LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Beringen verkoopt De Kring

Beringen verkoopt de horecazaak De Kring in Koersel (eigendom van de stad). Sinds november 2015 stond de voormalige horecazaak leeg. Het gaat om een historisch pand met een belangrijke uitstraling voor de deelgemeente Koersel. In een eerste fase waren er geen kandidaten. In een tweede fase viel de verplichting tot uitbating van een horecazaak weg. Toch wordt het gebouw aangekocht door de eigenaars van de traiteurzaak Bits and Bites, die in De Kring een restaurant willen vestigen. (pvo)

 



Algemeen
Wees #SprouttobeBrussels dankzij maaltijdcheques

VIA Belgium, de federatie van de uitgevers van maaltijdcheques, sluit zich aan bij de Sprout to be Brussels-beweging en lanceert in samenwerking met de Brussels Hotels Association (BHA) en de Belgian Restaurants Association (BRA) een steunactie die nog tot 20 juli loopt. Elke werknemer die zijn restaurantbezoek in een Brusselse zaak betaalt met elektronische maaltijdcheques, maakt elke dag kans op een citytrip. Meer dan 1000 hotels en restaurants in Brussel nemen deel aan deze actie. Om deel te nemen aan de tombola moeten de houders van een elektronische maaltijdchequekaart (van de uitgevers Sodexo, Edenred of Monizze) zich vooraf inschrijven op www.maaltijdchequesforbelgium.be. (pvo)

 



Algemeen
Omzet horeca steeg in periode 2008-2015

Uit een studie van de FOD Economie blijkt dat de horeca het in de voorbije jaren nog niet zo slecht deed. De sector horeca en toerisme zag de omzet in ons land in de periode 2008-2015 stijgen met 7.8 %. Daarmee doet de sector het beter dan de meeste landen in de eurozone. De beroepsfederaties wijten deze positieve cijfers aan de invoering van de witte kassa, waardoor er meer ‘officieel’ wordt gewerkt. De sector vreest echter dat men dit jaar ‘dramatische slechter cijfers’ zal voorleggen. Door de terreuraanslagen en het barslechte weer blijven veel buitenlandse toeristen weg. (pvo)



Algemeen
Virtual reality-bril aan tafel

Met een virtual reality-bril gaan tafelen, het kan in het Utrechtse restaurant WT Urban Café en Kitchen in het Nederlandse Utrecht. Via het gadget krijgen de bezoekers  de illusie dat ze op een zuiders strand zitten te eten en krijgen informatie van wat er op het bord komt. Het is niet alleen virtueel maar bij het hoofdgerecht worden bijvoorbeeld bosgeuren verspreid waardoor de klant denkt dat hij paddenstoelen aan het plukken is. Er is een tijd geweest dat we samen met een pertner gingen eten om elkaar verliefd in de ogen te kijken. (JV)



Algemeen
Suiker en vettaks op restaurant

Het valt moeilijk te snappen maar toch is het zo. In Beringen rekent restaurant Edivero gaat de rekening voor wie voedsel wil met veel suikers en vetten. Op de kaart van het restaurant staan uitsluitend natuurlijke, biologische ingrediënten. Wie echter wie een klontje suiker bij de koffie wil moet daar extra voor betalen. Waar is de tijd dat het gezellig was om naar een restaurant te gaan. (JV)  



Algemeen
Breydel regionale ambassaduer voor VOKA

Vleeswaren Antonio (Breydel) uit Gavere is door VOKA verkozen tot regionale ambassadeur  van de Vlaamse Ardennen . Daarmee dingt het bedrijf  op 17 november mee naar de provinciale overwinning. De award stond dit jaar in het teken van duurzaam ondernemen. Elke kandidaat toonde aan welke inspanningen werden geleverd voor drie van vijf thema’s: peace, people, profit, planet en partnerships. Vleeswaren Antonio (Breydel) zette in op people, planet en partnerships. Vleeswaren Antonio – beter gekend als Breydel – is een familiebedrijf met ruim 40 medewerkers van alle leeftijden. De onderneming is gespecialiseerd in het vervaardigen van ovengebakken vleeswaren en delicatessen, met als topproducten de Breydelham en het Breydelspek. Het bedrijf produceert jaarlijks 1.600 ton ham en spek en wil dat in de toekomst naar 2.000 ton brengen. (JV)



