LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Pangasius naar af?

Duurzame vis op het restaurantmenu staat plots weer midden in de schijnwerpers. Aanleidng is de beslissing van Carrefour om geen pangasius meer aan te bieden aan het grote publiek. Het publiek blijkt plots wakker te schieten. Uit de horeca komen alvast positieve geruchten dat het probleem nu ook het grote publiek bereikt. Filip Claeys van De Jonkman was alvast één van de eersten om de beslissing van Carrefour toe te juichen. Hij hoopt dat het aanzet is om andere bedenkelijke vissoorten naar de achtergrond te verwijzen en dat er meer aandacht gaat naar vissoorten uit onze wateren. Ook Ignace de Savoye van het gelijknamige visrestaurant uit Knokke hoopt dat de consument en de restaurantbezoeker nu eens met de neus op de werkelijkheid worden gedrukt. Of andere grootwarenhuizen laat staan horecatoeleveranciers dezelfde weg zullen inslaan is nog niet duidelijk. (JV)



Algemeen
Zure facebook opmerkingen

Facebook uitlatingen kunnen soms zuur opbreken. Zeker wanneer ze een restaurant viseren en er nog een pak racistische bovenop komen als een opgeklopte saus. Het overkwam de uitbaters van restaurant Melanzane in Meulebeke. De Afrikaanse zaakvoerster werd omschreven als een ‘bruine teef die te lui is om te bedienen’ , ‘Slechtse kok ever. We gaan die lul kraken. En diep. Geen enkele vetzak gaat mij op mijn plaats zetten. Ik ga ‘dees klomp vet’ vakkundig afbreken. Ik maak jou en je bruin wijf kapot. Dikke negers die nog geen aperitief kunnen schenken. ‘ Het is maar een greep van de uitspraken van Karoline V. De uitspattingen kwamen niet alleen op haar facebook maar ook op die van het restaurant. Het restaurant eist een schadevergoeding terwijl de beschuldigde nog een straf van één jaar en een geldboete van 300 tot 6.000 euro boven het hoofd hangt. Hopelijk geeft de rechter begin februari een duidelijk signaal. (JV)



Algemeen
Pleidooi om flexi-jobs uit te breiden

Eind 2016 waren er meer dan 20.000 mensen in ons land met een flexi-job. Het merendeel daarvan was werkzaam in de horeca. Tijdens de eindejaarsperiode stonden de bakkers en slagers nog aan de klaagmuur, omdat velen geen personeel meer konden vinden omdat veel mensen verkozen om in de horeca te werken. Staatssecretaris Philippe De Backer wil de flexi-jobs nu ook uitbreiden naar de bakkers en slagers. (pvo)



Algemeen
DrugLijn en Stichting tegen Kanker lanceren Tournée Minérale

DrugLijn en Stichting tegen Kanker slaan de handen in elkaar met de Tournée Minérale, waarbij ze iedereen oproepen om tijdens de maand februari geen alcohol te drinken. Een maand geen alcohol drinken heeft een goed effect op de gezondheid. De verenigingen trachten zo veel mogelijk mensen mee te krijgen en moedigen bedrijven en ook lokale besturen aan om mee op de kar te springen. Men stelt ook lekkere, alcoholvrije alternatieven voor. De stad Oostende organiseert op 30 januari een workshop in samenwerking met horeca Middenkust over health drinks en mocktails (alcoholvrije cocktails). Ook de stad Roeselare doet mee. (pvo)

 

 

 

 



Algemeen
Rood ras vlees naar Beschermde Oorsprongsbenamming

Het rood ras van West-Vlaanderen is een typisch vleesras dat wordt gefokt op de weiden van de provincie West-Vlaanderen. Het malse vlees van deze robuuste, roodgekleurde runderen is sinds een tiental jaar aan een opmars bezig en wordt in veel gastronomische restaurants aangeboden als delicatesse. Als het van VLAM adhangt krijgt het vlees een erkenning van Europa als Beschermde Oorsprongsbenaming. Nu de procedure op Vlaams niveau is afgewerkt, is het dossier klaar voor de tweede stap: indiening bij Europa en de daaropvolgende Europese procedure.

