LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Helft van witte kassa’s heeft technisch probleem

Er is een technisch probleem vastgesteld bij een belangrijke producent van geregistreerde kassasystemen, beter bekend als de witte kassa’s, die nu verplicht is in de horeca. Het bedrijf verdeelde naar schatting 12.000 toestellen in ons land, of meer dan de helft van alle in gebruik zijnde geregistreerde kassasystemen. De certificatienummers van de FDM gaan van RET 01 tot RET 05. Die zullen nu moeten worden vervangen, zo maakte de FOD Financiën woensdag bekend. De kassa's moeten worden vervangen omdat ze na verloop van tijd geen gegevens meer registreren.

Lees meer ...

Algemeen
Zeezicht wil Trump boycotten

Bij café Zeezicht aan de Antwerpse Dageraadplaats denken ze president Trump op de tenen te kunnen trappen door alle Amerikaanse drank en voeding van de kaart te halen. Het leverde de zaak niet alleen veel nationale media-aandacht op maar ook de internationale media kreeg weet van het initiatief. Coca Cola en Lays sneuvelen, maar ook de Amerikaanse whiskey's en de sigarettenmerken gaan eruit. Niet alleen café Zeezicht, maar ook de twee restaurants boven het café zullen geen Amerikaanse producten meer verkopen, zo klonk het, Het bekende café op de Dageraadplaats werd zo de eerste horecazaak die een economische boycot tegen de Verenigde Staten invoerde. Amerikaanse producten boycotten is - zeker voor een horecazaak - een vrij drastische maatregel, want Amerika is meer vertegenwoordigd in de Belgische café's dan men zou vermoeden. Coca Cola is een van de meest iconische Amerikaanse merken, maar ook het water van Chaudfontaine en de chips van Lays zijn in Amerikaanse handen. Daarbovenop komen nog de Amerikaanse whiskey's en de sigaretten van Amerikaanse merken zoals Marlboro en Lucky Strike. Zelfs de Heinz-ketchup voor de croque-monsieur werd geschrapt. ‘This Belgian bar is boycotting U.S. products because of Trump.’ Dat was de titel van een artikel in The Washington Post. The Washington Post vermeldt dat ook Starbucks het niet eens is met de moslimban van president Donald Trump. De internationale keten van koffiehuizen wil de komende jaren 10.000 vluchtelingen aannemen. Bij café Zeezicht zelf zijn ze niet euforisch over het feit dat ze de Amerikaanse media hebben gehaald. “We hebben er een dubbel gevoel bij”, zegt uitbater David Joris.  “Het was niet de bedoeling om het op een groot podium te plaatsen. Bij ons is de boodschap belangrijker. Wij wilden een statement maken, maar het wel lokaal houden”. Uiteindelijk is gebleken dat 900 Amerikaanse bedrijven actief zijn in ons land goed voor meer dan 400.000 directe en indirecte jobs. Mogen we in onze Levi’s jeans nog iets gaan drinken in ’t Zeezicht? We zullen op onze iPhone geen Facebook of Google installeren . (JV)



Algemeen
Gents Restorestje genomineerd voor award

In de categorie lokale overheden heeft het Gentse Restorestje een nominatie te pakken voor de eerste editie van de Food Waste Award. Dit initiatief van FSE Network, in samenwerking met Komosie en OVAM, zet projecten die voedselverlies reduceren in de kijker. Het Restorestje werd in januari 2015 gelanceerd door Stad Gent en Test-Aankoop om voedseloverschotten in de horecasector te vermijden. Hiermee kunnen klanten overschotten in restaurants mee naar huis nemen in een gratis, composteerbare doos. Meer dan 100 Gentse horecazaken hebben samen al 22.000 Restorestjes verspreid. (JV)