Algemeen
Bart De Pooter in Rijsel

De Rode duivels mogen dan roemloos en ontgoochelend uitgeschakeld zijn op het EK voetbal, de horeca  heeft zeker niet geleden tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels. Wie naar Rijsel afzakte kon in het fandorp genieten van de kookkunsten van sterrenchef Bart De Pooter. Hij weet  pizza, hamburgers en hotdogs naar een hoger niveau te tillen. Het Gentse bedrijf Creatorz  nam de logistieke verantwoordelijke voor de food-zone in het EK-fandorp in Rijsel op zich met soms 20.0000 bezoekers per dag. Bart De Pooter drukte zijn culinaire stempel op het fandorp. Hij heeft met restaurant Pastorale in Reet twee Michelinsterren en heeft in Brussel een ster in zijn restaurant WY. Jammer dat de Rode Duivels niet zoveel sterren haalden. (JV)



Algemeen
Geen Spaans meer in Gent

Het Spaans Huis in de Gentse Hoogstraat is niet meer. De Hogar Español was 43 jaar een thuis voor de Spanjaarden in Gent. Maar niet alleen Spanjaarden vonden  de weg naar het Spaans huis. Het Spaans huis wist zich in de loop der jaren te ontpoppen tot een Gents horecamonument. De legendarische ribbetjes en andere Spaanse gerechten waren het label van uitbaatster Hermosinda Martinez en haar man Lucien Boucque. Met een groot feest werden de vaste klanten en vrienden beloond . Hasta pronto! (JV)



Algemeen
Grote wasjes kleine wasjes

In juni 2014 kwam Wasbar met de grote trom naar Kortrijk. Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde hebben een leuk concept bedacht. Een wassalon waar je terwijl jouw was rondjes draait iets kunt eten en drinken. In augustus vorig jaar verkocht het duo het merendeel van de aandelen aan Top Brands, dat ook Pizza Hut in portefeuille heeft. Top Brands heeft nu de balans opgemaakt en daaruit blijkt dat de wasmachines in Kortrijk met verlies draaien. In Antwerpen en Gent slaat het concept wel aan. Straks wordt zelfs een tweede vestiging geopend op de Korenmarkt in Gent. Later dit jaar gaan er nog twee Wasbars open, wellicht in Brussel, Brugge of Leuven, maar ook een extra vestiging in Antwerpen is mogelijk. De onderhandelingen daarover zijn nog bezig. Ondertussen broeden de initiatiefnemers nog op een nieuw project. (JV)



Algemeen
Chick'n Steak Billi'z

Jo Boeykens uit Bornem heeft opnieuw een horecazaak aan het Kardinaal Cardijnplein. Onbekend noch onbesproken kan Jo Boeykens niet genoemd worden. In 1997 richtte hij hotel-restaurant De Cluyse in Bornem op en vijf jaar later opende hij Brasserie Jo in Puurs.  Na een sabatperiode is er nu  Chick’n Steak Billi’z. Op de kaart staan voornamelijk kip en steak in al hun vormen, soorten en smaken.  (JV)



