LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Luifels in Brusselse Beenhouwersstraat verzegeld

Medewerkers van de cel Stedenbouw van de stad Brussel hebben talrijke zonneluifels in de bekende/beruchte Beenhouwersstraat verzegeld. Die moesten volgens een decreet van 31 mei 2016 weg om veiligheidsredenen. De horeca uitbaters kregen 4 maanden de tijd om zich in orde te stellen, maar velen lapten hun laars aan het decreet. Wie de zegels verbreekt, riskeert een boete en een gerechtelijke vervolging. De luifels moeten weg omdat ze een belemmering vormen voor de hulpdiensten. De terrassen mogen wel blijven, maar dan zonder luifels. (pvo)



Algemeen
Startende horecaondernemers krijgen geen woonkrediet

Volgens de vastgoedgroep Century 21 krijgen startende zelfstandigen het steeds moelijker om een hypothecaire lening te krijgen. Wie drie jaar of minder actief is als zelfstandige maakt nauwelijks kans op een woonkrediet. Dat is zeker het geval voor starters in de horeca of detailhandel, die bijna altijd een kruis mogen maken over hun droom van een eigen pand. Een kwart van de ‘afgewezen’ starters gaan uit noodzaak tijdelijk de huurmarkt op.  (pvo)



Algemeen
Voeten vegen

Voeten vegen aub. Het kan een nieuw bordje aan de ingang van horecazaken. Een café uit Diest heeft een fikse boete gekregen omdat bij een controle een sigarettenpeuk gevonden werd op zijn vloer. Vanwaar die peuk kwam is niet duidelijk want in het betreffende café wordt niet gerookt. Is ze uit de jaszak gevallen van een klant of ging ze aan de schoenzool van een klant? De uitbater is alvast niet van plan de boete van 450 euro te betalen. (JV)



Algemeen
Duvel van de tap

Als het lukt is het waarschijnlijk waar veel horecazaken en organisatoren van evenementen naar uitkijken: Duvel van ’t vat. In het Utrechtse biercafé Olvier loopt alvast een experiment. De uitbater van het Belgische biercafé (in Nederland) werkt daarvoor samen met Moortgat. Om de typische smaak van het favoriete bier te garanderen is er extreem hoge koolzuurdruk nodig wat met de huidige installaties niet mogelijk is. Een verhaal dat wij al een paar keer hoorden ook bij andere brouwerijen die een bier hebben met nagisting op de fles maar toch op vat getrokken kan worden. Voor het café van Johan Schmit in Utrecht zou Moortgat dat een systeem uitgewerkt hebben. (JV)



Algemeen
Bijkomende taks op gesuikerde dranken

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wil frisdranken fors duurder maken. Dat in de strijd tegen obesitas en diabetes. Een verhoging van 20 procent zou consumenten afschrikken om gesuikerde dranken te kopen. De WHO wil daartegenover vers fruit en groente subsidiëren zodat de verkoopprijs daarvan tot dertig procent daalt. Een suikertaks hebben we al in ons land, en  of die op aanbeveling van het WHO nog zal stijgen is nog onduidelijk. (JV)



Algemeen
Belgische wijn

Belgische wijnen zitten duidelijk in de lift. Niet alleen op kwaliteit maar ook op gebied van kwantiteit. Vorig jaar was duidelijk een recordjaar voor Belgische wijnen. Voor het eerst werd de kaap van één miljoen liter overschreden. Ondertussen zou België rond de 100 wijnbouwers tellen, dit volgens de federale overheidsdienst Economie. De productiestijging is vooral te danken aan het goede weer, de toename van de totale oppervlakte en wijnbouwers en het ouder worden van de bestaande wijngaarden waardoor de opbrengst groter geworden is. De Belgische wijnen vallen ook steeds meer in de smaak van de consument en de horeca. (JV)  



Algemeen
Biorestaurant De Postelein failliet

Het Biorestaurant De Postelein in Waregem is failliet. Het was de gedreven zaakvoerster Floor Van Egghem die zelf de boeken neerlegde. In zijn achtjarig bestaan had het restaurant een flinke ruptatie uitgebouwd door maaltijden te serveren met bio-producten. Enkele jaren terug won het nog de Vlaamse Bio-Award. Wat er in de plaats komt is nog niet  duidelijk, wellicht krijgt het pand aan de Holstraat een nieuwe invulling. (JV)



