LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Herfsttafels kleuren rood en bruin

Tork toont hoe horecazaken de belangrijkste kleuren van het seizoen kunnen gebruiken in handige ‘how to’-video.

Kleuren verrijken ons leven. Ook in horecazaken, waar ze ten volle bijdragen aan de eetervaring. Dat blijkt uit een recente studie van Tork, onderdeel van hygiëneproductenfabrikant SCA, waarvan de inzichten helpen de juiste tafeluitrusting te creëren voor de gewenste sfeer. Vanaf eind oktober ondersteunen rood en bruin op de tafels de herfstsfeer in restaurants en cafés het best.

In de ‘how to’-video kleedt Tork ook een tafel in aardetinten aan met gebroken wit servies een lichtbruine tafelset, een walnootkleurige servettenhouder en een papieren servet die de sterke kleur van cacao uitstraalt. Een simpele, maar indrukkwekkende tak op het bord maakt het plaatje helemaal af. U vindt de how-to video hier.

 

 

 



Algemeen
Dekeyzer-Ossaer KMO van het jaar

Voedingsproducent Dekeyzer-Ossaer is door Unizo uitgeroepen  tot KMO van het jaar. Het voedingsbedrijf vond zijn ontstaan in een kleine slagerij in Koekelare. Door de jaren heen bleef het bedrijf groeien tot momenteel een kleine honderd werknemers. Het bedrijf produceert een opmerkelijk gamma vleesproducten, vooral voor horeca en grootkeukens. Aangepaste porties vlees voor kankerpatiënten die vaak niet zo een grote honger meer hebben maar toch nood hebben aan voldoende eiwitten en koolhydraten, een steak op maat voor mensen met parkinson of met slikproblemen, het zijn maar enkele speciallekes dia aangeboden worden. Er is verder nog het kruimelgehakt, gehakt dat makkelijk in kleine porties kan ingevroren worden. Bij de voedselproducent (slagerij) wordt vlees gemaakt op maat van de klant, en daarop kunnen de broers De Dekeyzer sterk inspelen. (JV) 



Algemeen
Horeca Antwerpen gaat Lokaal

Zopas werd de aftrap gegeven van de eerste editie van Horeca Antwerpen Gaat Lokaal onder leiding van Davy Brocatus, voorzitter van de lokale vertegenwoordiging van Horeca Vlaanderen in Antwerpen en omstreken. Het doel van Horeca Antwerpen Gaat Lokaal is om de (Antwerpse) horeca ondernemers dichter bij elkaar te brengen, (lokale) horeca thema’s te bespreken en duidelijke feedback te verkrijgen van de horeca-ondernemers over lokale problematieken en hoe deze zouden kunnen worden aangepakt.

Lees meer ...

Algemeen
Keuringspolitie voor voedseltransport

Op de weg komt er een keuringspolitie voor voedsel. Buitenlandse chauffeurs die gekoelde of verwarmd  eten invoeren of in eigen land van punt A naar punt B brengen krijgen vanaf nu controle in ons land. Een tiental speciale inspecteurs van de FOD Mobilteit zullen de chauffeurs controleren en nakijken of ze wel met alle voorschriften in verband met hygiëne, temperatuur, labeling enz… in orde zijn. Daarvoor zal samengewerkt worden met het Voedselagentschap. (JV)



Algemeen
Margaux wordt Julie

Sterrenrestaurant Bistro Margaux sluit haar deuren. Het sterrenrestaurant van Thomas Locus in Sint Maartens Bodegem ondergaat begin volgend jaar een volledige metamorfose. Thomas Locus wil terug naar de brasserie formule met Brasserie Julie. Een volledig nieuw interieur een nieuwe kaart maar nog steeds met de kwaliteit die veel klanten aan Margaux zal blijven doen terug denken. Het bestaande team blijft trouwens in de keuken en de zaal wat al zeer belovend is. (JV)  



Algemeen
Robin Hood bestaat

Vanaf eind november kunnen daklozen in Madrid gratis gaan eten in restaurant Robin Hood. De winst van de betalende klanten wordt gebruikt om de daklozen van een maaltijd te voorzien. Het project is het initiatief van een priester die stelt dat daklozen ook eens een etentje in een restaurant moeten kunnen ervaren. Hoeveel plaatsen er gereserveerd zijn voor daklozen is niet duidelijk. (JV)



Algemeen
Hygiëne problemen bij Deense sterrenrestuarants

De Deense autoriteit voor voedselveiligheid gaf een boete van zo’n 2.700 euro aan het Kopenhagense restaurant Geranium. Het Deense driesterrenrestaurant kreeg de boete omdat er met de hygiëne toch iets scheef zat. Kreeft, St. Jacobsschelpen en oesters werden te lang bewaard en lagen bovendien in een te warme ruimte. Zwarte, groene en witte vlekken groeiden op de onderkant van keukenschappen. Het andere veel bekendere Deense restaurant, Noma, had ook al hygiëneproblemen. Het restaurant kreeg in 2013 zware kritiek, omdat er geen adequate maatregelen waren genomen toen een zieke keukenmedewerker tientallen gasten een voedselvergiftiging bezorgde.(JV)



Algemeen
Vernieuwde Cash & Carry Van Remoortel te Belsele

Donderdag 10 november vond de feestelijk opening plaats van de vernieuwde Cash & Carry Van Remoortel  te Belsele, het inkoopcentrum voor home, deco, garden & fashion artikelen.

