LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Actua
Milieuvriendelijk bevoorraden in Antwerpen: lage emissiezone vanaf 1 februari 2017

Antwerpen krijgt vanaf 1 februari 2017 een lage emissiezone die het gebied binnen de Antwerpse ring en Linkeroever omvat. Wie horeca- en handelszaken wil bevoorraden moet daarvoor een vracht- of bestelwagen inzetten met minstens een Euro3-motor met roetfilter. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt in 2018 een milieuzone. In 2020 worden de toegangsvoorwaarden verstrengd en krijgt ook Gent zijn milieuzone.

Lees meer ...

Algemeen
Arbeidsmarkt trekt weer aan

Volgens cijfers van het Intituut van Nationale Rekeningen gaat het weer wat beter met de arbeidsmarkt. Sinds het aantreden van de regering Michel eind 2014 zijn er in België 104.900 jobs bijgekomen. Voor het derde jaar op rij groeit de economie met meer dan 1,2 %. Die stijging is te danken  aan het lichte economische herstel en een betere concurrentiepositie. Ons land kampt nog steeds met te hoge loonkosten, maar dit is deels goedgemaakt door de lastenverlagingen, de indexsprong, de taks shift en de bevriezing van de nettolonen. Twee derde van de nieuwe jobs zijn in de privésector bijgekomen. (pvo)



Algemeen
Slechte horecabodem in Zaventem

Zaventem is blijkbaar geen goede groeibodem voor de horeca. Op korte termijn sloten twee eetgelegenheden aan het Kerkplein de deuren. ‘De Griekse Pirateke’ was ook als ‘Bistrot Sud’ en ‘Zaventime’ geen lang leven beschoren. De eigenaars van Brasserie Van Dijck volgden elkaar in snel tempo op en sinds 2015 stond de gekende brasserie opnieuw over te nemen. Met Reza Khan is er nu een nieuwe eigenaar. Die heeft grootse plannen met het pand. Pas in 2017 zal duidelijk worden wat er van de Brasserie Van Dijck zal geworden. (JV)



Algemeen
Geen cash lonen meer

Het personeel in horecazaken mag tot 2 februari nog loon in cash uitbetaald krijgen, maar daarna is het onherroepelijk gedaan met de uitbetaling in de hand. Dat zegt Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen.

 

 

 

Lees meer ...

Algemeen
119 Groene Sleutels

119 Vlaamse toeristische bestemmingen hebben een “Groene Sleutel” ontvangen voor hun inspanningen voor het milieu. Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken dit label voor het elfde jaar uit. Uit onafhankelijk onderzoek van 20 labels van hoge kwaliteit blijkt bovendien dat de "Groene Sleutel" met meer dan 2500 internationale locaties het grootste milieukeurmerk voor toeristische accommodaties is. Vijf locaties ontvangen het kwaliteitslabel voor de eerste keer, 11 locaties behalen hun tiende Groene Sleutel op rij. Het gaat om 10 openluchtrecreatiedomeinen, 1 vakantiecentrum, 2 vakantiewoningen, 36 jeugdverblijven, 35 hotels, 11 gastenkamers, 10 attracties en 14 meetinglocaties. Antwerpen blijft koploper (42 locaties) maar West-Vlaanderen is met zijn 29 sleutels de tweede best vertegenwoordigde provincie. Reden te meer om de uitreiking dit jaar in het Crowne Plaza te organiseren, een viersterrenlocatie in hartje Brugge die voor de vijfde keer een Groene Sleutel ontvangt. (JV)



Algemeen
85% van de horeca gesloten op kerstavond

Kerstavond is nogal vaak een familiale aangelegenheid. Dit jaar zal dat nog meer anders zijn. Na een rondvraag door Ho.Re.Ca Vlaanderen blijkt dat slechts 15% horecazaken open zijn op de stille nacht. De helft van de uitbaters die ondervraagd werden, wijt dit aan de hoge personeelskost, de witte kassa en de drang om een samen eens met familie en vrienden rond de tafel te gaan zitten. Veel restaurants voorzien wel een afhaalmenu. (JV)



