LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Lalorraine-nl-0616
Algemeen
Luxe vakantiepark in Limburg

Op de voormalige mijnsite Eisden in Dilsen – Stokkem plant Center Parcs een luxe vakantiepark. Het nieuwe park ’Terhills’ zou eind 2019 de deuren openen. Vijf types van luxevilla’s moeten de vraag naar luxueuzere vakanties dicht bij huis invullen. Verder zal het park ook enkele horecazaken en een hotel omvatten. (JV)



Algemeen
Zorgt horeca voor duurder leven?

Het leven in ons land wordt steeds maar duurder, dat zullen weinige mensen ontkennen. Eén van de beschuldigende vingers gaat nu naar de horeca. De Turteltaks mag dan al een reden zijn,  ook de prijsstijgingen in de horeca zouden kunnen aan de basis liggen van het duurdere leven. In de afgelopen negen jaar zou de prijs van een restaurant of cafébezoek in België met een kwart gestegen zijn. Alleen al vorig jaar kwam er 3% bij. De komst van de witte kassa is daar zeker niet vreemd aan. Maar ook de stijging van de bierprijzen, de duurdere voedselprijzen, de stijgende personeelskosten, zijn meer dan ooit de reden waarom sommige horecazaken hun prijzen terecht hebben aangepast. Als er geen grenzen worden overschreden blijft het in de horeca pompen of verzuipen. (JV)



Algemeen
Jamie Oliver krabbelt terug

Jamie Oliver gaat zes vestigingen van zijn restaurantketen Jamie's Italian in het Verenigd Koninkrijk sluiten. Als reden geeft hij de aankomende uitstap van het land uit de Europese Unie. Die Brexit zou de ingrediënten voor zijn Italiaanse gerechten flink duurder gemaakt hebben. Onder meer de restaurants in het Schotse Aberdeen en in Ludgate Hill, in Londen, moeten dicht. De andere filialen die sluiten zijn die in Exeter, Cheltenham, Richmond en Tunbridge Wells.

Lees meer ...

Algemeen
Vernieuwde horeca in luchthaven Oostende

De luchthaven van Oostende heeft er een uitstekend jaar opzitten. Het aantal passagiers steeg ruim met de helft tot 434.970 passagiers en ook het vrachtvervoer dikte met een derde aan. De cijfers zijn woensdag voorgesteld door CEO Marcel Buelens. Dat het een sterk jaar zou worden, was al duidelijk in mei. Door de aanslagen van 22 maart op Zaventem werden heel wat vluchten omgeleid naar de regionale luchthavens, dus ook naar Oostende. Dat zorgde eind maart en in april voor ruim 100.000 extra passagiers, vooral van TUI, maar ook Air Malta, TAP en Tunis Air maakten door de aanslagen kennis met de regionale luchthaven van Oostende. De luchthaven zal de komende maanden ook sterk investeren in de infrastructuur om haar klanten nog beter te ontvangen, met onder meer horeca en shops binnen het luchthavengebouw. Daarvoor gaat de luchthaven een samenwerking aan met Erasmus Catering Services uit Rotterdam. Dat bedrijf zal 1,5 miljoen euro investeren. Ook het restaurant Lindbergh wordt volledig gerenoveerd. (JV)



Algemeen
West-Vlaamse horeca kreunt

Uit een studie van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat het voorbije jaar in België 10.066 bedrijven over de kop gingen. Bijna één faillissement op de vijf gaat over een horecazaak. Vooral in West-Vlaanderen gingen horecazaken over de kop. In de kustprovincie gingen het afgelopen jaar 224 horecazaken failliet. Ten opzichte van 2015 betekent dit een stijging met 42,7 procent, een absoluut record. Deze evolutie is sinds april 2016 ingezet en kan begrepen worden als een direct gevolg van het invoeren van de witte kassa, aldus Graydon. De impact van de witte kassa aan de kust is groter dan in Brussel, waar er weinig effect was. Het verschil heeft te maken met de manier waarop toeristen en zakenmensen op restaurant gaan. In Brussel zijn het vooral in de week werklunchen, met een  btw-bonnetje. In West-Vlaanderen wordt er vooral in het weekend cash betaald zonder btw-bonnetje. Nu er minder zwart gewerkt wordt, vallen er slachtoffers. (JV)