 

Lees meer ...

Algemeen
Gratis frieten wegens koude

Frituur De Oostpoort uit Kortrijk gaf op 18 gratis frietjes aan wie kou en honger lijdt. Maika Verbeke is de stichter van de vzw We Believe. De Kortrijkse wou haar leven een zinvolle wending geven. Verbeke is een trouwe bezoeker van frituur De Oostpoort aan de tunnel van de Zwevegemsestraat. Door babbels met uitbaatster Julie Castelain kwam het idee om al eens een gratis bakje frieten te serveren aan zij die het nodig hebben. Zolang het koud blijft en de nood het hoogst is willen Maika en uitbaatster Julie Castelain hun initiatief verder zetten. Er zijn goede zielen in deze slechte horecatijden. (JV)



Algemeen
BRA stelt wijziging fiscale aftrek van restaurantkosten voor

B.R.A. of Belgian Restaurants Association is één van de vele verenigingen die claimt de belangen van de restaurants te verdedigen. De Vereniging telt naar eigen zeggen 450 leden, en komt nu met een opmerkelijk voorstel. Concreet stelt de organisatie voor dat de belastingadministratie enkel nog uitgaven zou aanvaarden als aftrekbare kosten als die gestaafd worden door een kasticket van een witte kassa, wat in feite de logica zelf is. Wél afwijkend bvan de huidige regelgeving (waarin zelfstandigen en bedrijven 69% kunnen aftrekken) is dat de organisatie een volledige aftrekbaarheid van 100 procent voor restaurantkosten met een witte kassa ticket voorstelt. Nog beter zou het volgens B.R.A. zijn mochten ook particulieren restaurantkosten fiscaal kunnen aftrekken. De organisatie onderzocht een werkhypothese die voor particulieren 20 procent aftrekbaarheid van de restaurantkosten voorziet, met een maximum van 5.000 euro per jaar, wat neerkomt op maximaal 1.000 euro afgetrokken uitgaven per jaar en per belastingplichtige. Volgens de B.R.A. kan die maatregel op jaarbasis 40 miljoen euro aan de schatkist opleveren. B.R.A. stelt voor om na te denken over een spoedige invoering hiervan. Hadden we die denkpiste al niet vroeger gelezen? (JV)



Algemeen
Vlaamse Toerisme Awards

Toerisme Vlaanderen heeft Awards uitgereikt in vijf categorieën voor verdienstelijke toeristische projecten en personen . In de categorie ‘familievriendelijk’ won dagattractie Hidrodoe. WeTravel2, die toegankelijk reizen op de kaart probeert te zetten, won de Award ‘Iedereen verdient vakantie’. Beste Familievriendelijk Toeristisch Product werd Hidrodoe.
Hidrodoe is een uniek waterbelevingscentrum dat inzet op quality time voor de hele familie. “Luidruchtige kinderen zijn enthousiaste kinderen” is hun motto. Hidrodoe is een attractie met veel educatieve elementen, waarmee het ook de richting van een science center op gaat. 

Lees meer ...

Algemeen
Kansspelen onterecht weer eens onder vuur

Ex-staatssecretaris Carl Devlies (CD&V), van 2008 tot 2011 bevoegd voor de strijd tegen de fraude, vandaag Schepen in Leuven, heeft opnieuw zijn oog laten vallen op de Kansspelcommissie (KSC) die volgens hem wantoestanden in de goksector stimuleert. Ondertussen staat het dossier van kansspelen in de horeca nog maar op de helling. Wie een stok in het hoenderhok gooit krijgt alle kippen op zijn dak. Vooral de horeca is weer eens kop van jut.

 

Lees meer ...