Algemeen
Zelfstandigen vinden hun job onwerkbaar

Een groot deel van de Vlaamse zelfstandigen heeft het lastig met hun zelfstandige job. Vooral de leeftijdsgroep tussen de 30 en 39 jaar hebben het moeilijk met hun zelfstandige job. Het zijn vooral zelfstandigen die handenarbeid verrichten die hun zelfstandige job minder rooskleurig zien. Daar hoort in hoge mate ook de horeca bij volgens een onderzoek. De fysieke belasting is één van de problemen, net zoals een gepast evenwicht vinden tussen werk en privé. (JV)   



Algemeen
Sterrenrestaurant Hofke van Bazel wint Publieksprijs HEERLIJK10Daagse

Meer dank lekker! Zo quoteerde culinair minnend België de toprestaurants die deelnamen aan de eerste Belgische HEERLIJK10Daagse, die voor de eerste keer plaatsvond van 18 tot en met 27 november. De gasten kregen na afloop de gelegenheid om hun (h)eerlijke oordeel uit te brengen en hun ervaring met een cijfer te belonen. Op deze manier weten de deelnemende restaurants hoe zij worden gewaardeerd en komt tevens de kwaliteit van de deelnemers tot uiting.
Hofke Van Bazel geniet met een score van 9,24 op 10 voor kwaliteit service, sfeer en gastvrijheid de onbetwiste voorkeur, een bevestiging dat dit sterrenrestaurant tot de absolute top behoort. Met resp. scores van 8,78 en 8,75 volgen Fleur de Lin en Innesto op een welverdiende tweede en derde plaats. "Wij zijn erg blij met de erkenning van de gast. Dat deze HEERLIJK10Daagse voor ons resulteert in een eerste plek is top! Uiteindelijk is dit waar wij iedere dag zo ons best voor doen” aldus Kris De Roy, Chef van Hofke Van Bazel.

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Succesvolle countdown bij ISPC

De culinaire countdown van ISPC Gent op 6 december kan op zijn minst een groot succes genoemd worden. Een culinaire wandeling door de groothandel kon een massa mensen al in de sfeer brengen van de eindejaarsfeesten. Zelfs de verantwoordelijken van ISPC hadden ondanks een verplichte voorinschrijving niet zoveel volk verwacht. Het is natuurlijk bemoedigend dat zoveel mensen de verschillende producten en het ruime aanbod van kwalitatieve producten willen en kunnen ontdekken. Op bepaalde plaatsen was het even drummen maar de sfeer onder de bezoekers bleef gemoedelijk. (JV)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Grootste biercafé ter wereld is te koop

The Capital In Leuven, dat beschouwd wordt als het grootste biercafé ter wereld, staat na drie jaar te koop. De eigenaar, die ook een bouwbedrijf en drie koffiezaken heeft, stelt dat hij geen tijd meer heeft voor het café waar er maar liefst 2.500 bieren te proeven zijn. Er zouden al veel geïnteresseerden zijn om de zaak over te nemen. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Klanten van café in Zondereigen schrijven open brief naar klager

Zo’n 70 inwoners van Zondereigen hebben het gehad met de nieuwe buur van café Schuttershof, die om de haverklap naar de politie belt voor geluidsoverlast. Ze zijn bang dat het enige café in het dorp door het gedrag van de buurman zou sluiten. Ze schreven uit solidariteit met het café een open brief naar de buur om hem te vragen te stoppen met de klachten. Zo wijzen ze er op dat de politie al verscheidene malen in het café is langs geweest , maar nog nooit de cafébaas heeft kunnen betrappen op geluidsoverlast. Er is in ieder geval nog nooit een pv opgesteld. De buren en stamgasten hopen dat de buur de boodschap zal begrijpen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Starbucks wil op 5 jaar 12.000 nieuwe vestigingen openen

De keten Starbucks wil de komende 5 jaar 12.000 nieuwe koffiebars openen. Tegen 2021 zouden er dan 37.000 vestigingen open moeten zijn. De koffieketen zet vooral in op China, waar zo’n 5.000 nieuwe koffiebars moeten komen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Belgisch bier in Amerika

