LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Opening van het nieuw automatische vrieshuis van Agristo

Bij Agristo, de Belgische producent van diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten vond in talrijke aanwezigheid de officiële opening plaats van het nieuw gebouwde vrieshuis in Nazareth. Burgemeester Claeys opende de  plechtigheid en prijsde zich gelukkig dergelijke firma te hebben in een economisch interessant gebied. Door het steeds schaarser worden van bouwgronden is de verticalisering & duurzaamheid een belangrijke factor bij de bouw van het hoogbouwmagazijn.

Lees meer ...

Algemeen
Tafelschuimer en fantast opgepakt

Eindelijk zou er, misschien, een einde kunnen komen aan de oplichtingspraktijken van Ivan D. Met mooie praatjes wist hij restauranthouders te overtuigen van zijn grootste plannen in de horecawereld. Hij gebruikte bekende namen waaronder Jeroen Meus en Sergio en heel wat BV’s om zijn projecten te etaleren. In ieder restaurant waar hij met BV’s en zakenmensen ging eten werd nooit een cent betaald. Ivan - Yvanco - D. werd door politiemensen in burger opgepakt in het Antwerpse restaurant Chi Lounge. Hij was er met zakenmensen aan het onderhandelen voor zijn zogezegde horeca televisiezender. Bij tientallen restaurants staat de tafelschuimer, fantast nog met openstaande rekeningen. Als die ooit zullen betaald worden is nog maar de vraag. (JV)



Algemeen
Opmerkelijk nieuw interieur voor Elckerlijc

Het restaurant Elckerlijc te Maldegem van vuurmeester Peter De Clercq heeft zowel binnen als buiten een volledig nieuw interieur gekregen. Er werd gekozen voor de natuurelementen. De tafels binnen zijn een ontwerp van Peter zelf, de uitvoering kwam er door Van Hyfte interieur. Stoere tafels met hout uit de omliggende bossen. Boven de tafels hangen opmerkelijk licht creaties van Dark. Dat alles met natuurlijke materialen. Het ruime terras werd onder handen genomen door T&T Design. Gezellige hoekjes, maar ook een lounge ruimte en een super gezellige lange tafel om met vrienden,  familie of onbekenden smakelijk te tafelen. T&T Design ontwierp ook de BBQ’s waarmee Peter De Clercq minstens de ganse zomer BBQ tips geeft op de regionale televisie en die ook gebruikt worden in demo-ruimte van Elckerlijk. Meer over de samenwerking van T&T Design en Peter De Clercq in een van ons volgende magazines. (JV)

 

 

 



Algemeen
Gerestaureerd kasteel Hof ter Saksen (Haasdonk) wordt horecazaak

Het kasteel Hof ter Saksen in Haasdonk stond 10 jaar leeg, maar is nu aan de buitenkant door de gemeente Beveren gerestaureerd. Momenteel pakt men de binnenkant aan. Vermoed wordt dat er nog 2 jaar werk is om het kasteel volledig te restaureren. De gemeente hoopt dat Hof ter Saksen een nieuwe bestemming krijgt als horecazaak. Op het gelijkvloers komt een restaurant. Op de bovenverdieping wil men een B&B of hotel met 5 kamers installeren. (pvo)

 



Algemeen
Hygiëne en voedselkwaliteit verbetert in horeca

Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gaat het de goede kant op met de hygiëne en voedselkwaliteit in de horeca. Vorig jaar voerde de FAVV 122.000 controles uit in keukens, grootkeukens en winkels. Bij de restaurants kregen 58.7 % een goed rapport, terwijl dat in 2014 nog maar 54.9 % was. Ook frituren (van 58.6  naar 66.3 %) en cateraars (van 67.3 % naar 72.9 %) boekten vooruitgang. In cafés bleef het kwaliteitsniveau stabiel. Tearooms gingen dan weer sterk achteruit (van 67.1 % naar 60.7 %). De pitazaken scoren het slechtst. Bij een eerste bezoek kregen slechts 44 % een gunstige beoordeling. De grootkeukens doen het dan weer veel beter. De schoolkeukens maakten een sprong van 66 % naar 74.5 %. Ook in rusthuizen werd vooruitgang geboekt. De gevangeniskeukens blijven achterop hinken. Hier krijgen slechts de helft van de keukens een positief rapport. (pvo)



