LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Actua
Inventaris La Place filialen onder de virtuele hamer

Van servies tot professioneel horeca apparatuur. De spullen van diverse La Place-restaurants gaan komende weken onder de virtuele hamer bij BVA-Auctions.com
Wegens verhuizing en sluiting worden wekelijks online veilingen van La Place georganiseerd.

 

 

 

Lees meer ...

Actua
Bonduelle Minute® Challenge

Aan alle Chefs: einde maart startte de Bonduelle Minute® Challenge. In deze online wedstrijd daagt Bonduelle Food Service chefs uit om een gerecht te creëren met tenminste één Minute® groente en dit op de website www.bonduelleminutechallenge.be of op Instagram te delen met ‪#‎bonduelleminutechallenge. De wedstrijd loopt tot en met 24 mei 2016. Zie ook https://www.facebook.com/BFS.Belgie/

 

Lees meer ...

Algemeen
Wijn drinken in België

Volgens een studie van The Wine Institute een vereniging van Californische wijnbouwers  drinken de Belgen gemiddeld 30,7 flessen wijn per jaar. Daarmee staat België 26 ste op de wereldranglijst. Een lijst die aangevoerd door … Vaticaanstad. Dat er in Vaticaanstad weinig of geen kinderen wonen trekt het gemiddelde uiteraard omhoog. Of de cijfers slaan op huiselijk gebruik of op verbruik in de horeca staat niet vermeld in het rapport. Even min of de Belg nu nog steeds valt voor Franse wijnen of  zijn kijk op wijn ook naar landen richt. Cijfers die voor de horeca wel belangrijk kunnen zijn. (JV)



Algemeen
Samenwerking tussen B&B's en toprestaurant

In het Meetjesland bewijzen drie B&B’s en een restaurant dat samenwerking in de horeca wel degelijk kan. Drie B&B’s hebben een samenwerkingsakkoord afgesloten met restaurant De Oker in Zomergem. Chef Dietrich Degrave van Den Oker kreeg regelmatig de opmerking dat zijn klanten wel graag een wijntje dronken bij de maaltijd maar dan wel in de buurt wilden slapen. Hij vond drie B&B’s die hun klanten naar het restaurant voeren en na de maaltijd weer oppikken met een nuchtere chauffeur. De Luchtreiziger in Adegem, Summergem in Zomergem en ’t Heerenhuys in Ursel zijn alvast mee in het project gestapt. Zo kunnen de klanten een totaal arrangement boeken met een gastronomische maaltijd, een overnachting en een uitgebreid ontbijt. Samen sterk. (JV)      



Algemeen
Schadevergoeding voor Vrijmoed

Twee jaar lang werd de Gentse sterrenchef Michael Vrijmoed gestalkt door een man uit Aalter. De man solliciteerde ooit bij de topchef en kreeg zo zijn gsm nummer te pakken. Daarop volgden niet echt aangename sms’en. De man wist ook een vals facebookprofiel aan te maken waarop de uitlatingen al even onvriendelijk waren. Ook Skype was de man niet vreemd. De stalker werd, gelukkig, veroordeeld tot een schadevergoeding van meer dan 2000 euro en een boete van 6000 euro. Het blazoen van de topchef mag dan misschien al een deukje gekregen hebben, de klanten weten beter en Michael behoudt zijn stijl door kalm te blijven en geen onnodige commentaar te geven. (JV)

 

 



Algemeen
Gezonde kinderen en tieners

Volgens de gezinsbond en Test-Aankoop kampt één kind op tien met overgewicht. Reclamecampagnes van Maya De Bij, Plop koekjes en K3 producten met allerlei zoetigheden zijn daar mede oorzaak van. Maar ook de fastfood en  restaurants gaan niet steeds vrij uit met jongeren te lokken met kindvriendelijke aanbiedingen die niet steeds het overwicht tegen gaan. Ook kinderen moeten volgens verschillende instanties meer aandacht hebben voor gezonde voeding voor kinderen tieners. Een grensoverschrijdende regelgeving  zou daarbij niet ongepast zijn. Tenslotte is aan het de fastfoodzaken, frituren en restaurants zelf om het initiatief te nemen. (JV)



