LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Horeca op Damse Vaart

Het stadsbestuur van Damme wil in samenwerking met restaurateur Francis Claeys van De Uilenspiegel volgende zomer een ponton op de Damse Vaart leggen. De bedoeling van dit initiatief is om op het water een plek te creëren, waar mensen kunnen verpozen met een drankje. Er zal enkel drank worden geserveerd, omdat men geen concurrentie wil aangaan met de restaurants. Het project zal wellicht ‘Damme Plage’ worden genoemd, al gaat men uitsluitend werken met een houten vloer en is het niet de bedoeling om kunstmatig zand te laten aanrukken. ‘Damme Plage’ zal afwisselend gerund worden door één van de plaatselijke horecazaken. (pvo)



Algemeen
Faillissementen blijven aanhouden

Hoewel het aantal faillissementen dit jaar over het algemeen in dalende lijn gaat, en hoewel het ook de afgelopen zes weken op veel terrasjes bij goed weer echt dringen was voor een plaatsje, blijft het opvallend dat de horecasector het behoorlijk moeilijk blijft hebben.

Lees meer ...

Algemeen
Nieuw casino voor Middelkerke

Naast Knokke kijkt ook Middelkerke uit naar een nieuw casino. Het nieuwe casino, dat komt op de plaats van het casino moet een ‘landmark’ of oriëntatiepunt worden aan de kust. Volgens de huidige plannen wordt het een 20 meter hoge glazen boog. Als alles volgens plan verloopt zou het nieuwe casino tegen 2019 moeten openen. Het ontwerp van de glazen boog kan verwijzen naar een golf of een duin.

Lees meer ...

Algemeen
Opnieuw Belgische mosselen?

Enkele bedrijven, waaronder Colruyt en textielspecialist Sioen denken er om nog maar eens een experiment op te zetten rond Belgische mosselen. Er is daar in het verleden al eens een poging rond gedaan maar dat project heeft een roemloze dood gestorven. Het zou de bedoeling zijn om ‘hangcultuur’ mosselen te weken tussen de windmolens van C-Power en Belwind. Onderzoeksinstellingen zoals Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek zorgen voor de nodige steun. Ook Willy Versluys, visserijondenemer, die eerder al betrokken was bij het project Belgica-mossel  werd aan boord gehaald. Het gaat in de eerste fase om een proefproject, dus  wordt het nog een tijdje wachten op de eventuele eerste oogst. (JV)



Algemeen
Tussen wit en zwart ligt grijs

Almaar meer minderjarige jobstudenten werken in een ‘grijze zone’: deels met een contract, deels in het zwart. Dat blijkt uit een bevraging bij 4.000 -18-jarigen door de KU Leuven, cijfers die net in het drukke weekend van 15 augustus de media haalden. De helft van de minderjarige jobstudenten werkt volledig in het wit, een kwart werkt volledig in het zwart, maar een kwart werkt ook in een grijze zone. Grijze zones zijn zones waar wel een contract wordt afgesloten en een loonfiche bestaat, maar waar extra uren worden bijbetaald en buiten het contract om worden gepresteerd. Grijze jobs blijken het vaakst voor te komen in de detailhandel en de horeca. Het gaat volgens het onderzoek over typische jobs zijn in een sector waar alles relatief goed gereguleerd wordt, maar waar ook heel flexibel gewerkt wordt. Extra uren worden dan ‘onder de tafel’ bijbetaald. En dat met een witte kassa? (JV)



Algemeen
Het ideale terras

Een terrasje doen is blijkbaar niet altijd even evident, noch voor de horeca uitbater, het personeel als de klanten. Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest (Universiteit Gent, Brantsandpatents) weten nu wat terrasuitbaters daaraan kunnen doen. Het  plaatsgebrek zou met 29 procent kunnen verminderen als een eentonige reeks van tafels van twee doorbroken kan worden met enkele rijen tafels van vier.

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Vlaamse wijn

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft in Rillaar (Aarschot) Vinobelga officieel geopend. Vinobelga wil een toeristisch wijn- en evenementencentrum zijn dat de wijncultuur van het Hageland maar ook van Vlaanderen in het algemeen in de spotlight wil zetten. Volgens Vinobelga is het nog veel te weinig bekend dat het Hageland tijdens de middeleeuwen een belangrijke en bijzonder beroemde wijnstreek was in Europa. 

Lees meer ...

