LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Algemeen
Bicky Burger gaat een brug te ver.

Het Nederlandse voedingsconcern Izico, het bedrijf achter Bicky Burger heeft met een ‘smakeloze’ reclameclip de bal wel helemaal mis geslagen. In de reclameclip is te zien hoe een ouder koppel om het half uur een Bicky Burger naar binnen werkt omdat ze alzheimer hadden en niet wisten wat ze een half uur daarvoor hadden gegeten. Veel mensen voelden zich gechoqueerd en zelfs aangesproken. (JV)  



Algemeen
Nederlands oesterseizoen van start

Het Nederlandse oesterseizoen is officieel geopend. Vanaf heden worden creuses of Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. De officiële opening gebeurde door het overhandigen van de oesters uit de eerste ‘sleep’ van de YE39 aan wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en wethouder Arend-Jan van der Vlugt van Goeree-Overflakkee. De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen.  De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. (JV)



Algemeen
Café in Gents Gravensteen

Het Gentse Gravenkasteel krijgt nog maar eens facelift. De waterburcht is nog maar net gerenoveerd of er staan al nieuwe werkzaamheden op de planning.  Onder de binnenkoer komt er een sanitaire ruimte, een auditorium in het vroegere keukengebouw en een modern café. Wat ‘modern’ betekent in een historisch gebouw is nog maar de vraag. In Gent hebben ze al slechte ervaringen met horeca in historische gebouwen. (JV) 



Algemeen
Brussels broodje

Valérie Lepla (Pistolet Original) presenteert in samenwerking met Dirk Myny van restaurant Les Brigittines en Jean Van Roy van brouwerij Cantillon een "Brussels" broodje. ‘ De ZENNE PISTOLET CANTILLON’ .Hun doelstelling is gemeenschappelijk: een lekker product presenteren dat een sterk imago opgebouwd rond lokale producten kan uitdragen. Dat is een troef voor Brussel klinkt dat na de aanslagen ook culinair een deuk heeft gekregen. Eind september wordt het broodje voorgesteld. (JV)



Algemeen
Koffie voor studenten

De ruim 13.000 hogeschoolstudenten en 1.200 personeelsleden van de VIVES campussen te Brugge en Kortrijk kunnen vanaf heden met een Starbuckskoffie op de schoot naar de les of hun bureel. Het betreft een volautomatische “Starbucks On The Go”. Daarmee slaan Starbucks en VIVES de handen in elkaar om de studenten nog beter te dienen. VIVES bijt daarmee de spits af in West-Vlaanderen. Hogeschool VIVES telt ruim 1 200 personeelsleden en 13 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. Daar mag wel een koffie bij. (JV)



Algemeen
Langere tijd terrassen in Gent

De aanpassing van het Gentse  terrasreglement zorgt ervoor dat 99 terrassen vanaf dit jaar een tijd langer kunnen uitstaan. Op die manier kunnen de ‘zomer’ terrassen nog uitgebaat worden tijdens de herfstvakantie, het verlengde weekend van 11 november en de krokusvakantie.  Aanvankelijk stelde het terrasreglement dat tijdens de wintermaanden (van 1 november tot 1 maart) het niet is toegelaten om ‘zomer’terrassen, dit zijn de bijkomende terrassen in eilandopstelling op een plein, buiten te zetten. Na overleg met de horeca zijn er enkele wijzigingen in het reglement doorgevoerd. Zo kunnen deze ‘zomer’terrassen voortaan blijven staan tot 15 november en mogen uitbaters ze reeds vanaf 15 februari terug opstellen en uitbaten. Met deze wijziging komt de Stad Gent de horeca-uitbaters tegemoet, maar blijft de oorspronkelijke bedoeling van het reglement gehandhaafd. Tijdens de wintermaanden bleef de bijkomende opstelling vaak buitenstaan op het openbaar domein, in vele gevallen afgedekt door zeildoeken wat ontsierend is en niet bevorderlijk voor het stadsbeeld. (JV)