 

 

 

 

 

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Culinaire Countdown bij ISPC

Net op de dag dat we de pakjes van de Sint en Piet hebben opengedaan, 6 december dus, pakt ISPC Gent uit met een culinaire countdown. Het is de laatste rechte lijn naar de eindejaarsfeesten. Aan de hand van een culinaire VIP wandeling door de winkel kan van verschillende producten geproefd worden. Van 17u tot 21u is er een gastronomisch traject uitgestippeld met verfrissende en vernieuwende gerechten vergezeld van de nodige exclusieve dranken. Bovendien is er voor klanten de ganse dag van 7u tot 21 een korting voorzien van 20% bij een aankoop van 150 euro. Om organisatorische redenen is het aangeraden zo vlug als mogelijk in te schrijven via miamont@ispc.be met vermelding van het klantnummer, naam, telefoonnummer en aantal personen. (JV)     



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2016 - Dag 5

Horeca Expo 2016 is voorbij. Een beurs met naast het traditionele aanbod ook veel aandacht voor wijn, vegetarisch koken, gezonde voeding en veel koffie en thee. De beurs sloot donderdag na een dag vol informatie. Een korte rondvraag leerde ons dat de meeste standhouders op enkele details na, heel tevreden waren over de afgelopen editie. Zowel op gebied van organisatie als van opkomst van een hoofdzakelijk professioneel publiek, met uitzondering van de zondag, die reeds enkele jaren door de grotere exposanten in vraag wordt gesteld. De tevredenheidsgraad lag behoorlijk hoog.

 

Nationaal Foodservice Congres
Het Nationaal Foodservice Congres kon op een ruime belangstelling rekenen. Over retail, bluring, de horeca groothandels, de toekomst van de foodservice in ons land, en nog zoveel meer waren de thema’s die aan bod kwamen. De ‘show’ werd door de aanwezigen zeer gesmaakt. Sommige uiteenzettingen waren iets te lang maar daarom niet minder boeiend. Een volledige overzicht is terug te vinden op www.foodservicealliance.be

 

De verbindende  kracht van waarden
Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen had het op de laatste dag over waarden.
De aanwezigen deden een assessment op http://valuescentre.com/ en brachten zo hun eigen preferenties rond waarden in kaart. Ze bepaalden ook via online vraagstelling wat er in het verdere verloop van de workshop aan bod kwam. Zo moesten ze onder andere in groepjes hun top 3 waarden bepalen en dat werd direct via een online programma in real time geprojecteerd voor alle deelnemers. Het resultaat was een Word Cloud met de top waarden van “hotelmanagers in spe”. De bij uitstek meest genomineerde waarde was RESPECT. De resultaten van de deelnemers werden vervolgens naast het resultaat van de hele sector “F&B” gelegd en besproken. Daarna gingen de sprekers nog verder in op het verdere proces van uitwerken van missie, visie, beleid… op de waarden die in het bedrijf door alle niveaus gedragen worden. Vooral het belang van bouwen op echt gemeenschappelijke – in heel het bedrijf “gedragen”- waarden werd sterk benadrukt.

 

Parki’s kookatelier
In de demokeuken aan de ingang van hal 8 werd gekookt voor mensen die het al eens moeilijk hebben met slikken en kauwen en smaakverlies. Yves Meersman, bezieler en zelf parkinsonpatiënt, bedacht in 2012 dit project en noemde het Parki’s Kookatelier. De missie van Parki’s Kookatelier bestaat erin de levenskwaliteit van de patiënt te verhogen. Parki’s Kookatelier bracht ook de  kookgids ‘Zorgzaam koken’ uit die tijdens de kookdemonstratie werd voorgesteld. [Dirk Lemaître links op de foto]

 

 

 

Hotelschool Gent
Eén van de pijlers van Horeca Expo is de Hotelschool Gent. Niet één receptie, niet één kookwedstrijd of demonstratie of de leerlingen en leerkrachten van Hotelschool Gent stonden paraat om klanten en bezoekers op hun wenken te bedienen. Daarnaast had Hotelschool Gent ook nog zijn eigen succesvolle bistro Pure! Leerlingen en leerkrachten gaven er het beste van zichzelf, en dat werd door een ruim publiek gesmaakt. Verdient de organisatie van Horeca Expo een pluim op hun hoed dan is dat ook met heel veel respect voor, en dankzij de tomeloze inzet en verantwoordelijkheidszin van Hotelschool Gent.

 

 

Pers en Publieksprijs
Pers en publiek konden hun mening geven over de Innovation Awards en Baanbrekers van 2016.
Fris Doekske won met zijn stabiele tafels (Stable Table) de persprijs.

 

 

De taartbodems van Sablé Breton Bakery wonnen de publieksprijs. Tijdens de uitreiking benadrukten de winnaars het belang van de innovation Awards & Baanbrekers.

 

 

 

Sommige bezoekers zijn speciaal naar Horeca Expo afgezakt om kennis te maken met hun producten. De erkenning was alvast voor hen een flinke steun in de rug.



Beurzen - congressen - evenementen
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo?

Nationale Dag van de Friturist
Dinsdag is traditioneel de Dag van de Friturist. Navefri is onderdeel geworden van Horeca Vlaanderen. In de sectorcommissie 'frituren' zetelen frituristen en anderen met grote kennis van het vak en de problematiek van de frituursector. Bernard Lefèvre beloofde vorig jaar dat de Dag van de Friturist een blijvende waarde zou blijven op Horeca Expo en hield zich aan die belofte.

 

Op dinsdag 22 november werden frituristen getrakteerd op een panel van interessante sprekers. Na de huldiging van de nieuwe leden in de Orde van de Gulden Tipzak, was het de beurt aan o.m. Eve Diels, juriste bij Horeca Vlaanderen, die tekst en uitleg kwam geven bij prangende thema's zoals de witte kassa, het Acrylamide-dossier en de vestigingswetgeving. Daarna kwam een uitgebreid onderzoek van Belgapom aan bod en afsluiten was het met de voorstelling van de nieuwe Week van De Friet die ingaat op 28 november en frietlievend Vlaanderen moet beroeren, inspireren en vooral de weg naar de frituur laat inslaan tot 4 december. Het frietlied dat in 2000 werd gelanceerd werd gefinetuned en zal vooral via radiospots te horen zijn, maar ook, de moderne sociale media volgend, via Facebook zal advertising te horen zijn.