Tijdens een economische missie heeft Minister Didier Reynders een Belgisch biercafé ingehuldigd in Austin, Texas. Brusselaar Reynders tapte er een Blanche de Bruxelles. Het etablissement in Texas heeft de naam overgenomen van het gekende bier en café in Brussel La Mort Subite. De uitbaters schenken er bijna uitsluitend Belgische bieren van het vat. In tegenstelling tot wat kan gedacht worden is het geen Belg die de zaak runt maar Amerikanen. Door een verblijf in Brussel groeide het idee om onze biercultuur naar de Trump-staat te exporteren. (JV)   



cafés - brouwerijen - discotheken
Heineken 0,0%

Ook Heineken wil met een 0,0 % alcohol bier op de markt komen. AB Inbev ging hen al voor met Jupiler 0,0%. Heineken wil daarmee inspelen op de toenemende vraag naar alcoholarm en zelfs alcoholvrij bier. Het 0,0% van Heineken komt volgend jaar in maart op de markt in Nederland. Daarna zou een wereldwijde productie op gang komen. Heineken werkte meer dan twee jaar aan Heineken 0,0% Vooral de juiste smaak behouden was een probleem. (JV)
 



Hotellerie
Reizigers willen een thuisgevoel in een hotel

Volgens een wereldwijd onderzoek van Booking.Com zouden 7 op 10 van de reizigers een thuisgevoel zoeken in een accommodatie. De gastheer/-vrouw of het personeel spelen hierbij een grote rol om hun dat gevoel te geven. Daarnaast zouden volgens Booking.com 73 % van de reizigers dingen meenemen om zich thuis te voelen. Zelf meegebrachte handdoeken, zeep en een föhn staan daarbij in de top drie.

Top 10 voorwerpen die van huis worden meegenomen door reizigers:
 

Handdoeken 26%
Zeep 24%
Föhn 19%
Eten / snacks 17%
Sigaretten 14%
Koffie 14%
Kussens 13%
Thee 12%
Wasmiddel 10%
Foto’s van dierbaren 9%
Bier / wijn 9%
Draagbaar strijkijzer 8%
Gelukspoppetje 8%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Hotellerie
Accor neemt belang in Banyan Tree

Accor heeft 5 % van de aandelen van de luxeresortketen Banyan Tree gekocht. De Franse hotelreus investeert hiervoor 18.5 miljoen euro. Het gaat om een strategische samenwerking. Banyan Tree kan nu ook gebruik maken van het salesnetwerk en de reserveringssystemen van Accor en van het loyaliteitsprogramma. Verder gaan Accor en Banyan Tree samenwerken om nieuwe Banyan Tree hotels te ontwikkelen. (pvo)

 

 

 



Hotellerie
Originele foto’s om een verblijf voor twee in Brussel in de wacht te slepen

Visit.brussels en Sprout to be Brussels organiseren in samenwerking met de Brussels Hotels Association en Brussels Airlines een groots opgezette actie op sociale media waarbij 21 verblijven voor twee personen in Brussel te winnen vallen. Doel van het spel? Een foto van jezelf met een Brusselse touch nemen tijdens het liften naar de Europese hoofdstad. De actie  loopt nog tot 31 januari 2017 en wordt uitgerold in de volgende landen: Duitsland, Oostenrijk, Canada, Kroatië, Denemarken, Spanje, de Verenigde Staten, Frankrijk, Griekenland, Israël, Italië, Litouwen, Noorwegen, Polen, Portugal, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland en de Tsjechische Republiek. De winnaars die hun reis kunnen plannen tussen 15 februari en 30 juni 2017, zullen verblijven in een van de volgende hotels: Thon Hotels, Steigenberger Wiltcher’s, Silken Berlaymont Hotel, Radisson Hotels, NH Hotels, Martin's Brussels EU, Marivaux Hotel, JAM Hotel, Aloft Brussels Schuman, Accor Hotels. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op www.liftto.brussels. De website en het reglement zijn beschikbaar in vijf talen. (pvo)