Algemeen
Nieuwe richtlijnen van de Hoge Gezondsheidsraad

Het werd een richtlijn van meer dan honderd pagina’s die de Hoge Gezondheidsraad heeft samengesteld . Net nu er nogal discussie bestaat over de voedingslijn van Pascale Naessens en de voedselzandloper van  Kris Verburgh, schept de Hoge Gezondheidsraad duidelijkheid in de chaos.Het is al sinds 2009 geleden dat de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad werden aangepast, een verzameling richtlijnen die voor elk voedingsmiddel de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) geven om gezond te zijn en blijven. Aanbevelingen zijn er ondermeer voor omega-3 en omega-6 vetzuren,  complexe koolhydraten en vezels,  volle granen zoals volkoren brood, volkoren rijst en volkoren pasta,  peulvruchten, aardappelen, groenten en fruit als belangrijke bronnen van koolhydraten. Minder gezond zijn dan weer producten met toegevoegde suikers, verzadigde vetten, transvetzuren, zout, wit brood, boter en  frisdrank. Het wordt een kluwen voor iedere kok om alsnog een gezonde maaltijd op tafel te zetten. (JV) 



Algemeen
Jong Keukengeweld

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft samen met Toerisme Vlaanderen, Horeca Vlaanderen, de provinciale toeristische diensten en de steden het startschot gegeven voor de nieuwe campagne van Jong Keukengeweld. De 8ste editie pakt uit met 54 Jong Keukengeweld-chefs, stuk voor stuk topchefs met heel veel respect voor lokale producten. Zij moeten de hele wereld laten weten dat je in Vlaanderen kan genieten aan elke tafel en elke toog. 54 jonge topchefs wisten de vakjury te overtuigen van hun culinaire kunnen. Zij moeten Vlaanderen in binnen- en buitenland nog meer op de kaart zetten als gastronomische topbestemming. Opvallend onderdeel van de imagocampagne is ook nu weer de jongerenactie, waarbij jonge mensen voor een zacht prijsje kunnen proeven van een driegangenmenu van topkwaliteit. Maar de imagocampagne is veel meer dan dat en heeft ook een sterk buitenlands luik. Toerisme Vlaanderen brengt buitenlandse journalisten en reisprofessionals naar de restaurants van de Jong Keukengeweld-chefs. Maar omgekeerd neemt Toerisme Vlaanderen ze ook mee tijdens buitenlandse missies, om daar in de potten te roeren en promotie te voeren voor de Vlaamse gastronomie.  En dat is ontzettend belangrijk, want voor maar 40% van alle toeristen is eetcultuur een reden om te reizen. Net als vorig jaar komen er opnieuw 2 campagneperiodes van telkens 4 weken, een eerste periode al in oktober. Gert De Mangeleer is trotse peter van de campagne. Gert is trouwens zélf ex-Jong Keukengeweld. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
HealthCare 2016: vakbeurs voor de zorgsector

Het platform Health&Care is ontstaan uit de samensmelting van EXPO 60+  in Mechelen en Healthcare in Brussel, en moet meer dan ooit dé plaats worden waar de Belgische zorgactoren samenkomen, debatteren en vernieuwende ideeën kunnen uitwisselen. De vakbeurs HEALTH&CARE die georganiseedr wordt door Easysfairs (ook organisator van Horeca Expo) gaat door van 28 tot 30 september 2016 in Flanders Expo te Gent. 280 toeleveranciers aan de gezondheids- en zorgsector zullen er hun producten, diensten en vernieuwingen aan een 6.000 zorgprofessionals voorstellen. De standplaatsen, die vandaag al voor driekwart ingevuld zijn, worden in segmenten verdeeld over vier hallen op 10.000 m².

Beursdata zijn van 28 tot 30 september 2016. Woensdag 28/9 van 10 tot 18 u, donderdag 29/9 van 10 tot 20 u (Nocturne), en  vrijdag 30/9 van 10 tot 18 u. De toegang is uitsluitend voor zorgprofessionals en is gratis mits voorregistratie op uitnodiging. Zonder uitnodiging bedraagt een toegangsticket per dag 50 euro. Meer info over registraties en seminaries via www.health-care.be