Algemeen
2005 goed wijnjaar

2015 zou een uitzonderlijk wijnjaar zijn voor verschillende Franse wijnen .  In het bijzonder bordeaux-, bourgogne- champagne-  en rhônewijnen zouden kunnen profiteren ideale weeromstandigheden. Een zachte lente, een aangename zomer met de nodige neerslag, en een droge oogstmaand maken de Franse wijnboeren ietwat euforisch. Het sap eerst nog enkele maanden in de vaten voor een definitief  resultaat kan opgesteld worden maar na enkele slechte jaren ziet alles er veelbelovend uit. (JV)



Algemeen
Kusthoreca is tevreden met Paasvakantie

De kusthoreca is grotendeels tevreden over de paasvakantie. Er was iets minder volk dan anders, maar al bij al viel het toch mee, luidt het. De kust bleef in ieder geval grotendeels gespaard van de angst voor terreur. De annuleringen werden gecompenseerd door de extra boekingen die de horeca kreeg door de drukte op de Oostendse luchthaven.   (pvo)



Algemeen
Elsene wil Luxemburgplein verkeersvrij maken

De gemeente Elsene wil het bekende Luxemburgplein verkeersvrij maken. Er is alvast aan het Hoofdstedelijk Gewest gevraagd om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Het plein is nu een druk verkeerspunt in de Europese wijk. Volgens de gemeente blijkt echter dat de horeca baat zou hebben bij een verkeersvrij plein. (pvo)



Algemeen
Politie Meetjesland gaat rookverbod in horeca strenger controleren

De politiezone Meetjesland Centrum heeft aangekondigd dat het rookverbod in de horeca strenger gecontroleerd gaat worden. Onlangs gingen er al agenten langs in 8 horecazaken. In één café werd gerookt en kregen de uitbater en een klant een boete. Drie andere horecazaken kregen een schriftelijke verwittiging omdat er geen rookverbodstekens waren aangebracht of omdat de rookkamer niet in orde was. De politie zegt dat in de toekomst nog dergelijke acties zullen volgen. (pvo).



Algemeen
Antwerps startersproject Baas voor jonge ondernemers is groot succes

In 2015 werden er in Antwerpen 4.394 startende ondernemingen geteld, het hoogste punt in 15 jaar. Vooral zakelijke dienstverlening, groot- en detailhandel en horeca zijn populair bij starters. Een deel van het succes is toe te schrijven aan het startersproject Baas, dat Antwerpse jongeren tussen 18 en 30 jaar die ondernemen of dit willen doen ondersteunen. Het project is een samenwerkingsverband tussen de stad, Unizo, Voka, VDAB en het jeugdhuis Kavka. (pvo)



Algemeen
Kopje kofiie verliest charme

Het lijkt een jammerlijke vergane glorie te worden een lekker kopje koffie met een koekje om te soppen of een andere attentie. Veel horecazaken zijn er al van terug gekomen en plaatsen een koekjestrommel waarbij de klant indien gewenst zelf zijn koekje kan nemen. Dit initiatief moet de verspilling tegengaan klinkt het links en rechts. Of het ook de service en de gastvrijheid ten goede komt is nog een andere zaak. Waar is de koffie met een wafeltje, een heel kleine advocado, klein glaasje water, suiker en kannetje melk? Of verlaagt een goed serveerde koffie zich tot het niveau van de fastfoodzaak? (JV)

 



Algemeen
Biermarmelade

Aperitief kroketjes met biersmaak, paté met bepaalde biersmaken, biersauzen enz…. Wie dacht dat we het allemaal al gehad hadden heeft nog geen rekening gehouden met de biermarmelade van de Schotse brouwerij Innis & Gunn. Ze slaagden erin een marmelade, jam, te maken met van hun alcoholische drankje. De jam is een mix van Indian Pale Ale en marmelade  waardoor het goedje een ondertoon een van hop heeft. In aansluiting daarmee is er ook een IPA gemaakt met marmelade smaak. De twee producten zijn momenteel  enkel verkrijgbaar in de bar en het restaurant van Schotse bierbrouwerij. Maar het misschien kan het concept ook Belgische concept ontwerpers aan het werk zetten.  Voor mij een boterham met Leffe donker marmelade. (JV) [beeld Innis & Gunn]



