LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Algemeen
Tim Boury Chef van het Jaar

Maandagmiddag 7 november werd de langverwachte uitgave 2017 van de Gault&Millau-gids voorgesteld. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten dit jaar meer dan 1.200 restaurants. Het was uitkijken naar de Chef van het Jaar. De titel gaat dit jaar naar Tim Boury van restaurant Boury in Roeselare.

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Antwerpen schaft vestigingstaks voor kleine ondernemingen af

Antwerpen heeft beslist om de vestigingstaks voor kleine ondernemingen af te schaffen. Ondernemingen met een oppervlakte kleiner dan 50 m² vallen onder deze maatregel. Tot nu toe moesten alle ondernemingen, zelfstandigen en vrije beroepen jaarlijks een belasting op vestigingen betalen op basis van de oppervlakte van de onderneming. Zo’n 25.000 zelfstandigen en vrije beroepers zouden kunnen genieten van deze afschaffing. De maatregel dient om de kleine zelfstandigen te simuleren en ook om starters aan te trekken. (pvo)



Algemeen
Knokke-Heist wil horeca in Oud-Knokke behouden

De gemeenteraad van Knokke-Heist heeft een plan opgesteld om horeca en winkels in Oud-Knokke te behouden. Bij nieuwbouwprojecten in wat als ‘dorpskern’ wordt omschreven, is er een verplichting om op de gelijkvloers de horeca- of winkelfunctie te behouden. Het gaat wel alleen over panden waar al een horecazaak of een winkel was gevestigd. Met deze maatregel wil het gemeentebestuur voorkomen dat alle panden zouden moeten wijken voor appartementen. (pvo)



Algemeen
Horeca Expo

Straks, 20 november start Horeca Expo in Gent. Meer dan 650 exposanten, meer dan 3.000 merken zullen er aan een vakpubliek tonen wat er op de markt aanwezig is. Daarnaast zijn er talrijke culinaire wedstrijden, workshops, trendtalks en seminaries.  (JV)

 



Algemeen
Océade verdrinkt

Het subtropische zwemparadijs Océade in Bruparck op de Heizel sluit in 2017 de deuren. Dat heeft de directie begin november op een buitengewone ondernemingsraad bekendgemaakt. Het park stelt 67 werknemers te werk. Het park met zijn bijhorende horeca activiteiten moet dicht door de heraanleg van het Heizelplateau, het zogenaamde Neo-project. Sinds de eerste voorstelling van dat project benadrukte de directie van Océade steeds het succes van het waterpark, klinkt het in een persbericht. Maar de directie wijst op heel wat onduidelijkheid over de concrete realisatie van project. "Zo werd er nog geen Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) goedgekeurd", aldus Océade.Vorig jaar telde het Brusselse waterpretpark nog zowat 250.000 bezoekers die er naast zwemmen ook nog konden eten en drinken. (JV)



Algemeen
Autogrill naar Van der Valk

Drie kleinkinderen van de oprichters van hotel- en restaurantketen Van der Valk hebben de Nederlandse snelwegrestaurants en -hotels van het Italiaanse horecabedrijf Autogrill overgenomen. De kopers laten weten dat ze met hun investeringsmaatschappij GR8 Investments een overnamesom van 22,7 miljoen euro overeen zijn gekomen met Autogrill.

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Witte kassa alarm

Uit een rondvraag van Ho.Re.Ca Vlaanderen blijkt dat negen op de tien restaurants hun prijzen optrekken. Grote boosdoener is de witte kassa. 56% van de restaurantuitbaters zou dat al gedaan hebben terwijl 33 % dat nog voorziet. Gemiddeld zou het gaan om een prijsstijging van 10%. Uit de rondvraag blijkt ook dat veel horecazaken extra dagen sluiten omdat het personeel te weinig betaalbare overuren kan draaien. Tevens zou de komende vijf jaar één op de drie horeca zaken sluiten door de komst van de witte kassa. Ondertussen blijkt uit cijfers van Graydon dat het aantal   faillissementen binnen de horeca met 5,5 procent gestegen is. Het zijn vooral grote zaken die over de kop gaan. Deze toename is het sterkst in de provincie West-Vlaanderen. (JV)  