Hotellerie
Sheraton Brussels Hotel is failliet

Het Sheraton Brussels is failliet verklaard. Een curator is aangesteld om het faillissement af te wikkelen. Het hotel op het Brusselse Rogierplein is met 501 kamers over 30 verdiepingen één van de grootste logiesverstrekkende bedrijven in ons land. Het hotel had het moeilijk na de aanslagen van Parijs en Brussel, omdat veel gasten wegbleven. Ook het feit dat er nu al drie jaar gewerkt wordt aan het Rogierplein, was niet bevorderlijk voor de werking van het hotel. Het conflict tussen de eigenaar van het hotel en de Marriott Group, die het hotel tot 31 december uitbaat, was wellicht de spreekwoordelijke druppel. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Clock PMS: het ‘digitale verblijf’van de toekomst

Na ruim 4 jaar ontwikkeling en met inmiddels al meer dan 500 actieve gebruikers wereldwijd maakt ‘Clock PMS’ zijn officiële opwachting in de lage landen, lokaal vertegenwoordigd door hotelligent bvba uit Brugge. Met ​Clock krijgen accommodatiebedrijven de beschikking over een geïntegreerd, online systeem voor het complete dagelijks beheer dat veel minder dan voorheen afhankelijk is van koppelingen met software van derde partijen. ​Clock staat onder meer in voor het ‘digitale’ contact met gasten, zowel vóór als tijdens en na het verblijf, zonder dat zij hiervoor steeds nieuwe apps moeten installeren. Meer info: www.hotelligent.be en www.clocksoftware.nl (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Carmans opent in Limburg nieuwe versvleescentrale voor horeca-sector

Header imageCarmans E&L NV, de totaalleverancier van vers kwaliteitsvlees voor de horeca, neemt een nieuwe versvleescentrale van 1360 m2 in gebruik in de vestiging van Van Zon Horeca Group te Beringen. De verkoopscentrale wordt ingehuldigd op maandag 12 december 2016 om 19u00.

 

Lees meer ...

Ondernemingen - Bedrijven
Ambasadeurs van de voeding

Donderdag 8 december vond de uitreiking van de  marketing- en commecieelgerichte "Food Retail Personality of the Year Awards" van onze collega's van Editing Media Group/StoreCheck uit Beveren plaats. De jury, onder leiding van voorzitter Jan Somers, CEO van GS1, bekroonde twee markante figuren. In de categorie fabrikanten ging de prijs naar Michel Moortgat, CEO van het familiebedrijf Duvel Moortgat in Puurs. Op 25 jarige leeftijd werd hij bestuurder en op zijn 31ste CEO van de brouwerij. Met negen kleinschalige brouwerijen op evenveel sites, waaronder enkele op de Amerikaanse markt, weet Moortgat een opmerkelijke merkenportefeuille op te bouwen rond authenticiteit en kwaliteit. Brouwerij Duvel Moortgat heeft een capaciteit van 1,4 miljoen hl en exporteert producten naar 72 landen. Vorig jaar bedroeg de omzet 315,6 miljoen €. In zes jaar tijd werd de omzet verdrievoudigd. De StoreCheck Personality of the Year in de categorie distributeurs werd uitgereikt aan Boudewijn van den Brand
, algemeen directeur Lidl Belgium. (JV)



Onderwijs - Opleiding
Succesvol openingsevent Lerend Netwerk in hotel- en toerismeschool Spermalie Brugge

Maandag 12 december werd in het kader van het Lerend Netwerk een openingsevent georganiseerd in hotel- en toerismeschool Spermalie. Het Lerend Netwerk zorgt voor inhoudelijke uitwisseling tussen de verschillende projecten in het kader van Duaal Leren, zoals Werkplek21, Schoolbank op de werkplek en talrijke ESF-gesubsidieerde projecten. De bedoeling hiervan is de beleidsinput te versterken, zodat het concept Duaal Leren kan worden verfijnd en geconcretiseerd. De komende maanden staan diverse uitwisselmomenten op de agenda. De verschillende projecten maken dan vanuit hun invalshoek een stand van zaken op en delen kennis en ervaringen. Vandaag werd het startschot gegeven in hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge, een uitwisselmoment over imago en instroom in het kader van Duaal Leren.

Lees meer ...