Algemeen
Grade stopt ermee

Als een donderslag bij klaarlichte hemel kwam het nieuws dat de Gentse chef-kok Piet Rogiers de deur van het meer dan bekende restaurant Grade nog voor de zomer toetrekt. Grade stond al 30 jaar als een culinaire rots in de branding op de kaart van ‘the place to be’ in Gent. Grade wist steeds  de klanten te verwennen. Steeds was er weer iets nieuws te beleven in Grade. Het belangrijkste was en is natuurlijk de kaart maar ook aan het interieur werd er in de loop van de jaren serieus verder gewerkt. Eind juni gaan de deuren dicht maar Piet Rogiers sluit niet uit dat er in Gent en zeker in Gent een nieuwe Grade verschijnt. Meer informatie op de regionale pagina’s van de volgende Horeca Revue. (JV)



Algemeen
Boxy & Boxy

Alsof er nog geen kookprogramma’s pakt Vitaya uit met ‘Boxy & Boxy’. De culinaire broers Kristof en Stefaan Boxy zullen in hun eigen kookprogramma op Vitaya koken voor bekende Vlamingen en tips geven aan de kijkers. In het  kookprogramma "Boxy & Boxy" stapt het duo binnen in een voor hen onbekende wereld. Ze maken kennis met BV's, lopen een hele dag in hun spoor, en koken in hun mobiele keuken een origineel menu voor hen. De broers runden jarenlang een sterrenrestaurant in Kortrijk. Sinds 1997 baten ze hun eigen traiteurzaak uit. Hoewel niet kan getwijfeld worden aan de culinaire bagage van de gebroeders is het nog maar de vraag of het programma een meerwaarde kan beteken voor culinair Vlaanderen. (JV) [Fofo HN3K]



Algemeen
Terreur ook voelbaar in de horeca

De aanslagen van vorige maand in Brussel hebben zich ook laten bij de horeca en in het bijzonder bij de hotels. Net op het moment dat de horeca weer iets overeind  kon komen na de aanslagen van Parijs komen er de aanslagen van Brussel  als een mokerslag voor de horeca. Maar niet alleen in Brussel maar in het ganse land werden massaal  reserveringen afgeblazen.

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Share-a-smile aan de kust

De kust kwam, terecht of niet de voorbije weken, maanden soms in een slecht daglicht te staan. Het personeel zou te nors zijn niet alle horecazaken zouden kindvriendelijk zijn en het aanbod van de maaltijden te eentonig. Maar ‘foute vriend’ Christophe Stienlet wil daar verandering in brengen.

 

Lees meer ...

Algemeen
Gezond of niet

Het is een eindeloze discussie, ook  aangewakkerd door sommige media, wat nu gezond eten en drinken is. Wat links als ongezond wordt omschreven wordt rechts als voedzaam omschreven. Geen enkele horecazaak die vermeld hoeveel keer de prei, de peterselie, de tomaat  besproeid geweest is. Geen enkele cafébaas (op enkele uitzonderingen na) die weet welke ingrediënten er in hun bier of frisdranken zitten.

 

Lees meer ...

Algemeen
Tekort aan vanillestokjes

Een tekort aan vanillestokjes uit Madagaskar zou er wel eens kunnen voor zorgen dat de prijs van ijs en andere voedingswaarden deze zomer uit de pan swingt. De vanille-orchidee, die vooral rond de evenaar wordt gekweekt, levert als vanouds het kruid voor de vanilleproducten. Madagaskar is daarbij  grootleverancier van de vanillestokjes, en tekent voor zowat de helft van de volledige wereldproductie. Maar na een waardeloze oogst ziet het land zich geconfronteerd met een heuse crisis. De zo gegeerde vanillestokjes die in ijs maar ook andere recepturen zoals rijstpap verwerkt worden zo niet schaars dan toch duurder. (JV) [foto Riziky.be]



Beurzen - congressen - evenementen
Info namiddag bij ISPC Gent

De witte kassa, de flexijobs de steunmaatregelen voor de horeca, soms weet een mens het niet allemaal meer. Staatssecretaris Bart Tommelein, Wim Van Steendam, Sven De Proft en Ivan Sabbe geven tekst en uitleg in ISPC Gent op 27 april. Alles begint om 14u30. Na de professionele uitleg is er tijd voor vragen en antwoorden. Aansluitend is er een drink. Een namiddag met heel veel informatie dus, die niet kan gemist worden. Inschrijven kan via mlamont@ispc.be . (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Volkscafes in de Westhoek