Algemeen
Skinny soep

Soep, het staat op elke kaart van elk restaurant, eetcafé. Verse dagsoep wordt er dan meestal vermeld. Meestal gaat het om klassiekers zoals tomatensoep met of zonder balletjes, uiensoep met te weinig uien enz…. . Maar het kan ook anders. Dat bewijst Karthryn Bruton in haar boek ‘Skinny Soep’. 80 heerlijke recepten met minder dan 300 calorieën en zowel vegetarische, veganistische, glutenvrije als zuivelvrije variaties. Het boek kan een inspiratiebron zijn voor iedere horecazaak die gezonde voedzame soep op de kaart wil zetten. Courgette soep met dille en garnalen, eibloemsoep of gekruide consommé met zalm boekweitnoedels en kool. Het zijn maar een paar voorbeelden uit het inspiratievolle boek. Het boek bevat ook heel veel tips en aanbevelingen. De fotografie is van Laura Edwards. Uitgegeven bij Unieboek / Het Spectrum. ISBN 9 789000 350216 (JV)

 



Algemeen
Muziek verzacht de smaak

Muziek kan de smaak van de klanten beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de VUB. Meer dan 200 vrijwilligers dronken bier met steeds een ander soort muziek op de achtergrond. De onderzoekers lieten Disney-liedjes horen, muziek met hoge tonen en diepe bassen.  Telkens was de smaak van het bier anders bij de proevers. Bepaalde muziek en het volume kan dus een invloed hebben op de smaak van zowel eten als drinken. Het is wellicht een kwestie van sfeer. (JV)



Algemeen
Giftige mosselen

Het mosselseizoen dat op officieel op 29 juni van start ging kreeg een grote schaduwvlek. Een deel van de oogst zou namelijk giftige mosselen of oesters bevatten.

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Kobe naar Gentse Belgacomtoren

Een restaurant met zestien plaatsen, waar iedereen rond een open keuken kan eten en waar er maximaal per twee gereserveerd kan worden. Dat is het nieuwe concept van Kobe die volgend jaar, na de sluiting van de Wulf, zijn derde zaak zal openen in Gent. De nieuwe zaak komt in wat Gentenaars het lelijkste gebouw van Gent noemen, de voormalige Belgacomtoren aan de Oude Beestenmarkt. Er zal gewerkt worden met grillfornuizen en een houtoven, zoals in de Superette. Een uitgebreide kaart zal er niet zijn, het zal zijn: eten wat de pot schaft. Kobe ziet het als naar een concert gaan, hij bepaald de playlist. Hij wil tijdens de maaltijden de touwtjes in handen houden. Na de maaltijd zullen de klanten nog kunnen nakeuvelen. De zaak zal maar vier jaar bestaan want er zijn grootse verbouwingsplannen voorzien aan het gebouw. Een juiste openingsdatum noch naam zijn al bekend. (JV)



Algemeen
Vernieuwde Godevaart

De chef blijft de restaurantnaam blijft en toch is het Antwerpse restaurant Godevaart niet meer hetzelfde. Na enkele weken intense verbouwingen kreeg het restaurant aan de Sint Katelijnevest een volledige nieuwe look. Het geklasseerde pand kwam enige tijd geleden in handen van een Amsterdams vastgoedbedrijf dat meteen de nodige veranderingen doorvoerde. Niet op zijn minst is chef Dave De Belder zeer tevreden met de nieuwe aanpassingen. (JV)

 

 



Algemeen
Voedingstraat in Mechelen

De bedoeling van het Mechelse stadsbestuur is om de Hoogstraat in te laten uitgroeien tot een straat waar je verse voedingswaren en streekproducten kan inslaan. Uiterlijk in 2018 moet een conceptstore dat imago nog versterken. De Hoogstraat ontbreekt momenteel  aan een eigen, duidelijke identiteit. Nochtans kan een duidelijke profilering een belangrijke hefboom zijn voor de ontwikkeling. Daarom wil schepen van Economie Katleen Den Roover  een voedingsstraat uitbouwen.  Een conceptstore die eind 2017 of uiterlijk in de loop van 2018 de deuren opent, moet daarvan het orgelpunt worden. Of ook de horeca de uitgestoken hand zal aannemen is nog niet helemaal duidelijk. (JV)