Algemeen
Label voor Gentse kindvriendelijke horeca

Het Gentse stadsbestuur werkt aan een kinderen-welkom label en beleid voor de Gentse horeca. Het kan gaan over een kinderhoek, over luierverversplaatsen, over het geven van borstvoeding, speelgoed  en nog veel meer. Het voornemen om een soort kinderen-welkom label te lanceren stond al in het bestuursakkoord dat het rood-groen-blauwe stadsbestuur van Gent in 2012 bekendmaakte. Het label is er nog niet, maar de mentaliteitswijziging is wel ingezet volgens Elke Decruynaere, schepen van Jeugd. Of er effectief een label of een sticker komt, is nog niet beslist. Sommige horeca-zaken zijn alvast mee met het verhaal. (JV)



Algemeen
Severine Distave marketeer van jaar

Severine Distave, die sinds één jaar de titel van VP marketing and Innovation bij Alpro op haar visitekaartje heeft staan, mag zich marketeer van het jaar noemen.Dat dankt deze bio-ingenieur van opleiding volgens de jury van deze wedstrijd aan de omzetverdubbeling die het merk in vijf jaar heeft gerealiseerd én aan het feit dat marketing op een professionele manier heeft ingezet op innovatie, onder meer door het bespelen van de digitale media. [© Geert Degrande]

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Proef wil horeca ondersteunen

Karl Magnus heeft meer dan tien jaar de reclameacties van Coca-Cola en Leffe begeleid en weet daardoor wat er reilt en zeilt in de horeca. Als een witte ridder op het paard, als vechten tegen de windmolens  helpt  Antwerpse bedrijf Proef startende horecazaken om niet failliet te gaan. Beginnende horeca-ondernemers krijgen een cursus financieel beheer en leren ze nog beter koken. Vanuit zijn bedrijf in de Boerentoren in Antwerpen met een wil Karl Magnus het aantal faillissementen in de horeca wil verminderen. Proef begeleidt momenteel al een aantal starters in Antwerpen. De starters krijgen eerst een algemene begeleiding, maar binnenkort kunnen ze ook oefenen in de keuken van een bestaande horecazaak. Een liefdadigheid tegenover de horeca is het echter niet. Een traject van zes maanden kost 4235 euro. De kennis heb je dan wel maar een diploma of getuigschrift? Misschien toch eens beter naar Syntra gaan? (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Café ’t Veurleste (Antwerpen) staat over te nemen

Het bekende café ’t Veurleste in Antwerpen heeft de deuren gesloten. Het is de bedoeling dat dit café in de schaduw van de kathedraal een horecazaak blijft. Een curator is al op zoek naar kandidaat-overnemers. ’t Veurleste stond bekend als een café waar je stevig de bloemen kon buitenzetten. Het was een café dat tot in de vroege uurtjes doorging, als andere cafés al gesloten waren. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
AB Inbev brengt alcoholvrije Jupiler op de markt

Begin december komt Jupiler 0,0 % op de markt, een volledig alcoholvrij pilsbier, dat wel gemaakt wordt met dezelfde ingrediënten als de klassieke Jupiler-pils. De biergigant wil met Jupiler 0.0 % naar eigen zeggen de consument een bierervaring bezorgen, maar dan zonder alcohol. De nieuwe alcoholvrije pils past in een brede strategie om tegen 2025 een vijfde van het volume in laag of niet-alcoholvrij bier te realiseren. (pvo)

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Primus gaat overzee

Brouwerij Haacht mikt zijn pijlen overzee. Daarvoor heeft het alvast de Canadese Microbrasserie de L’ïle d’Orléans overgenomen. Een kleine brouwerij met een brouwcapaciteit van 3.000 hectoliter. Maar die capaciteit willen ze bij Haacht flink opvoeren en de bestaande distributiekanalen van de brouwerij gebruiken om Primus, Tongerlo en andere merken op de Canadese en Amerikaanse markt te brengen. (JV)



Hotellerie
Burj Al Arab is duurste hotel van het Midden-Oosten

Volgens een studie van Luxury-Hotels.com is het Burj Al Arab Hotel in Dubai het duurste luxehotel van het Midden-Oosten. De site vergeleek de goedkoopste gemiddelde prijs voor een overnachting in dubbele bezetting. Voor een nachtje slapen in het iconische Burj Al Arab Hotel tel je minimum 1928 $ neer (of 1735 euro). Het tweede duurste hotel is het Al Maha, ook al in Dubai. Hier betaal je minimum 1776 $. Het Six Senses Ziggy Bay Hotel krijgt de bronzen plak. Een nachtje kost hier minimum 1330 $.