Algemeen
Subsidies van Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen heeft nog net voor de eindejaarswissel zijn portefeuille even open getrokken. Vier toeristische attracties krijgen 13 miljoen toebedeeld. Het belevingscentrum rond Ensor in Oostende, de Plantentuin in Meise, een Bourgondisch stadspaleis in Mechelen en drie kastelen in de Scheldevallei vallen alvast in de prijzen. Daarmee mikt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts vooral op buitenlandse toeristen. Of ook de horeca in en rond toeristische attracties zal kunnen mee profiteren is nog niet duidelijk. (JV)



Algemeen
REO veiling scoort goed

De REO veiling in Roeselare heeft er een topjaar opzitten. In 2016 steeg de omzet naar 177,2 miljoen euro, zo’n 7 procent meer dan vorig jaar. De veiling midden de groentetuin van West – Vlaanderen die zijn producten ook naar de horeca ziet terug vloeien ziet prei nog steeds op nummer één staan als best verkochte groente. Champignons in al hun soorten hebben dan weer de tomaten van de eerste plaats verdreven. 2017 wordt trouwens een feestjaar voor de REO veiling die dit jaar zijn 75ste verjaardag mag vieren met levering aan groentenhandelaars en horeca. (JV)

 



Beurzen - congressen - evenementen
Café Brugs Beertje heeft nieuwe uitbater

Daisy Claeys, 34 jaar achter de toog van het bekende biercafé Brugs Beertje, heeft een punt gezet achter haar leven als cafébazin. Sinds 1 januari is dit Dries Brouckaert uit Zedelgem. De populaire cafébazin zal wel nog een tijdje meedraaien achter de schermen van dit op één na oudste café van Brugge. (pvo)

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Bier van lokaal, gefilterd regenwater wint Horecava Innovation Award 2017

Overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2017 is een speciaal bier, gebrouwen met lokaal opgevangen en gefilterd regenwater; Hemelswater: Code Blond van Hemelswater uit Amsterdam. “Storytelling en wereldverbeteren via voedsel komen in dit product prachtig bij elkaar,” oordeelt de jury. “Elk biertje nodigt uit tot een gesprek over klimaatsverandering.'' De prijsuitreiking van deze 17e editie van de innovatiewedstrijd vond plaats op maandag 9 januari, de eerste dag van Horecava 2017, in RAI Amsterdam.

Voor bier, berkenwater, gourmet friet, biologische fastfood, zelfs voor douches en vaatwasmachines, claimden inzenders dit jaar terecht het predicaat ‘innovatief én duurzaam.’

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Café Brugs Beertje heeft nieuwe uitbater

Daisy Claeys, 34 jaar achter de toog van het bekende biercafé Brugs Beertje, heeft een punt gezet achter haar leven als cafébazin. Sinds 1 januari is dit Dries Brouckaert uit Zedelgem. De populaire cafébazin zal wel nog een tijdje meedraaien achter de schermen van dit op één na oudste café van Brugge. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Bier voor onder de douche

De Zweedse brouwerij PangPang Brewery heeft een biertje ontworpen voor onder de douche. Met het ‘Shower Beer’ (echte naam) wordt gemikt op mensen die voor het uitgaan nog even douchen. Het bier zit in een bruin flesje van 18 cl en heeft een alcoholpercentage van 10 procent. De bedoeling is om het bier snel op te drinken. Er is naar verluidt opzettelijk gekozen voor een hoog alcoholpercentage om zo te zorgen dat het bier direct ‘effect’ heeft. (pvo)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
AB InBev maakt pintje duurder

Biergigant AB InBev gaat de prijs voor het pilsbier op nieuw verhogen. Concreet wordt een bak pils 37 eurocent duurder, terwijl een pintje van het vat zo’n 1.4 cent duurder wordt. De horecaberoepsorganisaties raden de cafébazen aan om de prijsverhoging door te rekenen aan de klant. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Janimal, het jongste bier