 

Grootkeukendemo hotelscholen
Vier hotelscholen gaven in de demokeuken het beste van hun zelf in de demokeuken van hal 8. Toeschouwers en genodigden konden genieten van ondermeer ravioli van bospaddestoelen, tussenribstuk, gepocheerde peer en nog veel meer lekkers. De gerechten werden klaargemaakt door studenten en hun begeleider van de afdeling grootkeuken. VTI Spijker, Ter Groene Poorte, VTI Aalst en Colomaplus waren de scholen die studenten van hun opleiding grootkeuken afvaardigden.

 

Woensdag was de voorlaatste dag van Horeca Expo, een uitloper naar de laatste dag waar veel exposanten naar uitkijken. Maar niettemin met de eindmeet in zicht, was het weer innovatieve dag die voor professionelen uit de sector de regenwolken - laat staan de verveling - zo kon wegblazen. Wie nu nog niet mee is met de trends binnen de horeca, was woensdag wellicht niet op Horeca Expo.
Oost-Vlaanderen stond woensdag ook nogal redelijk centraal in de kijker..

 

Grootkeuken
Tijdens een seminarie werden de trends voor de voor de grootkeukenverantwoordelijke uit de doeken gedaan. Bij het druk bijgewoonde seminarie was er veel aandacht voor de zorgsector. Maar ook het belang van voeding: het sociale aspect van voeding, de gevaren van ondervoeding, die niet steeds zichtbaar zijn en nog veel andere thema’s kwamen aan bod. De kwaliteit van de grootkeuken naar de toekomst toe, over bijscholing en opvolging: het kwam allemaal ter sprake.
Er was ook de voorstelling van het platform ChefsProVeggie dat ook in de grootkeuken een belangrijke kan spelen. Steeds meer patiënten en/of klanten vragen naar vegetarische gerechten en daar wil dit platform een antwoord op bieden.  

 

Gentse horeca
Er was ook de dag van de Gentse horeca. Maar het was veel ruimer dan dat want in feite was het de  dag van de Oost-Vlaamse horeca. Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen, gaf toelichting over cijfers en hoe ze te interpreteren. Nederlander Hans Kant kwam toelichting geven over hoe het er in Nederland aan toe gaat. Hoe KHN samenwerkt met nationale en plaatselijke overheden met bijzondere aandacht voor de grootsteden in Nederland. Na afloop werden er al verkennende gevoerd door de Gentse schepen Christoph Peeters, de mensen van Horeca Vlaanderen en Hans Kant om eens bij de Noorderburen een kijkje te gaan nemen hoe KHN samenwerkt met de plaatselijke overheden.

 

Trends
Geert Bruggeman, Artesis Plantijn Hogeschool, wist na een onderzoek en een bevraging bij verschillende actoren uit de sector de nieuwe trends in de voedingsindustrie uit de doeken te doen.
Meer of minder gezonde voeding, minder alcohol tijdens de maaltijden, een grotere vraag naar meeneemmaaltijden, zelfs voor restaurants, de sociale beleving van gaan eten: het kwam allemaal aan bod.

 

Bocuse d’Or
In 2017 wordt 30 jaar Bocuse d’Or gevierd met een wereldfinale in Lyon. De Belgische deelnemers lichtten al een tip van de sluier tijdens een demonstratie in Chef’s Place. Het enthousiasme waarmee het team aan de slag ging was alvast veelbelovend. De klaargemaakte gerechten werden door een ruim publiek gesmaakt en op applaus onthaald. Alvast veelbelovend voor de finale.

 

 

Lekker Oost- Vlaams
Tijdens een zitting werden de eerste ambassadeurs van Lekker Oost-Vlaams gehuldigd. Het gaat om bedrijven die met streekproducten werken. Die Oost-Vlaanderen graag op culinair vlak in de schijnwerpers plaatsen en een verdienstelijke rol spelen bij de uitstraling van Oost-Vlaanderen. De ambassadeurs kregen allemaal, toch zij die aanwezig waren een oorkonde en een uithangbord overhandigd. Bij de ambassadeurs waren zowel voedingszaken, traiteurs en een handvol horeca-uitbaters.

 

 

Asforcol Awards
Asforcol maakte van de gelegenheid gebruik om de Asforcol Awards uit te reiken. Een eerste Award ging naar Wim Claes, als life time achievement Award, omwille van zijn carrière met Java in zowel de koffieproductie als de foodservice. Een tweede award was er voor Denis Lannoye, verantwoordelijke voor de Waalse Auberges de Jeunesse, omwille van vooral zijn prestaties wat betreft duurzaamheid.

 



Beurzen - congressen - evenementen
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo?

Kookdemo Parki’s Kookatelier
Wat is Parki’s Kookatelier (PKA)? Het is een nieuw en duurzaam voedingsproject voor mensen met de chronische ziekte Parkinson en voor iedereen met kauw- en slikproblemen en geur- en smaakverlies. Yves Meersman, bezieler en zelf parkinsonpatiënt, bedacht in 2012 dit project en noemde het Parki’s Kookatelier. De adviesraad van Parki’s Kookatelier is multidisciplinair samengesteld: wetenschappelijke onderbouw, continuïteit en niet-commerciële langetermijnvisie zijn de drie pijlers van dit project. Yves Meersman wordt sinds de oprichting bijgestaan door Randy Mellaerts (doctor in de bio-ingenieurswetenschappen), Geertrui Vlaminck (ILVO Instituut voor Landbouw en Visserij) en Dirk Lemaitre (diëtist en voorzitter van de Vlaamse Diëtistenvereniging). Zij spitsen zich toe op het theoretische aspect van PKA. Het praktische luik wordt verzorgd door Stefaan Van Beveren (zelfstandig culinair raadgever en kookadviseur). Hij krijgt sinds kort versterking van Chantal Debrie (zelfstandig diëtiste-nutritioniste). Het totale initiatief wordt ondersteund door de Vlaamse Parkinson Liga en andere kleine en grote organisaties (zie www.parkiskookatelier.be).
De missie van Parki’s Kookatelier bestaat erin de levenskwaliteit van de patiënt te verhogen. Een correcte voeding kan namelijk de impact van de ziekte op de directe omgeving en de maatschappij aanzienlijk verminderen. Daarom bracht Parki’s Kookatelier de kookgids ‘Zorgzaam koken’ uit. Het thema van de gids is koken in functie van kauw- en slikproblematiek en geur- en smaakverlies.
Het PKA-team zal deze kookgids voorstellen tijdens de kookworkshop ‘Malnutritie voorkomen ook als eten moeilijker wordt’. Dit gebeurt donderdag 24 november om 11.00 uur tot 12.30 in de demokeuken hall 8.  