Algemeen
Tournée Minérale

Eén maand zonder alcohol, Tournée Minérale dus. Veel horecazaken doen er smalend over laat staan de klanten aan de toog. Danny Van Assche - voorzitter van Horeca Vlaanderen - is principieel niet tegen de actie . Maar het is een brug te ver wanneer op de website staat dat de mensen heel wat geld kunnen uitsparen door gewoon thuis te blijven. Toch kan de actie ook nieuwe perspectieven openen voor de horeca. Niet alcoholische cocktails, smooties, ongekende frisdranken of fruitsappen. Toch vreest Horeca Vlaanderen een verlies aan inkomsten door de detox-hype in februari. (JV)



Algemeen
Kinepolis met restaurant in Nederland

Kinepolis heeft letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken in Nederland. Zopas werden alle noodzakelijke vergunningen verkregen voor de bouw van een nieuwe bioscoop in ‘s-Hertogenbosch. De bioscoop komt in het Paleiskwartier en zal zeven zalen tellen, goed voor zo’n 1.500 zitplaatsen. Het wordt meer dan een bioscoop . Het complex zal worden omringd door onder meer kantoren, appartementen, een supermarkt en een restaurant. Als er meer dan  een broodje kaas met karnemelk of bitterballen op het menu zal staan weten we pas in het voorjaar van 2018 wanneer de opening gepland is. (JV)



Algemeen
Flexijobs voor gepensioneerden?

Ook gepensioneerden moeten in de horeca kunnen werken met het systeem van flexi-jobs als het van staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) afhangt. Ruim een jaar geleden kreeg Open Vld de regering overtuigd van de flexi-jobs, een fiscaal zeer gunstige en daarom niet onomstreden vorm van bijverdienen in de horeca.Twee beperkingen werden toen wel opgelegd: het kan voorlopig alleen in de horeca én enkel voor mensen die al een andere job hebben van minimaal 4 dagen op 5, om geen reguliere arbeid te vernietigen. Staatssecretaris tegen Sociale Fraude De Backer vraagt de regering nu om één van die voorwaarden los te laten.  Gepensioneerden kunnen sinds kort wel onbeperkt bijverdienen. Maar voor die paar uur per week dat de meeste willen bijklussen, betalen ze wel de volle pot aan belastingen en sociale bijdragen. En dus zou er in het zwart gewerkt worden. Het belooft alvast een spannend debat te worden met CD&V in de regering. De christelijke vakbond ACV reageert zeer afwijzend. Sinds de invoering van de flexi-jobs is het aantal reguliere jobs in de horeca ook gestegen volgens De Backer. De sector wordt duidelijk witter. En gepensioneerden hebben hun bijdrage aan de sociale zekerheid al geleverd tijdens hun beroepscarrière. Of het voorstel ook goedgekeurd wordt en opa straks zijn kleinkinderen kan bedienen is nog afwachten. (JV)



Algemeen
Fourchette wil Gent op de gastronomische kaart

Onder de noemer Fourchette brengen enkele jonge Gentse koks culinair Vlaanderen naar Gent. De topchefs lanceren een gastronomisch event 'Fourchette' in Gent, op 11 en 12 maart in de Eskimofabriek in Gent.

 

Lees meer ...

Algemeen
Onwettig maar doeltreffend

Het mag niet, laat ons duidelijk wezen, maar een cafébazin uit Izegem heeft toch maar videobeelden op facebook geplaatst nadat klanten zonder te betalen de zaak hadden verlaten. Bij de beelden deed ze een oproep om de identiteit van de tafelschuimers te achterhalen. Het ongewettigde online initiatief had echter wel succes. De uitbaatster werd opgebeld dat de rekening zo snel als mogelijk zou betaald worden en zo geschiede ook. De uitbaatster heeft haar geld en de beelden zijn verwijderd. (JV)



Algemeen
Vijf nieuwe streekproducten

VLAM heeft de start van het nieuwe jaar niet gemist, met een erkenningsronde voor Vlaamse traditionele streekproducten. Vijf mooie tradities, met uiteenlopende smaken en herkomst, worden toegevoegd aan de lijst: Oostendse zeebeschuit, Halse krotten, geutelingen, Limburgse leverworst en grotchampignons uit Riemst. Streekproducten genieten een grote waardering omwille van hun gegarandeerde authenticiteit. Het instandhouden van welbepaalde traditionele productiemethodes en het gebruik van producten van de eigen streek.