Publicaties
De MICHELIN gids Nederland 2017 beloont Tribeca meteen met twee sterren

De MICHELIN gids Nederland 2017 pakt uit met één nieuw tweesterrenrestaurant en vijf restaurants die met een eerste ster worden onderscheiden. Deze selectie toont aan dat de Nederlandse gastronomie zijn schwung aan het terugvinden is. Er heerst een zekere dynamiek en dat is te danken aan restauranthouders die zich onderscheiden door creativiteit en vakmanschap. Jonnie BOER van De Librije (Zwolle) en Jacob Jan BOERMA van De Leest (Vaassen) zijn hier nog steeds de mooiste voorbeelden van. De gerechten en smaken die zij weten samen te stellen, het plezier dat zij verschaffen, is gewoonweg fantastisch. Met hun drie sterren blijven ze meedraaien aan de culinaire wereldtop.

In de selectie van 2017 onderscheidt Michelin een nieuw restaurant met twee sterren: Tribeca uit Heeze. “Jan SOBECKI is een chef wiens kookstijl je meteen herkent,” vertelt Michael ELLIS, internationaal directeur van de MICHELIN gidsen. “Dat bewees hij jarenlang bij Chapeau! (Bloemendaal), sinds dit jaar doet hij dat in zijn eigen Tribeca. Zijn bereidingen zijn evenwichtig, elke hap is verfijnd en bezorgt een fantastische smaakbeleving. Op korte tijd heeft hij van Tribeca een topadres gemaakt.”

 

Wat restaurants die hun eerste ster krijgen betreft, spant Amsterdam de kroon. Maar liefst drie van de vijf nieuwe sterren bevinden zich namelijk in de hoofdstad. RIJKS® heeft de inspecteurs overtuigd dankzij de inventieve kookstijl van chef Joris BIJDENDIJK. Wat op het bord komt, is interessant en boeit. Spanning vindt men ook bij MOS. Een variatie aan smaken wordt er met creativiteit samengebracht en is mooi gebalanceerd. Bij Bolenius worden diverse groenten en natuurlijke smaken onder handen genomen om een mooi evenwicht te vormen.

Noble (’s‑Hertogenbosch) is al lang een naam in de Nederlandse restaurantwereld, het is een huis dat een zekere magie rond zich heeft. Edwin KATS weet dat nu te vertalen naar het bord dankzij originele smaakelementen waarmee hij het reliëf van smaken telkens dat tikkeltje extra biedt. Voor een keuken die gebaseerd is op een uitstekende uitvoering van speelse ideeën, moet men dan weer bij Cucina del Mondo (Heerlen) zijn. De gasten ontdekken er een heerlijke wereld van smaken.

Deze gids beloont eveneens 134 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 18 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Maar de chefs bouwen daar elk op hun eigen manier op voort. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in Nederland wel is. De MICHELIN gids Nederland 2017 is te koop vanaf 15 december voor de prijs van € 21,95 in Nederland en België en € 21,33 in Luxemburg.

Het uitgebreide overzicht van gesterde restaurants via u via deze link: SELECTIE_MICHELINgidsNEDERLAND_2017.pdf



Publicaties
De Delta Gids 2017: zo veel meer dan een gids

1970 adressen van restaurants en hotels (waarvan 1400 gastronomische recensies) zijn in deze Delta Gids op 600 pagina’s op een praktische en gedetailleerde manier beschikbaar. De klassering gebeurde per provincie en in alfabetische volgorde van de steden in elk van de provincies. Dit jaar is de Delta Gids uitgebreid met 120 nieuwe adressen, terwijl 90 adressen werden wegens sluiting of gebrek aan selectiecriteria uit de gids verwijderd. 8 registers op het einde van de gids en duidelijke pictogrammen helpen u bij uw keuze. (per provincies, per type van keuken, per prijs, alfabetisch, …). Het Delta-kennismakingspaspoort dat sinds 7 jaar bij de Delta Gids hoort biedt u een korting van 30% in 55 restaurants in België en het groothertogdom Luxemburg. De adressen werden zorgvuldig geselecteerd en zijn geklasseerd in vier categorieën: Gastronomie, Goede kwaliteit/prijsverhouding, Hartendief en Mooi Kader. Een keer het Delta-kennismakingspaspoort gebruiken  en de aankoopprijs van de Gids is al terugbetaald!