 
Seminarie: De verbindende kracht van waarden
Investeren in bedrijfscultuur is een competitief voordeel in deze 21ste eeuw. Het creëren van een inspirerende bedrijfscultuur en authentiek leiderschap maken dat creatieve en getalenteerde mensen in het bedrijf blijven. Cultuurtransformatie is een proces van co-creatie. Het geeft werknemers een intrinsieke motivatie en maakt dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen. Het bepalen van kernwaarden en deze tot leven brengen in de bedrijfscultuur is één van de vele uitdagingen van cultuurtransformatie. De kernwaarden vormen de fundamenten van de identiteit als bedrijf. Duidelijke definities van kernwaarden en gedragingen zorgen ervoor dat ze geïmplementeerd kunnen worden op een authentieke wijze. Esclarmonde werkt naast de collectieve kernwaarden ook met de persoonlijke waarden van mensen. Ook hier wordt de transfer naar gedrag en overtuigingen gemaakt. Zo ontstaat er overeenstemming en worden mensen aangesproken op hun intrinsieke motivatie. Dit alles samen zorgt voor interne duurzaamheid. Het finale resultaat: uw bedrijf is veerkrachtig en duurzaam. Waarden als hefboom voor het creëren van een inspirerende organisatiecultuur.

Het seminarie van Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen wordt gegeven door Else Nollet, Senior Facilitator, Trainer en Coach Esclarmonde op donderdag van 14u00 tot 17u00 in flex 1,2.

 

Nationaal Foodservice Congres
Het Nationaal Foodservice Congres wordt special georganiseerd voor directie en management dat op de hoogte wil blijven van alle actuele ontwikkelingen binnen de Belgische foodservicemarkt, zowel op vlak van horeca als catering. Bekende marketeers, conceptontwikkelaars en leadingexperts die actief zijn op het snijvlak tussen foodservice en retail komen aan het woord.

De organisatie is in handen van de Belgian Foodservice Alliance. Van 8:30 tot 14u00 (Flex 1, 2,3 & 4, Flex meet)


 
Zelf chocolade maken
Chocolade maken is als goede koffie. De keuze van de boon, temperatuur en duur van het branden is een vak! Maar hoe maak ik nou mijn eigen chocolade? Door het totaal concept van Nemisto is het voor iedereen mogelijk om ambachtelijke chocolade te maken. In de workshop bevat volgende topics: - Prachtige cacao bonen met verrassende smaak profielen - Artisanale cacao walsen - Advies en workshops om chocolade maker te worden.

Bij Nemisto in de Coffee &Tea Academy in hal 2 van 14u30 tot 15u30.

 

Duurzaam ontbijten
Een ontbijtsessie over het ontbijt. Niet zomaar de eerste de beste boterham, maar een ontbijt met duurzame producten. In deze ontbijtsessie maak je kennis met een aantal leveranciers die hun duurzaam assortiment toelichten en ook laten proeven. Kiezen voor bio en fair trade is een duurzame start van de dag en helemaal niet zo moeilijk. Dit noemen ze dan bewust genieten.
Van 9u tot 10u in de Sky Lounge hal 1.

 

Baanbrekers & Innovation Awards
In het Innovation platform in hal 3 worden om 16u de Publieksprijs en Persprijs van de Baanbrekers en Innovation Awards uitgereikt.


 

Jan Vermeersch



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2016 - Dag 2

De tweede dag van Horeca Expo was er één van wedstrijden en uitkijken naar de nieuwe Michelingids.

Jong Talent bij Les Disciples Escoffier Benelux
Met als thema kleine pieterman  met 1 schelpgarnituur en 3 vrije garnituren trokken 5 jonge koks bijgestaan door  een commis naar deze wedstrijd die een aanloop was naar een Europese erkenning .
Met gebrande pieterman en gebakken pieterman wisten  Michael Vanderhaege en Marieke Vereecke, de uitgebreide jury te overtuigen om uiteindelijk de winst binnen te halen. Beiden werken al een jaar samen in restaurant Castor te Beveren-Leie. Het restaurant dat later op de dag ook nog beloond werd met een eerste Michelinster.

 

 

 

Viskok van het jaar
Tongschar is vis van het jaar en daar moesten de laureaten voor ‘Viskok van het Jaar 2017’ mee aan de slag. Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren in Hansbeke maakte volgens de jury het lekkerste en origineelste gerecht klaar met tongschar in de hoofdrol op de Nationale Horecawedstrijd tijdens Horeca Expo in Gent op  21 november. Sam Van Houcke steekt naast enkele prijzen ook de titel van ‘Viskok van het Jaar 2017’ op zak. De winnaar van de wedstrijd ging naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 1.250, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.

Michelin
Het is ieder jaar bang uitkijken naar het rode boekje met vallende en opkomende sterren in de Michelin gids. Daarover ontving u een aparte mail, met uitgebreide resultaten.

Brussels Bier Challenge
Er was ook de uitreiking van de Brussels Bier Challenge. Helaas maar alle communicatie hieromtrent naar de media toe lijkt nihil. België is het bierland bij uitstek en kent internationale roem.  Ons land kon dus niet zonder een internationale bierwedstrijd. De bekendmaking van de resultaten van de Brussels Beer Challenge gebeurde onder begeleiding van Thomas Costenoble, Luc De Raedemaeker en Bert Kruismans. Nu nog de massa krijgen…

 

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Woensdag 23 november op Horeca Expo

Smart food @ school

Wat motiveert directies, leerkrachten, leerlingen, ouders en schoolcateraars om resoluut te kiezen voor een duurzaam voedingsbeleid op school? Welke drempels staan een dergelijke keuze in de weg en hoe kunnen we die drempels verlagen? Presentatie van enkele good practices uit binnen- en buitenland, gevolgd door een rondetafelgesprek met diverse actoren uit de onderwijssector. Vanaf 9.u tot 10.15u in de Sky lounge van hal 1 + 1.