Beurzen - congressen - evenementen
Kookeet

Zet 32 eetstanden met onder meer gastchef Jeroen Meus, Geert Van Hecke, Filip Claeys op één plein en je hebt Kookeet te Brugge. Laat voorgaande namen nog flankeren door Dominique Persoone, Gert De Mangeleer, Hermes Vanliefde, Alex Hanbuckers, Karen Keygnaert, Bruno Timperman en nog zoveel meer culinair talent en de cirkel is rond om tienduizenden, zo niet meer dan honderdduizend mensen naar het evenement te laten afzakken. Een ongeziene vlekkeloze organisatie, meer dan  dertig koks die naar mate de massa volk toestroomde steeds meer het beste van hun zelf gaven, kookworkshops, een champagne bar, streek- en andere bieren, een wijntent en koffiebar … . Kookeet, zijn chefs, de organisatie in het bijzonder en alle medewerkers hebben met dit culinair stadsfestival alle grenzen overschreden van andere culinaire stadsfestivals. (JV)       



Beurzen - congressen - evenementen
Pralines van Geert Bourgeois

Voka West-Vlaanderen gaf zijn traditioneel startschot van het nieuwe politiek economische jaar op een druk bijgewoonde avond, de zogenaamde Voka Rentree. Dit jaar stond “De Rentree” in het teken van voeding en koken, een economische activiteit die ook alleen maar aan belang wint. Zoals bekend neemt de West-Vlaamse voedingssector -denk ook maar aan de diepvriesbedrijven in en rond Ardooie – een vrij cruciale plaats in, met duizenden jobs. Maar wie voeding zegt, denkt uiteraard ook aan bier of aan chocolade. De West-Vlaamse chocolatiers hebben een hele reputatie opgebouwd, niet alleen in eigen land maar ook in het buitenland. Op de rentree mocht minister-president Geert Bourgeois letterlijk de handen uit de mouwen steken, op het hoofdpodium dan nog wel en voor de ogen van honderden prominenten uit de zakenwereld maar ook uit de politieke wereld. Bourgeois leerde er “live on stage” pralines maken maar kreeg naast zich een leermeester met faam in de persoon van Dominique Persoone. (JV) 



Beurzen - congressen - evenementen
Innovation Awards & Baanbrekers Horeca Expo 2016

Elk jaar worden de Innovation Awards en Baanbrekers uitgereikt door een vakjury. Deze producten en diensten zijn immers nieuw én innovatief op Horeca Expo 2016, vakbeurs die georganiseerd wordt  van 20 tot 24 november in Flanders Expo te Gent.


BAANBREKERS
Baanbrekers zijn producten en diensten die vernieuwend zijn op de Belgische horecamarkt en een oplossing bieden in vele horecazaken. Daarnaast komen ze bij voorkeur ook de samenleving, het milieu of de voedselveiligheid ten goede.


INNOVATION AWARDS
Uit alle Baanbrekers kiest de jury wie van hen bekroond wordt met een Innovation Award.
Uit de 120 inzendingen van exposanten selecteerde een vakjury de meest innoverende producten en diensten in het aanbod van Horeca Expo. Twaalf producten werden bekroond met een Baanbreker, waarvan drie er bekroond werden met een Innovation Award.


NIEUW IN 2016: DE PERSAWARD & DE PUBLIEKSAWARD
Na de uitreiking van de Innovation Awards op 19 september, heeft de pers de mogelijkheid om een Persaward toe te wijzen aan hun favoriete Baanbreker. Deze wordt bekend gemaakt op donderdag 24 november om 16.00u op het Innovatieplatform.
Ook de bezoekers hebben de touwtjes in handen en kunnen gedurende de beurs stemmen op hun favoriet. De winnaar ontvangt de Publieksaward. Ook deze wordt uitgereikt op donderdag 24 november om 16.00u op het Innovatieplatform, aan het eind van de vakbeurs.

 

Innovation Awards  

 

INNOVATION AWARD FOOD & BEVERAGE

Sablé Breton Bakery – Taartbodems:  altijd vers gebak, nooit overschotten
Dankzij deze lekkere taartbodems van Bretoens zanddeeg – in een smaaktest bij hogeschool Vives kwamen ze als beste uit de bus – staat er altijd vers gebak op de kaart. Ze zijn verkrijgbaar puur of voorzien van een laag pudding en werden op voorhand gebakken. Ontdooien kan gewoon in de magnetron, daarna moeten ze enkel nog worden afgewerkt met fruit of een andere vulling. De productietijd van gebak wordt daardoor veel korter zonder dat het aan kwaliteit hoeft in te boeten, overschotten worden vermeden, en buffetten kunnen meteen worden aangevuld met verse taart. De bodems zijn ook lekker als bodem voor bijvoorbeeld ijsdesserts, chocoladetaart en – in de miniversie – als basis voor aperitiefhapjes of minitaartjes.

