LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Aankondiging
BELANGRIJKE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERKOPINGEN

    •    Maandag 19/09 om 11 u:    Koksijde
          Restaurant ‘De Golfbreker’
    •    Dinsdag 20/09 om 11 u:     Ieper & Vlamertinge
          Fritures : A Propoo & ’t Friethuisje
Inlichtingen & cataloog: www.galle-vite.com - info@galle-vite.com



Actua
Sterren op de grasmat

“Sterren op de grasmat” staat voor een voetbaltornooi georganiseerd voor en door Belgische sterren-chefs. Op 4 september werd de vierde editie van gehouden in Mechelen. Het initiatief om dit te organiseren komt van Axel Colonna-Cesari, chef van Centpourcent Cent te Sint-Katelijne-Waver. De vierde editie van dit toch wel uniek voetbaltornooi op het recreatiedomein De Nekker begon onder striemende frisse regenvlagen die door de talrijke supporters en het enthousiasme van 20 ploegen weggeblazen werden.

Lees meer ...

Algemeen
Bijna helft van de studenten drinkt te veel

Uit een rondvraag bij 4.500 studenten aan de Universiteit van Luik blijkt dat 44 % van de studenten zijn studies verwaarlozen door de drank. Een op vier kijkt minstens 1 keer per week veel te diep in het glas. De jongeren met de meeste dorst zijn mannen tussen de 18 en 21 jaar. Motivatie om te veel te drinken is vooral het sociale aspect om op café te zitten en om ‘erbij te horen’. (pvo)

 

 

 



Algemeen
Gemeentebestuur zoekt uitbaters voor horecagedeelte in nieuw ontmoetingscentrum van Kasterlee

Het gemeentebestuur van Kasterlee is op zoek naar kandidaten die het horecagedeelte in het nieuwe ontmoetingscentrum willen uitbaten. Dat café met terras opent in september 2017. De toekomstige uitbater zorgt voor de uitbating van het café en zorgt ook voor de levering van dranken aan de gebruikers van vergaderlokalen. In bepaalde gevallen neemt hij ook de taken van de conciërge over. De uitbater krijgt een groot café met berging en terras, keuken, sanitair en parking tot zijn beschikking. Op de website van de gemeente Kasterlee staat verdere info over de concessievoorwaarden en kunnen kandidaten zich inschrijven. Dit kan nog tot maandag 10 oktober. (pvo)



Algemeen
Horecaklachten over ‘respectloze’ kermisbezoekers in Sint-Truiden

Een deel van de Truiense horeca-uitbaters op de Grote Markt waren misnoegd over sommige bezoekers van de pas afgelopen kermis. Kermisbezoekers gingen gewoon op de terrassen van de horecazaken zitten, om daar de op de kermis gekochte smoutebollen en frieten te verorberen. Waardoor er geen plaats meer was voor andere klanten. De cafébazen konden dit nog door de vingers zien, als de kermisbezoekers tenminste drank bestelden. Maar de restaurantuitbaters konden er niet mee lachen. Volgens de restaurateurs getuigde dit van een totaal gebrek van respect. (pvo)



Algemeen
Belgische economie groeit lichtjes

In het tweede kwartaal is de Belgische economie lichtjes (met 0.5 %) gegroeid. Dat is vrij goed nieuws, aangezien de tijdgeest met de terreur en de stakingen zeker niet meewerkt. De lichte groei zou vooral te wijten zijn aan investeringen door bedrijven, maar ook door gezinnen. Doordat de loonkosthandicap wat verminderd werd, werd er door ondernemers meer geïnvesteerd. Consumenten lieten het geld meer rollen, terwijl gezinnen vooral in woningen investeerden. De aanslagen in Brussel en Zaventem hadden wel een negatieve impact, maar troffen vooral de toeristische sector en de horeca. Anderen sectoren hadden minder te lijden van die negatieve invloed. Verwacht wordt dat de economie de komende maanden aan een vergelijkbaar tempo zal groeien. (pvo)