Ja ze bestaan nog en ja ze trekken nog volk. De volkscafé’s zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van de Westhoek. Tijdens het weekend van 16 & 17 april is er in de Westhoek het weekend van het volkscafé. Tientallen Café’s stellen hun deuren open met streekbieren, hapjes en maaltijden met streekproducten, optredens, rondleidingen enz… . Het is wellicht een toeristisch gebeuren maar voor veel horeca uitbaters die niet zo bekend zijn met de streek een moment om te zien hoe het vroeger en nu aan toe gaat. Misschien kan het gebeuren ook een inspiratiebron zijn voor beginnende of bestaande zaken want ‘back to the roots’ is toch een trend. Wie inspiratie wil opdoen kan terecht op www.weekendvanhetvolkscafé.be  . Misschien een idee om het idee uit te breiden over gans België en zo de horeca in een ander daglicht te stellen. (JV) [foto Michael Depestele]



Beurzen - congressen - evenementen
Smakelijk weekend

Het ziet er naar uit dat het weekend van 4 tot 8 mei, onze lieve hemelvaart, zowat het smakelijkste weekend van het jaar zal worden. Met ‘Gent Smaakt’ en ‘Antwerpen Proeft’ demonstreren twee culinaire stadsfestivals op dezelfde datum wat hun regio of ver er buiten te bieden hebben. De horeca komt naar de mensen toe en het kan alleen maar een  positieve impuls betekenen voor de horecazaken die eraan deelnemen. Anderzijds kan het voor bestaande horecazaken een voorbeeld zijn om zich op originele wijze naar het groot publiek te profileren.  (JV)    

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Lente bij ISPC

Lente bij ISPC betekent onder meer een avondopening op 19 april in de vestiging te Gent. Van 17u tot 21 uur is er het sprankelend evenement ‘ Culinary Spring’. Tijdens de avondopening kunnen klanten genieten van culinaire hoogstandjes en een smakelijke sfeer. De ganse dag geldt ook een korting van 10% bij aankopen vanaf 150 euro. Om organisatorische redenen wordt wel gevraagd op voorhand te reserveren voor de culinaire belevenis tussen  17u en 21u. Meer gegevens zijn terug te vinden op de website van ISPC. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Straffe Straffe Hendrik

Het Brugs Biertje Straffe Hendrik was even te straf. Door een productie foutje ontstond in zowat 100.000 flesjes teveel druk door de hergisting op fles. Niet de gebruikelijke 3 bar werd gehaald maar de flesjes bleken soms zelfs de 6 bar te overschrijden. De flessen zijn normaal bestand tegen een druk van 17 bar maar toch gingen bepaalde flesjes spontaan barsten. Een algemene terugroepactie is er niet gekomen maar enige voorzichtigheid bij het openen van een flesje Straffe Hendrik is wel aangeraden. Een flesje openen van het lot kan tot champagne toestanden leiden. (JV)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
West-Vlaamse bieren in 't Plakkertje

Wie een West-Vlaams biertje wil proeven kan daarvoor vanaf heden terecht bij ’t Plakkertje in Roeselare. Het is een initiatief van Stijn Couvreur die zich heeft opgewerkt tot zytholoog. De drukker heeft een leegstaande ruimte in zijn woning omgebouwd tot bierproeflokaal. Ongeveer een vijftigtal, voornamelijk West-Vlaamse bieren staan er op de planken en in de frigo. Groepen tot 15 personen kunnen er op afspraak bieren gaan proeven. Er kunnen ook proverijen volgens thema op poten gezet worden. Ook voor de professionele horeca uitbater kan dit een uitdaging om nieuwe streekbieren te leren kennen met een grondige uitleg. Onbekende hoeft niet steeds onbemind te zijn. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Café De Key (Sint-Truiden) krijgt tweede leven

Het bekende Truiense volkscafé De Key heeft een nieuwe cafébazin. Voormalig uitbaatster Marie-Janne Menten lanceerde de campagne Marie-Janna zoek,t Marie-Janne om een opvoger te vinden. Die is nu gevonden in de persoon van Huguette Devenyns, die nu achter de toog van dit 160 jaar oude café staat. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwerij Palm mikt op Rodenbach en Cornet