 

 

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Tielt bierstad

Het West-Vlaamse Tielt stelt 2017 in het teken van het bier. De stad telde vroeger veel brouwerijen en biervoerders. Maar verscheidene oorlogen waarbij het koper van de brouwerijen voor andere doeleinden moest gebruikt worden stelde daar een einde aan. Sinds kort heeft Tielt weer een eigen brouwerij en stadsbier ‘De Poes’. Maar er zijn nog bieren die een Tieltse stempel dragen zoals ondermeer Halleschelle, Dirty Scum en nog enkele andere. Tal van activiteiten zullen in Tielt plaatsvinden om de biergeschiedenis van Tielt in het daglicht te plaatsen. Ook de horeca laat zich niet onbetuigd door Tieltse bieren op de kaart te plaatsen, proeverijen aan te bieden of gerechten met Tielts bier. Eén van de nieuwkomers in de Tieltse horeca is Barville op de Markt. Fangio Vanrenterghem en Barbara Coddens houden er sinds begin dit jaar de gezellige pub open. Ook zij stappen mee in het initiatief om Tielt terug op de bierkaart te plaatsen. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Horecabeurs Bredene een vaste waarde aan de kust

Noteer alvast 13 februari 2017 in uw agenda, want dan gaat de negende editie van Horecabeurs Bredene van start.
De vakbeurs gaat opnieuw door in het Meeting- en eventcentrum Staf Versluys te Bredene en u kan er 4 dagen lang onze standhouders leren kennen.
Ook dit jaar is de beurs razendsnel uitverkocht en werd de standruimte in een mum van tijd ingenomen.

 

Lees meer ...

Cafés - Brasseries - Discothèques
Westmalle Tripel wint een gouden medaille als Beste Bier categorie ‘Ale’

Op het 25e Stockholm Beer & Whisky Festival in oktober van 2016 behaalde Westmalle Tripel een gouden medaille als Beste Bier in de categorie ‘Ale’.



cafés - brouwerijen - discotheken
Cafébazen uit Eeklo slaan tegelijk bierprijzen op

Cafés aan de Boelare in Eeklo hebben besloten om gezamenlijk vanaf 1 februari de bierprijs licht te verhogen. In Paddock, Corner, De Lift en Sint-Jean betaal je nu 2 euro in plaats van 1.80 euro voor een pintje. De cafébazen zijn overeengekomen om de prijzen gelijk aan te passen om elkaar onderling geen concurrentie aan te doen. De prijsstijging is te wijten aan de hogere bierprijzen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Onbeperkt bijschenken van frisdranken mag in Frankrijk niet meer

De Franse regering wil een verbod voor het onbeperkt bijschenken van frisdranken. In veel fastfoodzaken, kantines en restaurants van vakantieresorts zijn er frisdrankenmachines, waar de gasten hun glazen of bekers onbeperkt kunnen bijvullen. Als het van de Franse regering afhangt, mag dat voortaan niet meer om gezondheidsredenen (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
100.000 bezoeker voor Stadsbrouwerij De Koninck

Brouwerij De Koninck in Antwerpen brouwt reeds sinds 1833, maar pas in september 2015 opende de Stadsbrouwerij als vernieuwde interactieve brouwerijsite haar deuren. Anderhalf jaar later kwamen er al 100.00 bezoekers over de vloer. Op dit ogenblik pruttelt met ‘Mint the Chocolate’ het 6de testbrouwsel in de ketels. Het brouwexperiment is Antwerps bier dat gemaakt wordt met chocolade uit Venezuela en munt uit Kenia. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Acht gouden medailles voor De Struise Brouwers

