy, die schitterde in L'Impératif in Maisières, voortaan aan de fornuizen staat. Tien leden van de JRE zullen het unieke banket verzorgen… Als het van de jonge restaurateurs afhangt, wordt 2016 vast en zeker een verrukkelijk smakelijk jaar. De vereniging die chefs van 23 tot 49 jaar oud samenbrengt, telt 30 actieve leden in België en niet minder dan 320 over heel Europa. (JV)



Wedstrijden
Angelique Verniest behaalt goud in wedstrijd “Belgian Junior Coffee Ambassador”.

Elk jaar organiseert de BJCA de wedstrijd ‘Belgian Junior Coffee Ambassador’, in samenwerking met Rombouts koffie. Tijdens deze wedstrijd wordt de behendigheid van laatste jaars hotelschoolleerlingen (zowel van Vlaanderen als Wallonië) getest aan het espressotoestel. Tijdens deze wedstrijd op 16 maart 2016 in de hotelschool van Saint-Ghislain behaalde Angelique Verniest uit Tielt, leerlinge aan Hotel – en Toerismeschool Spermalie de eerste prijs in de categorie “Beste espresso”.

Lees meer ...

by communitysoft.com