Brouwerij Palm maakt weer winst, na drie verliesjaren op rij. Opvallend is dat de Brouwerij niet langer focust op hunj amberkleurig bier dat de naam gaf aan de brouwerij. Volgens de brouwers is Palm minder populair dan vroeger en zijn de winstmarges op dit bier laag. Daarom ging de brouwerij op zoek naar een nieuw trekpaarden, die gevonden worden in de merken Rodenbach Grand Cru, Brugge Tripel en Cornet. (pvo)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Panama Papers in de brouwerijwereld

Net zoals het terrorisme was het onderwerp Panama Papers zowat het onderwerp van de voorbije week. In  het dossier met legale of illegale constructies in een belastingparadijs is ook de naam gevallen van het geslacht Spoelberch, de belangrijkste aandeelhouder van de biergigant AB Inbev. Het zou gaan om een zeer ingewikkeld kluwen waarbij zelfs sommigen telgen de jongen in het nest niet terugvinden. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Goede exportcijfers voor Huyghe

De Belgische Export zit mede dankzij de talrijke, dure handelsmissies in de lift. Maar hoeveel chocolade, frieten en bier er  tijdens deze missies ook geserveerd worden de export van de horecaproducten is behoorlijk beperkt. Alleen brouwerij Huyghe weet te melden dat haar exportcijfer in 2015 verdubbeld is met speciale bieren naar Colombia en ook voor dit jaar voorziet de brouwerij een stijging. Het Zuid-Amerikaanse land en de volledige regio blijkt een grote liefhebber te zijn van Belgische bieren. Exclusieve bieren met de naam ‘Belgium’ lijken het wel goed te op de exportmarkt. Maar andere horecaproducten krijgen niet echt voet aan grond in het buitenland op enkele uitzonderingen na. Misschien beter de plaatselijke horeca in België na de aanslagen promoten. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Piet Gein met nieuwe uitbater

Er is een tijd van komen en gaan en soms is de tijd van gaan gekomen. Tot algemene spijt van wie het benijd verlaat Ronny Decock zijn muziekcafé Piet Gein te Roeselare. Ronny Decock wist in een kleine 40 jaar het café aan de Vlamingstraat uit te bouwen tot een tempel voor muziekliefhebbers. Piet Gein was een icoon in Roeselare en heel ver daarbuiten. Wie Thé Lau, Deep Purple, Def Leppard, of UFO tot zijn klanten kan opnoemen behoeft geen geloofsbrieven meer. Ronny bleef er ondanks het succes van zijn steeds kalm bij. Danny Naert die al 25 jaar trouwe klant is bij Piet Gein neemt de taak van Ronny Decock over in de hoop het café op de kaart te kunnen blijven zetten. Klanten van café Piet Gein lieten het logo van het café op hun kuit tatoeëren. Dit als eerbetoon aan uitbater Ronny Decock . (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Amerikanen versus Leffe

Amerikanen, toch een paar enkelingen zijn boos op brouwerij AB Inbev. Vooral Leffe ligt onder vuur. De reden is dat Leffe niet gebrouwen wordt  door monniken, iets wat door het etiket wel gesuggereerd wordt aldus de Amerikaanse bierliefhebber Henry Vasques. Hij sleepte het merk zelfs voor de rechter omdat hij zich misleid voelde. De klokkentoren op het etiket van Leffe suggereert duidelijk dat het bier gebrouwen wordt door monniken, maar AB Inbev zou moeten vermelden dat dit niet zo is. De bierliefhebber die dacht monnikenbier te kopen eist een compensatie van het bedrijf en hoopt dat zoveel mogelijk Amerikanen zich achter zijn initiatief zullen scharen. Hoe zat dat met die spijkers op laag water? (JV)



Hotellerie
Overnachtingen worden in Europa goedkoper

Advito, expert op het gebied van zakenreizen, heeft een nieuwe kwartaalupdate van de Industry Forecast uitgebracht. Daaruit blijkt, in vergelijking met de vorige kwartaalupdate, dat de prijzen voor vliegtickets en hotelovernachtingen in 2016 onveranderd blijven of zelfs zullen dalen. Of de recente aanslagen in Brussel een impact hebben op de lokale tarieven in België, is nog niet duidelijk.

Lees meer ...

