LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 22/09/2017
273 - 22/09/2017
272 - 22/09/2017
270 - 22/09/2017
271 - 22/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Tielt verliest Jacky

 Jacky Vanmaele is overleden. Jacky wist alle kleinkunstenaars naar zijn café, De Harlekijn te halen. Jacky en zijn café De Harlekijn waren een icoon in Tielt.

Zijn organisatietalent was zo groot dat hij ook namen als JJ Cale, John Cale,  en Herman Van Veen naar het provinciedorp wist te halen. Na zijn kleinkunstcafé hield Jacky ook op zijn eigen manier De Foyer van het cc centrum Gildhof open. (JV) [©Ingrid Castelein]

 

 



Algemeen
Bertje oliebol is niet meer

Bertrand ‘Bertje’ Coussens is op zijn 75e verjaardag overleden. Hij vierde dit jaar nog, samen met zijn vrouw Jeannine, 50 jaar friturist. Exact de helft daarvan stond hij op de kermis in Deinze. Jarenlang bakte hij samen met Werner, Ronny en Johnny gratis oliebollen, tijdens de lentefoor voor de kinderen van het DVC Heilig Hart en tijdens de zomerfoor voor alle rusthuizen van groot Deinze. Hij deed zijn werk met veel plezier en werkte tot zijn laatste dag. Daarnaast was hij op de zomerkermis vooral bekend voor zijn worstenkraam. Zijn laatste oliebollen in Deinze bakte hij voor de kinderen van het DVC Heilig Hart begin mei. Een man met een hart dus. (JV) [Foto LEZ]

 



Algemeen
Geen terrassen meer in Brusselse Beenhouwersstraat tijdens winter

’t Is de straot van de studenten van ’t shoon leven en van de agenten…..  .Zo wist Johan Verminnen de Brusselse Rue des Bouchers te omschrijven. Over culinaire geneugten in de Brusselse straat is er lang geen sprake meer tenzij er enkel naar toeristen gekeken wordt. De restaurants en cafés in de straat mogen nu geen zonnetenten, wijntonnen, windschermen en standjes met zeevruchten voor hun zaak uitstallen. (JV)

 

Het Brusselse stadsbestuur wil dat de terrassen tussen oktober en april in de bekende Brusselse Beenhouwersstraat verdwijnen. De stad wil naar eigen zeggen de wijk toegankelijker maken. Ook veiligheidsmaatregelen spelen een rol. De terrasopstelling zou een hinder kunnen zijn voor de hulpdiensten. De horeca zelf is razend en spreekt van broodroof. (pvo)



Algemeen
Brusselse horeca krijgt meeste klappen in omstreden voetgangerszone

Volgens een studie van het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt krijgt de horeca langs de omstreden voetgangerszone in Brussel de hardste klappen te verwerken. De minister van Financiën liet na de aanslagen van 22 maart de omzetcijfers van de Brusselse horeca onderzoeken. Het onderzoek peilde naar 2 zones: het ganse Brusselse gewest en de voetgangerszone rond de Grote Markt, die vorig jaar sterk werd uitgebreid. Uit de studie blijkt dat de omzet voor de horeca in gans Brussel daalde, maar vooral in het hart van de stad. Volgens de minister is er wel degelijk iets aan de hand met die omstreden voetgangerszone, aangezien de omzetdaling al dateert van voor de terreurdreiging.