 

INNOVATION AWARD SERVICE, TECHNOLOGY & EQUIPMENT

Rosval – Easy Cooling: onderhoudsvrije afdichting voor koelwerkbanken
Koelwerkbanken voorzien van lades en deuren met een rubberen afdichting moeten dagelijks intensief worden schoongemaakt en periodiek worden vervangen om te voldoen aan controles van het F.A.V.V. Dat soort onderhoud is niet meer nodig met de nieuwe Rosval Easy Cooling®-afdichting. Het systeem vervangt de RVS binnenzijde en de rubberen afdichting door een massief  binnenpaneel van kunststof, voorzien van magnetisch materiaal. Dat zorgt voor een naadloze en onderhoudsvrije afsluiting zonder een verlies van koelcapaciteit.

 

 

INNOVATION AWARD INTERIOR & DECORATION

Fris Doekske – StableTable: nooit meer wankele tafels!
Wiebelende tafels en gemorste drankjes, ze horen steevast bij terrasjesweer. Maar met de StableTable tafelonderstellen zijn ze voorgoed verleden tijd. Die stabiliseren zichzelf namelijk automatisch, ongeacht het oppervlak waar ze op geplaatst worden, en compenseren zelfs hoogteverschillen tot 25 millimeter. Dat doen ze via een mechanisch systeem in de centrale kolom, met twee vaste poten om de tafel op de juiste hoogte te houden en twee poten die zich aanpassen aan de ondergrond. Daardoor zijn ze stabiel, licht en makkelijk te verplaatsen: ideaal voor binnen én buiten.

 

 

Baanbrekers

 

INTERIOR EN DECORATION

Abribo – Tubbo Lounge: modulaire loungetube
Een mooie tuin of buitenruimte is een troef, maar met ons Belgische klimaat kunnen gasten er vaak maar enkele maanden van genieten. Dit concept past daar een mouw aan. De handige en aantrekkelijke overkapping is opgevat als een modulaire tube – inclusief een bijhorende vloer - met een chique designlook. Daardoor is ze makkelijk verplaatsbaar en dus overal inzetbaar. Als extra vipruimte op feesten, elegante rookruimte, winterterras, loungebar, outdoor restaurant, … Altijd biedt ze op een stijlvolle manier bescherming tegen de wind, de regen en de kou.

 

Eximius – Stoov Kussens:  Stoov draadloos oplaadbare verwarmde kussens (Eximius) - comfortabel warm op het terras
Hét voordeel van deze kussens is hun grote invloed op de gevoelstemperatuur, want in plaats van de lucht, verwarmen ze het lichaam. En dat maakt een groot verschil als je in het frisse voorjaar of koudere najaar buiten willen genieten van het terras. De terras heaters kunnen zelfs uit als je op deze verwarmde kussens zit. Ze hebben drie warmtestanden, die je zelf kan instellen en die zichzelf automatisch uitschakelen na gebruik. Ruim de kussens op, plaats ze in het docking station en ze worden meteen weer opgeladen, zonder gedoe met kabels. Bovendien zijn ze niet alleen efficiënt en handig, maar nog energiezuinig ook.

 

Fris Doekske – StableTable: nooit meer wankele tafels!
Wiebelende tafels en gemorste drankjes, ze horen steevast bij terrasjesweer. Maar met de StableTable tafelonderstellen zijn ze voorgoed verleden tijd. Die stabiliseren zichzelf namelijk automatisch, ongeacht het oppervlak waar ze op geplaatst worden, en compenseren zelfs hoogteverschillen tot 25 millimeter. Dat doen ze via een mechanisch systeem in de centrale kolom, met twee vaste poten om de tafel op de juiste hoogte te houden en twee poten die zich aanpassen aan de ondergrond. Daardoor zijn ze stabiel, licht en makkelijk te verplaatsen: ideaal voor binnen én buiten.