Algemeen
Kobe naar Bokrijk

Kobe Desramaults en zijn team achter De Superette, de bakkerij in Gent, trekken volgend jaar met een tweede vestiging naar het openluchtmuseum van Bokrijk. Ter gelegenheid van het tachtigjarig bestaan wordt het museum gerenoveerd en daar komt ook een broodatelier bij.Het zijn Kobe en zijn team van De Superette die het broodatelier zullen runnen. De Amerikaanse bakkerin Sarah Lemke met wie Desramaults zijn Gentse bakkerij–restaurant opende en het ganse Superette team zijn alvast heel enthousiast over de nieuwe bijkomende uitdaging. (JV)

 



Algemeen
Witte kassa spijst niet alleen hongerigen

Begin juli ging de eerste golf van controles op de witte kassa van start. Bij de controles zijn al 130 administratieve boetes uitgeschreven. Het gaat steeds om boetes van 1.500 euro. Een kleine 2.000 dossiers werden in  behandeling genomen. Vanaf heden komen er nieuwe controles in nog eens een goede 3000 horecazaken. Dat er al 195.000 euro aan boetes is binnengehaald heeft wellicht ook veel te maken met de steeds maar wijzigende wetgeving, of over het grote mistgordijn dat voor veel horecazaken nog steeds over de witte kassa hangt. (JV)

 

 

 



Algemeen
Succesvolle zomer aan de kust

Het wordt in alle toonaarden bevestigt: de kust heeft er een prachtzomer opzitten. Was er even een valse start op de momenten dat het moest mooi weer zijn, de verlengde weekends en het mooie weer in augustus en in de nasleep begin september hebben voor enkele pieken gezorgd. De horeca merkte wel dat de toerist steeds meer de knip op de geldbeugel houdt. Veel volk betekende niet automatisch meer omzet of winst. (JV)       



Algemeen
Harelbeke zoekt horecauitbater

Het stadsbestuur van Harelbeke is op zoek naar een uitbater voor het nieuwe horecapaviljoen dat komt tussen het vernieuwde Marktplein en De Leie. De bedoeling is dat het paviljoen langs het water een trekpleister zal worden. Welke horecazaak het moet worden is nog een open vraag. Via een selectiesysteem zal overleg tussen de verschillende kandidaten uitwijzen wie de concessie in handen krijgt. Kandidaturen kunnen nog ingediend worden tot 4 oktober. (JV)

 

 

 

 



Algemeen
Hindoes boos op brouwerij The Musketeers

Een duivel, een poes, een stier of wat dan ook als logo op het bierglas: geen hond die er nog naar opkijkt. Niet zo echter met de Hindoes die het glas van het bier Jack’s Precious IPA onder de loep kregen. Op het Jack’s  glas van brouwerij The Musketeers prijkt een afbeelding van hun hindoeïstische god Ganesha. Die afbeelding zou volgens de hindoes nooit mogen gebruikt worden voor commerciële doeleinden. De gemeenschap eist dan ook dat het logo verdwijnt en vraagt van de brouwerij excuses. (JV) 



Algemeen
Voedseloverschotten

Een Antwerpse studente denkt de oplossing te hebben gevonden voor de enorme voedseloverschotten die restaurants produceren.  Om de voedselafvalberg te verminderen heeft ze een voedselversnipperaar ontworpen. De etensresten worden vermaald en tegelijk wordt ook het vocht eruit geperst. Door het gebruik zou de afvalberg 80% kleiner worden en 60% lichter. Of en wanneer de versnipperaar op de markt komt is nog niet duidelijk. (JV)



Algemeen
Schaars maar lekker

Volgens het Algemeen Verbond van Wijnbouwers in Champagne is de kwaliteit van de champagne 2016 subliem. De kwaliteit zou zelfs die van het topjaar 2002 evenaren zo niet overschrijden. Een keerzijde van de medaille is echter dat de druivenoogst niet echt meegevallen is door het wisselvallige voorjaar. Vorig jaar werden nog tot 13.000 kilo druiven geplukt per hectare terwijl dat dit jaar terugvalt tot 7.500 kilo per hectare. De kwaliteit is goed maar de kwantiteit laat het afweten. Of dat ook een invloed zal hebben op de prijs is nog niet duidelijk. (JV)      