Algemeen
Foodhall in Antwerpen

Wellicht nog dit najaar komt er een overdekte markthal in het voormalige postkantoor aan de Groenplaats in Antwerpen. De markthal zou komen op het gelijkvloers van het oude postgebouw, waar ook de prachtige lokettenzaal is gevestigd. Gelukkig zou die behouden blijven en onderdeel worden van de foodhall. Details over de invulling zijn er nog niet maar het project wordt omschreven als een foodie heaven. In elk geval zullen eten en drinken centraal staan in het gebouw. Behalve bereide gerechten zal er wellicht ook plaats zijn voor verse voedingswaren en plaatselijke proeverijen. De inspiratie voor de markthal werd gehaald in het buitenland. Als voorbeelden worden onder meer de ‘mercado’s’ in Madrid, de indoor foodmarkt in Amsterdam en overdekte voedselmarkten in Londen genoemd. Ook in Gent is men bezig een dergelijk concept op te zetten. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Sterren op de grasmat

Nog enkele, hopelijk zomerse weken scheiden ons van het evenement ‘Sterren op de Grasmat’. Het voetbalevenement in Mechelen op 4 september. Er zal die dag heel veel culinair talent op de grasmat staan van verschillende sterrenrestaurants die het tegen elkaar zullen opnemen. Wanneer je ondermeer Centpourcent, Hertog Jan, Boury, Arenberg en The Jane en nog een hele reeks andere sterrenrestaurants op de grasmat kunt samenbrengen dan loont het zeker de moeite om op 4 september naar het recreatiecentrum De Nekker te Mechelen af te zakken. De reportagewagen van Horecaplatform.be en Horeca Revue staat nu al klaar om live verslag uit te brengen. (JV)  

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Sterren in Histoires d'O

Brasserie Histoires d'O nodigt maandelijks chefs en bartenders uit naar Oostende voor het concept Lundi. Op 1 augustus vindt Lundi XL plaats. En ‘extra large’ is niet overdreven. Met  Nick Bril  en Sergio Herman van The Jane en  Syrco Bakker, chefkok in Pure C als eregasten komt een stukje Nederland naar Oostende. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Viki Geunes naar Oostenrijk

Het is een jaarlijkse traditie in het Oostenrijkse Paznaun: de culinaire Jakobsweg. Langs verschillende berghutten kunnen wandelaars genieten van culinaire gerechten voorgesteld door internationale sterrenchefs. Viki Geunes van ‘Zilte’ in Antwerpen heeft een recept klaar gemaakt voor de Heidelberger Hütte. Begin juli zal hij even afreizen naar Ischgl om er zijn recept en bereidingswijze voor te stellen terwijl de rest van de zomer de bezoekers van de Heidelberger Hütte van zijn culinaire creativiteit zullen kunnen genieten. (JV)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Eerste Belgische vermoutbar in Gent

In Gent is met Caffé Torino de allereerste vermoutbar van het land geopend. Caffé Torino wil de sfeer van de authentieke Italiaanse vermuterias oproepen. De nieuwe bar serveert vermouts volgens de regels van de Italiaanse kunst. Dus aperitieven en cocktails op basis van vermout, vergezeld van verse hapjes. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Bar Burbure (Antwerpen) brengt sfeer van hotelbars in jaren ‘20

Jurgen Lijcorps van sterrenzaak The Glorious opende in Antwerpen Bar Burbure. Het is een bar met cocktails, wijnen en sigaren op de kaart. Voor Bar Burbure liet Lijcops zich inspireren door de sfeer van luxe hotelbars uit de jaren ’20 van vorige eeuw. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Voetbal is ook feest voor cafés

Voetbal is een feest, wordt wel eens gezegd. Dat geldt niet alleen voor de liefhebbers van het spelletje, maar ook voor de cafébazen. Volgens een onderzoek bij 12.000 Belgen dat VTM Nieuws kon inkijken, zouden 1 op 10 van de Duivelsfans op groot scherm op café gaan supporteren. Daardoor hebben cafés al 20 miljoen euro verdiend in de groepsfase en daar kwam naar schatting later nog eens 14 miljoen bij. Als de Duivels tot in de halve finale zouden hebben geraakt, zouden de cafés daar in totaal 75 miljoen euro aan verdiend hebben. Zoals bekend, heeft dit niet mogen zijn en is de kater ook van financiële aard. Desondanks heeft het EK de Belgische cafésector geen windeieren gelegd (pvo) 



cafés - brouwerijen - discotheken
Misbruikt AB InBev zijn machtspositie?