Algemeen
Bedreigde paling

Sinds 1960 is het palingbestand in Europa met 95 procent gedaald. Het Wereld Natuur Fonds en het IUCN, dat een Rode Lijst van bedreigde diersoorten publiceert, kwalificeren de Europese paling als kritiek bedreigd. Daarmee is het voortbestaan van de paling meer bedreigd dan de panda. Het typisch Vlaams volksgerecht paling in het groen dreigt op deze manier te verdwijnen. De Europese palingpolulatie wordt bedreigd door onder andere obstakels in hun trekroutes, afname van leefgebied, vervuiling, ziektes en overbevissing . De huidige palingkweek is afhankelijk van de wilde glasaal, dat is een jonge paling. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid jonge aal die binnentrekt vanuit zee slechts 1,5 procent bedraagt van de hoeveelheid die tussen 1960-1979 binnentrok. Bovendien zijn de projecten omtrent de voortplanting van Europese paling mislukt en zijn de export van Europese paling buiten Europa geschorst.Gelukkig zijn er nog palingkwekerijen die door  een verantwoorde kweekwijze toch nog de horeca kunnen aanleveren. Vraag is hoelang. (JV)  



Beurzen - congressen - evenementen
900 liter cocktail in één glas

Vincent Beernaert uit Roeselare hoopt deze zomer een gigantisch cocktailglas van 900 liter op de Roeselaarse markt te kunnen neerpoten. Bedoeling is het 25 jarig bestaan van zijn drankenhandel Beernaert V in het daglicht te stellen. Vincent stelt zelf verschillende drankjes en cocktails samen die zowel regionaal, nationaal als internationaal gesmaakt worden. In 1995 zag de cocktail ’t Roeselarenaerke voor het eerst het licht. Graag zou hij de komende zomer een glas van 900 liter vullen met zijn cocktail. De praktische onderhandeling zijn bezig. Hopelijk valt het niet tijdens een BOB campagne. (JV)  



cafés - brouwerijen - discotheken
Hard Rock Café Antwerpen

Half maart opent Hard Rock Café zijn deuren op de Groenplaats in Antwerpen. Het is een tweede poging, want in 1995 werd al eens een Hard Rock Cafe geopend op de Groenplaats.  in Antwerpen, maar twee jaar later moest het de deuren al sluiten na tegenvallende resultaten. Bij de comeback wordt de nadruk op het nieuwe design en de allernieuwste technologieën. Het wordt het 2de Hard Rock café in ons land, nadat in 2012 op de Brusselse Grote Markt reeds een Hard Rock Café werd geopend. (pvo)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Gratis drank in parlement blijft

Bier en wijn blijven gratis voor de parlementariërs. Een commissie had nochtans geadviseerd om niet langer gratis drank te schenken in de koffiekamer, omdat er parlementairen zouden zijn die wel graag een glaasje (teveel) zouden lusten. Een mogelijk alcoholverbod of de drankjes betalend maken, zien de volksvertegenwoordigers echter niet zitten. Zo is zou er geen ‘alcoholprobleem’ zijn. Bovendien wil men op die manier vermijden dat de parlementariërs tijdens de debatten toch maar de kroeg zouden induiken. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Café De Schorpioen (Kalken) blijft de goedkoopste

De drankjes in Café Schorpioen in Kalken worden niet verhoogd. Ondanks de prijsstijgingen van bier, blijft het café ongezien lage prijzen hanteren. Zo kost een pintje in café Schorpioen 90 cent, net als frisdrank. Ook de speciaalbieren worden aan zeer lage prijzen verkocht. Nochtans raden de beroepsfederaties de cafébazen aan om de prijsstijgingen van de brouwers door te rekenen aan de klant. Cafébazen Marc Van de Velde en Alfonsine Baeyens doen her niet aan mee. Ze zeggen dat ze het hoofd boven water kunnen houden, doordat ze veel klanten hebben, die door de lage prijzen meer consumeren en die ook gemakkelijker rondjes geven. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Cafébazen zijn nog steeds optimistisch over toekomst