 

SERVICE, TECHNOLOGY & EQUIPMENT

Charcoal Cooking – Olivegrill: grillen op geurloze olijvenpitkool
Er gaat niets boven een gezellige zomerse barbecue. Alleen is de houtskool die we daarvoor gebruiken niet altijd even milieuvriendelijk. CCB zocht en vond een ecologisch alternatief in briketten gemaakt van olijvenpitten, aangevoerd uit de streek rond de Middellandse Zee. Door gebruik te maken van dit hernieuwbare basisproduct, helpt men ontbossing tegen te gaan en wordt ook de ecologische voetafdruk veroorzaakt door het transport tot een minimum beperkt. De olijvenpitkool heeft bovendien een hoge caloriewaarde voor een uitstekende grillkwaliteit, garandeert minstens 160 minuten baktijd en bevat geen olijvengeur. Ze is ook in staat om vet te absorberen, zodat er geen vlammen ontstaan tijdens het bakken.

 

Connect 24-7 – You Tag We Tag
Met de YouTagWeTag biedt Connect24-7 een slimme tool waarmee de horeca zaak de verschillende data van de verschillende tools en kanalen verzamelt, netjes ordent en de klanten en producten in groepen verdeelt (‘tagt’) en zo gepersonaliseerde berichten of suggesties kan opsturen, bijv. een nieuwe menu of product of de laatste 2 tafels te laten reserveren die juist de winstgevendheid van de zaak betekenen!
Daarnaast biedt YouTagWeTag de mogelijkheid om de consument, de eindklant, te betrekken bij de tags: de klant geeft in of corrigeert de bestaande tags om de communicatie gerichter te maken en spam te voorkomen.
Ook kunnen hobbies van de klant worden meegenomen om meer te leren over de klanten om zo de klant, product & service benadering nog verder te optimaliseren in de toekomst. Ook maakt dit het gemakkelijker om de juiste evenementen te organiseren en partnerships aan te gaan. Bijv. om een eenmalig evenement rond oldtimers of honden te organiseren.

 

Demeyere – Alu Pro Duraglide: aluminium bakpan met magnetische bodem
Niet elke pan is geschikt om te bakken op inductiekookplaten, en dat heeft voornamelijk te maken met de stabiliteit. In deze aluminium bakpan van Demeyere werd echter Demeyere Triplinduc® verwerkt, een gepatenteerde innovatie die de bodem stabiliseert en die het rendement van de inductie tot 30 procent verhoogt. Zo wordt de bodem van de pan gelijkmatig verwarmd en gaat er geen energie meer verloren. De antikleeflaag binnenin werd dan weer versterkt met titatium plasma. Dat zorgt ervoor dat de antikleeflaag én de bakpan extra lang meegaan.

 

Rosval – Easy Cooling: onderhoudsvrije afdichting voor koelwerkbanken
Koelwerkbanken voorzien van lades en deuren met een rubberen afdichting moeten dagelijks intensief worden schoongemaakt en periodiek worden vervangen om te voldoen aan controles van het F.A.V.V. Dat soort onderhoud is niet meer nodig met de nieuwe Rosval Easy Cooling®-afdichting. Het systeem vervangt de RVS binnenzijde en de rubberen afdichting door een massief  binnenpaneel van kunststof, voorzien van magnetisch materiaal. Dat zorgt voor een naadloze en onderhoudsvrije afsluiting zonder een verlies van koelcapaciteit.

 

FOOD & BEVERAGE

Ardo – Smoothie Mixes: verfrissende drankjes met groenten, fruit en kruiden
Fruit en groenten schillen en snijden is niet meer nodig met de smoothie mixes van Ardo. Ze bestaan in drie verschillende smaken en zijn verpakt in handige zakjes van 125 g. Je hoeft er enkel nog yoghurt of sap aan toe te voegen en ze zijn klaar om te drinken. De Red smoothie mix bevat mango, aardbei, bosbes, rode biet, gember en koriander, zijn gele tegenhanger wordt gemaakt van banaan, ananas, mango, avocado, pompoen en basilicum. De Green smoothie mix is er eentje met ananas, mango, spinazie, boerenkool en munt. Ideaal als supersnel gezond ontbijt of als verfrissend en verantwoord tussendoortje.

 

Diversi Foods - Fleur de Camembert : broodsnack om te delen
Een schaaltje met smeuïge Camembert en bijhorende kruidenbroodjes om te dippen in één handige verpakking. De snack vraagt amper voorbereiding, ziet er origineel en aantrekkelijk uit en is ideaal om te delen. Hij wordt diepgevroren geleverd en zodra hij ontdooid is kunnen de kaas met de broodjes samen in de oven. De smaak van de kruidenbroodjes en de Camembert Président is perfect op elkaar afgestemd. Lekker als tussendoortje voor twee of als creatief aperitiefhapje.

