LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Tongschar Vis van het jaar 2016

Al voor de 28ste keer verkoos VLAM samen met de Vlaamse visserijsector en op advies het ILVO de Vis van het jaar. Dit jaar werd het dus tongschar. Belgen zijn niet zo’n viseters en als we vis eten, wordt er meestal uitgekeken naar een beperkt aantal soorten. Met de verkiezing van een Vis van het jaar hoopt men de  horizon van de Belg te verruimen.

 

Lees meer ...

Algemeen
Komen en gaan bij het Gentse Lam Gods

Antoine Meiresonne en Martine De Smet hebben met een reuzenpaella afscheid genomen van hun klanten en vrienden van restaurant Lam Gods aan de Gentse Botermarkt. Het Lam Gods tegenover het stadhuis stond er als een paal, met behoorlijke naambekendheid vooral bij Gentenaars. Acht jaar lang hebben Antoine Meiresonne en Martine De Smet restaurant Lam Gods tegenover het stadhuis uitgebaat. Het restaurant blijft echter niet lang dicht. Half september heropent de zaak al, met Tania Rabet en Veronique Ongenae aan het roer. Zij hadden vroeger brasserie Vaudeville op de Korenmarkt. Meteen krijgen de nieuwe uitbaters er wellicht nieuwe buren bij. Binnenkort gaat het voormalige Leffe Café tegen de vlakte. Het pand wordt heropgebouwd met zeven appartementen en onderaan opnieuw een horecazaak. (JV)



Algemeen
Waregem vraagt horeca-uitbaters om geluidshinder te beperken tijdens Koersefeesten

Vorig jaar waren er veel klachten over geluidsoverlast tijdens de Waregem Koerse Feesten. De stad heeft daarom een geluidsplan opgesteld voor de horeca. De horeca-uitbaters werden gevraagd zich tijdens de Waregem Koerse Feesten te houden aan een aantalregels, zoals de wettelijke norm van 95 decibel en de uren waarin muziek gedraaid mag worden. Verder moesten de luidsprekers op de terras zo worden ingesteld dat de muziek alleen maar te horen was op het desbetreffende terras. De stad stuurt dit jaar geen inspecteurs op pad om na te gaan of de afspraken worden nageleefd. Indien er ook dit jaar klachten zouden komen, overweegt de stad dit in 2017 wel te doen. (pvo) [© Seniorennet]



Algemeen
Twee op drie horeca-uitbaters negeert negatieve commentaren op beoordelingssites

Steeds meer klanten van hotels en restaurants laten zich leiden door beoordelingssites in het opzoeken, vergelijken en boeken van horecazaken. Voor de horeca is de online reputatie dus niet zonder belang. Uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat de helft van de horeca-uitbaters wel degelijk beseft dat slechte beoordelingen negatief kunnen uitstralen op hun zaak. De kunst bestaat erin om die negatieve commentaren positief om te buigen. Maar dat gebeurt veel te weinig. Twee op drie horeca-uitbaters volgen de commentaren over de zaak op het internet niet of maar sporadisch. Bovendien reageren ze niet op negatieve commentaren. Dit kan nefast zijn voor de zaak, want imagoschade mag volgens NSZ niet onderschat worden (pvo)



Algemeen
Ieder zijn moestuin

Aan het zoveelste kookprogramma op televisie of de honderdste horeca pop-up wagen we ons niet al te graag tenzij het origineel is. Wim Lybaert selecteerde zes duo’s die rond de abdij van Drongen een moestuin mochten aanleggen. Op de weilanden kwamen ook ovens, bijenhotels, kippen en varkens. Met de gekweekte groenten werden ook gerechten klaar gemaakt die beoordeeld werden door Peter Goosens, Sergio Herman, Kobe Desramaults, Jeroen Meus en Wouter Keersmaekers. ‘Het Goeie Leven’ is vanaf 13 september op Eén te zien. Wellicht iets om inspiratie op te doen voor horeca zaken met een moestuin. (JV) [© VRT-Thomas Sweertvaegher]