 



Algemeen
Olijfolie of niet

Het is een discussie over gaan en komen. Voor de ene is olijfolie de reddende engel in het keukengebruik, voor de andere keer dan weer niet. Uit de bevindingen van cardioloog Hans Van Brabant blijkt nu dat een mediterraan dieet, dus ook met olijfolie, de kans op hartkwalen sterk kan verminderen.  (JV)

 

 

 

 

 

 



Algemeen
Rood wordt rosé

Er wordt alsmaar minder wijn gedronken blijkt uit onderzoekcijfers. Als er dan toch al wijn gedronken wordt, thuis of in de horeca, is de Belg de keuze aan het verleggen van rood naar rosé. De verkoop van rode en witte wijn zijn de voorbije maanden respectievelijk met 6% en 2,5% gedaald. De verkoop van rosé wijnen ging er dan weer met 16,7% op vooruit. Horeca uitbaters weten hoe ze hun wijnkaart moeten aanpassen. (JV)



Algemeen
Jongeren en alchohol

Volgens een rondvraag van de universiteit van Luik geven 44% van de studenten aan hun studies te verwaarlozen door alcohol. Van de ondervraagden kijkt minsten één op de vier per week te diep in het glas. De belangrijkste motivatie om te drinken is het sociale contact. Met vrienden op café gaan, stoer willen doen en het gevoel krijgen erbij te horen. Ligt hier een toekomst voor alcoholvrije studentencafés? (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
I Love Horeca biedt u de gelegenheid om 140 professionele exposanten te ontmoeten

140 exposanten nodigen de horeca-uitbater uit om hun kennis en vaardigheden te ontdekken op I Love Horeca met meer dan 10.000 m2 tentoonstellingsruimte.  I Love Horeca is de nieuwe professionele horeca-beurs die haar deuren opent op 2-3-4 oktober op de site van Tour & Taxis in Brussel. (pvo)

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Kookeet Brugge

Wie dacht dat de zomer en de daarbij horende culinaire stadsfestivals voorbij was is wellicht ‘Kookeet’ in Brugge vergeten. Het laatste weekend van september pakken meer dan dertig chef koks uit met allerlei gerechten en desserts. Ook de hotelscholen Spermalie en Ter Groene Porrte doen hun duit in het zakje met jong talent. Geert van Hecke wil van de gelegenheid gebruik maken om een uitzwaai te doen van zijn Karmeliet terwijl Jeroen Meus als speciale gast mag aantreden. Naast het eten en drinken zijn er ook kookdemonstraties en nog heel veel randanimatie. Een volledig programma van het festival aan het station van Brugge is terug te vinden op www.kookeet.be; Wellicht een inspiratiebron voor koks en foodies. (JV)    

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Ex-Rode Duivel Bruno Versavel laat zijn café Bij de baas (Diest) over

Bruno Versavel heeft 7.5 jaar het café Bij de baas op de Grote Markt in Diest gerund. Nu laat de ex-Rode Duivel  ‘het smalste café van Diest’ over. De nieuwe uitbater John Coenen behoudt het interieur en het cliënteel. Bruno Versavel wil terug meer in het voetbal actief zijn, o.a als trainer. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Kwak bij AB Inbev