RateBeer, één van 's werelds belangrijkste bierwebsites, organiseerde eind januari de 15de RateBeer Best Awards. De prijsuitreiking werd bijgewoond door tientallen brouwers uit Noord-Amerika, Europa, Zuid-Amerika en Azië. De prijs voor beste brouwer ter wereld 2016 ging naar Hill Farmstead Brewery uit Vermont, Verenigde Staten. De Struise Brouwers uit Oostvleteren keerden met acht gouden medailles huiswaarts. Vijf van hun bieren staan in de top 100 van de beste bieren ter wereld en hun Cuvée Delphine werd uitgeroepen tot beste bier van België. De brouwerij uit de Westhoek werd tevens eerste in de categorie 'beste brouwerij van België' en verwierf, net zoals brouwerijen 3 Fonteinen uit Beersel en Cantillon uit Brussel, een plaats in de top 100 van de beste brouwers ter wereld van 2016. (JV)

 

 



Hôtellerie
Illegale verhuring

De gemeente Amsterdam heeft een verhuurder van appartementen een recordboete opgelegd van bijna 150.000 euro, omdat hij appartementen via AirBnB verhuurde en zich daarbij niet aan de regels hield. Een  prototype van een illegaal hotel, zo werd de zaak omschreven. De eigenaar moet elf keer 13.500 euro betalen (148.500 euro). Ook sleutelbedrijf Iamb&b, dat de eigenaar helpt met het afhandelen van de verhuur van de kamers, moet dat bedrag aan boete betalen. Het is de hoogste boete die Amsterdam oplegde aan accommodatieverhuurders die zich niet aan de regels houden. De elf illegale locaties zijn voorlopig niet dicht. Om te kunnen sluiten, moet de brandweer constateren dat het pand niet brandveilig is en dat is tot op heden niet het geval. AirBnB is ook in België aan een opmars bezig maar van een echte reglementering is nog geen sprake. (JV)



Hotellerie
Barcelona wil bouwstop invoeren voor toeristenaccommodaties

Barcelona wordt stilaan slachtoffer van zijn succes. De inwoners klagen over overlast door te veel toeristen. De stad wil daarom een bouwstop invoeren voor toeristisch accommodaties. Voorlopig mogen er geen nieuwe hotelkamers bijkomen in het centrum van de stad. De stad geeft ook geen licenties meer om kamers te verhuren via bijvoorbeeld Airbnb. Op dit moment zijn er in Barcelona al 75.000 hotelbedden en nog eens 50.000 slaapplekken in appartementen en private huizen. Wellicht zijn er in de stad naar schatting ook nog eens 50.000 ‘illegale’ toeristenbedden. (pvo)



Hotellerie
Franchiseconcept SureStay (Best Western) komt naar Europa

Nog niet zo lang geleden lanceerde Best Western het franchiseconcept SureStay in Amerika. SureStay opereert als onafhankelijke dochter van Best Western, maar biedt de aangesloten hotels wel de distributie en infrastructuur van Best Western. Onder het netwerk vallen drie sublabels SureStay, SureStay Plus en SureStay Signature Collection. Best Western kondigt aan om dit jaar ook in Europa te starten met de uitbouw van het SureStay netwerk. (pvo)



Hotellerie
Logis gids 2017 omvat 90 nieuwe adressen, waaronder 4 Belgische

De nieuwe editie van de Internationale Gids van Logis is uit. De gids, met een oplage van 400 000 exemplaren, stelt 2 300 vakantieadressen van het Logis-netwerk overal in Europa voor. Dit jaar hebben 90 nieuwe hotels-restaurants zich bij het netwerk aangesloten in Frankrijk, Spanje, Andorra, Duitsland en Nederland. In België zijn er vier nieuwe charmeadresjes Hotel La Villa des Roses in Aywaille, Hotel L’Esprit Sain in Malmedy, Hotel L’Auberge in Spa en Hotel La Chaumière du Lac in Robertville. (pvo)

 

 

 