Algemeen
De boer op

Als het van James Mennekens afhangt komen er de komende jaren een aantal ‘glampings’ of glamour campings bij in ons land. Mennekens is ex-CEO van Center Parcs en roept boeren op een deel van hun erf ter beschikking te stellen voor zo’n overnachtingsmogelijkheid. Mennekens mikt daarmee op een luxueuze kampeerervaring op het platteland. Een verwarmde geïsoleerde tent, met een echte matras, stromend water en een toilet. Of er ook een boerenontbijt of -maaltijd zal inbegrepen zijn is niet duidelijk. Waar zijn de gloriejaren van het hoevetoerisme? (JV)

 



Algemeen
Heibel in Kortrijk

Vrijdag 26 augustus was het even schrikken voor enkele horeca–uitbaters en -bezoekers toen twee rivaliserende bendes in de Kortrijkse binnenstad met elkaar op de vuist gingen. Terwijl de terrassen propvol zaten gingen de bendes elkaar te lijf met baseballknuppels. De tussenkomst van enkele horeca-uitbaters mocht niet baten waarna de politie maar probeerde de rust te herstellen. Zelfs stoelen van terrassen werden als oorlogswapens gebruikt. Het was dan eens mooi terras weer...(JV)



Algemeen
Overdekte markten

Het lijkt een nieuwe trend te worden, overdekte markthallen. Net voor er in de Baudelokapel een overdekte markt in opbouw is,  komt er aan de Gentse Lousbergskaai een overdekte markt met groenten, brood en kaas en een gezellige kantine. De markt richt zich zowel op particulieren als op professionelen uit de horeca. De kaasmakerij het Hinkelspel verhuisde vijf jaar geleden naar Sleidinge en ook de aanpalende fietsenwinkel verdween, en maakte een lege ruimte. Er kan in de overdekte markt niet alleen gekocht maar ook geproefd worden. (JV) 



Algemeen
Solidariteit

Het drama van de Italiaanse aardbeving rond onder meer het stadje Amatrice heeft wereldwijd reeds meer dan 600 Italiaanse restaurants tot actie bewogen. Bucatini (dikke spaghetti)  ’all’Amatriciana’, een Italiaans gerecht dat nauw aanleunt bij de all arrabiata zou zijn oorsprong kennen in het getroffen bergdorpje. Per gerecht dat in de deelnemende restaurants wordt verkocht,wordt er twee euro per bord aan het Italiaanse rode kruis gestort. Samenhorigheid? (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Hoppluk bij Palm

Bierliefhebbers, hop- en brouwmeesters en horeca uitbaters verzamelden zich op zondag 28 augustus in het hopveld bij Steenhuffel voor de jaarlijkse Hoppluk van Brouwerij PALM. Voor het vierde jaar op rij werden bierliefhebbers uitgenodigd voor de Hoppluk. Van de oogst wordt het speciaalbier PALM Hop Select gebrouwen. Na een half uur plukken werden de hopplukkers getrakteerd op een welverdiend koud biertje en een lekker gerecht van één van de vintage foodtrucks. Tweesterrenchef Viki Geunes van restaurant ’t Zilte in Antwerpen nam als ambassadeur van bier-foodpairing  ook deel aan de pluk. Later dit jaar nodigt PALM de hopplukkers opnieuw uit om getuige te zijn van het brouwproces van PALM Hop Select. Zij kunnen met eigen ogen zien waar de door hen geplukte hop voor wordt gebruikt. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Fusie AB Inbev met SABMiller doet 5500 mensen afvloeien

Biergigant AB Inbev gaat na de overname van SAB Miller een pak jobs schrappen. In de komende drie jaar wordt er afscheid genomen van 3 % van het personeel, wat neerkomt op een 5.500 banen. De geplande banenschrapping gaat in fases gebeuren. (pvo)