 

 

Lees meer ...

Hotellerie
Chinese HNA Group wordt voor kwart eigenaar van Hilton Worldwide

De Chinese miljardair Chen Feng heeft een flink belang genomen in Hilton Worldwide. Hij neemt met zijn bedrijf HNA Group een kwart van de aandelen over van het moederbedrijf van ketens als Hilton Hotels en Waldorf Astoria. HNA Group heeft ook al belangen genomen in de Carlson Hotels van de Rezidor Group. HNA Group bezit ook een eigen hotelketen, dat luistert naar de naam Tangla Hotels. (pvo)



Hotellerie
Eerste easyHotel in België

DanZep Hotels, de franchisenemer van easyHotel in de Benelux, heeft het eerste hotel in ons land geopend. Het gaat om EasyHotel Brussels City Centre. Het is het vierde easyHotel in de Benelux, na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Zoals in de andere steden, biedt het easyHotel Brussels City Centre een compleet pakket aan een scherpe prijs/kwaliteitsverhouding. De gasten logeren in een functionele kamer met het noodzakelijke comfort. Prijzen vanaf 49 euro per nacht. (pvo)



Hotellerie
Drie Brusselse hotels krijgen een nieuwe manager

Drie van de meest prestigieuze hotels van Brussel zijn eigendom van de Zweedse onderneming Pandox: Hilton Brussels City (Rogierplein), The Hotel (Waterloosesteenweg) en, sinds oktober 2016, Hilton Brussels Grand Place. Na deze laatste aankoop lagen de kaarten opnieuw op tafel. De directeurs kregen elk een hotel onder hun hoede dat ze nog niet eerder hadden geleid. Samengevat: op maandag 24 oktober 2016 verliet Egbert Buursink het Hilton Brussels Grand Place om Jan Joris Kriele op te volgen als GM van The Hotel.
Op dezelfde dag werd de GM van Hilton Brussels City, Vieri Biticchi, bevorderd tot GM van het Hilton Brussels Grand Place, en de Operationeel Directeur van het Crowne Plaza 'Le Palace' (Rogierplein), Benjamin Tenius, werd benoemd tot GM van het ernaast gelegen Hilton Brussels City. (pvo)



Hotellerie
Oudste Engelse hotel is niet meer

The Royal Clarence in het Engelse Exeter is verwoest door brand. Hiermee is het oudse hotel in Engeland in de vlammen opgegaan. The Royal Clarenve werd gebouwd in 1769 en mocht zich in 1827 ‘hotel’ noemen. Een enorme gaslek was de oorzaak van dit drama. (pvo)

 

 



Hôtellerie
Uitbreiding bij hotel Serwir

Hotel Serwir in Sint Niklaas breidt uit. 1000 m², dat wordt de totale oppervlakte van het nieuwe complex waarmee Hotel Serwir wordt uitgebreid. Met deze capaciteitsuitbreiding biedt Hotel Serwir een antwoord op de vraag uit de markt naar het ontvangen van grotere groepen. Bovendien worden de luxekamers uitgerust met de meest moderne technieken. Hotelgasten zullen er kunnen genieten van airconditioning, satelliettelevisie en wifi. Wie aan zijn conditie wil werken, zal tevens gebruik kunnen maken van de moderne fitnessruimte. De uitbreiding met 26 kamers brengt het totale aantal kamers op 80 en bevestigt het vertrouwen dat Hotel Serwir heeft in de toekomst. In 1999 werd Hotel Serwir overgenomen door Flanders Hotel Holding. Ook Auberge du Pêcheur (Sint-Martens-Latem), Brasserie Charl’s (Knokke), Hotel Gosset en cateraar Diner Privé (Groot-Bijgaarden) maken deel uit van dezelfde groep. Het management van deze horecagroep wordt waargenomen door de broers Dimitri en Serge Vermeersch. In eerste instantie werd het aantal kamers opgetrokken van 33 naar 45. (JV)



Publicaties
Ieder zijn stoofvlees

Over stoofvlees, een Belgische klassieker, kan lang gediscussieerd worden elke horeca zaak heeft wel zijn eigen recept. Van bruin of wit bier of rode wijn. In het nieuwe boek 'De mijne is de beste' worden bijzondere stoofvleesverhalen gekoppeld aan twintig gevarieerde recepten van chefs en foodies.Mogen er lever of niertjes bij? Vandaag bestaan er duizend-en-één varianten van deze absolute klassieker uit de Belgische keuken. Moet er (veel) bier bij? Een flesje tripel misschien? Liever een bruin bier uit de streek? Of tóch helemaal geen gerstenat, en een scheut rode wijn in de plaats? Met extra veel groenten?