Algemeen
Meme Gusta gaat door

Jan Hendrickx en Nele Smet hebben hun naam gemaakt tijdens “Mijn Pop-uprestaurant”. Ze toonden tijdens dat populaire programma met hun concept Meme Gusta wel dat ze ondernemersbloed door de aderen hebben stromen. Al kort na hun uitschakeling wisten ze dat bij het vinden van geschikte locatie verder zouden gaan met hun idee te koken met gerechten uit grootmoeders keuken. Die locatie hebben ze nu gevonden in Gent in de Burgstraat. Op de plaats waar vroeger Le Jardin Bohémain was. Tijdens de Gentse Feesten openen ze een pop-upversie van hun nieuwe restaurant. Na enkele kleine verbouwingen zal het restaurant in september zich volledig ontplooien. (JV)



Algemeen
Goochelen met witte kassa cijfers

Het is soms moeilijk om alle, soms tegenstrijdige cijfers, met elkaar te verbinden. De horeca telde van januari tot eind mei al 879 faillissementen, of 34 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van informatiekantoor Graydon. Nog volgens Graydon zit ook het jobverlies in een duidelijk stijgende tendens. Over de eerste vijf maanden van dit jaar gingen er 11 procent meer jobs verloren.

Lees meer ...

Algemeen
Gin versus jenever

Het Antwerpse stadsbestuur gaat tijdens een handelsmissie in Singapore 'Antwerpse gin' promoten. Daar is echter niet iedereen mee akkoord. Lokale drankhandelaars en –kenners noemen gin een hype, (die volgens onze mening al aan het overwaaien is). Jenever is veel meer een Antwerps product dan gin volgens Ronald Ferket maar is nooit een streekproduct noch een Antwerps product geweest zegt Ronald Ferket van café De Vagant, die in de schaduw van de OLV-kathedraal 200 verschillende Antwerpse jenevers schenkt. Volgens Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen is gin ontwikkeld in Vlaanderen op het moment dat in Nederland jenever werd gebrouwen. Misschien beter een Bolleke meenemen naar Singapore? (JV)



Algemeen
Smakelijke Gentse Feesten

Midden juli starten de Gentse feesten. Hoogdagen voor cultuur en muziekliefhebbers maar ook voor de horeca die op sommige plaatsen zelf initiatieven opzet. Op de Oude Beestenmarkt heeft de plaatselijke horeca de handen in elkaar geslagen om het plein in te palmen, met gezellige terrassen en speelzones voor de kinderen. Er is schmink, er zijn goochelaars, jongleurs, muzikanten, petanque, kubb en vooral een gezellig terras met groen en ligzetels aan het water.

 

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Bellings onder vuur

De Hasseltse sterrenchef Luc Bellings wist zich de voorbije weken behoorlijk in de kranten te werken. Hij wist ook de woede van de kusthoreca op zijn hals te halen door te stellen dat voor een kwaliteitsverbetering van de horeca aan de kust best één derde van de horecazaken sluit. Voor de krant Het Laatste Nieuws wandelt Luc Bellings langs de Belgische en Nederlandse kust om zeven weken lang zijn smaaktesten te beschrijven op zaterdag. En dat er terwijl er bij sommige horecazaken aan onze kust al plannen zijn om affiches op te hangen dat Bellings in hun restaurant niet welkom is.  (JV)