AB Inbev heeft zich weten in te kopen bij brouwerij Bosteels. Brouwerij Duvel Moortgat en Heineken hebben de duimen moeten leggen tegenover de impact van AB Inbev. De Belgische bierreus heeft nu ook de familiebrouwerij Bosteels in handen. Bosteels is vooral bekend van Kwak, Tripel Karmeliet en Deus. Voor Topman Antoine Bosteels, die op zijn stoel blijft zitten, is de overname een kans om het erfgoed van zeven generaties verder te zetten. De brouwerij Bosteels zal autonoom blijven verder werken, maar wel gebruik kunnen maken van de distributie- en marketing mogelijkheden van AB InBev. Of hiermee een hap gezet wordt in de onafhankelijkheid van Belgische brouwers is voer voor analisten. (JV)  



cafés - brouwerijen - discotheken
Tielt, Bistro Charlies

De horeca op de Tieltse Markt heeft moeilijke tijden doorgemaakt maar is aan lichte heropleving bezig hoewelde sfeer van vroeger er nog steeds niet in zit. Charlies kun je met zijn lange geschiedenis niet direct een nieuwkomer noemen maar nieuw is wel de uitbating. Vanaf heden staat Christophe Volpato in de keuken. De Tieltenaar die 7 jaar Groene Poorte achter de rug heeft en werkervaring opdeed in restaurants te Brugge en in Knokke wil Charlies aan Markt 3 letterlijk en figuurlijk terug op de kaart zetten. Hij wil groeien en voorlopig nog een beetje de vraag afwachten maar een gestagige groei zit er zeker in. Snacks, salades en pasta staan zeker op de verse kaart. Vooral bij de pasta heeft de jonge kok de geheimen van zijn Italiaanse grootmoeder meegenomen. Er is een 3 gangen dagmenu, een maandmenu, in het weekend zijn er suggesties en ribbetjes. Vers daar wil de jonge kok voor gaan. Alles wordt zelf bereid en het contact met de klanten wordt zeker niet over het hoofd gezien. Charlies krijgt met de nieuwe uitbating een nieuw boots, een aanwinst voor horeca op de Tieltse markt. (JV)



Hôtellerie
Oekter Collection en Somewhere Club bundelen krachten voor uitzonderlijke ervaringen

De hotelgroep Oekter Collection en de reisorganisatie Somewhere Club gaan samenwerken om uitzonderlijke reizen te organiseren. Op die manier krijgen de gasten van de verschillende hotels een aanbod van zintuigprikkelende activiteiten die aangepast zijn aan de verschillende locaties en hun geschiedenis. (pvo)

 



Hôtellerie
Aalsterse hoteluitbater zet hotelschuimers te kijk op Facebook

Een koppel dat uit Hotel Het Keizershof in Aalst is vertrokken zonder te betalen, is door de hoteluitbater de dag nadien te kijk gezet op de Facebookpagina van het hotel. De hotelier zocht het profiel van het duo op Facebook op en plaatste een foto en naam op de pagina van het hotel. De hotelier wilde naar eigen zeggen zijn collega’s waarschuwen voor deze hotelschuimers. De post werd ondertussen al meer dan 400 keer gedeeld. De hotelier gelooft niet dat zijn actie mogelijk een schending van de privacy is. (pvo)



Hôtellerie
Minderheid van zakenreizigers kiest voor alternatieve overnachtingsmogelijkheden

MagicStay, een soort Airbnb voor zakenreizigers, peilde via een enquête bij 600 zakenreizigers of zij soms gebruik maakten van alternatieve overnachtingsmogelijkheden. Slechts 1 op 5 van de ondervraagden gaf aan dat ze ooit al eens gebruik gemaakt hadden van alternatieve logeeradressen. 42 % stelde dat ze er wel al eens aan gedacht hadden om gebruik te maken van de deeleconomie voor overnachtingen. Meer dan 4 op 10 (44.8 %) zei dat een alternatief voor een hotel nog nooit een optie was geweest. Van degenen die wél al eens gebruik hadden gemaakt van MagicStay, zei bijna iedereen (98.3 %) dat ze erg tevreden waren over hun verblijf. Meer privacy, comfort en het kostenaspect waren de voornaamste redenen om te kiezen voor MagicStay. De zakenreizigers willen in hun alternatief verblijf wel Wifi, televisie en een bureau. Aspecten die ze missen ten opzichte van hotels zijn parkeermogelijkheden, dagelijkse schoonmaak en een gevulde koelkast. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
3,4 miljoen voor DIVA