Vegginspiratie

Beleef de officiële launch van Chefs Pro Veggie tijdens Horeca Expo. CPV is het nieuwe digitale vegginspiratie-platform voor de grootkeuken (chefs en cateraars). Omdat er immers meer en meer chefs openstaan om een uitgebreider en meer kwalitatief veggie aanbod aan te bieden in hun keukens. Het ontbreekt hen echter vaak aan kennis en inspiratie rond vegetarisch koken. Dit platform biedt op betrouwbare en geloofwaardige wijze een informatief en inspirationeel antwoord voor vragen rond vegetarische voeding. De founding partners achter dit vernieuwende initiatief zijn Delifresh (Greenway), Verstegen, Electrolux Professional, Ardo en Pietercil. De look&feel worden door Foodphoto en FK Branding Lab verzorgd. EVA vzw, de organisatie achter Donderdag Veggiedag, VVG en Horeca Expo ondersteunen als onafhankelijke partners. Alle partners leveren content voor het platform en dit op regelmatige basis (recepten, achtergrondinformatie, testimonials, etc.). 

Tussen 15.30u en 18.u wordt er op woensdag vegetarisch gekookt in de demokeuken aan de inkom van hal 8.

Verbruik voeding en dranken in de horecasector

Sinds 2007 voert Qreactiv in samenwerking met Horeca Expo, Horecaplatform.be en de Artesis-Plantijn Hogeschool, om de drie jaar een onderzoek rond de evoluties in F&B verbruik.

Blijven de trends uit 2007, 2010 en 2013 zich ook in 2016 doorzetten? Dienen zich nieuwe tendensen aan? Zijn de evoluties een weerspiegeling van wijzigingen in het algemeen consumptiepatroon? Woensdag 23 november van 13u30 tot 16u00 in de Flex van Flanders Expo.

De authentieke Indische Chai Latte thee

Oprichtster Gita Van den Boer vertelt de bezoeker over haar kennismaking met chai latte tijdens haar vrijwilligerswerk in "haar eigen weeshuis in Kolkata", toen ze voor het eerst sinds haar adoptie terugkeerde naar India. 5 jaar later hebben de Chalitos een authentieke, in India geproduceerde, veganistische Chai Latte gelanceerd met respect voor het traditionele recept.

Chalo lanceerde in augustus 2015 vier smaken authentieke Indische Chai Latte, het wereldberoemde Indiase drankje op basis van zwarte assamthee, pittige kruiden, suiker en melk, dat u warm en koud kan schenken. Chalo is een maatschappelijk verantwoorde startup vanwege de intense samenwerking met een beschutte werkplaats en hun ambitie om een eigen goed doel op te zetten in de Assam-streek van India. Na slechts 2 maanden ontving Chalo de award "Beste Nieuwe Natuurlijke Drank van Scandinavië" voor alle 4 smaken van hun Chai Latte. Chalo betekent "let’s go, we moeten vooruit” in het Hindi, wat perfect weerspiegelt waar ze voor staan. Woensdag 23 november, 16u00 – 17u00 in hal drie in het innovation platform.

Grootkeukencolloquium

Actuele en trendy topics voor de grootkeukenverantwoordelijke  vanaf  9u00 – 12u30 in auditoria Flex 1&2. De grootkeukenfederaties bundelen hun krachten en knowhow. Met een aantal zeer actuele topics zoals duurzaamheid en beleving wordt u op het grootkeukencolloquium uitgebreid geïnformeerd en geïnspireerd! Dit alles is een samenwerking van ASFORCOL, HFDV, RCMB, VGRB & VVG.



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2016: wat gebeurt er op dinsdag 22 november?

Naast een uitgebreid aanbod voor de horecasector, richt Horeca Expo zich ook naar de grootkeukens. Niet minder dan 100 exposanten staan op Horeca Expo met een gericht aanbod voor de grootkeukensector.

 

 

 

Grootkeuken door Vlaamse Hotelscholen

Demo onder 4 Vlaamse Hotelscholen afdeling ‘Grootkeuken’ van 8u tot 14u in de demonstratiekeuken van hal 8. Deze Hotelscholen brengen een eigen creatie van een 3 gangenmenu voor gemeenschapskeuken met streekproducten. Hierbij vestigen ze de aandacht op kwaliteit, hygiëne en voedselveiligheid. Deze demo wordt georganiseerd door de Vlaamse Vereniging van Grootkeukenkoks. Dat alles aan de ingang van hal 8.

Chefs Pro Veggie

Nieuw digitale platform Chefs Pro Veggie van 14u30 tot 15u30 op het Innovation Platform in hal 3 beleef je de officiële launch van Chefs Pro Veggie tijdens Horeca Expo! De founding partners van Chefs Pro Veggie ijveren voor een toekomst met gezonde voeding. Ze bedachten dit nieuwe digitale vegginspiratie-platform voor chefs en cateraars. Lancering en toelichting Chefs Pro Veggie met Paul Floorizone

FAVV geeft vorming

Het FAVV geeft vorming, informeert en controleert. Van 14u tot 16u in het auditorium Flex 3. Het FAVV informeert u over hygiënepraktijken, traceerbaarheid, meldingsplicht, HACCP en de verplichtingen inzake allergenen. Dankzij deze opleiding kent voedselveiligheid in grootkeukens geen geheimen meer voor iedereen. Alle info vindt u op www.favv.be/voorlichtingscel/grootkeukens

Voedsel voor de toekomst

De huidige uitdagingen binnen ons voedselsysteem vragen om verregaand innovatief denken en handelen. De provincie Vlaams-Brabant, KU Leuven, Colruyt Group en Vredeseilanden slaan met dit project de handen in elkaar om samen met diverse actoren duurzame globale voedselketens op te bouwen. De gekozen productketens trachten een antwoord te bieden op huidige en toekomstige duurzaamheidsvraagstukken en dienen het debat te openen rond ‘Wat is het voedsel voor de toekomst?’. Deze sessie zal een inzage geven in de opzet en uitbouw van het project, de gekozen producten en de daaraan gekoppelde uitdagingen. Luisteren, meedenken en proeven! Op dinsdag 22 november tussen  9u. en 10.15u. Alles in de Sky lounge.