Algemeen
Voedsel in beslag genomen

Het FAVV heeft tijdens een controle actie in Elsene 1,3 ton voedingsmiddelen in beslag genomen. Omwille van dreigend gevaar voor de volksgezondheid, luidt het bij het Federaal Voedselagentschap.De controleurs stelden 87 waarschuwingen en 22 pv’s op. Geen enkele zaak moest dicht. De problemen deden zich vooral voor op het vlak van hygiëne, het niet naleven van de koude en warmeketen en traceerbaarheid. (JV)  



Algemeen
Salmonella eieren in de horeca

Door een goede communicatie via allerlei kanalen is het probleem ondertussen hopelijk opgelost maar 300 horecazaken verspreid over het ganse land kregen de voorbije weken met salmonella besmette eieren. De eieren komen uit Polen en via Nederland ons land binnen. Het FAVV kreeg een alarmmelding van hun collega’s in Nederland dat een grote lading Poolse eieren ook in de Belgische horeca terecht gekomen waren. De eieren waren (zijn) te herkennen aan de code 3-PL-30221 op de schaal. Waarom België en Nederland eieren uit Polen moeten invoeren is nog maar de vraag. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Gelinaz Shuffle Two

Op donderdag 10 november 2016 start voor de tweede keer het internationale restaurantuitwisselingsproject THE GRAND GELINAZ! SHUFFLE TWO. Veertig van ’s werelds meest baanbrekende en spraakmakende chefs zullen over de grenzen van werelddelen en tijdzones heen simultaan koken tijdens deze restaurantswitch. GELINAZ! is een collectief van en voor chefs dat op vriendschappelijke basis altijd nieuwe uitdagingen aangaat. Het is aanvankelijk opgericht om iets terug te doen voor de almaar evoluerende industrie die zich aanpast aan onvoorspelbare situaties en nieuwe domeinen verkent. Andrea Petrini en Alexandra Swenden zijn de curatoren. Dit eigenzinnige duo heeft al een groot aantal projecten georganiseerd, waaronder THE GRAND GELINAZ! SHUFFLE TWO als laatste in de reeks. Hun ideeën en samenwerking hebben de internationale culinaire verwachtingen grondig omgegooid. Petrini en Swenden zijn in wezen agitpop-curatoren van een culinair platform dat chefs in contact brengt met kunstenaars, muzikanten, wetenschappers, filosofen en producers. Het duo is befaamd om hun grensverleggende projecten. THE GRAND GELINAZ! SHUFFLE TWO wil het succes van de allereerste Shuffle in 2015 proberen te evenaren, maar met een groter aantal deelnemers. Vorig jaar leverden 37 chefs van over de hele wereld een ongeziene prestatie door hun restaurant, huis en persoonlijk leven vier dagen lang te ruilen. De bedoeling van dit unieke project is om wereldwijd, van Brazilië tot Rusland en van Australië tot Japan, culinaire grenzen te verleggen, de creativiteit van de chefs aan te scherpen en hun culturele horizon te verruimen. Dit jaar loopt op hetzelfde ogenblik als de wereldwijde Shuffle een bijkomend samenwerkingsproject, THE GELINAZ! BRUSSELS HQ. Hieraan nemen nog eens 20 van ’s werelds innovatiefste chefs deel.  De opzet is om de internationale synergie van Shuffle te vieren en de unieke culinaire creaties van de chefs in de verf te zetten. Het Brussels HQ-project zal plaatsvinden in Bon Bon. Dit tweesterrenrestaurant van chef Christophe Hardiquest beschikt over een grote open keuken en een toonaangevende hedendaagse eetzaal. De recepten van de 40 deelnemende Shuffle-chefs vormen de basis van het project. Zodra de ‘Shufflers’ hun uitwisselingslocatie kennen, zullen ze een gerecht creëren dat in de lijn ligt van de stijl en verwachtingen van het hen toegewezen restaurant. In het Brusselse hoofdkwartier worden alle recepten geherinterpreteerd. Tijdens 4 shifts van telkens 3 uur maken de 20 chefs in duo de gerechten klaar. THE GELINAZ! BRUSSELS HQ start op 10 november om 12 uur ’s middags op hetzelfde ogenblik dat het eerste Shuffle-restaurant in het Australische Adelaide de deuren opent. Het eindigt op 11 november om 3 uur ’s nachts. Het HQ-project en de allerlaatste Shuffle pop-up in San Francisco eindigen terzelfdertijd, vóór de afterparty van start gaat. Een 20 tal Europese chefs komen alvast in Brussel koken. Tijdens het diner krijgen de gasten daarenboven via een internetverbinding live snapshots te zien van de verschillende pop-ups die wereldwijd deelnemen aan de Shuffle. Het hele diner wordt opgesplitst in 4 shifts van telkens 3 uur. Elke drie uur worden 10 gerechten geserveerd. Per shift kunnen 40 gasten deelnemen aan het diner. Geïnteresseerden kunnen een tafel reserveren voor 1, 2 of 3 shifts. De echte gastronomen kunnen zelfs opteren voor de 4 shifts en bijna 24 uur genieten van de fijnste gerechten. Het diner start op donderdag 10 november om 12 uur ’s middags en eindigt op 11 november om 3 uur ’s nachts. Meer info via www.gelinaz.com (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
HotelTech 2016: kennis- en informatieforum voor Nederlandse hotellerie