Het wordt een speciaal jaar voor Jan Panneels uit Dilbeek. In februari wordt hij 16 en kan dan eindelijk legaal drinken van zijn eigen bier. ‘Janimal’ kwam tot stand toen de jongeman toevallig in de brouwerij van een vriend van zijn vader terecht kwam. De jonge brouwerij Vrijstaat Vanmol trok zijn aandacht en samen met meesterbrouwer Erwin Vanmol stelde de jongeman zijn eigen bier samen. Of en wanneer het bier op de markt komt is nog niet duidelijk want er moeten eerst nog wat financiële klippen omzeild worden. Maar een crowdfundingactie zou soelaas moeten brengen. Wellicht een mooi verjaardagsgeschenk voor Jan Panneels. (JV)



Hôtellerie
Brusselse gewestbelasting op toeristische logies

Het Brusselse parlement heeft eind december de gewestbelasting op inrichting van toeristische logies goedgekeurd. Met deze hervorming is er eindelijk een harmonisatie gekomen van de tarieven van de belastingen op logies op regionaal niveau. Hiermee komt een einde aan de inconsistentie die vroeger tussen de afzonderlijke gemeenten bestond. Voortaan  geldt de belasting ook voor alle logiesverstrekkende bedrijven, en dus niet alleen voor de hotels zoals vroeger (pvo)



Hôtellerie
Oekraïne beschuldigt Booking.com voor ‘handel in gestolen goederen’

Oekraïne klaagt Booking.com aan voor ‘handel in gestolen goederen’. Concreet gaat het om de hotels die de hotelwebsite aanbiedt op de Krim, d at in 2014 geannexeerd is door Rusland. De regering van Oekraïne stelt dat Booking.com samenwerkt met een ‘bende valse machthebbers’ en ‘transacties doet in eigendommen die gestolen zijn van Oekraïne’. Oekraïne wil dan ook dat Booking.com in het land geblokkeerd wordt. Booking.com zegt dan weer dat zaken doen met eigendommen op de Krim niet verboden is. (pvo)



Hotellerie
Verdubbeling van aantal Airbnb-verhuringen op oudejaarsnacht

Meer dan 2 miljoen mensen hebben de jaarwisseling doorgebracht in een accommodatie die verhuurd wordt via Airbnb. Dat is praktisch een verdubbeling met de oudejaarsnacht van het jaar ervoor, want toen telde men 1.1 miljoen gasten. In de jaarwisseling van 2009 op 2010 waren dat er nog maar 1.400. Het gaat dus razendsnel. (pvo)



Hôtellerie
Hotelbezettingen in grote steden nemen weer toe

In de laatste maanden van 2016 namen de hotelbezettingen weer toe. De eerste 8 maanden waren de cijfers niet goed, doordat vele toeristen weg bleven als gevolg van de aanslagen op 22 maart vorig jaar. Zowel in Brussel, Antwerpen en Brugge stelden de hoteliers in november een kantelmoment vast. December en de oudejaarsperiode waren hoopgevend, met op oudejaarsavond een bezetting van 85% in de Brusselse hotels, terwijl er in Antwerpen en Brugge praktisch geen lege kamers meer te vinden waren. De kentering lijkt begin 2017 ingezet, maar de hotels zitten nog lang niet op kruissnelheid, luidt het. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Chaud Devant lanceert revolutionaire schoen voor chefs in samenwerking met Michelin

Sterrenchef Joris Bijdendijk ontvangt eerste designerschoen met Michelin-zool

Op maandag 9 januari 2017, op de horecavakbeurs Horecava, nam sterrenchef Joris Bijdendijk de eerste designerschoen met een Michelin-zool in ontvangst. Deze professionele werkschoenen zijn ontwikkeld door kokskledingbedrijf Chaud Devant in samenwerking met het Franse bandenbedrijf Michelin. Meer dan een jaar is er intensief gewerkt aan dit vernieuwende product. Het resultaat is een serie schoenen met een uitstekende flexibiliteit en een ingenieus antislip-design, dat snelle bewegingen in meerdere richtingen ondersteunt, zonder zijn grip te verliezen. Dit zorgt voor een veiligere werkomgeving voor de chefs en lichtere, comfortabelere schoenen.