Via Toerisme Vlaanderen weet Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts 3,4 miljoen euro te investeren in DIVA – Antwerp Home of Diamonds. Het nieuwe belevingscentrum aan de Suikerrui in Antwerpen moet een toeristische topattractie worden die bezoekers uit de hele wereld moet aansporen om voor de toeristische bestemming Vlaanderen te kiezen. Eind juli raakte al bekend dat Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts via Toerisme Vlaanderen 1,4 miljoen euro investeert in het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en in de tentoonstelling Op zoek naar Utopia in Museum M in Leuven. Nu krijgt dus ook het DIVA- Antwerp Home of Diamonds een stevige Vlaamse injectie van 3,4 miljoen euro. Het belevingscentrum komt pal in het historische hart van Antwerpen en zal de bezoeker onderdompelen in de wereld van de diamant. Via een interactieve belevingstour zal de bezoeker elk aspect van de veelzijdige diamant leren kennen.  Het belevingscentrum mikt jaarlijks op 200.000 nationale en internationale bezoekers die wellicht ook hun duit in het zakje zullen doen voor de horeca. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Gratis woonst bij McDonald's

Het kan slecht gaan op de arbeidsmarkt maar ook heel slecht. In Oost Europa is er een groot tekort aan arbeidskrachten waardoor bedrijven soms allerhande maatregelen om toch aan personeel te geraken. De Hongaarse McDonald's biedt nieuwe werknemers niet alleen een job aan maar ook een woonst. Of het verplicht is om ook McDonald's maaltijden te nuttigen in de aangeboden woonst is ons nog niet heel duidelijk. (JV)

 

 



Ondernemingen - Bedrijven
Takeaway.com naar de beurs

Het moederbedrijf van Pizza.be, Takeaway.com trekt naar de beurs om vers kapitaal aan te trekken. De firma’s van Takeaway.com die in verschillende landen actief zijn onder verschillende namen, serveren maltijden van restaurants maar vooral fast food aan huis. Met de beursgang wil het bedrijf kapitaal verzamelen om gelijkaardige firma’s over te nemen zoals Just Eat Benelux. (JV)



Onderwijs - Opleiding
Spermalie huldigt het vernieuwde internaat 'De Raan' in Wenduine in.

Hotel- en Toerismeschool Spermalie viert dit schooljaar haar 65 jarige bestaan. In die 65 jaar heeft Spermalie steeds gestreefd naar vernieuwing. Niet alleen in de opleidingen, maar ook in het materiaal en de gebouwen.Tijdens de grote vakantie kreeg het internaat “De Raan” in Wenduine een make-over. Sinds jaar en dag is “De Raan” één van de 5 internaten van Hotel- en Toerismeschool Spermalie. De ruimtes werden volledig vernieuwd, heringedeeld en voorzien van nieuw meubilair. (pvo)

 

 



Publicaties
Beter eten is beter leven

Het zevende boek van Pascale Naessens  ‘Puur Pascale- beter eten is beter leven’ is verschenen.In haar nieuw boek benadrukt Pascale haar liefde voor koken. Een romantisch etentje met haar man Paul of koken voor vrienden en gasten. Het lijkt op een therapie want wie kookt wil mensen gelukkig maken maar wordt er zelf ook beter van. Een opsteker voor de talrijke chef koks uit de sector? In haar nieuwste boek gaat Pascale voor een levenswijze, geen diëten meer, maar genieten van wat moeder natuur te bieden heeft. In haar inleiding is ze alvast heel openhartig over haar eigen levensstijl en op de manier waarop ze kookt. Met 75 recepten is het boek alvast een inspiratiebron voor zowel de professionele kok als de amateurkok. Sommige grenzen worden overschreden, klassiekers worden dan weer in nieuw jasje gestopt. Voor de chef kok in de horeca kan het boek een inspiratiebron zijn om de traditionele dagschotel een nieuwe impuls te geven. Ook vegetarische gerechten komen ruimschoots aan bod. Het boek is uitgegeven bij Lannoo ISBN 978 94 014 3593 2 (JV)       