AB InBev wordt  door verschillende instanties al een tijdje nauwlettend in het oog gehouden. Een Europese Commissie gaat nu onderzoeken of AB InBev zijn machtspositie op de Belgische biermarkt heeft misbruikt om de invoer van zijn bier uit buurlanden te belemmeren. Als dat het geval is, is dat in strijd met de EU-mededingingsregels.

 

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Terug muziek in Café Kiebooms

Na een beslissing van Vlaams minister Joke Schauvliege mag er weer muziek komen uit de boxen van Café Kiebooms op het De Coninckplein in Antwerpen. Na meerdere klachten van een buurman wegens geluidsoverlast besliste de stad Antwerpen op 15 maart 2016 dat het legendarische café van uitbater Vic Mees geen enkele vorm van muziek meer mocht (af)spelen. Het ging om een verbod op het spelen van alle vormen van muziek, zowel elektronisch versterkt als akoestisch. De raadsman van Café Kiebooms ging op 29 maart 2016 echter in beroep bij minister Joke Schauvliege. Die besliste om de bestuurlijke maatregel terug te draaien na een advies van de afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer.  Café Kiebooms mag nu opnieuw elektronisch versterkte muziek afspelen tot een geluidsniveau van 82 decibel. De uitbater van Café Kiebooms moet tegen 1 augustus 2016 wel aantonen dat hij een onderzoek heeft besteld bij een erkend geluidsdeskundige en moet tegen 1 oktober 2016 de resultaten van dat onderzoek voorleggen aan de toezichthouder. En wij ons maar afvragen waar al die ministers zich mee bezig houden. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Heineken op grote hoogte

Heineken heeft samen met de luchtvaartmaatschappij KLM een systeem ontwikkeld dat het mogelijk  maakt om grote hoogte toch bier (Heineken) te tappen. Tapbier op grote hoogte is een probleem. Het koolzuur krijgt bij het tappen minder tegendruk, waardoor het bier te hard uit de tap zou spuiten. Nu werd een fustsysteem ontwikkeld  dat niet op een CO2-patroon maar op luchtdruk werkt. Daardoor kan ook op 10 kilometer hoogte een biertje worden getapt. Het systeem is ook verwerkt in een trolley, die in het vliegtuig over het gangpad kan. Wat echter niet in het systeem past, is de koeling. Daarom wordt het bier voor vertrek buiten het vliegtuig gekoeld en in isolatiemateriaal aangevoerd. Zo blijft het acht uur lang koel. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Beerlovers Bar

Al jaren is Ben Floren gepassioneerd door bier. Het zat er dan ook aan te komen dat de zytholoog zijn kennis en liefde voor het bier op de markt zou gooien. Het werd een ‘Beerlovers Bar’ op het Coninckplein in Antwerpen. Twaalf wisseltaps en 130 soorten bier op fles is het aanbod. Telkens een vat af is, wordt het bier vervangen door een ander. Er zullen dus altijd ander tapbieren geschonken worden. Ben Floren gaat niet mee met de commerciële trends. Ieder bier dat aangeboden wordt gaat door zijn handen en zo zijn er veel onbekende bieren te ontdekken.  (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Vaste stek voor Gruut