HotelTech 2016 vindt plaats op maandag 21 november van 11.00 tot 17.30 uur.  Dit event is in Nederland hét inspiratie- en kennisforum voor de hotellerie en biedt ambitieuze ondernemers en managers uit de hotellerie een event met presentaties van nieuwe technieken en toepassingen, hightech oplossingen en een programma met inspirerende lezingen.  Als hotelprofessional weet u als geen ander dat nieuwe technieken en toepassingen strijden om voorrang. De vooruitgang is niet te stoppen. HotelTech geeft antwoord op de vraag hoe u uw weg vindt in de wereld van de gedigitaliseerde infrastructuur. U kunt inspirerende lezingen bijwonen over hoe u werknemers gemotiveerd houdt en hoe u ondernemerskansen kunt inschatten én grijpen. Bovendien kunt u genieten van een geheel verzorgde lunch en een netwerkborrel na afloop. Kortom: bij HotelTech krijgt u kennis aangereikt, wordt u in de watten gelegd en raakt u ongetwijfeld geïnspireerd!

HotelTech 2016 is een kleinschalig evenement voor een specialistische doelgroep. Wij hebben daarom gekozen voor een passende locatie. HotelTech 2016 vindt plaats in de mooie en sfeervolle Binnentuin van Postillion Hotel Bunnik. Het Postillion Hotel Bunnik ligt centraal en is zeer goed bereikbaar. Bovendien kunt u er gratis parkeren.

Tijdens HotelTech, het event rondom kennisoverdracht en inspiratie, ontmoet u ambitieuze ondernemers en managers uit de hotellerie. HotelTech is een kleinschalig netwerkevent waar u uw bestaande relaties kunt verstevigen en nieuwe contacten op kunt doen. In een informele setting ontmoet u beslissers uit de hotellerie, waarmee u direct zaken kunt doen.

Wilt u informatie over deelnamemogelijkheden?  HotelTech is een initiatief van Hospitality Management, het Nederlandse vakblad voor hoteliers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 030-2512270 of  info@uitgeverijps.nl.

Algemene informatie: www.hoteltech.nl - Registreren voor HotelTech 2016: http://www.hoteltech.nl/registreren/



cafés - brouwerijen - discotheken
Brandslachtoffers nemen café over waar ze gewond geraakten

De wonderen zijn de wereld niet uit. In de nacht van 13 op 14 juli liepen Lorenz Declercq en Kenneth Calu (beiden 27) zware brandwonden op toen een fles methanol ontplofte op de toog van café ’t Klokkenhof in Desselgem, waar men een sfeervuurtje aan het aansteken was. De jongelui besloten toen (begrijpelijkerwijs) om nooit  nog een voet in café ’t Klokkenhof te zetten. Maar nu staan ze er terug. En dan nog als cafébaas. Toen ze hoorden dat het café failliet was, aarzelden ze geen moment om ’t Klokkenhof nieuw leven in te blazen. Van een carrièrewending gesproken. De mooie open haard in het café blijft behouden. Maar van sfeervuurtjes op de toog zal er natuurlijk geen sprake zijn. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
VIBB, eerste suikervrije bier