Hotellerie
The Capital Hotel in Londen wordt een Warwick Hotel

De Warwick Hotels and Resorts groep heeft het iconische Londense The Capital Hotel toegevoegd aan de hotelportfolio.  Het vijfsterrenhotel is gesitueerd in Knightsbridge, op een boogscheut van het Hyde Park en Harrods. Het luxehotel heeft 77 kamers en verschillende restaurants, waaronder het sterrenrestaurant van Nathan Outlaw. De acquisitie omvat ook het Hotel Levin en de Capital Appartments  met 12 luxeappartementen. (pvo)

 



Hotellerie
Oostenrijks hotel wil geen keycards meer na aanval hackers

Het Oostenrijkse hotel Romantik Seehotel Jägerwirt is al meerdere malen het slachtoffer geworden van hackers. Onlangs was het weer van dat. Hackers hadden op de servers van het hotel een programma gezet, waardoor alle gegevens werden versleuteld. Medewerkers konden de boekingen niet meer raadplegen, de elektronische kassa’s niet meer gebruiken en geen keycards meer maken. De eigenaar van het hotel moest ‘losgeld’ betalen om opnieuw toegang te krijgen tot de gegevens. De hotelier is het beu en wil meer digitale beveiliging. Bovendien wil hij voortaan geen keycards meer in zijn hotel. In het hotel Romantik Seehotel Jägerwirt krijgt de gast opnieuw toegang tot zijn kamer met een ‘gewone’ sleutel. (pvo)



Hôtellerie
Brand in hotel in Marrakesh

Een zware brand in het vijfsterrenhotel Jardins De La Koutoubia in het centrum van Marrakesh (Marokko)  heeft één van de resturants volledig vernield. In het hotel verbleven ook enkele landgenoten maar niemand geraakte gewond en iedereen kon tijdig het hotel verlaten. Enkele hotelgasten klaagden wel over het feit dat er geen brandalarm was afgegaan, en dat voor een vijfsterrenhotel. De meeste klanten moesten hun verblijf afronden in een nabijgelegen hotel. Vermoedelijk ligt een kortsluiting in het Indiaans restaurant op de derde verdieping aan de oorzaak van de brand. (JV)



Hôtellerie
Tripadvisor maakt toplijst bekend

Voor de 15de maal heeft Tripadvisor zijn ‘Travelers’ Choice Awards’ uitgereikt. Het zijn de bevindingen van toeristen die in verschillende categorieën hun mening gaven over hun hotel en b&b ervaringen. In de wereldlijst van beste b&b staat Huis Koning uit Brugge op de tiende plaats. De ligging nabij de Reien, het authentieke interieur, de warme ontvangst en het uitgebreide ontbijt slaat blijkbaar aan bij de toeristen. In de categorie van de beste Belgische hotels voert hotel Ariane in Ieper de ranglijst aan. Grand Hotel Casselberg te Brugge en hotel Amigo staan ook in de lijst van beste hotels. De Verenigde Staten kregen de meeste awards (171) maar dat was voor het Trump tijdperk. Italië kreeg 162 awards en Frankrijk 158. (JV)  



Restaurants
Kansarmen smullen in Kortrijk van sterrenmaaltijd

Chef Alex Hanbuckers van het Brugse sterrenrestaurant De Herborist heeft samen met enkele leerlingen van de hotelschool Rhizo in Kortrijk gekookt voor een 40-tal kansarmen. Dankzij sponsors kon de gastronomische maaltijd gratis geserveerd worden. (pvo)
[© Erik Clyncke]

 

 



Restaurants
Antwerpse topchefs zetten aids op het menu

Onder het motto ‘Wij zetten aids op het menu’ hebben verschillende Antwerpse topchefs in De Zuiderkroon gekookt voor het goede doel. Voor de 16de keer werd Antwerp Diner georganiseerd om geld in te zamelen voor onderzoek en preventie van aids en HIV. Gerard Spuesens (Brasserie Appelmans), Ingrid Neven (Pazzo), Marc Gottenbos (Horta Grand Cafe), Olivier De Vinck (Kommilfoo), Rudi Van Beylen (Hof ten Damme), Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop), Francesco De Candia (Francesco & Julia), Seppe Nobels (Graanmarkt 13), Dennis Broeckx (L'Epicerie du Cirque), Dominique Persoone (The Chocolate Line), Bert-Jan Michielsen (The Butcher's Son), Vadim Vesters en Matthias Jacobs (Black Smoke) stoomden samen met de studenten van de Antwerpse hotelschool PIVA topgerechten klaar voor de gasten. (pvo)