Nationale dag van de friturist – Navefri

Al meer dan twintig jaar nodigt Navefri, de beroepsorganisatie van de frituuruitbaters, op Horeca Expo haar leden uit op de ‘nationale dag van de friturist’. Het is dit jaar een speciale editie, Navefri en Horeca Vlaanderen hebben beslist om nauwer te gaan samenwerken. Leden van Navefri zijn nu ook lid van Horeca Vlaanderen. Deze samenwerking zorgt voor een uitgebreidere know-how, een grotere representativiteit en een betere dienstverlening. Navefri zal zich nog volop bezig houden met de promotie van het ambacht en de frietcultuur. Op de nationale dag van de friturist worden niet alleen de actuele thema’s behandeld, ook wordt de nieuwe campagne van de ‘Week van de Friet’ voorgesteld. Dit alles op 22 november van 8u30 tot 13.30u. De nationale dag van de friturist vindt plaats in Flex 1&2 en Flex Meet.

Vegucation

Vegucation inspireert horecaprofessionals tot een meer plantaardig menu. De consument van 2017 eet steeds vaker veggie en maar liefst 4 op 5 Vlamingen wil een vegetarische optie op de menukaart. Met hands-on culinaire proefdemo’s en masterclasses doorkruisen 3 professionele Vegucation koks Vlaanderen en Brussel. Chef-koks Nicolas Decloedt, Kevin Storms en Pieter-Jan Lint tonen aan dat veggie gerechten heerlijk, haalbaar en most wanted zijn. Laat u verleiden tijdens de demo’s op de Horeca Expo beurs in Gent. U vindt ze op dinsdag doorlopend van 15u tot 18u in de demokeuken aan de ingang van hal 8.

 

Een volledig overzicht van alle activiteiten vind je in de folder aan de ingang of in onze tijdschriften aan de inkomhal. Meer info over Horeca Expo is ook terug te vinden op www.horecaplatform.be; en op de facebookpagina van horecaplatform.



Beurzen - congressen - evenementen
Maandag 21 november 2016

De eerste dag van Horeca Expo zit er op. Maar deze vakbeurs heeft nog vier dagen te gaan met een uitgebreid programma op het menu. Er zijn op maandag  enkele wedstrijden maar de agenda staat nog voller. Met als climax de presentatie van de Michelingids om 16 uur.

 

 

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Zondag opent Horeca Expo de deuren

Straks opent Horeca Expo in Gent zijn deuren. Uitgeverij Evolution, uitgever van verscheidene vakbladen wil je dagelijks op de hoogte houden van alles wat op de deze vakbeurs gebeurt. Er zijn onze dagelijkse nieuwsbrieven met verslagen. Via horecaplatform.be kun je de beurs volgen. Horeca Expo, de vakbeurs voor de horeca en grootkeukens, is al meer dan 25 jaar een onmiskenbare waarde in de sector. Dit jaar speelt Horeca Expo in op de good vibes in de horecasector. Van 20 t.e.m. 24 november 2016 ontmoet je in Flanders Expo, Gent meer dan 650 professionele exposanten met meer dan 3.000 merken. Horeca Expo verzekert een veelbelovend programma met culinaire wedstrijden, workshops, trendtalks en seminaries.

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Gemeente As zoekt uitbater voor taverne Station Asch

Het station van As is het oudste stationsgebouw van Limburg (gebouwd in 1874) en werd in 1996 geklasseerd als monument. Sinds 2004 werd er een vergunning verleend om in een deel van het gerenoveerde gebouw een café open te houden. Momenteel is de gemeente As op zoek naar een klantvriendelijke uitbater voor de taverne Station Asch. De taverne op de benedenverdieping bevat een cafetaria (50 m²), een dienstingang, een sanitair blok, een polyvalente ruimte en een perronterras (70 m²). Er is ook een woonst ter beschikking. Info: 089/39.10.13 of secretaris@as.be (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Belg moet niet hebben van alcoholvrij bier

Aan de brouwerijen zal het niet liggen. Die zetten al een aantal jaren in op alcoholvrij bier. Maar in ons land slaat het hoegenaamd niet aan. Volgens cijfers van de brouwers maakt alcoholarm en alcoholvrij bier maar 1% uit van de totale bierproductie. De Belg is gewoon aan ‘echt’ bier en vindt dat alcoholvrij bier gewoon niet lekker is. (pvo)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Belgisch bier erkend als immaterieel cultureel erfgoed

De UNESCO heeft woensdag op een vergadering 37 dossiers met potentieel cultureel erfgoed bespreken. België had een dossier ingediend om het Belgisch bier als immaterieel cultureel erfgoed te laten erkennen. Dit is aanvaard, zodat Belgisch bier voortaan erkend is als immaterieel cultureel erfgoed. Ojns gerstenat komt hierdoor bij een lijst te staan die onder meer Turkse koffie bevat. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Groen licht voor AB InBev bij overname Bosteels

Ondanks protest van Alken-Maes ziet de Belgische concurrentiewaakhond geen graten in de eventuele overname van brouwerij Bosteels door AB InBev. Alken-Maes heeft schrik dat de bierreus een te sterke positie op de cafémarkt zou krijgen. De mededingsautoriteiten hebben de argumenten echter van tafel geveegd. De speciaal bieren Tripel Karmeliet, Kwak  en DeuS zijn nu al in verschillende horecazaken, ook van AB InBev  te verkrijgen dus op zich zou er niet veel veranderen. Wanner de definitieve overname er aan komt is nog niet duidelijk. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Nieuwe richtlijnen voor alcoholgebruik