Omzet Brusselse horeca

Brussels Gewest                        Voetgangerszone

Eind 2015:       - 1.1 %                    Eind 2015:     - 7.9 %
Begin 2016:     - 3%                        Begin 2016:   - 6.7 %

(pvo)



Algemeen
Solidariteit met slachtoffers treinstakingen

Bert Geuens van Brasserie De Watermolen in Retie heeft onlangs op de trein honderd gratis cheeseburgers uitgedeeld aan reizigers. De horeca-uitbater wilde op die manier zijn solidariteit betuigen met de getergde pendelaars, die al geruime tijd weken het slachtoffer zijn van wilde spoorstakingen. (pvo)



Algemeen
Witte kassa eist slachtoffers

Volgens de cijfers van het onderzoeksbureau Graydon moesten al 879 horecazaken tijdens de eerste 5 maanden van het jaar de deuren sluiten. Dat zijn er 4 % meer dan dezelfde periode vorig jaar. Opmerkelijk is dat het in de andere sectoren wél goed gaat en het aantal faillissementen daar alleen maar afneemt. Volgens Graydon is de voornaamste redenen van de falingen in de horeca te zoeken in de komst van de witte kassa. (pvo)



Algemeen
Witte kassa zorgt voor golfstromen in de horeca

Hogere prijzen, minder keuze op het menu en meer sluitingsdagen. De klant is de dupe van de witte kassa. Dat blijkt uit een bevraging van Horeca Vlaanderen. “En de gevolgen zullen de komende maanden alleen maar groter worden.” Uit een bevraging van Horeca Vlaanderen bij 736 ondernemers blijkt de komst van de witte kassa flink wat gevolgen te hebben. Niet alleen voor de restaurant-, brasserie-, en café-uitbaters zelf. “Ook de klanten voelen het”, zegt woordvoerder Gerrit Budts. De helft van de ondernemers verhoogde zijn prijzen met tien procent. “De volgende jaren zullen de prijzen nog meer stijgen.” Ook openingsuren- en dagen werden aangepast. “Klanten zullen niet meer van 11 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds bediend worden. Je merkt dat meer en meer zaken om kosten te besparen weer met een service coupé werken”, aldus Budts.

Lees meer ...

Algemeen
Meest duurzaam bedrijf voor Kasteelhoeve Wange

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen hebben de Internationale Groene Sleutel Award 2016 overhandigd aan Kasteelhoeve Wange. Het seminariecentrum en gastenverblijf uit Landen mag zich voortaan het meest duurzame toeristische bedrijf van de wereld noemen. Kasteelhoeve Wange haalde het voor een natuurcentrum uit Wales en een vakantiepark uit Kroatië. Kasteelhoeve Wange haalde het uit maar liefst 2 370 toeristische sites in 52 landen, een bijzonder straffe prestatie dus. Kasteelhoeve Wange kan trouwens al veel langer een fantastisch groen rapport voorleggen: het seminariecentrum en gastenverblijf uit Vlaams-Brabant heeft al 5 jaar op rij een Groene Sleutel van Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen aan de muur hangen.

Lees meer ...

Algemeen
Bier museum verhuist

Het imposante biermuseum van Remi Dhaene in Ertvelde verhuist naar het Brugse biermuseum. Gezondheidsproblemen  zorgen ervoor dat het biermuseum in het najaar Ertvelde verlaat en dus naar Brugge verhuist.  De collectie is vrij impressionant. Meer dan 7.500 unieke bierflessen van de jaren 40 tot nu uit meer dan 110 verschillende landen.  7000 soorten bierglazen, 400 asbakken, bierblikken reclameborden, lichtreclames en nog veel meer attributen wist Remie Dhaene in, tientallen jaren te verzamelen. Zo kwam hij bij het biermuseum in Brugge op de hoek van de Markt van Brugge. In het najaar, na september, is de verhuis voorzien. Een aanwinst voor het Biermuseum dat zich zo nog meer op de kaart zal kunnen plaatsen. (JV)



Algemeen
Kortgeding Gentse frituristen

De kortgedingzaak van de frituristen tegen de stad Gent werd gepleit, maar een vonnis is er nog niet Op 9 juni wil de stad de standplaatsen van de frietkoten op de openbare weg veilen, zonder de 5 procent-regel. Die verzekert de zittende uitbaters van hun plaats.

[repro VDS]

 

Lees meer ...