Hotellerie
Voormalig klooster van het Militair Hospitaal (Antwerpen) wordt hotel

Een ondernemersfamilie wil het voormalig klooster van het Militair Hospitaal te Antwerpen renoveren en omvormen tot een luxueus hotel. Het gebouw staat op de lijst van Onroerend Erfgoed en is grotendeels beschermd. De Vlaamse regering heeft een subsidie van 1 miljoen euro veil voor de restauratie. Het zal nog even duren vooraleer het hotel opengaat (ten vroegste in 2018). De bouwaanvraag is nog in opmaak. Het wordt een kleinschalig luxehotel, dat beheerd gaat worden door een familiale investeerder, die voorlopig onbekend wil blijven. (pvo)



Hotellerie
Hotelketen van Donald Trump wordt getroffen door Hackers

De hotelketen van Amerikaans Presidentskandidaat Donald Trump is het slachtoffer geworden van malware. Hackers konden hierdoor creditcardgegevens ontfutselen van klanten. Onder meer hotels in New York, Toronto en Honolulu van de Trump Hotel Collection zouden het slachtoffer geworden zijn. Ironisch is dat juist Trump veel kritiek heeft op de Amerikaanse verdediging tegen cybercriminelen.  (pvo)



Hotellerie
Accor opende vorig jaar recordaantal hotels

De hotelreus Accor heeft in 2015 maar liefst 229 hotels geopend, goed voor 36.172 nieuwe kamers. Hiermee heeft de hotelgroep een record gevestigd, want nooit werden er op één jaar tijd zoveel hotels geopend. De snelle groei van Accor zat vooral in Azië, met 39 % van het aantal nieuwe kamers en in Europa (goed voor 37 % van de nieuwe kamers). (pvo)



Hôtellerie
Inwoners van Brugge en Jabbeke omarmen Ibis Budget hotel

De inwoners van Brugge en omgeving geloven in de komst van het nieuwe Ibis Budget-hotel langs de E40 in Jabbeke, vlak bij het Total-tankstation en recreatiepark Klein Strand. Deze hotelkamers worden verkocht als een belegginsproduct. Dat is een conclusie na de eerste verkoopsronde van ontwikkelaar Bricks & Leisure Vastgoed.

 

 

Lees meer ...

Ondernemingen - Bedrijven
Lampas-project voorgesteld

In het tweesterrenrestaurant Château de Mylord te Ellezelles stelden de Gastronomische Club Prosper Montagné en brouwerij Lindemans het Lampas-project voor. Lampas
(= een samentrekking van ‘lambiek’ en ‘tapas’) staan voor authenticiteit en originaliteit. Het zijn creatieve combinaties van fingerfood en authentieke lambiekbieren. Aan vijf talentrijke chefs werd gevraagd om telkens drie lampas te ontwikkelen. Naast Jean-Baptiste Thomaes van restaurant Château de Mylord (Ellezelles), die tevens ambassadeur is van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2017’, stelden ook vier gewezen winnaars van de prestigieuze kokswedstrijd hun creaties voor.  De overige chefs die aan het project deelnemen zijn Pascal Peters, restaurant Vivendum (Dilsen-Stokkem), Eerste Kok van België 2015, Sam Van Houcke, restaurant Onder de Toren (Hansbeke), Eerste Kok van België 2013, Lode De Roover, restaurant Fleur de Lin (Zele), Eerste Kok van België 2011, en Dimitri Marit, Maison Marit (Braine-l’Alleud), Eerste Kok van België 2006.

Lees meer ...

Ondernemingen - Bedrijven
Solo verwelkomt 6000 chefs in bakatelier

Op 7 april trapte Solo zijn Baktour doorheen België op gang. Met een mobiel bakatelier strijkt het deze maand neer in drie shoppingcenters in België: Woluwe, Wijnegem en Luik. Het doel: op 10 dagen tijd 6.000 Belgen tonen hoe eenvoudig en leuk het is om de lekkerste cupcakes, madeleines, chocolate chip cookies en quatre quarts te maken. Shoppers komen zo niet alleen thuis met een nieuwe outfit, maar ook met een lekker en persoonlijk cadeau voor de mensen die ze een warm hart toedragen. (pvo)