Volgens het Vlaams expertise-centrum voor alcohol en andere drugs zijn er nieuwe richtlijnen voor het gebruik van alcohol. Zowel voor thuisgebruikers als voor mensen die in de horeca nuttigen. Voor zowel mannen als vrouwen is de regel, maximum 10 glazen per week, maar dan wel niet op één dag. Een pintje of een standaard glas wijn of een kleine druppel vallen onder die tien glazen. Zwangere vrouwen zouden al helemaal geen alcohol mogen drinken. Vroeger streefde men naar een nultolentie voor jongeren onder de 16 nu streeft ben men 18 jaar. Onder de 24 slechts een heel beperkt aantal glazen. Krijgen we straks een zuipkaart per week die afgestempeld wordt per glas dat we drinken? (JV) 



cafés - brouwerijen - discotheken
Prijzen voor Belgische bieren

De Belgische brouwerijen hebben op de vijfde editie van de Brussels Beer Challenge veertig medailles binnengehaald. De Amerikaanse brouwers deden wel het nog beter, met opnieuw 45 stuks. De oppergaai, de 'Comac Award', ging dan weer naar de 'Oude Kriek Cuvée René' van Brouwerij Lindemans die gelauwerd werd als de ‘internationale revelatie’ van het concours. Daarnaast haalden de Belgen over 75 verschillende biercategorieën heen veertien keer goud binnen, veertien maal zilver en twaalf keer de bronzen plak. Lindemans uit Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) nabij Brussel was bij de meest gekroonde brouwers met drie gouden medailles. De kleine Limburgse brouwer Wilderen was goed voor tweemaal goud en Rodenbach en Alken Maes waren elk goed voor een gouden en een zilveren bekroning. Een 80-tal experts van over heel de wereld proefden meer dan 1.100 bieren, waarvan zowat 250 uit eigen land, een 240-tal uit de VS en zowat 230 uit Italië. (JV)



Catering
Gezonde voeding in Gentse scholen

De Stad Gent heeft uiteindelijk een nieuwe partner voor het leveren van lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden gevonden. Zo zet het stadsbestuur een stap dichter bij een klimaatneutrale stad en genieten kinderen op school en in de kinderopvang van lekkere en gezonde maaltijden. De Stad werkte een voedselstrategie uit waarbij ze inzet op de volledige voedselketen: van productie over verwerking en distributie, tot consumptie en afvalverwerking.

 

Lees meer ...

Hotellerie
Marriott sluit kantoor in Brussel

Marriott is van plan om zijn kantoor in Brussel te sluiten. Hierdoor worden 137 banen bedreigd. Het kantoor was eerder in handen van Starwood, dat echter werd overgenomen door Marriott. De hotelreus maakte toen al bekend om 250 miljoen euro te besparen. Het ziet er naar uit dat de Brusselse vestiging slachtoffer zal worden van die besparingen; De Renault-procedure voor collectieve ontslagen zou al opgestart zijn. (pvo)

 



Hotellerie
Pairi Daiza krijgt hotel tussen de dieren

Pairi Daiza wil in 2018 beginnen met de bouw van een hotel met 500 kamers. De bedoeling is dat het hotel ingepland wordt midden in het dierenpark, zodat je kan wakker worden tussen de olifanten en nijlpaarden. Het concept streeft dezelfde ervaring na als een lodge in een Afrikaans safaripark. Alles moet wel nog uitgewerkt worden, omdat men niet wil dat zowel dieren als mensen gevaar lopen. (pvo)

 

 



Hotellerie
Radison Blu hotel Antwerp sluit Aquatopia

Begin januari sluit Aquatopia de deuren. Het grote aquarium van de onderwaterwereld bevindt zich onder het Radisson Blu hotel en werd samen met het hotel beheerd door Astrid Plaza NV. Het Radisson Blu hotel en het aanpalende Park Inn by Radisson werden echter vorig jaar overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Dit bedrijf  wil zich enkel focussen op de hotels en heeft geen zin om te investeren in de onderwaterwereld. KKR is dan ook op zoek naar dierentuinen en dergelijke die de 4.000 vissen en reptielen een nieuw onderdak willen geven. (pvo)



Hotellerie
Airbnb wil met 700 steden een akkoord sluiten

Airbnb, de bekende website waarop mensen online logies kunnen boeken bij particulieren, wil wereldwijd met 700 steden een akkoord sluiten rond een overnachtingstaks. Met een 200-tal steden zou er al een overeenkomst bereikt zijn, terwijl er nog gesprekken lopen met 500 steden. Airbnb wil met de taks inspelen op de strenge maatregelen die er wellicht aan zitten te komen. Het bedrijf ligt immers al langer onder vuur. Het voornaamste verwijt is dat Airbnb niet voldoet aan de fiscale regels die voor de reguliere hotelsector wel gelden. (pvo)



Hotellerie
Solo: Awards campagne voor alleenreizende vrouwelijke zakenreizigers

Redfern, een Engels bedrijf in business travel management, is gestart met de campagne Solo, met als bedoeling om tegemoet te komen aan de wensen van alleenreizende vrouwelijke zakenreizigers. Redfern vindt dat hotels te weinig doen om de veiligheid van vrouwelijke zakenreizigers te waarborgen. Solo is een Award om die hotels te belonen, die hiervoor wel inspanningen doen. Redfern vraagt aan de zakenvrouwen om hotels te nomineren en wil al in maart 2017 awards gaan uitreiken. De award campagne Solo is voorlopig alleen gericht op Groot-Brittannië (pvo)



Hôtellerie
Nieuw NH Collection hotels

NH Hotel Group heeft haar NH Collection portfolio uitgebreid met de toevoeging van twee vijfsterrenhotels, in Madrid en Barcelona. Tussen 2016 en 2018 zullen nog acht NH Collection hotels openen in steden in Mexico, Chili, Frankrijk, Italië, Nederland, en Spanje maar ook in België. De hotels hebben elk een apart thema en worden er dan ook zo naar ingericht. Waar en wanneer de NH Collection hotels in België komen is nog niet 100% duidelijk. (JV)



Publicaties
Michelin 2017 ontgoochelt

Michelin Belux ontgoochelt door geen nieuwe tweede en/of derde stemmen toe te kennen aan Belgische gastronomie, en ons daarmee op een lager culinair niveau te plaatsen dan onze Noorderburen.  