Restaurants
Afgebrand restaurant Mercato (Zaventem) heropent eind maart

Restaurant Mercato in Zaventem gaat eind maart (5 maanden na de verwoestende brand) heropenen. Ondertussen zijn de herstellingskosten al opgelopen tot 600.000 euro. Zaakvoerder Lorenzo Di Siervi heeft gelukkig met La Cantina Italiana nog een andere zaak in Tervuren. Maar het blijft een harde dobber en zeker als men weet dat er sprake is van brandstichting. De dader is nog steeds niet gevat. Vermoed wordt dat het gaat om een daad van commerciële jaloezie. (pvo)



Restaurants
Sloveense Ana Ros is ‘Best Female Chef’ 2017

Ana Ros is door de World’s 50 Best Restaurants uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef van 2017. De jury roemt de Sloveense kok omdat ze een autodidact is, die zichzelf leerde koken. De voormalige skikampioene nam in 2000 samen met haar man Valter Ros (sommelier) restaurant Hisa Franko in het Sloveense Kobarid over van haar schoonvader. Op dat ogenblik had ze geen culinaire ervaring. Nog geen 20 jaar later heeft Ana Ros zich ontwikkeld tot één der beste vrouwelijke chefs ter wereld. (pvo)

 

 



Toerisme
Londen wil toeristenbelasting invoeren

Londen is één van de weinige steden waar nog geen toeristenbelasting bestaat. Daar komt waarschijnlijk in de nabije toekomst verandering in, want het stadsbestuur wil zo’n belasting invoeren. De plannen stuiten wel op hevig verzet bij de horeca. (pvo)



Verenigingen - Federaties
Febed en VIWF kaarten problematiek tapwater aan

De Federatie van Belgische Drankenhandelaars (Febed) en het Koninklijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken (VIWF) starten op korte termijn een campagne om horeca en consumenten te wijzen op het onderscheid tussen gebotteld mineraalwater en behandeld tapwater dat in karaffen of flessen wordt geserveerd als ‘water van het huis’. Naar schatting 2.000 horecazaken, hoofdzakelijk in Vlaanderen en Brussel, serveren nu al tapwater. Onderzoek toont aan dat 97,5% van de consumenten mineraalwater verwacht. 90% vindt het alles behalve correct dat tapwater wordt opgediend en 80% wil zelfs een verplichte vermelding dat het gaat om behandeld drinkbaar water.

 

Lees meer ...

Wedstrijden
USA wint Bocuse d’Or 2017

Mathew Peters, sous-chef van het driesterrenrestaurant Per Se (New York) won op woensdag de finale van de Bocuse d’Or. Zilver was er voor Noorwegen, met chef Christopher William Davidsen van 3 restaurants uit Trondheim, en brons voor Ijsland, met chef Viktor Andrésson van restaurant Grillio van Radisson Blu Saga uit Reykjavik.

 

 

 

Nevenprijzen waren er voor Benjamin Vakanas (Frankrijk, ‘Beste Commis’), Frankrijk (prijs voor vegetaal bord), Hongarije (prijs speciaal plateau), Australië (prijs voor beste promotie), en Hongarije (prijs voor beste poster).

‘Poulet de Bresse aux crustacés’ was net als 30 jaar geleden – bij de eerste wedstrijd Bocuse d’Or - het hoofdthema van deze Bocuse d’Or. En omdat ook de Bocuse d’Or mee evolueert met de tijd, was het thema ‘végétal’ eveneens een opgelegd item voor de creatie van een bord.

België eindigde in de totaalstand van de vierentwintig deelnemende landen op de negende plaats.



by communitysoft.com