Restaurants
Restaurant Crystal Lounge (Brussel) lanceert De-Light keuken

Adwin Fontein, chef van restaurant Crystal Lounge in Sofitel Brussels Le Louise, lanceert de  De-Light keuken. Dit is een concept, waarbij gastronomisch tafelen gecombineerd met een lage caloriewaarde. Een De-Light maaltijd (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) telt minder dan 500 calorieën. Het concept werd ontwikkeld door chef Patrick Jarno van Sofitel Quiberon Diététique Thalassa sea & spa. Vandaag eren tal van chefs bij Sofitel de voedings- en wellnessexpertise van Jarno door een De-Light menu voor te stellen met een persoonlijke toets. (pvo)



Restaurants
Restaurant Siphon (Oostkerke) brouwt zijn eigen bier

Restaurant Siphon in Oostkerke gaat eigen bier brouwen. Het is de bedoeling om tot 500 liter gerstenat te brouwen. Tegen juni willen de zaakvoerders hun eigen bier in hun zaak schenken. Er worden drie bieren gebrouwen, die allemaal een Damse naam zullen krijgen.  ‘Blinker’ wordt een blonde saison, Damme Nation een bitter, amberkleurig bier en Cassandra een zwart stout-bier. (pvo)

[foto Benny Proot]



Restaurants
Restaurant Le Chevalier (Oostende) staat in de etalage

Het bekende Oostendse restaurant Le Chevalier zoekt een overnemer. De uitbaters van dit restaurant op de Albert I promenade, dat bekend staat omwille van zijn bouillabaisse en handgemaakte garnaalkroketten, zijn intussen 67 jaar en willen op pensioen. (pvo)

 

 



Restaurants
Restaurant Pinot-Gris (Stekene) is failliet

Restaurant Pinot-Gris in Stekene is door de te hooglopende RSZ-schuld gedwongen om de boeken neer te leggen. De curator hoopt zo snel mogelijk een overnemer te vinden. De eigenaar van Pinot-Gris is ook uitbater van De Boshoeve in Stekene en De Lekkerbek in Waasmunster maar die restaurants staan volledig los van het faillissement. (pvo)

 

 



Snelrestauratie
Frituren naar rechtbank

We hadden er al over bericht in een vorige mail dat er onrust was bij de Gentse frituristen. Enkele frituristen trekken nu naar de rechter in kortgeding om de nieuwe regelgeving rond de aanbestedingsprocedure aan te vechten. Sommigen  vrezen door de nieuwe regelgeving hun frituur kwijt te raken.

 

 

Lees meer ...

Snelrestauratie
Beste frikandel bij Vanreusel

Volgens het Nederlands onderzoeksbureau (CSO) Centrum voor Smaakonderzoek zijn de frikandellen van de Belgische snackfabrikant Vanreusel  de beste op de markt. Het Belgische bedrijf uit het Limburgse Hamont steekt daarvoor voor het tweede jaar op rij zijn concullega’s als Beckers en Van Lieshout voorbij. Vanreusel krijgt steeds meer voet aan de snack wereld in Nederland. Momenteel is het familiebedrijf Vanreusel marktleider in België maar de blik naar het snackland bij uitstek Nederland blijft meer dan eens open. Op de voorbije horecava beurs in Amsterdam lanceerde Vanreusel nog het kenniscentrum voor frikandellen. (JV)  



Snelrestauratie
McDonalds wil Azië verder inpalmen

In 2004 was de hamburgerketen McDonalds nog het middelpunt van een groot voedselschandaal in Azië, vandaag richt de keten terug zijn pijlen op Azië. In de komende vijf jaar hoopt de fastfoodketen 1.500 nieuwe restaurants te openen in China, Hongkong en Zuid-Korea. Daarvoor kijkt McDonalds vooral uit naar een franchisenetwerk. Momenteel telt de Amerikaanse hamburgerketen al 2800 zaken in de regio. Zou er een lijsthambulgel met flieten of een sushi hambulgel geserveerd worden? (JV)



Web
Myflexijob.be, vacaturesite voor flexijobs

Het Mechelse opstartende marketingbedrijf Cunning Plan lanceert myflexijob.be, een vacaturesite die gespecialiseerd is in flexi-jobs. De site wil horecazaken in contact brengen met flexibele werkkrachten die willen bijklussen zonder extra belastingen te betalen. (pvo)

 

 




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com