Ondernemingen - Bedrijven
HotelREZ gaat partnership aan met Cubilis by Stardekk

De keten HotelREZ Hotels & Resorts kondigt aan dat vanaf nu de reserveringssystemen gekoppeld zijn via een XML gecertificeerde connectie met het Belgische Cubilis by Stardekk. Het vanuit Brugge opererende Cubilis is een leidinggevend online reservering- en distributiesysteem voor hotels, B&B’s en andere type logies.

De gecertificeerde XML koppeling met Cubilis maakt het hoteliers mogelijk om real-time prijzen en beschikbaarheden te distribueren naar de Global Distribution Systems (GDS) en zo de reisagenten en de miljoenen boekers te bereiken.  Met de hulp van de eigen op maat gemaakte PMS-interface, REZSwitch, is HotelREZ in staat om bijna iedere PMS of distributiesysteem te ondersteunen.

Door deze koppeling met Cubilis kan HotelREZ de gasten een waslijst van nieuwe bookingmarkets aanbieden via het globale sales programma, met inbegrip van de MICE en corporate travel markten.



Restaurants
Trendy restaurant Zio (Keerbergen) sluit onverwacht de deuren

Het trendy restaurant Zio in Keerbergen is gesloten. Volgens de uitbater die de zaak drie jaar geleden overnam, liggen de witte kassa en het vertrek van de chef aan de basis van de sluiting. De uitbater, die wel actief blijft in de horeca, zoekt een overnemer voor het restaurant dat recentelijk nog een vermelding kreeg in de Gault & Millau 20127 gids. De sluiting komt voor veel gasten totaal onverwacht. Op 30 december hield Zio nog een succesvolle Luxury Après Ski-Party. (pvo)

 

 



Restaurants
Le Chevalier in Oostende is er weer klaar voor

Le Chevalier is één van de oudste restaurants van Oostende. Het bekende eethuis is weer open, nadat de ganse familie het in de kerstperiode heeft opgefrist. Le Chevalier startte in 1956 als tearoom, maar evolueerde al snel naar een restaurant. Het restaurant kreeg en nieuw logo, fris geverfde muren en een nieuw interieur. (pvo)



Snelrestauratie
Festivalgangers blijven conservatief inzake keuze snacks

De jongste jaren zijn er al talrijke pogingen geweest om de snacks op festivals op een hoger culinair niveau te tillen. Toch blijven de meeste festivalgangers de ‘traditionele’ snelle happen te verkiezen, zoals pizza, frieten en hamburgers. De website Festileaks.com deed een onderzoek en stelde volgende top 10 van de meest populaire festivalsnacks op.

1 Pizza (96%)
2 Friet/patat (95%)
3 Hamburger (92%)
4 Loempia’s (89%)
5 Kebab (84%)
6 Frikadel (78%)
7 Kroket (78%)
8 Gyros (73%)
9 Pasta (72%)
10 Waterijs (69%)

(pvo)



Snelrestauratie
Sergio met frieten in Antwerpen

Nog enkele weken en  dan opent in Antwerpen Frites Atelier, de frituur van topchef Sergio Herman. De zaak komt in de Korte Gasthuisstraat, in het centrum van de stad.  In Nederland opende Sergio Herman al drie zulke luxefrituren in Utrecht, Den Haag en Arnhem. De traditionele, klassieke frituursnacks zijn van het menu gevallen, maar wel verkrijgbaar is een bakje friet met pakweg pastrami of stoverij op wijze van de chef. Voor de  Antwerpse vestiging zou er wel een uitgebreider ­aanbod komen van klassieke snacks, maar dan wel ­“eigen versies” van Sergio Herman. Ook in Amsterdam wordt er nog een filiaal gepland. Die frituur opent ergens begin dit jaar, maar ook daar is een concrete datum nog niet bekend. We proberen er alvast bij te zijn. (JV)




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com