 

 

 

 

Lees meer ...

Restaurants
Restaurant Argendael kweekt eigen Black Angus vlees

Restaurant Argendael uit Bellegem gaat zijn eigen vlees kweken. In plaats van vlees van Black Angus runderen uit Amerika te importeren, wil het restaurant vlees van eigen kweek. Aangezien levende koeien niet geïmporteerd mogen worden, hebben de zaakvoerders embryo’s laten overkomen, die ze in Belgische koeien hebben overgepland. De eerste drie runderen grazen ondertussen al in de wei en er zijn nog andere kalveren onderweg. De bedoeling is om te kweken met de dieren om het restaurant van vlees te kunnen voorzien en later ook te leveren aan andere restaurants. Hiervoor moeten ze wel 200 à 300 dieren hebben. Het zal minstens 7 jaar duren, vooraleer de veestapel zo groot zal zijn. (pvo)



Restaurants
Pand In de Wulf staat te koop

De gebouwen waarin het sterrestaurant In de Wulf gevestigd is, staan te koop. Naast het restaurant zijn er ook 10 gastenkamers en een woonruimte. De nieuwe eigenaars zullen kunnen kiezen waarvoor ze het pand in Dranouter gaan gebruiken. De vergunningen voor restaurant, B&B of een vakantiewoning lopen gewoon verder. Op 10 december houdt Kobe Desramaults er mee op en komt er een eind aan In de Wulf. De kok gaat zich concentreren op zijn horecazaken in Gent (De Vitrine en De Superette) en heeft nog andere plannen (pvo)

 



Restaurants
Kleinste restaurantje van Vilvoorde sluit de deuren

De deuren van ’t Sjalotteke, een restaurant met amper 5 tafels, heeft de deuren gesloten. Hiermee houdt het kleinste restaurant van Vilvoorde op te bestaan. De zaakvoerders zeggen dat het tijd werd voor iets anders. (pvo)



Restaurants
Sterrestaurant Margaretha’s (Oudenaarde) stopt ermee

Restaurant Margaretha’s op de Grote Markt in Oudenaarde houdt het binnenkort voor bekeken. Op 3 februari sluit het sterrenrestaurant definitief de deuren. De reden is dat het alsmaar moeilijker wordt om als sterrestaurant rendabel te blijven. Bovendien komen er minder gasten over de vloer door de heraanleg van de Markt. De centrumrenovatie duurt een jaar en dit kon Margaretha’s naar verluidt niet meer overbruggen. (pvo)

 

 

 

 

 

 



Restaurants
Jong Keukengeweld lokt ruim 11 000 jongeren

De jongerenactie van Jong Keukengeweld breekt opnieuw alle records. Toerisme Vlaanderen noteerde tijdens de maand oktober 11 249 boekingen bij de 54 Jong Keukengeweld-chefs. Dat zijn er 7 procent meer dan in oktober van vorig jaar. Wie de jonge beentjes nog niet onder tafel heeft kunnen schuiven hoeft niet te treuren. Jongeren tot 30 jaar kunnen ook tijdens de maand maart van volgend jaar bij de Jong Keukengeweld-chefs aan tafel aan bijzonder goed verteerbare voorwaarden. (pvo)



Wedstrijden
De Ster van de Belgische Keuken

Tijdens de beurs Countryside in Flanders Expo had de vierde editie plaats van de wedstrijd De Ster van de Belgische Keuken. Winnaar werd Simon Denis, de jonge chef van Restaurant Le Comptoir de l’Eau Vive (Provincie Namen). Nieuwe kandidaten waren in deze editie niet wel de laureaten van de drie voorbije edities. Zij namen het tegen elkaar op in een ‘superfinale’. Inzet was de eer om ons land te vertegenwoordigen op de halve finales van de wedstrijd voor jonge Europese chefs georganiseerd door World Chefs Societys in mei 2017 in Wales (GB).

 

 

 

 

Lees meer ...

by communitysoft.com