Witte kassa, stijgende bierprijzen, alcoholcontroles, rookverbod, strenge wetgeving, te weinig cafégangers: soms lijkt het wel dat er in de cafésector alleen maar kommer en kwel is. Volgens een onderzoek dat Brouwerij Haacht uitvoerde bij ruim 400 Belgische cafébazen blijkt dat allemaal nochtans mee te vallen. Het onderzoek toont aan dat veel cafébazen zich nog optimistisch tonen over de toekomst. Zo zou driekwart (76 %) actief willen blijven in de sector en is de helft zelfs ‘zeer tevreden’ over zijn job. (pvo)



Hôtellerie
Lawine bedelft Hotel Rigopiano onder de sneeuw

Het vier-sterren spa-hotel Rigopiano  dicht bij de berg Gran Sasso in de regio Abruzzo, is in een sneeuwlawine terecht gekomen. Een deel van het hotel is daardoor ingestort. Op dat moment waren volgens reddingswerkers minstens 20 toeristen en zeven medewerkers binnen. Er konden in totaal al 9 mensen, onder wie vier kinderen, levend uit het hotel worden gehaald. Wel zijn er al 5 lijken geborgen en er wordt gevreesd dat er nog maar weinig hoop is voor de mensen die nu nog vermist worden. (pvo)

 



Hôtellerie
Hotelgasten willen vooral een goed bed

Booking.com publiceert ieder jaar de Booking Guest Review Awards, een lijst met de wensen van hotelgasten. Onlangs werd de Booking Guest Review Awards 2016 voorgesteld, op basis van de 110 miljoen beoordelingen van vorig jaar. Opnieuw blijkt dat een goed bed de topprioriteit is voor de gasten.

 

 

Top 3 wensen hotelgasten

1. Goed bed
2. Mooi uitzicht
3. Gratis wi-fi
(pvo)



Hôtellerie
Hotelprijzen in Washington stijgen met 780 % tijdens inauguratie Donald Trump

In Washington DC ligt de gemiddelde hotelkamerprijs op zo’n 190 euro. In de nacht voor de inauguratie van Donald Trump tot president, moest je al 977 euro betalen en op de inauguratiedag zelf (20 januari) bedroeg de gemiddelde prijs 1.675 euro per kamer per nacht. Dat is een stijging van maar liefst 780 %.  (pvo)

 

 



Hôtellerie
Jochem-Jan Sleiffer: Senior Vice President Operations, Hilton Continental Europe

Jochem-Jan Sleiffer is door Hilton aangesteld als Senior Vice President, Operations, Full-Service Hotels, Continental Europe. In deze rol heeft hij een breder mandaat en is hij nu verantwoordelijk voor 51 Full-Service hotels (waaronder Hilton, DoubleTree by Hilton en Curio) en zijn er onder zijn leiding eveneens 13 projecten in ontwikkeling. Jochem-Jan startte in 1990 bij Hilton Amsterdam. Sindsdien is hij doorgegroeid binnen het bedrijf en heeft hij met succes enkele operationele rollen vervuld in Europa. Zijn carrière bij Hilton omvatte leidinggevende posities in Brussel, Londen, Parijs en Athene. Zijn meest recente rol was Vice President, Operations, Northern, Central & Eastern Europe. In de afgelopen jaren was hij betrokken bij de sterke groei van het bedrijf, waaronder de spraakmakende opening van het Waldorf Astoria in Berlijn, DoubleTree by Hilton Wroclaw in Polen en de eerste Hilton opening in Estland, Hilton Tallinn Park. (pvo)

 

 



Hôtellerie
‘Bierhotel’ in Oostende

James Desimpelaere baat in Oostende het bekende biercafé Botteltje uit, dat bekend is om zijn gigantisch bieraanbod. Daarnaast herbergt het pand ook Hotel Marion met 27 kamers. Dit hotel krijgt nu een grondige facelift. Van de 27 kamers blijven er nog 15 over die allemaal omgevormd werden tot luxekamers. Bovendien trekken de uitbaters hun passie voor bier door tot het hotel. Iedere kamer zal in een thema van één bepaalde brouwerij worden aangekleed. Aan de muur komen foto’s van die brouwerij en wordt de koelkast gevuld met aangepaste bieren. (pvo)