Algemeen
Nederland bbq land

Nederland scoort hoog in de top tien van landen waar barbecueën het meest populair is. Nederland neemt in die top de zesde plaats in na typische barbecue-landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, de Verenigde Staten en Singapore. Dat blijkt uit onderzoek van Beslist.nl. De belangstelling voor barbecues is in Nederland explosief gegroeid in de afgelopen vijf jaar. Barbecueën en buiten koken wordt niet alleen populairder, maar ook steeds professioneler. De kok aan het vuur wil hoe langer hoe meer duurzame kwaliteitsproducten en materiaal. In het onderzoek hebben ze wellicht de talrijke Belgische horeca barbecue zaken over het hoofd gezien. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Een 100-tal Belgische bars scharen zich achter het goede doel tijdens Negroni-week

‘There’s no cheers without a cause’. Onder die slogan gaat straks, van 6 tot 12 juni, de internationale Negroni-week van start. Opnieuw worden bars, restaurants en winkels overal ter wereld aangemoedigd om een deel van hun omzet – 1 euro per verkochte Negroni-cocktail of Negroni-product – af te staan aan een goed doel naar keuze. Voor de internationale Negroni-week 2016 schreven al 41 landen zich in. Ook in België mikt de campagne op een breed publiek via public relations, sociale media, verkooppunten en displays. Een 100-tal Belgische bars nemen deel aan de Negroni-week. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Culinaire smaakmakers in brouwerij De Koninck

De tijd dat er bij De Koninck alleen bier werd gebrouwen, is verleden tijd. De brouwerij is een interessante en inspirerende ontmoetingsplek voor Antwerpse smaakmakers. Stielmannen die even gepassioneerd met hun vak bezig zijn als de bollekesbrouwers. De kazen van Kaasaffineurs Van Tricht liggen al enkele jaren op de brouwerij te rijpen. Nu openen ze er ook een kaaswinkel. Chocolatier JITSK maakt er zijn zoete creaties, en culinaire fotograaf en uitgever Tony Le Duc en slagers De Laet & Van Haver openen er een eigen atelier. Chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens openen een restaurant en Kenney Van Hoorick bakt er weldra zoete broodjes. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Feestbier Lucien Van Impe zorgt voor conflict tussen brouwers

In 1976 vierden we onze laatste Belgische tourwinnaar Lucien Van Impe. Ter gelegenheid van dit 40-jarige jubileum wil Brouwerij De Glazen Toren uit Mere (geboorteplaats van de wielerheld) een Cuvée 1976 op de markt brengen. Dat is echter niet naar de zin van brouwerij Basanina uit Smetlede, die het officiële feestbier Saison du Lucien brouwt. De brouwerij uit Smetlede zegt dat er een exclusiviteitscontract gesloten is met de organisatoren van de Lucien Van Impe-vieringen en dreigt met juridische stappen als brouwerij De Glazen Toren verder gaat met de plannen om een Cuvée 1976 te brouwen. (pvo)

 

 

 

 



Hotellerie
Bouw hotel in Alden Biesen kan van start gaan

De stad Bilzen, de investeerders (Groep GL en Vestio) en Martin Hotels hebben een overeenkomst getekend om een hotel te bouwen op het domein Alden Biesen. Het hotel van 70 kamers komt achter de rentmeesterwoning bij het kasteel. Het hotel zal 70 kamers tellen en moet tegen 2018 open gaan. De nieuwbouw zal  7.5 miljoen euro kosten. Ook de rentmeesterwoning wordt gerenoveerd en krijgt 11 kamers. De werken beginnen eind dit jaar. Groep Martin gaat het hotel uitbaten. (pvo)



Hotellerie
Brusselse hotels verspreiden gratis postkaarten

De Brusselse hotelsector heeft een zware imagoklap gekregen na de aanslagen en de terreurdreiging. Om het imago te verbeteren, start de hotelsector met de #SeeYouInBrussels postkaarten. Bezoekers van Brussel kunnen gratis een kaart sturen naar iedereen in de wereld. De bedoeling is om de stad te steunen en om hotelgasten de mogelijkheid te geven om Brussel op een positieve manier bekend te maken. (pvo)