Algemeen
Coeur d'Artichaut ontvangt Maxi Jazz

Het restaurant  Coeur d'Artichaut aan de Gentse Korenlei  kan een nieuwe bekende naam toevoegen aan zijn gastenboek.  Tussen twee optredens door op de Lokerse Feesten kwam  Maxi Jazz, de zanger van Faithless, kwam er zijn benen onder tafel schuiven. De vocalist twee maal op het podium van de Lokerse Feesten: een maal solo en zondag als hoofdact om de Grote Kaai af te sluiten. Voor hij hits als Insomnia en God Is A DJ op het publiek losliet, kwam hij er nog even culinair genieten aan de Kraanlei. Of hij op dezelfde stoel gezeten heeft als het koningspaar dat begin dit jaar het restaurant bezocht is niet duidelijk. Of was het aan de tafel van Fabian Cancelarra? (JV)



Algemeen
Heropbloei voor La Place

Nu de horecaformule La Place overgenomen is door Jumbo supermarkten komen er op korte termijn veel locaties in Nederland bij. Maar La Place lonkt ook naar het buitenland. Luchthavens, stations en snelwegen. Dat de Nederlandse buurlanden zoals Duitsland en België het meest in het vizier liggen mag duidelijk wezen. (JV)



Algemeen
Info bij insecten eten

Uit een onderzoek van bio-ingenieur Joachim Schouteten  van de UGent, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Food Quality and Preference blijkt dat informatie bij het eten van een insectenburger belangrijk is om de klant oever de schreef te halen. Voeding met insecten is een duurzaam alternatief voor vlees, en zelfs voor soja. Toch scheert de verkoop van producten met insecten nog geen hoge toppen. 97 Belgische jongeren  proefden zonder enige informatie. De insectenburger werd een pak minder lekker beoordeeld dan een vleeshamburger. In de test moesten ze ook aangeven hoe ze zich voelden bij het eten van de insectenburger. Daarbij kwamen angst en wantrouwen naar voren als meest doorslaggevende emotie. De burger kreeg echter een betere score toen de jongeren geïnformeerd werden over wat ze precies aan het eten waren: een burger met 31% meelwormen. Het wantrouwen van de proefpersonen verminderde toen ze geïnformeerd werden. Het proefpubliek vond de insectenburger ook gezonder dan een hamburger met vlees. Dat opent mogelijkheden voor de marketing van voeding met insecten. Informatie over het eten van insecten blijft dus belangrijk. (JV)



Algemeen
'De Vitrine' in de vitrine

Kobe Desramaults zet zijn Gents restaurant ‘De Vitrine’ in de vitrine. Het eerste restaurant dat sterrenchef Kobe Desramaults opende in de Arteveldestad staat te koop, zodat hij zich volledig kan focussen op zijn nieuw project. Eind jaar dit valt al het doek over ‘In de Wulf’ . In het voorjaar start Kobe een nieuw kleinschalig restaurant op in de voormalige Gentse Belgacomtoren. Chef Kyle Boland verhuist alvast mee naar het nieuwe concept. Kobe zag ‘ De Vitrine ‘ als een kweekschool voor personeel in zijn sterrenrestaurant. Nu eind dit jaar Dranouter een restaurant armer is, is er dus ook geen nood meer aan personeel.  De Superette, de winkel/restaurant die in 2014 opende, blijft gelukkig wel open . (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Flanders Expo breidt uit

Flanders Expo (o.a bekend van Horeca Expo) in Gent gaat uitbreiden. Er komt een negende hal bij met een extra capaciteit tot 4.200 mensen. De bedoeling is om naast beurzen in de toekomst ook meer concerten en party’s te gaan organiseren. (pvo)

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Sterren op de grasmat

Op zondag 4 september aanstaande voetballen sterrenchefs voor het goede doel. “Sterren op de Grasmat” is een voetbaltornooi met opbrengst voor het goede doel dat voor de vierde keer georganiseerd wordt voor én door Belgische sterren-chefs. Het initiatief om dit te organiseren komt van Axel Colonna-Cesari, chef van Centpourcent in Sint-Katelijne-Waver. Axel en zijn organisatie hebben voor de vierde maal op rij weer heel wat chefs en personeel weten uit de keuken/zaal te lokken.