 

ISPC – Chivo De Canillas : gegaarde geitenlamsbout uit de Sierra Tejada
Deze Spaanse specialiteit was tot voor kort alleen in Spanje te verkrijgen en een favoriet van vele toeristen. De zorgvuldig geselecteerde geitenlammeren van het Malaga geitenras, worden louter gevoed met melk. De moedergeiten grazen op tijm en rozemarijn op de hellingen van het natuurgebied Sierra Tejada. Na een trage garing op een vuur van olijfhout, klaargemaakt met extra vergine olijfolie volgens een traditioneel recept, zijn de lamsbouten mooi goudgeel en intens van smaak.

 

Sablé Breton Bakery – Taartbodems: altijd vers gebak, nooit overschotten
Dankzij deze lekkere taartbodems van Bretoens zanddeeg – in een smaaktest bij hogeschool Vives kwamen ze als beste uit de bus – staat er altijd vers gebak op de kaart. Ze zijn verkrijgbaar puur of voorzien van een laag pudding en werden op voorhand gebakken. Ontdooien kan gewoon in de magnetron, daarna moeten ze enkel nog worden afgewerkt met fruit of een andere vulling. De productietijd van gebak wordt daardoor veel korter zonder dat het aan kwaliteit hoeft in te boeten, overschotten worden vermeden, en buffetten kunnen meteen worden aangevuld met verse taart. De bodems zijn ook lekker als bodem voor bijvoorbeeld ijsdesserts, chocoladetaart en – in de miniversie – als basis voor aperitiefhapjes of minitaartjes.

 

SUSTAINABILITY

Quick & Easy – Fris Doekske: duurzaam, ergonomisch en tijdbesparend schoonmaaksysteem
Het QUICK & EASY-systeem van green care PROFESSIONAL is een mobiel, automatisch doseersysteem met vijf duurzame schoonmaakproducten en één bakje water. Er is geen installatie, onderhoud of instructie nodig. Met één enkele foam spray kunnen gebruikers meerdere oppervlakken snel, veilig en ergonomisch schoonmaken. De schoonmaakproducten en het water worden automatisch gemengd bij het spuiten. De productpatronen hebben het Cradle to Cradle™ GOLD certificaat, de samenstelling dragen het platinum certificaat. Alle QUICK & EASY producten beschikken bovendien over het EU-Ecolabel.

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Ondergronds bier in Brugge

Het was al lang aangekondigd maar het is nu een feit. In Brugge vloeit sedert midden september bier onder de straten. Brouwerij Halve Maan stuurt ondergronds Brugse Zot en Straffe Hendrik ondergronds naar de bottelarij. De leiding van meer dan 3 km lang loopt van het Walplein (brouwerij) naar de Lieven Bauwensstraat (bottelarij). De tankwagens die voorheen tussen de twee locaties reden verdwijnen dus uit het straatbeeld. Het stelt de brouwerij ook in staat om haar biercapaciteit te verhogen. Los van die praktische voordelen is het voor de brouwerij ook een promotiestunt. Talrijke binnen- en buitenlandse media hebben al over de ondergrondse bierleiding een reportage gebracht. (JV) 



Catering
Boycot voor schoolkantine in Heverlee

Marleen Van Loock uit Kessel-Lo is (was) het gezicht van het schoolrestaurant van de Sociale School Heverlee. 21 jaar al werkte ze en wist de  smaakpapillen van veel studenten en docenten te beroeren. Vorig jaar nam Horeservi Catering  de leiding van de zaak over en werd Marleen in juni ontslagen. Uit protest laten studenten en docenten nu het schoolrestaurant links liggen. Zelfs de ingang is geblokkeerd met autobanden. Bij Horeservi is men niet direct geneigd om aan de druk toe te staan. (JV) 