 

 



Hotellerie
Pop-Up hotel in Kasteel Pietersheim

Eurotel Lanaken en restaurant Bien Soigné openen deze zomer een pop-up hotel en Grand-Café in Kasteel Pietersheim. De pop-up is een tijdelijk project ter ondersteuning van de gemeente Lanaken. Het pop-up hotel wordt gerund door Eurotel Lanaken, dat deel uitmaakt van Different Hotels. Deze Limburgse hotelgroep sluit niet uit dat het kasteel op langere termijn  zou overgenomen worden, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde. (pvo)

 

 



Hotellerie
NH Hotel Group komt naar Antwerpen

In februari 2019 opent het NH Collection Antwerp Centre de deuren in de Pelikaanstraat in de Diamantwijk naast het station.  Het hotel, dat gerealiseerd wordt in samenwerking met de aannemer Cordeel Group NV, zal 186 kamers tellen en een 300 m² grote meeting- en eventruimte krijgen. Met dit hotel zet NH Hotel Group voet op Antwerpse bodem. De keten zal dan 12 hotels in België hebben (pvo)



Hôtellerie
Paul Suy en Karin Savooy richten eerste onafhankelijke Belgische hotelmanagementbedrijf op

Met Centriq, het eerste onafhankelijke hotelmanagementbedrijf op Belgische bodem, willen Paul Suy en Karin Savooy klanten/vastgoedeigenaars een optimaal beheer garanderen met betrekking tot de commercialisatie, distributie en branding van hun hotelvestigingen. Deze taken omvatten onder andere activiteiten inzake vergunningen, procedures, aankoop, H&R, training, communicatie, sales, boekhouding of nog wettelijke materies,… Kortom, Centriq stelt zich tot doel haar klanten de zekerheid te bieden dat hun eigendom optimaal wordt beheerd en dat de beste Return on Investment wordt bereikt. Stichter Paul Suy verdiende jarenlang zijn sporen in de hotelsector: zo was hij General Manager van verschillende tophotels, waaronder het Ghent Marriott Hotel, en als Senior Vice-President van de Interstate Hotels & Resorts is hij verantwoordelijk voor de Europese vestigingen van de groep. Karin Savooy was onder meer Financial Director voor de Ierse hotelmanagement groep Prem in Benelux en Frankrijk. Info via www.centriq.be



Onderwijs - Opleiding
VTI Spijker heeft beste chocolatier-opleiding

VTI Spijker heeft de prijs gewonnen voor de beste chocolatier-opleiding in België. De jury koos voor de school in Hoogstraten omwille van de originaliteit van de smaken. Er namen een 20-tal scholen aan de wedstrijd deel. (pvo)

 

 

 

 



Onderzoek
Onderzoek Gin Tonic

Het was, en het is in sommige horeca zaken nog steeds een succes, de gin-tonic. Er is nu wetenschappelijk onderzoek  gedaan naar het succes. Waarschijnlijk om de werkloosheid in labo’s tegen te gaan. De moleculen van gin en tonic trekken elkaar aan waardoor een aparte smaak tot stand komt. (JV)

 

 



Onderzoek
Zuivere chocolade

De KU-Leuven heeft een techniek ontworpen om de kwaliteit van chocolade te controleren. Door echografisch onderzoek kunnen de onderzoekers vaststellen of de cacaoboter op de juiste manier kristalliseert. Daardoor wordt de kwaliteitscontrole eenvoudiger. (JV)

 

 



Restaurants
Iconisch Antwerps restaurant Hippodroom heropent de deuren

Na enkele weken van restylen, werd onlangs het vernieuwde restaurant ‘Hippodroom’ heropend. Op de kaart van het bekende restaurant op het Antwerpse Zuid vind je niet langer Belgische gerechten, maar het geheel kreeg een urban chic tintje. Het restaurant serveert Mediterrane keuken met Oosterse invloeden, in een betoverende en kosmopolitische omgeving. Chef-kok William De Bruyne, die we al kenden van Verso Café, kiest voor vernieuwende, verse gerechten. (pvo)