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Populaire ribbeltjes-glas van Stella Artois verdwijnt

AB Inbev gaat het populaire ribbeltjes-glas van Stella Artois uit de schappen halen. De brouwerij geeft geen echte reden, maar wellicht streeft de biergigant naar uniformiteit. De bedoeling is om wereldwijd uit te pakken met het zogenaamde chalice glas (een glas in de vorm van een drinkbeker op een voetje) om het ‘premium’-karakter van de pils te benadrukken. De echte (Belgische) Stella-Artois liefhebbers zijn niet te spreken over de démarche van de brouwerij. Zij willen hun Stella in een ‘ribbelke’ en daarmee basta. Er zijn al een aantal facebookpagina’s gelanceerd om te eisen dat de ribbeltjes-glazen blijven. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Hasselt wil volkscafés redden

De stad Hasselt heeft een werkgroep opgericht om te onderzoeken hoe volkscafés gered kunnen worden. Recent verdwenen in de stad cafés als Concordia en Picadily en zijn er plannen om het pand van café Uilenspiegel te vervangen door nieuwbouw. De stad wil er nu voor zorgen dat de nog bestaande volkscafés beschermd worden en dat de panden niet langer een andere bestemming krijgen. Momenteel onderzoekt men de definitie van wat zo’n volkscafé juist is. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
'13' ingeblikt

Koen Van Laere en Dimitri Messiaen - samen The Ministry of Belgian Beer - brouwden in november 2014 bij de brouwerij Contreras uit Gavere voor het eerst hun eigen bier “13”, een nieuwe pils. Ze waren op zoek naar een lichte pils. Het mocht een beetje rebels zijn. Die kreeg de naam “13” mee om de eenvoudige reden dat de twee amateur-brouwers eerst twaalf andere brouwsels probeerden, vooraleer ze vonden dat de smaak helemaal naar hun zin was. Het bier is niet loepzuiver en heeft een lichte bitterder smaak dan een doorsnee pils. In bierbakken werd niet geïnvesteerd want het bier wordt in dozen aangeleverd. Nu is er ook sinds kort “13” in blik. Gentse brouwers willen daarmee bewijzen dat ook een kwalitatieve pils in blik goed kan smaken en dat de consumenten er rustig van kunnen genieten. (JV)



Catering
'Good Food' in Brusselse kantines

Brussel telt meer dan 2500 grootkeukens (in ondernemingen, zorginstellingen, scholen, ...) die minstens 1 keer per week door 21% van de Brusselaars worden bezocht.  Omdat de Belgen steeds bezorgder worden over de kwaliteit van hun voeding (80% van hen zijn op zoek naar een gezonde en gevarieerde lunch), betekent het aanbieden van "Good Food-maaltijden” een economische opportuniteit voor de sector van de grootkeukens.

 

Lees meer ...

Hotellerie
Plannen voor een keten van ‘rock styled’ hotels

Mark Fuller, CEO van Sanctum Hotel Group en John Spence, oprichter van de Karma Group, willen een keten van ‘rock styled’ hotels opzetten. Hiervoor hebben ze een joint venture gecreëerd. De initiatiefnemers willen een type hotel in de markt zetten voor rocksterren en managers uit de muziekindustrie. In de hotels komen opnamestudio’s, bioscopen en uiteraard ook restaurants en bars. De hotels komen in steden met een belangrijke muziekscene als New York, Los Angeles, Londen en Berlijn. (pvo)



Hotellerie
Franse hotelboekingen lijden onder recente terreuraanslagen

De terreuraanslagen hebben de Franse hotellerie harde klappen toegebracht. Vooral in Parijs en nu ook in Nice en omgeving, zijn het aantal hotelboekingen drastisch teruggelopen. Hoteliers zien daar het aantal overnachtingen met minstens 20% dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Nog erger is het gesteld met de opbrengst per kamer. Analisten verwachten wel dat er een verbetering zal komen, maar alleen als de veiligheid in de hotels wordt opgevoerd. Voor toeristen zijn er nu wel zaakjes te doen. Zo stelt men vast dat de hotelprijzen in het hoogseizoen soms met de helft gedaald zijn tegenover vorig jaar. (pvo)



Hotellerie
Miljoenste accommodatie op Booking.com

Onlangs werd de miljoenste accommodatie op het Booking.com platform geplaatst. De eer ging naar Hotel The Greydon House op het eiland Nantucket in de Amerikaanse staat Massachusetts.  Booking.com biedt nu dus meer dan 1 miljoen verschillende mogelijkheden die meer dan 23 miljoen reserveerbare kamers hebben. Meer dan 70 % van de accommodaties gaan verder dan het traditionele hotel (particulieren, appartementen etc). Sinds de oprichting van Booking.com in 1996, hebben meer dan 1 miljard gasten verbleven in één van de Booking.com accommodaties. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Dierendonck trekt landinwaarts