Algemeen
Slecht horeca seizoen wegens terreurdreiging

De terreuraanslagen en het dreigingsniveau drie treft nog steeds de Horeca en andere sectoren. In Brugge spreken ze zelfs van het slechtste zomerseizoen ooit. Banketbakkerij en horecazaak Prestige sloot op 1 juli al de deuren omdat de toeristen wegblijven, zo bleek uit een geschreven boodschap op een blad aan de deur. Daarin stond te lezen dat het toerisme in Brugge sinds de aanslagen in Brussel zo sterk gedaald is dat het economisch niet meer houdbaar is. Begin juli waren de boeking zeer laag. In de weekends komen wel toeristen uit de buurlanden afgezakt maar toeristen uit verre landen blijven weg. Verder leeft bij de horeca ook de angst wat de impact van de Brexit zal zijn. (JV)



Algemeen
Windowsfood

Tijdens de Gentse Feesten zal de Ottogracht er anders uitzien dan de voorbije jaren. Waar er de voorbije jaren nog houten chalets stonden als eetstand zal het eten nu komen uit de ramen van voormalige stadsbibliotheek. De aanpalende Baudelokapel wordt momenteel verbouwd tot een Food Market met aansluitend een horeca zaak in de bibliotheek De nieuwe ramen zitten al in de bibliotheek. En door die twaalf ramen kan er dus eten geserveerd worden tijdens de Gentse Feesten. De organisatoren hopen alle vensters ingevuld te krijgen. Dit is pas streetfood. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Toer lekker Oost-Vlaaams

De Economische Raad voor Oost-Vlaanderen organiseert op zondag 28 augustus 2016 van 10 tot 18 uur de eerste Toer lekker Oost-Vlaams. Niet minder dan 30 producenten van streek- en hoeveproducten zetten de deuren open van hun bedrijf of hoeve. Elke producent geeft gratis een rondleiding en legt het verhaal en de traditie achter zijn product uit. Ook de horeca die met regionale producten wil uitpakken is zeer welkom. Regionale producten in de horeca zijn een trend en deze info dag kan een aanleiding zijn om nieuwe inspiratie op te doen op. Meer informatie op www.lekkeroostvlaams.be/toer. ( JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Callebaut op Tomorrowland

Deze zomer installeert Callebaut zijn Belgitude dessertbar op de festivalweide van Tomorrowland. Zo neemt het bedrijf uit Wieze het voortouw om de trots van ons mooie land een welverdiende boost te geven. Want is er een betere plaats dan Tomorrowland – waar feestvierders uit meer dan 200 verschillende landen samenkomen – om een heerlijke dosis Belgische magie te injecteren?Callebaut is al sinds 2014 partner van Tomorrowland en verwent de festivalgangers met heerlijke Belgische chocoladedesserts, gecreëerd door de Callebaut®-chefs en hun collega’s. Op de vorige edities van het wereldberoemde festival genoten bezoekers van desserts geïnspireerd op de Finest Belgian Chocolate.

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Potjebuur

Op het Suikerfeest delen moslims traditiegetrouw eten met hun buren, en dat is een gebruik dat zich ook stilaan een weg baant in onze cultuur. 'Potjebuur', zo werd de nieuwe feestdag gedoopt waarbij iedereen met een hapje naar zijn buur stapt om een gevoel van samenhorigheid te creëren. Bedoeling is dat ook niet-moslims met een hapje naar de buren stappen en een praatje maken. Kortrijk werd dit jaar uitverkoren als 'Potjebuurstad'. De drie Flemish Foodies Kobe Desramaults, Jason Blanckaert en Olly Ceulenaere zakten daarvoor af naar Kortrijk. 300 bezoekers konden op de Kortrijkse Veemarkt genieten van een gepimpte quiche met ricotta. Of ‘Potjebuur’ ook in de toekomst een traditie wordt is nog maar de vraag. (JV)

 

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
50 jaar achter de toog

De uitbaters van café Frisch in Vollezele staan al 50 jaar achter de toog. André Frish (75) en Gilberte Saelens (73) begonnen in 1966 als nieuwe huurders in café De Vinkenier in Herne. Omdat ze de zaak niet konden kopen, keken ze uit naar een nieuwe stek. Die vonden ze in Vollezele, waardoor ze in 1971 met café Frisch konden beginnen. Een halve eeuw doen  ze het nog altijd even graag. André en Gilberte blijven café houden zolang de gezondheid het ze toelaat. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Café Pastis (Geel) tapt bier uit tank