 

 



Hotellerie
Hotel Moeder Lambic in Blankenberge zet wanbetalers op Facebook

De uitbater van hotel Moeder Lambic is op zoek naar een gezin dat in zijn hotel verbleef en hem nog 700 euro moet. Dat gezin verdween met de noorderzon zonder de rekening te betalen. De hotelier zette duidelijk herkenbare camerabeelden van het gezin op Facebook. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat het om een wraakactie gaat. De hotelier stelt dat hij het beu is om steeds het slachtoffer te worden van wanbetalers. In theorie riskeert de hotelier een  klacht van de betrokkenen wegens het schenden van de privacy. De hotelier zegt dat het hem niet kan schelen en dat hij zijn geld wil. (pvo)

 



Hotellerie
B&B in de schaduw van de Zepposmolen

In de Molenaarswoning bij de bekende Hertboomwindmolen in Roosdaal (beter gekend als de Zepposmolen), komt volgend jaar een B&B met 5 gastenkamers. De komst van de B&B kondigt het einde van een grootscheepse renovatie van de site aan. Vijf jaar geleden kwam de molen aan beurt. Daarna werd de oude schuur opgeknapt tot een brasserie en museum. De Hertboomwindmolen werd bekend dankzij de populaire jeugdreeks Kapitein Zeppos en lokt nog steeds elk weekend vele bezoekers. (pvo)

 



Hotellerie
‘Infinite Lifestyle’ Ikos Resorts opent 7 hotels op 7 jaar tijd

Het jonge hotelmerk Ikos Resorts (gestart in 2015 met 2 hotels in het Griekse Chalkidiki) wil snel groeien. De ambitie is om de komende 7 jaar 7 resorts te openen in het Middellandse Zeegebied. Het concept van Ikos Resorts heet ‘Infinite Lifestyle’, all inclusive grenzeloos genieten. De nadruk wordt hierbij gelegd op de vakantiebeleving. Zo is vakantie onder meer culinair genieten. De menu’s zijn samengesteld door Michelin sterrenchefs. Uniek is het Dine Out Concept, waarbij het zelfs inbegrepen is in de all-in prijs om buiten het resort te gaan dineren in een lokaal restaurant. Naast eten en drinken zijn sport- en animatieprogramma’s inbegrepen. Voor wie houdt van rust is er zeker voldoende privacy. Daarbij zijn de resorts ook een uitstekende keuze voor families, aangezien verschillende type kamers geschikt zijn voor gezinnen met kinderen (pvo)



Hotellerie
Tweede hotel voor Robert De Niro

Acteur Robert De Niro gaat een luxehotel openen in Convent Garden in Londen. Het hotel krijgt de naam The Wellington Hotel en zal 83 kamers tellen, een spa en een private members club. De werkzaamheden starten begin 2017 en moeten 2 jaar duren. The Wellington is het tweede hotel van De Niro. De Amerikaanse acteur is ook eigenaar van Greenwich Hotel in New York. (pvo)

 

 



Restaurants
Chef-kok van Brasserie Leopold 1 (De Panne) redt vijf opvarenden

Luc Desiere, chef-kok van Brasserie Leopold 1 in De Panne, heeft 5 opvarenden met zijn zodiac gered van een brandende boot. Hij kon net op tijd de opvarenden van de boot halen en wegvaren. Toch noemt Luc Desiere zichzelf geen held. Hij deed gewoon wat hij moest doen, luidt het. Het geredde vijftal heeft al aangekondigd om te gaan eten in Leopold 1 bij wijze van bedanking. (pvo)



Restaurants
Helft van constructies aan restaurant De Vogelzang (’s Gravenwezel) is niet vergund

Restaurant De Vogelenzang in ’s Gravenwezel zit in serieuze problemen. De helft van de constructies die gebruikt worden door het restaurant blijken niet vergund te zijn. Het gaat onder meer om een parking, de buitenbar, de petanquebaan en de overdekt terrassen. De uitbater zegt dat hij op korte termijn alle onvergunde zaken willen regulariseren. (pvo)