 

 



Publicaties
Genieten van een maaltijd

Het is voor een chef kok de dag van vandaag niet steeds eenvoudig om aan de wensen van de klant te voldoen. Er zijn klanten die een allergie hebben, klanten die vegetarisch of zelfs veganistisch willen eten en er zijn klanten die ondanks een vermageringsoperatie toch nog op restaurant willen genieten van een lekkere maaltijd. Obesitaschirurg Eric Meir en Wout Bru hebben de handen, lees potten, in elkaar geslagen om in het boek ‘GENIET!’ recepten samen te brengen die de eentonigheid van een eetpatroon willen doorbreken. Het boek is uitgebracht bij Manteau. ISBN 978 90 2233 299 3 (JV)



Restaurants
Ellis Gourmet Burger gaat naar Parijs

Na Nederland trekt Ellis Gourmet Burger nu ook naar het zuiden en meer bepaald naar Frankrijk en wel naar de  hoofdstad Parijs en haar Bastillewijk. Later op het jaar volgen er nog  openingen vlakbij Versailles en begin 2017 in het 19de arrondissement van Parijs.(pvo)

 

 

 

 



Restaurants
Brasserie d’Exter (Antwerpen) overgenomen

Baptist Van Emrik, bekend van de trendy zaken Bar d’Offis en La Suite op het Zuid in Antwerpen, is nu ook eigenaar van Brasserie d’Exter. Deze volkse herberg is iets totaal anders dan zijn andere zaken, maar naar eigen zeggen heeft Van Emrik altijd al een volkse horecazaak willen hebben. Er verandert maar weinig aan het concept vna de brasserie. (pvo)

 

 



Restaurants
Restaurant Papiche (Lauwe) is failliet

Restaurant Papiche in Lauwe heeft zijn deuren gesloten. Aan de kookpotten stond Eddy Vankerckhove, die ooit nog een Michelinster had met zijn restaurant in Kortrijk dat zijn naam droeg. Toen de chef zijn ster verloor, ging hij verder met restaurant Het Gastronomisch Dorp dat 7 jaar later failliet verklaard werd. Nu moet de kok opnieuw een punt zetten achter zijn restaurant Papiche. (pvo)



Restaurants
1 op 10 restaurantbezoekers komen niet opdagen na reservatie

Gemiddeld worden 9 % van de restaurantreservaties niet nageleefd. Dat wil dus zeggen dat bijna 1 op 10 restaurantbezoekers niet komt opdagen, ondanks een reservatie. Hiervan zou meer dan een derde (35,4 %) zelfs niet de moeite nemen om de restauranthouder te verwittigen dat de reservatie werd geannuleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Het aantal niet nageleefde restaurantreservaties is op enkele jaren bijna verdubbeld. In 2013 bleek uit een gelijkaardig onderzoek dat 5 % van de reservaties niet werd nageleefd. (pvo)

 

 



Snelrestauratie
Drone brengt pizza

Het bestaat al in Nieuw-Zeeland en nu bekijkt pizzaketen Domino’s of het ook in ons land kan om de drone in te schakelen voor pizzalevering. De gekende scooters leveren nu pizza aan huis op maximaal 2 kilometer van de vestiging. Met een drone zou het sneller kunnen en kan men tot 10 kilometer ver van de vestiging  beleveren. Na de online bestelling (met directe betaling) wordt de pizza in een box onder de drone geplaatst. Wanneer de drone in de buurt van de klant komt krijgt die laatste een sms dat de pizza eraan komt gevlogen. Wanneer een camera op de drone de klant op de begane grond bereikt, wordt de pizzabox gedropt. Eén groot probleem nog, in ons land is de wetgeving rond het gebruik van drones - laat staan cargodrones - nog niet helemaal rond. (JV)

 



by communitysoft.com