Het gloednieuwe café Pastis in Geel gaat bier rechtstreeks uit een tank tappen. Het voordeel bij deze aanpak is dat er geen co² aan het bier moet toegevoegd worden, waardoor de smaak een zachtere, meer kwalitatieve smaak heeft. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwerij Het Anker wil jaarlijks 100.000 hectoliter brouwen

De Mechelse brouwerij Het Anker (bekend van de bieren Gouden Carolus en Maneblusser) heeft grootste plannen. Zo wil de brouwerij per jaar 100.000 hectoliter bier gaan brouwen in plaats van de 40.000 hectoliter nu. De brouwerij investeert daarom in een nieuwe installatie om bier te lageren en een nieuwe bottelarij. (pvo)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Café Louisville

Een jaar nadat Herberg Rodenbach op de markt van Izegem stroom er weer bier de tapkranen en zijn de frigo’s rijkelijk aangevuld. Het jonge koppel Louis Vandemaele en Lies Vandenbroucke hebben er hun Café Louisville geopend, een verwijzing naar de naam van Louis. Het vernieuwde interieur oogt fris met hier en daar leuke details. Naast de dranken vermeld de kaart ook snacks zoals spaghetti, kaas-en vleesplanken tot croques. Naar de toekomst is het ook de bedoeling om kleine optredens te organiseren maar eerst wil het koppel het nieuwe café op poten zetten. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Alken-Maes hotspot in Antwerpen

Het zat er aan te komen maar op 6 juli opende brouwerij Alken-Maes een gloednieuwe hotspot op de Groenplaats in Antwerpen onder de naam HOBS, kort voor House Of Beers. Deze horecazaak combineert de geneugten van België’s beste bieren van het Alken-Maes portfolio met andere culinaire parels die ter plaatse in de keuken bereid worden. Schepen van oa Financiën en Toerisme Koen Kennis heeft deze nieuwe Antwerpse aanwinst officieel ingehuldigd. (JV)

 

 

 

 



Hôtellerie
Accorhotels doet historische overname van Fairmont, Raffles en Swissôtel

Nadat de algemene vergadering van aandeelhouders op 12 juli 2016 haar goedkeuring uitsprak, kondigde AccorHotels Group officieel de acquisitie aan van FRHI Hotels & Resorts (FRHI), met de drie prestigieuze luxehotelmerken Fairmont, Raffles en Swissôtel. Met de overname van deze drie belangrijke merken wordt AccorHotels ook meteen een toonaangevende speler op de wereldwijde luxehotel markt. Daarnaast verhoogt de groep zijn groeipotentieel en winstgevendheid op lange termijn en breidt AccorHotels zijn aanwezigheid aanzienlijk uit in Noord-Amerika, de grootste en meest invloedrijke consumentenmarkt ter wereld.

Lees meer ...

Hotellerie
Vijfsterrenhotel in oud gasthuis in Hasselt

In het oude hospitaal of gasthuis van Hasselt, komt een vijfsterrenhotel. Het is een hotelconcept van de Group GL, die in de Limburgse hoofdstad in de kleine TT-toren ook al een hotel voorstelt. In het historische pand van het oude ziekenhuis wil de groep een luxeboetiekhotel maken. Er komen 68 kamers, een bar/restaurant met groot buitenterras, vergaderzalen en een welnessruimte. Een naam heeft het hotel nog niet. De opening ie voorzien eind 2017, begin 2018. (pvo)

 



Hotellerie
Eerste hotel van Christiano Ronaldo is geopend in Madeira

In Funchal op Madeira, geboorteplaats van Christiano Ronaldo, is het Pestana CR7 Funchal geopend. Het is het eerste hotel die de wereldster in samenwerking met Pestana Hotel Group opent. De voetballer gaat nog andere hotels opstarten in Lissabon, Madrid en New York. Pestana CR 7 hotels zijn lifestyle hotels, die naar verluidt corresponderen aan hetgene dat de wereldster met rugnummer 7 van hotels verwacht. (pvo)