 

 



Restaurants
Chef van The Rosegarden (Belsele) stopt met restaurant om te gaan werken bij vleeswarenbedrijf De Nil

Chef-kok Yoery Van Malderen stopt met zijn restaurant The Rosegarden in Belsele. Hij aanvaardt een belangrijke opdracht bij Vleeswaren De Nil in Hamme. De zaakvoerster Marie-Anne De Nil (bekend van The Sky is the Limit) ziet in Van Malderen een mogelijke opvolger voor haar familiebedrijf. Ze leerde als klant van The Rosegarden Yoery Van Malderen kennen en heeft vertrouwen in hem. Toch vroeg ze niet dat hij zou stoppen met zijn  restaurant. Dat wilde de chef zelf om zich volledig toe te leggen op zijn nieuwe avontuur. The Rosegarden staat nu over te nemen. Vanaf januari gaat Van Malderen aan de slag in het vleeswarenbedrijf De Nil. (pvo)



Restaurants
Pepe wordt niet de chef van de Rode Duivels

Roberto Martinez, de nieuwe trainer van het nationale elftal, heeft Pepe Giacomazza gepolst om chef te worden van de Rode Duivels. De Italiaanse chef is niet ingegaan op het aanbod. Pepe Giacomazza heeft het te druk. Hij is chef van het bekende Italiaanse restaurant La Botte in Genk en runt in die stad ook nog een tweede zaak, Pepe’s. Daarnaast is hij ook nog TV-kok op de culinaire zender Njam. Dat hij gevraagd is als kok van de Rode Duivels is geen toeval. Pepe Giacomazza kent iets van catering voor voetballers. Zo was hij van 1994 tot 1998 kok van Racing Genk (pvo)

 



Snelrestauratie
Frituur Sergio in Antwerpen

Na Den Haag is Utrecht de volgende halte van Sergio Herman om er een frituur te beginnen. Dat gebeurt eerstdaags. Nog voor het einde van dit jaar komt er ook een frituur van Sergio in Antwerpen. Een locatie voor de Antwerpse luxefrituur is nog niet bekend gemaakt. Frieten van Zeeuwse aardappelrassen en zelf gemaakte sausjes. Het zijn, naast de inrichting van de frituren, de troeven die de topchef op tafel gooit. Zijn naambekendheid is al een uithangbord op zich zonder nog maar te zwijgen over de media aandacht die hij bij iedere stap die hij zet meekrijgt. (JV)   



Snelrestauratie
Mc Donald's mag in historische pand in Brugse Steenstraat blijven

Fastfoodreus Mc Donald'smag in Brugge zijn vestiging in de Steenstraat behouden. Mc Donald's koos voor dit historisch pand uit 1527 in de Steenstraat. De stad Brugge zag dit niet zitten, ook al omdat ze geen horeca wil in de Steenstraat en verleende daarom geen vergunning. De provincie verleende wel een vergunning, waarop de stad naar de Raad van Vergunningsbetwistingen trok. Die Raad heeft nu het beroep van de stad verworpen. Al die tijd functioneerde het fastfoodrestaurant gewoon, omdat de procedure niet opschortend werkte. (pvo)



Web
Rootsie wil platform zijn voor startende horeca-ondernemers

De jonge ondernemer Jeremy Snoeck heeft met zijn website Rootsie een platform voor startende horecaondernemers ontwikkeld. Hij zoekt vooral gepassioneerde mensen, die met nieuwe ideeën en concepten komen. Op de website kan je een horecazaak virtueel bezoeken door middel van foto’s en filmpjes. Het is de bedoeling dat de consument mee helpt de website op te bouwen. Toch zullen er geen ratings of beoordelingen te vinden zijn op www.rootsie.be (pvo)

 

 



by communitysoft.com