Er is veel bier door de ketels gevloeid en heel veel man- en vrouwkracht aan te pas gekomen maar de Gentse stadsbrouwerij Gruut heeft na enkele omzwervingen een vaste stek gevonden naast het Gentse Baudelopark. In een oud magazijn van een  leerlooierij in de Dodoendreef leeft Gruut weer op. De industriële sfeer van het gebouw werd grotendeels behouden. De gelagzaal sluit naadloos aan bij de brouwerketels. Er is nog werk aan de winkel (brouwerij) om alles vlot te laten verlopen maar Annick De Splenter ziet de toekomst positief tegemoet. In augustus na de drukte van de Gentse feesten, zou er een feestelijke opening komen. (JV)



Hotellerie
Hotelrapport Vlaamse Kunststeden 2015

Op vrijdag 1 juli werd in het Gentse NHHotel het Hotelrapport 2015 voorgesteld, de jaarlijkse studie die samengesteld wordt door Christian Holthof, lector aan de opleiding Hotelmanagement van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpenen diens medewerkster Sopgie Van Tilburg. In de volgende editie van Hotel Business krijgt onze lezers een uitgebreid overzicht van de resultaten van deze omvangrijke studie.  

 

 

 

 



Hotellerie
Sandton Grand Hotel Reylof viert 5 jaar bestaan

Op vrijdag 1 juli, dag waarop de Belgische voetbalploeg uit het EK tornooi werd weggespeeld, vierden Sandton GrandHotel Reylof en Restaurant bar Lof hun 5 jaar bestaan. Op een groots feest werd door management en personeel alles uit de kast gehaald om de ca. 350 genodigden een onvergetelijke beleving te bezorgen. De openingsspeech werd gegeven door gm Jaap Blijleven, ondersteund door enkele van de dames die de sfeer in het ganse hotel hielpen verzorgen.

 

 



Hotellerie
Hotel in Leuvense Tafelrond-gebouw

Het Gotische Tafelrond-gebouw in Leuven, dat een tiental jaar leeg stond na het vertrek van de Nationale Bank, krijgt een nieuwe bestemming. In het gerenoveerde 15de eeuwse pand op de Grote Markt komt een toprestaurant waar chef-kok Wouter van der Vieren in de pot gaat roeren en een hotel. Restaurant Tafelrond is al open. Voor de opening van het hotel is het wachten tot na de zomer. Het hotel in de luxecategorie krijgt de naam The Fourth mee, waarmee men verwijst naar de 4 functies die het pand ooit had. Tafelrond was oorspronkelijk een Gildenhuis. Daarna bood het pand onderdak aan een schouwburg, een bank en dus nu een hotel met restaurant. (pvo)

 



Hotellerie
Hotel in tweede Hasseltse TT-toren

e kleinste van de 2 TT-torens in Hasselt krijgt nu ook een hotel. Het wordt een Park Inn by Radisson, waar plaats zal zijn voor 84 kamers, een restaurant met bar, fitness met zwembad en vergaderzalen. Het hotel mikt op meer budgetbewuste gasten. In de andere toren zit ook een hotel van de Radisson-group. Het gaat hier wel om een Radisson Blue hotel, met prijzen die 30 % hoger liggen dan ‘zusje’ Park Inn by Radisson. (pvo)

 

 



Hotellerie
Oude danstempel Zillion maakt plaats voor hotel en flats

Projectontwikkelaar Today For Tommorow gaat met het project ‘The Residence’ een nieuwe landmark op het Antwerpse Zuid neerzetten. Hiervoor gaat de oude danstempel Zillion nog dit jaar tegen de vlakte. Op de site komt het project The Residence, dat een hotel met 80 kamers en 48 flats met hotelservice gaat omvatten. Verder komt er in The Residence ook nog een restaurant, een kantoor, een tankstation, 250 ondergrondse parkeerplaatsen en een stalling voor 330 fietsen. Het project moet tegen 2018 opgeleverd worden. (pvo)