 



Hotellerie
Fusie Marriott met Starwood heeft grote gevolgen voor hotelindustrie

Volgens een studie van Carlson Wagonlit Travel heeft de nakende fusie van Marriott met Starwood grote gevolgen voor de hotelindustrie. Hierdoor ontstaat een hotelgigant die in sommige wereldsteden een marktaandeel zal hebben van meer dan 50 %. Dergelijke sterke marktpositie zou ervoor kunnen zorgen dat de toch al hoge hotelprijzen in wereldsteden zullen stijgen. In veel steden ziet men immers dat hotelkamerprijzen door afnemende concurrentie stijgen. (pvo)

 



Hôtellerie
Hotels op de Pier

Op de Pier in Scheveningen komen er heel binnenkort dertien pop-up hotelkamers. Dit minstens voor de duur van vijf jaar. De plannen liggen al een tijdje op tafel. Klanten zullen kunnen slapen boven de zee met een mooi uitzicht. Iets voor Blankenberge en/of Oostende? (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Pidy in Franse handen

Na Alpro (overgenomen door Danone) is het nu de beurt aan Pidy om in Franse handen te komen. Het Ieperse familiebedrijf Pidy van CEO Thierry Dehaeck wordt integraal overgenomen door  de Zuid-Franse groep Biscuits Bouvard uit Bourg-en-Bresse (Rhône vallei). Beide partijen hebben daarover in Parijs een akkoord bereikt en getekend. De CEO’s van zowel Pidy als van Bouvard benadrukken dat het om een vriendelijke overname gaat die de toekomst van Pidy en zijn circa 300 medewerkers ook maximale garanties biedt.

Lees meer ...

Ondernemingen - Bedrijven
Marblo naar Waregem

Marblo is een voedingsbedrijf dat gespecialiseerd is in dagschotels en soepen en desserts produceert. Het bedrijf werd opgericht door slagerij Blockeel uit Oudenaarde, maar kwam in mei 2015 in handen van de Willy Naessens Groep. Onder de vleugels van het distributiebedrijf Franky Fresh Food, die de schotels tot bij de klant brengt, is het bedrijf sterk gegroeid. De Marblo worden n ondertussen verdeeld in heel België. Tijd voor uitbreiding dus. Op de huidige site te Wortegem-Petegem is geen verdere groei meer mogelijk. Verwacht wordt dat de markt voor bereide eenpersoonsgerechten zal blijven groeien. Marblo verhuist in september 2016 naar Waregem. Waar vroeger het textielbedrijf Bekaert-Depla was gevestigd, komt een volledig nieuwe installatie met de nieuwste en modernste machines in een ruimte van 2.500 m2. Zo zal Marblo kunnen verder groeien. Het hart van de fabriek is de warme keuken van ongeveer 500m² waar alles wordt voorbereid.  (JV)



Restaurants
Yanko failliet

Er zijn wel meer horecazaken die de boeken moeten toe doen, maar dit gooide toch wel een kleine bom in het Gents horeca gebeuren. Het bekende Gentse restaurant Yanko op de Henleykaai is failliet verklaard. Begin maart ging de zaak al in gerechtelijke reorganisatie. De bvba achter Yanko kreeg drie maanden uitstel van betaling om een reorganisatie uit te voeren, om de zaak weer op het juiste spoor te krijgen. Dat was dus niet voldoende om de zaak van de ondergang te redden. De zaak met een prachtig fabrieksachtige interieur is niet meer in zijn voormalige vorm. Yanko was nochtans zeer gekend in Gent en kreeg in recensies heel veel lovende woorden aan zijn zijde. (JV)



Restaurants
Sofraya brengt Midden Oosterse keuken naar Gent

Gent telt heel wat klassieke Turkse en mediterraanse restaurants. Sinds kort is daar Sofraya bijgekomen aan de Ottogracht. Leyla Kurhan, dochter van een Turkse vader en Belgische moeder serveert er traditionele Midden-Oosterse & mediterraanse keuken met een moderne eigentijdse toets. Haar grootouders leerden haar de producten, gerechten en tradities van beide keukens kennen. Ze trok naar dé metropool van gemengde culturen, Istanbul, om zich bij scholen in het Culinary Institute.