Vader en zoon Erwin en Frederic Couck lanceren met VIBB een nieuw bier dat geen korreltje suiker bevat. Het gaat om VIBB, wat staat voor Very Important Belgian Beer. Het recept voor het bier, dat streng geheim wordt gehouden, kwam tot stand na jaren onderzoek. Voor het brouwen zelf doen vader en zoon Couck beroep op brouwerij Brunehaut uit Henegouwen. Momenteel is zo’n 8000 liter VIBB gebrouwen, goed voor 26.000 flesjes. Als het aanslaat, zullen er nog veel meer brouwsels volgen. De initiatiefnemers kijken bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, waar zo’n 2 miljoen diabetici leven, die misschien ook wel een biertje lusten. De verkoopprijs van een VIBB schommelt tussen de 3.5 en 4 euro. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Affligem naar Azië

Alken –Maes zet alles in op zijn speciale bieren en dan vooral op de export. 20 miljoen zal er uitgetrokken worden om de capaciteit van de brouwerij uit te breiden. Vooral Affligem lijkt een succesvol exportproduct te zijn. In vijf jaar tijd werd de productie van Affligem verdubbeld. Maar daar moet door de investeringen nog eens verdubbeling van 400.000 hectoliter per jaar naar 800.000 hectoliter bijkomen. Daarbij wordt voor de verkoop vooral gekeken naar het buitenland. Vooral in Azië ligt er volgens de brouwerij nog een grote groeimarkt volgens de brouwerij. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Meer brouwerijen actief in ons land, en meer exportgericht

Eind vorig jaar waren er in ons land 296 brouwerijen en bierfirma’s, die voor opdrachtgevers bier brouwen, actief. Dat zijn er 15 procent meer dan in 2014, zo blijkt uit een analyse op basis van cijfers van de FOD Economie. En het einde lijkt nog niet in zicht. Het is duidelijk een sector in ontwikkeling, want op vijf jaar tijd nam het aantal brouwerijen en bierfirma’s in ons land met maar liefst 86 procent toe. In België, maar ook in heel wat andere landen is er een toenemende vraag naar onze speciaalbieren. Er zit leven in de brouwerij. Dat is het minste wat je kan zeggen wanneer je naar de evolutie van het aantal brouwerijen en bierfirma’s kijkt. Die laatste zijn firma’s die bier commercialiseren dat ze in opdracht laten brouwen, maar worden door zythologen niet beschouwd als brouwerijen, ook al zegt dat niets over de kwaliteit van het bier. En toch drinken de Belgen minder bier dan pakweg 15 jaar geleden. Maar de consument zoekt steeds meer naar speciale of streekgebonden bieren. Ook de horeca en zelfs gastronomische restaurants hebben de weg gevonden naar speciale bieren. Ook hebben veel Belgische bieren de weg naar het buitenland gevonden, waar ze met open armen ontvangen worden. 66 procent van de bierproductie in ons land is voor export bedoeld is en 34 procent voor eigen verbruik. (JV)



Catering
Belgocatering overgenomen

Het zieltogende Aalsterse Belgocatering, dat in slechte financiële papipieren zat,  is overgenomen door het  Italiaanse Creia.  Wie Belgocatering denkt meteen aan de naam van CEO en medeoprichter Bartel Dewulf. De man is het die het VTM-programma ‘Mijn pop-uprestaurant’ eerder dit jaar de kandidaten zakelijk advies gaf en hun boekhouding controleerde. Hij is ook een van de twee nieuwe koks die de bondscoach Roberto Martinez aanwierf om de maaltijden van de Rode Duivels te bereiden. De verkoop van Belgocatering lijkt een gevolg van de problemen bij de restaurantdochter Kelderman te zijn. De rode cijfers van Kelderman wogen het afgelopen boekjaar (2014-2015) zwaar op de rest van de groep. Belgocatering moest zowel zijn participatie in het visrestaurant als zijn vorderingen op Kelderman met 1,1 miljoen euro afwaarderen. Dat vertaalde zich onderaan de resultatenrekening in een nettogroepsverlies van 1,4 miljoen euro. Dewulf richtte Belgocatering twintig jaar geleden op, samen met Yves Matthys. Het bedrijf profileert zich als een bedrijfsgrootkeuken die kwaliteitsproducten gebruikt. De groep legt zich toe op drie activiteiten: eventcatering (recepties en diners), sportcatering (bij sportclubs en evenementen) en bedrijfscatering. De Belgocatering-groep omvat ook Mnu, het kooklaboratorium van Peter Goossens, Roger van Damme en Sergio Herman, en het visrestaurant Kelderman. Belgocatering serveert dagelijks 9.000 maaltijden in de bedrijfs- of directierestaurants van ruim 30 ondernemingen.De overname van Belgocatering werd enkele weken terug al afgerond. De vertegenwoordigers van Creia zetelen intussen in de raad van bestuur van het bedrijf, blijkt uit de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. Creia is een coöperatieve cateringreus die ontstond uit de fusie van de internationale activiteiten van de Italiaanse voedingsgroepen Camst en CIR Food. Het boekt naar eigen zeggen met meer dan 22.000 medewerkers een omzet van meer dan 1 miljard euro. Dat alles volgens De Tijd. (JV)