Hotellerie
Hilton Garden Inn krijgt vestiging in Brussel

Op 4 augustus opent de Hilton Group een nieuwe vestiging van Hilton Garden Inn in Brussel. Het hotel beschikt over 143 kamers, 53 junior-suites en 7 two-bedroomsuites. Verder is er een lobby en een eigen ondergrondse parking met plaats voor 31 wagens. Het hotel richt zich in de eerste plaats op de toeristische markt, maar ook op businessreizigers. Voor zakenlui die langer willen blijven, worden 60 studio’s en appartementen ingericht. Het management van het hotel is toevertrouwd aan Centriq, het eerste onafhankelijke Belgische bedrijf dat gespecialiseerd is in Third Party Management in de hotelindustrie. (pvo)



Hotellerie
Gaan hotels in de UK de gevolgen van Brexit voelen?

Volgens het onderzoeksbureau STR moeten de Britse hotels zich opmaken voor moeilijke tijden. Door de Brexit gaat de Britse economie een flinke knauw krijgen en dat zal de hotelsector voelen. Vooral in Londen zal de hotelsector de grootste klap te verwerken krijgen. Op korte termijn zal het aantal zakenreizen afnemen door het onzekere economische klimaat. Anderzijds stelt STR dat een zwakkere pond ervoor kan zorgen dat de prijzen aantrekkelijker worden, zodat Londen opnieuw een betaalbare bestemming wordt. Met andere woorden: eigenlijk weet men het niet. De meeste economische analisten geven toe dat het heel moeilijk is om te voorspellen wat de impact van de Brexit op de Britse economie en hotelsector zal zijn. (pvo)



Hotellerie
Eerste Amerikaanse hotel in Cuba sinds 1959

Voor het eerst sinds de Cubaanse revolutie in 1959, krijgt het land opnieuw een Amerikaans hotel. Starwood Hotels & Resorts heeft het Sheraton-hotel in de wijk Miramar in Havanna overgenomen van het staatsbedrijf Gaviota. De hotelgroep onderhandelt met andere Cubaanse staatsbedrijven om nog meer hotels over te nemen. Ook andere hotelgroepen liggen op vinkenslag. (pvo)

 

 



Hotellerie
Grondige metamorfose voor hotel- en congrescentrum Ter Elst in Edegem

Er waait duidelijk een nieuwe wind in Ter Elst in Edegem. Het hotel- en congrescentrum onderging een totale metamorfose. Ongeveer 5 jaar geleden kwam Ter Elst in handen van nieuwe eigenaars. Sindsdien werd er al meer dan 1 miljoen euro geïnvesteerd om het hotel- en congrescentrum in de Antwerpse zuidrand een eigentijdse uitstraling te geven. Alle 53 hotelkamers werden grondig aangepakt en vernieuwd. De ruime kamers (35 m²) kregen allemaal een individueel aan te sturen airco. De vernieuwing zette zich ook door naar de vergaderzalen die een grondige renovatie ondergingen: de voorbije maanden maakte de voormalige bowlingbaan plaats voor de uitbreiding van de grootste polyvalente zaal tot een evenementenhal van 1.000 m². Als kers op de taart verdween het oude sportcomplex en ging Ter Elst een partnership aan met David Lloyd voor de realistaie en uitbating van een hypermodern sportcentrum.



Restaurants
Amerikaans restaurant scheldt gast uit voor ‘vetzak’ op rekening

Het All Stars Restaurant in Warwick (Rhode Island) heeft wel echt iets gênants meegemaakt. Een medewerker had er niets beters op gevonden om een frequente gast in het restaurantsysteem aan te duiden met ‘vetzak’. Jammer genoeg was men niet alert genoeg bij het uitprinten van de rekening. Toen de gast zijn rekening kreeg, prijkte op de plaats waar zijn naam moest staan in dikke letters het woord ‘vetzak’. De eigenaar van restaurant kon niet anders dan diep in het stof kruipen voor zijn beledigde klant. Hij ontsloeg prompt zijn  medewerker, wat opmerkelijk is aangezien het ging om zijn eigen zoon. Maar of de restauranteigenaar zijn corpulente gast, die tot overmaat van ramp één van zijn beste klanten was, nog gaat terugzien, is een ander paar mouwen. (pvo)