België blijft verweesd achter, met één aangekondigde 3* minder (sluiting De Karmeliet), die ondanks het overaanbod van goede 2* restaurants niet werd ‘gecompenseerd’ vanuit de Franstalige directie van de Gids.

 

Mooi was de opkomst van jong talent, met Maarten Bouckaert (Castor – Beveren-Leie), Thijs Vervloet (Colette – Westerlo) en Sébastien Ververken (Vol-Vert – Heule), die meestal in kleine ploegen hun restaurant runnen. Ook Bart Tastehoye (Kelderman – Aalst) en Edwin van Goethem (’t Koorennaer – Nieuwkerken-Waes) krijgen een eerste ster. In Brussel krijgt de jonge chef Karen Torosyan (Bozar Brasserie – Brussel-Stad) een verdiende eerste ster, evenals La Vila Emily (Elsene), en Wine in the City (Jette) van Eddy Münster.
Voor een elegante vrouwelijke keuken moet men bij Quadras in Sankt-Vith zijn, waar Ricarda Grommes (ook Michelin Chef van het Jaar)  de hoge verwachtingen helemaal waar maakt. 
Een tweesterren was er voor het Luxembourgse restaurant Mosconi, authentieke Italiaanse gerechten die terug een tweede ster verdienden.


Vervallen restaurants zijn De Karmeliet, Dôme, In de Wulf en Margaretha’s (allen wegens bedrijfsbeëindiging), en Alexndra en Le Passage in Brussel.
Le Jardin des Bégards en l’Impératif (Maisières) nemen hun ster mee naar hun nieuwe locaties.
De Michelin gids België en Luxembourg 2017 is te koop vanaf 24 november voor de prijs van 21,95 euro in België, en 21,633 euro in Luxembourg.

 

Meer info over de gids vindt u in bijgevoegd document SELECTIE GM BELUX 2017.pdf



Restaurants
Den Abattoir (Antwerpen) sluit de deuren

Het bekende Antwerpse vleesrestaurant Den Abattoir houdt het na meer dan 20 jaar voor bekeken. In de beginperiode kwam het vlees rechtstreeks van de slachterij aan de overkant van de straat. Het slachthuis ging dicht en de buurt verkommerde, waardoor het restaurant op de duur niet meer rendabel was doordat de klanten weg bleven. (pvo)

 



Snelrestauratie
Dure Deense hotdog

Hoewel de heilige man met zijn pieten nog niet overal voorbij gekomen is zijn her en der de kerstmarkten al weer opgestart. Middenstand en horeca kunnen er maar goed bij varen hoewel het toch een vorm heiligschennis blijft. In het Zwitserse Zurich is wellicht de duurste hotdog van iedere kerstmarkt te vinden. Een Deens stalletje op een kerstmarkt in de Zwitserse stad Zürich verkoopt hotdogs voor ongeveer 230 euro. Het worstenbroodje is zo duur omdat het gemaakt wordt van Kobe-rundvlees, afkomstig van Japanse Wagyurunderen, volgens de Zwitserse krant Blick.

Lees meer ...

Wedstrijden
Belgium Horeca Awards 2016

Maandag 28 november vonden  voor de 9e maal de Hospitality Awards plaats. Dit zijn “De Oscars van de kleine middenstanders en ondernemers in Vlaanderen. Ruim 400 genodigden (genomineerde Horeca- en Retail uitbaters) verzamelden zich in San Marco Village voor een  spetterend Gala-buffet-diner  en werden de resultaten van een gans werkingsjaar bekend gemaakt. Er waren in totaal in 2016 916 aanvragen voor waarderingscijfers, en daarvan ontvingen 348 Horecazaken, 208 Retailzaken en 19 Steden en Gemeenten een positief waarderingscijfer. Er werden 142 voorinschrijvingen genoteerd, en 89 handelszaken (horeca en retail) werden genomineerd na jurering.

 

Lees meer ...

Wedstrijden
World Cheese Award voor Belgische kazen

2016 mag wel een topjaar genoemd worden voor De Kazerij, de kaasmakerij uit Wervik. Op de World  Cheese Awards 2016 in San Sebastian won de kaasmakerij van Jan Desmet in de vier categorieën waarin het een kaas had vertegenwoordigd. Flandrien Oud, een goudse kaas die bijna een jaar heeft gerijpt, werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie 'goudse kaas, jonger dan 1 jaar'. Flandrien Grand Cru, die 18 maanden heeft gerijpt op houten planken, haalde het in de categorie 'goudse kaas, ouder dan 1 jaar'. Bovendien wonnen beide Belgische kazen ook in de tweede ronde - waarin alle bekroonde kazen nog eens tegenover elkaar werden gejureerd - de eretitel 'Super Gold', waardoor ze officieel tot beste goudse kazen ter wereld bekroond werden. Het is wellicht de eerste keer dat een Belgische kaas deze uitzonderlijke onderscheiding in de wacht sleept. Ook de twee andere kazen die De Kazerij naar de World Cheese Awards stuurde, vielen in de prijzen. Jeunesss Light sleepte een zilveren medaille in de wacht en de Frontieren werd met een bronzen medaille bekroond. De professionele jury telde zo'n 260 experten van over de hele wereld.  De Kazerij mikt zich ook naar de horeca voor het aanbieden van kaasplanken of borrelhapjes. (JV)

 

 



by communitysoft.com