Hôtellerie
Trump Hotels gaan voortaan onder merknaam Scion werken

De hoteldivisie van de Trump Organisation gaat de naam van presidentskandidaat en miljardair Trump voortaan laten vallen. Sinds Donald Trump zijn controversiële campagne voor het Amerikaanse presidentschap is gestart, heeft dat duidelijk gevolgen voor de merknaam Trump. De merknaam was nochtans vele jaren het uithangbord voor de activiteiten van de miljardair, maar nu dreigt het negatieve imago van de presidentskandidaat roet in het eten te gooien. Zo blijken de Trump Hotels in de maand september 16 % minder bezoekers te hebben geregistreerd dan dezelfde periode van vorig jaar. Bovendien zag men tijdens de afgelopen drukke congresperiode in New York dat alle vijfsterrenhotels vol zaten, met uitzondering van de Trump Hotels. Vandaar de beslissing van de hoteldivisie om de naam Trump Hotels te vervangen door Scion Hotels. (pvo)



Hôtellerie
Hotel in voormalige stedelijk zwembad van Mechelen

De hotelgroep Van der Valk gaat in het voormalige stedelijke zwembad van Mechelen een hotel neerpoten. Het historische gebouw zal omgebouwd tot een viersterrenhotel met 120 kamers. De benedenverdieping blijft toegankelijk voor het publiek en zal een brasserie, conferentieruimtes en een wellnesscentrum omvatten. De kamers komen op de 1ste en 2de verdieping. Het zwembad blijft bestaan, maar wordt een openluchtzwembad. Momenteel zijn de renovatiewerkzaamheden aan de buitenkant van het gebouw al aan de gang. Van der Valk gaat 14.8 miljoen besteden aan het project. (pvo)



Hôtellerie
Accor boekt in België en Frankrijk minder winst door terreuraanslagen

De Franse hotelgigant Accor verwacht minder winst in Frankrijk en België vanwege de recente terroristische aanslagen. Hierdoor zakten minder toeristen naar de twee landen af, wat gevolgen had op de bezettingsgraad in de hotels. Afgezien van België en Frankrijk doet Accor het goed. Vooral in Amerika en Azië namen de inkomsten toe. In het derde kwartaal heeft het hotelconcern een omzet van ruim 1.5 miljard euro gerealiseerd, wat bijna 2 % hoger is dan dezelfde periode een jaar eerder. (pvo)



Hôtellerie
Hotel The Pand (Brugge) opnieuw in de prijzen

Het Brugse hotel The Pand mag opnieuw 3 internationale awards in ontvangst nemen. Het hotel won op de World Travel Awards de prijs als ‘Belgium’s Leading Boutique Hotel’. Op de uitreiking van de Haute Grandeur Global Awards kon de award ‘Best Boutique Hotel Belgium’ op zak gestoken worden. De winst van de 3de award werd reeds bevestigd, maar het is nog wachten op de award ceremonie van de World Luxury Hotel Awards op 29 oktober in Qatar, waar de categorie zal bekend gemaakt worden. (pvo)