Restaurants
Donkere restaurants doen betere zaken

Uit een onderzoek van de Cornell University blijkt dat licht wel degelijk invloed heeft op het consumptiegedrag van gasten. In fel verlichte restaurants zouden gasten geneigd zijn om meer te kiezen voor gezonde voeding, zoals vis en groenten. In minder verlichte restaurants kiezen de gasten gemakkelijker voor vleesgerechten, gefrituurde gerechten en desserts. Ook zouden ze in donkere restaurants meer genieten van het eten. (pvo)



Snelrestauratie
Pizza Aversa

Er duikt in iedere stad of gemeente wel eens een nieuwe pizzeria op. De een al wat creatiever dan de andere. Aan creativiteit ontbreekt het bij Pizza Aversa zeker niet. Deze nieuwe in hartje Tielt, aan de Ieperstraat, dicht bij de Markt heeft maar liefst 35 soorten pizza’s groot of klein op de kaart staan. Van de klassiekers tot enkele eigen creaties. Klanten kunnen ook hun eigen pizza samenstellen. Verder is er een ruime keuze aan voorgerechten, salades, pasta’s, desserten volledige menu’s en zelfs speciaal geselecteerde Italiaanse pizzawijn.  (JV)



Snelrestauratie
McDonalds met tafelbediening

Dertig jaar stond er voor het Wijnegem Shopping Center een McDonalds paviljoen maar het gebouw wordt afgebroken. Het hamburgerrestaurant is nu terug te vinden op het gelijksvloers van het winkelcentrum. McDonalds heeft meteen enkele wijzigingen aan het traditionele concept toegevoegd. Via enkele grote schermen kunnen de klanten hun hamburger of salade zelf samenstellen en personaliseren. Zij worden achteraf aan tafel bediend. Ook het interieur heeft niks meer mee van wat een traditionele McDonalds zou hebben. Het is een wood & stone interieur geworden dat nogal tropisch aandoet. Chesterfieldzetels, design barkrukken en terrasloungestoelen. Of ook de andere vestigingen deze make over zullen maken is nog niet duidelijk. (JV)



Wedstrijden
Inschrijvingsperiode voor de wedstrijd “Beste Sommelier van België 2016-2017” loopt tot 1 september 2016

Club Prosper Montagné, de Vereniging Vlaamse Sommeliers en de Belgische Sommeliersgilde organiseren samen jaarlijks de wedstrijd “Beste Sommelier van België”. Sommeliers die dit jaar aan de wedstrijd willen deelnemen, kunnen zich inschrijven tot 1 september 2016. Het wedstrijdreglement en de lijst met schiftingsvragen zijn gepubliceerd op de websites van de drie verenigingen. De volgende finale vindt plaats op zondag 16 oktober 2016 in Groot-Bijgaarden.

De preselectie bestaat uit het beantwoorden van de lijst met de schiftingsvragen. De antwoorden moeten ten laatste op 1 september 2016 ingediend worden. Daaropvolgend worden de best geplaatsten van de kwartfinale uitgenodigd voor de halve finale op maandag 12 september 2016.

Verloop van de wedstrijd:

  •        1 september 2016: uiterste inschrijvingsdatum en indiening van de antwoorden op de schiftingsvragen
  •        12 september 2016: halve finale in brouwerij Duvel-Moortgat te Puurs.
  •        16 oktober 2016: finale in Salons Waerboom in Groot-Bijgaarden.

De drie finalisten nemen automatisch deel aan de zoektocht naar de Belgische kandidaat voor het wereldkampioenschap, dat in 2019 in België zal plaatsvinden. De schiftingsvragen en het wedstrijdreglement kunnen geraadpleegd worden op www.club-prosper-montagne.be, www.vlaamse-sommeliers.be en www.sommeliers-gilde.be



by communitysoft.com