Het palmares van de Delta Gids België en Luxemburg 2017:

DELTA D’OR: d’Artagnan, Leuven (Ernest Kalse), Restaurant PM, Autre Eglise (Pascal Marcin), Mosconi, Luxemburg (Ilario Mosconi

DELTA D’ARGENT: The Jane, Antwerpen (Nick Bril), Matthias and Sea, Tarcienne (Mattia Collu), Two6Two, Strassen (Julien Elles)

DELTA DE BRONZE: Escabèche, Knokke-Heist (Kim Verhasselt), La Petite Madeleine, Doornik (David Dufranne), La Maison Lefèvre, Esch-sur-Alzette (Cédric Bertaux)



Restaurants
Mini Cooper wordt blikvanger in restaurant L’Atelier in Ieper

De blikvanger van het gloednieuwe restaurant L’Atelier in Ieper is een Mini Cooper uit 1978, die in het midden van zaak staat. Met deze wagen won uitbater Catelyn Meyens vorig jaar nog het Historic H1 kampioenschap. In het restaurant verrijzen nog andere elementen naar de rallysport, dat een passie van de uitbater is. (pvo)



Restaurants
Heeren van Liedekercke promoten al 25 jaar bier op restaurant

Het bekende bierrestaurant Heeren van Liedekercke in Denderleeuw bestaat een kwart eeuw. Naar aanleiding van dit jubileum gaven uitbaters Joost en Tom De Four de buitenkant van hun restaurant de look van een goudgeel glas bier. Tevens werd ook hun eigen HeerenGin gelanceerd. De gin is een distillaat van de bieren Heerenbier en Sodalitasbier, dat de broers al eerder creëerden voor hun restaurant. (pvo)  



Restaurants
Sterrenchef Benoit Dewitte wordt peter van moestuin van Heuvelheem

Mensen met een verstandeljjke beperking van het dagcentrum Heuvelheem in Wannegem-Lede kweken voortaan groenten voor Benoit De Witte (rechts op de foto) van het gelijknamige sterrenrestaurant in Ouwegem. De groenten komen uit een tunnelserre, zodanig dat de chef dagelijks voorzien kan worden van groenten. Benoit De Witte is peter van de moestuin van Heuvelheem. (pvo)

 



Restaurants
Elf Leuvense restaurants krijgen RestoBOB label

Elf restaurants in Leuven hebben van de stad een RestoBOB label gekregen. Ze kregen dit label omwille van hun inspanningen om op hun manier mee te werken met de BOB campagne (alcoholvrije aperitieven, attenties voor de BOB van dienst, alcoholtesters etc). De restaurants die een label kregen zijn d'Artagnan, L'Etoile d'Or, De Klimop, De Valck, Lukemieke. Mykene, De Kansel, Grand Café De Hoorn, Ellis Gourmet Burger, ViaVia en De Rector. (pvo)



Restaurants
50 jaar zaakvoerder van restaurant Oud Antwerpen (Brasschaat)

De 84-jarige Paula Corthouts baat al 50 jaar haar restaurant/feestzaal Oud Antwerpen in Brasschaat uit. Tot 10 jaar geleden roerde ze zelf nog in de kookputten, maar dat doet ze niet meer. De kranige dame runt zelf wel nog haar restaurant. Ze blijft dit doen in afwachting van een overnemer, geeft Paula Corthouts aan. (pvo)

 



Restaurants
SensUnik beleeft generatiewissel en geeft na dertig jaar de fakkel door

Als restaurant speciaal gericht op kinderen heeft SensUnik al 30 jaar een bijzondere plaats in het Antwerpse restaurantlandschap. Dertig jaar is in horecatermen een eeuwigheid. Wat eens een voorloper was, werd mettertijd een vaste waarde. Gastheer bleef al die tijd oprichter Yannick Berkvens.  Inmiddels ontvangt hij regelmatig ouders die hier reeds als kind aan tafel gingen. Een generatiewissel als kroon op het werk.

 

Lees meer ...