Catering
Minder Aziatische koks in Nederland

Aziatische restaurants in Nederland mogen de komende drie jaar nog maar een beperkt aantal koks uit Azië in hun keuken laten werken. Daarmee moet worden voorkomen dat zij Nederlandse koks van de arbeidsmarkt verdringen. De wokrestaurants en andere Aziatische eetgelegenheden met buitenlandse koks zijn verplicht om ook Nederlandse werknemers aan te nemen en opleidingen of stages aan te bieden, besloot de Nederlandse regering vrijdag. Volgend jaar krijgen hooguit 1800 ‘gespecialiseerde’ koks uit Azië een vergunning om tijdelijk aan de slag te kunnen. In 2018 gaat het om 1400 koks en in 2019 om maximaal duizend. Dan wordt gekeken hoe het verder moet. De Aziatische horeca was door het zogenoemde Wokakkoord al verplicht om Nederlands personeel op te leiden als er koks uit Azië in de keuken stonden. Die overeenkomst loopt op 1 oktober af. Het akkoord kwam voort uit de strijd tegen illegale arbeid. Zou een Belgische kok nog Belgische friet en een Breydelhammetje mogen klaarmaken in Nederland? Of mogen alleen Zeeuwse koks bij ons mosselen komen koken? (JV) 



Hôtellerie
Zweden kopen Brussels hotel

55 miljoen ging er over de toonbank toen de Zweedse hotelvastgoed-groep Pandox SE het Brusselse Hilton Grand Place kocht. Het hotel, gelegen tussen het Centraal Station en de Brusselse Grote Markt, heeft enkele woelige jaren achter de rug. Het hotel was tot in 2014 bekend als Le Méridien maar moest de deuren sluiten na het faillissement van de huurder van het gebouw. Het heropende onder de naam ‘Hilton Brussels Grand Place‘ nadat een Zwitserse investeringsmaatschappij het hotel had opgekocht. Die Zwitsers hebben het hotel nu verkocht aan Pandox. De Zweden hebben enkel het gebouw gekocht en hebben de belofte gemaakt 3 miljoen te zullen investeren in de opwaardering van de kamers. Voor het operationele staat nog steeds Hilton in, tenminste tot 2019. Of en wat er dan zal veranderen staat nog niet op papier. (JV)



Hôtellerie
Nieuw luxehotel voor Kortrijk

Tegen de zomer van 2018 zou Kortrijk er een nieuw luxehotel kunnen bijhebben. Het is de familie Verschetse, gekend van Konvert Interim, die vier panden aankocht in de Onze Lieve Vrouwstraat om er een luxehotel in onder te brengen. De renovatie- en herstelwerken zijn al druk bezig. Het hotel zal 16 suites tellen en een ontbijtruimte, maar volgens de huidige plannen geen restaurant.  Ook aan de achterzijde van de panden langs de Leie wordt er een nieuwbouw voorzien. Het nieuwe toekomstige hotel zal volgens de investeerders een meerwaarde betekenen voor de Groeningestad. (JV) 



Ondernemingen - Bedrijven
Liturgie's slapen
De Brugse firma Slabbinck, bekend van zijn gewaden en textiel voor de liturgie en voor militaire kringen, richt zich nu ook meer en meer op de productie en verkoop van tafellinnen, bad- en bedlinnen.  Daarom wordt volop ingezet in diversificatie naar andere sectoren. Het nieuwe textielaanbod vindt nu al vlotjes zijn weg naar luxejachten, privé jets of kastelen. Het bed-, bad- en tafellinen mikt op het luxesegment van de markt. Het wordt ook gepersonaliseerd aangeboden, op vraag en op maat van de klant, en dat kunnen luxe hotels, superrijken of koningshuizen zijn. (JV)


Ondernemingen - Bedrijven
Koopt Marc Coucke Durbuy op?

Het lijkt erop dat Marc Coucke zijn gedachten en geld  helemaal op Durbuy heeft gericht. Twee adventureparken, een camping en het hotel ‘Jean de Bohême’ zijn al onder de vleugels van Marc Coucke en zijn zakenpartners. Volgens de Waalse regering zou hij nu ook zijn oog laten vallen hebben op ‘Domaine de Hotteme’ in Durbuy. Het 150 hectare grote domein is  grotendeels een door Europa beschermd natuurgebied. Of Coucke het zou doen uit liefde voor de natuur of er ook commercieel (lees horeca) iets in het domein ziet is nog niet duidelijk. Zijn handtekening staat alvast nog niet onder het contract maar wat niet is kan komen. (JV)  



Ondernemingen - Bedrijven
McDonald's wacht naheffing.