Lees meer ...

Restaurants
De Meesterkoks op Kanaal Z

Eind september start een nieuwe samenwerking tussen de Vereniging van Meesterkoks en Kanaal Z van Roularta. De zender zal gedurende 10 weken een reeks van 10 opeenvolgende afleveringen brengen over de Meesterkoks. Elke aflevering duurt 10 minuten. In het onderdeel ‘Guest of the Week’ ontdekken de kijkers telkens een nieuwe Meesterkok. Dat gebeurt met een reportage van zijn/haar restaurant en een bezoek aan een plaatselijke producent van zijn/haar keuze. (pvo)

 



Restaurants
Gentse restaurants ontruimd door te veel gasflessen in huis

Op de Gentse Graslei zijn onlangs door de brandweer 2 restaurants ontruimd omdat ze te veel gasflessen in huis hadden. Het ging om restaurants De Graslei en De Witte Leeuw. Met de Gentse Feesten in aantocht, controleert de brandweer extra. De bedoeling is om de veiligheid van de klanten te garanderen. Een aantal jaar geleden ontplofte een foodtruck door een omgevallen gasfles. De restaurateurs reageerden geëmotioneerd. Hoewel ze de actie begrijpen, vonden ze het toch sneu dat de klanten geëvacueerd moesten worden. Beide restaurants konden na een half uurtje wel gewoon verder serveren. (pvo)



Restaurants
Hobbychefs bieden in Antwerpen thuisbereide maaltijden aan

In Antwerpen kan je via het onlineplatform FLAVR thuisbereide maaltijden van hobbychefs bestellen en afhalen. Al ruim 260 hobbykoks sloten zich op dit onlineplatform aan, dat klanten en hobbychefs samenbrengt. Met FLAVR werd in januari gestart in Antwerpen. Nu is de werking al uitgebreid naar de Antwerpse Zuidrand. De initiatiefnemers sluiten niet uit om elders in Vlaanderen te beginnen. Zo is het concept ook al uitgerold in Gent. (pvo)

 

 

 



Wedstrijden
Gault&Millau Catering Awards

In het voorjaar van 2017 zullen voor de tweede keer de Gault&Millau Catering Awards worden uitgereikt aan bedrijven die rond specifieke thema’s een betekenisvolle en inspirerende inspanning geleverd hebben. Deze awards zijn in het leven geroepen om inspanningen, die grootkeukens doen voor hun klanten, positief in de kijker te zetten en om op die manier de sector te inspireren, te verbeteren en te versterken. Inschrijven kan nog tot 15 september. Wie zich geroepen voelt  kan inschrijven via: www.gmcateringawards.be (JV)



Wedstrijden
De finalisten van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2017’ zijn gekend

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert elk jaar een wedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de eerste kok van het land. Uit de talrijke inzendingen werden vijf finalisten geselecteerd: Jean-Jacques Danthine (chef van restaurant ‘La Meilleure Jeunesse’ te Brussel), Bart Hoornaert (sous-chef van ‘La Durée’ in Izegem), Lukas Moonens (sous-chef ‘Bistro Margaux’ in Sint-Martens-Bodegem), Anthony Stoop (eigenaar van Pigas in Sint-Niklaas en ook chef van restaurant Likoké in Les Vans) en Glenn Verhasselt (chef van ‘Sir Kwinten’ te Lennik). Zij zullen op 3 oktober 2016 meedingen naar de felbegeerde titel van “Eerste Kok van België 2017”.

Lees meer ...

by communitysoft.com