Onderwijs - Opleiding
Nieuwe bar voor hotelschool Gent

Een duurzame en kleurrijke nieuwe wind blaast doorheen de bar van Hotelschool Gent. Op 24 oktober opende de volledig gerenoveerde bar zijn deuren voor het publiek. De leerlingen verwelkomden hun klanten met verrassende en originele creaties. De bar van de Hotelschool Gent had tot voor kort een echte 70’s-look, maar zijn beste jaren waren achter de rug. Onder meer de brandweer en het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen stuurden aan op een renovatie. Met de blik op de toekomst werden zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt, zoals het keramische parket. Ook werden de eeuwenoude gewelven, gegeerd in de Gentse horeca, uitgelicht met energiezuinige leds. De wensen van de gebruikers werden zo veel mogelijk ingewilligd: zo zijn alle kasten van waterbestendige, massieve volkern en werden herschuurbare Corian-werkbladen geplaatst. Zelfs als de werkbladen volledig vuil zijn is het mogelijk om 'nieuwe' werkbladen tevoorschijn te toveren, door er een laagje af te schuren. Kastjes en koelkasten kunnen met een slot vergrendeld worden en het drankkabinet kan met een elektrisch bedienbaar rolluik afgesloten worden. Ook de ledverlichting is opmerkelijk. Dankzij een 'open colour'-concept kan de bar in verschillende kleuren oplichten.  De vernieuwde bar maakt het klanten mogelijk om toe te kijken wanneer leerlingen een aperitief of cocktail bereiden. De leerlingen zijn de grootste zorg en bekommernis van de Hotelschool Gent. De school streeft ernaar hen een hoogwaardige opleiding te bieden, zodat zij de juiste bagage meenemen naar het werkveld. In een bar, die in wezen als klaslokaal fungeert, oefenen en verfijnen de leerlingen ten volle hun talenten. Samen met het lerarenteam zoekt de Hotelschool Gent steeds naar vernieuwing. De gerenoveerde bar brengt de toekomst naar het nu en leidt de leerlingen op tot volleerde barmannen of barvrouwen. (JV)



Restaurants
Tafelschuimers ontmaskerd door Brugs BIN-netwerk

Dankzij het Buurt Informatie Netwerk (BIN) dat speciaal voor Bugse horecazaken ontwikkeld werd, kon afgelopen weekend een groep tafelschuimers ontmaskerd worden. Een groep Griekse toeristen aten en dronken in restaurant L’Estaminet voor ongeveer 200 euro, maar verdwenen zonder te betalen. Ze werden echter herkend door de hotelier van het hotel waar ze sliepen en liepen zo tegen de lamp. (pvo)



Restaurants
Spaanse restaurantketen La Mafia moet op zoek naar andere naam

De restaurantketen ‘La Mafia’ (dat een Italiaanse keuken serveert) heeft in Spanje 41 restaurants. De naam en ook het logo verwijzen naar de beruchte Italiaanse criminele organisatie. En dat kan niet, zegt de Europese Unie nu. De beslissing kwam na een klacht van de voorzitter van de anti-maffiacommissie in Italië die stelde dat de Italiaanse keuken niet in verband mag worden gebracht met de criminele organisatie. De Europese Unie gaf hem gelijk, zodat de Spaanse restaurantketen nu op zoek moet gaan naar een nieuwe naam. (pvo)



Restaurants
Uitverkoop spullen van De Karmeliet

Het Brugse driesterrenrestaurant De Karmeliet is al een paar weken gesloten, maar deed de deuren nog een keer open voor een uitverkoop. Keukenmateriaal, tafelgerei en interieur stukken verwisselden vlot van eigenaar. De zetels die al jaren in de inkomhal stonden, krijgen nu een plekje in het Brugse restaurant Duc de Bourgogne. (pvo)



Restaurants
Culinary Position of Flanders

De Vlaamse overheid heeft met ‘The Culinary Position of Flanders’ een manifest klaar om de troeven van de Vlaamse gastronomie beter in de verf te zetten. Dit manifest kwam tot stand op basis van rondetafelgesprekken met de horeca- en de voedingssector. Het manifest, dat eveneens tot stand kwam met de medewerking van Gault&Millau,  somt de specifieke kwaliteiten van Vlaanderen op culinair vlak op. ‘The Culinary Position of Flanders’ zal gebruikt worden door iedereen uit de gastronomische sector bij promotie en internationale contacten (pvo)



Snelrestauratie
Kardinalen tegen McDonalds

Zeven kardinalen hebben verzet aangetekend bij de paus tegen de eventuele komst van een McDonald’s bij het Vaticaan. De Fastfood zaak zou op het Leonina-plein komen vlakbij het Sint- Pieters-plein. De kardinalen die in een voormalig bankgebouw wonen zouden als onderbuur een McDonald’s krijgen maar vrezen voor overlast. Een ander argument dat aangehaald wordt is dat fastfood ongezond is. De aanvraag van McDonald’s is nochtans al een tijd geleden goedgekeurd door het Vaticaan. McDonalds heeft 30.000 euro per maand over om de ruimte te huren.  (JV)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com