Enkele bedrijven, waaronder Colruyt en Voor de eerste maal investeert de bekende slagersgroep Dierendonck uit Sint-Idesbald, buiten kustprovincie. Dan maar meteen naar hartje België naar Brussel dacht men bij  Dierendonck. In Brussel werd gekozen voor de hippe Dansaertwijk.  De slagersgroep staat bekend omwille van zijn uitmuntend vlees (West-Vlaams rood rund) dat wordt gekweekt op een eigen boerderij. Het aanbod vindt zijn weg al jarenlang naar de betere horeca, zowel in eigen land als in het buitenland. Brussel is echter geen eindpunt op termijn gaat  ook Antwerpen voor de slagersbijl van de groep Dierendonck. (JV)



Restaurants
Restaurant d’ Ouwe Smisse (Ouwegem) gaat dicht wegens personeelstekort

Na amper 2 jaar, stopte restaurant d’ Ouwe Smisse in Ouwegem dit weekend. Volgens de uitbater zag hij zich genoodzaakt te stoppen wegens aanhoudend personeelstekort. (pvo)



Restaurants
Restaurant De Geit (Zwevegem) moet terras en veranda afbreken

De uitbaters van restaurant De Geit in Zwevegem zitten met de handen in het haar. Wegens een bouwovertreding uit 1977 moeten ze binnen de zes maanden hun terras en veranda laten afbreken. Doen ze dat niet, dan hangt er een dwangsom van 125 euro per dag boven het hoofd. De uitbaters, die de zaak nog maar twee jaar runnen, zeggen dat ze moeten opdraaien voor een bouwmisdrijf van veertig jaar geleden. Uitbater Bert Verhalle zegt dat hij zijn zaak mag sluiten als het terras en de veranda effectief moet verdwijnen. De gemeente wil de uitbater helpen en onderzoekt welke mogelijkheden er binnen het wettelijke kader nog mogelijk zijn (pvo)

 



Restaurants
Restaurant Paul de Pierre (Maarkedal) krijgt Award of Excellence van Wine Spectator

Het Maarkedalse restaurant Paul de Mierre heeft een wijnkelder om ‘u’ tegen te zeggen. Dit is de gerenommeerde wijnbeoordelingssite Wine Spectator ook niet ontgaan. Paul de Pierre kreeg onlangs een Award of Excellence van Wine Specator. Het Maarkedalse restaurant is daarmee het derde restaurant in België dat een Award krijgt van Wine Spectator. En nog maar het tweede (na Hof van Cleve), dat een Award of Excellence gekregen heeft. (pvo)



Wedstrijden
Winnaars Bonduelle Minute® Challenge bekend

Op 15 augustus hebben de winnaars van de ‘Bonduelle Minute® Challenge’ hun prijs ontvangen. In de online wedstrijd daagde Bonduelle Food Service Nederlandse en Belgische chefs uit om hun creativiteit de vrije loop te laten en een gerecht te creëren met tenminste één Minute® groente. De foto’s werden gedeeld op www.bonduelleminutechallenge.com. Chef-kok Johan Verbon van Sodexo heeft de hoofdprijs in ontvangst genomen; een OFYR vuurschaal, dé buitenkook sensatie van 2016. Chef-kok Peter Steenbakkers van restaurant Wittern en Chef-kok Francisco van Duin van Sodexo delen een tweede plek en ontvingen beiden een Suncraft Senzo Wood Santoku koksmes.



Wedstrijden
Het (Kook) Talent van Vlaanderen

Bij Het (Kook) Talent van Vlaanderen gaan de organisatoren op zoek naar dat ene unieke, ambachtelijke en succesvolle gerecht waar u als professionele of amateur kok, of fabrikant, best fier op mag zijn én uw handelsmerk is geworden in uw zaak en streek! Een gerecht waarvoor men speciaal bij u langskomt?  Fabrikant van een uniek streekproduct? Een formule of concept die zijn gelijken niet kent? Deze nieuwe wedstrijd zet het meteen op de landkaart. Een vakkundige jury zal alle inzendingen beoordelen. Info op www.hettalentvavlaanderen.be (JV)



by communitysoft.com