 



Restaurants
Vereniging van Meesterkoks verwelkomt nieuwe leden

De Vereniging  van Meesterkoks telt nu 152 leden, waarvan 10 nieuwe chefs. In Wallonië in de categorie restaurants mogen Christophe Pauly (Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot) ; Jean-Pierre Robert (Hôtel des Bains in Robertville) en Olivier Vanden Branden (L’O à la Bouche in Wépion) zich nu Meesterkok noemen. De drie nieuwe chefs in Vlaanderen zijn Jan Menten (De Mijlpaal in Tongeren), Kim Verhasselt (L’Escabèche in Knokke-Heist), Dirk Wittebrood (De Watermolen in Kasterlee).In de categorie Catering is er in Vlaanderen slechts één nieuwkomer: Roland Van Koeckhoven (Hof te Rhode in Schaffen).In de categorie Brasseries/Bistro’s vinden we niet minder dan 4 nieuwe chefs, twee in Brussel: Pierre Burtonboy (En face de parachute) en Olivier Vanklemput (Viva m’Bomma) ; en in Vlaams-Brabant: Marc Clément (The Bistronomie in Vilvoorde). Als enige nieuwe Waalse lid in deze categorie verwelkomt men de zeer bekende Luc Broutard (La Table du Bocher in Mons).(pvo)



Restaurants
Restaurant tussen de kunstwerken in Temse

In Temse is op de Wilfordkaai het restaurant Wilford T geopend. Chef-kok is Tom Vermeiren, die zij sporen al verdiend heeft in toprestaurants als Clandestino, Pastorale en Likoké. Bijzonder is dat je eet tussen kunstwerken Het restaurant heeft een plaats gekregen in de exporuimte van het nieuwe kunstcollectief Wilford X. (pvo)



Restaurants
Hotel Mercure Vé start met restaurant Vé Manger in Mechelen

Op de Mechelse Vismarkt start Hotel Mercure Vé met het restaurant Vé Manger. Deze extra eetgelegenheid komt in het pand van het voormalige restaurant Fanterlok. Op de kaart komen gerechten met een internationale touch. (pvo)



Restaurants
Restaurant Edivero (Beringen) rekent suiker- en vettaks aan voor ongezonde voeding

In Flanders Bike Valley, een trainingscentrum voor wielrenners in Beringen, is het restaurant Edivero geopend. Dit nieuwe restaurant werkt uitsluitend met natuurlijke, biologische ingrediënten en speelt het thema gezonde voeding nadrukkelijk uit. De gerechten zijn bereid met een minimum aan vetten en suikers. Voor traditionele gerechten die wel suikers en vetten bevatten, wordt door het restaurant een toeslag aangerekend, de zogenaamde suiker- en vettaks. De bedoeling is om mensen die willen of moeten op dieet gaan extra te stimuleren. (pvo)

 



Snelrestauratie
Pizza per bus

De honger naar Pizza, smakelijk of niet, blijkt niet te stoppen. In Engeland levert Domino’s nu ook pizza op de eindhalte van de bus. Op het einde van de busrit staat iemand klaar om je gewenste pizza af te leveren.  Het is een proefproject dat bij succes nog kan uitgebreid worden naar ons land. Rijden de bussen op tijd? (JV)

 

 



Wedstrijden
Beste jonge chef van de Benelux

De 28- jarige Italiaan Andre Miacola van het driesterrenrestaurant ‘De Librije’ in Zwolle (Nederland) is verkozen tot ‘ Beste  jonge chef van de Benelux’ . Dit tijdens een wedstrijd van S. Pellegrino Hij mag het in oktober in Milaan opnemen tegen de andere regiowinnaars. (JV)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com