Fastfoodketen McDonald’s zit in het vizier van de Europese Commissie wegens belastingsontwijking. Volgens een berekening door de Britse zakenkrant Financial Times wacht McDonald’s een naheffing van bijna 500 miljoen dollar. Brussel eiste onlangs dat Ierland 13 miljard euro terugvordert van Apple aan belastingen vanwege illegale belastingvoordelen die het bedrijf daar zou hebben genoten. Voor McDonald’s zou volgens de krant hetzelfde gelden wegens voordelen in Luxemburg.Volgens de krant moet eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging zich nog buigen over de kwestie McDonald’s. Ook de Amerikaanse webwinkel Amazon wacht nog op een oordeel over belastingen in Luxemburg. Ook onderzoekt Brussel aantijgingen dat het Zweedse woonwinkelbedrijf Ikea zich de afgelopen zes jaar schuldig zou hebben gemaakt aan belastingontwijking. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Javana 24 u/24 u open

Na de renovatie in Gent is nu ook de winkel van Javana in Brugge gerenoveerd en staat er bovendien een webshop online. Voortaan is Javana dus 24 uur op 24 uur open.  Het pand in de Steenstraat ademt een koloniale sfeer uit. In de theemuur staan meer dan 150 soorten verse losse thee. Maar er is ook koffie uit verschillende uithoeken van de wereld. De zussen geven ruim advies, niet alleen aan de klanten in de winkel, maar ook aan horecazaken. Heel wat restaurants in het Brugse en Gentse serveren al hun  Javana-thee.  Javana biedt ook online een bijzonder uitgebreid assortiment verse losse thee.  In de zomer van 2017 wil Javana in Knokke een pop-uptheebar openen, mét theeworkshops. (JV)



Wedstrijden
Julie Baekelandt, de nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2016

Julie Baekelandt is door pers en publiek overtuigend verkozen tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2016. Met haar 30 jaar zet zij de trend voort van een generatie opkomend talent dat met deze titel bekroond wordt. Julie staat al 3 jaar achter het fornuis van haar eigen restaurant, C-Jules in Zottegem. Ze heeft sinds 2015 ook haar kookrubriek op Njam!. De Chaudfontaine Lady Chef of the Year is een titel die jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrouwelijke chef die staat voor kwaliteit, creativiteit en vrouwelijke finesse in de keuken. Julie omschrijft haar eigen keuken als ‘zuiders, met Provençaalse invloeden’. Leerscholen bij topchefs Wout Bru en Seppe Nobels maakten haar tot de chef die ze vandaag is.



Wedstrijden
Wedstrijd Viskok van het jaar

Viskok van het jaar.Tongschar is vis van het jaar. De nationale horecawedstrijd VISKOK VAN HET JAAR 2017 is de uitdaging bij uitstek om creatief om te gaan met deze vissoort. Voor de 28ste keer gaat VLAM op zoek naar het lekkerste en origineelste gerecht met de ‘Vis van het Jaar’ in verscheidene restaurants.Naast de befaamde titel ‘ VISKOK VAN HET JAAR’  en eeuwige roem is er ook nog een grote prijzenpot voorzien.  De Wedstrijd gaat door tijdens de vakbeurs Horeca Expo op maandag 21 november. Inschrijven kan nog tot dinsdag 11 oktober.Het volledig reglement en de inschrijvingsvoorwaarden zijn te vinden op www.vlam.be of via viskok@vlam.be. (JV)



Wedstrijden
Beste Chinees gerecht komt uit België

Vorige week  vond in Rotterdam het 8e wereldkampioenschap Chinees koken plaats. Het was de  allereerste eerste editie die buiten Azië werd  gehouden. Drie dagen lang hebben ruim 198 topchefs uit de internationale Chinese gastronomie pure Chinese haute cuisine op het bord getoverd! Ieder team moest acht gerechten in 2½ uur bereiden, van voor-, hoofd- en nagerecht tot deegwaren en siersnijden. De resultaten werden door een jury beoordeeld op smaak, creativiteit, techniek, innovatie en opmaak. Chef Peh-fo Pak van Wok Dynasty Food Experience te Leuven sleepte een gouden medaille in de wacht voor zijn hoofdgerecht: “Roos van tofu met krab en champignons”. Chef Peh-Fo Pak was zeer enthousiast. Vooral omdat het niveau was dit jaar ongelofelijk hoog lag.(JV)



by communitysoft.com