Ondernemingen - Bedrijven
Sligro Food Group neemt Belgische groothandel ISPC over

Het Nederlandse Sligro Food Group nv en Ivan Sabbe, CEO van ISPC, maakten zopas bekend dat Sligro Food Group alle aandelen van Exquisite Food NV en haar dochterondernemingen IDSPC International NV, ISPC Gent NV, Exquisite Seafood NV en Océan Marée NV, overneemt. De overname zal nog in de eerste jaarhelft geformaliseerd worden. 

Sligro Food Group zet zwaar in op de Belgische markt, waar het in 2016 reeds Java Foodservice overnam. Bedoeling is om onder de namen Sligro/ISPC een netwerk uitgebouwd wordt van zelfbedienings- en bezorggroothandels voor horeca en grootverbruik in België. Java Foodservice zal zich verder ontwikkelen tot dé specialist in haar segmenten, zijnde institutioneel, bedrijfscatering en een aantal hotelketens. Samen met de omzet die nu al vanuit Nederland wordt bezorgd en de omzet van Java Foodservice, realiseert Sligro Food Group na deze overname een omzet in België van ruim € 240 miljoen op jaarbasis met ruim 550 medewerkers. Over het jaar 2016 werd door Sligro Food Group een omzet gerealiseerd van € 2,8 miljard, met 6.700 personeelsleden.



Onderwijs - Opleiding
32 leerlingen van Spermalie op World Economic Forum in Davos

Het is een jarenlange traditie dat er voor de catering op het World Economic Forum in Davos een beroep gedaan wordt op de leerlingen van het zevende specialisatiejaar gastronomie (banketaannemer-traiteur) van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie. Dit was dit jaar niet anders. 32 leerlingen deden zo een waardevolle praktijkervaring op. (pvo)

 



Restaurants
Sushi Shop werkt samen met Kei Kobayashi

Sushi Shop, een Franse keten van restaurants die een mix van Japanse en Franse cultuur brengt, heeft ook een 7-tal vestigingen in ons land. De Sushiketen gaat voor zijn nieuwe menukaart samenwerken met Kei Kobayashi, een Japanse chef die in 2002 zijn eerste ster kreeg. (pvo)

 

 

 



Restaurants
Daphne Aers sluit Krokettenbar in Eeklo

Daphne Aers heeft haar Krokettenbar in Eeklo gesloten. Het hippe concept werkte blijkbaar niet in haar thuisstad. De vestiging in Gent loopt wel als een trein. Daphne Aers onderzoekt of er nog andere steden zijn waar het krokettenconcept wel zou aanslaan. (pvo)

 

 

 

 



Restaurants
Mister Spaghetti breidt uit

Het concept Mister Spaghetti slaat aan. Op amper 3 jaar tijd vind je al spaghettirestaurants in  Roeselare en Hasselt en straks in Sint-Truiden en Aalst. De grondleggers van het concept (Samuel Van Opdenbosch en Veerle Jacobs) zien het groots: ze dromen van een Mister Spaghetti in iedere provincie en zelfs in het buitenland. (pvo) 

 

 

 



Restaurants
Luc Bellings smijt sterren over de haag

Luc Bellings gaat stoppen met zijn tweesterrenrestaurant in Hasselt. Hij blijft wel in Hasselt maar wil een doorstart maken met een kleinschaliger restaurant. De sterrenchef, die nochtans in 2015 nog zijn ambitie voor een derde ster had uitgesproken, zegt dat een sterrenzaak nauwelijks rendabel is. Hij is al de 9de sterrenchef in drie jaar tijd die zijn sterren over de haag smijt. (pvo)

 

 

 



by communitysoft.com