Restaurants
De Jonkman langer dicht dan voorzien

's Ochtens van 8 december wist dochter Fleur van Filip Claeys, De Jonkman , haar ouders te wekken omdat ze iets raars rook. Eénmaal beneden merkte Filip heel veel rook. De zoon werd uit bed getild en het werd buiten wachten op de brandweer die snel ter plaatse was en het vuur in de keuken snel onder controle had. Filip Claeys had gehoopt na enkele dagen terug te kunnen heropenen maar dat zal niet lukken daar de rook en roetschade groter is dan gedacht. Het tweesterrenrestaurant zal pas volgend jaar weer open gaan. Voor mensen die al gereserveerd hadden wordt er plaats gezocht bij collega’s.  (JV)



Snelrestauratie
The Foodmaker terug in Gent

The Foodmaker is na een korte onderbreking terug in Gent. Op vrijdag 9 december opende een nieuw filiaal in het Shopping Zuid aan het Wilsonplein in Gent. The Foodmaker mikt op gezonde voeding met broodjes en salades tegen een betaalbare prijs. Die kunnen ter plaatse genuttigd of meegenomen worden. The Foodmaker heeft in Shopping Zuid ook een soepbar geopend. Het hele groenteverhaal begon in 1925 toen de grootovergrootvader van Vanlommel begon met het verkopen van groenten. Vier generaties later trad Lieven Vanlommel op 18-jarige leeftijd in zijn voetsporen. Ook met StarMeal, dat gezonde maaltijden voor supermarkten produceert, is er een sterk bedrijf opgezet. (JV)



Snelrestauratie
Vader van Big-Mac overleden

De uitvinder van de Big-Mac bij McDonalds  is op 98 jarige leeftijd overleden. Jim Delligatie kwam in 1967 op het idee om de standaardburger te beleggen met extra vlees en extra beleg zoals kaas, sla, augurken, ui en saus. Het werd één van de succesnummers van de fastfoodketen. Mede door zijn geniaal idee schopte Delligatti het tot hoofd van een kleine 50 franchises. In 2007 opende hij een Bic Mac-museum. (JV)    

 

 



Wedstrijden
Lekker Roodbruin

‘Lekker Roodbruin: Chef we dagen je uit’ was de alles omvattende titel van een kookwedstrijd die Toerisme Leiestreek uitschreef om koks te laten kennis maken met de rijkdom en de geschiedenis van het Roodbruin bier in de Leiestreek. In het Huis van de Voeding hebben negen chefs uit de Leiestreek het traject ‘Lekker Roodbruin: Chef we dagen je uit’ afgerond. Met het initiatief wilde Toerisme Leiestreek het unieke karakter van de roodbruine bieren beklemtonen. “De Leiestreek positioneert zich terecht als een culinaire topregio met een hele reeks jonge chefs” wist gedeputeerde Franky De Block. “Door de aandacht voor streekproducten, met voorop de roodbruine bieren, kan onze regio zich onderscheiden. Door dit project kunnen chefs zich nog meer toeleggen op het gebruik van kwalitatieve streekbieren.” wist gedeputeerde Franky De Block. In het project werden de negen deelnemende chefs geïnitieerd in de kennis van de Vlaams roodbruine bieren. De deelnemers werden gecoacht door Sofie Gaytant van restaurant Sofie’s Choice uit Roeselare en Pieter Demarest van culinaire traiteur Gastroluxe uit Zedelgem. Ook een bezoek aan de vier brouwerijen in de Leiestreek stond op het programma: Rodenbach (Roeselare), Vander Ghinste (Bellegem), De Brabandere (Bavikhove) en Verhaeghe (Vichte).Tijdens de finale kookwedstrijd bereidden de chefs hun biergerecht. Juryleden Sofie Vanrafelghem, Willem Asaert, Hilaire Spreuwers en Stefaan Gheysen riepen chef Emmanuel Janssens (Bistro St.Omer Bellegem) uit tot winnaar de van deze kookwedstrijd. Tom Vansteenkiste (Belga Queen Gent) en Sebastien Ververken (Vol-Ver Marke) werden tweede en derde laureaat. Alle deelnemers mochten de titel van ambassadeur van het roodbruine bier in ontvangst nemen. (JV)



by communitysoft.com